Tuesday, August 28, 2012

My Hari Raya Story (2012)

Assalammualaikum Readers and Bloggers,

Kawan-kawan aku sibuk update story berhari raya masing-masing. Aku tak update-update pun. Hee hee.. Sorry guys...lambat update sebab aku punya story ni sama saja macam tahun lepas. Aku tak sambut raya sakan sebab aku tidak bercuti hari raya. Aku berhari raya di tempat kerja.. hee hee...

Aku sengaja tidak apply cuti raya atas sebab-sebab yang tertentu. Nak kata aku gembira berada di tempat kerja pada hari raya pertama, itu penipu besar namanya. Tapi cuba fikir, bukan aku seorang yang bekerja pada hari raya pertama. RAMAI! Masing-masing ada alasan masing-masing.

Apa-apa pun, masih bergelaktawa bersama kawan-kawan DJ...

Kawan-kawan lain ada tapi kat outlet lain.
Semua muka orang yang beraya kat outlet.
With our Madam :) Turun padang bersama kami di hari raya pertama dan kedua...
Hari raya pertama, family aku ke sana ke mari berhari raya, menziarahi sanak saudara. Kawan-kawan aku yang belajar jauh-jauh semua dah pulang beraya dengan keluarga masing-masing.

Hari raya pertama, kawan-kawan DJ pergi beraya. Tinggal la aku sampai malam di outlet. Gah! Tak tahu macam mana nak describe how i feel that time. HAHAHAHA. Tapi, sila lah faham, ini pilihan aku pada masa tersebut. Janganlah hairan kenapa aku memakai baju T-Shirt..seperti bukan Hari Raya..Huhu..

Hari raya kedua, aku sepatutnya bekerja dari 6.30 pagi hingga 10 malam. Plan tiba-tiba bertukar apabila, hati aku mula tidak mampu menahan untuk bergembira. HAHAHAHA. Pagi-pagi, kawan-kawan ayah aku dan bos segala bos ayah aku datang rumah. Aku minta excuse dari bos untuk datang tengahari ke tempat kerja. Apabila tiba masa untuk ke tempat kerja, aku mula tidak mampu menolak peluang untuk berjumpa upline ELKEN kesayangan! Kah kah kah. Aku pun minta excuse lagi untuk masuk kerja pada jam 6 petang. Hari raya mood yang tidak mampu untuk aku ubah.. na na...

Apapun, aku tidak rugi  :) I am happy with my ELKENIAN friends!! Miss them much much!!

Beloved ELKEN MENTOR forever!! =)

Kalau la aku ada benda ni..HAHAHA..


With wo de jie jie Lenny ^^ and kak jelin.


Itu beberapa foto yang ada pada hari tersebut. Hehehe.. Kawan-kawan Elken beraya di rumah kawan-kawan Parkson. Haha..Best best..

Bagi aku, bukan makanan yang sedap belaka. But 'friendship' .. Connection.. relationship :) Itulah hari raya.

After that, aku masuk kerja jam 5pm...very the lawak when i agreed to join my DJ friend to berhari raya at 8pm...ops! i did it again...kerja hanya beberapa jam? O_o Itulah HARI RAYA VIRUS yang merasuk aku di hari raya kedua. HAHAha.. melepas Double pay. kwang kwang kwang...

Hari raya story untuk hari ketiga pula...aku join kawan-kawan DJ ke Kg.Sungai Bangat, Kg.Bebuluh Laut dan Kg.Ganggarak. Ada gambar tapi sangat kurang rajin untuk upload ke blog ni memandangkan sangat lambat uploading! Penat menunggu gambar je!

Raya ke lima aku kembali kepada kawan Parkson semula. Hehe..Raya dengan Kawan Parkson lagi.

Raya ke tujuh baru berkesempatan raya dengan Family..

Raya ke berapa entah baru aku jumpa sepupu dan makcikpakcik...

I am sorry to cikgu cikgu dan kawan kawan PRA-U / kawan kawan sekolah yang tidak sempat spend time with you all di hari raya :)

Hasrat untuk ke Brunei Darussalam pada Hari Raya? Sila tanam kemas-kemas laa..Haha. InsyaALLAH next time. Mudah-mudahan panjang umur..murah rezeki. :)

Aku,


Sofinah Lamudin di Troll oleh Mr.Mohd N

Assalammualaikum readers and bloggers!

Selepas balik dari kerja sekitar jam 10:30pm, aku mengambil keputusan untuk melayan blog aku ni. Apatah lagi aku dah lama tak post apa-apa entry kat sini. Blogwalking pun tak ada masa lantaran asik sibuk jaga kedai bos..wakakaka... =D Kerja pagi petang siang malam...

Oke! Aku nak cerita tentang seseorang untuk entry ni. Nama dia start dengan huruf "M" dan lebih senang bila panggil guna huruf "N".

Aku kenal "N" ni dari facebook. Dia inbox aku tanya tentang ELKEN. Orang tanya pasal ELKEN aku memang laju la layan. HAHA.

Then, aku dapat tahu yang dia ni orang Labuan dan suka lepak kat Old Town Lapangan Terbang. Kebetulan, aku memang kerja kat DJ Lapangan Terbang. Apa lagi, aku suka usik dia minta belanja Aiskrim favorite aku kat McD. HAHAhahaha.. Tapi setakat ni tak kesampaian. Tetiba je bulan puasa muncul (boleh plak bulan puasa muncul tiba-tiba).

Lama-lama aku dan dia story2 la, chating...komen...mesej...dan akhirnya, aku dapat tahu dia ni "gila" Forex..kat wall dia banyak betul story tentang graf kaler hijau dan merah. Entah apa aku pun tak faham. Bila asyik nampak graf tu kat wall dia, aku pun start la tanya dan tanya...dan sekarang aku dalam permulaan untuk belajar FOREX. =)

Dia seorang blogger juga. Tu yang buat aku suka layan dia..haha..sila lah terjah blog "N" dan follow blognya...(promo sikit)

Blog 1 : http://www.mohdnasyit.com/
Blog 2 : http://nazz-forex.blogspot.com/
Blog 3 : http://pullbackforextrading.com/

Ada beberapa perkara yang buat aku suka kawan dengan "N" . Dia bukan seorang yang suka berputus asa..

"Million dollar money start with 1 cent! Million miles journey start with 1 foot step...just don't give up :)" - Mr.Mohd N

dan dia sangat kreatif juga!! Aku di troll pada malam ini tanpa sebarang notis d facebook! Lihat gambar di bawah :


Nasib baik aku tak suka balas dendam.. HAHAHA...full stop...will write for next entry...

Aku,

Saturday, August 18, 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri Kepada Semua

Assalammualaikum readers and bloggers! ^^

Apa khabar semua? Mesti korang semua sedang sibuk buat segala persiapan untuk esok kan? Raya! Raya! Jom Raya! Agak-agak mood korang macam tu tak? Excited nak raya?

Dah beberapa hari aku tak update blog aku akibat otak 'kering' . Kering tak ada idea ni...huh! esok raya pun aku tak ada perasaan ni. Dah otak kering, perasaan pun join kering. Padan muka aku.

Selagi ada kesempatan ni, aku nak ucapkan SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI kepada readers dan bloggers. Bukan tu saja...semua orang yang aku kenal, tak kenal, muslim bukan muslim aku wish juga. he he..

Mohon maaf segala salah silap. Harap tak ada yang tertinggal. Kosong/kosong oke... HEhe... Salah silap sedar tak sedar, sengaja tak sengaja...mohon diampunkan..

Tahun ni aku beraya sakan di tempat kerja. Sakan la sangat. =P Hak hak hak...Kawan-kawan yang balik kampung tu, selamat kembali ke kampung halaman. Hati-hati di jalan raya.


Kamu dalam ingatan :

FAMILY ::: Mummy & Daddy :: Kakak ::: Abang Ipar ::: Irah ::: Fitri ::: Suzie ::: Bucu ::: Anna Abel ::: Zizie Abel ::: and ALL

BEST FRIEND ::: Roslinda ::: Putera Amin ::: Mohd Haidi ::: Nurizzati ::: Kartinawaty ::: and ALL

FRIENDS ::: DIAMONEY ::: Kak Siti Norfarizah ::: Uncle Rusli ::: Kak Wati ::: Kak Nadia ::: Kak Jacq ::: Irwan ::: Farah ::: Ain ::: Kak Khairulie ::: Kak Nor ::: Haziq Saifullah ::: Rosidah ::: Norani ::: Sarinah ::: Kak Nisa ::: Felicia ::: and ALL

FRIENDS ::: PETRONAS ::: Kak Diana ::: Teaah ::: Kak Noy ::: Mr.Yohanes ::: Mr. Chrys ::: Kak Shikin ::: and ALL

FRIENDS ::: ELKEN ::: Poh Swee Tin ::: Jelin ::: Marilyn ::: Stacy ::: Nizam ::: Sha sha ::: Kak Diana ::: JieJie Lenny ::: Saril ::: Shamil ::: and ALL

FRIENDS ::: PARKSON ::: Kak Yati ::: Kak Nad ::: Kak Rose ::: Kak Rina ::: Mikoe ::: Anif ::: Diah ::: Kero ::: Wana ::: Wani ::: Dzul ::: Qecii ::: Syah Rul ::: Sharom ::: Kak Bianah ::: Kak Ani ::: Kak Idah ::: Zahimi ::: Kak Gee ::: Kak Ina ::: and ALL

FRIENDS ::: PRA-U ::: Farah ::: Eiyan ::: Achap ::: Emran ::: Elza ::: Che Pah ::: Yusri ::: Hanis ::: Pepeh ::: Qiztina ::: Fadillah ::: Ayu ::: Mong ::: Syahrul Nizam ::: and ALL

TEACHERS ::: SMK MUTIARA ::: Cikgu Suriani ::: and ALL

TEACHERS ::: SMK LAJAU ::: Cikgu Siti Zubaidah ::: Cikgu Nurfiah ::: Cikgu Sahar ::: Cikgu Nurul ::: Cikgu Rohainah ::: and ALL

ALL ::: BLOGGERS ::: FACEBOOKERS ::: YM ::: TWITTER ::: FRIENDSTER ::: TAGGED ::: Kenal aku secara langsung dan tidak langsung :::

Aku,

Tuesday, August 14, 2012

Mesej Dari Bunga dan Rama-Rama



Dengan sukacita, aku ingin berkongsi satu cerita tentang "Rama-rama dan Bunga" .Suatu ketika dulu..aku dapat satu ilmu dari seorang guru..dia suka untuk kongsikannya dengan aku...Oleh yang demikian, sekarang giliran aku untuk berkongsi dengan pengunjung blog aku...




The BUTTERFLY...and The FLOWER..
RAMA-RAMA...dan BUNGA...

Seorang lelaki berdoa kepada ALLAH SWT
agar diberikan bunga dan rama-rama..
Once there was a man who asked ALLAH SWT
for a flower and a butterfly..




Namun ALLAH SWT memberikannya KAKTUS..
But instead ALLAH SWT gave him a CACTUS...



dan...ULAT..
and...CATERPILLAR..



Lelaki ini sedih..Tidak faham mengapa pemberian-NYA
berbeza dari permintaannya..
The man was sad..he did'nt understand why his request
was mistaken..

Kemudian...
Then....

dia berfikir..ALLAH SWT mempunyai terlalu
ramai umat untuk diuruskan..
he thought, Oh well, ALLAH SWT has too many
people to care for...

dan dia memutuskan untuk tidak
mempersoalkannya...
and he decided to not to question..

Selepas 1 tempoh, lelaki ini memikirkan semula
permohonan doanya yang telah
lama dilupakannya...
After some time, the man went to
check up on his request that he had
left forgotten...

Lelaki ini amat terperanjat apabila
melihat dari pokok KAKTUS YANG HODOH
dan berduri itu tumbuh pula bunga yang cantik!
To His suprise, from the THORNY and UGLY
cactus a beautiful flow had grown...

DAN...
AND...

dari ULAT yang terselindung
telah bertukar menjadi rama-rama
yang cantik!
the insightly caterpiller..
had been transformed into
the most beatiful butterfly!

ALLAH SWT SENTIASA MELAKUKAN SEMUA PERKARA DENGAN BETUL!
ALLAH SWT ALWAYS DOES THING RIGHT!

CARA ALLAH SWT SENTIASANYA CARA TERBAIK.
WALAUPUN KELIHATAN SEMUANYA SALAH.
HIS WAY IS ALWAYS THE BEST WAY.
EVEN IF TO US SEEEMS ALL WRONG.

Jika anda memohon untuk sesuatu dan menerima yang lain dari ALLAH SWT, PERCAYALAH! pastinya ALLAH SWT sentiasa mengurniakan apa yang dipinta pada masa yang sesuai..Apa yang anda pinta tidak semestinya apa yang diperlukan...ALLAH SWT tidak akan pernah gagal memenuhi permintaan, teruskan berdoa tanpa ragu dan mengeluh...
If you asked ALLAH SWT for one thing and received another, TRUST u can be sure that he will always give you what you need at the appropriate time. What you want is not always you need...ALLAH SWT never fails to grant our petitions, so, keep on going for HIM without doubting or murmuring...

Berdoa Pictures, Images and Photos
DURI HARI INI...
TODAY'S THORN...

ADALAH BUNGA HARI ESOK!
IS TOMORROW'S FLOWER!

ALLAH SWT mengurniakan pilihan terbaik
kepada mereka yang menyerahkan ketentuan kepada-NYA..
ALLAH SWT gives the very best best to those who
leave the choices up to HIM.

P/s : Sekiranya anda suka mesej ini, Sila hantarkan kepada orang lain. If u liked this message, please send it on to others...

Aku,

Mencegah lebih baik berbanding merawat!!

SISTEM KARDIOVASKULAR

Tubuh badan kita mempunyai salur darah untuk mengedar darah beroksigen dan bernutrien ke seluruh badan. Selain itu, salur darah berfungsi untuk mengangkut bahan kumuh untuk disingkirkan daripda badan.Alat transpotasi utama manusia adalah darah. Peranan darah adalah membawa oksigen dan zat makanan ke seluruh badan. Malah, darah juga berperanan dalam memindahkan bahan kumuh daripada tisu badan untuk disingkirkan seperti :

  • Karbon Dioksida ke paru-paru.
  • Urea ke ginjal.
  • Air ke kulit,ginjal dan paru-paru.
  • Membawa hormon dan enzim darikelenjar ke tempat lain.
  • Sel darah putih (leuksit) dan antibodi melawan serangan kuman.
  • Kawal suhu dan keseimbangan badan.
Sistem kardiovaskular memainkan peranan penting dalam mengawal setiap fungsi utama tubuh dan organ seperti di dalam gambar rajah di bawah :

JANTUNG

Jantung merupakan ENJIN utama manusia. Jantung adalah struktur berotot yang mengepam darah supaya darah terus mengalir dalam badan. Jantung manusia terletak di sebelah kiri rongga toraks.




Otot jantung sangat aktif menjalankan penguncupan setiap masa. Oleh itu ia perlukan bekalan oksigen yang mencukupi. Bekalan oksigen di dalam darah dibawa ke tisu jantung oleh arteri koronari.

Apabila peredaran darah ke jantung lemah, seseorang akan mengalami :

  • Pening Kepala.
  • Sesak Nafas.
  • Kelesuan.
  • Sakit dada.
  • Degupan Jantung tidak teratur.
  • Serangan Jantung.
SERANGAN JANTUNG

Apa yang dimaksudkan serangan jantung? Serangan jantung terjadi ketika aliran darah ke suatu bahagian otot jantung terhalang. Jika aliran darah tidakboleh dibaiki dengan cepat, bahagian dari jantung tersebutkan rosak kerana kekurangan oksigen dan boleh mengakibatkan kematian.

Serangan jantung jantung merupakan PEMBUNUH SENYAP UTAMA tidak kira wanita atau lelaki, tua atau muda..!!


Serangan jantung sering terjadi kerana sebuah keadaan yang biasa disebut 'Coronary Artery Disease (CAD)' . Pada keadaan CAD, sekumpulan lemak yang dipanggil 'plak' berkumpul selama bertahun-tahun pada bahagian dalam arteri koroner.Arteri koroner adalah bahagian yang menyalurkan darah dan oksigen ke jantung.Pada akhirnya, kawasan 'plak' tadi berkumpul dan menghalang aliran darah.



Punca terjadinya 'plak' di dalam saluran darah adalah kolestrol yang berlebihan. Pembentukan kolestrol ini bermula sejak muda lagi, bukan apabila seseorang telah berusia.

Sewaktu terjadi serangan jantung, jika halangan pada arteri koroner tidak dirawat dengan segera, otot jantung akan mula mati dan digantikan dengan bekas luka. Kerosakan pada jantung ini tidak disedari tetapi akan menjadi masalah secara perlahan-lahan.

Tanda dan gejala yang biasa terjadi sebelum serangan jantung ialah seperti berikut :

  • Rasa sakit pada dada seperti ditekan, seperti diramas, sakit pada daerah tengah dada yang bisa terasa kuat atau ringan. Rasa sakit ini terjadi beberapa minit kemudian hilang dan kembali lagi.
  • Rasa nyeri di salah satu atau kedua belah tangan, punggung, leher, rahang atau perut.
  • Pernafasan terasa pendek yang berlangsung saat rasa sakit di dada atau setelahnya.
  • Tanda lainnya termasuk nausea(rasa sakit di perut), pening atau pengsan, sering berpeluh sejuk.
Faktor-faktor serangan penyakit jantung :
  • Lelaki yang telah masuk usia 45 tahun.
  • Wanita yang telah masuk usia 55 tahun atau mengalami menopuse dini.
  • Genetik atau keturunan keluarga.
  • Diabetes.Kebanyakan penderita diabetes meninggal bukan kerana meningkatnya level gula darah, tetapi kerana kondisi komplikasi jantung mereka.
  • Merokok.
  • Hipertensi (Tekanan darah tinggi).
  • Obesiti (Kegemukan).
  • Gaya hidup buruk.
  • Stress. Banyak kajian yang sudah menunjukkan bahawa , bila menghadapi situasi tegang, akan terjadi arithmias jantung yang membahayakan jiwa.
Sila klik pada gambar untuk tumbesaran atau boleh baca di --> sila klik : Utusan Online
Sila klik pada gambar untuk tumbesaran atau boleh baca di --> sila klik :  Pesona
OTAK

Apabila 'plak' atau kolestrol yang melekat pada dinding salur darah yang membawa darah ke otak semakin banyak dan menyebabkan aliran darah menjadi sempit, ia akan mengakibatkan peredaran darah ke otak menjadi lemah.

Keadaan yang berlaku apabila peredaran darah ke otak lemah ialah :

  • Daya ingatan yang lemah.
  • Pening Kepala.
  • Sakit Kepala.
  • Hinlang koordinasi/Hilang keseimbangan.
  • Demensia/Pikun.
  • Strok.
STROK


STROK ISKEMIA




Strok Iskemia terjadi apabila gumpalan darah menghalang arteri yang pergi ke otak dan mengganggu bekalan darah. Kerap kali, strok Iskemia terjadi akibat dari timbunan kolestrol dan sisa lain di dalam arteri (atherosclerosis) selama bertahun-tahun.

Trombosis Serebrum - Darah beku terbentuk di arteri utama yang menghala ke otak, menghentikan bekalan darah.
Embolisme Serebrum - Gumpalan darah terbentuk di saluran darah dari bahagian tubuh yang lain, contohnya di leher atau pun jantung dan dibawa oleh aliran darah ke otak.
Strok Lakunar - Sekatan berada di saluran-saluran darah kecil jauh di dalam otak.

STROK BERDARAH

Strok berdarah terjadi apabila saluran darah di dalam atau di sekeliling otak pecah, menyebabkan pendarahan. Penyakit darah tinggi yang lama dan tidak dirawat menyebabkan tekanan pada dinding arteri, menambahkan risiko ia pecah atau berdarah.


Apabila arteri pecah, darah dipaksa masuk ke dalam tisu otak, merosakkan sel-sel sehingga bahagian otak itu tidak dapat berfungsi.

Pendarahan Intraserebrum - Apabila saluran darah pecah di dalam otak itu sendiri.
Pendarahan Subaraknoid - Apabila saluran darah di permukaan otak berdarah dan darah mengalir ke bahagian di antara otak dan tempurung kepala yang dikenali sebagai ruang Subaraknoid.

Aku,

Saturday, August 11, 2012

Anda mempunyai Impian? Tuliskan Impian Anda!

Assalammualaikum? Malam yang menenangkan bukan? Hehe…kawan-kawan blogger aku apa khabar? Hari ni aku offday dan aku nak ambil kesempatan untuk meluangkan masa dengan blog.

Kembali ke tajuk entry aku kali ni. “Tuliskan Impian Anda!” semua orang pun mempunyai impian masing-masing kan? Impian adalah sesuatu yang kita inginkan, sesuatu yang kita harap menjadi milik kita atau sesuatu yang kita mahu ia terjadi. Kecil atau besar sesuatu yang kita inginkan, impikan, harapkan atau mahukan, ianya tetap IMPIAN!

I have a dream! Dan aku tahu kita semua mempunyai impian. Seorang wanita mahukan seorang suami yang Soleh adalah impian. Seorang budak kecik mahukan sebuah basikal adalah impian. Seorang sahabat mahukan sahabatnya gembira adalah impian. Seorang guru mahukan pelajarnya berjaya hingga ke menara gading adalah impian.Seorang pakcik yang sakit mahu sembuh dari sakitnya adalah impian. Seorang pekerja mahu menjadi pekerja yang terbaik adalah impian. Seorang muslim mahukan kejayaan di dunia dan akhirat, adalah impian.Semua itu adalah impian. Tidak kira impian itu kecil atau besar, ia tetap IMPIAN! Tidak kira ianya diinginkan oleh seorang budak atau seorang dewasa. Itulah IMPIAN!

Kenapa kita mesti ada impian? Kita perlukan impian! Tanpa impian, hidup kita akan kabur. Hidup kita kabur kerana kita tidak tahu kita hidup untuk apa. Kenapa kita hidup. Kita akan tiada matlamat. Kita akan terhuyung hayang dan aku yakin hidup kita akan mengikut lalang. Bila angin meniup lalang ke kiri, kita ke kiri. Bila angin meniup lalang le kanan, kita juga ke kanan.

Dalam hidup, jika kita tidak mempunyai impian, itu bermakna kita tidak ada matlamat hidup. Apabila kita tidak ada matlamat hidup, sukar untuk kita dapatkan sesuatu kejayaan yang kita harapkan. Kita akan hidup seperti itu hingga bila-bila. Tiada kemajuan. Sama sahaja!

Mungkin ramai diluar sana yang takut untuk berimpian kerana takut akan sakitnya kecewa apabila impian tidak tercapai. Bagi aku pula, biarlah kecewa kerana tidak tercapainya impian setelah cuba dan berusaha untuk mencapai impian daripada kecewa kerana tidak mendapat apa-apa kerana tiada impian. Tiada usaha. Jika kita berimpian dan berusaha untuk mencapainya tetapi gagal, sekurang-kurangnya kita belajar sesuatu dan kita mencuba. Kita berani bukan pengecut. Pernah dengar ayat “Orang yang gagal adalah orang yang tidak mempunyai impian langsung!” . Jadi, kita yang berimpian bukan lah gagal apabila kita berusaha lalu gagal kan? Kita tetap berjaya. Iaitu berjaya mencuba. Itu satu kemenangan untuk diri kita sendiri.

Sebenarnya, impian adalah satu kekuatan untuk kita! Impian akan meningkatkan semangat kita untuk terus berjuang untuk sesuatu. Momentum dalaman kita akan meningkat. Kita akan kejar impian apabila momentum dalaman kita meningkat. Aku akui kadang-kadang kita akan ‘terjatuh’ , kita akan rasa berputus asa dengan apa yang kita impikan. Itu perkara biasa. Kerana itulah kita kena tahu kenapa kita mahu berimpian sedemikian.

Kita perlu tahu, KENAPA KITA BERIMPIAN SEPERTI ITU. Kenapa kita nak dapat ijazah apabila kita belajar di Universiti? Kenapa kita nak dapatkan suami yang baik apabila kita sudah berkahwin? Kenapa kita mahu setia kepada syarikat atau seseorang? Kenapa kita berhasrat untuk belajar bersungguh2? Kenapa kita mahu itu dan ini? Semuanya bersebab! Kenal pasti semua impian anda dan kenal pasti kenapa anda mengimpikan sedemikian.

Kenapa kita perlu tahu kenapa kita mahu berimpian seperti itu? Jika kita berimpian untuk mendapat pekerjaan yang baik, biasanya kerana kita mahu anak-anak kita hidup senang. Atau seorang anak mahu membantu ibu dan ayah serta memastikan tidak menyusahkan keluarga dan sebagainya. Apabila kita tahu kita berimpian seperti itu kerana apa, kita akan kuat untuk TERUS BERJUANG! =)

Aku, kamu dan mereka memang mempunyai impian cuma ada satu kesilapan. Kenapa kita berimpian tanpa menulisnya? Mungkin jawapan kita adalah, “Itu adalah impian aku, aku mahukannya, jadi aku akan ingat tak payah nak tulis..” Kamu tahu tak, apabila kita menulis impian kita di atas kertas atau tampalkannya di dinding bilik, ia akan membantu minda kita untuk terus mendapatkannya. Kamu percaya atau tidak mengenai minda separa sedar kamu? Setiap pagi, kita akn bangun dan melihat papan impian kita, secara automatik, kita akan teringat dan terfikir tentang impian tersebut. Tidak perlu malu untuk menulisnya.

Apabila kamu menulisnya, kamu akan sedar yang kamu akan kuat untuk membuktikannya. Membuktikan bahawa kamu BOLEH mencapai impian kamu. Tapi ingat, impian itu perlu ditulis dari hati kamu yang tulus. Bukan ikut-ikutan.

Cuba kamu bayangkan, apabila kamu menyenaraikan 10 impian kamu, lalu kamu melihatnya setiap hari, kamu tidak akan tersalah langkah. Kamu tidak akan jadi seperti budak sekolah yang menulis karangan yang terlari tajuk. Pasti kamu pernah mengalami, “Aku nak macam ni tapi kenapa macam tu pula?” nak tahu kenapa? Wrong way! Terlupa akan impian sendiri.

Apabila kamu melihat papan impian kamu setiap hari, harapan kamu akan terus keluar dari dalaman kamu. Percaya atau tidak, lambat atau cepat, ia akan tercapai! ia akan datang kepada kamu! 10 impian yang kamu tulis itu akan kamu padam satu demi satu menandakan kamu sudah memilikinya. Percayalah!

Jangan malu untuk menyatakan impian kamu kepada orang lain kerana, apa yang kamu katakan akan menjadi satu doa. POWER OF ATTRACTION! Aku percaya kannya =) Try it.

Bagaimana nak buat papan impian kamu? Ikut kreativiti kamu. Mungkin kamu mahu meletakkannya dalam dompet? Buku catatan? Lekatkan dalam bilik dan apa sahaja. Yang penting, kamu melihatnya setiap hari.

Dalam entry ni, aku kongsikan video Mentor aku di Elken. Walaupun video ni adalah impian mengenai perniagaan dan Elken, kita boleh kaitkannya dalam kehidupan seharian.  Lihat dan hayati kata-kata Jutawan ke-4 Elken SAB MCCM Mr.Seng Kok Meng yang sangat aku kagumi! :

video

video

Dan video lain daripada Elkenian yang sudah berjaya di Elken kerana kuat dengan IMPIAN mereka! :

video

video

video

Selamat menonton dan menulis impian anda!

P/S : Impian haruslah yang positif. Jangan sesekali berimpian negative kerana, karma! Apa yang kamu minta, akan kembali kepada kamu =)


Aku,

Saturday, August 4, 2012

Siapa kita? Kita yang membuat pilihan.

Assalammualaikum =)

Dah dua hari aku tinggalkan blog. Senyap sunyi blog ni seketika. Aku duduk rumah layan movie dan berehat, Kurang sihat la pulaaa...

Movie aku setakat ni tak habis-habis lagi dengan cerita Harry Potter. Kalau la boleh, nak saja aku layan cerita Harry Potter nombor satu sampai la ke tujuh dalam masa 1 hari. HAHAHA.

Semalam aku offday. SO, sambil-sambil rehat kat rumah, aku on movie Harry Potter And The Chamber Of Secrets. Seperti biasa, aku suka take note mesej yang ada dalam movie yang aku tengok. Macam tu juga kalau membaca buku, tak kira buku tu novel atau cerita kanak-kanak. Hah! Jangan nak gelak..kadang-kadang, cerita kanak-kanak tu lebih banyak mesej yang mulia sampai terasa kita yang dah besar panjang ni pula yang lupa diri..Betul tak?

Kembali ke point.Kepada peminat-peminat Harry Potter, mesti tahu jalan cerita Harry Potter ni. Pada tahun pertama Harry dan kawan-kawan masuk ke sekolah Hogwart (Dalam Harry Potter And The Sorcerers Stone), Harry telah dimasukkan atau dipilih oleh 'Topi Pemilih' ke kumpulan Slytherin.Di sekolah Hogwart, terbahagi kepada 4 buah pasukan. Sememangnya, keturunan Death Eaters atau keturunan Dark Lord (Voldermort) akan ditempatkan ke pasukan Slytherin.Harry Potter mempunyai banyak persamaan dengan musuhnya Voldermort. Hal ni kerana separuh kuasa Voldermort ada pada Harry Potter. Persamaan mereka lebih ketara kalau tengok dalam Harry Potter And The Order Of Phoenix. Oleh hal yang demikian, 'Topi Pemilih' hampir meletakkan Harry Potter ke pasukan Slytherin. Menurut 'Topi Pemilih' tersebut, Harry Potter akan lebih cemerlang dan gemilang apabila berada dalam pasukan Slytherin. Namun, Harry Potter berulangkali menekankan bahawa dia tidak mahu masuk ke Slytherin dan akhirnya 'Topi Pemilih' telah meletakkan Harry Potter ke pasukan Griffindor!

Dalam Harry Potter And The Chamber Of Secrets, terdapat satu babak dimana Harry Potter dan Prof. Dumbledore berjumpa dalam bilik pengetua. Prof. Dumbledore menyatakan, "MEMILIH UNTUK MENJADI SEPERTI APA KITA" itulah yang membezakan antara Harry Potter dan Voldermort. Semua orang tahu, Voldermort adalah watak paling terkutuk dalam movie Harry Potter. Walaupun, Harry Potter sangat cemerlang dan gemilang, tetapi, sekiranya Harry memilih untuk bekerjasama atau menjadi seperti Voldermort, dia akan lebih gemilang tetapi, Harry Potter telah memilih untuk menjadi HARRY POTTER YANG BAIK.

Harry Potter memilih untuk tidak menjadi seperti Dark Lord. Harry Potter memilih untuk tidak ke arah kegelapan!

Jadi, jika kita kaitkan cerita ni dengan hidup kita, Siapa kita? Yang macam mana kita? Baikkah kita? Jahatkah kita? ITU ADALAH SATU PILIHAN! DAN YANG MEMILIH ADALAH KITA!



KITA YANG MEMILIH JALAN YANG KITA TEMPUHI. KITA YANG MEMILIH UNTUK MENJADI SEPERTI APAKAH KITA!

HARRY POTTER VS VOLDERMORT
WHITE VS BLACK
BAIK VS JAHAT

Keputusan ditangan kita. Pilihlah yang terbaik..

P/S : Try to be the BEST even we know we are not perfect!

Aku,

Thursday, August 2, 2012

Harry Potter and The Sorcerer's Stone


Assalammualaikum… =)

Ada tak kawan-kawan blogger aku yang minat Harry Potter gila gila? Hehe. Memandangkan baru-baru ni aku menonton Harry Potter tahun pertama, jadi mood aku sekarang ni Harry Harry Harry! Tak kisahlah kalau ada orang kat luar sana nak kata aku macam budak-budak. Kat sana tu siapa suka Chin Chan apa cerita tu? HAHA.

Sebenarnya dah agak lama aku tak tengok cerita Harry Potter ni. Jadi kira nak buat revision la kononnya. Bila tengok cerita Harry Potter yang pertama ni, rasa excited la pula. Nak tahu kenapa? Oh! Mereka 3 sahabat, Ron Weasley, Harry Potter dan Hermione Granger nampak sangat cute!!! Rasanya macam Ron nampak lebih cute berbanding dia dah besar ni, I mean, sekarang macam tak berapa oke le =P Toeng! HAHA.


Bukan tu aku nak cerita. Aku nak cerita tentang beberapa perkara yang aku sempat tangkap dalam movie ni. Antaranya :

HARGAILAH IBU DAN AYAH KITA SELAGI MASIH ADA KESEMPATAN

Korang ingat lagi tak? Masa ni Harry Potter masih banyak benda tak tahu pasal parent dia kan? Kesian kat Harry sebab sangat kehausan kasih sayang ibu dan ayah. Dah tu, Pak cik dan Mak cik dia tu lagi la, perangai punya la kejam! Uh! Bila tengok sepupu dia tu lagi la menjengkelkan! +_+ Nasib baik Harry ni penyabar sikit orangnya. Oke, kembali kat cerita parent Harry. Aku ter-touching bila tengok Harry happy gila gila nampak parent dia muncul kat dalam cermin besar masa dia melarikan diri dari perpustakaan larangan nak cari maklumat tentang Nicholas Flamel. Selama dia dibesarkan oleh makcik pakcik dia, dia tak pernah tahu akan asal usulnya. Memang nak sangat jumpa Mak ayah dia.

Aku ter-touching malah timbul rasa sangat bersyukur sebab aku masih ada mak ayah yang sangat sayang kat aku ni ha! Cuba bayangkan kita macam Harry…tak ke rasa sedih tahap tak tahu nak cakap? Jadi, kita-kita yang masih ada parent ni, cubalah buat mereka happy dan cuba untuk berbakti kat mereka oke! =)

Aku yakin, Harry tu, kalau bukan lakonan, nak aja dia tu peluk-peluk mak ayah dia tu! Apa boleh buat mak ayah dia dah tak ada. Voldermort  punya pasal la tuu…

KALAU NAK JADI PANDAI, BELAJAR RAJIN-RAJIN

Watak paling aku suka kat cerita ni ialah Hermione Granger! Korang perasan tak dia ni sangat bijak tahap gaban? HEHE. Aku tengok, dia ni jenis yang ulat buku dan banyak membaca sebab tu macam-macam dia tahu. Aku rasa, orang yang tidak sediakala bijak dan genius, kalau rajin membaca macam dia ni, akan jadi pandai juga. Yang penting Rajin! Aktif! Dan tak pemalu macam si Hermione ni. HEHE.


CUBA UNTUK BERANI

Korang ingat tak Neville Longbottom ? Dalam cerita ni,dia berwatak yang agak penakut. Gagagaga…Neville pernah jatuh dari atas bangunan gara-gara tak pandati terbang guna penyapu.Tapi ada satu babak tu, demi pasukan dia cuba untuk berani. Dia cuba haling Harry dan kawan-kawan untuk tidak keluar dari asrama dan taknak markah pasukan diorang kurang lagi. Part ni memang lawak tapi sekurang-kurangnya dia cuba =)


PERSAHABATAN

Dalam movie ni, tak mungkin tak ada yang perasan bahawa hubungan persahabatan dan kesetiaan antara Ron, Harry dan Hermione sangat kuat. Kerjasama antara mereka , kasih sayang dan membantu antara mereka sangat kuat! Dalam cerita ni, yang ni memang aku tak dapat nak sangkal!


SAYANGI HAIWAN

Kenal Hagrid dalam cerita Harry Potter? Mustahil tak kenal. HAHA. Sahabat Harry yang sangat besar dan penyayang. Dia yang datang jemput Harry kat rumah pak cik mak cik Harry tepat pada hari lahir Harry Potter. Masa tu, Harry Potter dah 11 tahun. Dia siap bawa kek birthday untuk Harry Potter! HEHE.

Sikap si Hagrid dalam cerita ni, dia ni sangat penyayang. Sangat suka ada pet. Macam-macam dia jaga. Anjing, Anak Naga,Burung Hantu dan…err..anjing kepada 3? HAHAHA. Aku tak kata la kita kena sayang minatang-minatang ganas macam dalam cerita Harry Potter ni. Jangan la dok lurus bendul..hehe..



Aku,

Hobi, Kepuasan dan Ketenangan

Assalammualaikum! =) Jawab...HAHA.

Pepagi buta ni, aku terfikir tentang sesuatu. Aku rasa, ini adalah sesuatu yang aku tidak pernah lihat dari kaca mata orang lain selama ni. Maksudnya, aku tidak pernah mencuba untuk faham!

Hobi dan kepuasan. Aku bukan nak cerita tentang hobi aku atau kepuasan yang aku mahukan tapi...aku sedang dalam proses memahami sesuatu yang selama ni aku tidak mengerti!



Ada kawan lelaki aku tu selalu menghabiskan duit mereka dengan barang-barang yang aku rasa tidak berbaloi. Aku kata kat diorang, diorang tidak berjimat! Buang duit dan semua tu sia-sia dan tidak ada masa depan. Kumpul lah duit untuk kahwin ke apa ke. HAHA. Mungkin kawan aku tu tersinggung kan? I Am So Sorry! =) Harap dimaafkan.

Ada juga kawan lelaki aku yang tidak tidur malam gara-gara layan benda yang aku rasa tidak berfaedah langsung. Aku kata kat diorang, daripada layan itu, kan ke bagus siapkan kerja rumah ke apa ke. Tidur lah jaga kesihatan. Aku tetap kata, diorang buat benda yang tak patut walaupun diorang bukanlah buat itu selalu. Mungkin kawan aku tu kecik hati kan? I Am So Sorry! Harap dimaafkan.



Aku selalu marah kat kawan aku tu, sampai muka dia jadi masam. Lepas tu, aku tak pandai pujuk pula. Kesian kat dia. Huhu..

Bila aku fikirkan balik, tu kan hobi diorang kan. Masing-masing ada hobi dan kesukaan masing-masing. Sebelum aku terfikir tentang hal ni, aku hairan kat kawan-kawan aku ni, bila aku marah-marah diorang tentang hal-hal macam ni, diorang bertambah pula dengan barang-barang tu semua. Tambah marah, tambah naik gila diorang main benda yang diorang suka tu. Aku sangatlah hairan!

Sekarang baru aku tahu kenapa. Sebenarnya, hobi kita sangat menenangkan! Apabila kita membuat sesuatu yang sangat kita suka, kita akan berasa tenang! Sebab itulah kawan aku tu, bila dimarah bertambah pula dia layan hobi dia. Sebab dia rasa tenang! Mungkin dia sedih sebab aku tidak suka dengan hobi dia tapi sedihnya hilang bila dia luangkan hidupnya dengan hobinya! Thats it!



Aku tidak sepatutnya marah kawan aku kan? Mungkin hobi dia tidak pernah mendatangkan duit atau berfaedah dan mungkin kelihatan 'gila'. Tapi mendatangkan kepuasan dalam diri dia. Mendatangkan kegembiraan, ketenangan dan menghilangkan stress. Aku patut faham perkara ni!

Aku tiba-tiba berfikir tentang ni pagi ni sebab semalam aku terlihat satu situasi 3 orang sahabat.Abu sedang dengar radio kuat-kuat sambil tutup mata. Ali marah sebab radio tu tak menyiarkan perkara yang seronok baginya. Dia berdiri dan ingin tegur Abu tapi dihalang oleh Ahmad. Ahmad kata, "Jangan! Biarkan dia...Dia sedang tenang lakukan itu.."



"Dia sedang tenang lakukan itu" membuatkan aku berfikir kembali tindakan aku kat kawan-kawan aku yang pernah aku marah tentang hobi diorang dulu-dulu. Aku pun ada hobi sendiri juga! Kenapa aku boleh tidak faham? Aku janji tak akan buat lagi.

P/S : As long as hobi kawan kita tidak mengugat agama, keselamatan dan kesihatan, cubalah fahami dia sebab dia akan sedih dan stress bila kawan sendiri tidak support dia. Walaupun hobi dia bukan hobi kita dan walaupun hobi dia tidak sama dengan hobi kita, fahami dia dengan cara meletakkan diri kita dalam diri dia. Lihat dia dari kaca mata dia dan selami hati dia yang gembira dengan hobi dia seperti kita gembira dengan hobi kita. Siapa tahu, itu ialah sebahagian dari hidupnya, kan? =)

Aku,

30 Days Blog Challenge (31) 8Share (1) Ana Cikey (1) Android Game (2) ANTV (1) Apa itu SEO (5) Aplikasi Facebook (2) Assign Jobs (2) Beats Pill (1) Belajar Musik (1) Belajar Petik Gitar (1) Berita (7) Blog Sofinahlamudin.com (14) Blogwalking (14) Buat Duit (12) Buku Kegemaran (2) Cabut Gigi (1) Catatan Harian (66) Catatan Kota Kinabalu Februari 2016 (1) Catatan Kota Kinabalu Oktober 2015 (1) Celebration (35) Cinta (8) Clash Of Clan (3) Congratulations (2) contest (3) Contest SEO Eridy (5) Dentist (1) Despicable Me (2) Diary 2014 (2) Drama (1) Dunia Blog (81) Eat That Frog By Brian Tracy (5) Elken (7) Encik Mohd Nasyit Md Nooh (121) Favourite Song (27) FikAyuWedding (1) Fitness (3) Forex (8) Fotografi (2) Game (9) Gigi (1) Giveaway (3) Happy Birthday (2) Hari Malaysia (1) Hari Raya Aidilfitri (3) Header (1) Headset (1) Hobi (7) Hobi bersama suami (5) Indonesia (1) Info Kecantikan (1) Info Kesihatan (10) Islam (3) Jejak Paranormal (1) Jump Rope (2) Karya Sofinah Lamudin (2) Kawan (17) Keluarga (14) Kenalan Baru (5) Kerja Makan Gaji (3) Ki Prana Lewu (1) Kisah Realiti Sofinah Lamudin (11) Kota Kinabalu (3) Kreatif (16) Labuan FM (1) Lawak (1) Left 4 Dead 2 (3) Lelaki (5) Lepak (1) Logo (3) Lukisan (1) Maze Runner (1) Melancong (1) Melukis (1) Minions (1) Motivasi (37) Movie (10) Nuffnang (1) Old Town White Coffee (1) Only Sophee.lz Dote (42) PC Games (3) Pendapat Peribadi Sofinah Lamudin (1) Personaliti (8) Pokemon Go (2) Produk Mary Kay (1) Projek (5) Puan Sofinah Lamudin (16) Q One Speaker (1) Rakan Blogger (20) Ramadhan Al-Mubarak (10) Ramping dan langsing (1) Random Post (13) resepi (4) Review Produk (3) Review Tahun 2016 (1) Ronda K.K (1) Sabah (1) Saya dan Ramadan 2013 (34) Saya dan Ramadan 2015 (2) Scorch Trials (1) Search Engine Optimization (5) Segmen Blog (11) Sejarah (1) Senaman (1) Seni (1) Sentimental Post (10) Shaklee Supplement (1) Sherina Munaf (5) Si Awak dan Si Saya (7) Skipping Jump Rope (2) Skuter (1) Slim 7D (1) Smartphone Game (1) Sofinah Beauty Consultant Mary Kay (1) Sofinazz (3) Sofinazz Anniversary (1) Sophee Studio (1) Suami Isteri (6) Supplement (1) Suri rumah (1) Tahun Baru 2016 (1) Tahun Baru 2017 (1) Tempat Menarik (1) Tentang Dia (25) The Secret (3) Tips (1) Traveling (1) Troll (5) Tutorial (2) Tutorial Tudung (2) Tutorial Tudung Halfmoon (1) Wanita (4) Warna-Warni Kehidupan (3) Workout (3) WP. Labuan (8)