Follow Instagram @sofinahlamudin

Sunday, November 24, 2013

Layan hujung minggu dengan Labuan Art Festival 2013

Assalammualaikum kawan-kawan :)

Nak share cerita hujung minggu lepas ni. Hujung minggu lepas Labuan ada Festival Art.... Bab-bab art ni memang saya laju sikit. Bingkas bangun macam roket juga la.. Tapi roket tu tak terbang pun.. haha.. Ye la... Festival ni art, saya minat art tapi datang pergi tengok-tengok, lepak-lepak, captured beberapa gambar saja. Tak ada lah sampai join pertandingan dan mengambil apa-apa bahagian kat Festival tu. No idea laa... biasa nya saya tak dapat tahu pun pertandingan tu diadakan.. nak dapat borang penyertaan pun dari mana tak tahu laa.. huhu... so, tengok, ambil gambar jadi supporter pun jadikk lah! hehehee..

Labuan Art Festival ni, ada jualan gerai makanan yang berderet. Tengah panas terik pun, makcik, pakcik, kakak, abang, adik, pak tok, bla bla... semua seangkatan dengannya tetap bertungkus-lumus membuka gerai makanan dan menjual mencari rezeki. Alhamdulillah... memang ramai pengunjung dan semua gerai jualan makanan tu memang laku punyalah ! Tambah-tambah mereka yang jual minuman sejuk! zazzzsss memang cepat habis lepas tu akan buat minuman second round ber round-round punya.

Panas-panas macam tu, pengunjung Festival Art Labuan sememangnya tak berkira langsung. Datang dan meramaikan serta memeriahkan lagi festival tersebut. Salah seorangnya saya lah. hehe.. kedua orangnya pula Encik Tunang.. haha. Muka saya ni bukan jenis duduk rumah takut dengan panas terik.. oh tidak... itu bukan saya sama sekali.

Saya memang datang sana tangan kosong...memang tujuan jalan, lepak, tengok, santai, lihat saja pun. Tak ada apa-apa bahagian , tugas mahupun membuka gerai memang tak ada langsung. Lain kalau Encik Tunang. Dia ada kerja sikit... bantu mama dia berjual kat Festival tu. Diorang buka gerai makanan, mee goreng, jeruk buah, keropok lekor... Alhamdulillah saya tengok jualan mereka memang laris pada waktu tu..






Selain ada gerai jualan makanan, gerai jualan barang-barangan pun ada juga. Contohnya yang menjolok mata saya ni ... bukan menjolok... lain macam je bunyinya. keke... yang mengoda diri ini sesuai agaknya kot. Hape2 saja la kan... contohnya, kerongsang, jam tangan, baju, kraftangan, hand beg, kasut, selipar, topi dan sebagainya...Tapi yang menarik perhatian saya pada waktu adalah.......kerongsang, baju printing, topi bulu2.. jam tangan, apa lagi ? apa lagi ? kalau layan semua tu, memang beg duit boleh jadi kosong terus tak sampai sejam. hehehehehe... oh oh... jadi tak payah la layan... jangan layan langsung! Heh..

Kalau baju types macam ni saya suka..! hehe... memang beli dua helai..
satu untuk saya, satu untuk Encik Tunang ^_^

Jualan Kraftangan.. Banyak lagi, tapi korang tengok gambar ni je laa :p

Pin tudung murah-murah...

Macam-macam ada...


Pertandingan yang ada waktu tu pula seperti melukis Graffiti...bila tengok peserta2 tu sedang kusyuk melukis dinding tu macam kacang kan, teringat pula zaman sekolah yang melukis mural tak sekacang tu. Terkial-kial ada lah.. senget sana, salah sini, lupa itu, garisan pun macam guna tangan tak ada jari jeeee....kalau kat zaman sekolah dulu tu, saya memang suka sangat lukis mural ni. Tapi bukan guna spray...guna Pelaka... guna berus mewarna.


Semangat dia melukis ni... macam nak menari-nari je kat situ..

Aik? ni kehilangan ilham ke ketandusan idea ni ? Huhu~ Sian pula...
dah la duduk sorang-sorang.. :p

Yang ni, lukisan dia power beb!

Yang ni pun boleh tahan juga ni..

Disebabkan lukisan kat dinding tu lawa sangat, saya dan Encik Tunang pun apa lagi... Ambil gambar laa.. hehehe...

Encik Tunang <3
Tiup belon.... fuuuuhhh~

Besar betul pempuan tuu...

Kiss penyu skit :p lols.




Then ada juga pertandingan.......kutip sampah terbanyak??? Okelah.. pada pendapat saya la kan... kalau buat Festival macam ni, memang ramai manusia datang punyalah.. dah tu memang macam-macam ragam punya lah lah lah la kan... so salah satu ragamnya adalah.... membuang sampah merata tempat. Cer korang fikirkan... pertandingan tu membantu apa ? bantu siapa ? haha..! Dah tu... peserta ni  pula semangat sangat kutip sampah macam berdozen je saya tengok... tu maksudnya, memang ramai manusia jenis buang sampai merata ni la maksudnya. kekekekeke. Jangan buang sampah macam tu keyh... sian kat mereka-mereka-mereka yang membersihkannya selepas festival tu... kalau pertandingan tak apa.. korang kutip lah.. tak kisah pun. ngeeeh. Nak angkat sampah berkarung pun tak apa.

Lepas tu ada juga lah..pertandingan melukis telur dan ada pertandingan melukis wajah... by the way... saya bangun lambat pada waktu pertandingan itu berlangsung oke.... jadi saya sudah terlepas untuk melihat mereka melukis secara live! RUGI tapi tak apa lah.. bukan rezeki... malah nikmat bangun lambat sebab penat tu dapat. Ngiahaha. Bangun lambat pun sebab balik lewat malam dari Festival hari pertama dan kedua tuh. Hari kedua tuuu lagiii la penat sebab saya bawa anak buah lelaki saya sama ke Festival tu. ADUH! Layan budak tu, boleh patah pinggang dibuatnya. Patah pinggang tu boleh layan jugalaaa... yang tak boleh belah, dompet saya boleh terbelah dua beb :p hee... Tak apa lah ... asal kan dia happy ^_^ bukan selalu boleh buat dia macam tu. Alhamdulillah sebab ada rezeki bawa dia time tu...


Tengok tuu.. happy kan dia ?

Ni muka dia dah kepenatan dan keboringan... tapi tetap tak nak pulang juga..
Kononnya nak join saya dan Encik Tunang sampai malam lepak
kat sana.... pujuk sikit belikan beli Spiderman tuh... ngengenge.... :p


Kalau nak diceritakan mengenai artis jemputan pada malam Festival, ada 3 malam memang ada artis. Malam pertama , Tegar dijemput untuk menghiburkan pengunjung festival. Malam kedua, ada Mus dari kumpulan May...eh betul ke? macam salah je? Tak sure la... Malam ketiga, saya tak tahu siapa nama mamat tu tapi suara boleh tahan lunak juga. kekeke..

Selain itu, ada juga pertandingan melukis kat atas kanvas, kerta tapi... tajuk dan tema dia macam pelik je? macam tak reti je saya nak lukis. Alah, lukis muka pun senget ni kan pula nak lukis tema2 macam diorang tu Cik Sofie oii.. hehe..





HAH! Saya hampir terlupa pula... kat festival art Labuan ni ada mini fun fair tau korang. terus terang la kann, mini sangat la.. hehe.. budak-budak sesuai la main benda-benda alah macam tu tapi ahh... lantaklah saya sendiri pun naik benda pusing2 tu... hahahaha... temankan anak buah kan, kalau biarkan sorang-sorang naik sian pula... Masa naik permainan bulat pusing-pusing tu, saya naik dengan anak buah , Encik Tunang pula naik sorang-sorang.. huhu.. kecik sangat kan... tak muat nak bertiga. Tak best langsung la. Tak spoting langsung la tempat duduk tu. Kecik sangat sangat sangat...uh!


Tengok Encik Tunang sorang je kat situ.. Kat nombor 9... saya dengan anak buah nombor 8..

Eheem. :p

Tengok c Fitri ni... Semangat je, macam seronoookkk je...

Happy nyerrr....

Dah pusing lama sangat, tetiba muka dia macam ni...HAHAHA!
Topi pun buka....


Dah la kecik tempat duduknya, lama sangat berpusing-pusing... mana taknya, orang yang jaga permainan tu tertidur kat bawah, kami dibiarkannya pula pusing-pusing-pusing... pening pala hotak.. rasa mual nak muntah je rasa...huhu...


Ni pemandangan Festival sebelah kiri Fun Fair...

Ni pula pemandangan sebelah kanan Fun Fair...

Tengok ni... kecik je Fun Fair ni... 

Ujana Kewangan nun jauh di sanaa...

Comel pula patung ni....

ramai juga yang main benda alah ni kan...kitorang tengok je...
tak main pun....


Pameran fotografi yang di captured oleh para fotografer Labuan dan Sabah pun ada juga. Cuma pameran tu, pada pendapat saya kena lah dibuat secara besar-besaran sikit dengan penglibatan ramai fotografer. Baru lah tip top! Baru la best pameran cenggitu.. hehe.. saya ni tahu cakap je kan... macam senang je.. :p






Macam tu lah suasana Festival Art Labuan pada hujung minggu lepas (15 - 17 November 2013). Kalau festival macam ni selalu buat kat Labuan kan seronok kan.. haha.. tak duduk rumah la saya jawabnya :p

Sampai sini dulu...

Terima kasih sebab sudi baca... ^_^


P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

2 comments:

  1. akak mcm ne nk buat cursor yg cute nie

    ReplyDelete
  2. hehe... senang aje... Akak buat tutorial kejap bg farah tengok k...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sebab Membaca. Jemput Komen.