Follow Instagram @sofinahlamudin

Monday, September 30, 2013

Blog : Panduan Asas SEO (Search Engine Optimization)

Monday, September 30, 2013 0 Comments
Assalammualaikum Readers dan bloggers,




Pulang dari bandar, saya terus je sign in blog nak blogging. Semalam, kat restoren sambil minum Milky Tea dengan Encik Tunang, kami bicang-bincang tentang SEO. Cerita pasal SEO ni, memang buat saya excited lah. Hehehe.. Mana lah tahu boleh dapat ranking hebat kat google kan ? haha.. Ececehh..

Pertama sekali saya dan Encik Tunang buka Video tentang keywords. Ada tiga bahagian keywords yang boleh kita study untuk tingkatkan traffik blog ni.

  1. Keywords tentang informasi
  2. Keywords tentang jual produk
  3. Keywords tentang produk

Lepas tengok panduan asas SEO tu, saya rasa memang sangat bagus semua blogger amalkan panduan-panduan yang ada kat panduan asas SEO tu.

Saya sendiri dalam proses pembelajaran dengan Encik Tunang. Sangat seronok belajar sesuatu yang baru dalam bidang blog ni. Selain daripada dapat informasi dan memberi informasi, blog ni juga boleh buat duit untuk pendapatan sampingan.




ehh betul ke saya cakap ? hehe.. tiba-tiba serius pula. he he..

Actually, Belajar tentang SEO (Search Engine Optimization). Kita pasti mahu apa yang diceritakan dibaca oleh orang lain dan mendapat manfaat darinya. Belajar perkara asas SEO, iaitu mencari kata kunci yang sesuai untuk ketengahkan entri kita di dalam enjin carian.

Fokuskan kepada kata kunci untuk menjadikan blog anda unik tentang satu perkara. Jika kisah artis, maka pastikan kata kunci artis ada di setiap entri. Jika anda bercerita soal melancong dalam negeri, pastikan kata kunci melancong dalam negeri menjadi asas dalam setiap entri.

Best kan SEO ni ? Apa kata you all praktikkan juga semasa menulis blog. Saya dan Encik Tunang dah pun siap belajar tentang SEO, You all pun boleh juga belajar kat sini : Panduan Asas SEO .


P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Friday, September 27, 2013

Kalau Boleh Nak Online Di Mana Jua Sambil Dating

Friday, September 27, 2013 0 Comments
Assalammualaikum Readers dan Bloggers semua ?

Hehe..Aduyaii mata ni nampaknya masih lagi terang seterang lampu minyak tanah korang. Jadi, dari saya asyik melayangkan angan ke siling bilik (siap ada macam-macam gambaran ada kat siling tuu) , lebih baik saya menarikan jari jemari saya kat keyboard lappy Samsung ni. Ahaks! :p

Kelmarin, Encik Tunang belanja saya makan kat luar. Amboihh.. lekas saya bersiap, tangkas macam gasing (malas masak ler tuh) . Kekeke.. Actually, dah berpusing otak saya ni dibuatnya mikir nak masak apa. Last-last Encik Tunang kata makan luar , dia belanja! Hah! Bestt broo~ Layan Mee Basah Special kau.. ha ha.

Lepas tu, saya dan Encik Tunang pergi melepak kat Lapangan Terbang bersama Lappy Samsung, siap bawa bekal BroadBand takut kalau-kalau WIFI FREE OLDTOWN tu tiba-tiba ada masalah pula. HAHA.




Jenuh tau asyik bawa broadband dan lappy besar-besar. Lepas tu kena pergi carik tempat lepak yang ada WIFI FREE. Siap minta password lagi kat cashier kaunter. Huihuihui... Kalau lah boleh bawa satu benda kecik dan masih boleh trading, update blog, boleh layan internet ke mana sahaja tanpa fikir bayaran bil internet dan nak top up kredit bagus kan ??!!




Dah tu, tak payah nak fikir-fikir lagi kat mana ada WIFI free, tak perlu la minta password kat cashier kaunter tu kan ? hah! Macam tuh kan besyt kan..






Macam biasalah kan , kalau dah ada internet percuma ni, boleh lah upload gambar kat facebook on the spot. haha.. Instagram apatah lagi. Nak bertweet2 tu lagi lah no hal...

Dah tu paling seronok tu bila dapat main whatsapp ke mana sahaja berada. Tak lah perlu nak tunggu balik rumah baru nak balas whatsapp kawan-kawan atau pelanggan atau klien kan..Mana tak nyer korang, kat rumah ada internet laju lagii haaaaaa....haha. Macam mana kalau pelanggan atau klien nak cepat dapat respon dari kita kan.. Silap hari bulan lari pergi pelanggan.. ruuugggiiii putih mata la kaw.. kah kah kah. Alah!! PERCUMA INTERNET kat mana-mana tak perlu fikir kredit nak top up. Memang PERCUMA. Seronok macam tu kan ?

Alhamdulillah sekarang boleh saja buat macam tu. Zaman dah maju. Internet Percuma boleh dapat punya. Korang tengok saja kat plan HOTLINK..Korang tengok saja lah kat sini cara mudah internet percuma : www.hotlink.com Mudah saja nak praktik internet percuma. Dari kita saja la nak ambil keputusan nak atau tidak. Hehe.

Dah rasa penat lelah duduk lama-lama kat OLDTOWN tadi, Encik Tunang pun ajak jalan-jalan kejap kat Waterpark. Angin buat rasa ngantuk juga lah tadi tu korang.. Tapi apa guna ada handphone kamera kan, mari kita buang jauh-jauh rasa ngantuk. Ambil gambar dulu.. YeahHH!









Dah ada internet percuma ni, memang seronok lah~ Boleh lah ambil gambar terus saja update gambar kat instagram. Lama dah tak amik gambar banyak-banyak dengan Encik Tunang. Kekeke... Hari ni seronok ah!





Lepas saja dari Waterpark, saya dan Encik Tunang sempat pergi makan roti canai kat kedai mamak.. Uihh! Tak habis lah pula roti saya.. -_- Alamaakk.. Nasib baik Encik Tunang spoting tolong habiskan. hehehe...

Kemudian,

Saya dan Encik Tunang pulang rumah saya sambung buat kerja online lagi. Kami siap layan urutan Guasa kat rumah. Kekeke...

Dan, LAYAN AISKRIM MILO besyyyttt mummy belanja tadi sebelum Encik Tunang pulang ke rumah dia. Marbeles.






Nanti sambung blogging dan blogwalking kat blog kawan-kawan blogger yang lain. hehe. Assalam~


Info Yang Mungkin Anda Minati :



P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Thursday, September 26, 2013

Tangan Kanan Chubby Tu La Yang "Jaga" Saya!

Thursday, September 26, 2013 0 Comments
Assalammualaikum Readers,

Okeh! Take 5 untuk blogging kat sini. Hehe.

Macam berabad dah saya tak ber-Blogwalking. Haha. In Shaa Allah esok saya start dah ikut jadual harian saya yang saya buat minggu lepas.

Minggu ni, Saya dan Encik Tunang rajin pergi jogging. Hehe.. Masa bulan Ramadhan hari tu, Saya dan Encik Tunang sebulan langsung tak jogging. Lepas tu, Hari Raya, makan saja kerja. Haha.. Raya sakan dalam seminggu saja lah. Lepas tu sibuk semula buat itu ini. Kemudian settle kan macam-macam masalah. Alhamdulillah dah selesai semuanya. :)

Sekarang nak merajinkan diri semula pergi jogging. Hehehe..

Saya rasa sangat happy dalam "dunia" saya sekarang. Rasa santai , rasa enjoy, bahagia dan rileks.
Lepas melepaskan semua perasaan kesal, lepas melepaskan semua perkara yang kita pernah genggam dulu ( "Hey, go la... may be not now. Or may be not forever, or may be we will meet again... or may be... may be... who knows kan.. hehe.." ), lepas saya "redha" kan saja apa yang pernah saya nak capai, lepas menarik semula sebelah kaki saya kat sana, NOW I FEEL GOOD :)

Don't worry, May be not now.. :) I love whatever I have right now. Saya Bersyukur saya ada semua ni sekarang.

Alhamdulillah...

By the way, Saya bukan nak talking about that thing tengah malam ni. Haha. Saja melepak kat blog ni untuk cari ilham la kot. ha ha..

Actually, beberapa hari lepas saya nak story tentang tangan chubby Encik Tunang. Huhu.. Sian dia.. Tangan dah jadi besar but comel la..

Ada pula tebuan yang tergamak menyengat jari kanan dia. Haish! Tangan dia jadi bengkak dan gatal-gatal. Hmm...




Lepas saja letak minyak gamat, Alhamdulillah makin surut bengkak tangan Encik Tunang. Hurm.. Hari ni tak bengkak dah. ^_^

Kemarin, Encik Tunang tolong saya masak kat dapur. Punya la comey! Layan sup kaki ayam, kobis tumis, nasi goreng ayam dan minuman asam kaw kaw. HAHA! Dia masak sambil tangan kanan dia yang chubby akibat disengat. haha..

Then, makan malam kat rumah saya lagi selepas pulang dari Jogging! OhyeahH~

oh hari ni kami pergi tukar tayar kereta Encik Tunang dan trading macam biasa. Saya melantak mee goreng mamak sampai habis pinggan licin.. ting ting.. lols.

Note : Sayang kat tangan chubby hari2!

Wassalam.

P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Sunday, September 22, 2013

[ MODAL RM0.00 ]Cara Mudah Buat Duit Poket Di Internet Melalui Facebook Dan Twitter

Sunday, September 22, 2013 0 Comments
video







Sudahkah anda menonton video di atas ? Jika Belum sila lihat video di atas terlebih dahulu.

Jika anda sudah melihat video di atas, apakah perasaan anda ? Mudah kan ?

Jadi, Jangan lah tunggu lagi. Jom sertai dengan PERCUMA sekarang !







Website Berkaitan dan testimoni : Jana Wang di internet dengan bermodalkan RM0.00 ..!!



P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Tuesday, September 17, 2013

My Birthday Celebrations on 16 September 2013

Tuesday, September 17, 2013 0 Comments
Assalammualaikum Readers, and bloggers,

Alhamdulillah hari ni kita masih diberikan peluang untuk bernafas.

Hey, YESTERDAY is my BIRTHDAY !! hehe.. 16 SEPTEMBER 2013.

Saya tak sangka pula semalam adalah hari lahir saya yang paling meaning berbanding tahun-tahun lepas. Bukan sebab dapat hadiah besar-besar, banyak-banyak atau mahal-mahal. Bukan juga sebab dapat wish berlambak kat Facebook (Timeline dan Inbox) macam tahun-tahun lalu. Bukan juga sebab dapat SMS bertubi-tubi daripada kawan-kawan sebab wish "Happy Birthday!" .

Tahun ni sangat berbeza. Sangat lain. Sangat meaning. SANGAT MEMBERI saya pengajaran :)

You tahu kan saya ni manja ? Anak bongsu ? HAHA.. so, Yesterday saya ingat my birthday celebration this year very worst. Sebab apa ? Suddenly, saya tak dapat handle my feeling, emotions, fikiran apabila hujan turun dengan lebat sekali. ( oh... this is your time to learn something , Cik Sofie.. haha ). Saya rasa macam-macam. Like this the sounds : my parents lupa 16 Sept is my birthday, my bestfren oso tak wish my birthday, hujan la pula, alamak banjir, oh no, tak jalan ke? , eh mana my kek from my bucu (Untie) , hey mana my wish from Labuan FM ? Where my birthday story in Encik Tunang's blog ? , oh my god! My FB full of wishes but but but but... hey ? why why why.. oh ? not that way, this way..everything become worst because of MYSELF! hahaha.

see ? What happen to me uh?~

Hujan tu buat saya sangat bad mood! Oh My GOD it heavy Raining man! ( sound like Running Man).. oh my oh my... Its oke.. lets go to sleep. Actually, saya tido sebab bukan nak tido sangat tetapi nak buang rasa tak sedap. Malas nak dengar bunyi hujan. Malas nak fikir about my Birthday. Malas nak itu malas nak ini everything is Malas thing.

Then, suddenly... "Hujan" turn to "Banjir" dalam jam 3 pagi kalau tak silap. Oh my god! Oh my god... Crush like hell.. haha. Macam mana pula saya boleh fokus gila kat "hujan" and "banjir" on my birthday ?

the MALAS THING tu become crazy.. its very MALASzzz thing on my head.

I can't handle my feeling. Oh itu tidak bagus sama sekali sebab saya dah buat diri sendiri spoil... Lupa my #TheSecret sepenuhnya.

Saya tidur dari pagi hingga petang. Dalam jam 5 petang baru bangun dan keluar dari bilik. Total sleep adalah 16 Jam. Tu total sleep untuk tido dua hari punya. Haha. This is my second crazy sleep in my life. Yang first dulu masa hari raya pertama tahun 2011 sebab feel frust sangat.

And its very crazy when my mom called and I said, "NO, I don't Want. I am lazy...zzzz..." .

Dialoque with mom and dad on phone yesterday.

Dad : "Bih, mami belikan almari baru...bla bla bla...mau kan ?"

Me : "Almari ? No lah... Untuk apa?"

Dad : "Ha?? Tukar almari baru la... almari bibih tu dah buruk.."

Me : "Biarlah.. malas la.."

Dad : "Malas??? Cakap sama mami jap.."

Me : " OKe..."

Mom : "Mami belikan baru.. Almari...hehehehe.." oh sound happy..

Me : "Mummy, nda mau almari laa.."

Mom : "Jadi mau apa ? Nanti mami nda belikan baru tahu.."

Me : "Nda mau la... malas mau kemas laaa..."

Mom : "Haish .. pemalas...!"

Then, my mom off the phone then me sambung tido again. But you know ? The almari still di bawa pulang oleh my mom yesterday.

Oke then, My man ( Encik Tunang ) berusaha buat saya happy.. Dalam kita merajuk dan sedih, kita tak sedar dan tak nampak ada orang yang susah payah buat kita tersenyum dan ketawa. Nak kita gembira seperti sediakala.

He came to my house. Tersenyum lebar... hehe.. Looks hensem sungguuhh.. hehe.. and dia bawa satu kotak hadiah..

Kotak Merah Hitam... WahHH! Apa yang ada di dalamnya ?? EXCITED!

"FOR SOMEONE SPECIAL" - Saya sangat istimewa.. hehehe....

"JUST FOR YOU" - Hehe... Just For Me... From Encik Tunang ! :D



Then ? Apa di dalam kotak Hitam Merah ni ?










HAHA.. ada dua bodak botak kat dalam... Warna kuning!!!! YEAAAAAHHHHHH!!!!!


 

Kat dalam ada "KEVIN" dan "DAVE" ... Minions! Muah Muah MUah!!!
KEVIN and DAVE said : "HALOoooooo!!!!!"




Ada Kad ucapan yang sweet.. Tulisan Encik Tunang sendiri. I love it!

KEVIN and DAVE said : "HAPPY BIRTHDAY Mr.NAZZ's FIANCEE..Mr.Nazz sent us for makes you smile...Happy Birthday tooo yoouuu!!!!!"




See... Untuk dapatkan dua budak botak warna kuning ni semalam semata-mata untuk saya, dalam keadaan hujan, basah, banjir, bukan senang. Bila kita asyik fikir hati sendiri, kita lupa tentang hati orang yang kita sayang. Thanks my sweetheart..! I LOVE YOU SO MUCH!



I keep this lesson in my heart.. deep inside.



Malam pula, Encik Tunang sanggup patah balik dari rumah dia semata-mata nak bawa saya dinner on Birthday. We together-gether pergi KFC makan ayam.. hehe... That time, saya dah giler giler happy.. Saya tobat u'oll tak nak buat Encik Tunang pening-pening lalat lagi. He said, tak suka tengok saya moody seharian. Tak best langsung.

Thanks juga to my mom and dad for yesterday :)

My Birthday Collections from my Mohd Nasyit...







So, this is the reason, I said, my birthday this year the best of the best !

P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Monday, September 16, 2013

16 September 2013

Monday, September 16, 2013 1 Comments
16 September 2013

Hi,

Its MY BIRTHDAY.

HAPPY BIRTHDAY TO ME...



P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Thursday, September 12, 2013

Cosmo dan Wanda Funny And Sweet | Green plus Pink

Thursday, September 12, 2013 0 Comments
Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

Hi Cosmo, Hi Wanda,

Sweet and funny fairy...




Saya dengar ada bunyi cengkerik. Dah malam dah. Mana pula anak-anak buah saya ni abah dia angkut ? Si Ngengeng ni pula asyik tido. Kenyang tido kenyang tido. Bila kenyang je tido. Asal kenyang je tido. Bila tido je sebab kenyang. Kalau saya nak tido tak boleh pula sebab dah terminum Brown Coffee segelen (Haih melampau!)

Pertama saya nak salahkan si JomHosting tu. Nak letak plugin pun tak bagi. Habis saya nak buat manual ke ? Bagus-bagus boleh jimat masa, jadi banyak masa pula kalau nak letak tu semua.

Fian Kee dan El Kee pun satu, duduk tengok saya saja. Bukan nak tolong pun..

Kakak bila nak pulang ni ? Pulang la cepat pulang la cepattttt!!!!!!! (Haa.. tu la... tinggalkan kakak kat rumah rajin, bila kakak tak ada dua tiga hari sunyi)

Korang ni, time saya dok rumah tak payah la jalan sangat. Biar saya saja yang jalan kalau korang kat rumah. (Hahahaha.. pentingkan diri la tew!)

Tengok! Semut pun temankan saya minum.. Kurengs la semut ni habis juice saya tercemar...!

P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Thursday, September 5, 2013

Tuesday , Jogging and Snaping

Thursday, September 05, 2013 0 Comments
Assalammualaikum Readers, and bloggers :)

Sebelum teruskan baca, sila ke "Bantulah Wanita Yang Tidak Bernasib Baik" ini dan berikan sokongan...

uiks ? ..HAHA. Sleeping beauty pula blog saya ni 2 hari... :p Selasa lepas, pepagi saya dok lepak depan PC dengan Teddy Bear saya kat bilik sambil membelasah telur dadar 3 biji...

Petang pula, Encik Tunang ajak saya pergi ber-jogging.. lepas bulan puasa hari tu, hingga lah ke hari raya, saya dan Encik Tunang tak ada pergi jogging pun.. haish.. Kasut jogging tu mungkin dah menangis minta di pakai..

Kami jogging kat tempat yang dipanggil Pancur Hitam di Wp.Labuan...

Sambil jogging melarat pula ke hujung.. kebetulan air tak dalam...so, apa lagi, saya pun ambil lah kesempatan ambil foto..









Cantik kan gambar kat atas... pemandangan sangat aman damai. Semasa berjalan kat hujung tu, hanya dengar bunyi air dan kicauan burung.. Sangat damai...

Rupanya tempat ni ada kenangan dengan Encik Tunang semasa dia Tingkatan 3 bersama rakan-rakan sekolah. Hehe.. biasalah budak lelaki.. tempat macam ni memang sesuai kalau nak mandi manda dan lepak-lepak sambil makan-makan...




Patutlah ada tulisan-tulisan yang ditinggalkan kat batu-batu tu... Tapi dah kabur lah.. sebab, kalau air pasang, tempat ni akan tenggelam...Semua tulisan tu, kenangan Encik Tunang dengan kawan-kawan dia la dulu tuu.. haha..

Then, kami lepak makan ais krim coklat kat rumah saya.. bersama anak-anak buah saya...

P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Tuesday, September 3, 2013

Gemuruh Jiwa | Menyerlah Jauh Dari Yang Biasa

Tuesday, September 03, 2013 0 Comments
Assalammualaikum Readers,

Sebelum saya berceloteh, di sini ada beberapa info menarik yang mungkin ada yang menarik minat you guys..


Hari ni hari Selasa. Saya rasa masa berlalu begitu pantas .!! Sedangkan saya masih banyak yang perlu disettle..

Hari ni, cuaca masih lagi panas terik tetapi rasanya tak macam kelmarin. Bagi saya lah.. Tak tahu pula orang lain... Yang pasti saya nak cuci pakaian saya..!! YeahHH! biar jemur kat tengah panas tu, cepat kering dan akan rangup seperti keropok.. krup..krup... hehe...

Hari ni sarapan sendirian kat rumah sebab Encik Tunang tak datang rumah. Dia sedang sambung kerja trading.. eh ? berdagang ? Berdagang apa semalam Encik Tunang kata ??? :p

Saya masak telur dadar 3 biji campur bawang merah besar, Sardin di masak satu tin, masak nasi 3 senduk dan buat milo pink dengan ditaburi ais kiub yang banyak dalam satu jug!!

Banyaknya ? Macam nak makan 3 orang... huhu.. saja ja masak banyak-banyak walaupun saya tahu saya tak akan dapat habiskan punya.. Nanti sambung la lagi makan..

Sekarang ni, sedang cuci pakaian.. Guna mesin basuh so boleh la sambil-sambil tu online..sambil tu ada Milo Ais kat tepi laptop.. perghhh...

Sejak jadi suri rumah tak official ni, saya dah tak boleh larikan diri daripada melakukan kerja rumah. Wakakaka.. Nanti kalau dah jadi suri rumah official, agaknya apa jadi dengan saya ni...?

Sekarang ni pergi bank ke apa-apa urusan ke, mesti ditanya, kerja mana ? Suri rumah ke ? Saya akan blurr.. ermm.. saya tak kerja tapi saya bukan suri rumah juga. Macam mana nak jawab ? Then , just angguk kan saja la..




...urm...Banyak sangat ilham, idea berlambak dalam kepala. Nak buat itu dan ini tapi macam masa ni cemburu kat saya setiap hari... Sampai timbul semula perasaan "Kenapa mesti tidur? Buang masa saja..." tu adalah ayat saya dulu semasa di tingkatan enam yang gile dengan subjek Sastera Moden. Sanggup tak tidur dan terus pergi sekolah pagi. Nampaknya perangai tu datang semula.

Memang rasa tak nak tidur dan nak mengadap PC sepanjang malam... Tetapi, apakan daya, itu tak boleh diamalkan sama sekali!

oh Gemuruh Jiwa, semangat membara... tiba-tiba lagu ni berkumandang dari Radio saya.. "menyerlah jauh dari yang biasa" hehe...

Jumpa di next entry... Wassalam...



P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~


With Love,

Monday, September 2, 2013

The Spicy Chicken McDeluxe ON THE hot Monday

Monday, September 02, 2013 0 Comments
Assalammualaikum Readers, and bloggers,

Info Menarik :
  1. Bakat Johara Hadiah 50,000 !!
  2. Stop asking for FREE WIFI password. Here u can bites all internet connections!
  3. Nak tengok KL Gangster 2 secara online tetapi HALAL ? Sini !!
  4. Photography Challenge.
  5. Maxis Giveaway 2013.
  6. Perkara yang di lepas pandang oleh wanita.

  7. Sekarang berkumandang lagu Miley Cyrus yang baru - We Can't Stop! Lagu ni buat saya rasa "High" ... Just tak berapa nak suka dengan penampilan Miley Cyrus yang sekarang.


    Lepas je habis lagu Miley Cyrus, saya nak dengar lagu "Hadapi Dengan Senyuman" pula by Dewa 19. Terdengar lagu ni sayup-sayup kat televisyen rasa nak dengar lagi. Lagu ni, adalah lagu yang penuh kenangan. Haih! Banyak sangat la kenangan yang saya asyik sebut-sebut dalam blog ni kan ? hehe. Actually, kenangan banyak tu memang lah banyak. Kenangan kanak-kanak, kenangan perasaan kita ketika dulu dan sebagainya. Lagu ni menggamit memory saya semasa masih bersekolah. Frust dengan subjek Pengajian Am, dengar lagu ni. Tak dapat result best, dengar lagu ni. Memikirkan sesuatu yang terjadi dan terus tak akan patah balik, dengar lagu ni.

    Biasalah.. Lagu ni mengingatkan saya bahawa hidup ni penuh dengan ujian dan dugaan. Yang dah jadi, biarlah jadi. Hadapi dengan terang jiwa, semua kan baik-baik sahaja. :) Hadapi dengan senyuman...

    Bagi saya, lagu ni tenang.. lagu ni, kalau kecewa, tak mungkin akan rasa nak balas dendam atau marah.. Malah akan teruskan usaha di mana saya percaya, yang terbaik adalah untuk kita. Lagipun, apa yang dah ditetapkan tuhan tu, tak akan ada yang bisa mengubahnya. Ikhlaskan dan redha itulah jalan terbaik.

      So, what happen today ?
      Cuaca hari ni nampaknya begitu panas terik kat Labuan. Sangat panas! Dua tiga hari ni, cuaca panas menyegat sangat hingga rasa kulit ni bagaikan kena gigit. Orang yang putih, of course dia akan merah padam. Tapi, sepanas-panasnya cuaca terik matahari, panas lagi neraka kan. Mungkin panas macam mana pun rasanya hari ni, saya rasa saya tak perlu nak cakap apa-apa, kemungkinan besar tanda hujan lebat akan turun tak lama lagi kat Labuan. OR? Sebab Labuan ni pulau yang dikelilingi dengan pantai.

      Aktiviti hari ini hanyalah mengurus banyak macam. Biasalah. Hari Isnin. Siapa kata orang yang tak kerja, duduk rumah dia tak ada hari Isnin ? Adaaaa...

      Tapi Isnin dia tak kejar masa sangat. Isnin tak sempat mungkin boleh sambung pada hari Selasa. May be.

      Encik Tunang ada urusan kat Suzuki Company dan Jabatan Bekalan Air. Saya pula, Maybank, Public Bank, dan Western Union.

      This is my first time berurusan dengan Western Union. Hmm, apa yang saya rasa is...I feel Good! Memudahkan kita untuk menghantar duit dan menerima duit dari luar Malaysia. Mungkin, jika ada card Western Union tu akan menjadi satu kelebihan juga.

      Bila petang, Encik Tunang sempat bawa pulang dua ekor kucing dari rumah saya ke rumahnya. So, the kucing now ada tuan baru dan rumah baru..May You Happy Cats!!

      Then,
      I Think, sampai sini sahaja story hari ni. but..sebelum tu, THANKS to Encik Tunang belanja The Spicy McDeluxe dan French Fries hari ni.. HEHE.

      Okeh.Jumpa di next entry..Wassalam..


      P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

      With Love,

    Sunday, September 1, 2013

    Sun Awa Nazz day | Teddy Bear my sweet friends!

    Sunday, September 01, 2013 2 Comments
    Assalammualaikum Readers,

    Sun Awa Nazz Day!! Sunday with Awa and Mr.Nazz...

    Seawal pukul 8.30 pagi saya dah kelaur rumah pada hujung minggu ini.. Join bakal mak mertua ke majlis rumah terbuka by......I don't want to tell you guys.. huhu..

    Selepas hantar bakal mak mertua dan adik ipar ke lokasi rumah terbuka tersebut, saya ke Pasar Tani bersama Encik Tunang untuk mencari sesuatu untuk makan pagi - sarapan. Sesungguhnya mata saya mamai-mamai dan berbintang-bintang pada pagi itu tetapi kuat hati untuk join hujung minggu dan nak lepak hujung minggu bersama Encik Tunang..

    Melihat suasana Pasar Tani sekarang, saya rasa Pasar Tani dulu lagi best! But, sekurang-kurangnya sekarang ada tempat untuk lepak makan selepas membeli makanan dan minuman pilihan.

    Saya dan Encik Tunang pulang ke rumah Encik Tunang sebentar untuk menjemput Tuan Puteri. haha. Yang sangat excited untuk join jalan-jalan. Lihat gambar tuan puteri yang gorjes kat bawah ni..




    Tuan Puteri kat gambar ni namanya Awa.. hehe.. Dia nampak gembira dan excited sangat bila dapat jalan hari ni..

    Lihat lagi gambar dia... bukan dia saja, saya pun nak join juga masuk frame :p




    Selepas jemput Awa kat rumah Encik Tunang, kami terus ke lokasi open house tadi. Sangat mengecewakan dan menghampakan bila suasana kat sana bukanlah seperti open house. Pernah bersekolah kat sekolah rendah kan ? Budak sekolah rendah biasanya kalau membeli kat kantin sekolah, akan BEREBUT right ? Macam tu lah situasi yang kami alami tadi di sana. Saya ? Saya langsung tak makan.. sebab tak ada selera bila lihat makcik, pakcik, adik, kakak, bla bla bla orang kat situ macam tak pernah jumpa makanan..

    Saya rasa ini bukan lah open house tapi "Kebuluran Haus" huhu... Kat bahagian aiskrim, penuh dengan manusia yang bersesak berebut aiskrim macam ada badut kat sana yang panggil "cepat nanti tak dapat" huhu...

    Rasa tak meriah.. rasa tak bertamadun dan memalukan pun ada juga sebab berebut yang seperti seminggu tak jumpa makanan. Tak sanggup saya nak join berebut. Biarkanlah mereka mereka mereka ituu...



    Kemudian, disebabkan cuaca agak panas terik, mata silau, baju berpeluh, saya ajak Encik Tunang keluar dari tempat tersebut. Actually, tempat tu tak sesuai untuk rumah terbuka. Mandi peluh beb! Kalau nak buat aktiviti berkelah ke, family day ke, aktiviti sukaneka ke, keramaian ke.. itu sesuai la..

    Hmm..

    Then,
    Selepas hantar bakal mak mertua dan Tuan Puteri, :) Encik Tunang ajak saya pergi cari makanan dan makan kat tepi pantai. Macam biasa, lebih seronok! Lebih tenang, aman damai, selesa dari berebut kat open house macam tak pernah jumpa makanan kat Malaysia. Apapun, bersyukurlah saya kerana saya bukan berada di tempat yang tak ada makanan. Saya rasa, tak perlu nak berebut sangat la kat sana tu sebab kan open house..

    Makan kat tepi pantai, Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah!! Perghhh! Lazat beb! Tak terhingga. Berminumankan soya bean dan makan dengan Encik Tunang dalam suasana angin sepoi tepi pantai.. lega rasanya bila kenyang. Ngeh3x..Alhamdulillah..


    Kemudian, saya dan Encik Tunang lepak kat rumah saya pula tengok "Trans7 - Dua Dunia" sambil menikmati juice mangga yang Encik Tunang belanja. Cepat juice tu habis - dapat sambutan nampaknya. hehe.

    Kemudian, Encik Tunang pulang bila dah senja.

    ..And suddenly...... Teddy Bear my sweet friend ! Muncul dari kotak anak patung saya kat stor simpan barang yang ayah selongkar..



    Nama si Coklat ni "El-Kee" :) Lama tak nampak El-Kee since saya simpan dia dalam stor lantaran mengemas dan cat bilik sebelum bertunang dengan Encik Tunang dulu. El-Kee ni lah teman saya tidur dulu..Sejak 2012. Thanks kepada yang menghadiahkan El-Kee kepada saya.

    Sungguh menggamit memory.....


    Saya rasa, simpan El-Kee semula kat bilik bersama saya, tak apa-apa kot... Ada lah teman Ms.Fian-Kee saya :)



    Ms.Fian-Kee adalah teman tidur saya sejak bertunang dengan Encik Tunang :) Thx for the pinky cute sweet Teddy Bear as your my sweetheart Mr.Nazz :)

    So, tonite, Fian-Kee dan El-Kee teman saya sleeping beauty !

    With Love,
    #Sofinah696 💕
    Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .