Thursday, June 18, 2015

Saya dan Ramadhan #01 : Ramadhan Al-Mubarak yang pertama sebagai Isteri

Assalammualaikum WBT Blogger dan Readers! :)

Syukur Alhamdulillah... bermulalah Ramadhan saya sebagai seorang isteri. Berpuasa bersama suami. Kalau dulu ibarat sendiri, kini dah pun berdua. hehe.. Alhamdulillah...

Syukur sebab suami jenis yang excited berpuasa dan semangat bila tibanya bulan Ramadhan. Maka, sebagai isteri berganda sedikit semangatnya..tempias..haha..Syukur..syukur..

Selepas bersahur, saya berkemas rumah sedikit. Menyusun atur barang-barang yang dulu berada dalam stor buat sementara waktu. Barang-barang seperti buku-buku motivasi, buku kegemaran sejak kecil, VCD/DVD lama dan sebagainya..

Sekarang, tepat pada bulan yang mulia ni, saya dah ada port bekerja..ala-ala ofis kononnya.. kat rumah je...haha..walaupun masih belum perfect bentuknya macam sebuah ofis yang dirancang oleh kami berdua, tapi Alhamdulillah dah cukup buat saya jadi double triple rajin jadinya. haha! Terima kasih suami yang memberi sokongan dan membantu.

..kemas punya kemas...tiba-tiba...

saya terjumpa sesuatu,

Masya Allah...tarikh buku 17 September 2009.
17 September 2009; Sehari selepas hari lahir saya. Hadiah daripada sang guru teristimewa dalam hati. Alhamdulillah atas pertemuan saya dengan beliau pada tahun tersebut (semasa saya Tingkatan 6 - STPM).

Dugaan dan ujian yang tidak sebesar mana tu, sudah membuat saya goyah..bila diingat-ingat, Astagfirullah...mungkin rasa kesal dan malu tu ada, mungkin rasa lucu pun ada. haha..maklumlah..budak mentah.. Sekarang saya sudah pun menjadi seorang isteri.. sudah pun berumur 25 tahun (ohh..belum lagi...September nanti 25 tahun..kikiki..berkira.. :p ).. saya rasa SEMUA yang dinasihatkan oleh Puan Siti Zubaidah Salleh ada benarnya. Setiap kesulitan itu, ada hikmahnya. Mungkin yang dulu itu, tidak baik untuk saya. Maka Allah tukarkan kepada yang sesuai dan yang lebih baik buat saya. Subhanallah...Allah itu maha mengetahui.

Pasti! Saya hairan..usaha bagaimanapun, ingin macam mana pun, kalau Allah tidak setuju, maka ia tidak mungkin akan berlaku. Meski tidak berlaku, tetapi saya yakin dan percaya, setiap usaha yang ada, akan Allah berikan ganjarannya. Alhamdulillah...

Buku tu, ada CD Audio..Zikir dan ceramah agama yang benar-benar baik sungguh bunyinya..tenang jiwa..

Selepas tamatnya tingkatan 6, CD Audio tu sentiasa saya pasang. Mengenang si pemberi yang bakal jauh dan jarang dijumpa dan dilihat lagi...Allah jadikan beliau sebagai orang tengah untuk menyampaikan buku dan kata-kata motivasi yang ini. Alhamdulillah...selain itu,mendengar audio tersebut untuk melatih diri dan hati dari setiap yang saya dengar dari kata yang baik-baik dari audio tersebut. Akhirnya, hati terbuka dan lapang dada. Saya terima, saya redha. Kepercayaan ada sesuatu yang lebih besar, lebih baik dan lebih indah akan tiba itu kuat.

Yes! itu benar...Syukur... Saya bahagia.. saya gembira dengan keadaan dan hidup yang kini terutamanya part perkahwinan dan bersama insan tercinta yang memahami, baik hati, penyayang, romantik.. dia lah suami, dia lah sahabat, dia lah kawan, dia lah kaunselor, dia pemberi semangat, pemimpin ...dia lah segalanya...

Terkenang Puan Siti ni, sekaligus membuatkan saya teringat dengan kisah RAMA-RAMA dan BUNGA.

Pada suatu hari tu, beliau kata, "Sofinah, datang ke pejabat cikgu dulu sekejap... ada sesuatu cikgu nak tunjuk..."

Di pejabatnya, dia membuka laptop. "Tengok ni..", katanya..

..terpampang "KISAH RAMA-RAMA DAN BUNGA" .



Setelah tamat sekolah, saya bawa kisah ini ke mana-mana. Syukur Alhamdulillah...memang ada benarnya...

Terima kasih Puan Siti atas segala nasihat dan motivasi. Jasamu tetap ku kenang...Semoga Allah sentiasa menyayangi dan melindungi. Amin..

Kesitulah minda saya terawang-awang sambil mengemas..Selain daripada tu, macam biasa...barang-barang favourite dan koleksi kesayangan saya, pasti, mesti, harus dibuka dari kotak. Fuhh...lama saya nantikan..waktu untuk mengeluarkan barang-barang kesayangan ni dari stor lantaran tak ada tempat dan ruang untuk menyimpannya dalam rumah. Tak ada tempat yang sesuai sebelum ni.




Tak sempat siap mengemas, tepat jam 2 petang, mama call suami perlukan meja tambahan untuk berniaga di Bazaar Ramadhan. So then, saya dan suami pun berkemas untuk ke Bazaar Ramadhan menghantar meja.

Kat Bazaar Ramadhan area Labuan Walk memang kelihatan sibuk sekali. Parking pun nak tak ada..sesak.

Mata ; tak cukup tido.. haha!!


Selesai menghantar meja di Bazaar Ramadhan, saya dan suami ke Ujana Kewangan, untuk singgah sebentar ke Giant. Kot kot ada meja baru kat situ. Untuk kegunaan kami berdua buat kerja dan baca buku di ruang tamu, di rumah. Nampaknya rezeki kami tak ada..stok meja kat Giant dah habis. Jadi kami tangguhkan dulu mencari meja hari ni. Kami teruskan misi mencari makanan untuk berbuka puasa hari ni. YeahHH!!

Wefie of da day..ahaks...

Jam 5 petang.
Dalam jam 5 petang, kami keluar dari Ujana Kewangan, menuju ke Utama Jaya, Labuan. Beli makanan berbuka puasa di Utama Jaya, Labuan sebelum balik ke rumah. Suasana memang jammed... Risau juga tak sempat balik berbuka kat rumah. huhu...

Setelah keluar dari Utama Jaya, kami round sekejap Bazaar Ramadhan area Pasar Besar Labuan... Tahun ni adalah pertama kali Bazaar Ramadhan dibuka di area Pasar Besar Labuan lantaran Pasar Besar baru sudah pun siap sepenuhnya.

Suasana Bazaar Ramadhan Pasar Besar Labuan tak sehebat di Bazaar Ramadhan area Labuan Walk. Hal ni mungkin disebabkan tahun ini adalah pertama kali. Kalau nak cerita tentang strategik atau tidaknya Bazaar Ramadhan di Pasar Besar Labuan, boleh tahan strategik juga sebab berhampiran dengan Utama Jaya dan Stesen Bas Awam. Kalau nak cerita tentang tempat letak kereta, saya rasa ok juga...


video



Bila sampai rumah, buat persiapan buka puasa dan bila dah buka puasa, macam biasa, dari dulu sampai sekarang Encik Suami memamg suka buka puasa dengan dessert!...

...dan hari ni, mangsanya AISKRIM!



Ok! sampai sini dulu..! hehe...Selamat berpuasa...












Wednesday, June 17, 2015

Saya dan Ramadhan #00 : Sehari sebelum Ramadhan Al-Mubarak

Assalammualaikum WBT Bloggers and readers! :)

Alhamdulillah...Syukur ke hadrat Illahi...Esok terbukalah tirai Ramadhan Al-Mubarak.
Ramadhan kali ni, saya nekad nak menulis di blog ni semula setiap hari..terutamanya pada bulan yang mulia ni.

Pada Ramadhan tahun 2013 yang lepas, saya ada menulis cerita day by day pada bulan puasa. Alhamdulillah...boleh >>klik sini<< untuk membaca entry-entry Ramadhan 2013 saya. Seronok! time-time jadi tunang orang lagi masa tu..tahun pertama menyambut Ramadhan bersama Encik Tunang...Hikhik..Alhamdulillah beliau sudah sah menjadi suami saya kini. Kalau masa tu saya kata "Seronok" , sekarang saya takkan kata macam tu lagi, tapi lebih dari itu. Nikmat perjalanan sebagai suami isteri ibarat anugerah daripada Allah yang tiada bandingannya. Alhamdulillah...



Ramadhan tahun 2014 pula, nawaitu nak update cerita sepanjang bulan puasa tu ada juga, tetapi nampaknya tidak mampu nak dilaksanakan kerana saya sibuk dengan kerja lain..bukan nak kata "Tak ada masa", tipu pula bila dikata begitu sedangkan setiapnya kita ada 24 jam sehari. hehe... tapi, 24 jam tu digunakan ke arah yang lain. Waktu tu, saya kerja di syarikat ejen menjual kereta Mitsubishi. haha..tak sangka..mengganti seorang kakak yang bercuti bersalin selama 3 bulan. Sepanjang kerja kat sana, saya bersyukur juga kerana Allah berikan rezeki baik sangat selama 3 bulan tu..Saya share ceritanya kemudian.

Photo-photo ketika kat Mitsubishi.

..so, Ramadhan tahun 2015 ni, saya sebagai Full Time wife Encik Mohd Nasyit excited nak menulis lagi kat blog personal ni mengenai aktiviti di bulan Ramadhan.

Semalam, kira-kira jam 8.30PM, pengumuman puasa jatuh pada esok hari, 18 Jun 2015. Jadi, macam biasa, mak mertua akan berniaga di Bazaar Ramadhan Labuan Walk. Seperti dua tahun yang lepas, Encik suami, memang akan membantu mama ("mama" tu mak mertua saya, kalau mak kandung saya, saya panggil "mami") seperti menghantar barang-barang berniaga, hantar dan jemput ke Bazaar Ramadhan.

So then, esok puasa..maka, malam ni saya dam suami akan menghantar barang ke Bazaar Ramadhan untuk persiapan keesokkannya. Sebelum angkat barang, kami jenguk dulu tapak berniaga. Tengok suasana macam mana, ok ke tak..bila senang nak susun dan angkat barang. Suami kata, lewat malam sikit angkat barang baru ok, banyak lagi kereta yang parking kat kawasan tapak Bazaar tu..

Tengah malamnya, jalan lengang betul. Tak macam malam-malam yang biasa, I guess, orang rehat awal malam ni. Sebab esok nak puasa, pagi nak sahur. Lepas tu nak sambung Subuh, tak tidur dah lepas tu... terus pergi kerja... agaknya, sebab tu la lengang,sunyi dan sepi... lagi pun, lepas Tarawikh malam ni, rasanya tak ada yang keluar malam dah. Takkan punya kan... mesti sibuk prepare makan kat rumah je.

Sempat rakam suasana malam tu...

video

Sunyi kan?

Gerai peniaga lain yang dah pun pasang kem selain kami...semangat!! Yelah...nak cari rezeki...tak semua ada pendapatan di Bulan Puasa...trust me. Berniaga di Bazaar Ramadhan lah satu-satunya jalan untuk dapat income.


Selain daripada membuat persiapan untuk Bazaar Ramadhan, Encik Suami ajak beli barang-barang dapur seperti ayam, minuman, etc untuk stok makanan sikit-sikit ketika Bulan Ramadhan ni. Yang pasti untuk berbuka puasa dan sahur. hehe.












30 Days Blog Challenge (31) 8Share (1) Ana Cikey (1) Android Game (2) ANTV (1) Apa itu SEO (5) Aplikasi Facebook (2) Assign Jobs (2) Beats Pill (1) Belajar Musik (1) Belajar Petik Gitar (1) Berita (7) Blog Sofinahlamudin.com (13) Blogwalking (14) Buat Duit (12) Buku Kegemaran (2) Cabut Gigi (1) Catatan Harian (66) Catatan Kota Kinabalu Februari 2016 (1) Catatan Kota Kinabalu Oktober 2015 (1) Celebration (35) Cinta (8) Clash Of Clan (3) Congratulations (2) contest (3) Contest SEO Eridy (5) Dentist (1) Despicable Me (2) Diary 2014 (2) Drama (1) Dunia Blog (81) Eat That Frog By Brian Tracy (5) Elken (7) Encik Mohd Nasyit Md Nooh (121) Favourite Song (27) FikAyuWedding (1) Fitness (3) Forex (8) Fotografi (2) Game (9) Gigi (1) Giveaway (3) Happy Birthday (2) Hari Malaysia (1) Hari Raya Aidilfitri (3) Header (1) Headset (1) Hobi (7) Hobi bersama suami (5) Indonesia (1) Info Kecantikan (1) Info Kesihatan (10) Islam (3) Jejak Paranormal (1) Jump Rope (2) Karya Sofinah Lamudin (2) Kawan (17) Keluarga (14) Kenalan Baru (5) Kerja Makan Gaji (3) Ki Prana Lewu (1) Kisah Realiti Sofinah Lamudin (11) Kota Kinabalu (3) Kreatif (16) Labuan FM (1) Lawak (1) Left 4 Dead 2 (3) Lelaki (5) Lepak (1) Logo (3) Maze Runner (1) Melancong (1) Minions (1) Motivasi (37) Movie (10) Nuffnang (1) Old Town White Coffee (1) Only Sophee.lz Dote (42) PC Games (3) Pendapat Peribadi Sofinah Lamudin (1) Personaliti (8) Pokemon Go (2) Produk Mary Kay (1) Projek (5) Puan Sofinah Lamudin (15) Q One Speaker (1) Rakan Blogger (20) Ramadhan Al-Mubarak (10) Ramping dan langsing (1) Random Post (13) resepi (4) Review Produk (3) Review Tahun 2016 (1) Ronda K.K (1) Sabah (1) Saya dan Ramadan 2013 (34) Saya dan Ramadan 2015 (2) Scorch Trials (1) Search Engine Optimization (5) Segmen Blog (11) Sejarah (1) Senaman (1) Sentimental Post (10) Shaklee Supplement (1) Sherina Munaf (5) Si Awak dan Si Saya (7) Skipping Jump Rope (2) Skuter (1) Slim 7D (1) Smartphone Game (1) Sofinah Beauty Consultant Mary Kay (1) Sofinazz (3) Sofinazz Anniversary (1) Suami Isteri (6) Supplement (1) Suri rumah (1) Tahun Baru 2016 (1) Tahun Baru 2017 (1) Tempat Menarik (1) Tentang Dia (25) The Secret (3) Tips (1) Traveling (1) Troll (5) Tutorial (2) Tutorial Tudung (2) Tutorial Tudung Halfmoon (1) Wanita (4) Warna-Warni Kehidupan (3) Workout (3) WP. Labuan (8)