Follow Instagram @sofinahlamudin

Thursday, August 31, 2017

Tips Memahami Lelaki Agar Terus Menjadi Lelaki Idaman Kita

Thursday, August 31, 2017 1 Comments


Wanita adalah kaum yang lemah lembut, berimpian dan kadang-kadang sangat teliti keinginannya mengenai lelaki idaman. Hampir tidak logik bagi seorang wanita itu untuk tidak memiliki langsung ciri-ciri spesifik mengenai seorang lelaki yang mereka idamkan.

Sebagai contoh, jika ditanya apakah ciri-ciri lelaki yang kita inginkan untuk menjadi seorang suami. Pasti kebanyakkan wanita akan menjawab, lelaki yang memberi perhatian penuh kepada keluarga iaitu isteri dan anak-anak. Selain itu, mempunyai sifat penyayang kepada kanak-kanak dan haiwan. Malah, wanita mahukan lelaki yang romatik dan memahami serta bertanggungjawab.

Tahukah anda, lelaki idaman seperti dinyatakan di atas tidak akan wujud jika tidak mempunyai 3 ASAS PENTING KELELAKIAN? Tanpa 3 ASAS ini, lelaki akan merasa gagal dalam hidupnya. Jadi, adalah mustahil seseorang wanita itu akan menjadi tujuan utama dalam hidupnya jika 3 ASAS ini tidak dimilikinya terlebih dahulu. 

3 ASAS KELELAKIAN

πŸ’˜Siapakah dia
πŸ’˜Apakah kerjayanya
πŸ’˜Ganjaran atau pendapatan atau wang
3 ASAS KELELAKIAN adalah bermaksud seseorang lelaki mempunyai gelaran melalui pekerjaannya dimana, pekerjaannya itu akan mendatangkan ganjaran atau wang. Wang ini pula akan disalukan oleh lelaki untuknya, isterinya, anaknya dan perkara penting yang berkaitan dengan wang.Sebagai contoh, gelarannya mungkin adalah USAHAWAN melalui kerjayanya di sebuah syarikat penjualan produk kesihatan. Melalui kerjaya tersebut, mereka mendapat hasil dan ganjaran berupa wang ringgit. Tidak kira apapun gelarannya, seperti doktor, pelawak, makenik dan sebagainya, ia adalah perkara sangat penting bagi seorang lelaki.




Hal ini berlaku kerana, cara seseorang lelaki dididik sejak kecil adalah berbeza dengan cara wanita dididik semasa kecil. Kaum adam dididik untuk menjadi kuat, tidak menangis, mesti tahu memanjat, bergusti dan bekerja keras. Lelaki juga diajar untuk melindungi keluarga dan adik-adik serta menjaga harta dan rumah. Malah mesti menjaga maruah keluarga. Itulah lelaki.

Oleh hal yang demikian, tanpa 3 ASAS KELELAKIAN ini, seorang lelaki akan merasa gagal. Mereka merasa sangat tidak berguna dan merasa sangat rendah diri terutamanya dengan lelaki lain.

KELEBIHAN MEMILIKI 3 ASAS KELELAKIAN TERHADAP SEORANG LELAKI

πŸ’ŸMerasa hidup dan mempunyai nafas baru




Seorang lelaki akan mudah mempunyai mood yang baik, gembira, bersemangat melakukan apa sahaja dengan keluarga. Seorang lelaki akan membawa teman wanita atau isteri bersiar-siar serta bergurau senda dengan bahagia.

πŸ’ŸBersemangat dalam menjalankan tanggungjawab






Lelaki akan bersemangat dalam menunaikan tanggunjawab atau komitmen terhadap teman wanita atau isteri dan anak-anak.Mereka tidak akan merungut mahupun berpaling. Lelaki akan senang hati menghantar anak-anak ke sekolah, mengeluarkan belanja untuk hal-hal pendidikan anak-anak.Memberikan masa yang berkualiti buat keluarga seperti pergi berkelah, melancong, bermain dengan anak-anak dan seumpama dengannya.

πŸ’ŸBerfikiran lapang





Tidak dalam keadaan tertekan akan membuatkan seorang lelaki berfikiran lapang. Dalam keadaan ini, mereka mampu untuk berborak dan bersembang lama bersama isteri. Malah mereka akan menemankan wanita mereka membeli belah, makan dan sebagainya.
Keluar dengan isteri atau teman wanita untuk menonton wayang dan makan malam dengan hati yang gembira tanpa merasa terkongkong.

πŸ’ŸTidur nyenyak setiap malam





Tidak mengalami gangguan tidur lantaran tiada apa yang mereka perlu untuk merasa tertekan.
Hal ini akan meningkatkan kesihatan seorang lelaki. Perkara ini sangat penting kerana, seorang lelaki adalah pemimpin dan ketua keluarga. Mereka juga adalah kaum yang perlu bekerja keras untuk menyara keluarga. Oleh hal yang demikian, kesihatan yang baik akan memberi impak yang baik bagi sesebuah keluarga.

    πŸ’ŸMampu menyara keluarga



    Mampu menunaikan tanggungjawab dengan baik. Membeli barangan dapur, perabot, hiasan rumah, permainan anak-anak dan sebagainya.

    πŸ’ŸDapat menumpukan perhatian kepada keluarga dan anak-anak





    Perhatian kepada anak-anak akan sentiasa positif. Lelaki akan bermain dengan anak-anak dengan kasih sayang.
    Sebagai seorang wanita, kita tidak boleh terlalu mengharap lelaki idalam itu datang bergolek. Wanita juga mempunyai peranan penting dalam mencapai hal ini. Berikut adalah 6 tips untuk wanita memahami lelaki :

    TIPS MEMAHAMI LELAKI AGAR TERUS MENJADI LELAKI IDAMAN KITA

    πŸ’ŸMembantu dengan menyokong perjalanannya menuju cita-citanya




    Tidak semestinya seorang lelaki itu tidak akan mencari teman hidup apabila dirinya tidak mempunyai gelaran atau pekerjaan. Akan wujud segelintir lelaki ditakdirkan berkahwin sebelum mempunyai pendapatan tetap dan hidup tidak terlalu stabil. Sebagai wanita yang menyayangi lelaki ini, WAJIB untuk membantu dengan memberi sokongan moral kepada mereka. Mereka sangat perlukan sokongan agar terus bersemangat untuk mencapai cita-citanya. Jangan memerli mereka jika belum berjaya. Jangan pernah membuat mereka merasa putus asa disebabkan kita.
    Dalam perjalanan menuju ke destinasi impiannya, pasti akan berlaku ujian. Bersabarlah bersama mereka agar terus bangun jika terjatuh. In Shaa Allah dengan kesabaran dan sokongan kita sebagai wanita kesayangan mereka akan membuatkan mereka bangun dan terus melangkah mencapai cita-cita.
    Cita-cita seorang lelaki yang mencintai teman wanita atau isterinya adalah sebuah simbol betapa mereka mencintai wanitanya. Hal ini kerana dalam cita-citanya terdapat perancangan untuk kebahagiaan wanita dan bakal anak-anaknya. Contohnya, setelah tercapai cita-citanya, lelaki ini akan membeli rumah atau kereta atau akan memberi kesenangan hidup berkeluarga.
    πŸ’ŸMemahami situasinya




    Semasa seorang lelaki itu sedang berusaha mencapai cita-citanya yang bermula dari bawah seperti membuka sebuah perniagaan kecil-kecilan pasti memerlukan kerja keras. Pasti lelaki ini akan kurang mempunyai masa untuk sentiasa di rumah atau keluar bersiar-siar bagi memenuhi keinginan seorang wanita yang suka untuk keluar berpacaran. Malah, dalam peringkat ini, sukar juga untuk seorang lelaki memberi hadiah yang mewah-mewah untuk wanitanya. Wanita harus mengerti hal ini. Perniagaan yang besar dan mewah ganjarannya menuntut kita untuk bekerja siang dan malam. Bekerja keras dan bersusah payah.
    Dalam keadaan begini, lelaki memerlukan seorang wanita atau isteri yang sangat faham keperluannya apatah lagi ketika sedang penat. Benarkan mereka untuk berehat dan bertenang ketika menghadapi pelbagai masalah dan tekanan dalam membina sebuah empayar untuk kebaikan keluarga.
    πŸ’ŸTidak terlalu banyak syarat atau permintaan




    Seorang wanita perlu bersabar. Jangan terlalu memberi syarat dan permintaan yang banyak ketika mereka sedang membina sesuatu yang akhirnya adalah milik bersama. Contohnya, mahu lelaki membelikan kita barang kemas yang mahal-mahal untuk di hari lahir. Mahu melancong ke Paris dan Eropah sempena ulang tahun perkahwinan. Apabila lelaki atau suami tidak mampu untuk merealisasikan permintaan tersebut, maka kita memarahinya. Malah menyatakan bahawa mereka langsung tidak memberi perhatian dan tidak romantik. Hal ini WAJIB dielakkan oleh setiap wanita.
    Dalam keadaan mereka belum mempunyai 3 Asas Kelelakian ini, semua permintaan wanita seperti dinyatakan tadi adalah sejenis tekanan dan gangguan semata-mata. Jangan hairan jika seorang wanita itu ditinggalkan lantaran terlalu mendesak mereka.Meninggalkan bukan kerana tidak mencintai tetapi kerana diri tidak mampu untuk menjadi yang terbaik atau tidak mampu untuk memenuhi cinta bersyarat dalam keadaan yang belum berjaya. Sebenarnya,dalam hal seperti ini, seorang lelaki yang mencintai teman wanita atau isterinya sepenuh hati, mereka akan memberikan apa sahaja apabila sudah berjaya kelak. Malah mereka akan memberikan sesuatu yang wanita itu tidak jangkakan langsung ketika sebelum berjaya.
    Lelaki adalah sejenis kaum yang pantang mengalah dan benci dimalu-malukan maruahnya. Jangan menyesal jika pada suatu hari, setelah mereka berjaya ada wanita lain yang memiliki segala permintaan yang kita inginkan ketika pernah mencaci usahanya semasa bersamanya dulu.
     πŸ’ŸMembantunya untuk fokus




    Fokus adalah kunci untuk mencapat matlamat. Benarkan suami atau teman lelaki kita untuk fokus ketika mengerjakan apapun perkara yang mereka ingin capai terutamanya matlamat yang membawa kebaikan kita bersama keluarga dan anak-anak.
    Tanpa fokus yang baik, pekerjaan akan menjadi bertangguh-tangguh dan akan semakin banyak. Jika hal ini berlaku, seorang lelaki tidak akan dapat mencapai hasil yang produktif. Maka pencapaian matlamat dan cita-cita akan semakin lambat.

    πŸ’ŸTidak mendesak untuk mendapat perhatian yang keterlaluan





    Ketika lelaki sedang bekerja, bantulah mereka dengan tidak menghantar atau menelefon terlalu kerap. Cukup sekali dua untuk mengambil berat keadaan mereka. Elakkan juga memarahi mereka jika terlambat atau terlupa membalas mesej atau tidak sempat mengangkat telefon. Telefonlah jika mengalami perkara penting dan kecemasan sahaja.
    πŸ’ŸTidak meninggalkannya hanya kerana tidak mempunyai apa-apa




    Hal ini adalah perkara paling penting sekali. Jangan kerana mereka kelihatan tidak ada apa-apa sepanjang usaha mereka mencapai cita-cita, kita meninggalkan mereka.Jangan berputus asa dalam mencipta hubungan yang bahagia.Kebahagian tetap ada meskipun belum mencapai cita-cita sepenuhnya. Hal ini tidak akan membantu mereka langsung. Seorang lelaki akan merasa terjatuh, kecewa dan bakal putus asa di tengah jalan. Namun, jangan terkejut jika mereka sudah bangun semula dengan semangat yang jauh lebih tinggi. Wanita yang meninggalkan mereka kerana tidak bersabar akan menyesal dan tidak akan dapat kembali bersamanya.
    Memang mood seorang lelaki akan terganggu jika 3 ASAS KELELAKIAN ini sedang dalam keadaan tidak menentu. Tidak stabil dan tidak menjadi. Tetapi tidak semestinya sudah tercapai baru moodnya akan baik. Cukup sekadar dia tahu impiannya akan menjadi realiti, gambarannya jelas, kedudukannya menuju kepadanya dan wang akan datang. Maka, lelaki ini akan tenang dan lega.

    With Love,
    #Sofinah696 πŸ’•
    Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .


    Wednesday, August 30, 2017

    Barangan Terakhir dari CHILINDO

    Wednesday, August 30, 2017 4 Comments
    Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

    Hai guys!

    Ingat lagi tak cerita saya mengenai parcel dari CHILINDO yang tak sampai-sampai tu? Alaa... kat artikel klik>>"Apa nak buat jika barang CHILINDO tak sampai-sampai?"<<klik tu.

    Alhamdulillah! Parcel Pembidaan Pertama saya akhirnya sudah berjaya sampai ke tangan saya!

    28 Ogos 2017, saya dan MR.BEE pick up barang tu di POS LAJU selepas mendapat pesanan ringkas dari pihak diorang. Saya ada senaraikan barang yang saya bida untuk pembidaan pertama di entri bertajuk klik>>"Tips Membida dan Membeli Barangan di CHILINDO dengan harga yang murah dan berbaloi"<<klik . So, gambar di bawah ni adalah barang secara live (depan mata) dah sampai.

    TRIPOP! My favourite.. Lepas unboxing, nampak tripop ni je terus pergi Pantai Damai shot time lapse matahari terbenam.

    Lazy hanphone stand. Harga murah, kaler cute jugak! Cuma tiang tak berapa keras. Bila letak Handphone, tiang jadi kendur sikit. 

    Yang ni, Lazy stand dari tempat lain. Bukan CHILINDO, yang ni tiang dia keras sekeras-kerasnya. Jauh beza la. Tapi, CHILINDO punya tu stil boleh guna. Tak ada masalah sangat. 

    So far so good!

    Untuk letak TV kat dinding. Sesuai untuk saiz TV 14 inci hingga 42 inci!

    Pop Socket untuk dipasang kat belakang handphone. Meterial plastic. Bukan metal. Sesiapa yang suka layan Musical.ly tu, sesuai la pakai ni.

    Klip ni paling memuaskan hati saya! Jimat dan MURAH! Kat CHILINDO, saya dapat just RM6.70!

    Ni tali cawak untuk pet. Hahaha! Saja beli ni. Try untuk Si Chokey. Tup tup dia pandai buka sendiri. Meh~ Tali cawak ni bagus, kalau terkena sinaran lampu, tali ni akan ada pantulan cahaya. So, pet kita selamat kalau bawa jalan-jalan kat luar rumah. Gambar kat atas ni, selepas saya letak flash kamera.

    Gambar ni tanpa flash kamera.

    So far, itu lah barang-barang yang saya bida dari CHILINDO (Seperti dalam gambar di atas dan di dalam entri klik>>Tips membida dan membeli barang CHILINDO dengan harga yang murah dan berbaloi!<<klik).

    Apabila dah pick up barang ni dari POS LAJU, maka status tracking number saya adalah success dan tertera nama saya kat atas sekali. Seperti contoh di bawah:

    Tertera nama saya.
    Jadi, kepada yang masih tak tahu macam mana nak jejak barang CHILINDO korang, boleh rujuk kat entri saya bertajuk :

    πŸ’Ÿklik>>Penghantaran Barang dari CHILINDO hingga ke depan rumah (Part 1)<<klik
    πŸ’Ÿklik>>Penghantaran Barang dari CHILINDO hingga ke depan rumah (Part 2)<<klik


    Jika korang mengalami masalah barang tak sampai-sampai, boleh baca entri berikut :

    πŸ’Ÿklik>>Apa nak buat jika barang dari CHILINDO tak sampai-sampai?<<klik

    OK! Terima kasih singgah ke blog ini.

    With Love,
    #Sofinah696 πŸ’•
    Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .

    Sunday, August 27, 2017

    Apa nak buat jika barang dari CHILINDO tak sampai-sampai?

    Sunday, August 27, 2017 2 Comments
    Assalammualaikum Bloggers dan Readers,

    Berjumpa lagi di entri berkenaan CHILINDO.

    Korang pernah mengalami masalah sama seperti saya? Excited membida barang-barang dari CHILINDO kemudian buat pembayaran melalui online banking. Lepas tu, selepas 3 hingga 4 hari barang tak sampai-sampai ke alamat kita. Sedangkan, CHILINDO berjanji kepada pelanggan mereka untuk memproses barang bidaan kita yang sudah menang dan sudah pun dibayar tu dalam masa 24 jam. Tempoh penghantaran adalah 3 hingga 4 hari waktu bekerja.

    Antara Insan-insan yang mempunyai masalah barang tak sampai.

    Jika korang mengalami situasi barang CHILINDO lambat sampai lebih dari 3 hingga 4 hari, jangan panik dulu. hehe. Mungkin posmen tu pergi minum kopi kejap kat warong Pak Haji. Tapi...

    ...tapi, jika barang korang tak sampai-sampai lebih seminggu, lebih dua minggu, lebih sebulan, jangan tunggu! jangan diam!

    Jangan tunggu dan lihat saja. Jangan diam-diam je. Tapi tak bermakna pergi meroyan atau marah-marah atau attack klik>>page facebook CHILINDO<<klik dengan kuasa Goku atau Pokemon pula. Kita faham Pokemon kita memang ada banyak kuasa. Kalah air, guna api, kalah api guna racun. meh~

    Saya menghadapi situasi ni pada bulan Ogos ni. Seperti yang saya kongsikan di entri-entri sebelum ini,

    πŸ’Ÿklik>>Tips Membeli atau Membida Barangan di CHILINDO dengan harga yang MURAH<<klik
    πŸ’Ÿklik>>Cara dan Kaedah Pembayaran Selepas Membida di CHILINDO<<klik
    πŸ’Ÿklik>>Penghantaran Barang dari CHILINDO hingga depan rumah (Part 1)<<klik
    πŸ’Ÿklik>>Penghantaran Barang dari CHILINDO hingga depan rumah (Part 2)<<klik

    Saya mempunyai dua parcel dari CHILINDO yang saya gelar :

    Pembidaan pertama
    dan...
    Pembidaan kedua

    Pembidaan kedua, Alhamdulillah sampai dengan selamat selepas 5 hari (Termasuk Sabtu Ahad).Jadi, kira 3 hari dah sampai la tu. PERFECTO! Boleh tengok foto barang-barang tersebut di entri - klik>>Penghantaran Barang dari CHILINDO hingga ke Depan Rumah? Bunyi Macam Selamat! (Part 2)<<klik untuk lihat kualiti barang.

    Tapi, pembidaan pertama tak sampai lagi. Sepatutnya, pembidaan pertama sampai dulu sebab lebih lama dari pembidaan kedua. Bila saya check status parcel pembidaan pertama ni, resultnya asyik "Record Not Found" kat poslaju dan "Delivery Pending" kat Ninja Van. Huhu.. Sedihkan.



    Walaupun tak banyak sangat barang-barang tu tapi RM40++ tu kalau beli barang lain, boleh tahan juga kan. Beli makanan kegemaran ke. Ngehehe! Makanan juga yang disebut. πŸ˜€

    OK! Jika berlaku kejadian seperti ini, langkah pertama adalah dapatkan alamat email dari CHILINDO dan NINJA VAN.

    Langkah kedua, Selepas dapatkan alamat email kedua-dua belah pihak ni, sediakan beberapa bahan bukti pembelian kita seperti :

    πŸ’ŸBukti pembayaran
    πŸ’ŸInvois pembelian (Senarai barang yang dibayar)
    πŸ’ŸScreen Shot status parcel di Ninja Van dan Pos Laju.
    Langkah ketiga, emailkan CHILINDO dulu. Tanya apa status barang kita dari pihak mereka. Dan tanya kenapa barang kita tak sampai-sampai. Jangan lupa attach 3 perkara yang saya senaraikan kat atas.

    Langkah keempat, SABAR. Tunggu respon CHILINDO. Jika tak ada respon selepas 24 jam, boleh cuba hubungi CHILINDO dengan cara lain seperti menelefon pihak mereka. Tapi, macam biasa, perbualan telefon kurang effective sebab tak ada hitam putih perbualan kecuali kita rekod perbualan. Boleh juga hubungi mereka di page facebook.


    Langkah kelima, sekiranya selepas 3 hari tak ada juga respon dari pihak CHILINDO, email NINJA VAN dengan soalan yang sama. Tapi, jelaskan barang kita dari mana. Jelaskan kepada pihak NINJA VAN, kita ada buat pembelian kat CHILINDO dan barang tak sampai lagi dari pihak NINJA VAN ke POS LAJU. Jangan lupa bagi trackingcode NINJA VAN dan Tracking number POSLAJU.

    In Shaa Allah, lepas NINJA VAN nampak email ni, CHILINDO akan respon email korang. Kalau korang nak sekali jalan, tak nak tunggu-tunggu, email NINJA VAN, terus CC ke CHILINDO Malaysia, Thailand, Norway dan Australia email korang tu. Email biar dalam bahasa inggeris supaya semua pihak faham.

    Mungkin, barang saya hanya RM40++, mana tahu barang korang beratus-ratus. Jadi, inilah langkah terbaik untuk pastikan barang korang sampai. Mungkin dalam perjalanan/proses menghantar barang tu, pekerja CHILINDO tiba-tiba terpesona dengan bunga tepi jalan. Jadi dia singgah kejap. Atau unicorn tertarik dengan kotak CHILINDO korang lalu dikidnap nya dari pekerja CHILINDO tu. Terpaksa pekerja CHILINDO tu kejar unicorn tadi sampai dapat. Sebab tu lah delay sekejap. hehee...

    OK! ini contoh email saya kepada CHILINDO :

    Jangan gelak. Bahasa Inggeris saya memang 'OHMYENGLISH'.

    Ini pula adalah contoh email saya kepada NINJA VAN selepas 3 hari CHILINDO tak respon email saya :

    Kalau buka laman web NINJA VAN, buka kat bahagian contact US, kita boleh hantar email melalui situ sahaja. So, bentuk email kita akan jadi macam ni.

    Selepas contact NINJA VAN, Alhamdulillah CHILINDO pun respon pada tarikh yang sama NINJA VAN respon iaitu 24 August 2017.

    Kat bawah ni adalah contoh attactment yang saya sent ke CHILINDO.

    Tunjukkan Invois kita.

    Senarai barang-barang kita.

    Trackingcode NINJA VAN kita

    Tunjukkan Tracking number POS LAJU kita

    Screenshot status tracking number kita.

    Bukti pembayaran kita yang disertakan dengan order number,invoice number, transaction date, transaction reference.

    Jumlah pembayaran.
    Kenapa kita MESTI sertakan dokumen seperti di atas ketika menghantar email? OK..sebab.....

    ....sebab CHILINDO adalah sebuah syarikat membida, menjual, membungkus dan menghantar barang-barang. Berlangsung 24 jam sehari. Pembidaan tidak pernah tidur 24 jam. Barang-barang yang perlu dihantar semakin hari, semakin berlambak. Jadi, maksudnya...CHILINDO adalah syarikat yang sangat sibuk. SANGAT SANGAT SANGAT SIBUK setiap hari, setiap masa, setiap saat.

    Malah syarikat ini juga adalah Syarikat baru, pasti mereka sedang berusaha sekeras mungkin untuk membuat perkhidmatan terbaik.

    Oleh hal yang demikian, kalau kita telefon dan telefon dan telefon...
    kalau kita terus komen, mesej, di facebook page CHILINDO dengan berkata,

    "Barang saya tak sampai lagi... dah sebulan..."
    "Barang saya dah sampai tapi tak cukup barang.. satu lagi tak ada pun.."

    OK...CHILINDO tak dapat nak selesaikan masalah tersebut sebab, kita tak bagi bukti barang tu tak sampai dan tak bagi bukti pembayaran. Tak bagi nombor invois untuk disemak dan sebagainya.

    Saya bagi tips keselamatan supaya CHILINDO percaya barang kita tak sampai. Terutamanya kes apabila kita ada 10 barang yang dibeli, tapi hanya ada 9 kat dalam kotak tersebut. (Tips ini hanya untuk mereka yang serius sahaja. Kalau yang tak kisah barang tak sampai dari CHILINDO, abaikan tips ni. In Shaa Allah dah let go atau pasrah atau reda).

    Tips keselamatan :

    πŸ’ŸSemasa unboxing barang CHILINDO yang dah sampai, pasang kamera (Rekod Video). Kalau boleh, rekod dari semasa kita received dari POS LAJU. Melalui video, Kotak yang sudah pernah di buka gam akan jelas (ketara). Jadi,pastikan rekod sejak dari kita buka gam kotak tu. Pastikan kotak tu 'suci' tau..belum pernah buka. Belum ada tanda-tanda gam terkoyak dan tampal balik. Hahaha!

    πŸ’ŸRekod video sepanjang kita checklist barang dalam kotak. Sambil checklist tu, Rakam kat video.

    πŸ’ŸKalau ada barang rosak semasa kita unboxing tu, tunjukkan kat video.  Bukti bukan kita yang rosakkan tapi memang dah rosak dari keluarkan dari kotak.
    Memang leceh! Tapi... asalkan tak ada yang bersedih dan tak tido malam sebab barang tak sampai atau rosak tak boleh tukar.

    Unboxing tersebut direkod bukan tujuan untuk kecaman atau serangan atau viral atau mengamuk atau GOKU atau Pokemon atau sebagainya. Tapi...

    Untuk kemudahan kita senang dapat balik barang tersebut dari CHILINDO dan CHILINDO pun tak pening kepala. Sebab, cuba fikir... betapa rasa bersalahnya berfikir seperti ini :

    πŸ’ŸSaya nak bagi barang yang orang tu kata tak ada dalam kotak dia. Tapi betul ke barang tu tak ada semasa dia buka kotak tersebut? Macam mana kalau dia kata tak ada selepas barang tu dikeluarkan dari kotak tersebut oleh dia pagi tadi. Lepas tu dia lupa yang dia dah keluarkan dari kotak? (Hahaha! Mudah lupa jangka pendek).

    πŸ’ŸSaya nak bagi diorang tukar barang yang rosak tu tapi macam mana kalau bukan rosak semasa dalam kotak? Macam mana kalau kotak tu dibuka oleh anak buah dia, lepas tu anak buah dia ter-rosakkan barang tu, lepas tu, dia letak balik dalam kotak elok-elok. Kemudian, dia pun ingat barang tu dah rosak dari awal lagi (Logik tak situasi ini? meh~).
    Sebab tulah, akan wujud barang tak akan dihantar kepada kita sehingga kita buktikan apa yang kita cakap.

    Jika korang adalah PEMINAT atau CHILINDO ADDICT, bolehlah sertai group facebook klik>>CHILINDO MALAYSIA<<klik untuk mendapatkan lebih banyak tips,pendapat dan review barangan CHILINDO.

    Kembali kepada status parcel pembidaan pertama saya yang asyik "Record Not Found" tadi, ALHAMDULILLAH... CHILINDO sudah pun memberikan update melalui mesej di Page Facebook dimana parcel saya sedang dalam perjalanan ke alamat saya! Yayh!!

    Status terkini parcel Pembidaan Pertama saya (27/08/2017) :



    Jadi, ini maknanya saya dah boleh pick up parcel kat Pos Laju...! yayh!
    Kalau saya dah pick up parcel ni kat pos laju, nama saya akan tertera kat atas sekali. Success!

    Haa... macam tu la...

    Terima kasih kerana membaca entri ini, ya.
    Semoga dapat membantu korang semua.

    With Love,
    #Sofinah696 πŸ’•
    Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .

    Follow my blog with Bloglovin πŸ’‹

    Penghantaran Barang dari CHILINDO hingga ke Depan Rumah? Bunyi Macam Selamat! (Part 2)

    Sunday, August 27, 2017 6 Comments
    Assalammualaikum Bloggers dan Readers!, Hi guys!

    OK now nak cerita pula "Penghantaran Barang dari CHILINDO hingga ke Depan Rumah? Bunyi Macam Selamat! (Part 2)" selepas jari bertungkus lumus menaip "klik>>Penghantaran Barang dari CHILINDO hingga ke Depan Rumah? Bunyi Macam Selamat!<<klik (Part 1)".

    Kat entry saya yang part 1, saya ada kongsikan status parcel yang success, kan?
    Status parcel yang success itu adalah merujuk kepada pembidaan saya yang kedua. Pembidaan pertama masih "Record not found". Saya rasa sedikit pelik sebab pembidaan pertama sepatutnya sampai dulu ke tangan saya tapi nampaknya barang-barang pembidaan kedua yang sampai dulu.

    Pada 21 Ogos 2017, barang-barang pembidaan kedua saya sudah pun sampai ke WP.Labuan. YeayhH! Selamat sampai tetapi...

    ...yes! Ada tetapi sebab....

    Terkejut dengan cara CHILINDO packing barang yang nak dihantar kepada pelanggan.

    Mereka hanya masukkan kesemua barang-barang dalam satu kotak yang sama tidak kira barang tu macam mana. Mudah pecah atau tidak. Sebenarnya, tidak kisah pun nak masukkan dalam satu kotak, cuma cara packing tu saja yang perlu diperbaiki.

    Jika penghantaran adalah adalah jenis COD, rasanya tak apa kalau tak packing elok-elok untuk barangan mudah pecah atau mudah rosak sebab penghantaran tidak melibatkan kargo kapal terbang. Kargo kapal terbang mungkin akan terdapat beberapa kemungkinan seperti kemalangan yang tidak diingini.

    eh..bukan kemalangan jalan raya ye. Hehehe..

    Contohnya, barang tu terjatuh atau terlepas.

    Tapi, cuba bayangkan kalau packaging kita tu tak ada pun perkataan "Handle With Care" atau "Fragile". Bertambah-tambah lah risiko barang dalam kotak akan rosak.

    Tips bungkus barang sebelum membuat penghantaran melalui pos adalah...

    πŸ’ŸPastikan kotak tidak mempunyai ruang untuk bergerak. Sumbatlah dengan apa-apa seperti kertas terpakai, surat khabar lama atau span dan sebagainya.

    πŸ’ŸJika barangan adalah mudah pecah, balut barang tersebut terlebih dahulu sebelum masukkan dalam kotak. Balut menggunakan kertas dengan tebal sehingga betul-betul pasti tidak akan pecah walaupun terhentak.

    πŸ’ŸJika dalam satu kotak tersebut terdapat barang yang berat, wajib pastikan barang tersebut tidak menghempap barang yang lain di dalam kotak tersebut. Hal ini kerana, barang yang berat tersebut akan merosakan barang yang lebih ringan dan kecil darinya. Apatah lagi kalau mudah pecah.


    Jika tips di atas diikuti dengan baik, In Shaa Allah hantar kamera, handphone,laptop, TV dan barang-barang lain yang mudah pecah tidak akan rosak.

    OK! Saya nak kongsikan barang-barang yang saya terima dari pihak CHILINDO 5 hari (Termasuk Sabtu dan Ahad) selepas buat klik>>pembayaran<<klik :

    Not bad! Boleh bawa pergi piknik!

    Dalam banyak-banyak barang yang saya bida, ini paling best.

    Eggtimer! Saya dah try ni.. Masa rebus telur tu, masukkan eggtimer ni sekali, warna merah tu akan semakin mengecil. Angkat telur selepas puas  hati tahap kemasakkannya.

    Yayh! MP3 untuk orang Birthday.

    Jam ni, walaupun tidak seperti yang dijangka tapi still ok. Untuk my mom.

    Untuk pembersihan kuku.

    MR.BEE's handphone stand. Boleh digunakan secara vertical atau horizontal (Potrait / Lanscape)

    Pam air yang buat masa ni tak ada kegunaan. Huhuhu...

    Beg ni pun sangat cute! Untuk seseorang yang bakal birthday juga.

    Untuk MR.BEE saya.. Dia tengok je jam ni terus gelak. Boleh laa katanya, bawa jalan-jalan.

    Tikar Yoga atau senaman di rumah seperti senaman perut,peha dan punggung πŸ˜‚

    Untuk seseorang.

    Untuk ayah. Simpan dalam kereta dia dan bawa kemana-mana.

    Pita pengukur ni, perlukan bateri saiz AAA untuk on laser. Laser tu berfungsi untuk garisan lurus. Sesuai digunakan untuk mereka yang nak buat dinding bilik, tingkap, lantai dan sebagainya.

    Lampu LED bilik tidur ni cantik sangat! Memerlukan bateri AA dan sangat sesuai untuk bilik permainan atau bilik tidur kanak-kanak.

    Ni , semasa saya sedang cuba lampunya. Cantikkan! Kalau tutup semua lampu dalam ruang bilik tu, lagi menyerlah lampu perhiasan ni. Untuk seseorang juga. 

    Beranikan diri dapatkan barang macam ni kat CHILINDO. Tu pun terbida harga mahal RM10 dari kat Lazada. Huwa Huwa.. But its ok. Setakat ni, saya dah cuba kamera ni.

    Untuk buat koleksi bagus juga. Untuk buat recording semasa driving pun nice! Nanti saya akan review lebih lanjut mengenai kamera comel ni, OK!

    Colourful! Suka warna-warni! Cute jam tangan gajah dari CHILINDO ni.

    Setakat ni, ALHAMDULILLAH semua barang-barang ni sampai dengan selamat dan belum ada barang yang rosak teruk dan tidak ada juga barang yang tidak berfungsi walaupun saya tidak berpuas hati dengan cara packaging CHILINDO. Selain itu, barang yang sampai ni semua 1 invois. Alhamdulillah semua ada. Tak ada yang tercicir.

    Semasa saya unboxing parcel, saya agak terkejut tengok kondisi di dalam kotak tersebut. Macam baru sahaja lepas terkena ribut taufan. Hahaha! Panik sikit. Takut barang rosak.

    Dah kemek sana-sini. Hehe..

    Laa...habis barang kat dalam ni SHAKING.

    Pecah kotak MP3 ni. Huhu.. Nasib kotak je pecah.

    Jam tangan lelaki.

    Jam tangan Wanita.

    Yang ni pun boleh koyak.

    Retak sikit.

    Huhuhu...nasib saya tak ada basikal. Kalau ada, mesti kecewa terpaksa beli yang stand basikal yang lain. hahaha!

    Nasib baik jam tu masih OK.

    Semasa saya unboxing barang-barang CHILINDO pembidaan kedua saya ni, dalam hati risau juga parcel pembidaan pertama saya berstatus "Record not found". Semacam ada yang tidak kena.

    Setiap hari saya check status parcel tetap sama juga. Kalau parcel pembidaan kedua saya ambil masa 5 hari untuk sampai ke alamat saya, itu bermaksud parcel pembidaan pertama saya sudah pun seminggu tak sampai. Bukan tak biasa menunggu barang lambat sampai. Selalu juga buat pra-tempahan barang-barang dari luar negara kat Lazada tapi CHILINDO kan janji hantar 3-4 hari bekerja. kekekeke....

    Sebab tu la asyik standby nak pickup barang kat pos laju. Haha!

    Hati tak tenang la parcel pembidaan pertama tu status "Record Not Found" . Kalau lambat sampai tak apa. Macam mana kalau... tak ada?

    Jadi, saya pun hantar email kepada pihak CHILINDO. Tanya berkenaan status parcel saya yang asyik "Record Not Found" ni. Yang lagi menambahkan perasaan tak seronok adalah, email tersebut tak ada respon. Huhuhu...

    Jadi...

    Baca kat artikel ni - "klik>>Apa perlu buat jika barang dari CHILINDO tak sampai-sampai?<<klik" untuk ketahui apa jadi kat barang-barang "Record Not Found" tersebut.

    Boleh baca artikel berkaitan kat sini :

    πŸ’Ÿklik>>Tips membeli atau membida barangan di CHILINDO dengan harga yang murah<<klik
    πŸ’Ÿklik>>Cara dan Kaedah Pembayaran selepas Membida di CHILINDO<<klik

    Terima kasih kasih kerana membaca.

    With Love,
    #Sofinah696 πŸ’•
    Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .

    Follow my blog with Bloglovin πŸ’‹