Follow Instagram @sofinahlamudin

Sunday, July 30, 2017

Perjalanan Sehari ke Ranau dari Kota Kinabalu, Sabah

Sunday, July 30, 2017 5 Comments
Assalammualaikum Bloggers dan Readers,

Hi guys! How are you today? SUNDAY kan.. Hangout ke? Sekarang sedang lepak dengan husband kat tempat biasa (Oldtown Labuan). Disebabkan laptop ikut sekali melepak, maka kita gunakanlah Si Laptop ni menulis something kat blog. Hahaha!

Awal bulan yang lepas, kami stay kat Kota Kinabalu. Disebabkan stay hampir dua minggu kat sana, tiba-tiba husband kata nak sewa kereta (Padahal boleh guna Uber atau Grab car). Ni mesti ada plan bagus ni. Keh keh keh...

Rupanya nak jalan ke Kundasang-Ranau.

TAPI, malangnya tak jumpa pula ejen sewa kereta yang betul-betul boleh dipercayai. Kami cari area bandar KK je la. Tak pula cari bersungguh sangat. Nak tahu kenapa tak bersungguh? Sebab terjumpa satu ejen tu katanya nak sewa kereta kena deposit RM2,000 sebuah kereta. Giler ke! Kepala hotak dia kot berjambul. Deposit mahal gila dari harga sewa. Hahahahahaha! Ntah betul ke tidak minah tu.

SO, kami pun malas la fikir pasal kereta sewa dah. Tapi, Plan ke Ranau TETAP ON!

Kepada yang belum pernah ke Ranau tapi ada plan nak ke Ranau menggunakan pengangkutan awam, boleh try cara kami ni (Sangat sesuai untuk yang single, jenis suka aktif, tak bawa banyak barang).

Pada 09 Julai 2017, kami ke stesen bas dan teksi di area Dataran Merdeka Kota Kinabalu pada jam 7.45 Pagi. Mula-mula nak naik bas ke Ranau tapi tukar kepada teksi sebab harga beza RM1 sahaja.

Harga bas ke Kundasang/Ranau dari Kota Kinabalu = RM19.00
Harga teksi ke Kundasang/Ranau dari Kota Kinabalu = RM20.00

Plan kitorang nak stop kat Pekan Kundasang. Tak nak direct ke Pekan Ranau sebab nak singgah ke DESA DAIRY FARM,KUNDASANG dan WAR MEMORIAL,KUNDASANG.

Dalam perjalanan ke Pekan Kundasang, udara betul-betul sejuk. Kiri kanan banyak betul warong-warong kecil Sinalau Bakas. Hahahaha! Non Muslim confirm singgah ni. Dan..kawasan ni sangat banyak gereja berbanding Surau/maslid. Dalam observation saya, satu saja surau yang saya nampak. Tak tahu la kalau terlepas pandang.

Sebelum sampai ke Pekan Kundasang, Kita akan nampak KINABALU PARK (Perjalanan dari Pekan Kundasang ke Kinabalu Park ialah 20 minit). Kalau nak singgah dulu kat sini pun boleh (Tapi, nak ke Pekan Kudasang dari sini, korang kena panggil Grab Car, OK! Sebab pemandu teksi takkan tunggu sebab dia nak hantar penumpang lain ke Pekan Kundasang atau Pekan Ranau on time).

Kami tak singgah Kinabalu Park. Next time la..

Masa yang diambil dari Bandar Kota Kinabalu ke Pekan Kundasang adalah 2 Jam. Sampai sahaja kami ke Pekan Kundasang, terus cari restoren. Pergh! Lapar gila...

Lepas makan, direct cari transport untuk ke DESA DAIRY FARM,KUNDASANG. Kami tak cuba guna Uber atau Grab Car kat sini. Kami just random cari sesiapa yang ambil upah hantar orang ke tempat yang nak dituju.

Semasa berada di Pekan Kudasang, kita akan nampak banyak kereta parking kat area berdekatan dengan Tandas Awam Kundasang. Bawah Bukit (Kalau naik teksi atau bas ke Pekan Kundasang, akan diturun kan kat bustop atas bukit..so,kalau nak cari kereta yang bawa ke DESA DAIRY FARM,KUNDASANG, turun ke bawah bukit sikit kat area kereta banyak parking - boleh tanya kat orang yang ada kat situ).

ATAU...
Boleh hubungi nombor telefon ini : +6010-8117347 (Transport jenis catar).
Harga - RM60 untuk 1 hingga 6 orang.
Bermaksud..
1 orang = RM60 (Pekan Kundasang - Desa Dairy Farm - Pekan Kundasang)
2 orang = RM60 (Pekan Kundasang - Desa Dairy Farm - Pekan Kundasang)
3 orang = RM60 (Pekan Kundasang - Desa Dairy Farm - Pekan Kundasang)
4 orang = RM60 (Pekan Kundasang - Desa Dairy Farm - Pekan Kundasang)
5 orang = RM60 (Pekan Kundasang - Desa Dairy Farm - Pekan Kundasang)
6 orang = RM60 (Pekan Kundasang - Desa Dairy Farm - Pekan Kundasang)

Tak kisah la korang hanya seorang diri ketika tu, dia tetap caj RM60 sebab ni jenis catar. Kalau korang bereenam, memang untung sebab bayar RM10 sahaja seorang.

Disebabkan kami just berdua, means, RM30 la sorang. Tapi, husband bayar untuk saya! HAhaHAha..

Korang try la tawar menawar dengan pakcik driver ni, kot-kot lucky day kan. Mood dia baik ke apa...Kami tawar dapat la RM50 pergi balik (Pekan Kundasang - Desa Dairy Farm - Pekan Kundasang) .

Kundasang View.

THEN, perjalan ke DESA DAIRY FARM,KUNDASANG tu kira-kira 10 minit la macam tu tak termasuk jammed kat gate masuk. Sampai je kat gate ada satu pondok tiket. Bukan masukk free tau, kita bayar pula RM5.00 satu orang untuk masuk DESA DAIRY FARM, KUNDASANG.

Tiket DESA FARM.

Kat dalam, pemandangan memang cantik. Jangan tak bawa kamera! RUGI. Memang cantik ala-ala Switzerland. Hehe! Ambil gambar, borak,jalan-jalan, makan ais krim kat dalam ni , tak cukup 15 minit. Minta pakcik jemput selepas 1 jam macam tu. Tapi kalau korang jenis nak shoot photo ala-ala modeling tu, ambil la masa banyak sikit kat dalam. 1 jam tak cukup plak nanti.




Korang boleh buat photoshoot wedding kat sini. But bayar lebih sikit kat pihak DESA DAIRY FARM,KUNDASANG.




Bercerita mengenai Aiskrim, Harga dalam RM6.90 kalau tak silap. Aiseh! Lupa lah... tapi bawa la RM10 seorang time korang gi beli aiskrim tu. HEHE. Saya pilih perisa Coklat. Kalau korang nak original ada juga.

Saya punya CHOCOLAT, of course!

Selepas 1 jam kat dalam DESA DAIRY FARM, kami pun keluar dan balik ke Pekan Kundasang. Kat Pekan Kudasang, ada satu tempat cantik boleh dilawati iaitu WAR MEMORIAL, KUNDASANG. Siapa berjiwa patriotik dan minat dengan history, datang la singgah kat WAR MEMORIAL, KUNDASANG sebelum meneruskan perjalanan ke Pekan Ranau.



Err...saya ni jiwa history ni kurang sikit. Gagagaga! Tapi, minat photo-photo..so, apa lagi. Ni la peluang buat koleksi photo banyak-banyak dengan husband.

BFF! :)

Tak sampai 1 jam dalam War Memorial, Kundasang sebab tempat tu tak la besar sangat.




Tak tahu la dia excited kenapa... hahaha!

Then, kami ke bustop di mana tempat kami diturunkan oleh teksi semasa sampai ke Pekan Kundasang tadi.

Kat situ, tunggu bus...

Tik tok tik tok tik tok...

Jika korang bertuah, korang dapat la awal. Kalau kurang bertuah, lambat la jawabnya. Ngeh...

Alhamdulillah bertuah sungguh kami berdua ni. Cepat dapat bas. Kami pun gerak ke Pekan Ranau. lalala~

Harga Bas dari Pekan Kundasang ke Pekan Ranau adalah RM4.00 seorang. Perjalanan ambil masa 20 minit sahaja kalau naik teksi atau kereta sendiri. Kalau naik bas,bergantung ke mana driver bas singgah. Time kami ni, driver bas siap singgah ke sekolah berasrama lagi. Hantar budak sekolah.

Apabila sampai kat Pekan Ranau, kami terus cari transport untuk ke PORING HOTSPRING,RANAU pula.

Pekan Ranau

Haaa...Yang ni ada isu sikit. Disebabkan kami ke Pekan Ranau ni hari AHAD, maka transport jadi terhad! Tak ramai pemandu teksi/bas yang rajin pada hari Ahad di Pekan Ranau. Diorang bercuti.

So, kami pun cari transport yang available pada petang tersebut. Sama juga lah ceritanya macam kat Pekan Kudasang tadi. Naik transport jenis catar. RM80 pergi balik.

Kata pemandu transport tersebut, dia tawarkan harga murah iaitu tambah RM5 untuk singgah ke satu tempat menarik nama "IKAN JINAK" sebelum ke PORING HOTSPRING,RANAU.

Kami tak plan nak ke "IKAN JINAK", so..kami tolak je. Sebab - tak bawa selipar dan pakaian yang sesuai pun. Takkan pergi tengok "IKAN JINAK" dari tepi kolam je. Ngihihi.. nak juga la turun kolam kan. Tak pe la. Next time ye pakcik.. kekeke...

So, kami pun direct ke PORING HOTSPRING, RANAU. Kat PORING ni, korang boleh mandi manda air panas kalau nak. Saya? TAK MUNGKIN. hehe...aktiviti mandi manda memang bukan saya.

Harga tiket masuk adalah RM3.00 seorang sahaja. Kat dalam sangat cantik! Siapa minat hiking dan pemandangan hijau, sila datang sini. Tak menyesal. Kalau nak mandi manda, jangan lupa bawa kelengkapan mandi.



Kat PORING HOTSPRING, RANAU, kami berdua target jambatan gantung. So, kami direct ke situ..OK! Nak masuk kat dalam kawasan jambatan gantung tak boleh bawa kamera kalau tak bayar.



Disebabkan kami just bawa kamera handphone, so, kategori kamera kami adalah 'Digital'.

Kamera Digital = RM5 seorang.

Harga DRON dan VIDEO CAM lain lagi.

Sebelum naik jambatan gantung, kena hiking dulu. Kalau tak biasa, confirm lutut bergegar sebelum naik jambatan. Hahaha!



Konon-konon berani..hahaha!

Kira-kira 30 hingga 40 minit, akhirnya kami habiskan hingga penamat. And then, macam biasa foto-foto dulu kat situ.

OH YA! Actually, ada taman rama-rama sebelum ke jambatan gantung. Nak masuk ke taman rama-rama kena bayar tiket lain pula. Saya nak masuk tapi tak sempat. Sebab taman rama-rama tutup jam 4 petang.

Apabila dah settle jalan-jalan kat PORING HOTSPRING, RANAU....kami pun balik semula ke Pekan Ranau. Dalam perjalanan ke Pekan Ranau, hujan lebat. Mujurlah, masa sampai ke Pekan Ranau, tak lebat sangat.

Actually, kami tak rancang nak bermalam kat Pekan Ranau. So, kami pun cari teksi atau bas untuk ke Kota Kinabalu semula.

Seperti yang saya tulis kat atas, isunya adalah kami jalan-jalan ni hari AHAD. So, transport awam agak kurang memberangsangkan pada hari AHAD ni tambah-tambah hujan. Memang agak tidak menentu la jadual petang transport awam kat Pekan Ranau. So, kalau nak juga balik Kota Kinabalu pada malam HARI AHAD, make sure sebelum jam 4 petang. Disebabkan kitorang tak jumpa teksi dan bas yang available ke Kota Kinabalu, kami pun cari transport catar. Aiseyhman...Dia ambil kesempatan pula minta bayar RM300++. Seriusly? Hati-hati tau. Kalau jumpa orang macam ni jangan percaya. Dia saja nak ambil kesempatan buat duit poket kot-kot ada pelancong yang terdesak sangat nak ke Kota Kinabalu masa tu juga. Dari Pekan Ranau ke Kota Kinabalu hanya RM20 sekepala kalau naik teksi.



Dari kitorang bayar RM300++ kat orang tu, elok bayar hotel untuk 1 malam kat Pekan Ranau. Walaupun kitorang tak merancang untuk bermalam tapi Alhamdulillah kami memang dah prepare kalau-kalau terjadi sesuatu dan terpaksa bermalam. Baju memang dah ready.

Kami makan malam kat KFC, Pekan Ranau malam tu selepas check in hotel. Nama hotel kitorang malam tu ialah Alpha Inn. Harga pun bagus, RM88 sahaja semalam. Deposit RM30. So, total RM118. Deposit RM30 akan dikembali kepada kita selepas check out nanti.

Hotel Alpha Inn ni cantik, ada WIFI, ada TV dan ada juga ruang merokok kat anjung Hotel (SO, jangan cuba-cuba merokok dalam tandas..HAHA!). Saya terlupa nak ambil photo Hotel ni sebab dah penat sangat malam tu. Kekekeke... Lepas makan kat KFC, kitorang ke Supermaket berdekatan untuk beli makanan ringan dan barang-barang mandi.

Keesokkan harinya, ada feeling nak singgah ke Kinabalu Park tapi fikiran dah melayang kat Kota Kinabalu. Wahaha! So, cancel. Kitorang naik teksi RM20/seorang ke Kota Kinabalu selepas sarapan.



Jam 1:20 PM, kami pun sampai ke Kota Kinabalu semula. YeayHY!! Haaa... macam tu la perjalanan simple ke Ranau. Tak susah.. senang sahaja.

Semoga info yang saya share ni membantu korang.
Terima kasih sebab baca.
Jumpa lagi di lain entry.

With Love,
#Sofinah696 πŸ’•
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .


Monday, July 24, 2017

Asal Usul "Thumb Chuck"! , Rupa Seakan Tasbih

Monday, July 24, 2017 4 Comments
Assalammualaikum Blogger dan Readers,

Whatsuppppp! Haha! Trending sangat fidget-fidget sekarang ni, right? Dari Fidget Spinner la, Fidget Cube la, Fidget Stick la.. So far, saya pernah try Fidget Spinner setakat ni. Fidget Cube dan Fidget Stick not yet.. Yezaa... Not yet ye. Maksudnya nak try la tu. 😁

Terus terang, memang lately saya terjebak juga dengan deman atau fenomena Fidget Spinner walaupun sebenarnya tak ada fungsi yang best sangat la hand spinner ni melainkan pusing-pusing-pusing kat tangan. Skill sangat tu memang tak diperlukan langsung.

CUMA, as ART ENTHUSIASTS macam saya ni rasa macam ada art di sebalik spinner ni. Apapun, nanti saya cerita pasal apa saya boleh terjebak dengan Hand Spinner OK. Sekarang saya nak story mengenai "ASAL USUL "THUMB CHUCK".



Perasan ke tak? "THUMB CHUCK" sudah mula menular ke Malaysia? Thumb Chuck ni adalah sejenis fidget-fidget juga. Berkaitan dengan jari jemari juga!

BUT, this fidget more advance la..mencabar sikit. Why? Because this thing, you guys need skill. Kalau Fidget Spinner dan Fidget Cube tak ada skill pun tak ada masalah. Semua golongan boleh main walaupun budak darjah satu sekali pun. OK, downgrade la...budak tadika also can play la HAND SPINNER!

Tak macam THUMB CHUCK ni guys!

Tengok video kat bawah :



Hah! Dah tengok? Perghhh! Ingat tak masa zaman-zaman YOYO dulu? 90's kids confirm ingat YOYO.

THUMB CHUCKS lebih kurang macam YOYO. Need skill dan kesabaran. Kita perlu kesabaran sebab nak praktis lebih la untuk main THUMB CHUCKS ni terutamanya kalau first time main.



So, actually datang dari mana la THUMB CHUCKS ni? Pelik kan? Toy'R'us pun sibuk jual permainan pelik ni.

Mari sini, saya story...

THUMB CHUCKS ni sebenarnya permainan klasik untuk budak-budak zaman-zaman dulu sebelum ada gadget. Alaa..sama la macam kita di Malaysia ni, dulu budak-budak main batu seremban la gengs.. bukan android mahupun IOS. hehe...

NAMA SEBENAR permainan ini adalah BEGLERI. Berasal usul dari GREECE dan menggunakan nama Greek Rosario atau Komboloi atau Kompoloi atau Worry Beads pada ketika itu. Bentuk asal BEGLERI seperti dalam gambar di bawah ni..


Reka bentuk hampir sama macam manik yang digunakan oleh agama-agama tertentu tetapi pada masa lampau, reka bentuk ini tiada kena mengena dengan sebarang upacara atau keagamaan. Hanya sekadar dipusing-pusingkan pada tangan untuk menyibukkan tangan ketika bosan,berfikir,risau,resah dan keseorangan. I guess, untuk rileks kan minda laa...atau suka-suka Boleh tengok video di bawah..


BEGLERI ni, pada mulanya sangat popular dalam masyarakat Mangas Yunani (Mangas = Golongan Pekerja pada zaman tersebut). Selain itu, berkaitan juga dengan Golongan pemain-pemain musik stail Rebetiko. Uh?! Apa kaitan pula dengan pemain musik stail Rebetiko dengan BEGLERI? Part ni, saya pun tak faham guys... sebab Musik Rebetiko mengunakan sejenis alat Musik yang serupa seperti gambus.

BEGLERI juga hampir sama dengan sejenis alat musik yang dikenali sebagai KASHAKA yang berasal dari Afrika Barat tetapi direproduksikan semula oleh beberapa negara lain menggunakan nama yang berbeza seperti "PATICA" dari Jepun dan "KOSIKA" dari USA.

Nama lainnya adalah...

1.Asalato
2.Kes Kes,
3.Tchangot Tche (erk! Macam mana nak pronouns ni?)
4.dan Lain-lain...

Tonton video di bawah untuk melihat alat musik KASHAKA.



Hmm... Lepas tengok video KASHAKA ni, saya yakin next THUMB CHUCKS confirm ada musik. Alaa... Fidget Spinner pun sekarang siap ada versi speaker bluetooth. Teknologi canggih zaman sekarang ni, memang hebat hingga boleh upgrade permainan klasik dulu-dulu. Err.. Tak sure la kalau batu seremban kan. Kekekeke! Cuba bayangkan kita main batu seremban tu, siap ada lagu. Muehehe..

BEGLERI ni popular sejak tahun 1960-an tau! Haaaa kau! bukan tahun ni. Cuma nama BEGLERI diubah kepada THUMB CHUCKS mungkin untuk lebih moden dan seronok digunakan atau ini lah yang dikenali sebagai "PENJENAMAAN SEMULA" . Lagipun, penjenamaan semula ni lebih menyerlahkan lagi permainan klasik agar budak-budak gadget ni boleh open minded untuk lupakan permainan android atau IOS atau PS4..Lagipun, rupa asal permainan ini agak creepy right? HAHAHahaha! Terus terang saya cakap, macam tasbih.

Sekitar tahun 60-an ke atas, BEGLERI sudah popular diluar GREECE sebagai Skill Toy dan di bawa ke mana-mana oleh peminat-peminat BEGLERI pada ketika itu dan digubah dalam pelbagai bentuk dan design menggunakan alat dan bahan yang lebih moden. Yelaa... dulu kan guna manik je kan. Kikiki...rupa pun nampak terlalu klasik.

Contohnya menggunakan guli, metal, err...dan banyak lagi lah.





Seawal tahun 2010, populariti BEGLERI semakin menular ke laman-laman sesawang yang berkaitan dengan hobi terutamanya dalam kategori Skill Toy. Seperti dalam laman forum, blog, video dan sebagainya untuk bertukar-tukar skill dan berhubung sesama peminat BEGLERI.

Semenjak itu, style dan tricks BEGLERI semakin berkembang sesuai mengikut trend semasa. Nama-nama dan jenis skill dalam permainan ini juga sudah dinaik-taraf oleh peminat. Contohnya, syarikat Zing, mengeluarkan BEGLERI dalam versi mereka sendiri dengan nama "THUMB CHUCKS"! Material getah mudah pantul malah siap ada LED. Perghh! Lagi best la main guna THUMB CHUCKS original dari syarikat Zing sebab boleh bounce! Tak percaya? Boleh try sendiri. hehehehe...May be ada kelebihan lain dari syarikat Zing yang kita tak tahu lagi.

Kepada yang just nak cuba-cuba THUMB CHUCKS tetapi tak mahu melaburkan atau meleburkan duit untuk THUMB CHUCKS original yang guaranti mahal, boleh la cari kat mana-mana kedai permainan berdekatan dengan anda. HAHA!

Saya punya pun murah je. RM5.90 tetapi ada LED. CUMA, ia agak keras dan langsung tak boleh terpantul pon! But, untuk kegunaan praktis, ia bagus.

My THUMB CHUCKS

Actually, saya beli THUMB CHUCKS saya ni secara tidak sengaja. Kat Kota Kinabalu, saya ternampak satu kedai permainan, so saya masuk suka-suka. Nak tengok-tengok Fidget Spinner. Mana la tahu ada Fidget Spinner lebih unik designnya kan. Tiba-tiba, saya nampak dua biji bola ni.

Tak tahu la kenapa, saya beli je.

Lepas tu baru google dan youtube untuk cari tahu apa yang saya baru je beli tadi. Meh~

OK.

Tu la story mengenai THUMB CHUCKS versi saya!
Nak lebih lanjut boleh google. See ya!

Jumpa lagi di next entry.

With Love,
#Sofinah696 πŸ’•
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .


Tuesday, July 4, 2017

Dua minggu dah hari raya berlalu..

Tuesday, July 04, 2017 2 Comments
Assalammualaikum Bloggers and Readers,

Nampaknya, dah dua minggu Hari Raya Aidilfitri berlangsung. So far, ada yang still on raya mood ke? Hehe... Majority pun dah kerja, right?

Saya and husband pun dah off raya mood. Haha.. Walaupun kami dua ni bekerja sendiri.

Alhamdulillah! Raya this year berjalan dengan lancar. Cuma tak kesampaian projek raya 1 van yang dah sekian lama ada dalam fikiran...
Raya 1 van? Hahaha... Rahsia! In Shaa Allah kalau Allah izinkan ada la rezeki projek ni berlangsung tahun depan. In Shaa Allah..

Raya tahun ni, baju raya simple sahaja. Saya suka sangat pakai kurti.. Pasal apa? Saya ni boleh tahan rock. Haha... Tak minat sangat pakai kain. Kalau pakai kurti, boleh gabung dengan jeans. CewahhH! Macam tu juga dengan husband.. Dia pakai kurta.. Aiseh! Kurta kurti gituu... Untuk my mom, saya sediakan blouse. And.. Dad pula baju melayu..

Warna tema kami suami isteri on first raya is Navy blue. Warna tema my mom and dad pula is dark grey..




First raya macam biasa la.. Ke kubur arwah abang saya, Supawi and Supawin, arwah nenek and atok sebelah ayah, atok sebelah my mom..dan keluarga serta saudara yang lebih awal dijemput ilahi.

Then, on first raya, WAJIB jumpa cousin saya yang sorang ni.. Suzie.  Kawan rapat since childhood!


Tahun ni, Alhamdullilah jumpa keluarga from brunei... Rezeki!
...and then, saya dan suami ke rumah mama (ibu mentua saya - mak En.husband). Maklum la.. Kami berdua ni sama-sama orang Labuan. Jadi, on raya memang senang gila la nak ke mana. Tak payah gilir-gilir.. Memang in first raya semua jumpa.

Mama masak rendang, kelupis, and...apa ye? Ada lagi tapi dah lupa. Hahaha... Kenyang punya pasal lupa apa di makan.. Kah kah kah ...
Second raya pula, kami suami isteri hot red! Hahaha! I love red! Terang benderang...My parents warna pink and merah...



Second raya kakak and anak buah saya menziarahi kediaman ayah and mami. Secara tak langsung berjumpa lah kami semua sebab saya dan suami pun stay kat rumah ayah.


Lepas tu second raya ni terus ke rumah mak ayah angkat saya masa kecil. Alaa.. Sebelah rumah je... Tak sampai pun 5 minit. Wakakaa...

Raya keempat, saya dan husband pink and merah pula. My parent is yellow..eh? Raya ketiga buat apa? Oh.. Duduk rumah je sambut tetamu dan saudara mara. Tak ada tema. Tema bebas belaka. Nak pakai baju kelawar pun boleh.. Wahaha..!
Raya keempat ni bawa my ayah and mami jumpa mama (my mak mentua). And sesi berkumpul dengan siblings en.husband..



Pastu raya sampai malam. Paling tak tahu malu, raya lagi kat rumah mak ayah angkat saya sebelah rumah. Hahaha...!!

Oh ya! Actually, on raya ketiga ada beraya kat rumah member waktu malam. Jumpa si kucing and si hamster kat rumah dia yang ramai tu..

Well, raya dengan rakan tak dapat saya laksanakan tahun ni. Huhu... Memang masa sangat limited dan kalau paksa pun susah juga. In Shaa Allah. Try harder tahun depan untuk jumpa kawan lama.

Thanks baca dan berkongsi cerita dengan saya..
Jumpa lagi di lain entry..

With Love,
#Sofinah696 πŸ’•
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .


Monday, July 3, 2017

Berniaga di Bazaar Ramadhan 2017

Monday, July 03, 2017 0 Comments
Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

HAHA! Hai, saya muncul lagi..! Selepas dua bulan tak update story.

Posting kali ni nak kongsi story pengalaman berniaga di Bazaar Ramadhan. Saya terdedah dengan berniaga di bulan Ramadhan ni sejak tahun 2013. TAPI, tahun ni berbeza. Kalau tahun sebelum ni, jangan harap nampak muka saya terpacak kat gerai. HAHAHA! No no no...sambil-sambil on gerai kat Bazaar, saya dan suami berada kat mana?

Lokasinya adalah...
1. Perpustakaan awam - Baca buku atau layan laptop dan buat kerja online.
2. Lapangan Terbang Labuan - Lepak kat bangku sambil main game android.
3. Kat rumah - Layan PC Game dan reply soalan-soalan client online.
4. Jalan-jalan ke Ujana Kewangan, Utama Jaya, Milimewah, Labuan Supermarket dan sebagainya sebab cari barang raya dan Bazaar.
5. Singgah ke setiap Bazaar yang ada di Labuan - buat tinjauan.

Tahun ni, Alhamdulillah saya dan suami dengan besar hati 'turun padang' dengan hati yang TERBUKA.



Tahun lepas (2016), kami dapati Bazaar Ramadhan kat kawasan  berhampiran rumah semakin seronok dan memberangsangkan.So, kami pun plan nak buka gerai kat situ. Saya dan suami pun ambil keputusan untuk buka dua lot kat kawasan tersebut tahun ni (2017). Actually, ada beberapa plan yang dah dibincangkan tahun lepas tapi persiapan kami agak sedikit terlewat jadi, kami pun meneruskan plan ni apa adanya. Walau bagaimanapun, Alhamdulillah, tetap puas hati dan seronok. In Shaa Allah, tahun depan buat mantop mantop! πŸ˜€πŸ˜€

BERNIAGA APA?
1. Nasi Katok - 2 ketul chicken wing (Utama).

2. Kuih - Roti Jala,Keria,Karipap,Penyaram (Sampingan).



Husband goreng ayam crispy live je kat Bazaar. Pagi memang dia free. Lepas sahur, dia terus buat kerja online.




Saya pula, makhluk paling busy sepanjang bulan Ramadhan pasal buat kuih dan masak selepas sahur untuk dibawa ke Bazaar.

Dalam jam 2 petang atau 3 petang atau paling lewat, jam 4 petang, kami dah buka gerai. Berniaga sampai jam 6 petang. Kadang-kadang sempat balik sebelum buka puasa. Kadang-kadang terpaksa buka puasa kat Bazaar bersama peniaga-peniaga yang lain.

Malam, barulah saya ada masa untuk online. Tu pun kadang-kadang tak sempat nak online sebab kena keluar beli bahan-bahan berniaga yang dah habis stok. Paling dasyat perasaan cemas tu bila client tempah logo hampir-hampir tak sempat design. Nasibla kudrat muda lagi. Hahaha! Alhamdulillah siap dengan jayanya.

Pokoknya! jadual memang ketat dan penuh sepanjang bulan Ramadhan kecuali tak pergi berniaga kat Bazaar. Eh ada plak tak pergi berniaga kat Bazaar? Haha!

ADA. Sebab masa tu, tiba-tiba gas memasak habis. Kekekeke. Terpaksa postpone beli gas. Disebabkan beli gas kat bandar (Jauh dari kawasan Bazaar), kami pun pergi cari barang raya sikit-sikit pada hari tersebut.

KELEBIHAN BERNIAGA DI BULAN PUASA
Kelebihan berniaga di Bazaar Ramadhan ni adalah...

1. Kita sangat sibuk. So, tak terasa dahaga dan lapar. Masa akan cepat berlalu. Tup-tup-dah buka puasa. Padahal macam baru je sahur. Hehehehe...
2. Berkomunikasi dengan  pelanggan - bermesra - senyum.
3. Dapat top-up kewangan untuk raya dan lebih dari itu.
4. Seronok - part ni susah sikit nak explain. Perasaan tu syok sangat sampai rasa ada yang tak kena bila tak ke gerai untuk berniaga. Siapa yang berniaga kat Bazaar tu, dia akan faham. Hee~
5. Bersedekah secara tidak langsung sebab kita akan beri juadah kepada peniaga lain.
6. Berkomuniti dengan peniaga lain.

KUCING BERNAMA BAZAAR
Sepanjang berniaga di Bazaar Ramadhan, setiap kali husband goreng ayam, akan muncul si kucing ni. Minta ayam. Disebabkan dia ni dah jadi 'customer regular' kitorang, kami selalu beli makanan tin untuk dia dan gelar dia "SI BAZAAR" 😸😸😸


Kalau dia tak muncul, saya tercari-cari la pula. Hahaa!

Seminggu sebelum raya, Kami closed terus gerai. Buat persiapan raya. Kuih dan sebagainya tak ada lagi. hahahaha!

Walaupun sibuk dan penat - nikmatnya peniaga tu sahaja yang tahu. Memang seronok dan rindu tak buka gerai.

AKTIVITI LAIN DI BULAN RAMADHAN
Aktiviti lain tu tak banyak sangat. Paling-paling pun ke bandar untuk shopping baju raya,kasut raya dan sebagainya.. paling saya suka adalah buka puasa kat Bazaar Ramadhan Waterpark,Labuan. Beli makanan kat situ dan buka terus kat situ.. 😁😁



MAKANAN DAN MINUMAN KEGEMARAN SEPANJANG BULAN PUASA...
1. Puding Kelapa
2. Coconut Shake
3. Donut
4. Nasi Briyani

In Shaa Allah, kita jumpa lagi di Bazaar Ramadhan 2018.

With Love,
#Sofinah696 πŸ’•
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .