Follow Instagram @sofinahlamudin

Thursday, December 19, 2013

You And Me :)

Thursday, December 19, 2013 2 Comments
As-Salam....


Only you and me :) LoveKnot.




Kenangan tahun 2013.

With Love,

P.S : Terima kasih sebab sudi baca entry ni. Jangan lupa tinggalkan URL blog korang untuk saya blogwalking ke blog korang semula oke :) tQ~


Saturday, December 14, 2013

Lepak kat atas feri dah...

Saturday, December 14, 2013 1 Comments
Seawal jam 4.30 pagi lagi dah prepare nak bertolak ke bandar... Time saya bangun pagi , fitri still tdur lagi..semalam, bukan main semangat lagi dia sampai kata taknak tdur takut tak terbangun...siap bagi warning kat saya "jangan malas bangun pagi esok" kekekeke....yer laa tuu.... :p by the way, first time guna HP until update blog ni...aduyyy.....punyer la slow macam siput.....kwkwkw....huhu....


Friday, December 13, 2013

Wednesday, December 11, 2013

Contest SEO Eridy

Wednesday, December 11, 2013 25 Comments
Assalammualaikum para blogger, semoga dalam keadaan sihat sejahtera...

....sedang syok melihat-lihat update blog yang saya follow kat dashboard, suddenly saya ternampak pula tajuk "Contest SEO Eridy" , ehh? Macam menarik je? Macam besst je..heehee...

Constest SEO Eridy ni, sejujurnya saya cakap, dengan satu patah perkataan sahaja... "GREAT!!!" kenapa saya cakap macam tu ? Contest yang Eridy buat ni, seronok tau sebab ia satu contest di mana blogger akan belajar sedikit sebanyak mengenai SEO. Sebelum saya bercakap panjang mengenai Contest SEO Eridy ni, apa kata, kita berkenalan dulu dengan Eridy?

Nama blogger yang berumur 24 tahun ni, Eridy... saya hanya tahu namanya Eridy... Hobi Eridy ni adalah melayari internet.. suka stalking melalui search engine google katanya. he he...Eridy bukan calang-calang orang... Eridy adalah IT Technician tau... Eridy ni nampaknya boleh jadi sifu untuk kita semua ni.... kalau ada apa-apa persoalan mengenai IT, boleh lah bertanya kepada Eridy... dan, yang menarik perhatian saya adalah... Eridy adalah anak jati Sabah.

...itu adalah sedikit latar belakang Eridy yang menjadi penganjur kepada Contest SEO Eridy ini. Syabas Eridy! Contest SEO Eridy ini adalah Contest yang sangat bagus! :)

Kenapa saya teruja sangat nak join Contest SEO Eridy ni agaknya? Sebenarnya, saya ter-excited bila nampak huruf SEO ni... Kamu tahu apa itu SEO ? SEO itu adalah Search Engine Optimization, dalam bahasa Melayunya adalah “Optimasi Enjin Carian” .

Apa sebenarnya fungsi Search Engine Optimization / Optimasi Enjin Carian ni ?

Search Engine Optimization (SEO atau “Optimasi Enjin Carian”) pada dasarnya membuat tugasan-tugasan kecil ke atas dan kepada laman web kita agar search engine spiders boleh merayap (menjenguk) laman web tersebut dan memasukkannya di dalam direktori mereka. Proses itu turut dikenali sebagai mengindeks (indexing).

Spider adalah robot yang digunakan oleh search engine untuk merayau ke dalam laman web dan memeriksa berjuta-juta laman web dengan kelajuan luar biasa.

Spiders akan mengumpulkan data-data dan menyusun laman web mengikut tahap relevennya agar laman web anda muncul dalam hasil carian apabila ia menggunakan katakunci (keywords) yang sesuai yang telah kita sasarkan.

Semua aktiviti dalam Internet bermula dengan keyword! Orang ramai menggunakan Internet untuk mencari sesuatu dan secara umum kebanyakannya akan ke search engines bagi mendapatkan maklumat yang dicari. Apabila satu-satu topik dicari dalam search engine, laman-laman web yang paling releven akan muncul paling awal dalam hasil carian! Laman-laman web berkenaan mengoptimumkan laman web mereka agar ia muncul paling awal dalam SEPRS (Search Engine Result Page). Laman web yang mempunyai kedudukan yang tinggi akan mendapat trafik TANPA perlu dikenakan bayaran!

Kebanyakkan prospek/pencari hanya melihat pada senarai Top 3 dalam hasil carian mereka! Jadi, kita tidak boleh biarkan laman web kita berada di tempat terakhir dalam hasil carian tersebut dan hanya menunggu trafik!

....Sekarang mesti dah faham sikit kan ? Itu sedikit penerangan daripada saya, sebenarnya banyak lagi yang boleh kita pelajari tentang SEO ni. In Shaa Allah lepas ni kot kita borak-borak mengenai SEO ye korang!! :) Hehe...

Korang boleh juga KLIK SINI untuk belajar lebih banyak info mengenai SEO. Jangan lepaskan peluang dalam mempelajari SEO ni, lebih-lebih lagi blogger yang nak ada trafik, tapi tidak sekelip mata la trafik naik, kena rajin amalkan apa yang di pelajari tu...

Salah satunya, seperti yang saya terangkan tadi, adalah mengenai keywords,...

Ada tiga bahagian keywords yang boleh kita study untuk tingkatkan traffik blog ni.

Pertama adalah......Keywords tentang informasi;
Kedua pula adalah........Keywords tentang jual produk;
dan.....ketiga pula........Keywords tentang produk.

Tapi, kalau nak belajar lebih banyak boleh lah belajar dari PANDUAN ASAS SEO ni.

Kepada yang teruja dan berminat untuk menyertai Contest SEO Eridy ini (Klik pada Contest SEO Eridy untuk sertai dan membaca maklumat lanjut.

Contest SEO Eridy ini sudah pun berlangsung sekarang untuk pendaftaran dan pendaftaran akan ditutup pada 11-12-13 (Cantik pula tarikh tutup ni... haha).

Kemudian,

Contest SEO Eridy ini akan bermula pada 12-12-13 hingga 30-12-13.

Hadiah untuk contest ini ialah wang tunai berjumlah RM500.00

Tempat pertama : RM200 x 1
Tempat kedua : RM 100 x 1
Tempat ketiga : RM 80 x 1
Saguhati : RM 20 x 6

Pemenang akan ditentukan melalui blog yang berada di kedudukan muka surat pertama carian Google bagi keyword “Contest SEO Eridy” . Carian dibuat di Google.com menggunakan private browsing.

MACAM MANA? LUMAYAN TAK HADIAH CONTEST SEO ERIDY NI? JADI APA LAGI... SERTAILAH SEKARANG!! Hehehe... Semoga berjaya! :)


P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Tuesday, December 10, 2013

Contest SEO Eridy - Mr.Jocko (Blogwalking)

Tuesday, December 10, 2013 1 Comments
Assalammualaikum readers dan rakan bloggers,

Fuuhhhh... baru saja siap buat kerja rumah bagai...urus kucing, makanan kucing, tempat kucing..dah tu urus pakaian tuan kucing sekali. HAHA.

Penat juga jadi suri rumah.

Tapi blog punya pasal, penat lelah boleh lepaskan kat sini. Ahaks.. Saya blogwalking ke peserta Contest SEO Eridy yang seterusnya yang dikenali sebagai Mr.Jocko.. ahAii!! Mr.Jocko! :p

First-first buka blog beliau, uiks, ni mesti terer SEO juga ni... kompom bersaing dengan otai-otai yang menyertai Contest SEO Eridy juga.

First nampak dua perkara...terus saja biji mata tertonjol kat situ.



Pertama , perkataan "Jutawan" tu memang perkataan favourite saya tu... ye lar... rasa-rasa seronok juga kalau dapat berangan jadi jutawan. haha :p

Lepas tu, yang kedua nampak tak muka HARRY POTTER ? Tu mamat favourite zaman budak sampai sekarang ni... cerita dongeng tu, dari yang pertama sampai la yang last saya ada DVD dia.. haha...peminat!

Mr.Jocko ni minat juga ke? Hikhik...

Aiseyh.. boleh lari topik pula la ni nanti... jangan lupa follow Mr.Jocko dan terjah blog beliau. Saya mengucapkan semoga berjaya kepada Mr.Jocko dalam penyertaan Contest SEO Eridy. Contest SEO Eridy ni sangat menarik ramai orang lantaran hadiah pun boleh tahan mahal juga. hikhik :p


Selamat blogwalking ke blog Mr.Jocko dan menyertai Contest SEO Eridy. Bak kata Mr.Jocko, untuk menajamkan lagi skill SEO...oyeahhH!


Terima kasih baca entry ni. Mood baik dan rajin blogwalking ni :)


With Love,

P.S : Terima kasih sebab sudi baca entry ni. Jangan lupa tinggalkan URL blog korang untuk saya blogwalking ke blog korang semula oke :) tQ~


---------------------------------------------------------------------------------------




Jom join ramai-ramai "Contest SEO Eridy" ni sebab hadiah pemenang sangat lumayan tau!

Contest SEO Eridy ini sudah pun berlangsung sekarang untuk pendaftaran dan pendaftaran akan ditutup pada 11-12-13 (Cantik pula tarikh tutup ni... haha).




Kemudian,

Contest SEO Eridy ini akan bermula pada 12-12-13 hingga 30-12-13.

Hadiah untuk contest ini ialah wang tunai berjumlah RM500.00

Tempat pertama : RM200 x 1
Tempat kedua : RM 100 x 1
Tempat ketiga : RM 80 x 1
Saguhati : RM 20 x 6

Semoga berjaya kepada sesiapa yang dah mendaftar untuk menyertai Contest SEO Eridy ni yer!! :)


---------------------------------------------------------------------------------------




Saya nak kongsikan berita baik kepada rakan blogger saya yang suka layan Facebook dan Twitter...Korang tahu tak kita boleh dapat duit poket sambil layan FB dan tweet-tweet? Tak tahu? Kalau macam tu kena lihat video kat bawah ni :-


video


Seronok kan? ....nak maklumat lebih lanjut, klik .


---------------------------------------------------------------------------------------




Dapatkan Ebook PERCUMA Jana pendapatan sampingan korang kat bawah ni. Khas untuk rakan blogger yang singgah ke blog saya. Terima kasih banyak... :)




---------------------------------------------------------------------------------------




Jom Tempah LOGO MURAH dan dapat 4 EBOOK PERCUMA ! Beberapa logo yang sudah siap :






Contest SEO Eridy - News Job (Blogwalking)

Tuesday, December 10, 2013 0 Comments
Assalammualaikum readers dan rakan bloggers,

Pagi ni saya ambil kesempatan pula jenguk blog News Job (http://www.newsjob.info) . Salah seorang peserta Contest SEO Eridy juga.

Blog ni pun simple, warna putih juga. News Job ni nampaknya banyak cerita tentang "kerja" , "Affiliate" dan "Kerja dari rumah". Menarik juga blog ni.



Dalam sedang membelek-belek blog News Job ni, saya nampak "SiteMaps" kat page nya, cara nak pasang sitemaps macam tu ke? Jadi macam tu la kalau nak belajar SEO sambil layan Contest SEO Eridy agaknya kan ? hehe.. tak pasti sangat la... maklumla, orang baru lagi soal SEO ni. Ni pun dah naik binggung juga bila cari ilmu SEO selepas menyertai Contest SEO Eridy ni.

News Job ni ada juga share mengenai tip-tip untuk lulus temuduga dan banyak lagi ilmu yang boleh kita belajar dari blog tersebut.

Selamat menjenguk blog NEWS Job dan kepada NEWS Job, semoga berjaya dalam contest SEO Eridy ini.

Jom blogwalking kat blog lain lagi.... :)

With Love,

P.S : Terima kasih sebab sudi baca entry ni. Jangan lupa tinggalkan URL blog korang untuk saya blogwalking ke blog korang semula oke :) tQ~


---------------------------------------------------------------------------------------




Jom join ramai-ramai "Contest SEO Eridy" ni sebab hadiah pemenang sangat lumayan tau!

Contest SEO Eridy ini sudah pun berlangsung sekarang untuk pendaftaran dan pendaftaran akan ditutup pada 11-12-13 (Cantik pula tarikh tutup ni... haha).




Kemudian,

Contest SEO Eridy ini akan bermula pada 12-12-13 hingga 30-12-13.

Hadiah untuk contest ini ialah wang tunai berjumlah RM500.00

Tempat pertama : RM200 x 1
Tempat kedua : RM 100 x 1
Tempat ketiga : RM 80 x 1
Saguhati : RM 20 x 6

Semoga berjaya kepada sesiapa yang dah mendaftar untuk menyertai Contest SEO Eridy ni yer!! :)


---------------------------------------------------------------------------------------




Saya nak kongsikan berita baik kepada rakan blogger saya yang suka layan Facebook dan Twitter...Korang tahu tak kita boleh dapat duit poket sambil layan FB dan tweet-tweet? Tak tahu? Kalau macam tu kena lihat video kat bawah ni :-


video


Seronok kan? ....nak maklumat lebih lanjut, klik .


---------------------------------------------------------------------------------------




Dapatkan Ebook PERCUMA Jana pendapatan sampingan korang kat bawah ni. Khas untuk rakan blogger yang singgah ke blog saya. Terima kasih banyak... :)




---------------------------------------------------------------------------------------




Jom Tempah LOGO MURAH dan dapat 4 EBOOK PERCUMA ! Beberapa logo yang sudah siap :






Contest SEO Eridy - Si Galah Panjang (Blogwalking)

Tuesday, December 10, 2013 1 Comments
Assalammualaikum readers dan rakan bloggers,

Kalau tadi saya blogwalking ke Ahmad Faizal dot com, sekarang saya blogwalking ke blog Si Galah Panjang. Si Galah Panjang ni kata, "Bukan sekadar panjang tetapi juga macho" ... hikhik..

Dalam senarai peserta Contest SEO Eridy, dia la yang nombor dua selepas Ahmad Faizal.

Bila buka blog dia, pertama yang saya tengok adalah IRONMAN kat header dia. Betul-betul ter-tengok itu paling first.





Minat Iron Man ke ? hehe.... lepas tu terjumpa pula gambar "KAIN vs MARUAH" kat blog dia. tengok:

Turunkan la sikit..

Lepas dah siap layan entry-entry yang tak berkaitan langsung dengan Contest SEO Eridy, baru lah saya pergi baca satu entry dia tentang Contest SEO Eridy.

Semoga berjaya Si Galah Panjang. Betul kata Si Galah Panjang ni, join contest SEO Eridy bukan lah tentang menang atau kalah tetapi sedikit sebanyak membuatkan kita nak belajar mengenai SEO... :)




Terjah blog beliau : http://www.aimanaziz.com

Selamat blogwalking.

With Love,

P.S : Terima kasih sebab sudi baca entry ni. Jangan lupa tinggalkan URL blog korang untuk saya blogwalking ke blog korang semula oke :) tQ~


---------------------------------------------------------------------------------------




Jom join ramai-ramai "Contest SEO Eridy" ni sebab hadiah pemenang sangat lumayan tau!

Contest SEO Eridy ini sudah pun berlangsung sekarang untuk pendaftaran dan pendaftaran akan ditutup pada 11-12-13 (Cantik pula tarikh tutup ni... haha).




Kemudian,

Contest SEO Eridy ini akan bermula pada 12-12-13 hingga 30-12-13.

Hadiah untuk contest ini ialah wang tunai berjumlah RM500.00

Tempat pertama : RM200 x 1
Tempat kedua : RM 100 x 1
Tempat ketiga : RM 80 x 1
Saguhati : RM 20 x 6

Semoga berjaya kepada sesiapa yang dah mendaftar untuk menyertai Contest SEO Eridy ni yer!! :)


---------------------------------------------------------------------------------------




Saya nak kongsikan berita baik kepada rakan blogger saya yang suka layan Facebook dan Twitter...Korang tahu tak kita boleh dapat duit poket sambil layan FB dan tweet-tweet? Tak tahu? Kalau macam tu kena lihat video kat bawah ni :-


video


Seronok kan? ....nak maklumat lebih lanjut, klik .


---------------------------------------------------------------------------------------




Dapatkan Ebook PERCUMA Jana pendapatan sampingan korang kat bawah ni. Khas untuk rakan blogger yang singgah ke blog saya. Terima kasih banyak... :)




---------------------------------------------------------------------------------------




Jom Tempah LOGO MURAH dan dapat 4 EBOOK PERCUMA ! Beberapa logo yang sudah siap :






Blogwalking ke peserta Contest SEO Eridy - Ahmad Faizal

Tuesday, December 10, 2013 0 Comments
Assalammualaikum Rakan Blogger,

Saya baru saja menjenguk Ahmad Faizal dot com. First time jenguk blog beliau. Terjumpa blog beliau dari Contest SEO Eridy.



Saya ni, budak baru belajar lagi kalau hal-hal SEO ni, tapi join saja la. Betul la bak kata Ahmad Faizal dot com, join Contest SEO Eridy ni sebenarnya buatkan kita rasa nak tahu, dan nak belajar mengenai SEO.

Rasanya kalau nak tahu mengenai SEO, boleh jenguk ke Ahmad Faizal dot com. Dari entry beliau, nampak dah pro dah mengenai SEO. hehe...

Macam perang Contest SEO pula mereka ni. Dah jadi hobi layan Contest SEO nampaknya.

Tip-tip blogging segala macam boleh saja didapati kat Ahmad Faizal dot com. Sekali baca entry dia tentang Contest SEO Eridy, ternganga juga saya. Maklumla.. tak reti. haha.... oh yer.. boleh panggil beliau sebagai Encik Titan :D

....merah jambu ini nampaknya kelihatan sungguh menarik perhatian...haha... pergi la ke blog beliau...kalau rasa nak menang Contest SEO Eridy...




Selamat menyertai Contest SEO Eridy dan selamat blogwalking :) Jom jenguk ke next blog pula....



With Love,

P.S : Terima kasih sebab sudi baca entry ni. Jangan lupa tinggalkan URL blog korang untuk saya blogwalking ke blog korang semula oke :) tQ~


---------------------------------------------------------------------------------------




Jom join ramai-ramai "Contest SEO Eridy" ni sebab hadiah pemenang sangat lumayan tau!

Contest SEO Eridy ini sudah pun berlangsung sekarang untuk pendaftaran dan pendaftaran akan ditutup pada 11-12-13 (Cantik pula tarikh tutup ni... haha).




Kemudian,

Contest SEO Eridy ini akan bermula pada 12-12-13 hingga 30-12-13.

Hadiah untuk contest ini ialah wang tunai berjumlah RM500.00

Tempat pertama : RM200 x 1
Tempat kedua : RM 100 x 1
Tempat ketiga : RM 80 x 1
Saguhati : RM 20 x 6

Semoga berjaya kepada sesiapa yang dah mendaftar untuk menyertai Contest SEO Eridy ni yer!! :)


---------------------------------------------------------------------------------------




Saya nak kongsikan berita baik kepada rakan blogger saya yang suka layan Facebook dan Twitter...Korang tahu tak kita boleh dapat duit poket sambil layan FB dan tweet-tweet? Tak tahu? Kalau macam tu kena lihat video kat bawah ni :-


video


Seronok kan? ....nak maklumat lebih lanjut, klik .


---------------------------------------------------------------------------------------




Dapatkan Ebook PERCUMA Jana pendapatan sampingan korang kat bawah ni. Khas untuk rakan blogger yang singgah ke blog saya. Terima kasih banyak... :)




---------------------------------------------------------------------------------------




Jom Tempah LOGO MURAH dan dapat 4 EBOOK PERCUMA ! Beberapa logo yang sudah siap :