Showing posts with label Catatan Harian. Show all posts
Showing posts with label Catatan Harian. Show all posts

Tuesday, March 3, 2015

Happy Birthday My Dear Husband | Kota Kinabalu | 23 - 27 Februari 2015

Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

Alhamdulillah! ohh home sweet home. NOW at Labuan sambung kerja and making money. Now saya busy buat promotion #Fibo966 menggunakan #Voucher696 untuk trader Forex tak kira dah otai atau pun newbie.

Macam biasa, Apa tu Forex? KLIK SINI je untuk maklumat lanjut.
Kalau nak tahu promotion yang saya sedang buat, apa kebenda ke alah nye la tu #Fibo966 dan #Voucher696 tu, boleh KLIK SINI. Selamat mempelajari sesuatu yang baru :)



Last week, saya dan my Encik Abang lepak, making money, jalan-jalan dan so on kat Kota Kinabalu.
Dari 23 Feb hinggalah 27 Feb stay kat Kota Kinabalu. Actually, tujuan saya yang sebenarnya nak celebrate birthday my beloved husband!

A'ahh... 26 Feb 2015 is his birthday! :) Happy to say....seronok sebab dapat jalan-jalan dan sambut birthday suami kat Kota Kinabalu. Lapang, tenang dan ceria.
...but....haa.. ada but juga...saya terkilan sedikit atas sebab saya tak dapat melaksanakan plan birthday yang ada dalam fikiran saya untuk Encik Suami tercinta. Hmm...

Selfie sikit. Hahahahaha!

Nasi Briyani.



Dah la macam tu ceritanya...Encik Suami pula yang shopping untuk saya. Ish ish isteri isteri.. haha. Bertuah rasanya. Beruntung sebab dapat suami yang suka menghias isteri ni. Kalah saya...bab-bab baju, tudung, etc hal-hal pempuan dia memang nombor satu termasuklah memasak.

Thanks My dear :)

Tak apa. In Shaa Allah saya usahakan sesuatu untuk gantikan plan birthday tu nanti... ewaahhh... tunggu isteri mu datang..wrkwrkkk...

Saya cerita simple miple...

Hari Pertama.
Naik feri express dari Labuan. Tiket RM19 satu kepala. Siapa tak biasa laut, kemungkinan akan pening kepala dalam feri. Saya salah seorangnya. Ikut musim jugalah. Kejap ok kejap tak ok. Perjalanan dari Labuan ke Kota Kinabalu naik feri Express tu dalam 3 jam macam tu. Lepas tu rehat kejap kat Hotel dan jalan ke Centre Point dan Suria Sabah.

Breakfast...sebelum naik feri.

Dalam feri. Layan Music dua-dua.



Hari Kedua.
Dating.

Hari Ketiga.
Pun dating. Kehkeh...Kami ke Karamunsing. Suami nak beli software windows. Kat sana saya cuci mata sikit. Komputer, Handphone, X-Box,PSP,PS3 dan PS4. Aisshhh! Geram seyhh! Kalau boleh nak angkat satu PS3 atau X-BOX. Paling koman pun angkat PSP tu haa. Kwang3x. Tapi dalam kepala memang nak tapau satu. Macam macam ada dalam kepala sebab kan keesokan harinya Birthday intan payung sayaaa...omo omo...

Jammed jalan... Gara-gara budak sekolah Cina balik...

Wefie wefie dengan Encik Suami tercinta!

Berdua lebih baik. HEhe.



Malam... Encik Suami ada kelas online Forex. Macam biasa... kitorang memang macam ni. Anytime anywhere boleh buat kerja. Syok!! boleh KLIK SINI untuk lihat salah satu website making money yang dikendalikan oleh My Encik suami.

Hari Keempat.
HAPPY BIRTHDAY MY DEAR SUAMI!!
Semoga sentiasa dilindungi Allah. Sihat walafiat...Semoga dikurniakan rezeki melimpah-limpah tak kira apa pun bentuk rezeki tu, kewangan, rezeki hati, rezeki agama, rezeki kebaikan, rezeki ilmu, rezeki kasih sayang...ermm... rezeki bini baik! eceehhh.. :)

Ikan bukan sebarang ikan ni.


Tengok muka dia... Happy go lucky on his birthday. hehehe.

Watching movie. Kingsman!



Terharu sampai bila-bila sebab setia, jaga dan prihatin kat saya. I Love You soo muchh my husband!




Hari Kelima.
Kalau boleh nak dating lagi tapi kena balik Labuan juga. Haha!

Last shopping! Coffee fav Encik Suami :)

I love you so much!


Then? Home sweet home...
Thanks for everything great my darling. I feel good!

Terima kasih sebab sudi baca.











Sunday, November 23, 2014

Koleksi Foto dan Aktiviti Isnin Lepas

Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

On Monday, both of us enjoying food at Black Gold untuk lunch. Encik Tunang belasah "Lemon Grass Chicken Rice".


Apa yang funny? hehehe... Bila order sampai ke meja makan kami. Encik Tunang tengok the nasi kan...lamaa...

hmm...

"Mana Lemonnya?" Encik Tunang cakap sambil tengok saya. Hm..Saya pun kebil mata tengok.. saya pun tak tau. Tapi...

Kami pun borak panjang tentang "LEMON CHICKEN RICE" yang sangat sedap kat restoren satu lagi (Tempat lepak dan makan kegemaran kami juga). We talking about... betapa sedapnya diorang masak. Ayam yang lembut dan ranggup. Kuah lemon yang nyummyyy!

"kuah lemon.." - mata Encik Tunang kebil-kebil lagi...and then...

"Darling, abang order tadi apa?", dia tanya.

Saya jawab spontan jerk.. "LEMON GRASS CHICKEN RICE, darling..." . 

Then , kami senyap sejenak...Encik tunang pun bersuara tiba-tiba... "Memang la tak ada lemon... ni lemon grass bukan lemon..."

kikikikiki.... ada kekeliruan di situ. Semua sebab LEMON yang kuning tu...miahaha!



Saya pula order TOM YAM NOODLES! Gambar Tom Yam tak ada. Yang ada gambar Encik Tunang dengan minuman saya, Carrot Juice Milk! hehehe.. Sambil tunggu makanan sampai tu, dengar dia borakborak tu, lagi bagus saya snap sikit. shoot lagi lagi lagi.. hehehehe...

Kami plan tengok wayang masa tu. ANIMASI TAJUK BIG HERO 6. Pandangan pertama saya dengan poster katun tu kat Cineplex Labuan is...hmm...kartun robotrobot ni. Macam katun lelaki jerrr... hehehe... By the way, Encik Tunang ada cakap "Macam best la... jom tengok ni...." sebelum ni tapi kami cancel sebab movie tu adalah 3D. Kami tak bawa spek mata 3D. hmm...

Kedua kali pun tak jadi tengok juga sebab katun tu 3D. hehe.. but, saya dapat detect yang Encik Tunang ada berminat nak tengok kartun tu. Apa kata, saya ajak dia tengok kartun tu Isnin tu kan? kan? hehehehe... he must be happy and like the movie yeayy!

Confirmation betapa dia sukakannya. He post this simple message kat IG dia.

5 star katanya. hehehe... puas hati saya! kikiki...

...and I also like the movie. Dalam movie tu ada message yang best! Nilai kemanusiaan. May be saya 696 jadi mesej tu sampai tahap dalamdalam gila. :)

Okies. Sementara menunggu movie yang kami nak tengok tu pada jam 7.30 malam.. kami jalan-jalan dulu. "Masa kita panjang lagi darling" kata Encik Tunang.

Kami pun ke Ujana Kewangan. We talking about fitness, slimming, food..etc. hehehe...at the end? Point kami ke GNC! haha.

Encik Tunang shopping!!



He so semangat!! hehehe.. Apa yang dia shopping tu ?



Yes! LEAN SHAKE! Pengganti makanan. People like us memang perlukan makanan macam tu. Its lifesytle and we enjoy it...

Nanti saya akan cerita banyak sikit tentang Lean Shake ni. In Shaa Allah..

After jalan sana-sini-situ...borak itu-ini...
Lepak gitu-gini...shoot-snap-shoot-snap...




kami berangkat ke panggung wayang untuk BIG HERO 6.



HEHEHE! Thanks spending your time with me Mr.Husband to be~














99% to Rise up - don't falling down again! Together we build it up!

Assalammualaikum Bloggers and Readers,

Taip taip taip...delete. Taip..delete..taip delete. hehe.. Macam tu lah saya buat dalam minggu ni. Ok ok! Rise up - don't falling down again!

Thanks Mr.Husband to be to motivate me..

99% to Rise up!
Don't falling down again..
Together we build it up!
Don't say we can't again..

Back to the story. As I wish all the time.. I want to write SEMUA yang saya mahukan di sini. I still remember how I 'kill' my laziness to post something here last year with him. Tak kisah banyak atau sikit ceritanya, saya akan tetap post. Tak kisah saya rasa bosan atau syokk, saya tetap akan post. Sampai tak ada story langsung pun , saya akan tetap post juga.

Setiap hari ada post.

Semalam, Mr.Fiancee berikan satu lagu...terdengar satu mesej dari lagu tersebut "We Found Love in a Hopeless Place".



Swear! Saya tak kutuk. Here is my HOME. Saya lahir kat sini. My beloved parent, mummy daddy is here. My Family is here. I am starting is here.Saya jumpa Encik Tunang pun di sini..DI SINI LAH BERMULANYA. but.. you know...sometime, kita kena hijrah untuk 'fly high'.

I need somewhere for my new page, for my dreams, for my joyful, for my hobbies, for my potential, for my everything!

Saya ada satu gambaran. Saya sangat sukakan Kamera. Saya suka ambil gambar. But...untuk memperolehi gambar yang lebih banyak, lebih menarik, lebih berbaloi dengan kamera mahal ialah - travel. true kan?

Something like that la. We going to sana-sini-situ...jadi tak akan kelihatan bosan sangat.

Kata Encik Tunang, "...darling, we need life, ada life, ada adventure, ada adventure, ada lah story.." . ya! Understood.

..but untuk dapatkan 'life' yang kami maksudkan tu, we need STRONG, USAHA, SEMANGAT, BERTERUSAN, SABAR.

.."darling... sabar dulu k.." - you so sweet, mr.husband to be. :) pemberi semangat yang paling extreme.

Ini masanya untuk saya berubah. Perubahan memang menakutkan. But.. sampai bila saya nak berada ditakuk lama. Mahu tapi takut. Mahu tapi malu. Nak berjaya, sikap kena betul. Selama ni, saya tahu saya dah complete. Potensi ada, kemahuan ada, cita-cita ada, cinta ada..semua ada kecuali satu...SIKAP.

Saya selalu cakap dengan Encik Tunang. Nak berjaya sama-sama. We are together,Mr.Mohd Nasyit.I want to be your life partner, business partner, bestfriend forever, hottest husband-wife, building our empire together! tapi saya terlupa satu perkara yang paling penting - SIKAP.

IMPIAN + KEJAYAAN = 99% SIKAP YANG BETUL.

Mr.Husband to be,
Thanks sebab bantu..
Thanks sebab beri semangat..
Thanks sebab temankan..
Thanks sebab sudi bina semuanya bersama saya..

Mr.Husband to be,
I want to tell you something..
I want to fly high - with you..
Only you..
I want to tell you something..
My dreams is to fly over the rainbow - so high..
My dreams is to the direction - sky!

Mr.Husband to be,
Inside my dreams is you.

Enjoy this song, and we will rise up together!













Wednesday, November 19, 2014

There's no time to be bored

Assalammualaikum Readers and Bloggers,

How to start this post? hmm..
hmm..

Hi there,
person who read this. hee..

hmm...by the way, i am not feeling well. I hate this feeling. No spirit, No hope, No happiness, No Joyful, feel like Jealousy, Broken heart, painful, regret and so on - all is SAD and dissapointed.

hmm..
sorry.
broken English.

Ntah apa mimpi tiba-tiba tulis broken English ni kat sini. hahaha! Yeayy!

Since Saturday, saya rasa kosong. Bored? mungkin. Tak dapat terima kenyataan? Mungkin.


Until today, I feel like... Nak lari jauh-jauh. hahahaha!

Apa pun,
There's no time to be bored in a world as beautiful as this!



I need some air! ..and music...AND MY LOVE ONE!

Dalam salah satu bank account saya ada RM1,000 plus. Why not saya withdraw and enjoy something,kan? - ar ma gadd! i am crazy!

Apa yang ada dalam fikiran anda? YES! Sama. Saya rasa macam nak withdraw je semua. Beli tiket kapal terbang atau tiket ferry, gua blah dari Labuan. Stay kat tempat tu sampai lah habis duit tu. ALONE! - so crazy.

But you know what? Saya waras lagi. Saya withdraw seratus je on monday. HAHAHAHAHA! Silake. Sebab saya tahu ada sesuatu yang lebih bagus untuk buat saya gembira daripada duit. MY TAMBUN! Apa apa pun yang jadi, TAMBUN JUGA yang boleh. Tak ada yang lain. Yang lain? Susah. hmm.. nanti tak matching. hehe.



Tapi seratus tu... mujarab juga. Saya rasa lega walaupun tak ada siapa tahu hati menangis meraung-raung, saya masih boleh berbelanja.

  1. Belanja Encik Tunang makan kat Black Gold.
  2. Lepak tengok wayang dengan Encik Tunang.
  3. Lepak dengan Encik Tunang kat Old Town.
  4. Beli Green Tea banyak-banyak! - you know? green tea also one of my theraphy when I am sad. hehe.

Semua di atas tu...yang paling best ialah TENGOK WAYANG DENGAN ENCIK TUNANG. Tengok BIG HERO 6. 



hmm...I got good memory di situ. Wacthing movie paling best, kelakar, comel dan bermakna bersama SI TAMBUN. hehehe. My Husband to be.

Syukur movie tu bagus. Make my day smile. Ketawa dengan Tambun.
Lepak kat Oldtown also the best malam tu.

Ada free time nanti nak story pasal Big Hero 6...Memang syok!!

Ada juga gambar-gambar yang menanti untuk syg edit.

Jumpa lagi di next entry.


With Love,



Friday, October 10, 2014

Kenangan Bersama Sea Lane selama 14 hari

Assalammualaikum reader dan bloggers,

Sealane. Hehe! Kisah bulan April tahun ni. Macam sekejap masa berlalu... Sekarang dah bulan oktober. Tapi masih jelas dalam fikiran.

"KITA BUKAN POKOK, KALAU TAK SUKA KAT TEMPAT TU, PINDAH DAN TINGGALKAN"



Alhamdulillah. Pada 28 Apr 2014, saya dipanggil interview di sebuah company shipping. Tak sangka begitu cepat sekali, saya mula bekerja pada 29 Apr 2014.

Mulanya saya berasa ragu.

"Saya belum bersedia untuk sibuk bekerja makan gaji.."
"Saya belum mengemas bilik.."
"Saya belum ready dari segi mental dan fizikal.."
"Saya tak akan ada masa seperti biasa jika.."

Macam-macam yang saya fikirkan kerana dah setahun saya meninggalkan dunia bekerja. Ragu memang ada. Tetapi,

Saya berbisik.

"Peluang tak mungkin datang dua kali."

Oke! Saya menjawab dengan yakin. "Boleh..esok saya boleh mula bekerja."

Saya bersetuju dengan membuang semua fikiran negatif.

"Seni duit yang wanita tidak pernah tahu.." [KLIK SINI]

Malamnya...

Saya mula berfikir-fikir. Sea Lane sangat strategik. Tengah bandar. Saya boleh kemana sahaja saya suka. Saya boleh ke Perpustakaan, saya boleh ke kedai kopi, saya boleh ke stokis, saya boleh ke Labuan Supermarket, saya boleh jumpa orang dengan mudah dan saya boleh itu dan ini.

Syukur Alhamdulillah.

Hari pertama saya bekerja. Perasaan pertama, excited. Saya datang awal dan masuk ke dalam ofis. Amazing...Ofis begitu selesa. Komputer sangat laju. Kemudahan fotostat, printer, scanner dan sebagainya begitu menyenangkan!



Saya mula 'scan' muka orang-orang yang ada di dalam ofis. Saya mula mahu berkenalan dan berkawan.

Mungkin tempat tak sesuai. Ofis tu penuh dengan manusia yang sibuk dan kepalanya penuh dengan fikiran yang serabut. Untuk berkenalan dan berborak itu mustahil.

Saya mula serius, belajar sedikit demi sedikit bersama Anna, Rini dan Chin mengenai Forwarding. YA AMPUN! langsung tak faham. hehe. Blur? yes. Blank? yes.

Its oke. Kita memang kena mula dari 'Zero'. Saya yakin boleh bawa kerja ni.

OKE! Apa sebenarnya kerja saya? Saya kerja kat syarikat Shipping. Ejen Shipping. Jadi apa pula Ejen Shipping tu?

Shipping agent / carrier adalah pihak yang "mempunyai cara dan prasarana" angkutan laut mahupun udara. Kata "mempunyai cara dan prasarana" bukan bermakna semua syarikat shipping agent / carrier mempunyai armadanya sendiri. Ada shipping agent / carrier yang mempunyai armadanya sendiri seperti kapal dan pesawat. Namun banyak juga yang tidak memilikinya. Namun begitu, mereka yang tidak mempunyai armada sendiri juga tetap dikatakan sebagai shipping agent. Kerana mereka menawarkan perkhidmatan angkutannya. 

Lalu apa yang kita perlukan dari shipping agent / carrier ini dalam kaitannya dengan proses export dan import ?. Yang kita perlukan dari mereka adalah: 

1 Harga penghantaran via laut / udara (Ocean Freight / Air Freight) 
2 Schedule Pelayaran / Penerbangan (Shipping schedule / flight schedule). 
3 Space / tempat kosong di kapal atau pesawat sebagai tempat menaruh barang kita 
4 D / O atau Delivery Order (untuk penghantaran menggunakan bekas). Kerana D / O inilah yang kita gunakan untuk mengambil bekas kosong. 
5 B / L atau Bill of Lading iaitu konosemen yang digunakan sebagai bukti penghantaran barang bagi exportir / shipper / pengirim barnag dan sebagai bukti pengambilan barang bagi si buyer / consignee / penerima barang.- sumber

Hari pertama saya agak penat. Otak penat. Cuba untuk faham dan belajar ibarat budak sastera baru nak study sains. Yep. Maklumla kan... dah setahun buat kerja online tiba-tiba kena buat semua tu.

Tak apa... saya masih kata saya boleh.

"Seni duit yang wanita tidak pernah tahu.." [KLIK SINI]

Hari pertama, saya nampak Frankie. Suara dia agak lantang. Penuh satu ofis dengan suara dia. hehe. Tapi saya sangat perasan. Dia seorang yang SANGAT BAGUS dalam mengajar orang. Dia seorang lelaki berbangsa Cina. Memang bercakap Cina dalam ofis. Perasaan untuk belajar Bahasa Cina membuak-buak dalam hati. Dia membuatkan saya mengimbau impian yang sudah terkubur. SAYA MAHU BELAJAR BAHASA CINA. SAYA MAHU BERCAKAP CINA DENGAN ORANG BERBANGSA CINA.

Hasil belajar Bahasa Cina bersama Kak Lim dulu, sedikit-sedikit membuatkan saya faham apa yang Frankie bebelkan. tapi malas nak fikirkan sangat.

Hari demi hari pun berlalu...

Tik tok tik tok... saya mula membebel hampir setiap hari dengan Encik Tunang bahawa sungguh bosan kerja tersebut. hahaha! Sungguh payah dan mengusutkan kepala hotak. Antara faktornya..

Saya tidak minat.
Saya tidak minat.
Saya tidak minat.
Saya TIDAK MAHU.

hehe... sian Encik Tunang. Asyik dengar saya bercakap - cakap - cakap - bebel.

...dan saya rasa sangat banyak gangguan dari segi telefon. Nak reply email pun tangan tak cukup, ni nak kena angkat telefon yang tak sudah-sudah berbunyi. huhu. Lepas tu dokumen kena siap cepat. Hampeh betul lah.

Nak ikhlaskan? Mungkin perlu beberapa bulan lagi dan saya sudah pun mati kat situ. Muahaha!

Akhirnya,
Tanpa fikir panjang, saya tamatkan perkhidmatan saya di sana.

Alhamdulillah. Tamatkan perkhidmatan kat sana tak guna banyak taktik. Tak guna alasan banyak.

GAJI? BY CASH untuk 14 hari saya bekerja..!! Cayalah Sealane. Saya tahu company memang kaya! Bangunan pun semart kan.. Apa pun, semoga kawan-kawan yang memang dah lama kat situ, yang memang buat kerja kat sana macam kacang, semoga terus berjaya.

Terima kasih kerana sudi baca. Jumpa di entry seterusnya.

With Love,





Friday, May 30, 2014

Lets fine something fun! Enjoy! :)


Happy Friday...
Pagi-pagi lagi saya terkejut dengan dentuman guruh yang kuat kat sini (Labuan). Hujan lebat hingga bunyi kipas dalam bilik hilang. Yang kedengaran hanya hujan yang turun tanpa henti.

.....tak tahu nak cakap apa.

Saya rasa tertipu,ditipu dan saya tak percaya langsung.

dan, tak akan percaya lagi.

Kalau manusia ada memory card, saya dengan senang lenang nak format saja. senang.
Semua saya lupakan...

Paling best nak tukar CPU, dan komponen-komponen dan sama waktunya.
Jadi orang baru...

Lets fine something fun, Sofie. Enjoy!

With Love,



Friday, March 28, 2014

Customer pertama yang paling comel

Assalammualaikum.

Salam Jumaat. hehe.
Saya sedang peram doh donut kejap. Sambil tu ambil kesempatan nak buat entry simple kat sini. In Shaa Allah malam ni saya blogging dan blogwalking ke blog rakan blogger. Busy nak prepare kuih. Dan semalam dah kondem. Cepat penat... cuaca panas terik kat Labuan.

Btw,

Dari Selasa lalu nak masukkan gambar my customer pertama ni kat sini. Baby Mia. Hehe. Baby Mia dan umi dia ni, customer donut saya yang pertama. Hehe... Thanks for supporting me... :)

Pada suatu pagi itu...... rambut Baby Mia pun memang sah lah baru bangun dari tdo kan. hehe.

Dia malu2 jerk jumpa saya pagi tu...
Tapi lepas tu makan Donut. haha.

Ada satu gambar dia paling lawak Umi dia post kat Facebook. Hahahaha.

Ni, macam cari member je ni... nak adik, supaya ada kawan main.
HEHEHE....!!

Ni my kakak yang edit kat HP dia.
Bby Mia dengan Bby Fizie.
HEHE..

Dah kena usik-usik dah.
TUNANG-TUNANG
cenggitu... kehkehkeh...

K, lah... malam ni sambung blogging dan story. Saya nak sambung buat kerja.

Thanks sudi baca yer~
Semoga rezeki kita semua dipermudahkan. Amin.
- Korang dijemput ke Formula seru rezeki -


With Love,



Tuesday, March 25, 2014

RememberingMH370 and My Projek Story

Assalammualaikum.

Sebelum saya nak cerita panjang dan melalut macam-macam, saya nak cakap bahawa.........
Saya tahu berita baru-baru ini agak perit didengar oleh keluarga penumpang dan anak kapal #MH370. :'(
Hati saya rasa......
hmm......



....apa pun yang saya rasa, siapa lah saya kalau dibandingkan dengan keluarga mangsa. :'(
Semoga roh penumpang dan anak kapal tenang di sana.

Kepada isteri yang menanti suami, ibu menanti anak, sahabat menanti sahabat, anak menanti ayah, adik menanti abang, abang menanti adik........., semoga tabah dan redha.

hmm....

tak sanggup nak ambil tahu semua ni... Tidakkkk! :'( Oke stop. Saya rasa, sedih.

The end.

---------------------------------

Kembali kepada story di mana tujuan saya blogging pada pagi ini. Saya nak cerita betapa hebatnya peniaga-peniaga kuih muih yang bergelar suri rumah dan ibu di luar sana.

Kenapa saya tiba-tiba cakap macma tu ?

Seorang ibu yang mencari wang ringgit untuk menyara dan membeli keperluan hidup sendiri (tak kisah la apa status dia tu, janda, ibu tunggal, suami isteri bukan orang senang dan sebagainya), dengan menjual kuih atau berniaga atau menjaja, atau berniaga..sangat tabah orangnya. Luar biasa sungguh suri rumah yang cuba untuk mendapat pendapatan sampingan sendiri dengan menjual kuih tu..

Saya memang nampak ramai dah yang berjaya dengan bisnes kuih muih ni. Tapi bila saya compare dengan ibu ibu atau wanita yang bukan berniaga makanan, bukan menjaja, bukan menjual kuih dan makanan di luar sana.. betapa indahnya kehidupan mereka... kerja ada kawan, boleh bergaya, tak perlu ada gangguan lain ketika bekerja seperti anak, anak buah, TV, internet dan sebagainya.

nak tahu tak?

betapa berbezanya menjadi penjual kuih dengan menjadi pekerja kat luar. Saya baru dua hari dah rasa macam pertama kali masuk kerja lepas SPM dulu. Tu pun rasa macam lebih hebat cabarannya jual kuih dari kerja jadi promoter kat shopping kompleks. haha.

Cabaran wanita menjadi penjual kuih.

1.Kena bangun awal pagi apatah lagi jual kuih yang makan masa macam donut (dah agak dah kan mesti saya sebut donut. he he... dan dari hantar kuih tadi saya belum tdo pun.)
2.Tidur tak cukup. Siapa kata senang jadi suri rumah? kena basuh pakaian, kena kemas rumah, kena masak, kena menyapu, kena menjemur pakaian, kena lipat pakaian, kena buang habuk, kena kemas bilik, kena buat kuih pelanggan tempah.....
3.Tak boleh rehat selagi semua barang-barang kat dapur belum kemas dan cuci selepas buat kuih terutamanya macam saya kerana.. bila mami saya bangun saja dari tidur tengok dapur macam tongkang pecah, besen kat sana, pisau kat sini, sudu bersepah, planta letak situ, gula belum masuk botol, tepung terbang sana sini, Elok telinga tu disediakan awal-awal dengan kekuatan menerima bebelan seorang ibu. haha.
4.Kena berpuasa untuk layan internet. :p
5.Kena bersabar ketika tangan dah lenguh menguli tepung.
6.Kena lah akur bila jualan tak seperti yang dijangka.
7.Kena beli barang dua tiga kali....barang yang sama.
8.Kena cari cara untuk menghantar kuih ke lokasi penghantaran. Tak kisah lah guna basikal ke, jalan kaki ke atau tumpang kereta jika tak ada kenderaan sendiri.
9.Banyak dugaan seperti tidak berdisiplin.
10.Gangguan daripada anak buah dan sebagainya.

Tu je kot...

So nak cerita pula kelebihan wanita menjual kuih.

1.Jadi rajin gila sebab kalau tak rajin nanti tak ada lah jualan.
2.Kurang tido dan terhindar daripada masalah gemuk.haha.
3.Kreatif sebab kena buat sesuatu untuk melariskan jualan.
4.Tidak membuang masa sebab masa itu emas untuk menghasilkan lebih banyak kuih.
5.Cergas.Sebab kena buat kerja cepat-cepat.
6.Menepati masa sebab kalau lambat hantar kuih, akan mengalami kerugian.
7.Ada la duit sampingan sikit untuk beli barang keperluan jika ada untung.
8.Lama-lama boleh jadi handal bab-bab kuih muih sebab selalu buat benda yang sama.
9.Boleh hadiahkan kuih kat jiran sebab dah terer buat kuih.

Cerita saya hari ni, saya tido jam 2 pagi...tido lewat sebab sediakan doh atau tepung untuk donut sebanyak 60 biji. Jam 3 saya bangun semula untuk goreng donut, celup donut dengan coklat dan packing semua..Tak sempat nak buat sandwich.. donut pun dah buat saya tak cukup tangan dan kaki.

Lepas tu saya hantar kuih ke 2 lokasi pada jam 6 pagi. Harapnya kuih jualan hari ni habis terjual. Amin. Kemudian, sebelum balik terus ke rumah, saya hantar kuih Anna Abel. hehe...

then baru saya pulang rumah. Tak boleh tido lagi.. mami dah bangun dah.. so saya kena settlekan dapur tu kilat kilau gitu...bila dapur dah siap kemas,saya pergi breakfast... kemudian saya rasa mengantuk dan nak tido. Tapi herannya, saya buka lappy dan blogging. haha......

Semoga jualan kuih saya habis hari ni. Amin.







Alhamdulillah :)

With Love,



30 Days Blog Challenge (31) 8Share (1) Ana Cikey (1) Android Game (2) ANTV (1) Apa itu SEO (5) Aplikasi Facebook (2) Assign Jobs (2) Beats Pill (1) Belajar Musik (1) Belajar Petik Gitar (1) Berita (7) Blog Sofinahlamudin.com (13) Blogwalking (14) Buat Duit (12) Buku Kegemaran (2) Cabut Gigi (1) Catatan Harian (66) Catatan Kota Kinabalu Februari 2016 (1) Catatan Kota Kinabalu Oktober 2015 (1) Celebration (35) Cinta (8) Clash Of Clan (3) Congratulations (2) contest (3) Contest SEO Eridy (5) Dentist (1) Despicable Me (2) Diary 2014 (2) Drama (1) Dunia Blog (81) Eat That Frog By Brian Tracy (5) Elken (7) Encik Mohd Nasyit Md Nooh (121) Favourite Song (27) FikAyuWedding (1) Fitness (3) Forex (8) Fotografi (2) Game (9) Gigi (1) Giveaway (3) Happy Birthday (2) Hari Malaysia (1) Hari Raya Aidilfitri (3) Header (1) Headset (1) Hobi (7) Hobi bersama suami (5) Indonesia (1) Info Kecantikan (1) Info Kesihatan (10) Islam (3) Jejak Paranormal (1) Jump Rope (2) Karya Sofinah Lamudin (2) Kawan (17) Keluarga (14) Kenalan Baru (5) Kerja Makan Gaji (3) Ki Prana Lewu (1) Kisah Realiti Sofinah Lamudin (11) Kota Kinabalu (3) Kreatif (16) Labuan FM (1) Lawak (1) Left 4 Dead 2 (3) Lelaki (5) Lepak (1) Logo (3) Maze Runner (1) Melancong (1) Minions (1) Motivasi (37) Movie (10) Nuffnang (1) Old Town White Coffee (1) Only Sophee.lz Dote (42) PC Games (3) Pendapat Peribadi Sofinah Lamudin (1) Personaliti (8) Pokemon Go (2) Produk Mary Kay (1) Projek (5) Puan Sofinah Lamudin (15) Q One Speaker (1) Rakan Blogger (20) Ramadhan Al-Mubarak (10) Ramping dan langsing (1) Random Post (13) resepi (4) Review Produk (3) Review Tahun 2016 (1) Ronda K.K (1) Sabah (1) Saya dan Ramadan 2013 (34) Saya dan Ramadan 2015 (2) Scorch Trials (1) Search Engine Optimization (5) Segmen Blog (11) Sejarah (1) Senaman (1) Sentimental Post (10) Shaklee Supplement (1) Sherina Munaf (5) Si Awak dan Si Saya (7) Skipping Jump Rope (2) Skuter (1) Slim 7D (1) Smartphone Game (1) Sofinah Beauty Consultant Mary Kay (1) Sofinazz (3) Sofinazz Anniversary (1) Suami Isteri (6) Supplement (1) Suri rumah (1) Tahun Baru 2016 (1) Tahun Baru 2017 (1) Tempat Menarik (1) Tentang Dia (25) The Secret (3) Tips (1) Traveling (1) Troll (5) Tutorial (2) Tutorial Tudung (2) Tutorial Tudung Halfmoon (1) Wanita (4) Warna-Warni Kehidupan (3) Workout (3) WP. Labuan (8)