Wednesday, October 30, 2013

Makes My Logo Become Simple!

Assalammualaikum Kengkawan,

Disebabkan logo saya semalam nampak macam paddle pop, rasa macam nak makan aiskrim la pula. Hehe..

Saya dah tukarkan kepada yang nampak betul-betul logo. Simple! :)



I love it! Hehe :)

P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

My LOGO for this blog!

I created and I mean it!





P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Monday, October 28, 2013

Quranic : Law Of Attraction by Rusdin S.Rauf



Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

Pernahkah anda mendengar,

"Benda yang sama tertarik pada satu sama lain. Saudara peroleh apa yang saudara fikirkan, Pemikiran saudara menentukan pengalaman saudara"

Begitulah inti pati HUKUM TARIKAN (Law Of Attraction - LoA ) yang kini dipopularkan oleh buku-buku The Secret (2006), Karya Rhonda Byrne, The Law of Attraction karya Esther Hicks (2006) dan Micheal J.Losier (2007) dan buku A Grateful Life : Living the Law of Attraction karya Beth dan Lee McCain (2007).

Hukum tarikan menegaskan mengenai kehebatan minda sedar dan separa sedar. Pengalaman orang dikatakan berkait dengan apa yang difikirkan. Sekiranya fikiran kita berada dalam keadaan positif, pengalaman yang kita peroleh juga bersifat positif. Sebaliknya, fikiran negatif menghasilkan pengalaman negatif. Maka, para pengamal fikiran baru (New Taught) menyamakan fikiran dengan tenaga yag menggerakkan dan membandingkan hukum tarikan dengan fizik kuantum.

Walaupun begitu, hukum tarikan bukanlah konsep baru. Ia dibincangkan dalam kitab taurat, Injil malah agama Hindu, Hermenetisme dan Teosofi juga turut memperkatakan mengenainya.

Kitab Taurat ataupun lebih tepat Jewish Books of Proverbs menyentuh mengenai hukum Tarikan ini di bahagian 23, ayat 7 "Sebagaimana difikirkan (orang) dalam hatinya, demikianlah dirinya." Berdasarkan ayat itu James Allen menulis buku bertajuk As a Man Thinketh pada tahun 1902. Beliau yakin hati, fikiran dan jiwa orang menentukan keberadaannya. Oleh kerana itu, beliau menulis "Jiwa menarik rahsia yang tersimpan rapi, sama ada yang dicintai mahupun ditakuti. Ia mencapai tahap tertinggi yang diimpikan". (James Allen, As a Man Thinketh e-teks Project Gutenberg, 1902, halaman 7).

Pada tahun 2000, Bruce Wilkinson menerbitkan buku bertajuk The Prayer of Jabez. Buku ini membincangkan mengenai konsep Hukum Tarikan yang terdapat dalam kitab Injil. Beliau memetik ayat yang terdapat dalam kitab Tawarikh (Kitab perjanjian Lama) , bahagian 4, ayat 9 - 10 berbunyi, "Yabez lebih dimuliakan daripada saudara-saudaranya yang lain. Dia diberi nama Yabez oleh ibunya kerana menurut ibunya, Aku melahirkannya dengan penuh kesakitan. Yabez berseru kepada Tuhan Israel, semoga Engkau memberi aku berkat yang melimpah-ruah dan memperluaskan daerahku dan semoga tanganmu menyertai aku dan melindungi aku daripada malapetaka,  sehingga tidak ada lagi kesakitan menimpa aku! Tuhan mengabulkan permintaannya itu.." (Kitab, Kitab Tawarikh, Bahagian 4, ayat 9 hingga 10). Dalam buku yang menjadi bestseller seluruh dunia itu,  Wilkinson mengajak pembaca membaca doa seperti diungkapkan Yabez, Supaya hukum tarikan yang berlaku ke atas Yabez berlaku ke atas diri pembaca.

Apabila kita meneliti maklumat seperti itu,  timbul persoalan sama ada hukum tarikan itu ada disentuh di dalam Al-Quran. Rusdin S.Rauf mengatakan konsep ini ada dibincangkan dalam Quran.

Menurutnya, Quran ada membincangkan cara-cara menguruskan diri, terutamanya pengurusan fikiran dan perasaan supaya kita mencapai kebahagiaan dan kejayaan hidup. Penulis yang dilahirkan di Luwuk pada 4 November 1985 ini memetik banyak  ayat bagi menyokong pendapatnya. Antaranya adalah surah az-Zalzalah ayat 7 - 8, Surah al-Mulk ayat 15 dan surah al-Qashah ayat 77. Beliau menjanjikan pencapaian harapan melalui pembacaan doa, syukur dan sabar.

Rauf bukan sahaja 'menyaingi' James Allen dan Bruce Wilkinson tetapi juga Mildred Mann. Dalam bukunya bertajuk "Become What You Believe (1970), Mann membincangkan mengenai "tujuh langkah demonstrasi" iaitu hasrat, keputusan, permohonan, keyakinan, kerja, terima kasih dan harapan. Manakala, Rauf meminjam tenaga-tenaga Quran seperti disebutkan di atas bagi mengawal tenaga fikiran yang menggerakan Hukum Tarikan.

Hasilnya,
Buku ini menjadi hasil pendokong pendapat mengenai hukum tarikan yang sedia ada dan sebagai bimbingan kepada pembaca, demi memperoleh harapan, sesuai dengan mesej daripada Tuhan. Buku yang menjelaskan mengenai Hukum Tarikan merujuk kepada Quran ini berjaya menaikkan semangat dan mengajak pembaca bersikap optimistik. Tidak ada alasan bagi orang Islam tidak mengembangkan sifat-sifat positif seperti ini.


Baca secara online (Dalam Bahasa Indonesia) : KLIK SINI


P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Buku Resepi Bersama si dia

Assalammualaikum Readers,

Sekali sekala beli buku resepi buat koleksi, best juga! Hehe..Buku macam ni memang sesuai untuk saya ni. Haha. Maklum lah, semasa sekolah dulu, memang saya tak suka masuk bab memasak. why? Sebab saya minat apa yang lelaki buat. Bertukang. Etc. Ish ish ish.. Esoke..






Encik Tunang support gila-gila punya bab ni. haha.

Dan sebenarnya memang best pun memasak ni...

Paling best kalau dapat masak resepi favourite Encik Tunang ni.. hehehe.. ^_^



And... the best thing juga adalah... SUSHI!!!!!!! ^_^ SUSHI... teringat semasa 1st time makan Sushi dulu. So, saya nak buat Sushi. Hee hee~





P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~


With Love,

Sunday, October 27, 2013

Quranic Law Of Attraction

Assalammualaikum Readers,

Alhamdulillah! Ada rezeki lagi dapat buku baru, ilmu baru. In Shaa Allah bermanfaat dunia akhirat. Amin.

Kira Encik Tunang belanja saya juga. hehe.. Thanks my fiancee.. This book great. Ada kesinambungan dengan #THESECRET...tapi lebih kepada dalam bentuk Agama Islam. Syukur sebab dapat memiliki buku ni. Tak sabar nak habiskan membacanya.. ^_^

Buku ni beli kat POPULAR, Center Point bersama Encik Tunang. Encik Tunang pun ada beli buku koleksi untuk dia. Ayat dia sweet "Koleksi hari tua" hahaha.. Comel jee ^_^ ...




P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Great Holiday!

Assalammualaikum Readers,

Percutian yang hanya sehari itu sangat memuaskan hati saya! Merasa sangat GREAT dan AMAZING seperti seorang yang kelaparan mendapat makanan! Haha.

Ops.. Over pula bunyinya. hehehe..





Hari SABTU, is hari cuti hujung minggu. Seharian kat Suria Sabah dengan dia memang best! Very good Quantity of time bak kata "Eat That Frog" ! Hehe.

Btw, seronok juga bila dapat lepak kat Suria Sabah. Tengok wayang sambil makan Pop Corn, Pergi Library, Pergi Times dan jalan-jalan masuk kedai cenderamata dan itu dan ini.. bla bla bla.. hehe..

And.. Sarapan, Lunch kat Suria Sabah. PERGH! ^_^

Pergi Times (Kedai Buku) dengan dia sangat GREAT. Apa yang great is... saya bukan ikut-ikutan. Memang saya suka kedai buku sama macam dia. This is not copy and paste. I am taking serius of this matter because, I want to be my self...Just feel good when this is THE ORIGINAL CHEMISTRY between us... And... I will do the same thing if I am alone or..with my friends.

I hate somebody tell me that I am following others! Looks like I have nothing..inside me.

By the way,

Saya suka dua buah buku oleh ALAN TAN di bawah ni :



Dua buah buku ni akan jadi milik saya suatu hari nanti. In Shaa Allah..

Dan ini akan menjadi milik Encik Tunang saya. Coming Soon~




He LOVE this book much! ^_^ One day he will get one.




Saya dan Encik Tunang pergi tengok Movie hantu. Gila babas la movie tu.. Jatuh bangunan macam tu tinggi pun tak mati. HAHAHA!

Kami tengok movie kat hall 8. I like that number. Bukan sebab dia nombor lapan kepercayaan Cina. Kekeke.. Tapi sebab nombor lapan adalah "INFINITY" .


I LOVE HIM :)

Snapshot by Mohd Nasyit.

Snapshot by Mohd Nasyit.

Snapshot by Mohd Nasyit.



P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Pelaburan Rumput Dan Padi Menuju Kekayaan Abadi

Assalammualaikum Readers and Bloggers,

Dalam zaman yang menekan kita kini, kita sering SENTIASA sibuk dengan urusan dalam mengasah bakat, potensi dan apa sahaja yang berkaitan dalam bidang yang kita sedang ceburi atau yang sedang kita akan ceburi.





Banyak sangat perkara yang perlu dikejar dan banyak sangat pengorbanan demi pengorbanan yang perlu kita lakukan lantaran masa tidak akan pernah menunggu kita.

Kita sibuk dengan dunia kita untuk menjadi kaya. Kita sibuk dengan dunia kita untuk menjadi hebat. Kita sibuk dengan bidang masing-masing. Doktor sibuk dengan hal-hal pesakit, ubat-ubatan dan apa sahaja mengenai penyakit. Ahli saintis sibuk menguji itu dan ini. Programmer sibuk dengan sistem komputer dan sebagainya.



YES! Kita sememangnya banyak potensi diri. Kita sememangnya mempunyai bakat tersendiri dalam apa sahaja bidang yang kita suka dan memang sudah takdir untuk kita.

Kita menalaah banyak buku-buku dalam bidang kita. Kita menghabiskan masa untuk menjadi seorang Jutawan, untuk menjadi seorang doktor, untuk menjadi seorang usahawan, untuk menjadi ahli kerajaan, dan apa sahaja cita-cita.

Tapi,

Pernahkah kita untuk belajar untuk menjadi seorang isteri yang baik? Suami yang baik? Ayah yang baik ? Hamba Allah yang beriman atau anak yang bertanggungjawab ?

Berapa buah buku kah yang kita ada dalam bidang ini ?

Berapa kalikah kita membaca hal seperti ini dalam seharian kita ?

Pernahkah syarikat anda mengajar hal-hal keluarga dan kasih sayang untuk anda ?

Pencapaian ini tidak ada anugerah di dunia. Mungkin ramai yang lupa lantaran mengejar dunia yang penuh tipu daya.

Semoga kita mampu mengimbangi masa kita. AMIN.




Artikel Berkaitan : Keseimbangan ILMU DUNIA DAN AKHIRAT.


P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~


With Love,

Friday, October 25, 2013

Antara Bas, Penumpang dan Pemandu

Assalammualaikum Readers dan Bloggers,



BAS DAN PENUMPANG

Ramai manusia zaman kini lebih suka menunggu bas. Betulkan ? Ramai yang sanggup menunggu bas di perhentian bas walaupun bas tidak pernah kelihatan. Atau mungkin juga akan tetap menunggu bas itu walaupun tahu bas itu tidak akan kunjung tiba!

Tahukah anda bahawa manusia yang bersikap menunggu bas ini adalah seramai 98% ? hanya 2 % sahaja yang tidak pernah mahu menunggu bas. Mereka memilih untuk ke destinasi yang mereka impikan atau hajati dengan sendiri tanpa menunggu bas. Mungkin juga hanya berjalan kaki. Mungkin lambat tetapi adakah berbaloi menunggu bas yang tidak akan kunjung tiba berbanding berjalan kaki ?

Menunggu bas yang saya maksudkan di sini adalah simbolik kepada menunggu orang lain lakukan untuk kita. Manusia zaman kini lebih suka menunggu orang lain melakukan sesuatu untuk kita. Lebih suka menunggu orang lain mendapatkan sesuatu untuk kita. Erti kata lain adalah bergantung dengan orang lain. Terlalu bergantung dengan orang lain. Adakah itu adalah jalan yang betul untuk kita pilih ? Adakah kita akan dapat sesuatu yang kita mahu atau yang kita maksudkan tepat daripada orang lain ? JAWAPANNYA ADALAH TIDAK SAMA SEKALI!!!!!

Berusahalah untuk sesuatu yang kita inginkan. Berusahalah berubah untuk diri sendiri. Berusahalah mencapai impian menjadi kenyataan kerana tidak akan ada sesiapa yang akan lakukan untuk diri kita selain diri kita sendiri.



PEMANDU BAS DAN PENUMPANG

Jika anda melakukan sesuatu, jadilah PEMANDU BAS. Jangan menjadi PENUMPANG BAS.

Terlalu ramai manusia yang lebih suka menjadi penumpang berbanding menjadi pemandu bas kerana, jika tidak ada sesiapa yang mahu ikut bas, maka tidak akan ada yang berani naik ke atas bas itu untuk mengikut pemandu bas itu ke destinasi. Walaupun destinasi yang hendak dituju adalah sesuatu yang lumayan atau sesuatu yang indah.

Jadilah Pemandu bas. Jangan menjadi Penumpang bas kerana jika tidak ada sesiapa pun yang mahu mengikut anda ke destinasi yang indah  atau lumayan atau membawa kebaikan itu, anda tetap akan pergi ke destinasi itu walaupun anda bersendirian dalam perjalanan anda. Percayalah bahawasanya, dalam perjalanan anda membawa bas itu, akan ada yang naik ke bas anda untuk bersama anda ke destinasi. Mungkin ada yang akan turun semula di separuh perjalanan tetapi yakinlah pasti ada yang akan bersama anda ke destinasi itu kelak. Teruskan saja perjalanan anda!

Penumpang dan pemandu bas yang dimaksudkan di sini adalah simbolik untuk satu perniagaan berangkaian atau perniagaan yang memerlukan pasukan. Mungkin juga boleh digunakan simbolik ini dengan bidang atau sesuatu yang sesuai.Di mana seorang pemimpin yang akan tetap akan memimpin walaupun tidak ada sesiapa yang mahu menurut kebaikan yang anda cuba sampaikan kepada mereka. Pemandu bas berhak berjaya walaupun tidak ada penumpang yang bersamanya. Jika anda memilih untuk menjadi penumpang, anda akan turun daripada bas itu. Jika anda adalah pemandu bas, anda akan terus berjalan dan akan mencapai hasrat anda kerana tidak menunggu orang lain. Anda akan terus membuat apa yang anda patut lakukan untuk anda sendiri!

Pernahkah anda berimpian untuk membuat sesuatu bersama rakan-rakan anda ? Pernahkah anda mahu mendapatkan kerjasama bersama orang lain ? Pernahkah anda bercita-cita untuk mempunyai kumpulan yang melakukan perkara sama bersama anda? Mungkin dalam apa sahaja jenis perniagaan, anda sememangnya perlukan pasukan.

Namun, untuk mendapatkan pasukan yang ramai, boleh dipercayai dan mempercayai anda bukan sesuatu yang boleh dikatakan senang seperti memetik jari!

Mungkin ada satu situasi yang pernah anda lalui, di mana anda telah banyak melakukan sesuatu pekerjaan bersama seorang yang anda gelar sebagai rakan perniagaan anda tetapi perkara itu dihentikan serta merta kerana rakan perniagaan anda itu sudah tidak mahu melakukan perkara yang sama bersama anda. Mungkin juga rakan perniagaan anda tidak sama seperti anda yang kuat semangat? atau hangat-hangat tahi ayam? atau juga mereka kurang berminat untuk meneruskan apa yang pernah anda rancang bersama-sama sebelum ini.

Jika mereka tidak mahu melakukannya lagi. Anda jangan berhenti kerana impian anda akan tetap tercapai walaupun mereka tidak bersama anda...


P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Thursday, October 24, 2013

Pemberi Sedekah VS Peminta Sedekah | Tipu atau Benar

Assalammualaikum Readers,

Sepanjang saya berada di mana-mana di area tanah air kita, Malaysia. Tidak kiralah di Labuan, Sabah, Kuala Lumpur dan di mana-mana. Kita sering kali akan didatangi oleh seseorang atau beberapa orang peminta derma atau sedekah atau meminta sumbangan dan sebagainya.

Kadang-kadang, bukan sahaja warga Malaysia yang datang, tetapi warga asing.

Jika kita tidak didatangi oleh mana-mana peminta sedekah atau derma atau sumbangan ini, pasti akan ada kita terlihat di mana-mana kaki lima atau tempat khalayak ramai yang duduk bersila dan memegang bekas untuk dimasukkan duit syiling atau berapa sahaja nilai wang yang sudi menderma atau memberi.

Pelbagai jenis yang pernah kita nampak bukan ? Kanak-kanak yang lusuh pakaiannya, seorang ibu yang mengendong seorang bayi, pakcik makcik kakak adik abang yang kurang upaya, orang yang tidak dianugerahkan penglihatan seperti kita dan macam-macam jenis manusia lagi.

Pasti semua orang berfikir-fikir bila datang seorang pakcik, "Assalammualaikum..." lalu tangannya menghulur sesuatu untuk kita. Lalu dia berkata lagi, "Berapa-berapa sahaja yang anak sudi..." . Apakah yang kita fikirkan ?

Pertama :

Pakcik ni tak mampu bekerja ke? Tengok macam sihat je. Apasal pula minta sedekah sana sini?

Kedua :

Betul ke tipu ni?

Ketiga :

Patut ke aku bersedekah dengan pakcik ni atau tidak?

...dan mungkin pelbagai lagi pemikiran yang muncul dalam benak kita.

Ada juga kanak-kanak yang mengaku bisu dan pekak. Sedang kusyuk melayan makan minum di sebuah restoren tiba-tiba seorang budak memberikan kad bertulis : "Kami daripada pusat kanak-kanak bisu dan pekak meminta sumbangan daripada tuan-tuan dan puan-puan bagi mendapatkan sebuah penempatan untuk kanak-kanak yang kurang bernasib baik seperti kami.."

Pada kad tersebut, kadang-kadang tertulis nama organisasi, terdapat tanda tangan dan sebagainya untuk menarik orang percaya kepada mereka.

YANG PASTI, KITA SEMUA TERTANYA-TANYA SEPERTI INI : NAK BAGI, TAKUT KENA TIPU, TAK BAGI KASIHAN PULA.

Betul bukan ?

Soalan yang sama daripada beberapa orang yang berlainan pernah diajukan kepada kita, "Boleh percaya ke tu?"

Kita mungkin tidak hebat dalam menjawab persoalan sedemikian. Bagi kita, yang tahu hanyalah Tuhan sama ada mereka tipu atau tidak. Mereka tidak mampu atau tidak, hanya mereka dan Tuhan sahaja yang tahu kerana kita tidak mengenali mereka.. Jawapan kita sering akan berbunyi : "Tipu dosa, derma pahala.."

Jadi, apakah hukumnya jika memberi kepada si penipu? Apakah hukumnya bersedekah dalam keadaan kita tidak tahu mereka tipu atau tidak?

Bagi saya, saya tidak tahu mereka tipu atau tidak. Jika saya tahu mereka menipu, TERBUKTI MENIPU, saya rasa wajar untuk kita tidak memberi kerana kita menyokong mereka untuk terus menipu. Tetapi, persoalannya, bagaimana jika kita was-was dan tidak pasti??

Alhamdulillah, hari ini saya tergerak hati untuk mencari jawapan. Menurut Ustaz Azhar Idrus mengenai persoalan ini adalah :




"sekiranya kita tidak yakin sama ada peminta derma atau sedekah itu benar atau penipu, maka harus kita beri kepadanya. Sekiranya dia sebenarnya memang berhajat, maka kita dapat pahala sedekah dan sekiranya memang dia seorang penipu, maka kita dapat dua pahala iaitu pahala sedekah dan pahala kena tipu."

Syukur kepada hadrat Ilahi kerana :

  1. Kita masih berakal waras kerana kita tidak mahu menjadi penipu.
  2. Kita masih bertenaga dan mampu untuk berusaha mencari rezeki.
  3. Allah masih memberikan kita rezeki yang banyak hingga kita mampu memberi untuk mereka yang tidak berkemampuan.
  4. Allah membuka hati kita untuk bersedekah/menderma/memberi dalam keadaan kita juga bukan sekaya mana.
  5. Kita masih tidak berlagak sombong atau angkuh dengan apa yang kita ada.

"Selamat beramal sahabat sekalian. Mudah-mudahan amalan kita ikhlas dan diterima oleh-Nya.Amin.."


Sebesar-besar DOSA akan "Terhapus" dengan TAUBAT.
Sehebat-hebat amalan dan KEBAIKAN akan "Terhapus" dengan RIAK.



Entry Berkaitan : Hukum sedekah kepada orang kaya / penipu / pelacur.



P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Umbrella, You And Me at Kota Kinabalu, Sabah.

Assalammualaikum Readers,

Saya berada di Kota Kinabalu sekarang. Cuaca tak menentu. Pagi tadi, semasa masih berada di Labuan, hujan turun lebat juga. Suddenly, sedang syok makan kat Center Point hujan lebat kat luar.

Encik Tunang SMS me.. Hmm..May be I need UMBRELLA. The new one.. Encik Tunang soooo sweet.

Oke oke.. yep yeppi.. I found the sweet Umbrella... Pink colour!



Lepas ni, payung pink pula akan menjadi teman saya dan Encik Tunang bila hujan turun :) . Harap tahan lama sikit payung comel ni. Encik Tunang saya belanja.. he he he... Lepas Encik Tunang SMS je tadi terus cari payung dan beli baru.




Payung warna biru gelap tu sepatutnya berada dalam beg Encik Tunang. Ish ish.. Dia tak bawa rupanya. Harap hujan cepat-cepat la teduh. Nanti terkena hujan Encik Tunang.

Payung biru tu , dulu beli kat Kota Kinabalu juga. Gara-gara hujan lebat secara tiba-tiba. Walaupun warna dia kurang menarik tetapi dia banyak berjasa dengan saya dan Encik Tunang hampir setahun. Saya suka bawa payung tu kemana sahaja saya pergi bila hang out dengan Encik Tunang. Dah ada kerosakan sikit. But saya masih nak simpan. Tak rosak sangat pun ^_^

Thanks to BLUE UMBRELLA. Welcome to PINKY UMBRELLA.

Bukan sekadar payung. Its more than Umbrella.


P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Wednesday, October 23, 2013

Masa Sedikit Tetapi Kerja Kualiti

Assalammualaikum Readers,

Dalam kehidupan seharian kita, terlalu banyak perkara yang hendak kita lakukan tetapi tidak banyak masa yang boleh mengizinkan kita untuk melakukan semuanya serentak!



Dalam banyak-banyak perkara yang ada dalam senarai perlu dilakukan dalam seharian, hanya SATU atau DUA atau TIGA sahaja yang mampu kita lakukan. Bagaimana dengan EMPAT dan LIMA dan ENAM dan seterusnya ?

Izinkan saya berkongsi beberapa tips kepada pembaca sekalian. Dalam semua perkara yang perlu dilakukan di dalam senarai "MUST DO" kita pada setiap hari, kenal pasti perkara UTAMA yang perlu kita lakukan pada hari itu yang akan MENGHASILKAN sesuatu yang BESAR buat kita.

Dalam semua senarai itu, ada beberapa perkara yang mungkin, kita mesti lakukan juga tetapi hasilnya bukan sesuatu yang BESAR buat kita.

Jadi , apa yang harus kita lakukan untuk menjimatkan masa yang kita ada tetapi semua kerja tetap siap ?

Tips satu :

Pilih satu hingga tiga sahaja dalam senarai "MUST DO". Pastikan pilihan pertama adalah perkara yang akan menghasilkan perkara BESAR pada hari itu atau masa itu atau minggu itu atau bulan itu atau mungkin juga SEPANJANG HIDUP ANDA! Pilihan kedua pula adalah perkara kedua yang akan menghasilkan perkara BESAR dalam hidup anda atau misi anda. Pilihan ketiga pula adalah perkara ketiga penting!

Tips dua :

Senarai keempat hingga seterusnya, anda boleh lakukan sama ada :

  • Agihkan kepada orang lain.
  • Upah orang lain untuk lakukan.
  • Lupakan sahaja.
  • Hapuskan sahaja.
  • Tangguhkan hari lain sahaja.
Tips tiga :

Anda boleh melakukan pilihan SATU , DUA dan TIGA anda dengan aman kerana anda tidak perlu lagi memikirkan senarai yang lain. Anda boleh lakukan dengan lebih berkualiti kerana anda tidak perlu kejar masa untuk senarai yang lain. Lakukan yang terbaik!

Tips empat :

Upahkan kepada orang lain untuk jimatkan masa anda (Sekiranya situasi anda perlu mengupah). Tidak salah untuk mengupah orang lain dengan bayaran yang dipersetujui kedua belah pihak sekiranya anda boleh mendapat pendapatan yang lebih banyak dan lumayan dalam melakukan kerja nombor satu hingga tiga.

Berbaloi-baloi kerana :

  • Semua kerja dalam senarai siap oleh orang lain.
  • Semua kerja penting siap dengan kualiti dan tanpa gangguan.
  • Tidak perlu meluangkan masa yang banyak dengan kerja yang tidak mendatangkan impak besar kerana bekerja sendirian untuk semua kerja penting dan tidak penting membuatkan anda tidak ada masa untuk insan tersayang dan diri sendiri.

"MASA BERKUALITI UNTUK INSAN TERSAYANG DAN DIRI SENDIRI ADALAH MEMBAHAGIAKAN"

..........dalam masa yang sama,

"KERJA TETAP KUALITI WALAUPUN TIDAK MENGGUNAKAN MASA YANG BANYAK UNTUK PEKERJAAN"






P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Sepanjang Menikmati Kebosanan Kita, Kita Membazir Kebahagian Sedia Ada

Assalammualaikum Readers,

Adakah anda merasa bosan sepanjang hari ini ? Adakah anda merasa bosan kerana tidak tahu hendak melakukan apa yang patut pada hari ini ?

Itu maknanya, anda harus mengucapkan rasa syukur! Alhamdulillah.

Kenapa ?




...Kerana, merasa bosan adalah bermaksud anda mempunyai MASA YANG LAPANG hari ini. Apabila kita mempunyai MASA YANG LAPANG itu bermakna kita boleh melakukan apa sahaja yang kita suka atau melakukan apa sahaja yang kita tidak ada kesempatan untuk lakukan sebelum ini.

Ada pelbagai sebab mengapa kita boleh merasa bosan.


  1. Kita sudah biasa melakukan sesuatu aktiviti yang sama pada setiap hari hingga apabila perkara itu tidak ada pada hari ini, kita merasa bosan dan tercari-cari perkara itu.
  2. Kita sudah asyik melakukan perkara yang sama dan tidak pernah melakukan perkara lain.
  3. Kita tidak tahu harus melakukan apa kerana kita rasa kosong dan kabur.
  4. Kita sudah berusaha melakukan sesuatu dengan baik namun hasilnya tetap tidak pernah baik.

Kadang kala, memang kita akan merasa bosan apabila kita tidak melakukan perkara yang kita sudah biasa lakukan. Misalnya, seorang wanita yang sangat rajin bekerja akan merasa bosan pada hujung minggu kerana beliau tidak bekerja pada hari tersebut. Beliau merasa ada sesuatu yang kurang dan beliau merasa ingin pergi ke tempat kerja dan melakukan rutin harian yang sudah sebati dalam dirinya.

Tidak kah anda tertanya-tanya pada diri sendiri ? Mengapa kita perlu melakukan perkara sama pada hujung minggu sedangkan kita sememangnya akan melakukan perkara yang biasa kita lakukan selama enam hari ? adakah kita perlukan lakukan perkara itu pada hujung minggu yang berharga itu ? Ambil lah peluang yang ada untuk digunakan melakukan perkara lain seperti berkelah dengan keluarga. Keluar menonton wayang dengan kekasih atau pergi bersenam di taman rekreasi. Tidak ada istilah bosan dalam hidup jika kita tahu mengisi masa yang berharga dengan betul.

Segelintir manusia merasa bosan kerana melakukan perkara sama setiap hari atau sepanjang masa. Itu bermakna kita terlupa untuk mencuba sesuatu yang baru atau kita takut untuk mendapat sesuatu yang lain kerana tidak mahu merasa susah untuk bermula dari bawah semula. Jika anda merasa bosan dengan perkara yang sama dilakukan pada setiap hari, kemungkinan juga anda tidak membuat pembaharuan cara anda melakukannya. Cuba lah sesuatu yang kretif agar tidak merasa bosan dengan perkara itu.

Ada juga golongan yang kabur dan kosong untuk melakukan sesuatu. Dia merasa bosan setiap hari walaupun banyak perkara yang boleh dilakukan depan mata. Hal ini kerana kemahuan dan matlamat golongan ini tidak jelas. Kita perlu mencari kemahuan diri untuk kita bangun melakukan sesuatu perkara. Matlamat juga harus jelas. Jika tidak jelas maka, akan timbul perasaan "Mengapa harus lakukan ini?" YA! Mengapa kita harus lakukan itu ? Jika kita tahu mengapa kita lakukan sesuatu, kita akan lakukan sesuatu.
Jika kita tidak tahu mengapa kita lakukan itu, maka kita tidak akan melakukan apa-apa.

Apabila kita merasa bosan selepas mencuba dan berusaha melakukan sesuatu, tetapi hasilnya tetap tidak memberangsangkan, itu bermakna, kita perlu berehat sebentar. Selepas berehat, kita jangan terus lakukan perkara tadi. Tetapi fikirkan strategi atau rancang sesuatu yang baru dan dapatkan maklumat kenapa sesuatu yang kita lakukan atau usahakan tidak berhasil. Kita akan bertambah membuang masa jika kita terus lakukan dan lakukan tanpa berfikir. Melakukan sesuatu tanpa berfikir adalah punca segala masalah. Jika masalah semakin banyak yang timbul, itu akan membuatkan kita merasa bosan.

Walau bagaimana pun, 

Wujud juga segelintir orang yang bosan berada di mana-mana hingga orang disekelilingnya juga turut bosan mendengar perkataan "BOSAN" dari mulutnya. Elakkan menyebut perkataan bosan kerana :-

  1. Kita mungkin akan membuat seseorang yang bersama kita salah sangka dan memikirkan bahawa dia yang membuatkan kita merasa bosan.
  2. Kita mungkin akan membuat seseorang yang bersama kita merasa meluat kerana tidak pernah berhenti merasa bosan sedangkan sudah cuba menghiburkan kita.
  3. Kita mungkin akan dianggap sebagai orang yang tidak tahu bersyukur kerana asyik merungut itu dan ini membosankan sedangkan kita tahu ada lagi orang lain yang hidupnya lebih tidak bahagia.
  4. Kita mungkin akan lupa menghargai diri sendiri kerana tidak tahu untuk gembira ketika sendirian.
  5. Kita mungkin akan mengundang ketidakbahagiaan bersama pasangan kelak kerana tidak tahu merasa bahagia sebelum mempunyai pasangan.
Walau apa pun alasannya, buanglah perasaan bosan dan jangan amalkan menyebut perkataan bosan kerana hidup ini singkat. Merasa bosan hanya akan membuang masa kita dan melambatkan kita untuk merasa bahagia.



BELAJARLAH BAHAGIA SEKARANG DENGAN APA ADA NYA. ALHAMDULILLAH!






P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Tuesday, October 22, 2013

what you really want with all of your heart is the very DESIRE that you can MANIFEST quickly.

Very often we ask for things because we think our life will be better with those things, but inside of us we do not have an immense desire for those things. When you don't feel that immense desire within you, you are receiving guidance telling you that this is not something you really want. That is why it is so important to get clear on what it is that you really want with all of your heart, because what you really want with all of your heart is the very #desire that you can #manifest quickly. Rhonda Byrne from #TheSecret Scrolls.





P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~


 With Love,

Sunday, October 20, 2013

Bersyukur Setiap Hari

Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

Alhamdulillah sebab hari ni saya masih boleh menulis blog ni dan memberi peringatan kepada diri sendiri dan kawan-kawan dunia maya.

Alhamdulillah, Syukur segala yang ada. Alhamdulillah kerana masih ada kudrat untuk berusaha untuk apa yang belum ada. :)



P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

RODA KEHIDUPAN

Hidup ni seperti RODA.
Bila kita berada di atas, kita jangan lupa, kita tidak akan berada di atas selamanya.
Bila kita berada di bawah, kita jangan lupa, kita tidak akan berada di bawah selamanya.
Jika tiba masa kita di atas, jangan sombong jangan alpa dan lupa diri. Tetapi terus melakukan kebaikan kepada orang lain dan insan yang ada disekeliling kita.
Jika tiba masa kita di bawah, siapa sangka insan yang ada di sekeliling kita itu lah akan akan membantu kita pula.

#TheSecret

1. Orang buat jahat balas baik.
2. Orang buat baik balas baik.
Jadi yang kembali kepada kita adalah yang baik-baik.

-Karma-





P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~


With Love,

Saturday, October 19, 2013

"Highlight" Ketika Menalaah "Eat That Frog!" Page 1 until 10

Its TIME to READ! and...LEARN!

"Alasan terbesar bagi sikap suka bertangguh dan kurangnya motivasi adalah minat yang keliru dan kabur tentang apa yang mahu dilakukan, bagaimana caranya, dan mengapa kita melakukannya. Kita harus keluar daripada situasi ini. Kita perlu berusaha dengan segala kekuatan yang kita ada bagi mencari PANDANGAN YANG JELAS tentang MATLAMAT dan tugas terbesar kita.."

"Sebelum kamu mula berlumba-lumba menaiki tangga kejayaan, pastikan tangga itu tersandar pada bangunan yang betul." - Stephen Covey

"Matlamat atau tujuan yang tidak ditulis hanyalah sebuah keinginan atau fantasi. Tiada tenaga di belakangnya. Matlamat yang tidak tertulis membawa kepada kekeliruan, kekaburan, salah arah, dan banyak kesilapan"

"Dengan matlamat bertulis dan pelan yang tersusun, kita menjadi lebih produktif dan efisien berbanding orang yang hanya melakar matlamat mereka dalam minda."

"Matlamat adalah bahan bakar kepada roket pencapaian.."

"Bertindak tanpa berfikir adalah sumber masalah!"

Note : Page 1 until 10.
Thanks to : Eat The Frog, by Brian Tracy



P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

30 Days Blog Challenge (31) 8Share (1) Ana Cikey (1) Android Game (2) ANTV (1) Apa itu SEO (5) Aplikasi Facebook (2) Assign Jobs (2) Beats Pill (1) Belajar Musik (1) Belajar Petik Gitar (1) Berita (7) Blog Sofinahlamudin.com (14) Blogwalking (14) Buat Duit (12) Buku Kegemaran (2) Cabut Gigi (1) Catatan Harian (66) Catatan Kota Kinabalu Februari 2016 (1) Catatan Kota Kinabalu Oktober 2015 (1) Celebration (35) Cinta (8) Clash Of Clan (3) Congratulations (2) contest (3) Contest SEO Eridy (5) Dentist (1) Despicable Me (2) Diary 2014 (2) Drama (1) Dunia Blog (81) Eat That Frog By Brian Tracy (5) Elken (7) Encik Mohd Nasyit Md Nooh (121) Favourite Song (27) FikAyuWedding (1) Fitness (3) Forex (8) Fotografi (2) Game (9) Gigi (1) Giveaway (3) Happy Birthday (2) Hari Malaysia (1) Hari Raya Aidilfitri (3) Header (1) Headset (1) Hobi (7) Hobi bersama suami (5) Indonesia (1) Info Kecantikan (1) Info Kesihatan (10) Islam (3) Jejak Paranormal (1) Jump Rope (2) Karya Sofinah Lamudin (2) Kawan (17) Keluarga (14) Kenalan Baru (5) Kerja Makan Gaji (3) Ki Prana Lewu (1) Kisah Realiti Sofinah Lamudin (11) Kota Kinabalu (3) Kreatif (16) Labuan FM (1) Lawak (1) Left 4 Dead 2 (3) Lelaki (5) Lepak (1) Logo (3) Lukisan (1) Maze Runner (1) Melancong (1) Melukis (1) Minions (1) Motivasi (37) Movie (10) Nuffnang (1) Old Town White Coffee (1) Only Sophee.lz Dote (42) PC Games (3) Pendapat Peribadi Sofinah Lamudin (1) Personaliti (8) Pokemon Go (2) Produk Mary Kay (1) Projek (5) Puan Sofinah Lamudin (16) Q One Speaker (1) Rakan Blogger (20) Ramadhan Al-Mubarak (10) Ramping dan langsing (1) Random Post (13) resepi (4) Review Produk (3) Review Tahun 2016 (1) Ronda K.K (1) Sabah (1) Saya dan Ramadan 2013 (34) Saya dan Ramadan 2015 (2) Scorch Trials (1) Search Engine Optimization (5) Segmen Blog (11) Sejarah (1) Senaman (1) Seni (1) Sentimental Post (10) Shaklee Supplement (1) Sherina Munaf (5) Si Awak dan Si Saya (7) Skipping Jump Rope (2) Skuter (1) Slim 7D (1) Smartphone Game (1) Sofinah Beauty Consultant Mary Kay (1) Sofinazz (3) Sofinazz Anniversary (1) Sophee Studio (1) Suami Isteri (6) Supplement (1) Suri rumah (1) Tahun Baru 2016 (1) Tahun Baru 2017 (1) Tempat Menarik (1) Tentang Dia (25) The Secret (3) Tips (1) Traveling (1) Troll (5) Tutorial (2) Tutorial Tudung (2) Tutorial Tudung Halfmoon (1) Wanita (4) Warna-Warni Kehidupan (3) Workout (3) WP. Labuan (8)