Follow Instagram @sofinahlamudin

Tuesday, August 28, 2012

My Hari Raya Story (2012)

Tuesday, August 28, 2012 0 Comments
Assalammualaikum Readers and Bloggers,

Kawan-kawan saya sibuk update story berhari raya masing-masing. Saya tak update-update pun. Hee hee..lambat update sebab my story ni sama saja macam tahun-tahun yang lepas. Saya tak sambut raya sakan sangat sebab saya tidak bercuti hari raya. Aku berhari raya di tempat kerja.. hee hee...

Saya sengaja tak apply cuti raya atas sebab-sebab yang tertentu. Nak kata saya gembira berada di tempat kerja pada hari raya pertama, itu penipu besar namanya. Tapi cuba fikir, bukan saya seorang yang bekerja pada hari raya pertama. RAMAI! Masing-masing ada alasan masing-masing.

Apa-apa pun, masih bergelaktawa bersama kawan-kawan DJ...

Kawan-kawan lain ada tapi kat outlet lain.
Semua muka orang yang beraya kat outlet.
With our Madam :) Turun padang bersama kami di hari raya pertama dan kedua...
Hari raya pertama, family saya ke sana ke mari berhari raya, menziarahi sanak saudara. Kawan-kawan saya yang belajar jauh-jauh semua dah pulang beraya dengan keluarga masing-masing.

Hari raya pertama, kawan-kawan DJ pergi beraya. Tinggal la saya sampai malam di outlet. Gah! Tak tahu macam mana nak describe how i feel that time. HAHAHAHA. Tapi, faham-faham sendiri la sebab pilihan sendiri. Baju pun bukan baju raya. Pakai t-shirt je on Raya Aidilfitri. Mood memang ke laut.

Hari raya kedua, saya sepatutnya bekerja dari 6.30 pagi hingga 10 malam. Plan tiba-tiba bertukar apabila, hati saya mula tidak mampu menahan untuk bergembira. HAHAHAHA. Pagi-pagi, kawan-kawan ayah saya dan bos segala bos ayah saya dah datang ke rumah. Saya minta excuse dari bos untuk datang tengahari ke tempat kerja. Apabila tiba masa untuk ke tempat kerja, saya mula tidak mampu menolak peluang untuk berjumpa dan beraya dengan kawan-kawan di ELKEN! Kah kah kah. Saya pun minta excuse lagi untuk masuk kerja pada jam 6 petang. Hari raya mood yang tiba-tiba muncul.


Beloved ELKEN MENTOR

Ni bukan saya punya. Pinjam datin punya masa beraya kat rumah dia


With wo de jie jie Lenny ^^ and kak jelin.


Itu beberapa foto yang ada pada hari tersebut. Hehehe.. Kawan-kawan Elken beraya di rumah kawan-kawan Parkson. Hahaha..kelakar tapi best..

Bagi saya, bukan makanan yang sedap belaka. But 'friendship' .. Connection.. relationship :) Itulah hari raya.

After that, saya masuk kerja jam 5pm...very the lawak when i agreed to join my DJ friend to berhari raya at 8pm again...ops! i did it again...kerja hanya beberapa jam? Itulah HARI RAYA VIRUS yang merasuk saya di hari raya kedua. HAHAha.. melepas Double pay. kwang kwang kwang...

Hari raya story untuk hari ketiga pula...saya join kawan-kawan DJ ke Kg.Sungai Bangat, Kg.Bebuluh Laut dan Kg.Ganggarak. Ada gambar tapi sangat kurang rajin untuk upload ke blog ni memandangkan sangat lambat uploading! Penat menunggu gambar je!

Raya ke lima saya kembali kepada kawan Parkson semula. Hehe..Raya dengan Kawan Parkson lagi.

Raya ke tujuh baru berkesempatan raya dengan Family..

Raya ke berapa entah baru saya jumpa sepupu dan makcik pakcik...

With Love,
#Sofinah696 💕
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .

Follow my blog with Bloglovin 💋

Troll daripada Encik Mohd Nasyit Md Nooh

Tuesday, August 28, 2012 0 Comments
Assalammualaikum Bloggers dan Readers,

Selepas balik dari kerja sekitar jam 10:30pm, saya mengambil keputusan untuk melayan blog saya ni. Apatah lagi saya dah lama tak post apa-apa entri kat sini. Blogwalking pun tak ada masa lantaran asyik sibuk jaga kedai bos..wakakaka... Kerja pagi petang siang malam...

Oke! Saya nak cerita tentang seseorang untuk entri ni. Nama dia start dengan huruf "M" dan lebih senang bila panggil guna huruf "N".

Saya kenal "N" ni dari facebook. Dia inbox saya tanya tentang ELKEN. Orang tanya pasal ELKEN ni, memang laju saya layan. HAHA.

Then, saya dapat tahu yang dia ni orang Labuan dan suka lepak kat Old Town Lapangan Terbang. Kebetulan, saya memang kerja kat DJ Lapangan Terbang. Apa lagi, saya suka usik dia minta belanja Aiskrim favorite saya kat McD. HAHAhahaha.. Tapi setakat ni tak kesampaian. Tetiba je bulan puasa muncul (boleh plak bulan puasa muncul tiba-tiba).

Lama kelamaan saya dan dia berborak-borak di facebook, chating...komen...mesej...dan akhirnya, saya dapat tahu dia ni "gila" Forex..kat wall facebook dia banyak betul story tentang graf kaler hijau dan merah. Entah apa saya pun tak faham. Bila asyik nampak graf tu kat wall dia, saya pun start la tanya dan tanya...dan sekarang saya dalam permulaan untuk belajar FOREX.

Dia seorang blogger juga. Tu yang buat saya suka layan dia..haha..sila lah terjah blog "N" dan follow blognya...(promo sikit..Kekeke..)

Blog 1 : http://www.mohdnasyit.com/
Blog 2 : http://pullbackforextrading.com/

Ada beberapa perkara yang buat saya suka kawan dengan "N" . Dia bukan seorang yang suka berputus asa..

"Million dollar money start with 1 cent! Million miles journey start with 1 foot step...just don't give up :)" - Mr.Mohd N Favourite quotes.

My favourite quotes pula ialah "Dalam kehidupan, Jangan taruh pagar mengelilingi kita.."

...dan dia sangat kreatif juga!! Saya jadi mangsa troll pada malam ini tanpa sebarang notis d facebook! Lihat gambar di bawah :

KLIK PADA GAMBAR UNTUK PAPARAN PENUH

Nasib baik saya tak suka balas dendam.. HAHAHA...

With Love,
#Sofinah696 💕
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .

Follow my blog with Bloglovin 💋


Tuesday, August 14, 2012

Mesej Dari Bunga dan Rama-Rama

Tuesday, August 14, 2012 1 Comments
Assalammualaikum Bloggers dan Readers,

Dengan sukacita, saya ingin berkongsi satu cerita tentang "Rama-rama dan Bunga". Suatu ketika dulu..saya dapat satu ilmu dari seorang guru..dia suka untuk kongsikannya dengan saya...Oleh yang demikian, sekarang giliran saya pula untuk berkongsi dengan pengunjung blog ini...


The BUTTERFLY...and The FLOWER..
RAMA-RAMA...dan BUNGA...

Seorang lelaki berdoa kepada ALLAH SWT
agar diberikan bunga dan rama-rama..
Once there was a man who asked ALLAH SWT
for a flower and a butterfly..



Namun ALLAH SWT memberikannya KAKTUS..
But instead ALLAH SWT gave him a CACTUS...



dan...ULAT..
and...CATERPILLAR..



Lelaki ini sedih..Tidak faham mengapa pemberian-NYA
berbeza dari permintaannya..
The man was sad..he did'nt understand why his request
was mistaken..

Kemudian...
Then....

dia berfikir..ALLAH SWT mempunyai terlalu
ramai umat untuk diuruskan..
he thought, Oh well, ALLAH SWT has too many
people to care for...

dan dia memutuskan untuk tidak
mempersoalkannya...
and he decided to not to question..

Selepas 1 tempoh, lelaki ini memikirkan semula
permohonan doanya yang telah
lama dilupakannya...
After some time, the man went to
check up on his request that he had
left forgotten...

Lelaki ini amat terperanjat apabila
melihat dari pokok KAKTUS YANG HODOH
dan berduri itu tumbuh pula bunga yang cantik!
To His suprise, from the THORNY and UGLY
cactus a beautiful flow had grown...

DAN...
AND...

dari ULAT yang terselindung
telah bertukar menjadi rama-rama
yang cantik!
the insightly caterpiller..
had been transformed into
the most beatiful butterfly!

ALLAH SWT SENTIASA MELAKUKAN SEMUA PERKARA DENGAN BETUL!
ALLAH SWT ALWAYS DOES THING RIGHT!

CARA ALLAH SWT SENTIASANYA CARA TERBAIK.
WALAUPUN KELIHATAN SEMUANYA SALAH.
HIS WAY IS ALWAYS THE BEST WAY.
EVEN IF TO US SEEEMS ALL WRONG.

Jika anda memohon untuk sesuatu dan menerima yang lain dari ALLAH SWT, PERCAYALAH! pastinya ALLAH SWT sentiasa mengurniakan apa yang dipinta pada masa yang sesuai..Apa yang anda pinta tidak semestinya apa yang diperlukan...ALLAH SWT tidak akan pernah gagal memenuhi permintaan, teruskan berdoa tanpa ragu dan mengeluh...

If you asked ALLAH SWT for one thing and received another, TRUST u can be sure that he will always give you what you need at the appropriate time. What you want is not always you need...ALLAH SWT never fails to grant our petitions, so, keep on going for HIM without doubting or murmuring...

DURI HARI INI...
TODAY'S THORN...

ADALAH BUNGA HARI ESOK!
IS TOMORROW'S FLOWER!

ALLAH SWT mengurniakan pilihan terbaik
kepada mereka yang menyerahkan ketentuan kepada-NYA..
ALLAH SWT gives the very best best to those who
leave the choices up to HIM.

P/s : Sekiranya anda suka mesej ini, Sila hantarkan kepada orang lain. If u liked this message, please send it on to others...

With Love,
#Sofinah696 💕
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .

Follow my blog with Bloglovin



Mencegah Adalah Lebih Baik Dari Merawat!

Tuesday, August 14, 2012 0 Comments
KLIK PADA GAMBAR UNTUK LAMPIRAN PENUH

SISTEM KARDIOVASKULAR

Tubuh badan kita mempunyai salur darah untuk mengedar darah beroksigen dan bernutrien ke seluruh badan. Selain itu, salur darah berfungsi untuk mengangkut bahan kumuh untuk disingkirkan daripda badan.Alat transpotasi utama manusia adalah darah. Peranan darah adalah membawa oksigen dan zat makanan ke seluruh badan. Malah, darah juga berperanan dalam memindahkan bahan kumuh daripada tisu badan untuk disingkirkan seperti :

💟Karbon Dioksida ke paru-paru.
💟Urea ke ginjal.
💟Air ke kulit,ginjal dan paru-paru.
💟Membawa hormon dan enzim darikelenjar ke tempat lain.
💟Sel darah putih (leuksit) dan antibodi melawan serangan kuman.
💟Kawal suhu dan keseimbangan badan.
Sistem kardiovaskular memainkan peranan penting dalam mengawal setiap fungsi utama tubuh dan organ seperti di dalam gambar rajah di bawah :

KLIK PADA GAMBAR UNTUK LAMPIRAN PENUH


JANTUNG

Jantung merupakan ENJIN utama manusia. Jantung adalah struktur berotot yang mengepam darah supaya darah terus mengalir dalam badan. Jantung manusia terletak di sebelah kiri rongga toraks.

KLIK PADA GAMBAR UNTUK LAMPIRAN PENUH

KLIK PADA GAMBAR UNTUK LAMPIRAN PENUH

Otot jantung sangat aktif menjalankan penguncupan setiap masa. Oleh itu ia perlukan bekalan oksigen yang mencukupi. Bekalan oksigen di dalam darah dibawa ke tisu jantung oleh arteri koronari.

Apabila peredaran darah ke jantung lemah, seseorang akan mengalami :

💟Pening Kepala.
💟Sesak Nafas.
💟Kelesuan.
💟Sakit dada.
💟Degupan Jantung tidak teratur.
💟Serangan Jantung.
SERANGAN JANTUNG

Apa yang dimaksudkan serangan jantung? Serangan jantung terjadi ketika aliran darah ke suatu bahagian otot jantung terhalang. Jika aliran darah tidakboleh dibaiki dengan cepat, bahagian dari jantung tersebutkan rosak kerana kekurangan oksigen dan boleh mengakibatkan kematian.

Serangan jantung jantung merupakan PEMBUNUH SENYAP UTAMA tidak kira wanita atau lelaki, tua atau muda..!!


Serangan jantung sering terjadi kerana sebuah keadaan yang biasa disebut 'Coronary Artery Disease (CAD)' . Pada keadaan CAD, sekumpulan lemak yang dipanggil 'plak' berkumpul selama bertahun-tahun pada bahagian dalam arteri koroner.Arteri koroner adalah bahagian yang menyalurkan darah dan oksigen ke jantung.Pada akhirnya, kawasan 'plak' tadi berkumpul dan menghalang aliran darah.


KLIK PADA GAMBAR UNTUK LAMPIRAN PENUH


KLIK PADA GAMBAR UNTUK LAMPIRAN PENUH

Punca terjadinya 'plak' di dalam saluran darah adalah kolestrol yang berlebihan. Pembentukan kolestrol ini bermula sejak muda lagi, bukan apabila seseorang telah berusia.

Sewaktu terjadi serangan jantung, jika halangan pada arteri koroner tidak dirawat dengan segera, otot jantung akan mula mati dan digantikan dengan bekas luka. Kerosakan pada jantung ini tidak disedari tetapi akan menjadi masalah secara perlahan-lahan.

Tanda dan gejala yang biasa terjadi sebelum serangan jantung ialah seperti berikut :

💟Rasa sakit pada dada seperti ditekan, seperti diramas, sakit pada daerah tengah dada yang bisa terasa kuat atau ringan. Rasa sakit ini terjadi beberapa minit kemudian hilang dan kembali lagi.

💟Rasa nyeri di salah satu atau kedua belah tangan, punggung, leher, rahang atau perut.

💟Pernafasan terasa pendek yang berlangsung saat rasa sakit di dada atau setelahnya.

💟Tanda lainnya termasuk nausea(rasa sakit di perut), pening atau pengsan, sering berpeluh sejuk.
Faktor-faktor serangan penyakit jantung :

💟Lelaki yang telah masuk usia 45 tahun.
💟Wanita yang telah masuk usia 55 tahun atau mengalami menopuse dini.
💟Genetik atau keturunan keluarga.
💟Diabetes.Kebanyakan penderita diabetes meninggal bukan kerana meningkatnya level gula darah, tetapi kerana kondisi komplikasi jantung mereka.
💟Merokok.
💟Hipertensi (Tekanan darah tinggi).
💟Obesiti (Kegemukan).
💟Gaya hidup buruk.
💟Stress. Banyak kajian yang sudah menunjukkan bahawa , bila menghadapi situasi tegang, akan terjadi arithmias jantung yang membahayakan jiwa.
KLIK PADA GAMBAR UNTUK LAMPIRAN PENUH.Atau boleh baca di klik>>Utusan Online<<klik

KLIK PADA GAMBAR UNTUK LAMPIRAN PENUH.Atau boleh baca di klik >>Pesona<<klik


OTAK

Apabila 'plak' atau kolestrol yang melekat pada dinding salur darah yang membawa darah ke otak semakin banyak dan menyebabkan aliran darah menjadi sempit, ia akan mengakibatkan peredaran darah ke otak menjadi lemah.

Keadaan yang berlaku apabila peredaran darah ke otak lemah ialah :

💟Daya ingatan yang lemah.
💟Pening Kepala.
💟Sakit Kepala.
💟Hilang koordinasi/Hilang keseimbangan.
💟Demensia/Pikun.
💟Strok.


STROK
KLIK PADA GAMBAR UNTUK LAMPIRAN PENUH



STROK ISKEMIA




Strok Iskemia terjadi apabila gumpalan darah menghalang arteri yang pergi ke otak dan mengganggu bekalan darah. Kerap kali, strok Iskemia terjadi akibat dari timbunan kolestrol dan sisa lain di dalam arteri (atherosclerosis) selama bertahun-tahun.

KLIK PADA GAMBAR UNTUK LAMPIRAN PENUH



Trombosis Serebrum - Darah beku terbentuk di arteri utama yang menghala ke otak, menghentikan bekalan darah.
Embolisme Serebrum - Gumpalan darah terbentuk di saluran darah dari bahagian tubuh yang lain, contohnya di leher atau pun jantung dan dibawa oleh aliran darah ke otak.
Strok Lakunar - Sekatan berada di saluran-saluran darah kecil jauh di dalam otak.

STROK BERDARAH

Strok berdarah terjadi apabila saluran darah di dalam atau di sekeliling otak pecah, menyebabkan pendarahan. Penyakit darah tinggi yang lama dan tidak dirawat menyebabkan tekanan pada dinding arteri, menambahkan risiko ia pecah atau berdarah.

KLIK PADA GAMBAR UNTUK LAMPIRAN PENUH

Apabila arteri pecah, darah dipaksa masuk ke dalam tisu otak, merosakkan sel-sel sehingga bahagian otak itu tidak dapat berfungsi.

KLIK PADA GAMBAR UNTUK LAMPIRAN PENUH

Pendarahan Intraserebrum - Apabila saluran darah pecah di dalam otak itu sendiri.
Pendarahan Subaraknoid - Apabila saluran darah di permukaan otak berdarah dan darah mengalir ke bahagian di antara otak dan tempurung kepala yang dikenali sebagai ruang Subaraknoid.

With Love,
#Sofinah696 💕
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .


Thursday, August 2, 2012

Harry Potter and The Sorcerer's Stone

Thursday, August 02, 2012 3 Comments

Assalammualaikum Bloggers dan Readers,

Ada tak kawan-kawan blogger saya yang minat Harry Potter gila-gila? Hehe. Memandangkan baru-baru ni saya menonton Harry Potter tahun pertama, jadi mood saya sekarang ni adalah Harry Harry Harry! Tak kisahlah kalau ada orang kat luar sana nak kata saya macam budak-budak. Kat sana tu siapa suka Chin Chan apa cerita tu? HAHA. Tak kisah lah apa pun minat korang, semua ada reason dan ada mesej.

Sebenarnya dah agak lama saya tak tengok cerita Harry Potter ni. Jadi kira nak buat revision la kononnya. Bila tengok cerita Harry Potter yang pertama ni, rasa excited la pula. Nak tahu kenapa? Oh! Mereka ni bertiga. 3 sahabat - Ron Weasley, Harry Potter dan Hermione Granger. Diorang ni nampak sangat cute!!! Rasanya macam Ron nampak lebih cute berbanding dia dah besar ni, I mean, sekarang macam tak berapa cute..maklum..muka matang.


Tapi..Bukan tu saya nak cerita. Saya nak cerita tentang beberapa perkara yang saya sempat tangkap dalam movie ni. Antaranya :

HARGAILAH IBU DAN AYAH KITA SELAGI MASIH ADA KESEMPATAN

Korang ingat lagi tak? Masa ni Harry Potter masih banyak benda tak tahu pasal parents dia kan? Kesian kat Harry sebab sangat kehausan kasih sayang ibu dan ayah. Dah tu, Pak cik dan Mak cik dia tu pula, perangai sangat kejam! Uh! Bila tengok sepupu dia tu pula.. lagi la menjengkelkan! Nasib baik Harry ni penyabar sikit orangnya. Oke, kembali kat cerita parents Harry. Saya ter-touching bila tengok Harry happy gila-gila bila nampak parents dia muncul dalam cermin besar masa dia melarikan diri dari perpustakaan larangan sebab nak cari maklumat tentang Nicholas Flamel. Selama dia dibesarkan oleh makcik pakcik dia, dia tak pernah tahu akan asal usulnya. Memang nak sangat jumpa Mak ayah dia.


Saya ter-touching malah timbul rasa sangat bersyukur sebab saya masih ada mak ayah yang sangat sayang kat saya! Cuba bayangkan kita macam Harry…mesti rasa sedih tahap tak tahu nak cakap. Jadi, kita-kita yang masih ada parents ni, cubalah buat mereka happy dan cuba untuk berbakti untuk mereka semampu kita oke!

Saya yakin, Harry tu, kalau bukan lakonan, nak sangat dia tu peluk-peluk mak ayah dia. Apa boleh buat mak ayah dia dah tak ada. Voldermort  punya pasal semua tuu… 😁

KALAU NAK JADI PANDAI, BELAJAR RAJIN-RAJIN

Watak paling saya suka kat cerita ni ialah Hermione Granger! Korang perasan tak dia ni sangat bijak tahap gaban? HEHE. Saya tengok, dia ni jenis yang ulat buku dan banyak membaca sebab tu macam-macam dia tahu. Saya rasa, orang yang tidak sediakala bijak dan genius, kalau rajin membaca macam dia ni, akan jadi pandai juga. Yang penting Rajin! Aktif! Dan tak pemalu untuk bertanya macam si Hermione ni. HEHE.


CUBA UNTUK BERANI

Korang ingat tak Neville Longbottom ? Dalam cerita ni,dia berwatak yang agak penakut. Gagagaga…Neville pernah jatuh dari atas bangunan gara-gara tak pandai terbang guna penyapu.Tapi ada satu babak tu, demi pasukan, dia cuba untuk berani. Dia cuba halang Harry,Ron dan Hermione untuk tidak keluar dari asrama dan taknak markah pasukan diorang semakin berkurang lagi. Part ni memang lawak tapi sekurang-kurangnya dia cuba. Hahaha!


PERSAHABATAN

Dalam movie ni, tak mungkin tak ada yang perasan bahawa hubungan persahabatan dan kesetiaan antara Ron, Harry dan Hermione sangat kuat. Kerjasama antara mereka , kasih sayang dan membantu antara mereka sangat kuat! Dalam cerita ni, yang ni memang saya tak dapat nak sangkal! 


SAYANGI HAIWAN

Kenal Hagrid dalam cerita Harry Potter? Mustahil tak kenal. HAHA. Sahabat Harry yang sangat besar dan penyayang. Dia yang datang jemput Harry kat rumah pak cik mak cik Harry tepat pada hari lahir Harry Potter. Masa tu, Harry Potter dah 11 tahun. Dia siap bawa kek birthday untuk Harry Potter! HEHE.


Sikap si Hagrid dalam cerita ni, dia sangat penyayang terhadap haiwan. Sangat suka ada pet. Macam-macam dia jaga. Anjing, Anak Naga,Burung Hantu dan…err..anjing kepada 3? HAHAHA. Cute je Hagrid ni kan.

With Love,
#Sofinah696 💕
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .

Follow my blog with Bloglovin 💋


Hobi, Kepuasan dan Ketenangan

Thursday, August 02, 2012 2 Comments
Assalammualaikum Bloggers dan Readers,

Pagi-pagi buta ni, saya terfikir tentang sesuatu. Saya rasa, ini adalah sesuatu yang saya tidak pernah lihat dari kaca mata orang lain selama ni. Maksudnya, saya tidak pernah mencuba untuk faham sebelum ni.

Hobi dan kepuasan. Saya bukan nak cerita tentang hobi saya atau kepuasan yang saya mahukan tapi...saya sedang dalam proses memahami sesuatu yang selama ni saya tidak mengerti!

...iaitu sesuatu yang perlu ada dalam hubungan bersahabat. Iaitu memahami Sahabat.




Ada kawan lelaki saya tu selalu menghabiskan duit mereka dengan barang-barang yang saya rasa tidak berbaloi. Saya kata kat diorang, diorang tidak berjimat! Buang duit dan semua tu sia-sia dan tidak ada masa depan. Kumpul lah duit untuk kahwin ke apa ke. Hahaha!. Mungkin kawan saya tu tersinggung. Maaflah teman..

Ada juga kawan lelaki saya yang tidak tidur malam gara-gara layan benda yang saya rasa tidak berfaedah langsung. Saya kata kat diorang, daripada layan itu, kan ke bagus siapkan kerja rumah. Tidur lah jaga kesihatan. Saya tetap kata, diorang buat benda yang tak patut walaupun diorang bukanlah buat benda tu selalu. Mungkin kawan saya tu kecil hati kan? Maaflah teman.




Saya selalu marah kat kawan saya tu, sampai muka dia jadi masam. Lepas tu, saya tak pandai pujuk pula. Kesian kat dia. Huhu..

Bila saya fikirkan balik, tu kan hobi diorang kan. Masing-masing ada hobi dan kesukaan masing-masing. Sebelum saya terfikir tentang hal ni, saya hairan kat kawan-kawan saya ni, bila saya marah diorang tentang hal-hal macam ni, diorang bertambah pula dengan barang-barang tu semua. Tambah marah, tambah naik gila diorang main benda yang diorang suka tu. Saya sangatlah hairan!

Sekarang baru saya tahu kenapa. Sebenarnya, hobi kita sangat menenangkan! Apabila kita membuat sesuatu yang sangat kita suka, kita akan berasa tenang! Sebab itulah kawan saya tu, bila dimarah bertambah pula dia layan hobi dia. Sebab dia rasa tenang! Mungkin dia sedih sebab saya tidak suka dengan hobi dia tapi sedihnya hilang bila dia luangkan hidupnya dengan hobinya! Thats it!



Saya tidak sepatutnya marah kawan saya tu kan? Mungkin hobi dia tidak pernah mendatangkan duit atau berfaedah dan mungkin kelihatan 'gila'. Tapi mendatangkan kepuasan dalam diri dia. Mendatangkan kegembiraan, ketenangan dan menghilangkan stress. Saya sepatutnya faham perkara ni!

Saya tiba-tiba berfikir tentang ni pagi ni sebab semalam saya terlihat satu situasi 3 orang sahabat.Abu sedang dengar radio kuat-kuat sambil tutup mata. Ali marah sebab radio tu tak menyiarkan perkara yang seronok baginya. Dia berdiri dan ingin tegur Abu tapi dihalang oleh Ahmad. Ahmad kata, "Jangan! Biarkan dia...Dia sedang tenang lakukan itu.."



"Dia sedang tenang lakukan itu" membuatkan saya berfikir kembali tindakan saya terhadap kawan-kawan saya yang pernah saya marah tentang hobi diorang dulu-dulu. Saya pun ada hobi sendiri juga! Kenapa saya boleh-boleh tidak faham? Lepas ni, saya janji tak akan buat lagi.

P/S : As long as hobi kawan kita tidak mengugat agama, keselamatan dan kesihatan, cubalah fahami dia sebab dia akan sedih dan stress bila kawan sendiri tidak support dia. Walaupun hobi dia bukan hobi kita dan walaupun hobi dia tidak sama dengan hobi kita, fahami dia dengan cara meletakkan diri kita dalam diri dia. Lihat dia dari kaca mata dia dan selami hati dia yang gembira dengan hobi dia seperti kita gembira dengan hobi kita. Siapa tahu, itu ialah sebahagian dari hidupnya, kan? :)

With Love,
#Sofinah696 💕
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .

Follow my blog with Bloglovin 💋