Thursday, October 30, 2014

Saya dan Forex | Sofie is trader! | Kisah 1 Dollar

Assalammualaikum & Salam Sejahtera bloggers and readers,

Sofie is trader! Sound great, kan.

Saya memang tahu buat untung dalam Forex. Kawal MM pun tahu. Emosi pun tahu. Tapi tahu-tahu pun saya, semalam gagal juga. haha.

Akaun forex paling comel saya baru sahaja MC sebab tertido semasa news gempak semalam. haha. Akaun yang dijaga siang malam, tak lepas pandang, buka kat fon tu juga lah yang cau dulu. Akaun yang di jaga sampingan tu gagah pula profitnya.

Bersyukur jugalah sebab akaun yang satu blah, akaun satu lagi bagi pulangan. Tapi tak mahu la cerita akaun yang lain. Tak sama. 1 Dollar tak sama dengan akaun modal besar. 1 Dollar adalah akaun orang pandang sebelah mata. Akaun yang orang anggap tak ada apa-apa. Sebab tu saya suka akaun 1 dollar ni.

Tak apa, take the lessons.

So, pengajarannya..kalau yer pun akaun tu dijaga selalu macam anak kesayangan, letak sahaja SL. SL tu Stop Loss.Ia untuk mengurangkan kadar kerugian. Tak lah sampai Margin Call. Ye lah... Kes tertido memang bukan satu jangkaan. Anytime boleh tertido walaupun kata nak jaga akaun.

Same like kes pekerja bank dalam berita dulu tu kan. Tertido kemudian ter-transfer duit banyak gila ke akaun orang lain.

Sekarang ni, penyelesaian adalah, letak SL dan minum kopi kaw2 next time. haha! Supaya tak tertido.

Tak apa la~ Saya topup balik akaun tu. Mulakan semula journey 1 dollar dengan teknik jaga akaun yang lebih gempak.

Macam mana agaknya saya boleh terjebak dalam dunia Forex ni tak pasal-pasal? Haha!



Klik pada gambar.

Encik Fiancee kata, Macam bukan trader je gambar ni. Macam DJ.
Hakikat - My passion ada di situ. Music. Art. haha.
Tapi saya belum boleh ke situ. Kena langgar 'dinding' dulu. :p
Forex - Making money is an art too, kan.

Saya belajar Forex sejak tahun 2012. Banyak yang saya nampak dan dengar tetapi bukan saya yang alaminya. Terus terang, menyakitkan juga - mereka.

Tercetus cerita Forex apabila rakan sekerja buka cerita pada pertengahan tahun 2012. Katanya, dia trader. Katanya, dia withdraw setiap hari. Rakan sekerja yang lain pun mula teruja dan follow.

Saya tak follow lagi. Saya jadi tukang perhatikan sahaja. Ada yang buka akaun, bagi duit ratus-ratus. Ada yang kumpul duit dengan family, bagi orang lain trade. Keuntungan? I am not sure. Itu diorang punya cerita.

Lepas tu senyap.

Pada suatu hari, saya bertandang ke rumah seorang teman. Masuk ke bilik komputer (Bilik trading sebenarnya) , masa tu saya rasa canggihnya la bilik dia. Monitor lebih dari satu. Kat belakang monitor ada papan tulis dan nota-nota Forex.

Perasaan tertanya-tanya. Apa yang seronoknya dengan Forex ni? Sejauh mana boleh berikan duit. Sejauh mana ia bagus?

Kes member kena tipu oleh orang yang terlibat dalam Forex? Itu memang dah nampak sebelum saya join Forex. HAHA! Bila member-member kena tipu tu semua, bukan rasa takut yang datang. Tapi rasa nak ikut Forex. Sebab, kenapa orang yang menipu tu, boleh mempengaruhi orang lain hingga tertipu dengan menggunakan "FOREX" ? Apa yang ada dalam Forex sehingga dia mampu mempengaruhi orang lain dengan jayanya?

Saya mula google-google sikit. Maklumlah info Forex lebih banyak Bahasa Inggeris berbanding Melayu. So, Saya mencari cara lain untuk tahu tentang Forex.

Hari demi hari, tak ada apa-apa yang berlaku. Saya mula sibuk dengan hal lain  dan lupa tentang Forex.Sehingga suatu hari, bertemu pula dengan rakan facebook yang kebetulan menjalankan Forex.
Dari situ, saya cuba meminta beliau berikan info mengenai Forex. Beliau berikan satu ebook untuk dibaca. Nice!

Dan, dia menjadi sifu saya hingga sekarang. Dia lah Encik Tunang saya. HAHAHA! - Jodoh saya datang dari perkataan "perniagaan". Dia cuba tegur saya sebab "Elken". Saya pula cuba ambil tahu apa itu "Forex".

Elken tu adalah bisnes yang saya tergila-gilakan dulu, sampai sekarang sebenarnya.. Bila Encik Tunang tegur pasal Elken, sudah tentu saya layan. Over my head - "Mana lah tahu jumpa jodoh boleh together dalam Elken kan" hahahahahahaha! Memang itu yang saya MAHU! Angan-angan budak mentah, biasalah tu.

Lepas tu, saya tengok dia buat Forex. Saya berfikir begini, kalau saya maju dalam Forex, In Shaa Allah tak payah la saya kerja. Malas nak layan kerenah majikan. So, jika Forex buat saya tidak bekerja lagi, saya akan ada banyak masa untuk Elken. Itu di dalam kepala hotak saya lah ketika itu.

So, saya mengambil keputusan muktamad. Untuk belajar Forex dan nak buat Forex. Kebetulan saya memang yang jenis kaki internet sejak tahun 2006. Blogging sejak tahun 2006 tanpa apa-apa faedah. Sekarang apa salahnya ngadap komputer dan layan internet sambil buat duit, kan. Even Forex bukan minat saya yang boleh melonjak-lonjak dan terkinja-kinja kan. Layankan saja. Minat boleh dipupuk biarkan lambat. Fynn Jamal pun struggle buat apa yang bukan minat dia demi apa yang dia minat suatu hari nanti. Sama lah macam saya, In Shaa Allah. Forex adalah batu loncatan saya.

I AM BORN TO BE A TRADER!

Hujung tahun 2012, saya mengambil keputusan berhenti kerja untuk Forex tetapi masih belum FTT lagi. Hanya percubaan masuk ke dunia Forex.

Bagi saya, situasi terlalu rumit. Situasi win-win agak sukar untuk dilihat dalam medan peperangan forex. "Jika saya menang, maka kalah lah kamu. Jika kamu menang, saya akur akan kekalahan itu tetapi suatu hari kamu akan lihat saya menang."

Kadang-kadang jadi bangang. Should I "Kill" somebody because of technique and skill of Forex? Bagi saya, Teknik bukan milik sesiapa. Their claim that because of "Periuk Nasi" yang nak dicelok sendirian di dunia Allah yang luas malah banyak tersedia rezeki untuk semua orang.

Tapi, kan kita manusia. NAK MENANG! NAK BESAR! NAK DI ATAS! Complicated. Kes menjatuhkan orang lain memang berlambak dalam Forex. Mengumpat sana sini pun berlambak.
Btw, nak selamat dalam Forex, JADI SILENT TRADER YANG MENGAUT KEUNTUNGAN TRADING. Jadilah halimunan.

Jauh beza dengan dunia Elken.

Nampaknya saya belum boleh menerima suasana dunia Forex. Oleh itu, pada pertengahan tahun 2013, saya hentikan sementara waktu perjalanan saya dalam dunia Forex.Cuba untuk menstabilkan kepala yang hang dan bertabur. Sebenarnya, banyak juga saya dah belajar termasuk teknik dan keadaan dalam dunia Forex. Cuma masih belum kuat untuk stand. Lepas tu saya sambung semula trading pada hujung tahun 2013 sehingga April 2014.

Saya stop lakukan Forex lagi atas sebab saya kembali ke Elken. Saya kembali ke Elken dengan harapan baru tetapi nampaknya ia bukan satu cara yang baik. MUSTAHIL!

Pada bulan 6, 2014.. saya masih cuba untuk menjalankan Elken dengan mengikut haluan dan cara Elken. Saya bekerja. Untuk membina kenalan baru. Kerja kontrak 3 bulan.

Day by day...
I am getting STRESS!

STRESS sebab, tak boleh go on di Elken.

Tawaran sambung kontrak? Saya tolak mentah-mentah. I have my own reason.

FAKTOR UTAMA, SAYA NAK MEMBINA KEJAYAAN DI FOREX.

Eh? Kenapa Forex? Bukan Elken?

In Shaa Allah, melalui Forex saya akan ada segala-galanya untuk kembali ke Elken.Kalau bukan usahawan Elken pun, saya boleh shopping kaw-kaw produk Elken. HAHAHA! Sound crazy, kan. Thats called passion. But, I will make sure, I get two package of CBPPLUS brooo!

Saya membayangkan, saya akan kembali menjadi usahawan Elken, one day.

Buat masa sekarang, GOOD BYE ELKEN.

Kenapa membina kejayaan di Forex?

I hate Forex but I hate "Makan Gaji" more! Dari saya makan gaji, better saya layan Forex. Sekurang-kurangnya saya dalam dunia internet.

Menghentikan kegiatan Elken, mungkin saya kelihatan "KALAH". Tak kisah! Kalah kat sana sekarang biarkan. Biar saya MENANG di Forex.

Now,setelah nekad saya begini jauh, sesiapa tolak saya dari Forex, I WILL PUSH IT BACK! I WILL KILL YOU NO MATTER WHAT. - huhu menakutkan :p

Since baca buku soal kewangan, makin menjadi-jadi GILA FOREX.

I can twist forex like dancing.
I can manipulate forex like painting.
I can LOVE forex like MUSIC.
Oo..Good bye..lulaby~

I CAN DO IT!! OYEAHH!


With Love,



Thursday, October 23, 2014

Home Workout | Daily Fitness | Couple Hobby

Assalammualaikum Readers and bloggers,

Just finnish my home workout today. Fuhh~ Berpeluh. Rest kejap then nak lunch.

#Throwback. Gambar bulan 3 lalu. Sebelum keluar jogging, selfie dulu. kui3x.

Since kenal dengan Elken dan Zumba, memang saya sangat berminat dengan fitness. But tidak terlalu obses atau nak jadikan daily activities. Paling-paling pun, saya akan temankan Encik Tunang ke Taman untuk jogging. hehe. Dia jogging, saya pun jogging la.

#Throwback.Gambar bulan 3 lalu, tahun ni. HAHA.

#Throwback gambar jogging.Encik Tunang semangat!!

But now, since lepas bulan puasa tahun 2014 ni, rajin pula saya dan Encik Tunang berbincang tentang fitness, Vegeterian, Spirulina Elken, Sensualite Elken dan macam-macam lain yang bersangkut paut.



Pemakanan? Yes! masuk sekali. Kami berdua plan nak buat couple body fitness yang 'mengancam' . HAHAHA! Dasyat ayat. Gilos!

Apa-apa lah sahaja sebabnya, memang seronok fitness-fitness ni korang. Kalau bukan kerana nak body cantik bagi para wanitanya, kalau bukan nak tampan para lelakinya, UNTUK SIHAT tu paling baik diutamakan juga. Tapi...kan lebih tip top kalau kita dapat dua-duanya kan ? SIHAT dan CANTIK! Lelakinya TAMPAN dan BERGAYA! ewaahhH!

Actually saya dah amalkan DX Lingerie Elken since 2012. Makanan memang saya jenis taknak kuat makan. So now, nak menambahbaikkan lagi dengan workout/fitness bersama insan tersayang, bakal husband, Encik Mohd Nasyit. hehehe.

So, apa yang saya lakukan setiap hari?

  1. Minum air H2O setiap hari (H2O dengan penapisan Reverse Osmosis sistem Elken).
  2. DX Lingerie 8 jam sehari (Jahitan DX Lingerie Elken yang berperanan meletakkan lemak di tempat yang betul - so lemak yang salah stand tu better dielokkan cepat.hehe).
  3. Spirulina Elken (Untuk mengurangkan rasa lapar, Menambahkan nutrisi yang kurang di dalam badan -  siapa tak suka makan sayur, better ambil Spirulina Elken).
  4. Makanan berat 1 kali sehari sahaja. Yang lain-lain saya amalkan makanan yang sihat seperti buah-buahan, sayuran, salad, sup, etc.
  5. Mengamalkan meminum greentea - greentea detox lebih baik. Kalau nak lebih bagus detox, gunakan Lactose Elken. Amalkan 3 kali seminggu, buang toxix dalam badan, kempiskan perut, dan ringankan badan, buang/cuci pada dinding usus.
  6. Fitness setiap pagi dan petang. Hujung minggu jogging. (Flexible - ikut kesesuaian masa - paling koman satu kali fitness pada waktu pagi, kalau rajin dan ada masa..bukan hujung minggu pun saya dan Encik Tunang pergi Jogging).
  7. Sensualite, Burner & Fabuloss 5 (Ini Encik Tunang saya yang gunakan, kalau saya yang guna ni, nanti jadi cicak kubin pula..haha!). 
Then, Fitness yang macam mana saya amalkan?

Ni fitness wanita. hahaha! Lelaki lain lagi. Encik Tunang saya punya fitness lain. Saya lain.

Pertama, saya warmup dulu. Lihat Video kat bawah.



Video kat atas ni adalah cara yang betul untuk warmup sebelum dan selepas exercise.

Kemudian, saya akan ke fitness Abs (Nak dapatkan perut yang sentiasa kempis dan rata).
Saya guna fitness abs yang simple dan senang sahaja. Sebab kalau yang susah-susah tu nenti makan masa banyak sangat. hehe..



Bila dah settle abs fitness, saya akan ke next fitness. My favourite fitness. haha. This fitness actually lelaki buat juga untuk mendapat otot pada dada. Kalau wanita, korang faham sendiri. hehehe. Untuk balance, memang kena buat ni, bila dah membuat pengurusan badan, lemak kat area dada akan kurang juga. So, payudara mengecil tu memang dah pasti.

Buat masa ni saya just guna Dumbbell comel.




In Shaa Allah akan ada koleksi Dumbbell untuk saya dan husband to be...its on the way. hehe.




Dah selesai fitness dalam video di atas, saya akan terus ke fitness booty. hahaha! oyeahh! Women is women..




Actually, seronok juga kalau dapat maintain aktiviti macam ni setiap hari. Jap! Angan-angan saya kan, dalam rumah nanti ada bilik untuk fitness. HAhahaha.

Kalau saya, berangan memang no.1. kwang3x.

Sampai sini dulu entry ni.
Nanti jumpa kat entry seterusnya.

Terima kasih sebab membaca.


With Love,



Wednesday, October 22, 2014

Cute Halfmoon Tutorial

Assalammualaikum Readers and Bloggers,

Monday,Tuesday and today,Wednesday saya dan Encik Tunang lepaking at home sahaja untuk menyiapkan projek internet. Also for settle target for this week. hehe.

But, not too busy la. hehe... He still sempat share with me macam-macam video. Dia memang hari-hari sweet.

Best bila..dia share tutorial tudung with me. hehehe. Dia kata, macam ni boleh cuba mesti cantik!
Dah macam-macam tutorial tudung dia share. Saya pula yang tak atau jarang atau tak ada pun mencari tutorial tudung ni. Maklumla, rock kononnya. Kwang3x.

Video kat bawah ni salah satu video favourite dia. Siap belikan tudung halfmoon 3pcs untuk belajar pakai tudung macam ni. Thanks husband to be... :)

Korang boleh tengok video ni untuk belajar macam-macam fesyen tudung halfmoon juga. hehe..!





Jadi, hasilnya... Macam dalam gambar kat bawah. Hehe... Not sure juga but he said nice. Nanti dah kahwin tak sabar nak dia yang hiaskan saja. haha..


Kalau saya pakai tudung halfmoon tu, semua angkara dia la tu. hehe...Okeh! nanti sambung blogging sini. Nak sambung buat kerja dulu.

Kerja macam-macam kerja. Nak tahu? [KLIK SINI].


With Love,




Sunday, October 19, 2014

Meja Lappy Comel di hujung minggu

Assalammualaikum Readers and Bloggers,

Hujung minggu ni, tak ada kerja nak buat melainkan hangout dan jalan-jalan dengan Encik Tunang (teman dia shopping, makan, lepak, borak dan saya lepas rindu.. hehehe). Alhamdulillah, dua hari lepas settle urusan kat Jabatan Agama Islam. Next nak urus perkara-perkara yang seterusnya pula. Hari ni, saya dan my husband to be jalan-jalan sambil beli barang-barang keperluan dan keselesaan SOHO (rumah + ofis).

Thanks Encik Tunang. Sangat suka dengan meja lappy comel ni.



Selain daripada meja, dapat juga fail baru untuk misi baru daripada Encik Tunang. Hehe. Fail untuk trading plan. Trading plan tu apa? Tu untuk menyimpan semua data ada plan-plan untuk #StrategiWangForex. Untuk maklumat lanjut boleh ke website saya. [KLIK SINI] .

Pelbagai projek dan idea baru yang nak dilakukan sekarang bersama Encik Tunang. Agak sibuk juga. hehe.

Jalan ke sana ke mari dengan Encik Tunang, boleh tahan membuatkan kami berdua penat juga. hehe. Pulang ke rumah masing-masing awal hari ni. Memandangkan esok Isnin. Kami nak sambung kerja masing-masing untuk matlamat bersama. Saya pulang terus kemas bilik, pasang meja baru dalam bilik. hahhaa. Encik Tunang pula, pasang perabot baru dia dalam bilik dia.

Share gambar masing-masing guna whatsapp. hehehe. Tak sabar nak 'bergabung'. Semoga Allah segala urusan berjalan lancar dan dipermudahkan. Amin.

You and me. Sofinazz.














With Love,



Friday, October 10, 2014

Kenangan Bersama Sea Lane selama 14 hari

Assalammualaikum reader dan bloggers,

Sealane. Hehe! Kisah bulan April tahun ni. Macam sekejap masa berlalu... Sekarang dah bulan oktober. Tapi masih jelas dalam fikiran.

"KITA BUKAN POKOK, KALAU TAK SUKA KAT TEMPAT TU, PINDAH DAN TINGGALKAN"



Alhamdulillah. Pada 28 Apr 2014, saya dipanggil interview di sebuah company shipping. Tak sangka begitu cepat sekali, saya mula bekerja pada 29 Apr 2014.

Mulanya saya berasa ragu.

"Saya belum bersedia untuk sibuk bekerja makan gaji.."
"Saya belum mengemas bilik.."
"Saya belum ready dari segi mental dan fizikal.."
"Saya tak akan ada masa seperti biasa jika.."

Macam-macam yang saya fikirkan kerana dah setahun saya meninggalkan dunia bekerja. Ragu memang ada. Tetapi,

Saya berbisik.

"Peluang tak mungkin datang dua kali."

Oke! Saya menjawab dengan yakin. "Boleh..esok saya boleh mula bekerja."

Saya bersetuju dengan membuang semua fikiran negatif.

"Seni duit yang wanita tidak pernah tahu.." [KLIK SINI]

Malamnya...

Saya mula berfikir-fikir. Sea Lane sangat strategik. Tengah bandar. Saya boleh kemana sahaja saya suka. Saya boleh ke Perpustakaan, saya boleh ke kedai kopi, saya boleh ke stokis, saya boleh ke Labuan Supermarket, saya boleh jumpa orang dengan mudah dan saya boleh itu dan ini.

Syukur Alhamdulillah.

Hari pertama saya bekerja. Perasaan pertama, excited. Saya datang awal dan masuk ke dalam ofis. Amazing...Ofis begitu selesa. Komputer sangat laju. Kemudahan fotostat, printer, scanner dan sebagainya begitu menyenangkan!



Saya mula 'scan' muka orang-orang yang ada di dalam ofis. Saya mula mahu berkenalan dan berkawan.

Mungkin tempat tak sesuai. Ofis tu penuh dengan manusia yang sibuk dan kepalanya penuh dengan fikiran yang serabut. Untuk berkenalan dan berborak itu mustahil.

Saya mula serius, belajar sedikit demi sedikit bersama Anna, Rini dan Chin mengenai Forwarding. YA AMPUN! langsung tak faham. hehe. Blur? yes. Blank? yes.

Its oke. Kita memang kena mula dari 'Zero'. Saya yakin boleh bawa kerja ni.

OKE! Apa sebenarnya kerja saya? Saya kerja kat syarikat Shipping. Ejen Shipping. Jadi apa pula Ejen Shipping tu?

Shipping agent / carrier adalah pihak yang "mempunyai cara dan prasarana" angkutan laut mahupun udara. Kata "mempunyai cara dan prasarana" bukan bermakna semua syarikat shipping agent / carrier mempunyai armadanya sendiri. Ada shipping agent / carrier yang mempunyai armadanya sendiri seperti kapal dan pesawat. Namun banyak juga yang tidak memilikinya. Namun begitu, mereka yang tidak mempunyai armada sendiri juga tetap dikatakan sebagai shipping agent. Kerana mereka menawarkan perkhidmatan angkutannya. 

Lalu apa yang kita perlukan dari shipping agent / carrier ini dalam kaitannya dengan proses export dan import ?. Yang kita perlukan dari mereka adalah: 

1 Harga penghantaran via laut / udara (Ocean Freight / Air Freight) 
2 Schedule Pelayaran / Penerbangan (Shipping schedule / flight schedule). 
3 Space / tempat kosong di kapal atau pesawat sebagai tempat menaruh barang kita 
4 D / O atau Delivery Order (untuk penghantaran menggunakan bekas). Kerana D / O inilah yang kita gunakan untuk mengambil bekas kosong. 
5 B / L atau Bill of Lading iaitu konosemen yang digunakan sebagai bukti penghantaran barang bagi exportir / shipper / pengirim barnag dan sebagai bukti pengambilan barang bagi si buyer / consignee / penerima barang.- sumber

Hari pertama saya agak penat. Otak penat. Cuba untuk faham dan belajar ibarat budak sastera baru nak study sains. Yep. Maklumla kan... dah setahun buat kerja online tiba-tiba kena buat semua tu.

Tak apa... saya masih kata saya boleh.

"Seni duit yang wanita tidak pernah tahu.." [KLIK SINI]

Hari pertama, saya nampak Frankie. Suara dia agak lantang. Penuh satu ofis dengan suara dia. hehe. Tapi saya sangat perasan. Dia seorang yang SANGAT BAGUS dalam mengajar orang. Dia seorang lelaki berbangsa Cina. Memang bercakap Cina dalam ofis. Perasaan untuk belajar Bahasa Cina membuak-buak dalam hati. Dia membuatkan saya mengimbau impian yang sudah terkubur. SAYA MAHU BELAJAR BAHASA CINA. SAYA MAHU BERCAKAP CINA DENGAN ORANG BERBANGSA CINA.

Hasil belajar Bahasa Cina bersama Kak Lim dulu, sedikit-sedikit membuatkan saya faham apa yang Frankie bebelkan. tapi malas nak fikirkan sangat.

Hari demi hari pun berlalu...

Tik tok tik tok... saya mula membebel hampir setiap hari dengan Encik Tunang bahawa sungguh bosan kerja tersebut. hahaha! Sungguh payah dan mengusutkan kepala hotak. Antara faktornya..

Saya tidak minat.
Saya tidak minat.
Saya tidak minat.
Saya TIDAK MAHU.

hehe... sian Encik Tunang. Asyik dengar saya bercakap - cakap - cakap - bebel.

...dan saya rasa sangat banyak gangguan dari segi telefon. Nak reply email pun tangan tak cukup, ni nak kena angkat telefon yang tak sudah-sudah berbunyi. huhu. Lepas tu dokumen kena siap cepat. Hampeh betul lah.

Nak ikhlaskan? Mungkin perlu beberapa bulan lagi dan saya sudah pun mati kat situ. Muahaha!

Akhirnya,
Tanpa fikir panjang, saya tamatkan perkhidmatan saya di sana.

Alhamdulillah. Tamatkan perkhidmatan kat sana tak guna banyak taktik. Tak guna alasan banyak.

GAJI? BY CASH untuk 14 hari saya bekerja..!! Cayalah Sealane. Saya tahu company memang kaya! Bangunan pun semart kan.. Apa pun, semoga kawan-kawan yang memang dah lama kat situ, yang memang buat kerja kat sana macam kacang, semoga terus berjaya.

Terima kasih kerana sudi baca. Jumpa di entry seterusnya.

With Love,





Thursday, October 9, 2014

Hangout|Makan-Makan|Lepak-Lepak

Assalammualaikum bloggers dan Readers,

Saya hari ni buka pendrive koleksi foto bulan-bulan lepas. Lepas tu gatal tangan buka photoshop. Haha... Terjadi lah macam-macam gambar di edit-edit.



Ni #Throwback kisah 06 September 2014. Masa ni, Encik tunang ajak saya jalan-jalan. Makan-makan. Wahhh kenyanggg! Lupa semua pasal fitness-fitness tu. haha.

Encik Tunang ajak makan Pizza Hut. Breakfast Pizza Hut. Order yang banyak-banyak. Hambik! Memang Alhamdulillah kenyang. hehe.

Thanks darling!!




Lepas makan, jalan-jalan... survey-survey baju kahwin. Ops! hehe. Kita survey dulu, Mana berkenan nanti kita 'kebas' bawa naik pelamin. ngehe...



Jalan-sana-sini kemudian, Encik Tunang kata, "Jom tengok headphone beats.." Waa... mesti la saya nak pergi...favourite tu. But the suprise is.....ingatkan tengok-tengok je. Rupanya saya dapat hadiah! Wiwiwiwiwi... Saya suka headphone original. Beats Dr.Dre salah satu jenama saya suka! Memang gila dengan headphone original sebab...

1. Nak capai tahap bintang bulan bila dengar muzik. haha!
2. Nak dengar lagu hingga puas hati dengan BASS!
3. Nak dengar muzik tahap maksima sebab bila dah guna memang tak akan dengar bunyi persekitaran (Hati-hati nanti pekak pula kan)
4. Selesa di bahagian pelekap telingga.

...dan banyak lagi sebab yang boleh korang google ciri-ciri headphone original ni. hehe. Saya malas nak review. kehkeh...

Saya suka headphone baru saya! hehehhee....



Dah jalan sana-sini... singgah sana-sini, kami pergi Oldtown. Sambung buat kerja online. Seronok sebab fleksibel. Masa kita sendiri tentukan kalau kita kerja atau buat perniagaan online. ha? perniagaan apa?

Korang boleh singgah ke website yang baru sahaja saya bangunkan untuk berkongsi maklumat perniagaan saya kat sini -- PERNIAGAAN ONLINE YANG SESUAI UNTUK WANITA [KLIK SINI] .

Boleh juga jenguk ke blog perniagaan saya. Semua yang saya kongsikan adalah maklumat-maklumat pembacaan yang berguna untuk sesiapa sahaja yang buat pendapatan sampingan okeh! [KLIK SINI] untuk menjenguk blog tersebut.



Seharian dengan Encik Tunang, makan, lepak..jalan-jalan... buat kerja online... Tak pernah rasa bosan.

Special thanks to my darling sebab banyak membantu dalam usaha saya menceburi bidang perniagaan online. Sekarang memang masih bertatih lagi. hehe. In Shaa Allah tak lama lagi akan pro la... ngehe! Angan-angan biar tinggi. SEMANGAT!

PARIS. Salah satu tempat yang memang menjadi idaman.
TUNGGU. Nanti saya datang dengan Mr.Nazz. hehe.

Terima kasih sebab sudi baca. Jumpa lagi di entry seterusnya.


With Love,





#Throwback Palm Beach Resort dan Shiro

Assalammualaikum readers & Bloggers,

Dalam tahun ni memang berlambak story saya. Jadi, bila dah berlambak, tangguh punya tangguh, hehe... bertambah pula berlambak. kekekeke.

Sebenarnya, saya jenguk blog ni setiap hari. Tapi tak buat apa-apa pun. Jenguk sahaja. Tujuan? Ngehe..! Rinduu...

Memang! Rindu sangat dengan blog ni. Dulu, saya rajin kan update. Cerita la sikit-sikit pasal aktiviti kan. Kalau tak ada aktiviti menarik sangat, saya confirm update cerita pasal si dia kat sini.

Ngehehe!

hekhek..oke lah. Kembali ke topik asal.

Apa cerita pula dengan Palm Beach Resort ni? HEHE.
Siap ada nama "SHIRO" lagi. Amboi...

"Seni duit yang wanita tidak pernah tahu.." [KLIK SINI]

Ogos lalu (Ogos? Sekarang dah Oktober baru nak update cerita ni kat sini - hahaha!! Baru ada mood dan spirit sikit nak update..),

Saya sebenarnya macam tidak percaya boleh join Palm Beach Resort family. Tak pernah ada dalam kepala pun nak melibatkan diri dalam dunia perhotelan dan resort-resort ni. Apatah lagi nak terlibat dalam dunia..dapur-dapur gitu. haha!

Macam ahli kumpulan KOIR pun ada. haha.


Jadi budak partimer untuk function kat sana bulan Ogos lalu. Not Alone for sure la. Dengan Encik Tunang sekali. Tak ada dia, tak sah kot. hehe. Tak seronok. Kan we best friend forever. hekhek.. padahal ramai je pun kawan-kawan kat situ ---- maksudnya tu adalah bukti saya nak kawan paling terbaik saya yang namanya MOHD NASYIT MD NOOH juga!! hehehehhehee! Tak mau yang lain. ngehe!

SOfinazz!!


Pada hujung minggu di suatu hari dalam bulan Ogos tu, Petronas Methanol Chemical buat open house hari raya 2014 kat Palm Beach Resort. Masa kena kol pasal function pada tarikh tersebut, saya memang tak tahu pun tu function under company mana. Saya just rembat je.. sound macam syiok kan.

Ye lahh. Ni la peluang untuk saya ada pengalaman kerja dalam 'perhotelan' atau resort-resort semua ni. Kalau Encik Tunang, dia memang ada pengalaman dalam dunia perhotelan. SO dia lebih faham. hehe.

..dan... pasti ramai member baru kita boleh jumpa kan. Itu pun boleh jadi sebagai tujuan saya yang sebenarnya selain daripada nak dapat pengalaman. Sebab, kalau pasal duit, hampeh la nak banyak sangat kalau part time. hehe. 1 jam cuma RM4 sahaja. Tapi berbaloi bila kita buat sesuatu bukan sebab RM4 tu. Seronok..! Tapi... psst... duit part time tu boleh mengenyangkan saya dan Encik Tunang kat Big Apple dan Oldtown juga. hahaha!

"Seni duit yang wanita tidak pernah tahu.." [KLIK SINI]

Saya terima tawaran tu. Encik Tunang pun terima. Kami sangat semangat terutamanya saya lah. Sampai nak beli baju uniform putih untuk jadi pembantu kat function tu nanti.. Jalan-jalan cari baju uniform, sambil-sambil tu cari kasut hitam untuk Encik Tunang. Hehe. Lain yang kami cari, lain pula yang kami pergi shopping. Kasut hitam juga lah. Tapi kasut hitam couple. aalooo... comel lah!! Suka!!

Encik Tunang pun suka. Dia kata, nak beli dua... nak untuk Cik Tunang dia sekali. Sama kasut baru la matching katanya. Sweetlaa... Nanti dah jadi hubby memang lagi sweet! Thanks darling for this cute shoes!

Ngehehe!! Kasut.

Di sebabkan oleh kasut ni, kawan-kawan kat resort ingat kami ni adik beradik. Ye ke? Saya tahu korang detect sesuatu bukan adik beradik. Saja cakap macam tu tapis-tapis kan. Ada ke adik beradik lelaki dan perempuan nak satu kepala? Susah sikit la tapi masih ada.

Saya dan Encik Tunang ke Palm Resort seawal pukul 8.00 pagi. Laporkan diri kat sana dan ambil botie hitam kat ofis. Funny rasa pakai botie sebab nampak macam ahli kumpulan koir. Tapi kena pakai juga.



Semasa berada di sana, kerja yang dibuat memang korang pun boleh fikirkan.

  1. Kosongkan meja makan.
  2. Kemas meja makan.
  3. Bawa talam.
  4. Jaga makanan.
  5. Jaga minuman.
  6. Hidangkan minuman

...dan sebagainya. Saya dan Encik Tunang berjaya berada kat sana selama 14 jam. Dari pagi hingga malam. Vahh!

Sebab apa? Banyak yang syiok!
Antaranya...
  1. Style buffet sahaja (mudah)
  2. Ada persembahan Shiro
  3. Ada persembahan Magic
Kalau buffet, memang senang nak buat. Tak perlu nak servis tahap cipan macam skema gila dalam hotel 5 bintang.

Semua orang boleh ambil makanan mereka sendiri kat tempat yang sudah disediakan. Tinggal pastikan semua cukup dan keadaan oke sahaja. Maksud kat sini, tak lah gila gaban sangat formalnya.

Dah tu, ada pula SHIRO waktu tu. Memang curi-curi layan persembahan la semua budak hotel. hahaha! Sambil kemas meja tu, mata tengok-tengok la kan kat pentas. 

Tapi tu la... saya seram sejuk bila supervisor asyik pandang-pandang. Huhu.. Memang serius la pada mulanya. Macam budak hotel yang betul-betul good la kononnya. haha!

Saya ada story dengan SHIRO ni. Saya sedang kemas meja. Tak tengok pun Shiro buat persembahan kat pentas. Tapi telinga memang pasang la mendengar lawak-lawak diorang tuh. Tiba-tiba dengar Si Shahrol cakap macam ni "Adik...kau ni asyik kerja je...cuba naik atas sekejap..". Saya dengar je. Tak detect apa-apa. Tiba-tiba.....

"Seni duit yang wanita tidak pernah tahu.." [KLIK SINI]

SHAHROL berdiri kat sebelah saya! Wehh... Saya memang bingung habis lah.

Dia pun cakap, "saya panggil awak..."

Ayomoooooo! Saya pun tengok sekeliling... dalam fikiran fikir macam mana la ni nak respon.

Shahrol terus cakap, "Nanti lah sambung kerja tu... jom naik atas pentas dulu..".

Saya pun pandang la seorang member ni, dia bagi green light, maksudnya, "Tak apa pergilah... aku tolong kemas meja kau" HAHAHA!

Tanpa rasa malu-segan-silu, saya pun naik slumber. Dari pentas tu, memang saya nampak manager tengok! HAHAHA! Dalam hati, alamak habis lah.

Layan SHIRO punya pasal, saya dapat Hamper besar satu! hahaha. Hasil daripada lakonan saya yang paling buruk dalam dunia.... weehh! saya tak reti belakon la... Ayoo...hentam saja la labu. Tapi sekurang-kurangnya dapat hamper tempat kedua walaupun buruk kan lakonan tu. hahaha!

Alhamdulillah bertuah juga saya ni. hehehe :p



Persembahan Magic saya tak dapat nak tengok sangat sebab, saya ni...selain daripada bertuah dapat hamper, bertuah juga asyik terserempak manager kat mana-mana laluan saya. haha. Jadi saya memang full budak skema walaupun sesaat dua tu pandai berubah nakal-nakal sikit. Haha!

Biasalah. Life budak hotel terpaksa macam tu untuk hiburan dengan rakan-rakan.Kena la curi-curi nakal. Lagipun saya tak ada niat nak jadi supervisor atau manager nak skema bagai. huhu!

Petangnya, lepas lunch tu... semasa briefing untuk petang, manager memang tegur la pasal naik pentas tadi. haha.. dah agak dah. Tapi dah terlambat, dah dapat hamper satu. kwang3x...

Saya join Palm Beach Resort ni adalah atas jasa wife uncle Lee. Dia yang ajak saya dan Encik Tunang join jadi part time waktu ada function. Thanks Uncle Lee dan Aunty Hapsah sebab beri peluang yang memang syiok ni. Nanti, kalau saya dan Encik Tunang dah tak berada kat Labuan, tak ada lagi la kesempatan join kamu-kamu semua. hehe.

Paling tak sangka-sangka, saya jumpa kawan-kawan lama saya. Kak Diana, Fairuz, Teaah, Kak Sofie dan yang lain-lain tak berapa rapat sangat. ehehe...

Happy sangat jumpa TEAAH dan Kak DIANA. Diorang ni la kawan saya semasa kerja kat Petronas Methanol tahun 2012 yang lalu.


Kak Diana dah kawen. Dah ada bby girl.


Perubahan Kak Diana dan Teaah,

Kak Diana dah jadi ibu kepada bby girl. Semasa kerja dengan dia dulu, dia memang dah bertunang. Teaah pula, Alhamdulillah sekarang dah bertudung. hehe. Chomel gituew!

Jumpa Kak Sofie (Nama dia Sofinah juga), tapi tak sempat nak snap foto dengan dia. Masa tu, dia preggy. Kitorang sempat borak kejap cuma lupa nak keluarkan kamera. hehehe!

Then, jumpa Fairuz juga. Kawan lama semasa sekolah SMK MUTIARA dulu. Dia sekarang dah kerja Petronas Methanol.



Kami dulu satu kelas semasa tingkatan tiga. hehehe. Syukur Alhamdulillah ada jodoh jumpa lagi. hehe.

Encik Tunang pun ada juga terserempak dengan member-member dia. Saya tengok, Encik Tunang semangat betul angkat-angkat barang. Comel betul! hehehe.

"Seni duit yang wanita tidak pernah tahu.." [KLIK SINI]

Dia borak-borak dengan kawan baru rasa happy sangat tengok... hehe...

Rasanya, sampai sini dulu cerita pasal PALM BEACH. Ada jodoh lagi, In Shaa Allah saya dan Encik Tunang akan jumpa kawan-kawan kat Palm Beach lagi nanti.

Salah satu gambar kenangan dengan kawan-kawan Palm Beach Resort di dapur.. hehehehe...



Terima kasih sebab sudi baca. Jumpa lagi di entry yang seterusnya.


With Love,




30 Days Blog Challenge (31) 8Share (1) Ana Cikey (1) Android Game (2) ANTV (1) Apa itu SEO (5) Aplikasi Facebook (2) Assign Jobs (2) Beats Pill (1) Belajar Musik (1) Belajar Petik Gitar (1) Berita (7) Blog Sofinahlamudin.com (14) Blogwalking (14) Buat Duit (12) Buku Kegemaran (2) Cabut Gigi (1) Catatan Harian (66) Catatan Kota Kinabalu Februari 2016 (1) Catatan Kota Kinabalu Oktober 2015 (1) Celebration (35) Cinta (8) Clash Of Clan (3) Congratulations (2) contest (3) Contest SEO Eridy (5) Dentist (1) Despicable Me (2) Diary 2014 (2) Drama (1) Dunia Blog (81) Eat That Frog By Brian Tracy (5) Elken (7) Encik Mohd Nasyit Md Nooh (121) Favourite Song (27) FikAyuWedding (1) Fitness (3) Forex (8) Fotografi (2) Game (9) Gigi (1) Giveaway (3) Happy Birthday (2) Hari Malaysia (1) Hari Raya Aidilfitri (3) Header (1) Headset (1) Hobi (7) Hobi bersama suami (5) Indonesia (1) Info Kecantikan (1) Info Kesihatan (10) Islam (3) Jejak Paranormal (1) Jump Rope (2) Karya Sofinah Lamudin (2) Kawan (17) Keluarga (14) Kenalan Baru (5) Kerja Makan Gaji (3) Ki Prana Lewu (1) Kisah Realiti Sofinah Lamudin (11) Kota Kinabalu (3) Kreatif (16) Labuan FM (1) Lawak (1) Left 4 Dead 2 (3) Lelaki (5) Lepak (1) Logo (3) Lukisan (1) Maze Runner (1) Melancong (1) Melukis (1) Minions (1) Motivasi (37) Movie (10) Nuffnang (1) Old Town White Coffee (1) Only Sophee.lz Dote (42) PC Games (3) Pendapat Peribadi Sofinah Lamudin (1) Personaliti (8) Pokemon Go (2) Produk Mary Kay (1) Projek (5) Puan Sofinah Lamudin (16) Q One Speaker (1) Rakan Blogger (20) Ramadhan Al-Mubarak (10) Ramping dan langsing (1) Random Post (13) resepi (4) Review Produk (3) Review Tahun 2016 (1) Ronda K.K (1) Sabah (1) Saya dan Ramadan 2013 (34) Saya dan Ramadan 2015 (2) Scorch Trials (1) Search Engine Optimization (5) Segmen Blog (11) Sejarah (1) Senaman (1) Seni (1) Sentimental Post (10) Shaklee Supplement (1) Sherina Munaf (5) Si Awak dan Si Saya (7) Skipping Jump Rope (2) Skuter (1) Slim 7D (1) Smartphone Game (1) Sofinah Beauty Consultant Mary Kay (1) Sofinazz (3) Sofinazz Anniversary (1) Sophee Studio (1) Suami Isteri (6) Supplement (1) Suri rumah (1) Tahun Baru 2016 (1) Tahun Baru 2017 (1) Tempat Menarik (1) Tentang Dia (25) The Secret (3) Tips (1) Traveling (1) Troll (5) Tutorial (2) Tutorial Tudung (2) Tutorial Tudung Halfmoon (1) Wanita (4) Warna-Warni Kehidupan (3) Workout (3) WP. Labuan (8)