Showing posts with label Diary 2014. Show all posts
Showing posts with label Diary 2014. Show all posts

Friday, October 10, 2014

Kenangan Bersama Sea Lane selama 14 hari

Assalammualaikum reader dan bloggers,

Sealane. Hehe! Kisah bulan April tahun ni. Macam sekejap masa berlalu... Sekarang dah bulan oktober. Tapi masih jelas dalam fikiran.

"KITA BUKAN POKOK, KALAU TAK SUKA KAT TEMPAT TU, PINDAH DAN TINGGALKAN"



Alhamdulillah. Pada 28 Apr 2014, saya dipanggil interview di sebuah company shipping. Tak sangka begitu cepat sekali, saya mula bekerja pada 29 Apr 2014.

Mulanya saya berasa ragu.

"Saya belum bersedia untuk sibuk bekerja makan gaji.."
"Saya belum mengemas bilik.."
"Saya belum ready dari segi mental dan fizikal.."
"Saya tak akan ada masa seperti biasa jika.."

Macam-macam yang saya fikirkan kerana dah setahun saya meninggalkan dunia bekerja. Ragu memang ada. Tetapi,

Saya berbisik.

"Peluang tak mungkin datang dua kali."

Oke! Saya menjawab dengan yakin. "Boleh..esok saya boleh mula bekerja."

Saya bersetuju dengan membuang semua fikiran negatif.

"Seni duit yang wanita tidak pernah tahu.." [KLIK SINI]

Malamnya...

Saya mula berfikir-fikir. Sea Lane sangat strategik. Tengah bandar. Saya boleh kemana sahaja saya suka. Saya boleh ke Perpustakaan, saya boleh ke kedai kopi, saya boleh ke stokis, saya boleh ke Labuan Supermarket, saya boleh jumpa orang dengan mudah dan saya boleh itu dan ini.

Syukur Alhamdulillah.

Hari pertama saya bekerja. Perasaan pertama, excited. Saya datang awal dan masuk ke dalam ofis. Amazing...Ofis begitu selesa. Komputer sangat laju. Kemudahan fotostat, printer, scanner dan sebagainya begitu menyenangkan!



Saya mula 'scan' muka orang-orang yang ada di dalam ofis. Saya mula mahu berkenalan dan berkawan.

Mungkin tempat tak sesuai. Ofis tu penuh dengan manusia yang sibuk dan kepalanya penuh dengan fikiran yang serabut. Untuk berkenalan dan berborak itu mustahil.

Saya mula serius, belajar sedikit demi sedikit bersama Anna, Rini dan Chin mengenai Forwarding. YA AMPUN! langsung tak faham. hehe. Blur? yes. Blank? yes.

Its oke. Kita memang kena mula dari 'Zero'. Saya yakin boleh bawa kerja ni.

OKE! Apa sebenarnya kerja saya? Saya kerja kat syarikat Shipping. Ejen Shipping. Jadi apa pula Ejen Shipping tu?

Shipping agent / carrier adalah pihak yang "mempunyai cara dan prasarana" angkutan laut mahupun udara. Kata "mempunyai cara dan prasarana" bukan bermakna semua syarikat shipping agent / carrier mempunyai armadanya sendiri. Ada shipping agent / carrier yang mempunyai armadanya sendiri seperti kapal dan pesawat. Namun banyak juga yang tidak memilikinya. Namun begitu, mereka yang tidak mempunyai armada sendiri juga tetap dikatakan sebagai shipping agent. Kerana mereka menawarkan perkhidmatan angkutannya. 

Lalu apa yang kita perlukan dari shipping agent / carrier ini dalam kaitannya dengan proses export dan import ?. Yang kita perlukan dari mereka adalah: 

1 Harga penghantaran via laut / udara (Ocean Freight / Air Freight) 
2 Schedule Pelayaran / Penerbangan (Shipping schedule / flight schedule). 
3 Space / tempat kosong di kapal atau pesawat sebagai tempat menaruh barang kita 
4 D / O atau Delivery Order (untuk penghantaran menggunakan bekas). Kerana D / O inilah yang kita gunakan untuk mengambil bekas kosong. 
5 B / L atau Bill of Lading iaitu konosemen yang digunakan sebagai bukti penghantaran barang bagi exportir / shipper / pengirim barnag dan sebagai bukti pengambilan barang bagi si buyer / consignee / penerima barang.- sumber

Hari pertama saya agak penat. Otak penat. Cuba untuk faham dan belajar ibarat budak sastera baru nak study sains. Yep. Maklumla kan... dah setahun buat kerja online tiba-tiba kena buat semua tu.

Tak apa... saya masih kata saya boleh.

"Seni duit yang wanita tidak pernah tahu.." [KLIK SINI]

Hari pertama, saya nampak Frankie. Suara dia agak lantang. Penuh satu ofis dengan suara dia. hehe. Tapi saya sangat perasan. Dia seorang yang SANGAT BAGUS dalam mengajar orang. Dia seorang lelaki berbangsa Cina. Memang bercakap Cina dalam ofis. Perasaan untuk belajar Bahasa Cina membuak-buak dalam hati. Dia membuatkan saya mengimbau impian yang sudah terkubur. SAYA MAHU BELAJAR BAHASA CINA. SAYA MAHU BERCAKAP CINA DENGAN ORANG BERBANGSA CINA.

Hasil belajar Bahasa Cina bersama Kak Lim dulu, sedikit-sedikit membuatkan saya faham apa yang Frankie bebelkan. tapi malas nak fikirkan sangat.

Hari demi hari pun berlalu...

Tik tok tik tok... saya mula membebel hampir setiap hari dengan Encik Tunang bahawa sungguh bosan kerja tersebut. hahaha! Sungguh payah dan mengusutkan kepala hotak. Antara faktornya..

Saya tidak minat.
Saya tidak minat.
Saya tidak minat.
Saya TIDAK MAHU.

hehe... sian Encik Tunang. Asyik dengar saya bercakap - cakap - cakap - bebel.

...dan saya rasa sangat banyak gangguan dari segi telefon. Nak reply email pun tangan tak cukup, ni nak kena angkat telefon yang tak sudah-sudah berbunyi. huhu. Lepas tu dokumen kena siap cepat. Hampeh betul lah.

Nak ikhlaskan? Mungkin perlu beberapa bulan lagi dan saya sudah pun mati kat situ. Muahaha!

Akhirnya,
Tanpa fikir panjang, saya tamatkan perkhidmatan saya di sana.

Alhamdulillah. Tamatkan perkhidmatan kat sana tak guna banyak taktik. Tak guna alasan banyak.

GAJI? BY CASH untuk 14 hari saya bekerja..!! Cayalah Sealane. Saya tahu company memang kaya! Bangunan pun semart kan.. Apa pun, semoga kawan-kawan yang memang dah lama kat situ, yang memang buat kerja kat sana macam kacang, semoga terus berjaya.

Terima kasih kerana sudi baca. Jumpa di entry seterusnya.

With Love,





Monday, January 13, 2014

Entry Pertama di Tahun 2014 - Blog berhabuk. Tunggu rajin saya bersihkan la~

Salam. Hye.

Ini entry pertama saya untuk tahun ni. Kali pertama juga saya jenguk blog ni pada tahun ni. Bukan lupa nak update. Banyak cerita nak update sebenarnya. Banyak idea juga nak ditulis kat sini. Tapi tak ada kesempatan.

Masa malam 31 Disember 2013 hari tu, ada juga snap gambar dengan Encik Tunang. Tapi tak masuk blog pun. haha~

Selepas tu, dari date 1 Jan 2014, memang banyak story dan macam-macam feeling dah wujud. Wakaka.. tapi blog ni tetap tidak di buka untuk tulis entry. Blog lain ada la. Yang ni kesian tertinggal sekejap. Kalau ikutkan dah berapa kali skip jadual waktu untuk blog ni. Skip dengan sengaja sebab nak buat benda lain.

Btw, tahun ni saya harap adalah tahun baik untuk saya dan keluarga. Yang penting perubahan diri sendiri lah. Harapan dan impian mesti jadi kenyataan. Impian kecil-kecil yang saya nak la..yang besar-besar tu, bukan malas nak fikir, fikir juga. Tapi biarkan santai dulu la. Pecah kepala kalau difikirkan. Macam nak muntah. Cukup la 2013. haha. Kalau yang lain-lain rasa payah tu, let it go dulu la. Nanti boleh kejar balik. Sekarang simpan dalam hati cukup la. haha. Mudah-mudahan rezeki banyak, murah dan mencurah-curah.

Ni baru 12 hari Januari saya dah rasa dup dap dup dap... macam esok dah hujung tahun. Eh kamon la Sofie, baru 12 hari la.... banyak story boleh share lagi maa... apa barang kecut perut. HAHAHA!

Tapi tahun ni memang suka layan benda kelakar la . Pasal apa nak skip benda 'serabut' yang tak kan ada kesudahan kalau di layan .

Bagus saya layan apa yang saya suka, tak suka abaikan terus. Tak payah fikir langsung. Lagi seronok. hehe.. Serius! Memang malas, memang boleh blah semuanya, oke. hee~

Hapa pun , saya cakap macam tu tak maksud nak lepas tangan. Masih lagi terkapai-kapai ni bergelumang dengan harapan. Allah saja yang tahu tengok hati manusia apa cerita.

Yang penting saya HAPPY, I FEEL GOOD cukup la.. Syukur Alhamdulillah. Yang lain-lain, saya serahkan sahaja pada yang Esa. Asalkan saya usaha ada. Kalau tak ada langsung, boleh lah bunuh diri sendiri esok. hakhakhak.

Penat, jadi nak rehat. Saya santai kan diri tak kira hujan ? panas? ribut ? lantaklah!

Sebenarnya mood agak bengang ni masa tulis entry ni, saya install dah banyak dah... last uninstall balik.. apa punya software la.

Panjang tulis-tulis bla bla bla.. last-last rupanya pasal software. hahaha...

Mimpi indah saja la. Malas nak layan software yang sudah buat kepala stuck. ZZzzz~

P/S : Maaf , ini adalah entry malas.  Esok-esok saya bersihkan habuk-habuk blog ni danbuat entry bagus-bagus oke.. *Yawn*

With Love,



30 Days Blog Challenge (31) 8Share (1) Ana Cikey (1) Android Game (2) ANTV (1) Apa itu SEO (5) Aplikasi Facebook (2) Assign Jobs (2) Beats Pill (1) Belajar Musik (1) Belajar Petik Gitar (1) Berita (7) Blog Sofinahlamudin.com (13) Blogwalking (14) Buat Duit (12) Buku Kegemaran (2) Cabut Gigi (1) Catatan Harian (66) Catatan Kota Kinabalu Februari 2016 (1) Catatan Kota Kinabalu Oktober 2015 (1) Celebration (35) Cinta (8) Clash Of Clan (3) Congratulations (2) contest (3) Contest SEO Eridy (5) Dentist (1) Despicable Me (2) Diary 2014 (2) Drama (1) Dunia Blog (81) Eat That Frog By Brian Tracy (5) Elken (7) Encik Mohd Nasyit Md Nooh (121) Favourite Song (27) FikAyuWedding (1) Fitness (3) Forex (8) Fotografi (2) Game (9) Gigi (1) Giveaway (3) Happy Birthday (2) Hari Malaysia (1) Hari Raya Aidilfitri (3) Header (1) Headset (1) Hobi (7) Hobi bersama suami (5) Indonesia (1) Info Kecantikan (1) Info Kesihatan (10) Islam (3) Jejak Paranormal (1) Jump Rope (2) Karya Sofinah Lamudin (2) Kawan (17) Keluarga (14) Kenalan Baru (5) Kerja Makan Gaji (3) Ki Prana Lewu (1) Kisah Realiti Sofinah Lamudin (11) Kota Kinabalu (3) Kreatif (16) Labuan FM (1) Lawak (1) Left 4 Dead 2 (3) Lelaki (5) Lepak (1) Logo (3) Maze Runner (1) Melancong (1) Minions (1) Motivasi (37) Movie (10) Nuffnang (1) Old Town White Coffee (1) Only Sophee.lz Dote (42) PC Games (3) Pendapat Peribadi Sofinah Lamudin (1) Personaliti (8) Pokemon Go (2) Produk Mary Kay (1) Projek (5) Puan Sofinah Lamudin (15) Q One Speaker (1) Rakan Blogger (20) Ramadhan Al-Mubarak (10) Ramping dan langsing (1) Random Post (13) resepi (4) Review Produk (3) Review Tahun 2016 (1) Ronda K.K (1) Sabah (1) Saya dan Ramadan 2013 (34) Saya dan Ramadan 2015 (2) Scorch Trials (1) Search Engine Optimization (5) Segmen Blog (11) Sejarah (1) Senaman (1) Sentimental Post (10) Shaklee Supplement (1) Sherina Munaf (5) Si Awak dan Si Saya (7) Skipping Jump Rope (2) Skuter (1) Slim 7D (1) Smartphone Game (1) Sofinah Beauty Consultant Mary Kay (1) Sofinazz (3) Sofinazz Anniversary (1) Suami Isteri (6) Supplement (1) Suri rumah (1) Tahun Baru 2016 (1) Tahun Baru 2017 (1) Tempat Menarik (1) Tentang Dia (25) The Secret (3) Tips (1) Traveling (1) Troll (5) Tutorial (2) Tutorial Tudung (2) Tutorial Tudung Halfmoon (1) Wanita (4) Warna-Warni Kehidupan (3) Workout (3) WP. Labuan (8)