Ketahui Personaliti,Kerjaya,Sikap, dan Kecenderungan Kita Melalui Kiraan Metafizik Tarilh Lahir

Personaliti Berdasarkan Pengiraan Metafizik Tarikh Lahir

Assalammualaikum Readers, Hai hai hai apa khabar semua. Sorry lama tak tulis entry. Aiseyh ayat macam blog ni power dan ramai peminat je k...

Showing posts with label Cabut Gigi. Show all posts
Showing posts with label Cabut Gigi. Show all posts

Monday, September 14, 2015

Tips Penjagaan Selepas Cabut Gigi! | Trauma semasa zaman budak-budak!

Assalammualaikum Readers dan Bloggers!

2 days a go,
My husband cabut gigi! Dah lama dah nak cabut ni tapi tangguh tangguh lagi..Well, tak semua orang sama, right! Kalau saya, cabut gigi memang laju je kalau ada bajet...haha...tapi jangan sogok duit untuk tampal gigi laa...mungkin...sebulan berlalu pun saya masih berfikir lagi nak pergi ke tak jumpa dentist..haha!

Kalau ma Mr.Husband plak, tampal esoke esoright! Tapi...kalau cabut gigi ada gegaran sikit jantung dia. hehehe! But, selepas beri sokongan plus plus kuatkan semangat after dia sakit gigi tu, dia pun move on dan nekad...terus kata, "Esok pergi cabut laa...kuarkan duit terus gi jumpa dentist..tak ada fikiran kedua!" katanya...

fuhh! comel je tengok dia..ngihihihi!



TRAUMA TENTANG GIGI
Kisah kami sama je...kes trauma semasa budak-budak..cerita sama tapi lain situasi...
My situation, masa sekolah dulu, tak ingat umur berapa..nurse kerajaan kan selalu datang sekolah untuk check gigi budak sekolah..

Pada suatu ketika bla bla bla tu, ada pula gigi berlubang yang mesti tampal..nampak je alat tampal gigi tu, memang tak rasa apa, takut pun tak, tapi...nurse tu dah laa garang, dibelasahnya gigi guna apantah tu, drill ek? sampai terasa panas kat gigi, tekan-tekan sampai ngilu...sampai berdarah terkena gusi! Mengalir air mata beb! Huwarrgggh! pecah gagah sekelip mata...kalau saya adalah giant dan dia pula adalah semut masa tu, kompom saya penyek penyek muka dia! Ngiahahaha! Amik ko.

Situasi ma Encik Suami pula, sebab terkena nurse garang, marah-marah macam datang bulan dan inject jarum untuk cabut gigi..u know what?! Kan boleh buat budak-budak takut macam tu kan. cruel! Langsung tak berlembut dengan budak-budak.. huhu..

Well, biasalah..doktor atau nurse pergigian kerajaan dan bukan kerajaan memang jauh bezanya dari segi layanan dan kualiti. Maka, bersabarlah saja. Sekarang, bila dah boleh buat pilihan, memang saya dan Encik suami akan pilih bukan kerajaan.

So, lepas cabut gigi, apa tips?

TIPS SELEPAS CABUT GIGI
Yang dah biasa jumpa dentist memang akan tahu semua ni.

Tips 1 :
Jangan kumur-kumur selepas cabut gigi.

Tips 2 :
Jangan mengambil makanan panas dan keras selama sehari selepas cabutan.Panas akan membuatkan pendarahan susah nak stop. Makanan keras pula, dikhuatiri masuk ke lubang bekas cabutan tu.

Tips 3 :
Jangan usik kawasan cabutan dengan jari atau lidah.

Tips 4 :
Makan aiskrim atau minum minuman sejuk supaya pendarahan cepat berhenti.

Tips 5 :
Jika pendarahan tak berhenti selepas 1 jam hingga 24 jam, sila berjumpa dentist semula dan dentist akan berikan ubat untuk menghentikan pendarahan.

Tips 6 :
Jangan minum menggunakan straw. Kenapa? Sebab, minum menggunakan straw membuatkan kita menyedut..tanpa sedar, kita akan tersedut kawasan cabutan. Biasanya, selepas cabutan pendarahan masih boleh keluar lagi bila kita sedut.

Tips 7 :
Jangan berludah banyak sangat. Sebab sama macam kes minum straw juga. Automatik akan terkacau kawasan cabutan tu semasa kita berludah.

Tips 8 :
Makan ubat tahan sakit yang diberikan apabila ubat bius dah mula nak habis. Sebab, bila ubat bius dah habis,

Tips 9 :
Jika anda adalah perokok, jangan merokok selama 3 hari. Jika merokok juga, ia akan melambatkan proses penyembuhan.

Tips 10 :
Sekiranya dentist beri antibiotik, mesti habiskan untuk mengelakkan bakteria di kawasan cabutan.

Fuhh! cukup setakat ni tips penjagaan gusi setelah cabut gigi , okeyh! Jika berlaku 3 hari pendarahan atau lebih 24jam darah taknak stop juga, cepat-cepat jumpa dentist tu balik.

PENGALAMAN PENDARAHAN TIDAK BERHENTI
Saya pernah cabut gigi geraham hujung sebelah atas dalam tahun ni juga. Cabut sebab memang dah tak boleh selamat dah gigi tu. Sakit menjadi-jadi sampai ke kepala. Selepas cabut, dalam 1 jam je darah stop..Tapi hairan bila malam tiba-tiba darah keluar banyak semula. Banyak gila! Macam bukan cabut gigi je rasa...macam derma darah..hahaha!

Panik juga... tapi saya tak ke klinik semula sebab kapas masih ada lagi. So, saya gigit je kapas tu. 3 hari berturut-turut darah tak stop. Memang dup dap dup dap dah ni...Hari ketiga ambil keputusan jumpa dentist semula.

Sengsara bila darah tak stop. Masa tidur, boleh-boleh tertelan darah, tersedak dan terbangun! Percaya atau tak, sepanjang 3 hari tu, sekurang-kurangnya 1 gelas sehari, darah bercampur air liur saya keluarkan dari mulut. Makan pun susah.

Hari ketiga, waktu pagi darah still ada..hairan juga apa kejadah dengan gusi ni tak nak stop berdarah. Sakit tak juga sakit. Bengkak? ada sikit.

Tengahari jumpa dentist semula. Dia check itu ini...then, dia kata, "Kalau selepas 3 jam ni, masih berdarah, jumpa saya semula...saya bagi ubat untuk stop kan darah tu..tapi bila tengok gusi u ni, saya rasa dia nak stop berdarah dah..."

Then, dentist nasihatkan kalau 24 jam tak stop darah tu, terus jumpa dia... jangan tangguh sebab bahaya juga darah banyak tak nak stop...

Alhamdulillah selepas 3 jam darah tak keluar lagi. Fuuuhhh~ lega...tidur nyenyak...lena dibuai mimpi malam tu..tak ada darah untuk ditelan pada malam tu. HAHAHA!

...dan syukur juga, gusi Encik husband sihat walafiat selepas cabutan. 1 jam je darah dah kurang. Bila ubat bius dah kurang, darah memang totally tak keluar dah. :)

Selepas beberapa jam cabut gigi, Encik husband dah happy giler...lega...jadi makan aiskrim! Saya? tumpang minta aiskrim! kekekeke!




Disebabkan saya sangat lapar...Encik husband belanja Fried Chicken with Tomato Rice sementara dia makan ABC aiskrim sampai habis!!


Macam sopan je...Macam malu je...
HAHAHA! YeayYY!

okeyh!
Thanks sudi baca.
Jumpa lagi next entry...













Anda Mungkin Mahu Baca Ini

30 Days Blog Challenge (31) 8Share (1) Ana Cikey (1) Android Game (2) ANTV (1) Apa itu SEO (5) Aplikasi Facebook (2) Assign Jobs (2) Bazaar Ramadhan (1) Beats Pill (1) Begleri (1) Belajar Musik (1) Belajar Petik Gitar (1) Berita (7) Blog Sofinahlamudin.com (16) Blogwalking (14) Buat Duit (12) Buku Kegemaran (2) Cabut Gigi (1) Catatan Harian (66) Catatan Kota Kinabalu Februari 2016 (1) Catatan Kota Kinabalu Oktober 2015 (1) Celebration (37) Cinta (8) Clash Of Clan (3) Congratulations (2) contest (3) Contest SEO Eridy (5) Dentist (1) Despicable Me (2) Diary 2014 (2) Drama (1) Dunia Blog (82) Eat That Frog By Brian Tracy (5) Elken (7) Encik Mohd Nasyit Md Nooh (124) Favourite Song (27) Fidget Spinner (1) FikAyuWedding (1) Fitness (3) Forex (8) Fotografi (2) Game (9) Gigi (1) Giveaway (3) Hand Spinner (1) Happy Birthday (2) Hari Malaysia (1) Hari Raya Aidilfitri (4) Header (1) Headset (1) Hobi (8) Hobi bersama suami (5) Indonesia (1) Info Kecantikan (1) Info Kesihatan (10) Islam (3) Jejak Paranormal (1) Jump Rope (2) Karya Sofinah Lamudin (2) Kashaka (1) Kawan (17) Keluarga (15) Kenalan Baru (5) Kerja Makan Gaji (3) Ki Prana Lewu (1) Kisah Realiti Sofinah Lamudin (11) Kota Kinabalu (4) Kreatif (16) Kundasang (1) Labuan FM (1) Lawak (1) Left 4 Dead 2 (3) Lelaki (5) Lepak (1) Logo (3) Lukisan (1) Maze Runner (1) Melancong (1) Melukis (1) Minions (1) Motivasi (37) Movie (10) Nuffnang (1) Old Town White Coffee (1) Only Sophee.lz Dote (42) PC Games (3) Pendapat Peribadi Sofinah Lamudin (1) Permainan (1) Personaliti (7) Pokemon Go (2) Produk Mary Kay (1) Projek (5) Puan Sofinah Lamudin (19) Q One Speaker (1) Rakan Blogger (20) Ramadhan Al-Mubarak (11) Ramping dan langsing (1) Ranau (1) Random Post (13) resepi (4) Review Produk (4) Review Tahun 2016 (1) Ronda K.K (1) Sabah (1) Saya dan Ramadan 2013 (34) Saya dan Ramadan 2015 (2) Scorch Trials (1) Search Engine Optimization (5) Segmen Blog (12) Sejarah (1) Senaman (1) Seni (1) Sentimental Post (10) Shaklee Supplement (1) Sherina Munaf (5) Si Awak dan Si Saya (7) Skipping Jump Rope (2) Skuter (1) Slim 7D (1) Smartphone Game (1) Sofinah Beauty Consultant Mary Kay (1) Sofinazz (3) Sofinazz Anniversary (1) Sophee Studio (1) Suami Isteri (6) Supplement (1) Suri rumah (1) Tahun Baru 2016 (1) Tahun Baru 2017 (1) Tempat Menarik (1) Tentang Dia (25) The Secret (3) Thumb Chucks (1) Tips (1) Traveling (1) Troll (5) Tutorial (2) Tutorial Tudung (2) Tutorial Tudung Halfmoon (1) Wanita (4) Warna-Warni Kehidupan (3) Workout (3) WP. Labuan (8)