Showing posts with label Celebration. Show all posts
Showing posts with label Celebration. Show all posts

Sunday, March 12, 2017

Selamat Ulang Tahun Untuk Encik Suami Tercinta

Assalammualaikum Readers and Bloggers,

26 Februari 2017 yang lepas is My husband's 29th birthday! 💋

Dear Husband, Selamat ulang tahun ke 29 tahun! hehe.
Thanks sebab jadi husband yang baik dan sweet.
Semoga rezeki lebih mencurah-curah tahun ini dan tahun seterusnya.
Semoga sentiasa sihat, dan panjang umur.
Semoga segala perancangan dan matlamat menjadi kenyataan.
Harap happy dan suka dengan celebration yang simple ni.
In Shaa Allah ada rezeki, kita celebrate lebih wonderfull! :)

"Without u i am nothing, with u i am something..
TOGETHER, WE ARE EVERYTHING!"

Love.
Your Wife.

Last year (2016), kami berada di Kota Kinabalu Sabah. Husband ada appointment dengan client on his birthday. hahaha! Memang tak celebrate on time la. Hadiah birthday pula saya bagi awal sebelum gerak ke Kota Kinabalu. So tahun ni saya memang nak sangat celebrate walaupun just kat Labuan.

Yeayy! saya excited sangat nak celebrate birthday husband dengan kek this year! In Shaa Allah tahun-tahun akan datang akan ada kek lagi. Saya tempah kek birthday husband 2 minggu sebelum date birthday. Perisa Yam Cheese favourite husband.


.....hmmm... BUT....ada but ye.. sebab..design kek 100% tak sama langsung dengan design yang saya harapkan. Kecewa sangat. Last minit baru kata "Sorry tak sama macam yang di-request".  Awal-awal tak cakap pun design yang saya request tu diorang tak boleh nak buat. Cakap awal tak apa, saya ok. Boleh tukar design lain yang 100% kita puas hati sama-sama. Tukang buat kek dapat untung, customer pula dapat happy,kan..

Kalau rasa-rasa design yang saya minta tu kena tambah upah, saya sanggup bayar. Tapi, dah la tak cakap terus terang. Time pick up baru buat ayat minta simpati "Sorry tak sama macam yang di-request". 😠

Bila dah jadi macam ni, customer nak bayar pun jadi tak ikhlas dan tak happy. Huwarrgghhh...

Tapi, on da day, saya just go on je dengan kek yang dah ada ni. hahaha! dengan harapan husband suka. Nasib baik flavor kek tu ok.. so saya consider ok la kek tu walaupun dah buat mood terganggu dan menyesal order kat kedai tu. Sedih rasa bila kureng menjadi design tu. Malah tak kemas pun.



Design kek tu melambangkan Fitness. Ada barbell dan dua pemberat yang bertulis 29KG yang membawa maksud 29 tahun. Husband struggle on Fitness since 2014. So kek tu, saya nak buat husband lebih bersemangat dan tanda sokongan dari saya dengan apa yang dia sedang usahakan.

Well...

Kedudukan "Happy Birthday Husband" pun bukan disitu sebenarnya. Hahahhahaa! Tulisan pun macam apa je. Jadi, bila design tu tidak menyampaikan mesej secara jelas melalui design memang kecewa la. Ingat ni nak bagi kek kat budak umo 1 tahun ke.. huhu..

Walau bagaimanapun, hari tersebut berjalan dengan lancar seperti yang dirancang kecuali kek. hehe.

Sebelum pick up kek, saya belanja Encik Husband, Mami dan Ayah KFC. Bawa balik rumah ayam KFC dan sebagainya sebab my mami dan ayah biasa memang malas nak keluar rumah since ayah dah pencen ni.So... makan kek dan KFC kat rumah.


Paling lawak on that day, Si Chokey pun minta ayam KFC juga. Dia terer sikit manipulated makanan ni. Dia tak makan langsung makanan dia yang dah disediakan kat mangkuk dia. Dia nak juga KFC. hahaha!

Lepas makan-makan dengan family at home, kami keluar semula. Jalan-jalan, lepak-lepak dan ajak husband beli magazine favourite dia. Belanja Oldtown dan sebagainya.


Plan asal nak tengok movie but cancel.. husband nak tengok hari lain. Labuan ni memang tak banyak sangat tempat yang boleh pergi. So, kami celebrate cara kami je. Spending time and happy together. 💕

Next time, In Shaa Allah nak buat plan yang lebih bagus untuk celebrate birthday husband. Tengok keadaan macam mana masa tu dan lokasi kat mana.

On 07 Mac 2017, hadiah dari saya untuk husband akhirnya sampai dari KL. Lewat 9 hari hadiah..huhu..tapi tak apa.. yang penting sampai dengan selamat. 😇

Oh ya! Ayah dan mami bagi hadiah birthday untuk husband awal pagi lagi on 26 Feb. Sweet banget.. 😄


Apa pun, Alhamdulillah sebab husband suka dan happy. :)











Sunday, January 1, 2017

Review Tahun 2016 - Ringkasan

Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

Alhamdulillah, Allah kurniakan nafas baru untuk kita semua dengan memberi kesempatan membuka lembaran baru di tahun baru 2017!

Selamat tahun baru 2017 saya ucapkan kepada semua blogger-blogger Malaysia. Tidak kira blogger baru atau lama, full time atau part time, blogger making money atau pun yang suka suki...

Saya check catatan lama blog ni untuk tahun lepas (2016). Dalam kesibukan tahun 2016 yang masih terasa sampai ke hari ni, langsung tiada niat pun nak mencatat atau menulis begitu sedikit. hahaha! Well, 7 entry sahaja untuk tahun 2016. Walhal, banyak aktiviti yang boleh dikongsikan tahun lepas. Banyak juga tips dan benda baru yang boleh dituliskan di sini.



Bila disebut "Benda Baru"...
terfikirlah saya sendirian sambil menaip (Sendirian? Husband kat sebelah sebenarnya ni. Hahaha!).
Terfikir dan tersedar bahawa, disebabkan benda baru tu lah terbengkalai blog ni sepanjang tahun 2016.

Fokus lari ke arah perkara-perkara lain tetapi walaupun begitu, lari-larinya bukanlah tidak berfaedah. Alhamdulillah sangat berfaedah bagi saya. Berfaedah dan memberi kepuasan dalaman. Aiseyh! haha!

Tahun 2016, banyak yang saya bangkitkan semula.
Seperti...



Hobi lama saya, MELUKIS.
Buat revision dan berlatih semula untuk mengingat asas-asas lukisan yang pernah dipelajari dulu-dulu kala. Saya dan suami rajin menempah lukisan-lukisan dari pelukis-pelukis Sabah mahupun bukan, kami juga meluangkan banyak masa di kedai-kedai stationery, komik, buku-buku seni dan sebagainya.

Kalau duduk lepak kat mana-mana restoren, cafe atau perpustakaan, saya jarang buka laptop macam sebelum tahun 2016 (2012 hingga 2015).Tahun 2016, banyak pegang pensil, menconteng kertas dan melukis.

Memang spending time dengan lukisan lama giler. Aduh, nak siapkan lukisan lawa bagi orang yang macam saya ni, tidak pro dan masih merangkak, confirm berjam-jam. 1 hari tak cukup walaupun lukisan simple. Tapi ye laa, ada kemahuan, ada la jalannya kann kann...

Husband banyak support hobi melukis saya ni. Dia lah yang beri semangat untuk saya teruskan minat ni. Walaupun tak mendatangkan hasil mana. Eh? Maksud saya, tidak mendatangkan hasil kewangan yang mencurah-curah. Hasilnya ke arah lain seperti penambahan ilmu seni, keseronokan diri dan enjoy!



Selain tu, POKEMON GO! hahahahaa! sila gelak.
Tahun 2016 adalah tahun released game popular bernama Pokemon Go. Rasanya tak ada yang tak tahu tentang game ni. Saya dan suami start main ni kat Kota Kinabalu, Sabah. Memang game ni berjaya mengambil perhatian saya dan suami. Aduyai..tambah-tambah masa saya dapat tahu game ni boleh guna Bluestacks, apa lagi, kat rumah memang main game ni. Lupa dah game lain seperti Clash Of Clan, Clash Royale dan game android yang lain. Stop hanya bila didapati saya sudah di soft banned gara-gara cheated main game ni.

Selain dari Pokemon Go, saya dan suami juga spending time to much dengan layan game LEFT 4 DEAD 2 sementara menunggu signal trading. Game ni, game lama.. memang ramai tahu game ni, game apa. Yang tak tahu lagi, confirm bukan jenis indoor, ulat buku atau memang tak suka layan game.

Tahun 2016, saya tutup group signal trading forex di bawah jagaan saya. Hahaha! Saja nak bercuti setahun dari melayan orang lain. Nak layan diri sendiri. Kehkehkeh... Lagipun husband bagi greenlight kan, apa lagi! Huhahuha la...



Saya TRADING FOREX for myself sahaja sepanjang tahun 2016. Untung-rugi sendiri-sendiri punya feeling. gahaha...

...sambil-sambil tu jugak, saya BUAT DUIT melalui minisite-minisite yang saya create sendiri diinternet sebagai kedai saya yang tidak kelihatan di dunia realiti. Ni salah satu aktiviti saya tahun 2016. Ah saya jual apa? hmm... nanti la saya cerita panjang-panjang bab yang itu.

Tahun 2016 juga sangat meriah menonton MOVIE. Tak kira lah di pawagam mahupun movie yang saya download dari internet secara percuma. Layan dengan husband semua movie tu sampai muntah. hahaha! Ada juga movie yang saya layan berulang-ulang. Tak jemu! sebab minat.

Selain dari aktiviti-aktiviti di atas, saya sebenarnya banyak MENYUSUN-ATUR SEMULA MINDA dan MENTAL sebab awal tahun 2016, ayah saya dah pencen. Duduk rumah 100% - tidak bekerja dan tidak mempunyai apa-apa pendapatan. Sebagai anak perempuan yang sudah berkahwin, perkara ni membuat otak dan cara untuk mengimbangi rutin harian dan kehendak suami dan keinginan diri sendiri agak tidak teratur. HAhahahahaha! HahahHAHAHA! HAHAHA!

Memang ibarat kapal sedang belayar tenang, tiba-tiba dihempas ombak besar di lautan. Tiba-tiba, bagaikan ada tembok depan mata sekali lagi yang sedang cuba menghalang-halang saya untuk melangkah lebih jauh ke depan.

Apa-apapun, Alhamdulillah...sesi menyusun-atur semula minda dan mental berjaya dilakukan. In Shaa Allah tahun baru 2017 akan lebih memudahkan lagi segala urusan, impian, matlamat dan cita-cita.



Tahun 2016 juga, saya menambah ilmu PHOTOSHOP. Tak banyak - tapi boleh la. Nak belajar dan berlatih photoshop pun perlukan masa. Berjam-jam depan PC. Kalau tak minat, confirm, hari ni buat, esok tak nak buat dah. haha! Selain tu, masa kena banyak bagi kat latihan sahaja. Kalau tak, tak dapat buat. Sebagai isteri yang kena buat kerja dalam rumah, kalau dah sentuh photoshop, memang macam sibuk 10 orang anak. Padahal semua masa diperuntukan kepada photoshop - sampai siap! Sekurangnya 4 jam 1 sesi latihan. Belum tambah client contact - Layan client kejap. Masak dan makan dengan husband - layan makan kejap. Cuci baju - layan cuci baju kejap. 4 jam belum tentu siap 1 sesi edit gambar. Hahaha. belum tambah yang silap edit lagi. Nak buat correction tu, kadang-kadang kena start over. Tapi, macam yang saya kata tadi, ada kemahuan ada jalan. hehe..! 4 jam tak cukup tak apa, 4 hari saya akan teruskan buat. hehe.

Ada satu lagi aktiviti saya tahun 2016. FITNESS DAN JUMP ROPE dengan suami! Tapi, nampaknya saya bocor selepas raya 2016. Tak gerak sampai habis tahun 2016. Haha! Tak apa, In Shaa Allah saya sambung tahun 2017 ni. Walaupun saya terbocor, Alhamdulillah husband still ON sampai hari ni. Dia terus buat aktiviti workout dia walaupun saya tak join sebelah dia. Dia workout, saya melukis.



Oh ya! Tahun 2017, saya ada PET baru. Chokey namanya. Walaupun hanya seekor kucing. Boleh tahan buat saya huru hara. Hahaha! Boleh la dikatakan bahawa dia seekor kucing jantan yang nakal dalam rumah. Dia suka bermain. Kadang-kadang penat nak layan. Kalau saya tak layan, husband yang layan. Kalau kami berdua tak layan, ayah saya yang layan. Kadang-kadang semua orang tak layan. Dia akan main sendiri. hahaha... Kadang-kadang sampai dia pergi tido je. Kwang3.




Selain dari melayan kerenah pet, saya juga melayan kerenah si DALILA DAMIA. Hahaha... Anak cousin yang selalu bertandang ke rumah walaupun mak dia tak bagi. Kecik lagi. Dia ni, kalau lama tak jumpa saya - boleh rindu sampai nangis-nangis. Kalau ada pisang kat atas meja, kalau hilang, dia la yang amik tu. Wahaha!

Hobi yang ditambah pada tahun 2016 ialah MENGUMPUL MAJALAH keluaran terbaru daripada MOY PUBLICATION ialah Majalah Bekazon. Selain dari Bekazon, saya juga start membeli majalah Gempak semula selepas berhenti bertahun-tahun lamanya.

OK! Saya rasa sampai di sini dahulu entry saya kali ni.
Entry pertama untuk tahun 2017! hahaha!
Selamat tahun baru 2017!
Semoga lebih bersemangat dan semoga segala urusan kita pada tahun ini dipermudahkan oleh Allah!
Amiin...











Saturday, May 7, 2016

Hari Lahir Encik Suami di Kota Kinabalu,26 Februari 2016

Assalammualaikum WBT blogger and readers,

Last update blog ni, Januari 17, 2016. Sejak Februari hingga sekarang, saya sibuk. Blog ni hanya sempat di update wajah baru nya sahaja. Yellow theme!! :) macam mana? Comel tak? Kebelakangan ni, banyak spending time untuk benda-benda yang penting-penting belaka,salah satunya spending time di dunia realiti, bukan maya-maya punya hal.. Nak blogging dan blogwalking tak sempat nak buat. Online tu memang laa online. Dah kerja saya pun memang Online Marketer dan Forex Trader. Memang ngadap komputer juga... cuma, ngadap komputer untuk benda lain. Makin dewasa, makin berlambak idea untuk majukan diri. Idea tanpa tindakan, sia-sia belaka. Jadi, saya stop sementara waktu untuk blogging kat sini.

...huhu! sibuk kan jadi orang dewasa ni. HAHAHA! (teringat plak masa kecik kecik).

hm..Tak perasan. Cepat betul masa. Sekarang dah bulan Mei,2016. hee hee.. so, now saya nak sambung blogging dan blogwalking.. ngehehe!

So now, saya nak story cerita bulan Februari,2016. 26 Februari 2016 lepas, saya dan Encik Suami stay kat Kota Kinabalu time tu. So apa lagi, celebrate birthday Encik Suami kat sana laa..

Gambar tak berapa nak banyak sangat, hahaa...sebab kitorang terkejar-kejar masa. Nak ke sana, nak ke sini. Kamera dilupakan..and may be I have no mood depan kamera this time.. Aish,haha..

Time tu, kami memang melantak movie haha... maklumlaa. Panggung wayang bukan tak ada kat Labuan..cuma, panggung wayang kat Kota Kinabalu tu lagi mantop! ngeh...

Sambil-sambil celebrate birthday Encik Suami, kitorang pun menyelam sambil minum air. Kat sana open class forex trading sikit. Sempat jadi "formal" sekejap. On birthday dia plak tu. huhu...


Bluray player

Alhamdulillah! Tahun ni saya murah rezeki dan berkesempatan untuk belikan hadiah yang lebih bagus dari tahun lepas untuk Encik Suami. :)

We are lucky too sebab sempat beli versi yang ini. Boleh buka You Tube HD dan facebook juga. Yang penting ada internet.

Ayah dan mami pun sempat wish birthday menantunya juga!! heehee! THANKS MAMY & DAD!



MAMY & DAD bagi hadiah barang fitness kat Encik husband. Hehe! SWEET MAMY & DAD!

26 Februari 2016 tu, kitorang berpakaian formal untuk class forex. Lepas settle class, kitorang singgah ke Hypermall 1Borneo sempena hari lahir Encik Suami ni. Aiseh... ter-throwback semua kisah-kisah 2012-2013...




1Borneo, tempat lepak, dating, movie, shopping, tempat kitorang spending time berabis as bestfriends kaw kaw. err...GF/BF la tu..bahasa tapis-tapis skit. kihkihkih...pokoknya, susah senang kami ada kat sana.

Teringat kat TOWER B.
Teringat kat RESTOREN APPLE.
Teringat kat K-BOX.
Teringat si KEMBAR.
Teringat HALL MOVIE.
....semuanyalaaah! termasuk tandas2 nya sekali. HAHA!

Throwback gambar-gambar kat KK, 2012-2013...

ish.. nampak gemuk kan saya? huhu...pipi bolat.

Semasa kat 1 Borneo. kami round mana-mana yang sempat. Kedai POPULAR tak pernah dilupakan. Cuci mata dengan buku-buku, stationery...oh Heaven sungguh.

Sempena birthday encik suami ni, diet-diet tu terlupakan dulu. hahaha! makan mana yang nak makan.. kui kui kui...

Enjoy, lepak, jalan berhari-hari ikut suka hati....
Pastu jumpa client lagi di hari yang lain....



Sebelum balik Labuan, sempat ke teratak pelukis Sabah, Halim Batak dan Kartunis Binjai (Ujang) untuk berurusan lukis melukis.

....dan saya mengambil peluang untuk membeli JUMP ROPE Reebook paling idaman sekali!

Yang kuning biru saya punya, yang pro form
Encik husband punya. Jump Rope ni jenis speed punya.
Siapa yang minat jump rope dance,
atau...fitness speed jumpa,
yang ni la - TERBAIK!

Kalau ikutkan hati, nak lama lagi kat KK tu. Malas nak balik Labuan awal-awal...tapi, apakan daya, urusan kat Labuan bukan seketul dua tapi.. berlambak! huwargh!

My wish, semoga Encik suami panjang umur, murah rezeki, kaya dunia akhirat dan sentiasa dilindungi Allah.

Aamiin...

Terima kasih kerana membaca.
Jumpa lagi di lain entry.











Thursday, January 14, 2016

Selamat Tahun Baru 2016 dan Review 2015

Assalammualaikum Bloggers dan Readers!

Selamat tahun baru  2016 saya ucapkan kepada semua bloggers, pembaca, penulis, facebookers, dan semua rakyat Malaysia....err... dan juga kepada makhluk hidup seluruh angkasa ni. haaa! tu dia. kihkihkih...

So, dah starting azam baru yang semalam-semalam korang list? siap list dari tahun 2015 lagi tu kan. ooo... mesti dah pakai buku diary baru dah ni. Berkilat-kilat lagi buku diary/catatan tu. Tapi jangan sampai bulan 12 pun still berkilat. ngiahaha!

harap belum terlampat wish tahun baru saya ni. Alaa..still january kan, masih hot lagi tahun baru 2016! Jadi, masih ada feeling-feeling new year lagi ni. hehe!

Apa azam baru korang tahun ni? Apa cerita azam tahun lepas?

Ok. Tahun lepas (2015), saya dan suami still fresh wedding. haha! Saya pun tak ingat apa azam baru saya untuk 2015. Yang saya tahu masa tu sedang sweet-sweet, dating-dating je dengan sang suami. Ehh! kesitu pula.. maksud saya, awal tahun tu, kami masih sibuk menyesuaikan diri dengan stage baru kami iaitu alam perkahwinan! malah bukan sahaja menyesuaikan, tapi seperti over sesuai pula.

Sibuk belajar masak masakan favourite suami la, sibuk kat dapur dengan macam-macam resepi la, sibuk buat income thru internet la, sibuk main game COC la..ye la, kan baru start main COC kan, laki bini perangai 2 kali 5 je. Minta-minta troops plak tu. Lepas tu siap minta belanja suami beli GEMS. hahaha! buruk perangai.

Jadi, pointnya, awal-awal tu, kitorang punya azam agak terabur sikit. Semua kitorang nak cuba buat. Ye laa, kalau sebelum tu, buat sesuatu kena buat appointment dulu, jumpa kat sekian sekian dulu, lepas kahwin, tak pandai dah buat appointment, bangun pagi dah sibuk "sayang, apa kata kita buat macam ni dan macam tu, hari ni...kemudian boleh la beli itu.. ini...", esok nya pula, "Darling, jom la kita terai main game ni pula... tapi PC tak boleh angkat la ni.." aduh! serabut kan? kehekehek!

Masa tu, azam kami hanya satu, ENJOY TIME! oyeahhh! hehehe...menikmati dan meraikan kejayaan kami yang sudah berjaya ke level baru (Alam perkahwinan). Pokoknya honeymoon sepanjang masa. Sebab sama-sama tak kerja. Masing-masing buat income online.

Kitorang jalan-jalan, shopping-shopping, makan-makan.

Dalam beberapa bulan selepas kahwin, terasa badan ni macam naik la pula. Alamayai! Tu laa, kuat melantak - "oh, bahagia namanya tuu"...

So then, sejak berat badan semakin meningkat gara-gara makan tak kontrol lepas kahwin tu, kami pun start buat azam. Azamnya...

1. FITNESS LIFESTYLE

Start la journey fitness (program nak turunkan berat badan)
Nak turunkan berat badan beberapa kg untuk saya dan buang belly fat. Encik suami pula kena start buang berat badan banyak sikit. huhu. Actually, dalam tahun 2014, sewaktu dekat-dekat majlis perkahwinan (dalam persiapan wedding) lagi, kitorang dah tak jaga pemakanan. Malah, jogging pun dah stop. Apatah lagi workout/fitness segala macam. So, 2015 memang kena tough la nampak gayanya.

Since start balik makan gaya diet Atkins tahun 2015, pergi jogging dan buat workout, saya hairan kenapa susah sangat berat badan encik suami ni nak turun selepas hampir 3 - 4 bulan. Hmm... kenapakah? Berat saya pula? naik turun naik turun... kalau macam ni tak habis la jawabnya.

Diet atkin sudah ni , makan nasi pun tak (dah namapun diet atkins). Pas tu, siap beli produk bunga safron (kawal selera makan dan meal replacement). Hairan sungguh tak turun-turun tapi maintain je. Mendatar... sedangkan, masa tahun 2014, senang je turun berat ni. Macam kacang je! haha! ambil produk yang sama juga tu.

Pada suatu hari, encik suami beli ebook Kevin Zahri. Baca punya baca, laaaa... rupanya faktor umur. Leh! dah tua ke apa. hahaha! Bukan, maksusnya begini, since umur kita dah semakin meningkat ni, kita tak boleh lupakan kalsium dan vitamin C. Bila kalsium kita semakin kurang dan menghilang lalu sukar untuk mendapat sumber kalsium baru, lemak akan menggantikan kalsium dalam badan kita. So, apa kaitan kalsium dengan vitamin C? Vitamin C adalah penting untuk penyerapan kalsium.

Setelah mendapatkan info ni daripada ebook Kevin Zahri tersebut, kami pun pergi shopping dan dapatkan stok Vitamin C, Kalsium,fat burner dan Fish Oil.

Selepas pengambilan yang kerap dan maintain, Alhamdulillah, berat badan Encik suami semakin kurang.

Berjaya atau tidak sepanjang tahun 2015? Jawapannya berjaya! dan sebenarnya boleh diturunkan lagi tapi...disebabkan Encik suami lebih suka buat workout bina otot, maka, berat dia tak dapat nak ditentukan penurunan atau kenaikan. Otot akan semakin bertambah dan menjadi berat jika kita buat workout otot. Kalau dia timbang berat badan, dah combined berat fat dan mass(otot). Jadi, Encik suami start fokus bina otot je lepas tu.

Encik suami start beli dumbbell yang besar-besar sampai 10kg satu.

Okeyh, tu cerita Encik suami dengan dumbbell-dumbbellnya.. saya pula? Saya start layan skipping yang diinspirasikan oleh lagu "RISE-UP". Boleh tengok video kat bawah untuk dengar lagu tu. Macam mana saya jatuh cinta semula dengan sukan Jump Rope ni, boleh klik sini untuk baca.



Actually, saya nak pro skipping ni pada tahun 2015. Tapi nampaknya praktis basic belum pas pas lagi sampai hari ni. kihkih..

Masih setakat basic. huahua... tak senang macam kita tengok kat video. huhu..

2. KOMPUTER BARU

...and then, azam tahun 2015 saya nak dapatkan PC yang proccessor power sikit. Klik klik laju. Buka photoshop macam kacang, buka bluestack tak hang dan boleh making video semua. Alhamdulillah saya berjaya saving money and beli PC bernilai RM2000 +/- dengan hanya "klik klik" thru internet. PC ni saya beli sebagai kegunaan saya membuat kerja kat rumah seperti projek projek photoshop, video, autodesk, grafik, website, drawing dan sebagainya. Selain tu, gaming! PC yang yang mantop tapi jimat. Sebab, RM2K dah boleh angkat bawa rumah dan money making. Esok-esok dah balik modal. wihihihi! My lappy dah boleh rest. Bawa untuk buat kerja kat luar sahaja.

3. TELEVISYEN

Ketiga, TV. Azam barunya TV baru. hahaha! Kepada yang kenal saya dekat sangat2 dulu, dalam hidup saya mustahil ada list TV. Saya tak ingat sejak tahun berapa tapi memang saya dah lama tak tengok TV sejak sekolah menengah. Astro? Sampai hari ni saya tak ingat nombor-nombor channel kalau korang just sebut "HBO", "AXN" atau "DISCOVERY CHANNEL" . Kalau korang nak suggest rancangan TV, sila sebutkan nombor channel bukan nama channel. FAILED ni.. failed! Since ada astro dalam rumah dulu, saya tidak pernah tahu apa-apa pun termasuklah Maharaja Lawak atau pun Akedemi Fantasia. Saya tahu korang minat tu semua, saya tahu apa kebendanya tu tapi percayalah, saya tidak akan tahu, siapa yang ada kat dalam rancangan tu. Siapa menang ke, suara siapa lawa ke, siapa yang paling boring ke..ntahla. Tak tahu.

So, this is the weird thing. Saya merancang beli TV baru? So ceritanya macam ni. My husband memang suka lepak depan TV. Semasa kami bertunang dulu, dia memang suka layan TV. Dia suka layan movie, dia suka layan WWE setiap selasa dan Jumaat malam. Selain tu, dia suka juga layan discovery channel. My mom and my dad juga suka tengok TV. Diorang suka tengok movie dan WWE (My mom teman my dad je tu tengok WWE tuu..hikhikhik..) Since my older sister stay tempat lain, dah tak ada TV kat ruang tamu sebab TV tu diorang older sister yang punya termasuklah astro (Sekali astro dalam bilik my mom/dad tu my older sister yang punya but my dad yang bayar untuk 2nd decoder tu).

Bagi saya, no TV still can hidup lah! ngiahaha. Nanti ada TV tu saya layan DVD player je lebih. Astro ada pun mungkin tak buka langsung. Bazir kan. Sebelum older sister pindah, my husband layan TV internet atau youtube kat bilik je sebab kat ruang tamu remote my older sister dan anak-anak dia yang punya. Tak ada chance la kan. haha!

So, azam saya nak beli dua TV. Satu untuk my husband lepak kat ruang tamu sambil WWE and Discovery Channel atau apa sahaja yang dia minat. Saya follow je. Sebab kalau saya yang kongker remote tu, nanti saya buka cartoon 24 jam. No story la. Kenapa still minat kartun tu ntah la kenapa. Saya pun tak faham. hahaha!
Satu lagi, saya plan untuk ganti TV lama ayah dalam bilik dia. Aduh, TV kotak kau. Kesian huhu... Sekarang kan zaman blue ray! mana ada TV kotak dah.

Alhamdulillah, saya berjaya saving money lagi thru internet bisnes untuk TV ruang tamu. Saya nak yang besar macam panggung tu. kahkahkah... tapi mahal sangat pula. Mampuih! Ambil la biasa-biasa je bawah RM1K. Besar juga tu, tak payah pakai kanta pembesar untuk orang rabun macam saya ni. huehue.

...tapiii, hah! ada tapinya... disebabkan hidup ni tak selalunya di atas, ye lah macam roda kan. Tiba-tiba masalah datang, tak dapat TV satu lagi. Postpone hadiah TV untuk birthday my mom. Tukar dengan hadiah lain.

Hujung tahun, 07 Disember tu, suprise pula, Encik husband belanja TV satu lagi untuk birthday my dad. Hah! Azam 2015 settle untuk TV dalam bilik my mom and dad. Boleh dah tengok TV cantik-cantik dalam bilik. Jimat ruang. Tak payah pakai TV kotak dah.

4. MENINGKATKAN KEWANGAN, IBADAH DAN ILMU

Azam yang ni memang sebelum-sebelum berkahwin pun memang dah ada. Memang mesti punya! Rasanya ni basic untuk semua orang. Kalau tak ada ni, parah ni. Kalau yang ni memang dah jadi hobi kami berdua cuma tahun ni tambah satu la...

5. BERSAMA SUSAH SENANG
selamanya...
"susah senang" sebelum kahwin
dengan sesudah kahwin tu beza tau! hehe.



Selesai review 2015. Yang negatif akan dijadikan pengajaran...yang positif akan dipertingkatkan lagi. Yang belum settle tahun 2015, bawa ke tahun 2016. In Shaa Allah terlaksana. Aamiin...

Thanks a lot to my mr.husband for everything.
I love you, forever!











Friday, December 25, 2015

#Sofinazz and #BFF at #FikAyuWedding

Assalammualaikum Bloggers and Readers,

5 days ago, saya dan suami ke Majlis wedding Rohayu Osman. Dia teman sebaya saya, ex classmate or ex schoolmate. Saya dan Ayu satu kelas semasa tingkatan 4 dan 5 di SMK Mutiara. Tak sangka pula, Tingkatan 6 di SMK Lajau, berjodoh lagi dengan dia.

19 Disember 2015, sah lah sudah Ayu sebagai isteri. Bidadari milik Syafik di dunia.
20 Disember 2015 adalah Majlis bersanding dua mempelai, Ayu dan Fik di WP.Labuan.

Tidak disangka-sangka, majlis Ayu ni ada rezeki bertemu dengan sahabat-sahabat yang lain. Kawan-kawan 6 tahun yang lalu di SMK Lajau. Meriah sekali!

Alhamdulillah, masing-masing ada 'pattern' masing-masing.Setiap dari mereka ada life yang unik dan tersendiri.

Untuk Ayu dan suami, semoga bahagia selalu. Semoga hubungan hingga ke syurga. Dah official kita satu CLUB. hahaha!

Member-member yang lain pula, semoga impian menjadi kenyataan, semoga perjuangan dan cita-cita diraih dengan cemerlang seperti yang diinginkan.

Semalam, akhirnya siap video yang bertajuk "Wonderfull Memories". Inilah saya dari dulu hingga sekarang, gambar bukan sekadar gambar, disimpan bukan sekadar sebagai koleksi. Memory itu adalah harta. Best moment hanya boleh dilihat semula dengan merekodnya.

Jemput lihat video kami di bawah. Video masih tak mantap..nak pakai software gempak mahal plak. kikikiki :p

Enjoy!



Terima kasih sudi baca.
Jumpa lagi next entry.











Sunday, September 20, 2015

Happy Bithday To Me | Hari Malaysia | 16 September 2015

Assalammualaikum readers and bloggers,

4 hari selepas menjadi "Birthday Girl"..hahaha... Now, saya akan post entry berkenaannya.



MY BIRTHDAY AS A WIFE
Mungkin lebih sesuai kalau, "as a hottest and sexy wife" kan...? Kahkahkah... susah juga kalau dah over self-esteem ni. Meluat meluat diorang kata...huwa huwa...

ok..
Terlebih dahulu, saya nak say THANKS a lot lot lot to my man, Mr.Husband for celebrate my birthday this year as a husband! Alhamdulillah...ok darling, your wife now 25...

Alamak! Macam ada double chin je? -_-


...but kan...saya masih merasa saya 17 tahun..huwarghhh (pengsan..pengsan..). Btw, silakan la pengsan. ngeee...

Sehari selepas my birthday, my husband dah semangat tulis entry tentang wanitanya dah 25 tahun sekarang... -klik sini- untuk baca..

Mr.husband, 
u're the sweetest man ever! Thanks for da entry, Thanks for da wish...Thanks to be here, with me!
I wish, kita akan berjaya dunia akhirat bersama. Paling penting, semoga kita bertemu semula di syurga, kelak.Mudah-mudahan suami saya di dunia lah yang akan mendampingi saya di sana kelak. Mungkin, pelik bagi sesetengah orang berkenaan ini. But for me, saya mahukan hubungan ini kekal hingga syurga!

Kenapa saya macam gemuk in this pic? grrr....


huhu...

Actually, he want to celebrate my birthday in Kota Kinabalu..hehe..tapi nampaknya bulan September ni sangat cemburu dan menghalang kami untuk ke Kota Kinabalu..its okey dear, mungkin tak dapat nak on time tahun ni.. we can try again next year..mana la tau, tup tup celebrate kat Paris ke, Korea ke, Japan ke...hehehehe...paling koman pun, kat Kuala Lumpur kan. Paling hot kat Mekah kan..haaaaa! (eh, elok di amin kan...).

Kalau bukan birthday saya, mungkin rezeki dapat celebrate birthday husband kat luar Labuan...atau, our anniversary ke. ahaksz!

Mula-mula, sad juga la...sebab kan..every year in Labuan. Nasib baik ada intan payung, celebrate together with me. Kalau tak ada, lagi la sadis berganda! Menangis dari pagi birthday sampai penutup birthday. hahahaha!

Alhamdulillah, ada suami macam ni. He try the best! hehe.
I am proud to be her wife!

MY BIRTHDAY AND MY PARENTS
Tidak dilupakan, Thanks to my mummy daddy, dorang memang selalu ada time my birthday...even simple but saya sangat hargai mereka. Kan...kalau tak ada mummy daddy, tak adalah saya birthday on the date kan! Kalau tak ada diorang, tak ada lah saya untuk Mr.Husband now.kekeke.... Perfect ayat la, birthday ni mengenang mak yang melahirkan kita. hehe. Mengenang ayah yang gembira menyambut kehadiran kita ke dunia on 16 September 1990. Alhamdulillah... mereka masih ada di hari lahir saya ke 25 ni.

MY BIRTHDAY WITH STRANGER
Another thanks...to people wishing my birthday yang saya kenal-kenal macam tu je atau tak kenal langsung, kat facebook, kat IG, kat mana-mana...

MY BIRTHDAY AND MY COUSINS
Thanks thanks...especially to my cuzzy, Anna Abel dan Suzie (This two, is my lovely cuzzy, ever!).
Now, they have a happy family... I love it!

MY 17th BIRTHDAY IS RELATED TO THEM.
hmm.. and...Thanks to Knoa yang suddenly wish my birthday this year. haha! funny...tu yang parah...mula flashback story semasa my birthday yang ke 17 tahun.. Tak sangka pula dia remember...mungkin, susah nak lupa kalau birthday kita on Hari Malaysia ni. right..

Sebenarnya, saya pun ingat birthday dia, every year..! tapi saya tak wish...sebabnya, flashback kenangan tu adakalanya menyakitkan dan sorry to say, annoying! Kita tak perlu nak bawa semua tu ke sana ke mari kalau benda-benda tu semua tidak membantu apa-apa dalam hidup.

But, for sure...for my 25 birthday, saya sedar setiap hari saya akan jadi tua...Knoa, i forgive u. dan saya akan lupakan semua tu. Saya anggap semua tu tak ada dan...kalau kita borak, chat, contact today, esok, lusa, in future...itu adalah hubungan sesama manusia...yang dulu-dulu tu, saya anggap, perangai budak-budak..haha! Budak mentah.

Sama macam Kak Ann. Setiap kali birthday tiba, saya akan ingat dua buah buku comel. My favourite Magazine..since saya dah dewasa,paling tepat sudah matang. saya sepatutnya berhenti mengingat...and I forgive u too...

semasa saya nampak dia beberapa minggu lepas dengan seorang budak lelaki yang cute!
Baru saya teringat dan sedar bahawa saya terlupa nak maafkan  dia selama ni..well, Have a wonderfull life...with your happy family!

Thanks for my great 17th Bithday!

MY 25th BIRTHDAY CAKE.
Encik suami belanja 16pcs cup cakes! Ohh my god! I love it! Yeahh... itu adalah my birthday cake this year.. Chocolate flavour..




Thanks to my sweetest husband for the cute birthday cake!

I wish the bigger one for next year, okeh? HAHAHhaahaa! Sungguh tamak dan haloba...



Saya suka kek... tapi masalahnya..saya suka design kek..bukan suka makan kek...imaginelah...kalau tempah kek besar, saya tak tahu siapa nak makan. But...untuk dijadikan 'modeling' bergambar, oh really great! ngiahaha.

Hadiah birthday yang ke 25, saya nyaris-nyaris dapat skate board... Bercerita tentang skate board, sebenarnya macam-macam dalam fikiran..

1. Hmm...saya dah 25 tahun, tak lawak ke kalau main skate board kat public?
2. Kalau buat koleksi skate board, ok tak?
3. Kalau saya slumber je main skate board tu, ok tak?
4. Tapi skate board tu semart...
5. Saya suka skate board...tapi...
6. Skate board? best nyer tapi nak main dengan siapa?

aduh! tahu tak...kalau saya budak-budak, dapat kasut roda pun saya takkan fikir panjang macam ni. My problem is, saya nak skate board tu tetapi dalam masa yang sama, saya rasa susah hati dari segi lain. Membazir, kan. :) Kalau guna duit saya sendiri, saya tak kisah...sebab saya tak akan merasa bersalah dengan husband kalau saya beli tapi hanya untuk koleksi.

at last, Encik husband yang tukar fikiran...ni mesti kes chemistry akibat "Banyak fikir" bini dia pasal skate board tu. hihihihi...

...dia hadiahkan speaker memandangkan wife dia ni gila music. Gila speaker..

Saya suka speaker... mungkin sebab terdedah dengan barang-barang music sejak kecil. Ayah dulu suka kumpul speaker, beli speaker besar-besar dalam rumah..ada set karaoke segala. Dan... sampai ada adegan berangan - Pada suatu hari, saya akan mempunyai satu bilik untuk letak speaker saya, bass sound, tempat dancing...tempat melompat-lompat... hahahaha! Kalau boleh nak ada game dancing kat rumah. Hampir-hampir over berangan dibuatnya. Macam Minah Jenin.

Kata Encik suami, dia nak belikan speaker idaman saya...tapi malangnya speaker idaman saya sudah habis terjual. That speaker, saya dah intai-intai lama...since July 2015 kalau tak silap. Nak beli juga, tak juga. Nak juga, tak juga. Sekarang, time birthday pun melepas. kwang-kwang-kwang...

nak tahu speaker apa? Speaker beats pills dengan cute case!

Taraaaaa....cute what!




Kalau kat Labuan, benda-benda macam ni memang limited sikit. Kalau kat Kota Kinabalu atau kat Kuala Lumpur, rasanya, sekelip mata saja boleh dapat. hehehe. Tak apa.. bukan rezeki saya kali ni untuk Beats Pills dengan casing yang cute ni. Beats Pills review? Next Entry, tu pun kalau ingat nak buat entry tu... :)

Untuk menggantikan Beats Pills, encik suami belikan Q One Hifi Speaker. Unique speaker. Cube speaker... cube speaker sebagai ganti Beats Pills? Not bad... saya suka cube!





Mine? White colour... hehe... Very good bass sound... ada vibrate...lampu kelip-kelip...colourful.
Q One Hifi Speaker Review? Next entry la, okeh! :)

Selain tu, pinky t-shirt! One for me, and one for him sempena my birthday...yeayy! i love it!!!



MY BIRTHDAY LUNCH TREATS.
Selepas beberapa jam jalan sana jalan sini. Kami lapar... Jom lunch.
Pergi Win Cafe dan makan...




okess...!

This is my old entry about the same topic!
1. On Air di Labuan FM sempena hari lahir -- Klik Sini --
2. My Birthday Celebration on 2014 -- Klik Sini --
3. Pengajaran besar di Hari Lahir -- Klik Sini --
4. Fisrt time sambut birthday dengan dia -- Klik Sini --

Thanks sudi baca..
See you next entry.












Saturday, September 12, 2015

Throwback 09 September 2015 | Happy Birthday Mummy

Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

Yeah yeah...
09 September 2015, 3 hari yang lalu is my mummy birthday... Saya dan Encik suami dah prepare beli awal hadiah for her. Dalam 3 days before kalau tak silap.. I hope my mummy suka that hadiah.. hikhik..

Tak dapat nak belikan yang so special this time. Actually, on my mind nak beli satu TV LED..simpan dalam bilik diorang untuk replace yang lama.

Nampaknya belum rezeki my mummy lagi dapat TV baru. Its ok, In Shaa Allah, masih dalam target saya lagi. Bukan sekarang,tak apa.. In Shaa Allah, hari lain k mummy..hari hari pun boleh jadi hari lahir, kan...huwee huwee...

My dad now rajin main facebook already.
HAPPY BIRTHDAY MUMMY!
Semoga panjang umur, dimurahkan rezeki, sihat selalu...
Semoga sentiasa dilindungi Allah...
Semoga sentiasa dalam baik-baik dan sejahtera...
Sayang Mummy!




Thanks Ya Allah,
You give me the best mom in the world!











Thursday, June 18, 2015

Saya dan Ramadhan #01 : Ramadhan Al-Mubarak yang pertama sebagai Isteri

Assalammualaikum WBT Blogger dan Readers! :)

Syukur Alhamdulillah... bermulalah Ramadhan saya sebagai seorang isteri. Berpuasa bersama suami. Kalau dulu ibarat sendiri, kini dah pun berdua. hehe.. Alhamdulillah...

Syukur sebab suami jenis yang excited berpuasa dan semangat bila tibanya bulan Ramadhan. Maka, sebagai isteri berganda sedikit semangatnya..tempias..haha..Syukur..syukur..

Selepas bersahur, saya berkemas rumah sedikit. Menyusun atur barang-barang yang dulu berada dalam stor buat sementara waktu. Barang-barang seperti buku-buku motivasi, buku kegemaran sejak kecil, VCD/DVD lama dan sebagainya..

Sekarang, tepat pada bulan yang mulia ni, saya dah ada port bekerja..ala-ala ofis kononnya.. kat rumah je...haha..walaupun masih belum perfect bentuknya macam sebuah ofis yang dirancang oleh kami berdua, tapi Alhamdulillah dah cukup buat saya jadi double triple rajin jadinya. haha! Terima kasih suami yang memberi sokongan dan membantu.

..kemas punya kemas...tiba-tiba...

saya terjumpa sesuatu,

Masya Allah...tarikh buku 17 September 2009.
17 September 2009; Sehari selepas hari lahir saya. Hadiah daripada sang guru teristimewa dalam hati. Alhamdulillah atas pertemuan saya dengan beliau pada tahun tersebut (semasa saya Tingkatan 6 - STPM).

Dugaan dan ujian yang tidak sebesar mana tu, sudah membuat saya goyah..bila diingat-ingat, Astagfirullah...mungkin rasa kesal dan malu tu ada, mungkin rasa lucu pun ada. haha..maklumlah..budak mentah.. Sekarang saya sudah pun menjadi seorang isteri.. sudah pun berumur 25 tahun (ohh..belum lagi...September nanti 25 tahun..kikiki..berkira.. :p ).. saya rasa SEMUA yang dinasihatkan oleh Puan Siti Zubaidah Salleh ada benarnya. Setiap kesulitan itu, ada hikmahnya. Mungkin yang dulu itu, tidak baik untuk saya. Maka Allah tukarkan kepada yang sesuai dan yang lebih baik buat saya. Subhanallah...Allah itu maha mengetahui.

Pasti! Saya hairan..usaha bagaimanapun, ingin macam mana pun, kalau Allah tidak setuju, maka ia tidak mungkin akan berlaku. Meski tidak berlaku, tetapi saya yakin dan percaya, setiap usaha yang ada, akan Allah berikan ganjarannya. Alhamdulillah...

Buku tu, ada CD Audio..Zikir dan ceramah agama yang benar-benar baik sungguh bunyinya..tenang jiwa..

Selepas tamatnya tingkatan 6, CD Audio tu sentiasa saya pasang. Mengenang si pemberi yang bakal jauh dan jarang dijumpa dan dilihat lagi...Allah jadikan beliau sebagai orang tengah untuk menyampaikan buku dan kata-kata motivasi yang ini. Alhamdulillah...selain itu,mendengar audio tersebut untuk melatih diri dan hati dari setiap yang saya dengar dari kata yang baik-baik dari audio tersebut. Akhirnya, hati terbuka dan lapang dada. Saya terima, saya redha. Kepercayaan ada sesuatu yang lebih besar, lebih baik dan lebih indah akan tiba itu kuat.

Yes! itu benar...Syukur... Saya bahagia.. saya gembira dengan keadaan dan hidup yang kini terutamanya part perkahwinan dan bersama insan tercinta yang memahami, baik hati, penyayang, romantik.. dia lah suami, dia lah sahabat, dia lah kawan, dia lah kaunselor, dia pemberi semangat, pemimpin ...dia lah segalanya...

Terkenang Puan Siti ni, sekaligus membuatkan saya teringat dengan kisah RAMA-RAMA dan BUNGA.

Pada suatu hari tu, beliau kata, "Sofinah, datang ke pejabat cikgu dulu sekejap... ada sesuatu cikgu nak tunjuk..."

Di pejabatnya, dia membuka laptop. "Tengok ni..", katanya..

..terpampang "KISAH RAMA-RAMA DAN BUNGA" .



Setelah tamat sekolah, saya bawa kisah ini ke mana-mana. Syukur Alhamdulillah...memang ada benarnya...

Terima kasih Puan Siti atas segala nasihat dan motivasi. Jasamu tetap ku kenang...Semoga Allah sentiasa menyayangi dan melindungi. Amin..

Kesitulah minda saya terawang-awang sambil mengemas..Selain daripada tu, macam biasa...barang-barang favourite dan koleksi kesayangan saya, pasti, mesti, harus dibuka dari kotak. Fuhh...lama saya nantikan..waktu untuk mengeluarkan barang-barang kesayangan ni dari stor lantaran tak ada tempat dan ruang untuk menyimpannya dalam rumah. Tak ada tempat yang sesuai sebelum ni.




Tak sempat siap mengemas, tepat jam 2 petang, mama call suami perlukan meja tambahan untuk berniaga di Bazaar Ramadhan. So then, saya dan suami pun berkemas untuk ke Bazaar Ramadhan menghantar meja.

Kat Bazaar Ramadhan area Labuan Walk memang kelihatan sibuk sekali. Parking pun nak tak ada..sesak.

Mata ; tak cukup tido.. haha!!


Selesai menghantar meja di Bazaar Ramadhan, saya dan suami ke Ujana Kewangan, untuk singgah sebentar ke Giant. Kot kot ada meja baru kat situ. Untuk kegunaan kami berdua buat kerja dan baca buku di ruang tamu, di rumah. Nampaknya rezeki kami tak ada..stok meja kat Giant dah habis. Jadi kami tangguhkan dulu mencari meja hari ni. Kami teruskan misi mencari makanan untuk berbuka puasa hari ni. YeahHH!!

Wefie of da day..ahaks...

Jam 5 petang.
Dalam jam 5 petang, kami keluar dari Ujana Kewangan, menuju ke Utama Jaya, Labuan. Beli makanan berbuka puasa di Utama Jaya, Labuan sebelum balik ke rumah. Suasana memang jammed... Risau juga tak sempat balik berbuka kat rumah. huhu...

Setelah keluar dari Utama Jaya, kami round sekejap Bazaar Ramadhan area Pasar Besar Labuan... Tahun ni adalah pertama kali Bazaar Ramadhan dibuka di area Pasar Besar Labuan lantaran Pasar Besar baru sudah pun siap sepenuhnya.

Suasana Bazaar Ramadhan Pasar Besar Labuan tak sehebat di Bazaar Ramadhan area Labuan Walk. Hal ni mungkin disebabkan tahun ini adalah pertama kali. Kalau nak cerita tentang strategik atau tidaknya Bazaar Ramadhan di Pasar Besar Labuan, boleh tahan strategik juga sebab berhampiran dengan Utama Jaya dan Stesen Bas Awam. Kalau nak cerita tentang tempat letak kereta, saya rasa ok juga...


video



Bila sampai rumah, buat persiapan buka puasa dan bila dah buka puasa, macam biasa, dari dulu sampai sekarang Encik Suami memamg suka buka puasa dengan dessert!...

...dan hari ni, mangsanya AISKRIM!



Ok! sampai sini dulu..! hehe...Selamat berpuasa...












30 Days Blog Challenge (31) 8Share (1) Ana Cikey (1) Android Game (2) ANTV (1) Apa itu SEO (5) Aplikasi Facebook (2) Assign Jobs (2) Beats Pill (1) Belajar Musik (1) Belajar Petik Gitar (1) Berita (7) Blog Sofinahlamudin.com (13) Blogwalking (14) Buat Duit (12) Buku Kegemaran (2) Cabut Gigi (1) Catatan Harian (66) Catatan Kota Kinabalu Februari 2016 (1) Catatan Kota Kinabalu Oktober 2015 (1) Celebration (35) Cinta (8) Clash Of Clan (3) Congratulations (2) contest (3) Contest SEO Eridy (5) Dentist (1) Despicable Me (2) Diary 2014 (2) Drama (1) Dunia Blog (81) Eat That Frog By Brian Tracy (5) Elken (7) Encik Mohd Nasyit Md Nooh (121) Favourite Song (27) FikAyuWedding (1) Fitness (3) Forex (8) Fotografi (2) Game (9) Gigi (1) Giveaway (3) Happy Birthday (2) Hari Malaysia (1) Hari Raya Aidilfitri (3) Header (1) Headset (1) Hobi (7) Hobi bersama suami (5) Indonesia (1) Info Kecantikan (1) Info Kesihatan (10) Islam (3) Jejak Paranormal (1) Jump Rope (2) Karya Sofinah Lamudin (2) Kawan (17) Keluarga (14) Kenalan Baru (5) Kerja Makan Gaji (3) Ki Prana Lewu (1) Kisah Realiti Sofinah Lamudin (11) Kota Kinabalu (3) Kreatif (16) Labuan FM (1) Lawak (1) Left 4 Dead 2 (3) Lelaki (5) Lepak (1) Logo (3) Maze Runner (1) Melancong (1) Minions (1) Motivasi (37) Movie (10) Nuffnang (1) Old Town White Coffee (1) Only Sophee.lz Dote (42) PC Games (3) Pendapat Peribadi Sofinah Lamudin (1) Personaliti (8) Pokemon Go (2) Produk Mary Kay (1) Projek (5) Puan Sofinah Lamudin (15) Q One Speaker (1) Rakan Blogger (20) Ramadhan Al-Mubarak (10) Ramping dan langsing (1) Random Post (13) resepi (4) Review Produk (3) Review Tahun 2016 (1) Ronda K.K (1) Sabah (1) Saya dan Ramadan 2013 (34) Saya dan Ramadan 2015 (2) Scorch Trials (1) Search Engine Optimization (5) Segmen Blog (11) Sejarah (1) Senaman (1) Sentimental Post (10) Shaklee Supplement (1) Sherina Munaf (5) Si Awak dan Si Saya (7) Skipping Jump Rope (2) Skuter (1) Slim 7D (1) Smartphone Game (1) Sofinah Beauty Consultant Mary Kay (1) Sofinazz (3) Sofinazz Anniversary (1) Suami Isteri (6) Supplement (1) Suri rumah (1) Tahun Baru 2016 (1) Tahun Baru 2017 (1) Tempat Menarik (1) Tentang Dia (25) The Secret (3) Tips (1) Traveling (1) Troll (5) Tutorial (2) Tutorial Tudung (2) Tutorial Tudung Halfmoon (1) Wanita (4) Warna-Warni Kehidupan (3) Workout (3) WP. Labuan (8)