Monday, September 30, 2013

Blog : Panduan Asas SEO (Search Engine Optimization)

Assalammualaikum Readers dan bloggers,




Pulang dari bandar, saya terus je sign in blog nak blogging. Semalam, kat restoren sambil minum Milky Tea dengan Encik Tunang, kami bicang-bincang tentang SEO. Cerita pasal SEO ni, memang buat saya excited lah. Hehehe.. Mana lah tahu boleh dapat ranking hebat kat google kan ? haha.. Ececehh..

Pertama sekali saya dan Encik Tunang buka Video tentang keywords. Ada tiga bahagian keywords yang boleh kita study untuk tingkatkan traffik blog ni.

  1. Keywords tentang informasi
  2. Keywords tentang jual produk
  3. Keywords tentang produk

Lepas tengok panduan asas SEO tu, saya rasa memang sangat bagus semua blogger amalkan panduan-panduan yang ada kat panduan asas SEO tu.

Saya sendiri dalam proses pembelajaran dengan Encik Tunang. Sangat seronok belajar sesuatu yang baru dalam bidang blog ni. Selain daripada dapat informasi dan memberi informasi, blog ni juga boleh buat duit untuk pendapatan sampingan.




ehh betul ke saya cakap ? hehe.. tiba-tiba serius pula. he he..

Actually, Belajar tentang SEO (Search Engine Optimization). Kita pasti mahu apa yang diceritakan dibaca oleh orang lain dan mendapat manfaat darinya. Belajar perkara asas SEO, iaitu mencari kata kunci yang sesuai untuk ketengahkan entri kita di dalam enjin carian.

Fokuskan kepada kata kunci untuk menjadikan blog anda unik tentang satu perkara. Jika kisah artis, maka pastikan kata kunci artis ada di setiap entri. Jika anda bercerita soal melancong dalam negeri, pastikan kata kunci melancong dalam negeri menjadi asas dalam setiap entri.

Best kan SEO ni ? Apa kata you all praktikkan juga semasa menulis blog. Saya dan Encik Tunang dah pun siap belajar tentang SEO, You all pun boleh juga belajar kat sini : Panduan Asas SEO .


P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Sunday, September 29, 2013

Ala-ala Tamil movie online time nak study cara dapat pendapatan sampingan

Informasi menarik :



Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

Selamat berhujung minggu kepada semua rakan-rakan blogger dan pembaca sekalian. Apa agaknya rancangan you all hari ni yer ? Haha.. Saya pepagi buta dah menonjolkan biji mata depan laptop ni blogging kat www.sofinahlamudin.com ni. Semangat je rasa nak sign in blog..eh blog sign in.. ump!

Sempat juga la melepak kat nuffnang tengok-tengok blog list Malaysia tadi. Mantaff la blog diorang tu.

Sekarang mood blogging sedang PANAS! ni you all.. Bukan apa lah. Nak buat duit la kiranya kan. Hehe. Bisnes online ni kira kerja sampingan yang bagus untuk dapatkan pendapatan sampingan yang tip top gitu! Jadi kengkawan yang sedang tertanya-tanya tentang bagaimana menjana pendapatan sampingan tu, cepat-cepat lah sign up blog. Hehe.

Tapi macam biasa lah you all, yang bulat tak kan datang bergolek. Yang leper takkan dapat tertempel ke muka you. Hahahaha! Adey.. ops! Bukan bukan.. yang leper tak kan melayang mudah-mudah je macam tu ni ye ha'a kan ? Kena banyak benda nak study. Jeles I, you all.. bila tengok mamat mamat minah minah blogger, penulis dah hot hot gitu.. panas lagi poket dengan duit yang penuh. kekekeke :p

Jumaat lepas Encik tunang ada belanja saya satu ilmu. HEHE.. Panduan Asas SEO . Kiranya nak study time hari Jumaat tu lah dengan Encik Tunang kat Oldtown. Tup tup lain pula yang saya study. Nak tahu apa saya study ? Tengok video kat bawah ni :





Hahaha.. Tomey kan minions ? Benda alah kuning ni la yang buat saya gile babas gelak sorang-sorang dalam bilik :p

You all pun may be salah seorang peminat Despicable Me ni juga kan ? Kalau tak tahu tentang menatang kuning ni, you all try la search kat google Despicable Me atau Despicable Me 2. Banyak berderet punya cerita pasal diorang ni. Tak kering gusi gelak!




Saya layan Despicable Me 2 ni sampai lah hari gelap. Al-Maklumlah internet free guna Oldtown punya kan. Rasa macam tengok movies online jerk! Ngee~ Rasa ala ala Tamil movies online le pulok. Heahea.. start dah mengarut. Padahal dok layan kat Youtube je tuh.

Encik Tunang macam biasa lah.. Layan trading dulu.. yeaha yeahaa :D



Tak boleh tinggal juga McDonalds saya tu nak enter frame keyh. Kalau lepak kat airport memang layan Fries McDonalds punya sebab KFC jauh dari pandangan hamba. Hehe. Kalau McDonalds Delivery ada kat Labuan ni, hentah-hentah asyik order fries je hari-hari. huhu.

Haa.. berbalik semula mengenai Panduan Asas SEO tu, saya dan Encik Tunang sedang sibuk study mengenai how to increase blog traffic sekarang. Best tau you all.. hehe..

Join la sekali. Layari saja kat sini : http://tiny.cc/PanduanSEO . Best kalau dapat ramai pembaca kat blog kita kan. :)





Informasi menarik :



P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Friday, September 27, 2013

Kalau Boleh Nak Online Di Mana Jua Sambil Dating

Assalammualaikum Readers dan Bloggers semua ?

Hehe..Aduyaii mata ni nampaknya masih lagi terang seterang lampu minyak tanah korang. Jadi, dari saya asyik melayangkan angan ke siling bilik (siap ada macam-macam gambaran ada kat siling tuu) , lebih baik saya menarikan jari jemari saya kat keyboard lappy Samsung ni. Ahaks! :p

Kelmarin, Encik Tunang belanja saya makan kat luar. Amboihh.. lekas saya bersiap, tangkas macam gasing (malas masak ler tuh) . Kekeke.. Actually, dah berpusing otak saya ni dibuatnya mikir nak masak apa. Last-last Encik Tunang kata makan luar , dia belanja! Hah! Bestt broo~ Layan Mee Basah Special kau.. ha ha.

Lepas tu, saya dan Encik Tunang pergi melepak kat Lapangan Terbang bersama Lappy Samsung, siap bawa bekal BroadBand takut kalau-kalau WIFI FREE OLDTOWN tu tiba-tiba ada masalah pula. HAHA.




Jenuh tau asyik bawa broadband dan lappy besar-besar. Lepas tu kena pergi carik tempat lepak yang ada WIFI FREE. Siap minta password lagi kat cashier kaunter. Huihuihui... Kalau lah boleh bawa satu benda kecik dan masih boleh trading, update blog, boleh layan internet ke mana sahaja tanpa fikir bayaran bil internet dan nak top up kredit bagus kan ??!!




Dah tu, tak payah nak fikir-fikir lagi kat mana ada WIFI free, tak perlu la minta password kat cashier kaunter tu kan ? hah! Macam tuh kan besyt kan..






Macam biasalah kan , kalau dah ada internet percuma ni, boleh lah upload gambar kat facebook on the spot. haha.. Instagram apatah lagi. Nak bertweet2 tu lagi lah no hal...

Dah tu paling seronok tu bila dapat main whatsapp ke mana sahaja berada. Tak lah perlu nak tunggu balik rumah baru nak balas whatsapp kawan-kawan atau pelanggan atau klien kan..Mana tak nyer korang, kat rumah ada internet laju lagii haaaaaa....haha. Macam mana kalau pelanggan atau klien nak cepat dapat respon dari kita kan.. Silap hari bulan lari pergi pelanggan.. ruuugggiiii putih mata la kaw.. kah kah kah. Alah!! PERCUMA INTERNET kat mana-mana tak perlu fikir kredit nak top up. Memang PERCUMA. Seronok macam tu kan ?

Alhamdulillah sekarang boleh saja buat macam tu. Zaman dah maju. Internet Percuma boleh dapat punya. Korang tengok saja kat plan HOTLINK..Korang tengok saja lah kat sini cara mudah internet percuma : www.hotlink.com Mudah saja nak praktik internet percuma. Dari kita saja la nak ambil keputusan nak atau tidak. Hehe.

Dah rasa penat lelah duduk lama-lama kat OLDTOWN tadi, Encik Tunang pun ajak jalan-jalan kejap kat Waterpark. Angin buat rasa ngantuk juga lah tadi tu korang.. Tapi apa guna ada handphone kamera kan, mari kita buang jauh-jauh rasa ngantuk. Ambil gambar dulu.. YeahHH!









Dah ada internet percuma ni, memang seronok lah~ Boleh lah ambil gambar terus saja update gambar kat instagram. Lama dah tak amik gambar banyak-banyak dengan Encik Tunang. Kekeke... Hari ni seronok ah!





Lepas saja dari Waterpark, saya dan Encik Tunang sempat pergi makan roti canai kat kedai mamak.. Uihh! Tak habis lah pula roti saya.. -_- Alamaakk.. Nasib baik Encik Tunang spoting tolong habiskan. hehehe...

Kemudian,

Saya dan Encik Tunang pulang rumah saya sambung buat kerja online lagi. Kami siap layan urutan Guasa kat rumah. Kekeke...

Dan, LAYAN AISKRIM MILO besyyyttt mummy belanja tadi sebelum Encik Tunang pulang ke rumah dia. Marbeles.






Nanti sambung blogging dan blogwalking kat blog kawan-kawan blogger yang lain. hehe. Assalam~


Info Yang Mungkin Anda Minati :



P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Thursday, September 26, 2013

Tangan Kanan Chubby Tu La Yang "Jaga" Saya!

Assalammualaikum Readers,

Okeh! Take 5 untuk blogging kat sini. Hehe.

Macam berabad dah saya tak ber-Blogwalking. Haha. In Shaa Allah esok saya start dah ikut jadual harian saya yang saya buat minggu lepas.

Minggu ni, Saya dan Encik Tunang rajin pergi jogging. Hehe.. Masa bulan Ramadhan hari tu, Saya dan Encik Tunang sebulan langsung tak jogging. Lepas tu, Hari Raya, makan saja kerja. Haha.. Raya sakan dalam seminggu saja lah. Lepas tu sibuk semula buat itu ini. Kemudian settle kan macam-macam masalah. Alhamdulillah dah selesai semuanya. :)

Sekarang nak merajinkan diri semula pergi jogging. Hehehe..

Saya rasa sangat happy dalam "dunia" saya sekarang. Rasa santai , rasa enjoy, bahagia dan rileks.
Lepas melepaskan semua perasaan kesal, lepas melepaskan semua perkara yang kita pernah genggam dulu ( "Hey, go la... may be not now. Or may be not forever, or may be we will meet again... or may be... may be... who knows kan.. hehe.." ), lepas saya "redha" kan saja apa yang pernah saya nak capai, lepas menarik semula sebelah kaki saya kat sana, NOW I FEEL GOOD :)

Don't worry, May be not now.. :) I love whatever I have right now. Saya Bersyukur saya ada semua ni sekarang.

Alhamdulillah...

By the way, Saya bukan nak talking about that thing tengah malam ni. Haha. Saja melepak kat blog ni untuk cari ilham la kot. ha ha..

Actually, beberapa hari lepas saya nak story tentang tangan chubby Encik Tunang. Huhu.. Sian dia.. Tangan dah jadi besar but comel la..

Ada pula tebuan yang tergamak menyengat jari kanan dia. Haish! Tangan dia jadi bengkak dan gatal-gatal. Hmm...




Lepas saja letak minyak gamat, Alhamdulillah makin surut bengkak tangan Encik Tunang. Hurm.. Hari ni tak bengkak dah. ^_^

Kemarin, Encik Tunang tolong saya masak kat dapur. Punya la comey! Layan sup kaki ayam, kobis tumis, nasi goreng ayam dan minuman asam kaw kaw. HAHA! Dia masak sambil tangan kanan dia yang chubby akibat disengat. haha..

Then, makan malam kat rumah saya lagi selepas pulang dari Jogging! OhyeahH~

oh hari ni kami pergi tukar tayar kereta Encik Tunang dan trading macam biasa. Saya melantak mee goreng mamak sampai habis pinggan licin.. ting ting.. lols.

Note : Sayang kat tangan chubby hari2!

Wassalam.

P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Sunday, September 22, 2013

[ MODAL RM0.00 ]Cara Mudah Buat Duit Poket Di Internet Melalui Facebook Dan Twitter

video







Sudahkah anda menonton video di atas ? Jika Belum sila lihat video di atas terlebih dahulu.

Jika anda sudah melihat video di atas, apakah perasaan anda ? Mudah kan ?

Jadi, Jangan lah tunggu lagi. Jom sertai dengan PERCUMA sekarang !







Website Berkaitan dan testimoni : Jana Wang di internet dengan bermodalkan RM0.00 ..!!



P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Thursday, September 19, 2013

Apa Yang Di Apply Kat Sana, Apply Kat Sini Pula

Assalammualaikum Readers, dan Bloggers,

"aPa YanG yOu aPpLy kaT saNa Tuuu Laa YanG yOu keNa ApPLy kaT siNi puLa..Then ReSuLt YaNg BaGus KaT saNa aKaN LeBiH baGus kaT siNi..."

 
Hari ni adalah Khamis. Hari ke-empat yang sepatutnya dah berlambak topik ada kat blog saya. Semakin hari konflik diri semakin memukau diri sendiri. hah! Ayat sentiasa tak boleh blah. Tapi segalanya dah blah.

Saya hairan. Kalau dulu, saya dipanggil "Workaholic" . Kalau boleh tak nak pulang rumah. OT (overtime) setiap hari. Ahad pun datang kerja untuk tengok-tengok apa yang patut untuk Isnin. Hah! Itu crazy dan over kan ? Haaa! Itu lah yang nak! Itu lah yang saya nak untuk hidup saya yang ini juga. So, even Facebook no body online, no body talking with me, no body texting me, no problem because, my LIFE so gojess with whatever I like, I love, I do!

I Still remember when my jadual kerja ada dua tiga hari tak ada letak huruf "OT" . Then I said, "Hey, apa sal ada lubang ni ??? Letak la sekali.." See? Macam mana gila nya saya masa tu ? I don't care la rehat ? tido ? No way!

So , then hujung bulan senyum sampai hujung telinga sebab poket tebal weyh! hahahaha. Then tak ragu-ragu beli tiket kapal terbang. MIahaha..

Apabila gila study semasa kat form 6 dulu, obses gila gila babas hingga tak nak tido. Saya cop tido adalah membuang masa dalam hidup masa tu. Buku teks sastera moden khatam hingga lima enam kali pun tak bosan. Buat homework, melukis hingga tak tidur tak ada masalah. Terus bersiap pergi sekolah. see? I want macam tu semula. Nampak gila tapi saya enjoy! Sangat!

Sekarang ni, konflik diri semakin buat saya pemalas. Blogging malas, blogwalking malas, menulis malas, berfikir malas, pokok kata, everything is MALAS.

"Tak aDa MaNusia YanG MaLas DaLam duNia ni MeLainKan hiDup Dia Tak aDa MaTLaMat.."

Saya masih ingat kata-kata ni. Yes! Nampaknya macam tu lah kot. Sebenarnya ada matlamat, tapi tak serius nak benda tu sekarang. Tak yakin akan dapat. Sebab 1 bulan macam RM100 pun susah nak dapat. Tak confirm pun dapat budget like gitu like gini. dan I can't nak plan my monthly budget.

Dari awal tahun hinggalah sekarang, saya sebenarnya dah gila tak ada tujuan. Miahahaha! Ada pun hangat-hangat tahi ayam. pui!

"SOFINAH, WAKE UP! Alaa...Jangan la lembik sangat! Dulu masa sekolah study sampai pagi pun bukan dapat duit kau boleh buat juga pun. Lagi gila babas...Just Apply apa yang you buat kat sana dulu , kat sini.. okeyh!"
 

P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Tuesday, September 17, 2013

My Birthday Celebrations on 16 September 2013

Assalammualaikum Readers, and bloggers,

Alhamdulillah hari ni kita masih diberikan peluang untuk bernafas.

Hey, YESTERDAY is my BIRTHDAY !! hehe.. 16 SEPTEMBER 2013.

Saya tak sangka pula semalam adalah hari lahir saya yang paling meaning berbanding tahun-tahun lepas. Bukan sebab dapat hadiah besar-besar, banyak-banyak atau mahal-mahal. Bukan juga sebab dapat wish berlambak kat Facebook (Timeline dan Inbox) macam tahun-tahun lalu. Bukan juga sebab dapat SMS bertubi-tubi daripada kawan-kawan sebab wish "Happy Birthday!" .

Tahun ni sangat berbeza. Sangat lain. Sangat meaning. SANGAT MEMBERI saya pengajaran :)

You tahu kan saya ni manja ? Anak bongsu ? HAHA.. so, Yesterday saya ingat my birthday celebration this year very worst. Sebab apa ? Suddenly, saya tak dapat handle my feeling, emotions, fikiran apabila hujan turun dengan lebat sekali. ( oh... this is your time to learn something , Cik Sofie.. haha ). Saya rasa macam-macam. Like this the sounds : my parents lupa 16 Sept is my birthday, my bestfren oso tak wish my birthday, hujan la pula, alamak banjir, oh no, tak jalan ke? , eh mana my kek from my bucu (Untie) , hey mana my wish from Labuan FM ? Where my birthday story in Encik Tunang's blog ? , oh my god! My FB full of wishes but but but but... hey ? why why why.. oh ? not that way, this way..everything become worst because of MYSELF! hahaha.

see ? What happen to me uh?~

Hujan tu buat saya sangat bad mood! Oh My GOD it heavy Raining man! ( sound like Running Man).. oh my oh my... Its oke.. lets go to sleep. Actually, saya tido sebab bukan nak tido sangat tetapi nak buang rasa tak sedap. Malas nak dengar bunyi hujan. Malas nak fikir about my Birthday. Malas nak itu malas nak ini everything is Malas thing.

Then, suddenly... "Hujan" turn to "Banjir" dalam jam 3 pagi kalau tak silap. Oh my god! Oh my god... Crush like hell.. haha. Macam mana pula saya boleh fokus gila kat "hujan" and "banjir" on my birthday ?

the MALAS THING tu become crazy.. its very MALASzzz thing on my head.

I can't handle my feeling. Oh itu tidak bagus sama sekali sebab saya dah buat diri sendiri spoil... Lupa my #TheSecret sepenuhnya.

Saya tidur dari pagi hingga petang. Dalam jam 5 petang baru bangun dan keluar dari bilik. Total sleep adalah 16 Jam. Tu total sleep untuk tido dua hari punya. Haha. This is my second crazy sleep in my life. Yang first dulu masa hari raya pertama tahun 2011 sebab feel frust sangat.

And its very crazy when my mom called and I said, "NO, I don't Want. I am lazy...zzzz..." .

Dialoque with mom and dad on phone yesterday.

Dad : "Bih, mami belikan almari baru...bla bla bla...mau kan ?"

Me : "Almari ? No lah... Untuk apa?"

Dad : "Ha?? Tukar almari baru la... almari bibih tu dah buruk.."

Me : "Biarlah.. malas la.."

Dad : "Malas??? Cakap sama mami jap.."

Me : " OKe..."

Mom : "Mami belikan baru.. Almari...hehehehe.." oh sound happy..

Me : "Mummy, nda mau almari laa.."

Mom : "Jadi mau apa ? Nanti mami nda belikan baru tahu.."

Me : "Nda mau la... malas mau kemas laaa..."

Mom : "Haish .. pemalas...!"

Then, my mom off the phone then me sambung tido again. But you know ? The almari still di bawa pulang oleh my mom yesterday.

Oke then, My man ( Encik Tunang ) berusaha buat saya happy.. Dalam kita merajuk dan sedih, kita tak sedar dan tak nampak ada orang yang susah payah buat kita tersenyum dan ketawa. Nak kita gembira seperti sediakala.

He came to my house. Tersenyum lebar... hehe.. Looks hensem sungguuhh.. hehe.. and dia bawa satu kotak hadiah..

Kotak Merah Hitam... WahHH! Apa yang ada di dalamnya ?? EXCITED!

"FOR SOMEONE SPECIAL" - Saya sangat istimewa.. hehehe....

"JUST FOR YOU" - Hehe... Just For Me... From Encik Tunang ! :D



Then ? Apa di dalam kotak Hitam Merah ni ?










HAHA.. ada dua bodak botak kat dalam... Warna kuning!!!! YEAAAAAHHHHHH!!!!!


 

Kat dalam ada "KEVIN" dan "DAVE" ... Minions! Muah Muah MUah!!!
KEVIN and DAVE said : "HALOoooooo!!!!!"




Ada Kad ucapan yang sweet.. Tulisan Encik Tunang sendiri. I love it!

KEVIN and DAVE said : "HAPPY BIRTHDAY Mr.NAZZ's FIANCEE..Mr.Nazz sent us for makes you smile...Happy Birthday tooo yoouuu!!!!!"




See... Untuk dapatkan dua budak botak warna kuning ni semalam semata-mata untuk saya, dalam keadaan hujan, basah, banjir, bukan senang. Bila kita asyik fikir hati sendiri, kita lupa tentang hati orang yang kita sayang. Thanks my sweetheart..! I LOVE YOU SO MUCH!



I keep this lesson in my heart.. deep inside.



Malam pula, Encik Tunang sanggup patah balik dari rumah dia semata-mata nak bawa saya dinner on Birthday. We together-gether pergi KFC makan ayam.. hehe... That time, saya dah giler giler happy.. Saya tobat u'oll tak nak buat Encik Tunang pening-pening lalat lagi. He said, tak suka tengok saya moody seharian. Tak best langsung.

Thanks juga to my mom and dad for yesterday :)

My Birthday Collections from my Mohd Nasyit...







So, this is the reason, I said, my birthday this year the best of the best !

P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Monday, September 16, 2013

16 September 2013

16 September 2013

Hi,

Its MY BIRTHDAY.

HAPPY BIRTHDAY TO ME...



P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Thursday, September 12, 2013

Cosmo dan Wanda Funny And Sweet | Green plus Pink

Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

Hi Cosmo, Hi Wanda,

Sweet and funny fairy...




Saya dengar ada bunyi cengkerik. Dah malam dah. Mana pula anak-anak buah saya ni abah dia angkut ? Si Ngengeng ni pula asyik tido. Kenyang tido kenyang tido. Bila kenyang je tido. Asal kenyang je tido. Bila tido je sebab kenyang. Kalau saya nak tido tak boleh pula sebab dah terminum Brown Coffee segelen (Haih melampau!)

Pertama saya nak salahkan si JomHosting tu. Nak letak plugin pun tak bagi. Habis saya nak buat manual ke ? Bagus-bagus boleh jimat masa, jadi banyak masa pula kalau nak letak tu semua.

Fian Kee dan El Kee pun satu, duduk tengok saya saja. Bukan nak tolong pun..

Kakak bila nak pulang ni ? Pulang la cepat pulang la cepattttt!!!!!!! (Haa.. tu la... tinggalkan kakak kat rumah rajin, bila kakak tak ada dua tiga hari sunyi)

Korang ni, time saya dok rumah tak payah la jalan sangat. Biar saya saja yang jalan kalau korang kat rumah. (Hahahaha.. pentingkan diri la tew!)

Tengok! Semut pun temankan saya minum.. Kurengs la semut ni habis juice saya tercemar...!

P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Hanya Tuhan Yang Tahu

Assalammualaikum Readers,

Berapa hari saya tak update blog ni ? Tolong saya kira, boleh ? Haha. Dah lah.. sakit "pernafasan" saya hari ni. Rasa macam nak tumbuk orang pun ada juga. Nasib baik ada si Fian Kee dan si El Kee kat rumah ni teman kan saya. Kalau tak....eh sekejap....Disebabkan ini lah sebenarnya peluang, maka, apa lagi tunggu ? Jom pakai speaker kingkong ayah saya kat ruang tamu tu. HAHA. Lagu TUNA by Sherina Munaf. MiahahHA. Sebenarnya tak cukup umph! pun lagu tu kalau ikut kepala "not responding" saya sekarang ni. Dah full usage untuk hari ni yang gila kebabas punya server gila yang memang gila dan gila DAN GILA! Pas ni nak pasang lagu LADY GAGA. Amekaw!

Sebenarnya, saya singgah kat blog personal saya sekarang ni sebab tak dapat nak singgah sangat ke blog yang satu tu.

Buat kepala hotak aku berkarat jeeerrr. Jual kat tempat BESI BURUK, dapat juga duit poket !

Hah! Hampir terlupa. Nak cerita benda lain dulu. Nanti sambung membebel :p

Pertama, saya nak cakap bahawa, anak saya dah pun bertambah seorang lagi ! Tengok, chomel kan ?


Comel kan anak saya ? hehe. Alaa.. anak saya la tuh sebab anak kakak saya, so ni anak buah saya. "Anak" juga la.

Saya dah tak senang duduk kat rumah ni. Menunggu si kecik ni pulang rumah. Semalam patut dah balik. Tup tup sampai esok tak boleh balik rumah. huhu~ Sebab si kecik dah bersin-bersin. Jadi doktor tak bagi pulang dulu.

Nama dia Muhammad Fizie. Saya panggil "iiJiee" . Nanti mesti hensem punya bila dah besar ni. Hehe. Girlfriend dia dah ada dah kat rumah sebelah. Nama dia Mia. WeKekeke.. :p Oh yerr.. Ada lagi satu GF dia ni, nama dia Wawa.. Tapi jauh nun kat kampung sebelah. So, Wawa jangan jeles kat Mia. Haha.

Nak tengok Mia ? Chumil macam umi dia.

Eh.. Tiba2 ada gambar saya pula :p

chomel an ?? arr dah cakap dah tadi tak percaya..



Dah tengok Mia, sekarang nak tengok Wawa pula. Hehe..


Bby zaman sekarang terer kan posing ? Pantang nampak Kamera. Hehe.

Meriah hidup saya dengan baby-baby tahun ni.. YehahHHHA.. !!

So, saya meneruskan penantian anak buah saya, iiJiee pulang ke rumah. Hehe.

Hari ni, saya bangun seawal jam 7 pagi.. Alaa.. tau la saya bangun lambat. You all jam 5 pagi pun dah terpacak rambut kan ? Hihuhu..

Sebenarnya semangat 8Share tetap di hati,
Tapi semangat blogging hilang hentah kemana,
Sambil-sambil layan 8Share hari-hari,
Apa salahnya blogging berjela-jela.

Haihh..? haha..hahahhaha..

Banyak ketawa saya hari ni, ketawa sorang-sorang depan lappy pujaan hati intan payung nyamuk hinggap pun tak boleh ni, Bukan sebab lapar. Eh.! Lapar la juga. Dari jam 7 tadi tak makan-makan layan layan si terkecoh lepas tu tergolek lagi tu saya sanggup diet hari ni. Tak pa, bukan rezeki saya buat banyak-banyak hari ni. Malam ni, amekaw, esok lusa tubin. hah!

Ayam pun tak goreng lagi ni. Dari ayah ngan mami pergi kerja hampir nak pulang sekarang ni, ini saja kau bagi saya jomhosting ??

Nasib baik 8Share saya ada teman siang malam bagi dua puluh sen (Hampeh merepek 20 sen je , tapi kau ada ke nak bagi walau sepOsen ??) haha. Annoying saya baca entry sendiri mak.

Naseb baik juga la Sahabat dunia akhirat hantar gambar sweet hari ni. Nak tengok ?

Nah tengok,



Sahabat kata,
Daripada zaman sekolah --> belajar --> kerja --> tunang --> berkahwin --> ada anak

# semoga ukhwah yg terjalin akan terus berkekalan sehingga ke hujungnya...sahabat dunia akhirat
— with Sofinah Lamudin.

In Shaa Allah SAHABAT SELAMANYA. Sekarang sahabat saya ni dah kat Penang. Belajar. Saya harap dia akan berjaya dan mencapai cita-cita dan impian yang dia impikan selama ni. Impian kami satu, yang tak satunya, dia kat sana saya kat sini. Tak ada rezeki. Rezeki saya lain.

Lepas ni elok lah saya makan sebelum rasa macam nak makan orang pula! Apapun, akhir kata, hanya Tuhan yang tahu dan faham. Kita tak cakap pun, DIA akan tetap tahu. Dia yang menghadirkan perasaan kasih, sayang dan cinta antara manusia.

oh~ Dunia.. tak habis-habis nak menyusahkan. Dah nama "Dunia" bukan "Syurga" . Dah nama pun kehidupan manusia. Mana kah lagi jika bukan Dunia untuk Manusia ? Dunia atau Akhirat, amalan manusia yang tentukan.

Wassalam.

P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Friday, September 6, 2013

Baiklah.. Baiklah.. Faham.. OK.. ya.. YES!

Assalammualaikum Readers, dan Bloggers,

Haaaa...selama beberapa hari ni, saya sudah tenggelam sedalam-dalamnya dengan dunia 8Share. Alhamdulillah..Syukur sangat-sangat sebab hari ni dah up komisen jadi RM85 ++ daripada 8Share.. Terima kasih 8Share! ...and you all punya team memang best ah!

You'all tahu tak ..? hari ni saya sangat excited nak buat itu ini... siapkan itu ini.. semuanya hal-hal internet belaka. Hal rumah ? Hal game ? TV ? Hujan ? Panas ke terik ke apa ke... Tak ada dalam hotak saya...Terlalu rajin lah kununnya. Adohai tapi rajin macam mana pun kelemahan ni ialah lambat.. aiiii...lambat betul la Cik Sofie.. cepat lah sikit.. cepat..cepat cepat! Siapa cepat dia dapat gitu kan...



Sebenarnya hotak saya ada sedikit "stuck" , "blurr" , "blank" akibat terkena arahan bertubi-tubi... mesti di sini, mesti si sana, mesti sekarang, mesti begitu, mesti cenggini, mesti cenggitu.. ha ? Cik Sofie...Cik Sofie kena berhenti membebel dalam hati. Nanti keluar rungutan yang langsung tak penting-penting macam tu. Manusia kan ? Selalu saja timbul ke-crowded-tan kepala hotak secara tiba-tiba.. bila, hotak kata begini.. begini begini.. tak pulih-pulih dah.. begini... dalam fikiran, begini.. tiba-tiba.. "begitu begitu begitu..." dari orang lain, terus hang macam PC yang kurang upaya.. Haha. OKU dah PC tuuuu...

hey bla bla bla..

okey...

hey bla bla bla...

okey...

hey bla bla bla...

okey...

bla bla bla...

bila nak habis ? ya ya ya.. okey... understand... huhu...

Just rasa rimas bila mereka merasakan bahawa saya belum faham.

Hari ni, sebenarnya nak study guna Filezilla dan Kompozer. Tamatkan ebook sekali. Tapi hati dah layu dah.. otak yang aktif pun tak jadi nak go on. Kebas. Lupa dah nak buat apa. Bingung.

Pertama, saya plan nak masak enjoy-enjoy santai-santai.. suddenly kena push. Alaa rileks la.. nyanyi-nyanyi dalam hati. Nak cepat pun nak pergi mana ? Masak Baby Kailan tu kejap saja laa...

Kedua, Saya nak cepat settle juga.. cuma bagi saya yang adjust masa saya sendiri. Just bagi tahu saya, cara nak buat then I will do it for you..huhu.. :'( Sebab saya ada benda nak buat. Now, saya dah serabut...binggung dan malas nak sambung...

Ketiga, sedang masih dalam keadaan sabar, aduyaiii.. si anak buah suka-suka saja langgar saya tertumpah air kat lantai. ... ? saya nak cepat. Apa sal tumpahkan puuulllaaa....saya rasa macam sedang bekerja kat restoren yang ada pelanggan sedang menunggu lama nak kan minuman dia sampai sekarang. oh tidak.. apasal tumpasaeee kan minuman kapucino tu wahai anak buah saya yang buyut dan putih melepak..huhu... "Pergi ambil lap cepat...!!" hah.. amekaw angry bird!

Keempat, dah tumpah, salah letak pula..bukan susu manis tapi gula.. tu laaa... asyik bagi input tak berhenti kan dah salah...saya dengar lah, saya faham dan maklumat diterima....sekarang ? dah kena buat kerja dua kali...sedangkan kerja mudah...

Kelima.... kenapa banyak sangat soalan yang saya dah jawab tapi tak cukup tepat ? kenapa saya kena jawab kalau soalan tu sendiri jawab ? Sabar saja la Cik Sofie...saya ulang.. ulang suara.. salah juga. diam la macam tu kan. -.-"



Keenam, saya ni sangat disenangi dan disayangi dan sangat diambil berat. Just saya tak berjaya nak layan semua serentak... huhu.. tulungggggg....

satu-satu la... semua mesti siap punya. PERFECT punya!!

OKeyyy.. I love you too guys...tapi bagi la saya bernapas kejap.. banyak ni projek kononnya dalam otak ni.. Nak belajar banyak nii... haaa...  saya manusia biasa yang belum teror lagi ni.. terima kasih sebab beri tunjuk ajar kepada semua yang terlibat hari ni... ok.. lega dah sebab dah lepaskan semua kat sini.. HAHAHAHAhaha...

See you then bloggers...


P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~


With Love,

30 Days Blog Challenge (31) 8Share (1) Ana Cikey (1) Android Game (2) ANTV (1) Apa itu SEO (5) Aplikasi Facebook (2) Assign Jobs (2) Beats Pill (1) Belajar Musik (1) Belajar Petik Gitar (1) Berita (7) Blog Sofinahlamudin.com (13) Blogwalking (14) Buat Duit (12) Buku Kegemaran (2) Cabut Gigi (1) Catatan Harian (66) Catatan Kota Kinabalu Februari 2016 (1) Catatan Kota Kinabalu Oktober 2015 (1) Celebration (35) Cinta (8) Clash Of Clan (3) Congratulations (2) contest (3) Contest SEO Eridy (5) Dentist (1) Despicable Me (2) Diary 2014 (2) Drama (1) Dunia Blog (81) Eat That Frog By Brian Tracy (5) Elken (7) Encik Mohd Nasyit Md Nooh (121) Favourite Song (27) FikAyuWedding (1) Fitness (3) Forex (8) Fotografi (2) Game (9) Gigi (1) Giveaway (3) Happy Birthday (2) Hari Malaysia (1) Hari Raya Aidilfitri (3) Header (1) Headset (1) Hobi (7) Hobi bersama suami (5) Indonesia (1) Info Kecantikan (1) Info Kesihatan (10) Islam (3) Jejak Paranormal (1) Jump Rope (2) Karya Sofinah Lamudin (2) Kawan (17) Keluarga (14) Kenalan Baru (5) Kerja Makan Gaji (3) Ki Prana Lewu (1) Kisah Realiti Sofinah Lamudin (11) Kota Kinabalu (3) Kreatif (16) Labuan FM (1) Lawak (1) Left 4 Dead 2 (3) Lelaki (5) Lepak (1) Logo (3) Maze Runner (1) Melancong (1) Minions (1) Motivasi (37) Movie (10) Nuffnang (1) Old Town White Coffee (1) Only Sophee.lz Dote (42) PC Games (3) Pendapat Peribadi Sofinah Lamudin (1) Personaliti (8) Pokemon Go (2) Produk Mary Kay (1) Projek (5) Puan Sofinah Lamudin (15) Q One Speaker (1) Rakan Blogger (20) Ramadhan Al-Mubarak (10) Ramping dan langsing (1) Random Post (13) resepi (4) Review Produk (3) Review Tahun 2016 (1) Ronda K.K (1) Sabah (1) Saya dan Ramadan 2013 (34) Saya dan Ramadan 2015 (2) Scorch Trials (1) Search Engine Optimization (5) Segmen Blog (11) Sejarah (1) Senaman (1) Sentimental Post (10) Shaklee Supplement (1) Sherina Munaf (5) Si Awak dan Si Saya (7) Skipping Jump Rope (2) Skuter (1) Slim 7D (1) Smartphone Game (1) Sofinah Beauty Consultant Mary Kay (1) Sofinazz (3) Sofinazz Anniversary (1) Suami Isteri (6) Supplement (1) Suri rumah (1) Tahun Baru 2016 (1) Tahun Baru 2017 (1) Tempat Menarik (1) Tentang Dia (25) The Secret (3) Tips (1) Traveling (1) Troll (5) Tutorial (2) Tutorial Tudung (2) Tutorial Tudung Halfmoon (1) Wanita (4) Warna-Warni Kehidupan (3) Workout (3) WP. Labuan (8)