Sunday, January 17, 2016

The 5th Wave movie : Misi menghantar Teddy Bear ke pangkalan tentera.

Assalammualaikum bloggers and readers,

14 Jan 2016, movie The 5th Wave release di panggung wayang, right? My husband excited nak tengok ni dari kami kat Kota Kinabalu lagi. Terbawa-bawa excited ke Labuan.

Semalam, kami we free tima and ada mood nak keluar rumah, so misi kami semalam is "THE 5TH WAVE".

Korang dah tengok movie ni? Kalau sudah, pasti korang faham kenapa tajuk entry saya ada "Misi menghantar teddy bear ke pangkalan tentera". Dan kepada yang belum menonton, boleh tengok trailer dulu kat bawah ni.



Macam mana? gempak?! yess!




SINOPSIS "THE 5TH WAVE"

Sinopsis [Part 1]
Dalam movie #THE 5TH WAVE" ni, watak utama adalah seorang budak perempuan yang masih bersekolah menengah bernama Cassieophia (sempena nama gugusan bintang). Dia mempunyai seorang adik lelaki yang bernama Sam Sullivan.

Cassie dan keluarga tinggal di Ohio dengan bahagia dan normal. Namun, pada suatu hari mereka didatangi oleh makhluk asing yang mereka gelar sebagai "The Others". Hari pertama "The Others" datang ke bumi, mereka berada di merata tempat di seluruh dunia. Ohio? Jelas sekali kapal makhluk asing tersebut berada di atas Ohio. 10 hari selepas kedatangan "The Others" ke bumi, tiada apa-apa amaran atau pesanan daripada "The Others". Senyap. Tiba-tiba, wujud satu keadaan yang menyusahkan penduduk seluruh dunia dengan segala sumber air dan elektrik dimatikan. Tidak berfungsi sama sekali! Itu dipanggil sebagai "The 1st Wave" . Cassie dan Sam, terpaksa mengambil air daripada tasik yang ada di kawasan mereka tinggal untuk meneruskan keperluan air mereka.

Kemudian, muncul "The 2nd Wave" iaitu tsunami atau bencana alam seperti gempa bumi. Di Ohio? hanya tasik yang perlu dirisaukan. Di laut? sudah pasti tsunami besar. "The 2nd Wave" sudah ramai manusia yang mati lantaran bencana alam tetapi "The Others" belum mahu berhenti lagi. Mereka meneruskan dengan "The 3rd Wave".

"The 3rd Wave" ialah mewujudkan virus daripada burung. Virus ini menular keseluruh Ohio dan seluruh bumi. Di sini, lebih ramai lagi yang tidak mampu bertahan. Wanita, kanak-kanak, lelaki dan sesiapa sahaja mati dengan virus ini. Termasuklah ibu kepada Cassie. Ibu Cassie mati kerana virus ini kerana ibunya adalah salah seorang jururawat yang bertugas untuk mengawasi pesakit-pesakit yang terkena virus.

Sejak hari itu, tinggallah Cassie dan Sam bersama ayahnya. Mereka pergi ke kem pelarian untuk berlindung daripada "The 4th Wave". Wave keempat adalah "The others" menyerupai seperti manusia dimana manusia tidak mampu mengenal "The Others" kerana mereka sama sahaja seperti manusia.

Timbul situasi kesukaran untuk mempercayai sesiapapun. Manusia berbunuhan sesama sendiri kerana masing-masing tidak mampu mengenal "The Others". Siapakah "The Others" ?

Di Kem pelarian tersebut, tiba-tiba mereka didatangi oleh askar-askar dari Amerika Syarikat dengan kereta kebal dan bas sekolah yang besar lebih dari sebuah bas. Cassie hairan bagaimana mereka boleh menghidupkan enjin kereta sedangkan elektrik dan apa sahaja teknologi sudah dimusnahkan oleh "The Others". Siapa kah askar-askar tersebut?

Askar tersebut mengaku bahawa mereka mahu menentang "The Others" sebelum kemunculan "The 5th Wave". Dalam briefing, kanak-kanak dan remaja diminta untuk menaiki bas sekolah dan orang dewasa diminta berkumpul ke dewan makan. Kanak-kanak yang menaiki bas akan dihantar ke pangkalan tentera untuk dilindungi.

Di dewan makan, mereka mendapati terdapat seorang "The Others" di dalam dewan tersebut lalu mereka semua mengeluarkan pistol masing-masing dan.........they killing each other! termasuklah ayah kepada Cassie dan Sam.

Jadi, dimanakah Cassie dan Sam?

Sinopsis [Part 2]
Cassie dan Sam diminta naik ke sebuah bas sekolah untuk dihantar ke pangkalan tentera. Ayahnya terpaksa melepaskan mereka menaiki bas tersebut. Cassie dan Sam kesal terpaksa akur dengan keputusan ayahnya untuk tinggal di kem tersebut bersama orang dewasa yang lain.

Di dalam bas, Sam memberitahu kakaknya bahawa patung teddy bearnya tertinggal di dalam khemah. Sam terlalu sedih tanpa teddy bear tersebut dan dia mahu mengambil teddy bear tersebut sebelum bas itu bertolak dari situ. Cassie yang terlalu sayang kepada Sam tidak mahu adiknya kemana-mana dan meminta Sam menunggunya di dalam bas sementara dia mengambil teddy bear tersebut.

Semasa Cassie mengambil teddy bear Sam. Bas tiba-tiba bertolak meninggalkan Cassie. cassie cemas dan mengejar bas tersebut dan Sam di dalam bas tersebut menjerit-jerit nama kakaknya. Namun, Cassie tidak berjaya mengejar bas tersebut dan Cassie mencari ayahnya.

Cassie ke dewan makan dan melihat ayahnya di dalam dewan. Cassie cemas apabila melihat keadaan didalam dewan begitu kecoh. Ayahnya sempat menjerit kepada Cassie menyuruhnya lari. Cassie terlihat orang dewasa di dalam dewan itu bertembak-tembakan dan melihat sendiri ayahnya mati ditembak lalu Cassie pun lari ke hutan yeng berdekatan sambil menangis.

Selepas tentera-tentera itu meninggalkan kem pelarian, Cassie kembali ke kem tersebut mencari ayahnya di dewan makan. Malangnya, ayahnya memang sudah mati. Cassie tidak boleh berbuat apa-apa lalu pergi dari situ. Sebelum pergi, Cassie sempat mengutip semula teddy bear adiknya lalu dimasukkan ke dalam beg galasnya. Selain itu, Cassie juga mengambil senapang kepunyaan seorang askar yang sudah mati di situ.

Cassie ke hutan, tanpa haluan.

Sinopsis [Part 3]
Sam yang sudah dibawa ke pangkalan tentera, dijadikan askar bersama kanak-kanak lain. Di sana, Sam berjumpa dengan Ben Parish. Ben Parish adalah seorang budak lelaki yang terkenal di sekolah kakaknya. Cassie adalah salah seorang peminat Ben Parish. Ben Parish dijadikan ketua skuad di sana untuk misi membunuh "The Others". Panggilan bagi Ben di pangkalan adalah "Zombi".

Semasa di pangkalan tentera, semua kanak-kanak akan diberikan alat pengesan ditengkuk mereka. Mereka juga diajarkan bagaimana untuk mengenal "The Others" dengan mudah sedangkan rupa "The Others" adalah sangat sama seperti manusia.

kanak-kanak diajar menembak, mereka berlatih seperti askar-askar dewasa termasuklah Sam.

Sinopsis [Part 4]
Cassie berjalan jauh untuk ke pangkalan tentera agar boleh mendapatkan adiknya semula. Namun, ketika Cassie berada di kawasan jalan raya yang banyak mayat bergelimpangan dan banyak kereta rosak disekelilingnya, kaki Cassie ditembak oleh "The Others" menggunakan senapang sniper. Lalu Cassie pengsan.

Apabila Cassie bangun, dia mendapati, dia diselamatkan oleh seorang lelaki. Lelaki tersebut bernama Evan Walker. Disebabkan keadaan agak sukar untuk mempercayai sesiapapun, adalah mustahil bagi Cassie untuk mempercayai Evan walaupun sudah menyelamatkan nyawanya.

Walau bagaimanapun, lama kelamaan, Cassie percaya kepada Evan dan mereka bersama-sama ke pangkalan tentera untuk mendapatkan Sam semula. Dalam perjalanan mereka ke pangkalan tentera, Cassie dan Evan ditemui oleh "The Others". Dalam pertempuran Evan dengan "The Others", Cassie mendapati bahawa Evan adalah salah seorang daripada "The Others"!

Evan cuba untuk menyakinkan kepada Cassie bahawa dia tidak merbahaya kerana dia sangat menyintai Cassie. Dia adalah manusia dan makhluk asing. Dalam keadaan yang sukar untuk memberi apa pun keputusan, Cassie meninggalkan Evan di hutan dan dia pergi ke pangkalan tentera sendirian.

Sinopsis [Part 5]
Di pangkalan tentera, Ben Parish dengan nama gelarannya "Zombi" diarahkan membawa skuadnya ke medan perperangan. Oleh hal yang demikian, mereka membuat persiapan dengan berlatih dan belajar menembak daripada seorang perempuan yang lasak bernama Ringer.

Pada hari mereka untuk dihantar berperang, Ben Parish sempat mengikat Sam di tandas agar dia tidak dihantar ke medan perang bagi melindungi budak kecil itu. Ben tidak sampai hati untuk membawa Sam bersamanya ke medan perang.

Di medan perang, mereka diberikan alat seperti helmet yang dilengkapi dengan kanta yang boleh melihat otak "The others" yang berwarna hijau dan seperti serangga parasit di dalam kepala mereka. Jika di medan perang tersebut mereka terlihat manusia yang di dalamnya terdapat parasit tersebut, maka Ben akan mengarahkan skuadnya menembak.

Disebabkan "The others" terlalu ramai diluar sana, Ringer membuat helah agar semua skuad berjaya masuk ke kawasan yang sesuai untuk bersembunyi. Di tempat persembunyian mereka, Ringer mengamuk dengan keadaan mereka yang dijadikan sebagai askar. Menurut Ringer, hal tersebut adalah melampau dan tidak masuk di akal langsung. Bagi Ringer, kanak-kanak bukan dilindungi tetapi mereka dijadikan alat untuk perperangan sedangkan Voch (Ketua Askar di Pangkalan Tentera) boleh membuang bom sahaja di kawasan "The Others" jika benar-benar mahu membunuh "The Others" tersebut. Ringer turut mempersoalkan mengapa mesti kanak-kanak yang dihantar untuk membunuh "The Others"?

Dalam pertengkaran Ringer dengan Ben Parish di tempat persembunyian mereka, Ringer mengerat tengkuknya yang ditanam alat pengesan itu lalu dikeluarkannya. Dia merasa seperti dipergunakan oleh Voch. Ketika alat pengesan ditengkuk mereka dikeluarkan, semua skuad terkejut apabia melihat kepala Ringer ada parasit hijau! Lalu semua skuad mengacukan senapang ke arah Ringer.

Ringer terkejut dan tidak mengerti apa yang sedang berlaku. Ben cuba menenangkan keadaan dan meminta agar semua skuad menurunkan senjata. Ben juga turut mencuba mengeluarkan alat pengesannya di tengkuk. Sekali lagi semua skuad terkejut apabila tiba-tiba kepala Ben ada parasit hijau!

Di sini, Ben, Ringer dan semua skuad mengerti bahawa mereka semua ditipu bulat-bulat oleh Voch. Voch lah "The Others". Kanak-kanak dimanipulasikan dan diperalatkan untuk membunuh sesama manusia untuk menghapuskan semua survivors (manusia yang masih hidup di bumi). Manusia dihantar untuk membunuh manusia! Agar mereka pupus dengan sendiri dan yang penting oleh diri mereka sendiri.

Di situ, Ben Parish baru teringat tentang Sam (Nama gelaran Sam adalah Nugget). Sam yang diikatnya di sebuah tandas sebelum sampai ke medan perperangan. Ben menyesal meninggalkan Sam di pangkalan tentera. Ben ingin kembali ke pangkalan tentera untuk menyelamatkan Sam.

Agar tidak kelihatan ketara dengan rancangannya, Ben meminta salah seorang skuad untuk menembaknya di mana-mana bahagian yang tidak terkena dengan organ dalaman.

Ben Parish mengarahkan skuad yang lain mengeluarkan alat pengesan dari tengkuk masing-masing dan dia pula, memasukkan semula alat pengesannya di tengkuk lalu dia berpura-pura ditembak tetapi masih hidup. Bila tiba masanya, Ben dijemput oleh helikopter Voch dan dia kembali ke pangkalan tentera.

Di pangkalan tentera, Ben cuba berpura-pura untuk meyakinkan Voch bahawa hanya dia sahaja yang terselamat. Malangnya, muslihat Ben adalah sia-sia belaka. Voch tetap tahu dan dia mahu Ben dihapuskan. Tidak sempat untuk membunuh Ben, sistem pangkalan tentera berlaku sesuatu. Mereka mengalami gangguan dan mereka diserang dengan beberapa letupan bom. Ben melarikan diri.

Sinopsis [Part 6]
Cassie berjaya ke pangkalan tentera dengan berpura-pura terjatuh di jalan raya semasa sebuah bas sekolah melintasi jalan raya tersebut. Askar dari bas tersebut membawa Cassie bersama mereka ke pangkalan tentera.

Di pangkalan tentera, Cassie di bawa masuk dan menjalani ujian yang sama seperti Ben Parish dan Sam. Disebabkan Evan sempat memberitahu Cassie bahawa pangkalan tentera adalah tempat yang tidak selamat dan digunakan oleh "The Others", Cassie membunuh seorang wanita yang berada di dalam bilik ujian bersamanya. Cassie memakai pakaian wanita itu untuk menyamar dan dia keluar dari bilik ujian tersebut. Semasa Cassie mencari jalan di dalam pangkalan tentera tersebut untuk mencari Sam, Cassie terserempak dengan Ben Parish yang sedang melarikan diri dari Voch dan konco-konconya.

Di situ, Ben cuba menerangkan keadaan yang berlaku dan dia juga memberitahu tentang di mana keberadaan Sam, adik Cassie. Semasa mereka sedang menuju ke tempat Sam, tiba-tiba mereka didatangi oleh konco-konco Voch dan mereka diserang. Tiba-tiba, konco-konco Voch diserang pula oleh seorang lelaki yang datang dari atas bumbung. Dia adalah Evan Walker. Evan Walker datang untuk menyelamatkan dan membantu Cassie.

Evan dan Cassie sempat berbual hal peribadi mereka dan Evan menyatakan kepada Cassie bahawa tidak penting untuk dia memilih dia adalah siapa sama ada manusia atau makhluk asing tetapi yang dia tahu adalah dia memilih Cassie, orang yang dia cintai. Evan mengarahkan Cassie keluar daripada pangkalan tentera itu secepat yang mungkin kerana dia akan meletupkan pangkalan tentera tersebut.

Ben membawa Cassie ke ruangan di mana kanak-kanak lain diarahkan untuk naik ke kapal terbang untuk mereka dibawa ke kawasan yang hanya "The Others" yang tahu. Ben yakin adik Cassie pasti berada di sana juga. Cassie mencari adiknya di dalam keramaian kanak-kanak itu. Mujurlah Cassie terlihat Sam lalu dia membawa Sam lari daripada ruangan itu.

Selepas Cassie dan Sam berpelukan dan menangis,Cassie memberikan semula Teddy Bear milik Sam kepada Sam. Kemudian, Ben Parish pula mengeluarkan alat pengesan di tengkuk Sam.

Beberapa minit kemudian, mereka keluar daripada pangkalan tentera itu dan berlari menuju ke hutan tetapi Voch terlihat mereka dan mereka diserang oleh rekahan tanah dan mereka juga ditembak bertalu-talu. Mereka cuba berlindung di sebalik lori besar. Tiba-tiba, Ringer datang dengan sebuah jeep. Mereka naik jeep itu dan mereka melesapkan diri dari kawasan pangkalan.

Akhirnya mereka selamat dan mereka berkumpul semula bersama-sama skuad yang diketuai oleh Ben Parish.

PERSOALAN

Selepas membaca sinopsis, saya yakin korang tertanya-tanya kemana perginya Evan Walker. Kan?

Bagaimana Evan Walker boleh melakukan sendiri dalam misi meletupkan pangkalan tentera? Oh kuatnya dia? - dah jadi macam ninja.

Kemana pergi kanak-kanak lain?

Sebenarnya, pasti banyak persoalan yang akan timbul jika korang alert semasa melihat movie ni.

INFORMASI MOVIE "THE 5TH WAVE"

Movie ni belum berakhir sampai di sini. Akan ada sambungan ke dua yang berjudul "THE INFINITE SEA".

Movie "The 5th Wave" adalah berdasarkan novel yang ditulis oleh Rick Yancey. Novel "The 5th Wave" dikeluarkan pada tahun 2013. Kemudian,novel "The Infinite Sea" adalah sequel daripada "The 5th Wave" yang dikeluarkan pada tahun 2014.

Tahun ini, 2016 akan dikeluarkan pula novel ketiga yang berjudul "The Last Star".

Movie "The 5th Wave" released pada 14 January 2016 yang diarahkan oleh J.Blackson.

KRITIKAN

Bagi saya, movie ni lebih kurang sama seperti "THE HOST" di mana makhluk asing menyerupai manusia tetapi dari segi kecanggihan dalam mempersembahkan dari segi grafik movie, "THE HOST" lebih gempak berbanding "THE 5TH WAVE".

Selain dari "THE HOST", movie ni juga hampir sama dengan "THE HUNGER GAMES" dan "THE MAZE RUNNER". Watak penjahat menggunakan kanak-kanak atau remaja untuk dimanipulasikan pemikiran mereka. Namun, sayangnya cara filem "THE 5TH WAVE" dipersembahkan agak kurang mencabar. Kurang aksi dan kurang 'puzzle' means, kita boleh bandingkan dengan "Maze Runner" di mana remaja-remaja ini tiba-tiba berada di sebuah maze yang besar dan dipersoalkan, "Dari mana datangnya mereka semua"? dan "Siapa yang menghantar mereka ke maze?". Ia boleh mewujudkan perasaan ingin tahu penonton mengapa, bila, siapa. Dengan persoalan-persoalan dan aksi-aksi yang sedemikian, sudah pasti penonton akan promise la nak tengok next sequel. Cara director "THE 5TH WAVE" lebih menonjolkan perasaan perasaan berbanding aksi dan cabaran dalam movie tersebut di mana director memfokuskan, betapa sedihnya Cassie kerana telah membiarkan adiknya, Sam sendirian di Pangkalan Tentera.

Bagi saya, movie ini lebih kepada MISI MENGHANTAR TEDDY BEAR KE PANGKALAN TENTERA. Apabila sampainya Cassie ke pangkalan tentera tersebut, Cassie mencari Sam dan setelah bertemu Sam, Cassie memberikan semula Teddy Bear tersebut kepada Sam. So, MISSION ACCOMPLISHED! Kenapa saya katakan begini, sepanjang movie ini, memang jelas Cassie mahu mencari Sam dan Cassie membawa teddy bear tersebut bukan untuk menjelaskan atau penekanan tentang 5TH WAVE.

Walaupun begitu, saya masih suka movie ni. Cuma cara persembahan director kurang penekanan dengan situasi "THE 5TH WAVE" seperti ditajuknya.

Mungkin, tajuk ni lebih sesuai jika begini "THE SAM'S TEDDY BEAR". hahaha!

Dalam mempersembahkan percintaan, movie "THE 5TH WAVE" memilih untuk mempersembahkan kisah cinta tiga segi yang hampir sama dengan "THE HUNGER GAMES". Cinta tiga segi itu adalah antara Cassie, Evan dan Ben. Kalau saya, saya lebih suka Cassie bercinta dengan Evan berbanding Ben. Hahaha! Opss! Ben boleh bercinta dengan Ringer! kuikuikui.

WATAK-WATAK "THE 5TH WAVE"












NILAI-NILAI MURNI

Sam - Dia budak lelaki yang comel dan baik hati sebab barang mainan dia adalah "Teddy Bear". Budak yang baik, ikut cakap ibu bapa dan kakaknya. Scene : Semasa ayahnya mengarahkan supaya dia ikut kakaknya dan ikut cakap kakaknya, Sam faham dan taat kata-kata ayahnya.

Cassie - Anak yang baik dan kakak yang penyayang. Dia sangat sayang adik lelaki dia. Scene : Menidurkan adiknya ketika adiknya tidak dapat tidur dan keseluruhan scene movie, Misi Cassie adalah untuk mendapatkan semula adiknya.

Evan - Suka membantu dan ikhlas. Scene : Semasa menyelamatkan Cassie.

Ben - Seorang yang popular dan tidak berfikir panjang. Scene : Percaya dengan pasukan askar dan membunuh manusia lain yang dia percaya bahawa itu adalah "The Others" tanpa soal selidik.

Ringer - Seorang yang mudah memberontak, tidak mudah diperalatkan oleh orang lain dan lasak. Scene : Semasa di pangkalan tentera, dia tidak suka budak lelaki memperlekehkan dan membulinya. Semasa di medan perang, Ringer lah orangnya yang mengungkap siapa sebenarnya "The Others".

Sekian.

Terima kasih sudi baca.
Jumpa lagi di next Entry.
http://sopheestudio.blogspot.com











Thursday, January 14, 2016

Selamat Tahun Baru 2016 dan Review 2015

Assalammualaikum Bloggers dan Readers!

Selamat tahun baru  2016 saya ucapkan kepada semua bloggers, pembaca, penulis, facebookers, dan semua rakyat Malaysia....err... dan juga kepada makhluk hidup seluruh angkasa ni. haaa! tu dia. kihkihkih...

So, dah starting azam baru yang semalam-semalam korang list? siap list dari tahun 2015 lagi tu kan. ooo... mesti dah pakai buku diary baru dah ni. Berkilat-kilat lagi buku diary/catatan tu. Tapi jangan sampai bulan 12 pun still berkilat. ngiahaha!

harap belum terlampat wish tahun baru saya ni. Alaa..still january kan, masih hot lagi tahun baru 2016! Jadi, masih ada feeling-feeling new year lagi ni. hehe!

Apa azam baru korang tahun ni? Apa cerita azam tahun lepas?

Ok. Tahun lepas (2015), saya dan suami still fresh wedding. haha! Saya pun tak ingat apa azam baru saya untuk 2015. Yang saya tahu masa tu sedang sweet-sweet, dating-dating je dengan sang suami. Ehh! kesitu pula.. maksud saya, awal tahun tu, kami masih sibuk menyesuaikan diri dengan stage baru kami iaitu alam perkahwinan! malah bukan sahaja menyesuaikan, tapi seperti over sesuai pula.

Sibuk belajar masak masakan favourite suami la, sibuk kat dapur dengan macam-macam resepi la, sibuk buat income thru internet la, sibuk main game COC la..ye la, kan baru start main COC kan, laki bini perangai 2 kali 5 je. Minta-minta troops plak tu. Lepas tu siap minta belanja suami beli GEMS. hahaha! buruk perangai.

Jadi, pointnya, awal-awal tu, kitorang punya azam agak terabur sikit. Semua kitorang nak cuba buat. Ye laa, kalau sebelum tu, buat sesuatu kena buat appointment dulu, jumpa kat sekian sekian dulu, lepas kahwin, tak pandai dah buat appointment, bangun pagi dah sibuk "sayang, apa kata kita buat macam ni dan macam tu, hari ni...kemudian boleh la beli itu.. ini...", esok nya pula, "Darling, jom la kita terai main game ni pula... tapi PC tak boleh angkat la ni.." aduh! serabut kan? kehekehek!

Masa tu, azam kami hanya satu, ENJOY TIME! oyeahhh! hehehe...menikmati dan meraikan kejayaan kami yang sudah berjaya ke level baru (Alam perkahwinan). Pokoknya honeymoon sepanjang masa. Sebab sama-sama tak kerja. Masing-masing buat income online.

Kitorang jalan-jalan, shopping-shopping, makan-makan.

Dalam beberapa bulan selepas kahwin, terasa badan ni macam naik la pula. Alamayai! Tu laa, kuat melantak - "oh, bahagia namanya tuu"...

So then, sejak berat badan semakin meningkat gara-gara makan tak kontrol lepas kahwin tu, kami pun start buat azam. Azamnya...

1. FITNESS LIFESTYLE

Start la journey fitness (program nak turunkan berat badan)
Nak turunkan berat badan beberapa kg untuk saya dan buang belly fat. Encik suami pula kena start buang berat badan banyak sikit. huhu. Actually, dalam tahun 2014, sewaktu dekat-dekat majlis perkahwinan (dalam persiapan wedding) lagi, kitorang dah tak jaga pemakanan. Malah, jogging pun dah stop. Apatah lagi workout/fitness segala macam. So, 2015 memang kena tough la nampak gayanya.

Since start balik makan gaya diet Atkins tahun 2015, pergi jogging dan buat workout, saya hairan kenapa susah sangat berat badan encik suami ni nak turun selepas hampir 3 - 4 bulan. Hmm... kenapakah? Berat saya pula? naik turun naik turun... kalau macam ni tak habis la jawabnya.

Diet atkin sudah ni , makan nasi pun tak (dah namapun diet atkins). Pas tu, siap beli produk bunga safron (kawal selera makan dan meal replacement). Hairan sungguh tak turun-turun tapi maintain je. Mendatar... sedangkan, masa tahun 2014, senang je turun berat ni. Macam kacang je! haha! ambil produk yang sama juga tu.

Pada suatu hari, encik suami beli ebook Kevin Zahri. Baca punya baca, laaaa... rupanya faktor umur. Leh! dah tua ke apa. hahaha! Bukan, maksusnya begini, since umur kita dah semakin meningkat ni, kita tak boleh lupakan kalsium dan vitamin C. Bila kalsium kita semakin kurang dan menghilang lalu sukar untuk mendapat sumber kalsium baru, lemak akan menggantikan kalsium dalam badan kita. So, apa kaitan kalsium dengan vitamin C? Vitamin C adalah penting untuk penyerapan kalsium.

Setelah mendapatkan info ni daripada ebook Kevin Zahri tersebut, kami pun pergi shopping dan dapatkan stok Vitamin C, Kalsium,fat burner dan Fish Oil.

Selepas pengambilan yang kerap dan maintain, Alhamdulillah, berat badan Encik suami semakin kurang.

Berjaya atau tidak sepanjang tahun 2015? Jawapannya berjaya! dan sebenarnya boleh diturunkan lagi tapi...disebabkan Encik suami lebih suka buat workout bina otot, maka, berat dia tak dapat nak ditentukan penurunan atau kenaikan. Otot akan semakin bertambah dan menjadi berat jika kita buat workout otot. Kalau dia timbang berat badan, dah combined berat fat dan mass(otot). Jadi, Encik suami start fokus bina otot je lepas tu.

Encik suami start beli dumbbell yang besar-besar sampai 10kg satu.

Okeyh, tu cerita Encik suami dengan dumbbell-dumbbellnya.. saya pula? Saya start layan skipping yang diinspirasikan oleh lagu "RISE-UP". Boleh tengok video kat bawah untuk dengar lagu tu. Macam mana saya jatuh cinta semula dengan sukan Jump Rope ni, boleh klik sini untuk baca.



Actually, saya nak pro skipping ni pada tahun 2015. Tapi nampaknya praktis basic belum pas pas lagi sampai hari ni. kihkih..

Masih setakat basic. huahua... tak senang macam kita tengok kat video. huhu..

2. KOMPUTER BARU

...and then, azam tahun 2015 saya nak dapatkan PC yang proccessor power sikit. Klik klik laju. Buka photoshop macam kacang, buka bluestack tak hang dan boleh making video semua. Alhamdulillah saya berjaya saving money and beli PC bernilai RM2000 +/- dengan hanya "klik klik" thru internet. PC ni saya beli sebagai kegunaan saya membuat kerja kat rumah seperti projek projek photoshop, video, autodesk, grafik, website, drawing dan sebagainya. Selain tu, gaming! PC yang yang mantop tapi jimat. Sebab, RM2K dah boleh angkat bawa rumah dan money making. Esok-esok dah balik modal. wihihihi! My lappy dah boleh rest. Bawa untuk buat kerja kat luar sahaja.

3. TELEVISYEN

Ketiga, TV. Azam barunya TV baru. hahaha! Kepada yang kenal saya dekat sangat2 dulu, dalam hidup saya mustahil ada list TV. Saya tak ingat sejak tahun berapa tapi memang saya dah lama tak tengok TV sejak sekolah menengah. Astro? Sampai hari ni saya tak ingat nombor-nombor channel kalau korang just sebut "HBO", "AXN" atau "DISCOVERY CHANNEL" . Kalau korang nak suggest rancangan TV, sila sebutkan nombor channel bukan nama channel. FAILED ni.. failed! Since ada astro dalam rumah dulu, saya tidak pernah tahu apa-apa pun termasuklah Maharaja Lawak atau pun Akedemi Fantasia. Saya tahu korang minat tu semua, saya tahu apa kebendanya tu tapi percayalah, saya tidak akan tahu, siapa yang ada kat dalam rancangan tu. Siapa menang ke, suara siapa lawa ke, siapa yang paling boring ke..ntahla. Tak tahu.

So, this is the weird thing. Saya merancang beli TV baru? So ceritanya macam ni. My husband memang suka lepak depan TV. Semasa kami bertunang dulu, dia memang suka layan TV. Dia suka layan movie, dia suka layan WWE setiap selasa dan Jumaat malam. Selain tu, dia suka juga layan discovery channel. My mom and my dad juga suka tengok TV. Diorang suka tengok movie dan WWE (My mom teman my dad je tu tengok WWE tuu..hikhikhik..) Since my older sister stay tempat lain, dah tak ada TV kat ruang tamu sebab TV tu diorang older sister yang punya termasuklah astro (Sekali astro dalam bilik my mom/dad tu my older sister yang punya but my dad yang bayar untuk 2nd decoder tu).

Bagi saya, no TV still can hidup lah! ngiahaha. Nanti ada TV tu saya layan DVD player je lebih. Astro ada pun mungkin tak buka langsung. Bazir kan. Sebelum older sister pindah, my husband layan TV internet atau youtube kat bilik je sebab kat ruang tamu remote my older sister dan anak-anak dia yang punya. Tak ada chance la kan. haha!

So, azam saya nak beli dua TV. Satu untuk my husband lepak kat ruang tamu sambil WWE and Discovery Channel atau apa sahaja yang dia minat. Saya follow je. Sebab kalau saya yang kongker remote tu, nanti saya buka cartoon 24 jam. No story la. Kenapa still minat kartun tu ntah la kenapa. Saya pun tak faham. hahaha!
Satu lagi, saya plan untuk ganti TV lama ayah dalam bilik dia. Aduh, TV kotak kau. Kesian huhu... Sekarang kan zaman blue ray! mana ada TV kotak dah.

Alhamdulillah, saya berjaya saving money lagi thru internet bisnes untuk TV ruang tamu. Saya nak yang besar macam panggung tu. kahkahkah... tapi mahal sangat pula. Mampuih! Ambil la biasa-biasa je bawah RM1K. Besar juga tu, tak payah pakai kanta pembesar untuk orang rabun macam saya ni. huehue.

...tapiii, hah! ada tapinya... disebabkan hidup ni tak selalunya di atas, ye lah macam roda kan. Tiba-tiba masalah datang, tak dapat TV satu lagi. Postpone hadiah TV untuk birthday my mom. Tukar dengan hadiah lain.

Hujung tahun, 07 Disember tu, suprise pula, Encik husband belanja TV satu lagi untuk birthday my dad. Hah! Azam 2015 settle untuk TV dalam bilik my mom and dad. Boleh dah tengok TV cantik-cantik dalam bilik. Jimat ruang. Tak payah pakai TV kotak dah.

4. MENINGKATKAN KEWANGAN, IBADAH DAN ILMU

Azam yang ni memang sebelum-sebelum berkahwin pun memang dah ada. Memang mesti punya! Rasanya ni basic untuk semua orang. Kalau tak ada ni, parah ni. Kalau yang ni memang dah jadi hobi kami berdua cuma tahun ni tambah satu la...

5. BERSAMA SUSAH SENANG
selamanya...
"susah senang" sebelum kahwin
dengan sesudah kahwin tu beza tau! hehe.



Selesai review 2015. Yang negatif akan dijadikan pengajaran...yang positif akan dipertingkatkan lagi. Yang belum settle tahun 2015, bawa ke tahun 2016. In Shaa Allah terlaksana. Aamiin...

Thanks a lot to my mr.husband for everything.
I love you, forever!











30 Days Blog Challenge (31) 8Share (1) Ana Cikey (1) Android Game (2) ANTV (1) Apa itu SEO (5) Aplikasi Facebook (2) Assign Jobs (2) Beats Pill (1) Belajar Musik (1) Belajar Petik Gitar (1) Berita (7) Blog Sofinahlamudin.com (13) Blogwalking (14) Buat Duit (12) Buku Kegemaran (2) Cabut Gigi (1) Catatan Harian (66) Catatan Kota Kinabalu Februari 2016 (1) Catatan Kota Kinabalu Oktober 2015 (1) Celebration (35) Cinta (8) Clash Of Clan (3) Congratulations (2) contest (3) Contest SEO Eridy (5) Dentist (1) Despicable Me (2) Diary 2014 (2) Drama (1) Dunia Blog (81) Eat That Frog By Brian Tracy (5) Elken (7) Encik Mohd Nasyit Md Nooh (121) Favourite Song (27) FikAyuWedding (1) Fitness (3) Forex (8) Fotografi (2) Game (9) Gigi (1) Giveaway (3) Happy Birthday (2) Hari Malaysia (1) Hari Raya Aidilfitri (3) Header (1) Headset (1) Hobi (7) Hobi bersama suami (5) Indonesia (1) Info Kecantikan (1) Info Kesihatan (10) Islam (3) Jejak Paranormal (1) Jump Rope (2) Karya Sofinah Lamudin (2) Kawan (17) Keluarga (14) Kenalan Baru (5) Kerja Makan Gaji (3) Ki Prana Lewu (1) Kisah Realiti Sofinah Lamudin (11) Kota Kinabalu (3) Kreatif (16) Labuan FM (1) Lawak (1) Left 4 Dead 2 (3) Lelaki (5) Lepak (1) Logo (3) Maze Runner (1) Melancong (1) Minions (1) Motivasi (37) Movie (10) Nuffnang (1) Old Town White Coffee (1) Only Sophee.lz Dote (42) PC Games (3) Pendapat Peribadi Sofinah Lamudin (1) Personaliti (8) Pokemon Go (2) Produk Mary Kay (1) Projek (5) Puan Sofinah Lamudin (15) Q One Speaker (1) Rakan Blogger (20) Ramadhan Al-Mubarak (10) Ramping dan langsing (1) Random Post (13) resepi (4) Review Produk (3) Review Tahun 2016 (1) Ronda K.K (1) Sabah (1) Saya dan Ramadan 2013 (34) Saya dan Ramadan 2015 (2) Scorch Trials (1) Search Engine Optimization (5) Segmen Blog (11) Sejarah (1) Senaman (1) Sentimental Post (10) Shaklee Supplement (1) Sherina Munaf (5) Si Awak dan Si Saya (7) Skipping Jump Rope (2) Skuter (1) Slim 7D (1) Smartphone Game (1) Sofinah Beauty Consultant Mary Kay (1) Sofinazz (3) Sofinazz Anniversary (1) Suami Isteri (6) Supplement (1) Suri rumah (1) Tahun Baru 2016 (1) Tahun Baru 2017 (1) Tempat Menarik (1) Tentang Dia (25) The Secret (3) Tips (1) Traveling (1) Troll (5) Tutorial (2) Tutorial Tudung (2) Tutorial Tudung Halfmoon (1) Wanita (4) Warna-Warni Kehidupan (3) Workout (3) WP. Labuan (8)