Thursday, February 27, 2014

Celebrate Birthday Encik Tunang

Assalammualaikum.

Sejak banyak blog nak manage, blog ni macam nak R.I.P dah. kikiki.. Tapi saya tak berniat nak abaikan. Blog ni masih dalam perancangan untuk menyimpan coretan kenangan. In Shaa Allah. Lama dah dibiarkan blog ni. Lama juga tak cerita pasal Encik Tunang kat sini. hehe.

Semalam 26 Feb 2013. Hari yang saya dah mark awal-awal pada awal tahun 2014 di kalendar meja kerja saya, dalam memo ber-alarm dalam phone saya dan paling penting dalam fikiran saya. Sejak awal lagi, dalam bulan January, saya berfikir-fikir apa yang patut saya lakukan?

Tahun lepas, apa sangat yang saya dapat buat? Kalau boleh kali ni nak up lagi. Nak celebrate yang lebih mantap dari last year. Buntu juga dibuatnya walaupun saya tahu Encik Tunang tak lah nak saya celebrate kaw-kaw tapi saya yang kisah. KISAH LAH! takkan nak duduk diam saja. oh itu tidak mungkin. hehe.



26 Februari 2014, adalah hari lahir Encik Tunang :) Tak nak macam hari biasa-biasa kan.. Kena la cari jalan walaupun pada mulanya saya ingatkan saya tak dapat nak buat apa-apa. huhu. Sadis!

Tapi Alhamdulillah ada sesuatu yang berlaku seminggu sebelum birthday dia. Rezeki dia la tu. Saya pun sangat excited untuk mencari jalan apa nak dilakukan pada 26 Feb 2014.

Hmm... Fikir punya fikir, Alhamdulillah. Pada bulan Februari 2014, dalam awal bulan ni, Encik Tunang tiba-tiba kata....nak buat MLM.

Saya? uh? MLM? Tapi saya layan saja. Hehe. Lepas tu tiba-tiba dia sebut SET **** *** pada 20 Februari 2014. Dia tanya harga dan sebagainya.

Hmm...Fikir punya fikir....BIAR BETUL?!

Tiba-tiba profile photo facebook dia bertukar.

Fikir lagi.... eh? eh? eh? mungkin saya hanya bermimpi.

Tapi..........

at last... saya tahu dia serius. OK, kalau macam tu saya pun serius, 2 hari sebelum Birthday dia, saya contact Si A untuk mendapatkan SET **** *** tersebut. Mula-mula macam tak dapat. Alaaa~ Alaaa~ Alaaa~

Saya pun pop pep pop pep pop pep menunjukkan betapa saya bersungguh-sungguh ni. HAHA! Akhirnya? Lampu hijau! YES!!!!!!!

Hari selasa, saya nak turun bandar awal untuk ambil barang tu. Tapi Si A ni pula ada hal kot. Petang time orang sedang dating pula dia baru letak barang tu kat tempat saya sepatutnya ambil. Hm..Oke tak apa.. hari Rabu la .

Rabu pula tiba.. Aduuii!! Saya lambat bangun! Tak dapat la turun bandar sorang untuk ambil barang tu. Ish tak suprise la cenggini kan. HAHA..

Tapi tak apa lah. -_- terpaksa buhung sunat kata mak kirim barang untuk ke sana. Aduyai...



Tapi syukur Alhamdulillah saya gembira dapat berikan dia SET **** *** tu walaupun saya tak pasti saya patut atau tidak berikan itu pada waktu tu. Saya plan hari Isnin. Tiba-tiba hari Selasa dia kata, nak buat minisite untuk bajet dapatkan SET **** ***.

Saya apa lagi, "HAH?!" O_O - dalam hati terus ada taman. Yes! yes! yes! hehe... Tak apa.. Hari Rabu dia akan dapat punya. :)

Best la macam ni, nanti tahun depan nak buat suprise kaw-kaw la macam ni. Kekeke.. :p

Alhamdulillah saya tahu dia gembira. Semoga impian dia tercapai.

Saya tumpang gembira. chewah.

Pada 26 Feb 2014 tu, kalau boleh nak dia happy memanjang. Lunch saya bawa dia pergi layan GOLDEN WRAP CHICKEN. Favourite dia tu tau. So, oke.. nak layan GOLDEN WRAP CHICKEN.. ^_^



Kemudian, kami lepak kat tempat biasa kami dating sejak kami couple dulu. Memang suka lepak kat sana. Dia ajak g sana, katanya dah lama tak lepak sana. Sweet jer buffday man nak lepak kat situ. HEHE! Kat situ dia memang layan gift dia. Nampak begitu berbunga2 di wajah. Ewah! HEHE.

Selepas dari sana, saya ajak dia shoot photo. Nak buat kenangan. Bukan selalu kan. Hehe.. saya nak buat koleksi birthday dia setiap tahun. In Shaa Allah, jangan lupa pula nanti.

Memandangkan tak ada photografer, tak apa la... saya shoot dia berabis. Kalau nak muka masuk berdua kena ambil sendiri. :p





Saya sangat happy! Saya harap dia lebih happy. Saya first time celebrate birthday orang walaupun beri hadiah birthday kat orang lain dah banyak kali, tapi plan nak sambut untuk beloved atau orang lain tak pernah.

In Shaa Allah nanti nak sambut lebih BEST untuk dia! :)



With Love,



Sunday, February 9, 2014

Kisah Tiga Orang Adik Beradik

Apakah pengajaran daripada cerita ini? Anda kongsikan pandangan/pendapat di ruangan komen di sini, ya!

Ada satu cerita.
Tiga orang adik beradik baru berpindah ke sebuah kota. Mereka tinggal di satu apartment mewah. Mereka tinggal di tingkat 50.

Pada suatu hari. Mereka pulang dari kerja... Mereka dapati, lif rosak. Mereka pun terpaksa naik tangga untuk ke tingkat 50.

Si Sulung kata : "Aduh, rosak pula ba ni.. Macam mana ni.."

Si Angah kata : "Inda apa apa bah.. kita naik tangga saja. Kita cerita-cerita sambil naik tu tangga nanti sampai juga itu."

Si Bongsu kata : "Bah iyalah... Tapi cerita mesti cerita sedih-sedih sikit lah ah.. sebab sekarang pun sedih juga ba ni. Naik tangga sampai 50 tingkat ni..Kau start dulu la abang sulung ah."

Si Sulung cerita : "Bah aku dulu lah cerita. Dulu, ada seorang perempuan cantik ba... cantik betul dia ni. Ramai lelaki terpikat sama dia kamu tahu kah. Memang meleleh lah tengok. Tapi ramai yang tidak berani mau dekatkan diri sama dia tu.."

Si Bongsu tanya : "Kenapa pula?"

Si Sulung sambung cerita : "Pasal dia cantik sangat ba.. jadi orang ingat begini, kalau cantik ni kan, orang anggap sudah berpunya.. Dia sudah habis belajar, bekerja apa semua dia masih lagi belum ada suami sebab dia sangat cantik.. Tiada orang berani mau kacau dia. Sampai lah dia umur 50 tahun... dia masih lagi bujang bah.. Sedih kan ? sedih ba kan?? cantik tapi tidak kawen..."

Si Angah kata : "Sedih juga lah.. tapi dengar dulu lah aku punya cerita. Lagi sedih dari kau punya cerita ni bang.."

Si Bongsu kata : "Bah cerita lah cepat.. aku pun ada cerita ba ni mau share sama kamu lagi sedih..cepat cerita!"

Si Angah cerita : "Ceritanya macam ni, ada sepasang suami isteri. Pasangan ni memang tahu anak dia ni seorang yang cerdik. Diorang pun bekerja keras untuk menghantar anak dia ni ke Universiti. Anak diorang ni seorang saja. Bila sudah besar, betul-betul dia masuk universiti. Bila dia sudah habis belajar di luar negara tu, inda pula dia mahu pulang. Dia mahu tinggal sana saja sebab dia dia kahwin sama orang sana. Jadi kesihan tu sepasang suami isteri sebab hantar jauh-jauh kasi pandai untuk jaga diorang sudah tua tapi last-last kena kasi tinggal pula. Nah...sedih kan ceritanya?"

Si Angah kata : "Sedih sedih sedih..."

Sepanjang si Sulung dan si Angah bercerita, mereka sudah pun sampai ke tingkat 48. Lagi dua tingkat maka sampai lah mereka ke rumah mereka. Giliran si Bongsu pula bercerita.

Si Bongsu cerita : "Kamu tahu ka? Cerita kamu tu belum lagi cukup sedih ba tu. Mari kamu dengar dulu cerita aku ni. Ada tiga orang adik beradik. Tinggal di apartment mewah..Rumah diorang tu di tingkat 50. Sedih bah kamu tahu ka? Tiba-tiba lif rosak terpaksa naik tangga dari bawah ke tingkat 50. Paling sedih bila, di dapati kunci rumah tertinggal di kereta sana tempat parking di bawah bangunan...."

Tamat.

With Love,

30 Days Blog Challenge (31) 8Share (1) Ana Cikey (1) Android Game (2) ANTV (1) Apa itu SEO (5) Aplikasi Facebook (2) Assign Jobs (2) Beats Pill (1) Belajar Musik (1) Belajar Petik Gitar (1) Berita (7) Blog Sofinahlamudin.com (14) Blogwalking (14) Buat Duit (12) Buku Kegemaran (2) Cabut Gigi (1) Catatan Harian (66) Catatan Kota Kinabalu Februari 2016 (1) Catatan Kota Kinabalu Oktober 2015 (1) Celebration (35) Cinta (8) Clash Of Clan (3) Congratulations (2) contest (3) Contest SEO Eridy (5) Dentist (1) Despicable Me (2) Diary 2014 (2) Drama (1) Dunia Blog (81) Eat That Frog By Brian Tracy (5) Elken (7) Encik Mohd Nasyit Md Nooh (121) Favourite Song (27) FikAyuWedding (1) Fitness (3) Forex (8) Fotografi (2) Game (9) Gigi (1) Giveaway (3) Happy Birthday (2) Hari Malaysia (1) Hari Raya Aidilfitri (3) Header (1) Headset (1) Hobi (7) Hobi bersama suami (5) Indonesia (1) Info Kecantikan (1) Info Kesihatan (10) Islam (3) Jejak Paranormal (1) Jump Rope (2) Karya Sofinah Lamudin (2) Kawan (17) Keluarga (14) Kenalan Baru (5) Kerja Makan Gaji (3) Ki Prana Lewu (1) Kisah Realiti Sofinah Lamudin (11) Kota Kinabalu (3) Kreatif (16) Labuan FM (1) Lawak (1) Left 4 Dead 2 (3) Lelaki (5) Lepak (1) Logo (3) Lukisan (1) Maze Runner (1) Melancong (1) Melukis (1) Minions (1) Motivasi (37) Movie (10) Nuffnang (1) Old Town White Coffee (1) Only Sophee.lz Dote (42) PC Games (3) Pendapat Peribadi Sofinah Lamudin (1) Personaliti (8) Pokemon Go (2) Produk Mary Kay (1) Projek (5) Puan Sofinah Lamudin (16) Q One Speaker (1) Rakan Blogger (20) Ramadhan Al-Mubarak (10) Ramping dan langsing (1) Random Post (13) resepi (4) Review Produk (3) Review Tahun 2016 (1) Ronda K.K (1) Sabah (1) Saya dan Ramadan 2013 (34) Saya dan Ramadan 2015 (2) Scorch Trials (1) Search Engine Optimization (5) Segmen Blog (11) Sejarah (1) Senaman (1) Seni (1) Sentimental Post (10) Shaklee Supplement (1) Sherina Munaf (5) Si Awak dan Si Saya (7) Skipping Jump Rope (2) Skuter (1) Slim 7D (1) Smartphone Game (1) Sofinah Beauty Consultant Mary Kay (1) Sofinazz (3) Sofinazz Anniversary (1) Sophee Studio (1) Suami Isteri (6) Supplement (1) Suri rumah (1) Tahun Baru 2016 (1) Tahun Baru 2017 (1) Tempat Menarik (1) Tentang Dia (25) The Secret (3) Tips (1) Traveling (1) Troll (5) Tutorial (2) Tutorial Tudung (2) Tutorial Tudung Halfmoon (1) Wanita (4) Warna-Warni Kehidupan (3) Workout (3) WP. Labuan (8)