Tuesday, August 16, 2016

Pokemon Go Tips : Evolve Eevee anda seperti yang dikehendaki di Pokemon Go!

Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

Pemain Pokemon Go mesti tahu Eevee ni macam mana rupanya. Comel minatang ni tau!


Comel kan kann...?? Walaupun Eevee ni comel..nampak soft je, tapi Eevee ni unik! Dia boleh Evolve menjadi pelbagai jenis Pokemon seperti dalam gambar di bawah.


Walau bagaimanapun, dalam game Pokemon Go, Eevee HANYA BOLEH bertukar menjadi 3 jenis, iaitu Jolteon, Vaporeon dan Flareon.


Jolteon yang warna kuning tu. Dia adalah jenis elektrik dan keupayaan Jolteon adalah menyerap volt dan mempunyai kaki yang pantas. Vaporeon pula berwarna biru kat dalam gambar di atas. Vaporeon adalah Pokemon jenis air yang mampu menyerap air dan penghidratan. Flareon pula adalah Pokemon api. Keupayaannya adalah membuat kilat api dan mempunyai keberanian yang tinggi.

So, dalam game Pokemon Go, bila kita Evolve Eevee, dia akan bertukar secara random sama ada akan bertukar menjadi Vaporeon atau Jolteon atau Flareon. Bagaimana kita nak pilih mana yang kita nak? Macam mana nak buat supaya Eevee kita tu MESTI bertukar menjadi apa yang kita nak?

OK! Caranya adalah dengan menukarkan nama Eevee kepada Sparky atau Pyro atau Rainer. Contohnya, kalau nak Eevee bertukar kepada Jolteon, sebelum tekan Evolve, tukarkan namanya terlebih dahulu kepada Sparky. Kalau nak Eevee bertukar kepada Flareon, tukarkan namanya kepada Pyro dan Rainer untuk Vaporeon.



hmmm...kesian Eevee..dah la comel. kann.. 

P.S : but guys! dengar-dengar Niantic dah solved this trick untuk changing Eevee mengikut nickname Pyro,Rainer dan Spark. Setakat ni, trick tukar nama Eevee ni berfungsi hanya sekali sahaja. Selepas tu, ia akan random change semula walaupun dah tukar nickname. Hmm...tapi masih boleh cuba. Ada claim memang menjadi selepas dia tukar nama Pyro,Rainer dan Spark...dan kesemuanya menjadi seperti yang dimahukan - Flareon, Jolteon dan Vaporeon.

Okeyh la! Happy Eevee changing!
Jumpa lagi di lain posting.










Demam Pokemon Go?

Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

Nampak gayanya bertambah satu lagi aktiviti outdoor saya suami isteri sejak game Pokemon Go release di Malaysia. Haha!

Terus terang, saya memang 'demam' Pokemon Go. Setakat ni Pokemon Go saya sudah Level 19.



Susah gak nak naikkan level Pokemon Go ni. haha! My husband now level 13. Dia lambat sikit sebab saya yang start main dulu. Start main Pokemon Go kat Kota Kinabalu,Sabah. Sekarang kat Wilayah Persekutuan Labuan. So, main kat Labuan la.

Team pula, kami berdua pilih Team Valor. Memula, saya nak pilih Team Mystic sebab nama lawa kononnya. Tapi, bile tengok logo Team Valor semart gila, terus masuk Team Valor. Wakaka! Merah menyala gitu!


Kat Labuan, siap ada yang buat group whatsapp khas untuk Team Valor. Untuk buat gathering hujung minggu dan kumpul ramai-ramai kat kawasan tertentu untuk gym dan lure modules. Fuhh!



Semua Pokemon yang kita tangkap, kita boleh tukar nama dia. Hahaha! Nak tengok tak apa husband saya buat dengan Pokemon dia? Nama dah bukan-bukan. Hahaha!


Boleh KLIK SINI kalau nak tengok semua :p

Hahaha! Magikarp tu. Dah jadi Bedukang :p

Oklah.. Jumpa lagi nest entry mengenai Tips dan Info Pokemon! Daa...











Saturday, July 2, 2016

Siapa suri rumah sebenarnya?

Assalammualaikum bloggers dan readers,

Ketahuilah beberapa perkara ini dan selain dari TAHU, MESTI FAHAM. Jika seseorang itu kata, "Saya Surirumah je.."

Jangan sesekali pandang remeh dengan suri rumah ni. Tak payah nak cakap,
"oh untunglaa...tak payah kerja..boleh goyang kaki kat rumah.."
"Seronoknya boleh rehat rehat kat rumah.."
"Wahh..maklumla dah kaya.."
"Untngnyaa...aku ni hari-hari kena kerja.."

Biar saya gelak sekejap. GahahagaaGhaa!

Suri rumah bukan sekadar berada di rumah semata-mata. Mereka ni 24 jam bekerja atau buat kerja. Ramai yang menggunakan perkataan "BEKERJA" tu untuk orang-orang yang bekerja di sebuah syarikat sahaja atau luar rumah. Pelik.

Kerja ; 1. Usaha (kegiatan,urusan) yang bertujuan untuk menghasilkan (menyelesaikan,menyediakan, dsb).

Bekerja ; melakukan kegiatan tersebut. bertindak untuk menyediaka atau menyiapkan sesuatu perkara atau urusan.

Suri rumah ni buat kerja apa sebenarnya?
1. Memasak untuknya,suami dan anak-anaknya.
2. Mengemas rumah untuk sentiasa bersih dan kemas.
3. Menyuci pakaiannya, suami dan anak-anaknya.
4. Menjaga anak-anak.



Macam sikit je kan? Mari saya huraikan lagi.

1. Memasak untuknya,suami dan anak-anaknya.

Semasa melakukan proses memasak ni, seorang wanita,isteri atau ibu bukan sekadar ke dapur terus masak tapi mereka perlu menyediakan bahan memasak terlebih dahulu seperti memotong bawang putih, bawang merah, potong sayur, sediakan halia dan sebagainya bergantung dengan resepi apa yang dia nak masak.

Tu kalau semua bahan tadi dah ada kat rumah, bagus la.. kalau belum? Dia kea pergi pasar atau mana-mana kedai yang menjual bahan tadi. Senang kalau dia ada kenderaan dan tahu untuk memandu kenderaan tu sendiri. Kalau tak? Dia kena tunggu masa yang sesuai untuk semua tu seperti menunggu suami tolong belikan atau minta teman suami. Tu pun, kalau suami dia ada masa untuk temankan. Kalau tak ada masa? Sibuk bekerja cari duit untuk isteri dan anak-anaknya. So apa yang biasa wanita buat? Jangan kaki atau naik kenderaan awam ke pasar atau kedai yang berdekatan. Tu semua semata-mata nak masak sahaja tau.



Tu kes kalau ada duit dalam dompet dia. Memang dia akan cari barang masak tu sendiri kalau suami tak dapat nak temankan dia. kalau duit tak ada dapat dompet macam mana? Terpaksa tunggu lagi suami, kan...hmm...

Kalau wanita yang pandai cari duit (berniaga online atau apa sahaja yang dia tahu buat), dia akan cari duit ni lagi...hanya nak memasak saja dah banyak proses.

2. Mengemas rumah untuk sentiasa bersih dan kemas.

Mengemas rumah ni banyak kategori juga. So jangan pandang sebelah mata dengan orang yang begelar suri rumah ni.

Paling asas pun kemas-kemas rumah ni, menyapu. Tu ja yang keluar dari kepala kalau yang dah pandang orang sebelah mata tu, "ala..kemas rumah je pun" katanya. Amboiii...

Bak saya huraikan bab kemas rumah ni. Menyapu ruang tamu, bilik tidur, dan dapur. Tu kalau bilik cuma dua tak apa. Kalau lebih dari tiga? Pas tu ada yang cakap pula "tak kan anak tak tolong kot". Kalau anak dia kecil lagi macam mana? Jangan asyik nak mencari buruk orang, tak baik. Macam kau rajin sangat. haha!


Bersihkan meja makan tu salah satu kategori mengemas rumah juga. Lepas makan, kalau jumpa suami yang jenis tunggu, duduk, makan, then belah dari meja makan tu? Haa... semua isteri yang kena kemas kan. Tapi jangan nak salahkan suami pula kalau dia tak tolong. Tengok dulu dia tak tolong kemas sebab apa. Kalau dia ada kerja penting nak buat, memang tanggungjawab kita kemas meja makan tu. Lepas kemas meja makan tu, bukan main campak je kat sinki. Kena cuci lagi...lepas cuci? kalau dia guna kabinet pinggan yang letak tinggal tunggu kering tu ok lagi. Kalau jenis macam mak saya punya rak pinggan tu macam mana pula? Lepas cuci, simpan sini, dah kering simpan sana pula. hahaha! haaa amik kau makjah!

Belum habis lagi ni tau. Part habuk-habuk betabur atas almari, kat frame gambar tu lagi? Tu part habuk kan.. Kalau yang anak-anak dia ramai, banyak permainan tu, haaa jenuh kemas kan. Hati wanita ni sabar dia power rangers. Biar la anak-anak happy main. Nanti dia kemas. Kalau yang garang sikit tu (sikit je la)...dia ajak anak dia mengemas permainan tu sekali.

Tu baru hari biasa. Belum lagi jumpa Aidilfitri. Haaa... langsir, kushion, karpet, bunga hiasan, belum lagi part nak hias rumah untuk raya... Pengsan!

Nak cerita lagi ke bab kemas rumah ni? Sanggup tak nak baca? haha!

3. Menyuci pakaiannya, suami dan anak-anaknya.

Kalau pasal pakaian ni, adalah part paling cerewet sikit kerjanya. Lepas cuci pakaian kotor, kita kena jemur, lepas tu lipat. Lepas tu? repeat! Actually part repeat tu yang buat ramai suri rumah bekerja keras. Hahaha! Pasal apa? Pasal dah settle kosongkan bakul pakaian kotor, tak sampai 24 jam confirm ada lagi yang mengisi bakul tu.

Bab ni, orang bujang rasa kacang je ni. Cuba dah jadi isteri orang. Dengan baju,seluar, pakaian dalam sendiri, suami punya lagi, anak-anak lagi.kann...
Baju suami tu tak jadi masalah kalau bab t-shirt dan kemeja. Yang jenis coverall tu, yang kotor berminyak.. aduuuuhh...nak nangis rasanya...

Baju anak-anak kecil lagi..dah la kecil. Banyakkkk...ni sakitnya masa melipat. hahaha!



Cuci pakaian kotor ni, bukan macam main campak-campak je walaupun ada mesin basuk. Tak boleh la cuci campur sebarang je. Takkan seluar dalam nak campur cuci dengan tudung kan? Haish. Tak senonoh laa. hahaha! Selain tu, baju yang kaler mudah bercampur dengan baju lain, kena asing. So berapa banyak proses hanya untuk sesi mencuci baju?

OK, tu part cuci baju. Sekarang nak huraikan pula semasa menjemur baju tu. Kalau jemuran baju korang tu kat luar rumah, habis kena matahari si suri rumah ni. Panas! ye laa... senang cakap, jemur la pagi-pagi... kalau pagi, suri rumah ni, biasanya nak siapkan sarapan suami dan anak-anak. Dekat-dekat jam 9 - 10 pagi macam tu baru ada kesempatan nak jemur baju tu. Masa tu matahari memang dah naik dah kalau zaman sekarang ni.

Nak jemur tu pula, bukan macam letak ikan masin. Kena jemur elok-elok. Kalau perlu, pakai hanger.

Dah jemur, bila petang, dah kering. Kena buat apa pula lepas tu? Angkat bawa masuk rumah semula. ok ok! tu kalau ceritanya dah kering. Macam mana kalau tiba-tiba hujan turun? Menangis tak berlagu dia! Kalau sempat angkat sebelum basah, syukur Alhamdulillah..tu pun kena jemur semula esok. Aduuiii... Kalau dah basah???? Basah bukan biasa-biasa, Basah yang kuyup tu. Ni bukan nangis tak berlagu ni, nangis melalak hati dia macam orang putus cinta. hahahahaha!

Bila dah kering semua. Benda yang buat sakit kepala dah tiba. Kain berbakul-bakul nak lipat pula. huhuhuhuhu! Dah lipat nak masuk almari sedikit demi sedikit. Aman bila dah masuk almari tu.

Tapi cuba bayangkan apa dia rasa bila tengok baju-baju yang dah siap lipat kemas-kemas tu tiba-tiba runtuh? Ye la... anak-anak tak faham. Dia nak manja-manja dengan mak dia. Dia tak tahu semua lipat-lipat tu boleh buat stress kat mak dia. Tapi, kasih sayang mak tu lebih tinggi dari ketinggian baju yang baru je runtuh tu. hehe. So? Dia kena lipat la balik. hahahaha! Kalau ada suami yang jenis "Yang tolong ambil kan baju abang yang sekian sekian tu, boleh?" Ni bukan sebab dia malas tapi dia tahu lipat baju tu memenatkan. Nanti teruntuh ada yang stress. kehkehkeh.

Tambahan, baju yang dah kering bukan semua kita lipat masuk almari. Ada yang akan digosok (Iron baju). Gosok baju ni adalah kerja suri rumah juga. Dia akan gosok baju suami untuk ke tempat kerja. Akan gosok tudung bawal dia nak pergi bersiar-siar. Akan gosok baju sekolah anak-anak. Akan gosok baju seluruh alhi keluarga semasa hari raya dan majlis-majlis keluarga. Gosok baju ni tak senang macam kita lihat orang lain yang tolong gosok. Walaupun gosok baju untuk seorang punya pakaian tapi bukan sehelai sahaja nak gosok. Contoh : Baju melayu suami untuk hari raya, dia kena gosok baju, seluar dam samping - dah  tiga helai. Kalau dia punya sendiri? Tudung sehelai, baju dia sehelai, kain kurung dia sehelai. so total dah 6 helai. Belum lagi masuk baju anak-anak. Fuhh... saya pun berpeluh tulis pakaian ni. haha!

4. Menjaga anak-anak.

Menjaga anak ni pula, bukan macam kita jaga pet. Menjaga anak-anak ni, akan banyak perkara terpaksa dikorbankan.contohnya, masa untuk tidur.
Semasa orang lain sedang nyenyak dan lena, Subhanallah tidur sampai indah-indah belaka, seorang wanita bergelar suri rumah yang berstatus seorang ibu ni, tak pernah tidurnya nyenyak 100%. Saya cakap macam tu sebab, anak-anak yang masih bayi, malam tu biasanya dia nak minta susu. Ada yang tidurnya tak ikut masa orang dewasa pun. Ada yang menangis tiba-tiba. Macam-macam lagi.

So, suri rumah tak cukup tidur. Siang pula, semasa anak tidur, kadang-kadang tak dapat nak tidur sebab ada kerja rumah lain kena settlekan. Seperti, cuci pakaian, kemas rumah, buat kerja online dan sebagainya.


Nak bagi anak kecil makan bukan macam bagi anak yang dah besar makan. Sediakan je dia suap sendiri. Tak! Bukan macam tu... ibu kena suapkan dia. Dah siap suap, boleh la buat kerja lain sikit-sikit.

Part toilet lagi....anak kecil mana yang tahu pergi toilet sendiri? haha. So, suri rumah kena ganti lampin dia. Tak boleh lambat nanti nangis.

Selain tu, kerja suri rumah akan semakin mencabar lagi bila anak dia demam. Anak yang demam ni cerewet dia tak macam biasa. Agak luar biasa sikit. Ni belum lagi part bagi ubat anak tak nak makan. Huhuhuhu! Pedih hati mak, nak.


. . .
hmm...
Banyak kan kerja suri rumah ni?
Korang masih anggap suri rumah ni biasa-biasa sahaja?
Walaupun wanita yang di luar sana kata, wanita bekerjaya ni lagi banyak kerja nak buat, hakikatnya diorang duduk kat ofis berhawa dingin dan buat kerja-kerja pejabat sahaja. Berbeza dengan suri rumah sepenuh masa yang buat semua kerjanya sendiri. Tak pakai tukang gaji. Tak pakai baby-sitter. Tak pakai makan luar semua.

Tambahan pula, suru rumah zaman sekarang ni canggih dan trending. hehe.
Siap ada yang bisnes from home.

Tapi tak payah nak bandingkan siapa banyak siapa sikit buat kerja.
HAKIKATNYA adalah suri rumah buat kerja tak pernah ada gaji.
Jangan pandang dia macam orang bodoh.

Paling memalukan, suri rumah yang korang anggap bodoh tu, dia pandai cari duit dari rumah je sambil luangkan masa dengan anak-anak kat rumah.

. . .
P.S : Penulisan ini tidak ada kena mengena dengan sesiapa. Hanya untuk menghargai jasa dan pengorbanan wanita yang begelar suri rumah, isteri dan mak kita.

P.S : Suri rumah ni sebenarnya PENYERI RUMAH. Kalau boleh jangan panggil diorang tu suri rumah tapi seri rumah..

P.S : Pekerjaan yang paling banyak dapat pahala adalah suri rumah...Pahalanya melebihi segala pekerjaan di atas dunia...











Danau Labuan Cermin

Assalammualaikum bloggers dan readers,

Alhamdulillah, hari ni dah Ramadhan minggu terakhir. Syukur sebab last-last Ramadhan ni masih stay active dan bersemangat kan. Jangan sebab mood raya, lupa dah nak puasa ye. Ngehehe!

So, hari ni saya nak share satu tempat menarik! Saya salah seorang warga Wilayah Persekutuan Labuan. Oleh itu, saya sangat tertarik dengan nama tempat menarik ni. Nama tempat ni adalah "DANAU LABUAN CERMIN". Funny siut! Sebab ramai warga Sabah atau Wilayah Persekutuan yang salah faham dengan nama tempat ni lantaran namanya sama iaitu L A B U  A N.

oH please... Nak cari tempat ni kat Pulau Labuan (Wilayah Persekutuan Labuan) takkan pernah jumpa la. haha!

Lokasi DANAU LABUAN CERMIN ni sebenarnya di Indonesia. Okeyh la! Indonesia ni luas...lokasi tepatnya adalah di Kecamatan Biduk-Biduk, Kabupaten Berau, Kalimantan Timur, Indonesia. Boleh tengok kat google maps kalau nak tahu lebih tepat.


Search Labuan Klambu - Lepas tu, zoom in..
Then, korang akan jumpa Danau Labuan Cermin!

Dah nampak Danau Labuan Cermin

Dalam maps ni, jelas dah kan... LABUAN KLAMBU atau DANAU LABUAN CERMIN bukanlah WILAYAH PERSEKUTUAN LABUAN.



Nama je sama... Huahaha!

Kepada yang nak datang ke Danau Labuan Cermin ni, Pastikan jangan lupa kamera atau jurukamera korang. hehe....Sebab tempat ni cantik! Sangat cantik! Masha Allah cantikknya ciptaan Allah. Tengok gambar kat bawah ni.





Cantikkkkkkk! kan kan! Danau Labuan Cermin. Mungkin sebab tu la nama dia ada "CERMIN" ...tengok je la air tu... Lawa...Kalau yang pandai berenang dan menyelam tu, ni la masanya nak selfie dalam air. 

Yang minat kamera dan go pro tu, ni la masa nak 'belasah' go pro korang. hehe...

CARA NAK KE DANAU LABUAN CERMIN ni, korang boleh baca artikel lebih lanjut dengan [klik sini].











Saturday, May 7, 2016

Hari Lahir Encik Suami di Kota Kinabalu,26 Februari 2016

Assalammualaikum WBT blogger and readers,

Last update blog ni, Januari 17, 2016. Sejak Februari hingga sekarang, saya sibuk. Blog ni hanya sempat di update wajah baru nya sahaja. Yellow theme!! :) macam mana? Comel tak? Kebelakangan ni, banyak spending time untuk benda-benda yang penting-penting belaka,salah satunya spending time di dunia realiti, bukan maya-maya punya hal.. Nak blogging dan blogwalking tak sempat nak buat. Online tu memang laa online. Dah kerja saya pun memang Online Marketer dan Forex Trader. Memang ngadap komputer juga... cuma, ngadap komputer untuk benda lain. Makin dewasa, makin berlambak idea untuk majukan diri. Idea tanpa tindakan, sia-sia belaka. Jadi, saya stop sementara waktu untuk blogging kat sini.

...huhu! sibuk kan jadi orang dewasa ni. HAHAHA! (teringat plak masa kecik kecik).

hm..Tak perasan. Cepat betul masa. Sekarang dah bulan Mei,2016. hee hee.. so, now saya nak sambung blogging dan blogwalking.. ngehehe!

So now, saya nak story cerita bulan Februari,2016. 26 Februari 2016 lepas, saya dan Encik Suami stay kat Kota Kinabalu time tu. So apa lagi, celebrate birthday Encik Suami kat sana laa..

Gambar tak berapa nak banyak sangat, hahaa...sebab kitorang terkejar-kejar masa. Nak ke sana, nak ke sini. Kamera dilupakan..and may be I have no mood depan kamera this time.. Aish,haha..

Time tu, kami memang melantak movie haha... maklumlaa. Panggung wayang bukan tak ada kat Labuan..cuma, panggung wayang kat Kota Kinabalu tu lagi mantop! ngeh...

Sambil-sambil celebrate birthday Encik Suami, kitorang pun menyelam sambil minum air. Kat sana open class forex trading sikit. Sempat jadi "formal" sekejap. On birthday dia plak tu. huhu...


Bluray player

Alhamdulillah! Tahun ni saya murah rezeki dan berkesempatan untuk belikan hadiah yang lebih bagus dari tahun lepas untuk Encik Suami. :)

We are lucky too sebab sempat beli versi yang ini. Boleh buka You Tube HD dan facebook juga. Yang penting ada internet.

Ayah dan mami pun sempat wish birthday menantunya juga!! heehee! THANKS MAMY & DAD!



MAMY & DAD bagi hadiah barang fitness kat Encik husband. Hehe! SWEET MAMY & DAD!

26 Februari 2016 tu, kitorang berpakaian formal untuk class forex. Lepas settle class, kitorang singgah ke Hypermall 1Borneo sempena hari lahir Encik Suami ni. Aiseh... ter-throwback semua kisah-kisah 2012-2013...




1Borneo, tempat lepak, dating, movie, shopping, tempat kitorang spending time berabis as bestfriends kaw kaw. err...GF/BF la tu..bahasa tapis-tapis skit. kihkihkih...pokoknya, susah senang kami ada kat sana.

Teringat kat TOWER B.
Teringat kat RESTOREN APPLE.
Teringat kat K-BOX.
Teringat si KEMBAR.
Teringat HALL MOVIE.
....semuanyalaaah! termasuk tandas2 nya sekali. HAHA!

Throwback gambar-gambar kat KK, 2012-2013...

ish.. nampak gemuk kan saya? huhu...pipi bolat.

Semasa kat 1 Borneo. kami round mana-mana yang sempat. Kedai POPULAR tak pernah dilupakan. Cuci mata dengan buku-buku, stationery...oh Heaven sungguh.

Sempena birthday encik suami ni, diet-diet tu terlupakan dulu. hahaha! makan mana yang nak makan.. kui kui kui...

Enjoy, lepak, jalan berhari-hari ikut suka hati....
Pastu jumpa client lagi di hari yang lain....



Sebelum balik Labuan, sempat ke teratak pelukis Sabah, Halim Batak dan Kartunis Binjai (Ujang) untuk berurusan lukis melukis.

....dan saya mengambil peluang untuk membeli JUMP ROPE Reebook paling idaman sekali!

Yang kuning biru saya punya, yang pro form
Encik husband punya. Jump Rope ni jenis speed punya.
Siapa yang minat jump rope dance,
atau...fitness speed jumpa,
yang ni la - TERBAIK!

Kalau ikutkan hati, nak lama lagi kat KK tu. Malas nak balik Labuan awal-awal...tapi, apakan daya, urusan kat Labuan bukan seketul dua tapi.. berlambak! huwargh!

My wish, semoga Encik suami panjang umur, murah rezeki, kaya dunia akhirat dan sentiasa dilindungi Allah.

Aamiin...

Terima kasih kerana membaca.
Jumpa lagi di lain entry.











Sunday, January 17, 2016

The 5th Wave movie : Misi menghantar Teddy Bear ke pangkalan tentera.

Assalammualaikum bloggers and readers,

14 Jan 2016, movie The 5th Wave release di panggung wayang, right? My husband excited nak tengok ni dari kami kat Kota Kinabalu lagi. Terbawa-bawa excited ke Labuan.

Semalam, kami we free tima and ada mood nak keluar rumah, so misi kami semalam is "THE 5TH WAVE".

Korang dah tengok movie ni? Kalau sudah, pasti korang faham kenapa tajuk entry saya ada "Misi menghantar teddy bear ke pangkalan tentera". Dan kepada yang belum menonton, boleh tengok trailer dulu kat bawah ni.



Macam mana? gempak?! yess!




SINOPSIS "THE 5TH WAVE"

Sinopsis [Part 1]
Dalam movie #THE 5TH WAVE" ni, watak utama adalah seorang budak perempuan yang masih bersekolah menengah bernama Cassieophia (sempena nama gugusan bintang). Dia mempunyai seorang adik lelaki yang bernama Sam Sullivan.

Cassie dan keluarga tinggal di Ohio dengan bahagia dan normal. Namun, pada suatu hari mereka didatangi oleh makhluk asing yang mereka gelar sebagai "The Others". Hari pertama "The Others" datang ke bumi, mereka berada di merata tempat di seluruh dunia. Ohio? Jelas sekali kapal makhluk asing tersebut berada di atas Ohio. 10 hari selepas kedatangan "The Others" ke bumi, tiada apa-apa amaran atau pesanan daripada "The Others". Senyap. Tiba-tiba, wujud satu keadaan yang menyusahkan penduduk seluruh dunia dengan segala sumber air dan elektrik dimatikan. Tidak berfungsi sama sekali! Itu dipanggil sebagai "The 1st Wave" . Cassie dan Sam, terpaksa mengambil air daripada tasik yang ada di kawasan mereka tinggal untuk meneruskan keperluan air mereka.

Kemudian, muncul "The 2nd Wave" iaitu tsunami atau bencana alam seperti gempa bumi. Di Ohio? hanya tasik yang perlu dirisaukan. Di laut? sudah pasti tsunami besar. "The 2nd Wave" sudah ramai manusia yang mati lantaran bencana alam tetapi "The Others" belum mahu berhenti lagi. Mereka meneruskan dengan "The 3rd Wave".

"The 3rd Wave" ialah mewujudkan virus daripada burung. Virus ini menular keseluruh Ohio dan seluruh bumi. Di sini, lebih ramai lagi yang tidak mampu bertahan. Wanita, kanak-kanak, lelaki dan sesiapa sahaja mati dengan virus ini. Termasuklah ibu kepada Cassie. Ibu Cassie mati kerana virus ini kerana ibunya adalah salah seorang jururawat yang bertugas untuk mengawasi pesakit-pesakit yang terkena virus.

Sejak hari itu, tinggallah Cassie dan Sam bersama ayahnya. Mereka pergi ke kem pelarian untuk berlindung daripada "The 4th Wave". Wave keempat adalah "The others" menyerupai seperti manusia dimana manusia tidak mampu mengenal "The Others" kerana mereka sama sahaja seperti manusia.

Timbul situasi kesukaran untuk mempercayai sesiapapun. Manusia berbunuhan sesama sendiri kerana masing-masing tidak mampu mengenal "The Others". Siapakah "The Others" ?

Di Kem pelarian tersebut, tiba-tiba mereka didatangi oleh askar-askar dari Amerika Syarikat dengan kereta kebal dan bas sekolah yang besar lebih dari sebuah bas. Cassie hairan bagaimana mereka boleh menghidupkan enjin kereta sedangkan elektrik dan apa sahaja teknologi sudah dimusnahkan oleh "The Others". Siapa kah askar-askar tersebut?

Askar tersebut mengaku bahawa mereka mahu menentang "The Others" sebelum kemunculan "The 5th Wave". Dalam briefing, kanak-kanak dan remaja diminta untuk menaiki bas sekolah dan orang dewasa diminta berkumpul ke dewan makan. Kanak-kanak yang menaiki bas akan dihantar ke pangkalan tentera untuk dilindungi.

Di dewan makan, mereka mendapati terdapat seorang "The Others" di dalam dewan tersebut lalu mereka semua mengeluarkan pistol masing-masing dan.........they killing each other! termasuklah ayah kepada Cassie dan Sam.

Jadi, dimanakah Cassie dan Sam?

Sinopsis [Part 2]
Cassie dan Sam diminta naik ke sebuah bas sekolah untuk dihantar ke pangkalan tentera. Ayahnya terpaksa melepaskan mereka menaiki bas tersebut. Cassie dan Sam kesal terpaksa akur dengan keputusan ayahnya untuk tinggal di kem tersebut bersama orang dewasa yang lain.

Di dalam bas, Sam memberitahu kakaknya bahawa patung teddy bearnya tertinggal di dalam khemah. Sam terlalu sedih tanpa teddy bear tersebut dan dia mahu mengambil teddy bear tersebut sebelum bas itu bertolak dari situ. Cassie yang terlalu sayang kepada Sam tidak mahu adiknya kemana-mana dan meminta Sam menunggunya di dalam bas sementara dia mengambil teddy bear tersebut.

Semasa Cassie mengambil teddy bear Sam. Bas tiba-tiba bertolak meninggalkan Cassie. cassie cemas dan mengejar bas tersebut dan Sam di dalam bas tersebut menjerit-jerit nama kakaknya. Namun, Cassie tidak berjaya mengejar bas tersebut dan Cassie mencari ayahnya.

Cassie ke dewan makan dan melihat ayahnya di dalam dewan. Cassie cemas apabila melihat keadaan didalam dewan begitu kecoh. Ayahnya sempat menjerit kepada Cassie menyuruhnya lari. Cassie terlihat orang dewasa di dalam dewan itu bertembak-tembakan dan melihat sendiri ayahnya mati ditembak lalu Cassie pun lari ke hutan yeng berdekatan sambil menangis.

Selepas tentera-tentera itu meninggalkan kem pelarian, Cassie kembali ke kem tersebut mencari ayahnya di dewan makan. Malangnya, ayahnya memang sudah mati. Cassie tidak boleh berbuat apa-apa lalu pergi dari situ. Sebelum pergi, Cassie sempat mengutip semula teddy bear adiknya lalu dimasukkan ke dalam beg galasnya. Selain itu, Cassie juga mengambil senapang kepunyaan seorang askar yang sudah mati di situ.

Cassie ke hutan, tanpa haluan.

Sinopsis [Part 3]
Sam yang sudah dibawa ke pangkalan tentera, dijadikan askar bersama kanak-kanak lain. Di sana, Sam berjumpa dengan Ben Parish. Ben Parish adalah seorang budak lelaki yang terkenal di sekolah kakaknya. Cassie adalah salah seorang peminat Ben Parish. Ben Parish dijadikan ketua skuad di sana untuk misi membunuh "The Others". Panggilan bagi Ben di pangkalan adalah "Zombi".

Semasa di pangkalan tentera, semua kanak-kanak akan diberikan alat pengesan ditengkuk mereka. Mereka juga diajarkan bagaimana untuk mengenal "The Others" dengan mudah sedangkan rupa "The Others" adalah sangat sama seperti manusia.

kanak-kanak diajar menembak, mereka berlatih seperti askar-askar dewasa termasuklah Sam.

Sinopsis [Part 4]
Cassie berjalan jauh untuk ke pangkalan tentera agar boleh mendapatkan adiknya semula. Namun, ketika Cassie berada di kawasan jalan raya yang banyak mayat bergelimpangan dan banyak kereta rosak disekelilingnya, kaki Cassie ditembak oleh "The Others" menggunakan senapang sniper. Lalu Cassie pengsan.

Apabila Cassie bangun, dia mendapati, dia diselamatkan oleh seorang lelaki. Lelaki tersebut bernama Evan Walker. Disebabkan keadaan agak sukar untuk mempercayai sesiapapun, adalah mustahil bagi Cassie untuk mempercayai Evan walaupun sudah menyelamatkan nyawanya.

Walau bagaimanapun, lama kelamaan, Cassie percaya kepada Evan dan mereka bersama-sama ke pangkalan tentera untuk mendapatkan Sam semula. Dalam perjalanan mereka ke pangkalan tentera, Cassie dan Evan ditemui oleh "The Others". Dalam pertempuran Evan dengan "The Others", Cassie mendapati bahawa Evan adalah salah seorang daripada "The Others"!

Evan cuba untuk menyakinkan kepada Cassie bahawa dia tidak merbahaya kerana dia sangat menyintai Cassie. Dia adalah manusia dan makhluk asing. Dalam keadaan yang sukar untuk memberi apa pun keputusan, Cassie meninggalkan Evan di hutan dan dia pergi ke pangkalan tentera sendirian.

Sinopsis [Part 5]
Di pangkalan tentera, Ben Parish dengan nama gelarannya "Zombi" diarahkan membawa skuadnya ke medan perperangan. Oleh hal yang demikian, mereka membuat persiapan dengan berlatih dan belajar menembak daripada seorang perempuan yang lasak bernama Ringer.

Pada hari mereka untuk dihantar berperang, Ben Parish sempat mengikat Sam di tandas agar dia tidak dihantar ke medan perang bagi melindungi budak kecil itu. Ben tidak sampai hati untuk membawa Sam bersamanya ke medan perang.

Di medan perang, mereka diberikan alat seperti helmet yang dilengkapi dengan kanta yang boleh melihat otak "The others" yang berwarna hijau dan seperti serangga parasit di dalam kepala mereka. Jika di medan perang tersebut mereka terlihat manusia yang di dalamnya terdapat parasit tersebut, maka Ben akan mengarahkan skuadnya menembak.

Disebabkan "The others" terlalu ramai diluar sana, Ringer membuat helah agar semua skuad berjaya masuk ke kawasan yang sesuai untuk bersembunyi. Di tempat persembunyian mereka, Ringer mengamuk dengan keadaan mereka yang dijadikan sebagai askar. Menurut Ringer, hal tersebut adalah melampau dan tidak masuk di akal langsung. Bagi Ringer, kanak-kanak bukan dilindungi tetapi mereka dijadikan alat untuk perperangan sedangkan Voch (Ketua Askar di Pangkalan Tentera) boleh membuang bom sahaja di kawasan "The Others" jika benar-benar mahu membunuh "The Others" tersebut. Ringer turut mempersoalkan mengapa mesti kanak-kanak yang dihantar untuk membunuh "The Others"?

Dalam pertengkaran Ringer dengan Ben Parish di tempat persembunyian mereka, Ringer mengerat tengkuknya yang ditanam alat pengesan itu lalu dikeluarkannya. Dia merasa seperti dipergunakan oleh Voch. Ketika alat pengesan ditengkuk mereka dikeluarkan, semua skuad terkejut apabia melihat kepala Ringer ada parasit hijau! Lalu semua skuad mengacukan senapang ke arah Ringer.

Ringer terkejut dan tidak mengerti apa yang sedang berlaku. Ben cuba menenangkan keadaan dan meminta agar semua skuad menurunkan senjata. Ben juga turut mencuba mengeluarkan alat pengesannya di tengkuk. Sekali lagi semua skuad terkejut apabila tiba-tiba kepala Ben ada parasit hijau!

Di sini, Ben, Ringer dan semua skuad mengerti bahawa mereka semua ditipu bulat-bulat oleh Voch. Voch lah "The Others". Kanak-kanak dimanipulasikan dan diperalatkan untuk membunuh sesama manusia untuk menghapuskan semua survivors (manusia yang masih hidup di bumi). Manusia dihantar untuk membunuh manusia! Agar mereka pupus dengan sendiri dan yang penting oleh diri mereka sendiri.

Di situ, Ben Parish baru teringat tentang Sam (Nama gelaran Sam adalah Nugget). Sam yang diikatnya di sebuah tandas sebelum sampai ke medan perperangan. Ben menyesal meninggalkan Sam di pangkalan tentera. Ben ingin kembali ke pangkalan tentera untuk menyelamatkan Sam.

Agar tidak kelihatan ketara dengan rancangannya, Ben meminta salah seorang skuad untuk menembaknya di mana-mana bahagian yang tidak terkena dengan organ dalaman.

Ben Parish mengarahkan skuad yang lain mengeluarkan alat pengesan dari tengkuk masing-masing dan dia pula, memasukkan semula alat pengesannya di tengkuk lalu dia berpura-pura ditembak tetapi masih hidup. Bila tiba masanya, Ben dijemput oleh helikopter Voch dan dia kembali ke pangkalan tentera.

Di pangkalan tentera, Ben cuba berpura-pura untuk meyakinkan Voch bahawa hanya dia sahaja yang terselamat. Malangnya, muslihat Ben adalah sia-sia belaka. Voch tetap tahu dan dia mahu Ben dihapuskan. Tidak sempat untuk membunuh Ben, sistem pangkalan tentera berlaku sesuatu. Mereka mengalami gangguan dan mereka diserang dengan beberapa letupan bom. Ben melarikan diri.

Sinopsis [Part 6]
Cassie berjaya ke pangkalan tentera dengan berpura-pura terjatuh di jalan raya semasa sebuah bas sekolah melintasi jalan raya tersebut. Askar dari bas tersebut membawa Cassie bersama mereka ke pangkalan tentera.

Di pangkalan tentera, Cassie di bawa masuk dan menjalani ujian yang sama seperti Ben Parish dan Sam. Disebabkan Evan sempat memberitahu Cassie bahawa pangkalan tentera adalah tempat yang tidak selamat dan digunakan oleh "The Others", Cassie membunuh seorang wanita yang berada di dalam bilik ujian bersamanya. Cassie memakai pakaian wanita itu untuk menyamar dan dia keluar dari bilik ujian tersebut. Semasa Cassie mencari jalan di dalam pangkalan tentera tersebut untuk mencari Sam, Cassie terserempak dengan Ben Parish yang sedang melarikan diri dari Voch dan konco-konconya.

Di situ, Ben cuba menerangkan keadaan yang berlaku dan dia juga memberitahu tentang di mana keberadaan Sam, adik Cassie. Semasa mereka sedang menuju ke tempat Sam, tiba-tiba mereka didatangi oleh konco-konco Voch dan mereka diserang. Tiba-tiba, konco-konco Voch diserang pula oleh seorang lelaki yang datang dari atas bumbung. Dia adalah Evan Walker. Evan Walker datang untuk menyelamatkan dan membantu Cassie.

Evan dan Cassie sempat berbual hal peribadi mereka dan Evan menyatakan kepada Cassie bahawa tidak penting untuk dia memilih dia adalah siapa sama ada manusia atau makhluk asing tetapi yang dia tahu adalah dia memilih Cassie, orang yang dia cintai. Evan mengarahkan Cassie keluar daripada pangkalan tentera itu secepat yang mungkin kerana dia akan meletupkan pangkalan tentera tersebut.

Ben membawa Cassie ke ruangan di mana kanak-kanak lain diarahkan untuk naik ke kapal terbang untuk mereka dibawa ke kawasan yang hanya "The Others" yang tahu. Ben yakin adik Cassie pasti berada di sana juga. Cassie mencari adiknya di dalam keramaian kanak-kanak itu. Mujurlah Cassie terlihat Sam lalu dia membawa Sam lari daripada ruangan itu.

Selepas Cassie dan Sam berpelukan dan menangis,Cassie memberikan semula Teddy Bear milik Sam kepada Sam. Kemudian, Ben Parish pula mengeluarkan alat pengesan di tengkuk Sam.

Beberapa minit kemudian, mereka keluar daripada pangkalan tentera itu dan berlari menuju ke hutan tetapi Voch terlihat mereka dan mereka diserang oleh rekahan tanah dan mereka juga ditembak bertalu-talu. Mereka cuba berlindung di sebalik lori besar. Tiba-tiba, Ringer datang dengan sebuah jeep. Mereka naik jeep itu dan mereka melesapkan diri dari kawasan pangkalan.

Akhirnya mereka selamat dan mereka berkumpul semula bersama-sama skuad yang diketuai oleh Ben Parish.

PERSOALAN

Selepas membaca sinopsis, saya yakin korang tertanya-tanya kemana perginya Evan Walker. Kan?

Bagaimana Evan Walker boleh melakukan sendiri dalam misi meletupkan pangkalan tentera? Oh kuatnya dia? - dah jadi macam ninja.

Kemana pergi kanak-kanak lain?

Sebenarnya, pasti banyak persoalan yang akan timbul jika korang alert semasa melihat movie ni.

INFORMASI MOVIE "THE 5TH WAVE"

Movie ni belum berakhir sampai di sini. Akan ada sambungan ke dua yang berjudul "THE INFINITE SEA".

Movie "The 5th Wave" adalah berdasarkan novel yang ditulis oleh Rick Yancey. Novel "The 5th Wave" dikeluarkan pada tahun 2013. Kemudian,novel "The Infinite Sea" adalah sequel daripada "The 5th Wave" yang dikeluarkan pada tahun 2014.

Tahun ini, 2016 akan dikeluarkan pula novel ketiga yang berjudul "The Last Star".

Movie "The 5th Wave" released pada 14 January 2016 yang diarahkan oleh J.Blackson.

KRITIKAN

Bagi saya, movie ni lebih kurang sama seperti "THE HOST" di mana makhluk asing menyerupai manusia tetapi dari segi kecanggihan dalam mempersembahkan dari segi grafik movie, "THE HOST" lebih gempak berbanding "THE 5TH WAVE".

Selain dari "THE HOST", movie ni juga hampir sama dengan "THE HUNGER GAMES" dan "THE MAZE RUNNER". Watak penjahat menggunakan kanak-kanak atau remaja untuk dimanipulasikan pemikiran mereka. Namun, sayangnya cara filem "THE 5TH WAVE" dipersembahkan agak kurang mencabar. Kurang aksi dan kurang 'puzzle' means, kita boleh bandingkan dengan "Maze Runner" di mana remaja-remaja ini tiba-tiba berada di sebuah maze yang besar dan dipersoalkan, "Dari mana datangnya mereka semua"? dan "Siapa yang menghantar mereka ke maze?". Ia boleh mewujudkan perasaan ingin tahu penonton mengapa, bila, siapa. Dengan persoalan-persoalan dan aksi-aksi yang sedemikian, sudah pasti penonton akan promise la nak tengok next sequel. Cara director "THE 5TH WAVE" lebih menonjolkan perasaan perasaan berbanding aksi dan cabaran dalam movie tersebut di mana director memfokuskan, betapa sedihnya Cassie kerana telah membiarkan adiknya, Sam sendirian di Pangkalan Tentera.

Bagi saya, movie ini lebih kepada MISI MENGHANTAR TEDDY BEAR KE PANGKALAN TENTERA. Apabila sampainya Cassie ke pangkalan tentera tersebut, Cassie mencari Sam dan setelah bertemu Sam, Cassie memberikan semula Teddy Bear tersebut kepada Sam. So, MISSION ACCOMPLISHED! Kenapa saya katakan begini, sepanjang movie ini, memang jelas Cassie mahu mencari Sam dan Cassie membawa teddy bear tersebut bukan untuk menjelaskan atau penekanan tentang 5TH WAVE.

Walaupun begitu, saya masih suka movie ni. Cuma cara persembahan director kurang penekanan dengan situasi "THE 5TH WAVE" seperti ditajuknya.

Mungkin, tajuk ni lebih sesuai jika begini "THE SAM'S TEDDY BEAR". hahaha!

Dalam mempersembahkan percintaan, movie "THE 5TH WAVE" memilih untuk mempersembahkan kisah cinta tiga segi yang hampir sama dengan "THE HUNGER GAMES". Cinta tiga segi itu adalah antara Cassie, Evan dan Ben. Kalau saya, saya lebih suka Cassie bercinta dengan Evan berbanding Ben. Hahaha! Opss! Ben boleh bercinta dengan Ringer! kuikuikui.

WATAK-WATAK "THE 5TH WAVE"












NILAI-NILAI MURNI

Sam - Dia budak lelaki yang comel dan baik hati sebab barang mainan dia adalah "Teddy Bear". Budak yang baik, ikut cakap ibu bapa dan kakaknya. Scene : Semasa ayahnya mengarahkan supaya dia ikut kakaknya dan ikut cakap kakaknya, Sam faham dan taat kata-kata ayahnya.

Cassie - Anak yang baik dan kakak yang penyayang. Dia sangat sayang adik lelaki dia. Scene : Menidurkan adiknya ketika adiknya tidak dapat tidur dan keseluruhan scene movie, Misi Cassie adalah untuk mendapatkan semula adiknya.

Evan - Suka membantu dan ikhlas. Scene : Semasa menyelamatkan Cassie.

Ben - Seorang yang popular dan tidak berfikir panjang. Scene : Percaya dengan pasukan askar dan membunuh manusia lain yang dia percaya bahawa itu adalah "The Others" tanpa soal selidik.

Ringer - Seorang yang mudah memberontak, tidak mudah diperalatkan oleh orang lain dan lasak. Scene : Semasa di pangkalan tentera, dia tidak suka budak lelaki memperlekehkan dan membulinya. Semasa di medan perang, Ringer lah orangnya yang mengungkap siapa sebenarnya "The Others".

Sekian.

Terima kasih sudi baca.
Jumpa lagi di next Entry.
http://sopheestudio.blogspot.com











Thursday, January 14, 2016

Selamat Tahun Baru 2016 dan Review 2015

Assalammualaikum Bloggers dan Readers!

Selamat tahun baru  2016 saya ucapkan kepada semua bloggers, pembaca, penulis, facebookers, dan semua rakyat Malaysia....err... dan juga kepada makhluk hidup seluruh angkasa ni. haaa! tu dia. kihkihkih...

So, dah starting azam baru yang semalam-semalam korang list? siap list dari tahun 2015 lagi tu kan. ooo... mesti dah pakai buku diary baru dah ni. Berkilat-kilat lagi buku diary/catatan tu. Tapi jangan sampai bulan 12 pun still berkilat. ngiahaha!

harap belum terlampat wish tahun baru saya ni. Alaa..still january kan, masih hot lagi tahun baru 2016! Jadi, masih ada feeling-feeling new year lagi ni. hehe!

Apa azam baru korang tahun ni? Apa cerita azam tahun lepas?

Ok. Tahun lepas (2015), saya dan suami still fresh wedding. haha! Saya pun tak ingat apa azam baru saya untuk 2015. Yang saya tahu masa tu sedang sweet-sweet, dating-dating je dengan sang suami. Ehh! kesitu pula.. maksud saya, awal tahun tu, kami masih sibuk menyesuaikan diri dengan stage baru kami iaitu alam perkahwinan! malah bukan sahaja menyesuaikan, tapi seperti over sesuai pula.

Sibuk belajar masak masakan favourite suami la, sibuk kat dapur dengan macam-macam resepi la, sibuk buat income thru internet la, sibuk main game COC la..ye la, kan baru start main COC kan, laki bini perangai 2 kali 5 je. Minta-minta troops plak tu. Lepas tu siap minta belanja suami beli GEMS. hahaha! buruk perangai.

Jadi, pointnya, awal-awal tu, kitorang punya azam agak terabur sikit. Semua kitorang nak cuba buat. Ye laa, kalau sebelum tu, buat sesuatu kena buat appointment dulu, jumpa kat sekian sekian dulu, lepas kahwin, tak pandai dah buat appointment, bangun pagi dah sibuk "sayang, apa kata kita buat macam ni dan macam tu, hari ni...kemudian boleh la beli itu.. ini...", esok nya pula, "Darling, jom la kita terai main game ni pula... tapi PC tak boleh angkat la ni.." aduh! serabut kan? kehekehek!

Masa tu, azam kami hanya satu, ENJOY TIME! oyeahhh! hehehe...menikmati dan meraikan kejayaan kami yang sudah berjaya ke level baru (Alam perkahwinan). Pokoknya honeymoon sepanjang masa. Sebab sama-sama tak kerja. Masing-masing buat income online.

Kitorang jalan-jalan, shopping-shopping, makan-makan.

Dalam beberapa bulan selepas kahwin, terasa badan ni macam naik la pula. Alamayai! Tu laa, kuat melantak - "oh, bahagia namanya tuu"...

So then, sejak berat badan semakin meningkat gara-gara makan tak kontrol lepas kahwin tu, kami pun start buat azam. Azamnya...

1. FITNESS LIFESTYLE

Start la journey fitness (program nak turunkan berat badan)
Nak turunkan berat badan beberapa kg untuk saya dan buang belly fat. Encik suami pula kena start buang berat badan banyak sikit. huhu. Actually, dalam tahun 2014, sewaktu dekat-dekat majlis perkahwinan (dalam persiapan wedding) lagi, kitorang dah tak jaga pemakanan. Malah, jogging pun dah stop. Apatah lagi workout/fitness segala macam. So, 2015 memang kena tough la nampak gayanya.

Since start balik makan gaya diet Atkins tahun 2015, pergi jogging dan buat workout, saya hairan kenapa susah sangat berat badan encik suami ni nak turun selepas hampir 3 - 4 bulan. Hmm... kenapakah? Berat saya pula? naik turun naik turun... kalau macam ni tak habis la jawabnya.

Diet atkin sudah ni , makan nasi pun tak (dah namapun diet atkins). Pas tu, siap beli produk bunga safron (kawal selera makan dan meal replacement). Hairan sungguh tak turun-turun tapi maintain je. Mendatar... sedangkan, masa tahun 2014, senang je turun berat ni. Macam kacang je! haha! ambil produk yang sama juga tu.

Pada suatu hari, encik suami beli ebook Kevin Zahri. Baca punya baca, laaaa... rupanya faktor umur. Leh! dah tua ke apa. hahaha! Bukan, maksusnya begini, since umur kita dah semakin meningkat ni, kita tak boleh lupakan kalsium dan vitamin C. Bila kalsium kita semakin kurang dan menghilang lalu sukar untuk mendapat sumber kalsium baru, lemak akan menggantikan kalsium dalam badan kita. So, apa kaitan kalsium dengan vitamin C? Vitamin C adalah penting untuk penyerapan kalsium.

Setelah mendapatkan info ni daripada ebook Kevin Zahri tersebut, kami pun pergi shopping dan dapatkan stok Vitamin C, Kalsium,fat burner dan Fish Oil.

Selepas pengambilan yang kerap dan maintain, Alhamdulillah, berat badan Encik suami semakin kurang.

Berjaya atau tidak sepanjang tahun 2015? Jawapannya berjaya! dan sebenarnya boleh diturunkan lagi tapi...disebabkan Encik suami lebih suka buat workout bina otot, maka, berat dia tak dapat nak ditentukan penurunan atau kenaikan. Otot akan semakin bertambah dan menjadi berat jika kita buat workout otot. Kalau dia timbang berat badan, dah combined berat fat dan mass(otot). Jadi, Encik suami start fokus bina otot je lepas tu.

Encik suami start beli dumbbell yang besar-besar sampai 10kg satu.

Okeyh, tu cerita Encik suami dengan dumbbell-dumbbellnya.. saya pula? Saya start layan skipping yang diinspirasikan oleh lagu "RISE-UP". Boleh tengok video kat bawah untuk dengar lagu tu. Macam mana saya jatuh cinta semula dengan sukan Jump Rope ni, boleh klik sini untuk baca.



Actually, saya nak pro skipping ni pada tahun 2015. Tapi nampaknya praktis basic belum pas pas lagi sampai hari ni. kihkih..

Masih setakat basic. huahua... tak senang macam kita tengok kat video. huhu..

2. KOMPUTER BARU

...and then, azam tahun 2015 saya nak dapatkan PC yang proccessor power sikit. Klik klik laju. Buka photoshop macam kacang, buka bluestack tak hang dan boleh making video semua. Alhamdulillah saya berjaya saving money and beli PC bernilai RM2000 +/- dengan hanya "klik klik" thru internet. PC ni saya beli sebagai kegunaan saya membuat kerja kat rumah seperti projek projek photoshop, video, autodesk, grafik, website, drawing dan sebagainya. Selain tu, gaming! PC yang yang mantop tapi jimat. Sebab, RM2K dah boleh angkat bawa rumah dan money making. Esok-esok dah balik modal. wihihihi! My lappy dah boleh rest. Bawa untuk buat kerja kat luar sahaja.

3. TELEVISYEN

Ketiga, TV. Azam barunya TV baru. hahaha! Kepada yang kenal saya dekat sangat2 dulu, dalam hidup saya mustahil ada list TV. Saya tak ingat sejak tahun berapa tapi memang saya dah lama tak tengok TV sejak sekolah menengah. Astro? Sampai hari ni saya tak ingat nombor-nombor channel kalau korang just sebut "HBO", "AXN" atau "DISCOVERY CHANNEL" . Kalau korang nak suggest rancangan TV, sila sebutkan nombor channel bukan nama channel. FAILED ni.. failed! Since ada astro dalam rumah dulu, saya tidak pernah tahu apa-apa pun termasuklah Maharaja Lawak atau pun Akedemi Fantasia. Saya tahu korang minat tu semua, saya tahu apa kebendanya tu tapi percayalah, saya tidak akan tahu, siapa yang ada kat dalam rancangan tu. Siapa menang ke, suara siapa lawa ke, siapa yang paling boring ke..ntahla. Tak tahu.

So, this is the weird thing. Saya merancang beli TV baru? So ceritanya macam ni. My husband memang suka lepak depan TV. Semasa kami bertunang dulu, dia memang suka layan TV. Dia suka layan movie, dia suka layan WWE setiap selasa dan Jumaat malam. Selain tu, dia suka juga layan discovery channel. My mom and my dad juga suka tengok TV. Diorang suka tengok movie dan WWE (My mom teman my dad je tu tengok WWE tuu..hikhikhik..) Since my older sister stay tempat lain, dah tak ada TV kat ruang tamu sebab TV tu diorang older sister yang punya termasuklah astro (Sekali astro dalam bilik my mom/dad tu my older sister yang punya but my dad yang bayar untuk 2nd decoder tu).

Bagi saya, no TV still can hidup lah! ngiahaha. Nanti ada TV tu saya layan DVD player je lebih. Astro ada pun mungkin tak buka langsung. Bazir kan. Sebelum older sister pindah, my husband layan TV internet atau youtube kat bilik je sebab kat ruang tamu remote my older sister dan anak-anak dia yang punya. Tak ada chance la kan. haha!

So, azam saya nak beli dua TV. Satu untuk my husband lepak kat ruang tamu sambil WWE and Discovery Channel atau apa sahaja yang dia minat. Saya follow je. Sebab kalau saya yang kongker remote tu, nanti saya buka cartoon 24 jam. No story la. Kenapa still minat kartun tu ntah la kenapa. Saya pun tak faham. hahaha!
Satu lagi, saya plan untuk ganti TV lama ayah dalam bilik dia. Aduh, TV kotak kau. Kesian huhu... Sekarang kan zaman blue ray! mana ada TV kotak dah.

Alhamdulillah, saya berjaya saving money lagi thru internet bisnes untuk TV ruang tamu. Saya nak yang besar macam panggung tu. kahkahkah... tapi mahal sangat pula. Mampuih! Ambil la biasa-biasa je bawah RM1K. Besar juga tu, tak payah pakai kanta pembesar untuk orang rabun macam saya ni. huehue.

...tapiii, hah! ada tapinya... disebabkan hidup ni tak selalunya di atas, ye lah macam roda kan. Tiba-tiba masalah datang, tak dapat TV satu lagi. Postpone hadiah TV untuk birthday my mom. Tukar dengan hadiah lain.

Hujung tahun, 07 Disember tu, suprise pula, Encik husband belanja TV satu lagi untuk birthday my dad. Hah! Azam 2015 settle untuk TV dalam bilik my mom and dad. Boleh dah tengok TV cantik-cantik dalam bilik. Jimat ruang. Tak payah pakai TV kotak dah.

4. MENINGKATKAN KEWANGAN, IBADAH DAN ILMU

Azam yang ni memang sebelum-sebelum berkahwin pun memang dah ada. Memang mesti punya! Rasanya ni basic untuk semua orang. Kalau tak ada ni, parah ni. Kalau yang ni memang dah jadi hobi kami berdua cuma tahun ni tambah satu la...

5. BERSAMA SUSAH SENANG
selamanya...
"susah senang" sebelum kahwin
dengan sesudah kahwin tu beza tau! hehe.



Selesai review 2015. Yang negatif akan dijadikan pengajaran...yang positif akan dipertingkatkan lagi. Yang belum settle tahun 2015, bawa ke tahun 2016. In Shaa Allah terlaksana. Aamiin...

Thanks a lot to my mr.husband for everything.
I love you, forever!











30 Days Blog Challenge (31) 8Share (1) Ana Cikey (1) Android Game (2) ANTV (1) Apa itu SEO (5) Aplikasi Facebook (2) Assign Jobs (2) Beats Pill (1) Belajar Musik (1) Belajar Petik Gitar (1) Berita (7) Blog Sofinahlamudin.com (13) Blogwalking (14) Buat Duit (12) Buku Kegemaran (2) Cabut Gigi (1) Catatan Harian (66) Catatan Kota Kinabalu Februari 2016 (1) Catatan Kota Kinabalu Oktober 2015 (1) Celebration (35) Cinta (8) Clash Of Clan (3) Congratulations (2) contest (3) Contest SEO Eridy (5) Dentist (1) Despicable Me (2) Diary 2014 (2) Drama (1) Dunia Blog (81) Eat That Frog By Brian Tracy (5) Elken (7) Encik Mohd Nasyit Md Nooh (121) Favourite Song (27) FikAyuWedding (1) Fitness (3) Forex (8) Fotografi (2) Game (9) Gigi (1) Giveaway (3) Happy Birthday (2) Hari Malaysia (1) Hari Raya Aidilfitri (3) Header (1) Headset (1) Hobi (7) Hobi bersama suami (5) Indonesia (1) Info Kecantikan (1) Info Kesihatan (10) Islam (3) Jejak Paranormal (1) Jump Rope (2) Karya Sofinah Lamudin (2) Kawan (17) Keluarga (14) Kenalan Baru (5) Kerja Makan Gaji (3) Ki Prana Lewu (1) Kisah Realiti Sofinah Lamudin (11) Kota Kinabalu (3) Kreatif (16) Labuan FM (1) Lawak (1) Left 4 Dead 2 (3) Lelaki (5) Lepak (1) Logo (3) Maze Runner (1) Melancong (1) Minions (1) Motivasi (37) Movie (10) Nuffnang (1) Old Town White Coffee (1) Only Sophee.lz Dote (42) PC Games (3) Pendapat Peribadi Sofinah Lamudin (1) Personaliti (8) Pokemon Go (2) Produk Mary Kay (1) Projek (5) Puan Sofinah Lamudin (15) Q One Speaker (1) Rakan Blogger (20) Ramadhan Al-Mubarak (10) Ramping dan langsing (1) Random Post (13) resepi (4) Review Produk (3) Review Tahun 2016 (1) Ronda K.K (1) Sabah (1) Saya dan Ramadan 2013 (34) Saya dan Ramadan 2015 (2) Scorch Trials (1) Search Engine Optimization (5) Segmen Blog (11) Sejarah (1) Senaman (1) Sentimental Post (10) Shaklee Supplement (1) Sherina Munaf (5) Si Awak dan Si Saya (7) Skipping Jump Rope (2) Skuter (1) Slim 7D (1) Smartphone Game (1) Sofinah Beauty Consultant Mary Kay (1) Sofinazz (3) Sofinazz Anniversary (1) Suami Isteri (6) Supplement (1) Suri rumah (1) Tahun Baru 2016 (1) Tahun Baru 2017 (1) Tempat Menarik (1) Tentang Dia (25) The Secret (3) Tips (1) Traveling (1) Troll (5) Tutorial (2) Tutorial Tudung (2) Tutorial Tudung Halfmoon (1) Wanita (4) Warna-Warni Kehidupan (3) Workout (3) WP. Labuan (8)