Showing posts with label Encik Mohd Nasyit Md Nooh. Show all posts
Showing posts with label Encik Mohd Nasyit Md Nooh. Show all posts

Sunday, March 12, 2017

Selamat Ulang Tahun Untuk Encik Suami Tercinta

Assalammualaikum Readers and Bloggers,

26 Februari 2017 yang lepas is My husband's 29th birthday! 💋

Dear Husband, Selamat ulang tahun ke 29 tahun! hehe.
Thanks sebab jadi husband yang baik dan sweet.
Semoga rezeki lebih mencurah-curah tahun ini dan tahun seterusnya.
Semoga sentiasa sihat, dan panjang umur.
Semoga segala perancangan dan matlamat menjadi kenyataan.
Harap happy dan suka dengan celebration yang simple ni.
In Shaa Allah ada rezeki, kita celebrate lebih wonderfull! :)

"Without u i am nothing, with u i am something..
TOGETHER, WE ARE EVERYTHING!"

Love.
Your Wife.

Last year (2016), kami berada di Kota Kinabalu Sabah. Husband ada appointment dengan client on his birthday. hahaha! Memang tak celebrate on time la. Hadiah birthday pula saya bagi awal sebelum gerak ke Kota Kinabalu. So tahun ni saya memang nak sangat celebrate walaupun just kat Labuan.

Yeayy! saya excited sangat nak celebrate birthday husband dengan kek this year! In Shaa Allah tahun-tahun akan datang akan ada kek lagi. Saya tempah kek birthday husband 2 minggu sebelum date birthday. Perisa Yam Cheese favourite husband.


.....hmmm... BUT....ada but ye.. sebab..design kek 100% tak sama langsung dengan design yang saya harapkan. Kecewa sangat. Last minit baru kata "Sorry tak sama macam yang di-request".  Awal-awal tak cakap pun design yang saya request tu diorang tak boleh nak buat. Cakap awal tak apa, saya ok. Boleh tukar design lain yang 100% kita puas hati sama-sama. Tukang buat kek dapat untung, customer pula dapat happy,kan..

Kalau rasa-rasa design yang saya minta tu kena tambah upah, saya sanggup bayar. Tapi, dah la tak cakap terus terang. Time pick up baru buat ayat minta simpati "Sorry tak sama macam yang di-request". 😠

Bila dah jadi macam ni, customer nak bayar pun jadi tak ikhlas dan tak happy. Huwarrgghhh...

Tapi, on da day, saya just go on je dengan kek yang dah ada ni. hahaha! dengan harapan husband suka. Nasib baik flavor kek tu ok.. so saya consider ok la kek tu walaupun dah buat mood terganggu dan menyesal order kat kedai tu. Sedih rasa bila kureng menjadi design tu. Malah tak kemas pun.



Design kek tu melambangkan Fitness. Ada barbell dan dua pemberat yang bertulis 29KG yang membawa maksud 29 tahun. Husband struggle on Fitness since 2014. So kek tu, saya nak buat husband lebih bersemangat dan tanda sokongan dari saya dengan apa yang dia sedang usahakan.

Well...

Kedudukan "Happy Birthday Husband" pun bukan disitu sebenarnya. Hahahhahaa! Tulisan pun macam apa je. Jadi, bila design tu tidak menyampaikan mesej secara jelas melalui design memang kecewa la. Ingat ni nak bagi kek kat budak umo 1 tahun ke.. huhu..

Walau bagaimanapun, hari tersebut berjalan dengan lancar seperti yang dirancang kecuali kek. hehe.

Sebelum pick up kek, saya belanja Encik Husband, Mami dan Ayah KFC. Bawa balik rumah ayam KFC dan sebagainya sebab my mami dan ayah biasa memang malas nak keluar rumah since ayah dah pencen ni.So... makan kek dan KFC kat rumah.


Paling lawak on that day, Si Chokey pun minta ayam KFC juga. Dia terer sikit manipulated makanan ni. Dia tak makan langsung makanan dia yang dah disediakan kat mangkuk dia. Dia nak juga KFC. hahaha!

Lepas makan-makan dengan family at home, kami keluar semula. Jalan-jalan, lepak-lepak dan ajak husband beli magazine favourite dia. Belanja Oldtown dan sebagainya.


Plan asal nak tengok movie but cancel.. husband nak tengok hari lain. Labuan ni memang tak banyak sangat tempat yang boleh pergi. So, kami celebrate cara kami je. Spending time and happy together. 💕

Next time, In Shaa Allah nak buat plan yang lebih bagus untuk celebrate birthday husband. Tengok keadaan macam mana masa tu dan lokasi kat mana.

On 07 Mac 2017, hadiah dari saya untuk husband akhirnya sampai dari KL. Lewat 9 hari hadiah..huhu..tapi tak apa.. yang penting sampai dengan selamat. 😇

Oh ya! Ayah dan mami bagi hadiah birthday untuk husband awal pagi lagi on 26 Feb. Sweet banget.. 😄


Apa pun, Alhamdulillah sebab husband suka dan happy. :)











Sunday, February 12, 2017

Pengguna Mary Kay dan Beauty Consultant Mary Kay

Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

Berlalu lah sudah Januari untuk tahun 2017. Sambutan tahun baru cina juga baru sahaja berlalu. Tahun ayam kan? hehe. Anda tahun Ayam? Saya kuda.

Bulan Januari, saya sibuk dengan aktiviti trading currency(Forex), bina minisite dan website baru, buka group trading semula dan sibuk mengkaji sistem trading. Selain tu sibuk bagi signal kat newbies.

Sebenarnya sebulan tak cukup untuk siapkan projek Forex tu. Belum siap lagi. haha! Tapi saya dah gatal tangan nak blogging kat blog personal kesayangan saya ni.

Minggu lalu, 02 Februari 2017.
Satu kotak sebesar-besar meja di ruang tamu mengejutkan saya dan husband. Wah! cepatnya sampai barang-barang Mary Kay!


Dari tahun lepas lagi saya dah usha produk Mary Kay ni dari kawan lama. Dia salah seorang Beauty Consultant Mary Kay di Semenanjung Malaysia. Nama dia Sulwani. Member 1 kerja masa kat Diamoney Jewellery tahun 2012.



Saya berminat dengan produk make up Mary Kay seperti lipstik, eyeshadow dan sebagainya. Tak terfikir pula tentang Skin Care. Tapi...

Tapi...En.husband nampaknya lebih teruja dengan Skin Care produk Mary Kay sampai nak hadiahkan saya satu set skin care dari Mary Kay. Saya tak pernah pakai skin care. Bukan tak suka cantik tapi tak reti nak pakai dan tak sure fungsi dan sebagainya. Lagi satu, risau kulit tak ngam.

Bila husband nak saya tanya member lama ni tentang Skin Care Mary Kay, dia bertambah excited bila dapat tahu produk ni adalah produk berasaskan botanikal dan mineral (Semulajadi). Well, saya pun hilang risau bila produk tu okey alright! haha! Ye laa.. bukan tak biasa dengar produk skin care itu ini jadi benda bukan-bukan. Alhamdulillah, Allah jodohkan saya dengan Mary Kay ni dan terbuka lah hati. Chewah!

Apa yang ada dalam kotak tu? Kotak tu besar sangat macam tak percaya pula isi cuma skin care. Rupanya...



Ada handbag, buku, dan so on la..malas plak nak sebut satu-satu. Apply jadi Beauty Consultant sekali, tu yang banyak sikit barang dalam kotak ni.

Ada free gift 2pcs CC Cream dan 1 Lip Gloss. Happy nyerr!




03 Februari 2017, saya start pakai Skin Care Botanical Effect. Cleanse, Hydrate, Mask dan Freshen.


Cara pakai cleanse, first basahkan muka dan tangan. Picit clense pada jari hantu dan dot kan kepada 5 titik di area dagu, pipi, hidung dan dahi. Lepas tu start la urut membulat dari dagu ke pipi, dari hidung ke dahi (Elakkan bahagian lingkaran mata). Dah tu siap. Bilas la muka dengan air.

Masa mula-mula pakai cleance Botanical Effect Mary Kay ni, terkejut juga tak ada buih, hahaha. Rupanya memang tak ada buih.

Lepas pakai cleanse, saya terus saja pakai freshen. Cara pakai freshen senang saja. Tak makan masa lama. Spray kan sahaja ke kapas dan sapu dari dagu ke dahi.

Then, pakai hydrate. Guna hydrate sama sahaja macam pakai cleanse tu. Buat dot 5 titik kat hidung, pipi, dagu dan dahi. Rata kan hydrate seluruh wajah dari dagu hingga dahi.

Siap! hehe.

Mask? Mask saya pakai waktu malam. Sebab cadangan pakai adalah waktu malam. Dan tak perlu pakai tebal sangat. Buat dot macam biasa. Ratakan dari dagu hingga ke dahi (Elakkan bahagian lingkaran mata). Pakai mask ni dari 10 hingga 15 minit sahaja. Jangan bawa tido pula. hahaha! nanti kulit cepat jadi kering. Bila kulit kering kontang nanti potensi keluar jeragat. huhu! Selepas 10 hingga 15 minit tu, bilas muka sambil sental lembut dengan air ke arah atas perlahan. Jangan sental macam buat roti canai plak. hehehe! oh ya.. pakai mask ni 2 kali seminggu pun dah cukup.

Hmm.. since hari pertama pakai Botanical Effect Mary Kay ni, saya rasa wajah lebih fresh. Lebih-lebih lagi lepas pakai masker, rasa bersih kulit. Terasa sihat.

Healing proses ada juga la beberapa hari terutamanya 3 hari pertama seperti lepas pakai mask tu, rasa gatal sikit dalam beberapa saat lepas tu hilang. Kemudian, selepas 1 minggu ada keluar jerawat kecil kat bahagian dagu dan hidung. Kawasan muka lain tak ada.

So far so good la. Healing proses tu perkara biasa saja. Lepas 3 bulan In Shaa Allah dah ok ikut kesihatan dan kulit individu. Saya tak pernah pakai Skin Care yang ada kimia. Alhamdulillah senang sikit la proses penyembuhan. hehe.

Ok.. nanti story morey lagi tentang Mary Kay ni.

Cukup setakat ni dulu.

Terima kasih sudi singgah membaca di sini.

Happy Blogging dan Blogwalking!











Sunday, January 1, 2017

Review Tahun 2016 - Ringkasan

Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

Alhamdulillah, Allah kurniakan nafas baru untuk kita semua dengan memberi kesempatan membuka lembaran baru di tahun baru 2017!

Selamat tahun baru 2017 saya ucapkan kepada semua blogger-blogger Malaysia. Tidak kira blogger baru atau lama, full time atau part time, blogger making money atau pun yang suka suki...

Saya check catatan lama blog ni untuk tahun lepas (2016). Dalam kesibukan tahun 2016 yang masih terasa sampai ke hari ni, langsung tiada niat pun nak mencatat atau menulis begitu sedikit. hahaha! Well, 7 entry sahaja untuk tahun 2016. Walhal, banyak aktiviti yang boleh dikongsikan tahun lepas. Banyak juga tips dan benda baru yang boleh dituliskan di sini.



Bila disebut "Benda Baru"...
terfikirlah saya sendirian sambil menaip (Sendirian? Husband kat sebelah sebenarnya ni. Hahaha!).
Terfikir dan tersedar bahawa, disebabkan benda baru tu lah terbengkalai blog ni sepanjang tahun 2016.

Fokus lari ke arah perkara-perkara lain tetapi walaupun begitu, lari-larinya bukanlah tidak berfaedah. Alhamdulillah sangat berfaedah bagi saya. Berfaedah dan memberi kepuasan dalaman. Aiseyh! haha!

Tahun 2016, banyak yang saya bangkitkan semula.
Seperti...



Hobi lama saya, MELUKIS.
Buat revision dan berlatih semula untuk mengingat asas-asas lukisan yang pernah dipelajari dulu-dulu kala. Saya dan suami rajin menempah lukisan-lukisan dari pelukis-pelukis Sabah mahupun bukan, kami juga meluangkan banyak masa di kedai-kedai stationery, komik, buku-buku seni dan sebagainya.

Kalau duduk lepak kat mana-mana restoren, cafe atau perpustakaan, saya jarang buka laptop macam sebelum tahun 2016 (2012 hingga 2015).Tahun 2016, banyak pegang pensil, menconteng kertas dan melukis.

Memang spending time dengan lukisan lama giler. Aduh, nak siapkan lukisan lawa bagi orang yang macam saya ni, tidak pro dan masih merangkak, confirm berjam-jam. 1 hari tak cukup walaupun lukisan simple. Tapi ye laa, ada kemahuan, ada la jalannya kann kann...

Husband banyak support hobi melukis saya ni. Dia lah yang beri semangat untuk saya teruskan minat ni. Walaupun tak mendatangkan hasil mana. Eh? Maksud saya, tidak mendatangkan hasil kewangan yang mencurah-curah. Hasilnya ke arah lain seperti penambahan ilmu seni, keseronokan diri dan enjoy!



Selain tu, POKEMON GO! hahahahaa! sila gelak.
Tahun 2016 adalah tahun released game popular bernama Pokemon Go. Rasanya tak ada yang tak tahu tentang game ni. Saya dan suami start main ni kat Kota Kinabalu, Sabah. Memang game ni berjaya mengambil perhatian saya dan suami. Aduyai..tambah-tambah masa saya dapat tahu game ni boleh guna Bluestacks, apa lagi, kat rumah memang main game ni. Lupa dah game lain seperti Clash Of Clan, Clash Royale dan game android yang lain. Stop hanya bila didapati saya sudah di soft banned gara-gara cheated main game ni.

Selain dari Pokemon Go, saya dan suami juga spending time to much dengan layan game LEFT 4 DEAD 2 sementara menunggu signal trading. Game ni, game lama.. memang ramai tahu game ni, game apa. Yang tak tahu lagi, confirm bukan jenis indoor, ulat buku atau memang tak suka layan game.

Tahun 2016, saya tutup group signal trading forex di bawah jagaan saya. Hahaha! Saja nak bercuti setahun dari melayan orang lain. Nak layan diri sendiri. Kehkehkeh... Lagipun husband bagi greenlight kan, apa lagi! Huhahuha la...



Saya TRADING FOREX for myself sahaja sepanjang tahun 2016. Untung-rugi sendiri-sendiri punya feeling. gahaha...

...sambil-sambil tu jugak, saya BUAT DUIT melalui minisite-minisite yang saya create sendiri diinternet sebagai kedai saya yang tidak kelihatan di dunia realiti. Ni salah satu aktiviti saya tahun 2016. Ah saya jual apa? hmm... nanti la saya cerita panjang-panjang bab yang itu.

Tahun 2016 juga sangat meriah menonton MOVIE. Tak kira lah di pawagam mahupun movie yang saya download dari internet secara percuma. Layan dengan husband semua movie tu sampai muntah. hahaha! Ada juga movie yang saya layan berulang-ulang. Tak jemu! sebab minat.

Selain dari aktiviti-aktiviti di atas, saya sebenarnya banyak MENYUSUN-ATUR SEMULA MINDA dan MENTAL sebab awal tahun 2016, ayah saya dah pencen. Duduk rumah 100% - tidak bekerja dan tidak mempunyai apa-apa pendapatan. Sebagai anak perempuan yang sudah berkahwin, perkara ni membuat otak dan cara untuk mengimbangi rutin harian dan kehendak suami dan keinginan diri sendiri agak tidak teratur. HAhahahahaha! HahahHAHAHA! HAHAHA!

Memang ibarat kapal sedang belayar tenang, tiba-tiba dihempas ombak besar di lautan. Tiba-tiba, bagaikan ada tembok depan mata sekali lagi yang sedang cuba menghalang-halang saya untuk melangkah lebih jauh ke depan.

Apa-apapun, Alhamdulillah...sesi menyusun-atur semula minda dan mental berjaya dilakukan. In Shaa Allah tahun baru 2017 akan lebih memudahkan lagi segala urusan, impian, matlamat dan cita-cita.



Tahun 2016 juga, saya menambah ilmu PHOTOSHOP. Tak banyak - tapi boleh la. Nak belajar dan berlatih photoshop pun perlukan masa. Berjam-jam depan PC. Kalau tak minat, confirm, hari ni buat, esok tak nak buat dah. haha! Selain tu, masa kena banyak bagi kat latihan sahaja. Kalau tak, tak dapat buat. Sebagai isteri yang kena buat kerja dalam rumah, kalau dah sentuh photoshop, memang macam sibuk 10 orang anak. Padahal semua masa diperuntukan kepada photoshop - sampai siap! Sekurangnya 4 jam 1 sesi latihan. Belum tambah client contact - Layan client kejap. Masak dan makan dengan husband - layan makan kejap. Cuci baju - layan cuci baju kejap. 4 jam belum tentu siap 1 sesi edit gambar. Hahaha. belum tambah yang silap edit lagi. Nak buat correction tu, kadang-kadang kena start over. Tapi, macam yang saya kata tadi, ada kemahuan ada jalan. hehe..! 4 jam tak cukup tak apa, 4 hari saya akan teruskan buat. hehe.

Ada satu lagi aktiviti saya tahun 2016. FITNESS DAN JUMP ROPE dengan suami! Tapi, nampaknya saya bocor selepas raya 2016. Tak gerak sampai habis tahun 2016. Haha! Tak apa, In Shaa Allah saya sambung tahun 2017 ni. Walaupun saya terbocor, Alhamdulillah husband still ON sampai hari ni. Dia terus buat aktiviti workout dia walaupun saya tak join sebelah dia. Dia workout, saya melukis.



Oh ya! Tahun 2017, saya ada PET baru. Chokey namanya. Walaupun hanya seekor kucing. Boleh tahan buat saya huru hara. Hahaha! Boleh la dikatakan bahawa dia seekor kucing jantan yang nakal dalam rumah. Dia suka bermain. Kadang-kadang penat nak layan. Kalau saya tak layan, husband yang layan. Kalau kami berdua tak layan, ayah saya yang layan. Kadang-kadang semua orang tak layan. Dia akan main sendiri. hahaha... Kadang-kadang sampai dia pergi tido je. Kwang3.




Selain dari melayan kerenah pet, saya juga melayan kerenah si DALILA DAMIA. Hahaha... Anak cousin yang selalu bertandang ke rumah walaupun mak dia tak bagi. Kecik lagi. Dia ni, kalau lama tak jumpa saya - boleh rindu sampai nangis-nangis. Kalau ada pisang kat atas meja, kalau hilang, dia la yang amik tu. Wahaha!

Hobi yang ditambah pada tahun 2016 ialah MENGUMPUL MAJALAH keluaran terbaru daripada MOY PUBLICATION ialah Majalah Bekazon. Selain dari Bekazon, saya juga start membeli majalah Gempak semula selepas berhenti bertahun-tahun lamanya.

OK! Saya rasa sampai di sini dahulu entry saya kali ni.
Entry pertama untuk tahun 2017! hahaha!
Selamat tahun baru 2017!
Semoga lebih bersemangat dan semoga segala urusan kita pada tahun ini dipermudahkan oleh Allah!
Amiin...











Tuesday, August 16, 2016

Pokemon Go Tips : Evolve Eevee anda seperti yang dikehendaki di Pokemon Go!

Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

Pemain Pokemon Go mesti tahu Eevee ni macam mana rupanya. Comel minatang ni tau!


Comel kan kann...?? Walaupun Eevee ni comel..nampak soft je, tapi Eevee ni unik! Dia boleh Evolve menjadi pelbagai jenis Pokemon seperti dalam gambar di bawah.


Walau bagaimanapun, dalam game Pokemon Go, Eevee HANYA BOLEH bertukar menjadi 3 jenis, iaitu Jolteon, Vaporeon dan Flareon.


Jolteon yang warna kuning tu. Dia adalah jenis elektrik dan keupayaan Jolteon adalah menyerap volt dan mempunyai kaki yang pantas. Vaporeon pula berwarna biru kat dalam gambar di atas. Vaporeon adalah Pokemon jenis air yang mampu menyerap air dan penghidratan. Flareon pula adalah Pokemon api. Keupayaannya adalah membuat kilat api dan mempunyai keberanian yang tinggi.

So, dalam game Pokemon Go, bila kita Evolve Eevee, dia akan bertukar secara random sama ada akan bertukar menjadi Vaporeon atau Jolteon atau Flareon. Bagaimana kita nak pilih mana yang kita nak? Macam mana nak buat supaya Eevee kita tu MESTI bertukar menjadi apa yang kita nak?

OK! Caranya adalah dengan menukarkan nama Eevee kepada Sparky atau Pyro atau Rainer. Contohnya, kalau nak Eevee bertukar kepada Jolteon, sebelum tekan Evolve, tukarkan namanya terlebih dahulu kepada Sparky. Kalau nak Eevee bertukar kepada Flareon, tukarkan namanya kepada Pyro dan Rainer untuk Vaporeon.



hmmm...kesian Eevee..dah la comel. kann.. 

P.S : but guys! dengar-dengar Niantic dah solved this trick untuk changing Eevee mengikut nickname Pyro,Rainer dan Spark. Setakat ni, trick tukar nama Eevee ni berfungsi hanya sekali sahaja. Selepas tu, ia akan random change semula walaupun dah tukar nickname. Hmm...tapi masih boleh cuba. Ada claim memang menjadi selepas dia tukar nama Pyro,Rainer dan Spark...dan kesemuanya menjadi seperti yang dimahukan - Flareon, Jolteon dan Vaporeon.

Okeyh la! Happy Eevee changing!
Jumpa lagi di lain posting.










Demam Pokemon Go?

Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

Nampak gayanya bertambah satu lagi aktiviti outdoor saya suami isteri sejak game Pokemon Go release di Malaysia. Haha!

Terus terang, saya memang 'demam' Pokemon Go. Setakat ni Pokemon Go saya sudah Level 19.



Susah gak nak naikkan level Pokemon Go ni. haha! My husband now level 13. Dia lambat sikit sebab saya yang start main dulu. Start main Pokemon Go kat Kota Kinabalu,Sabah. Sekarang kat Wilayah Persekutuan Labuan. So, main kat Labuan la.

Team pula, kami berdua pilih Team Valor. Memula, saya nak pilih Team Mystic sebab nama lawa kononnya. Tapi, bile tengok logo Team Valor semart gila, terus masuk Team Valor. Wakaka! Merah menyala gitu!


Kat Labuan, siap ada yang buat group whatsapp khas untuk Team Valor. Untuk buat gathering hujung minggu dan kumpul ramai-ramai kat kawasan tertentu untuk gym dan lure modules. Fuhh!



Semua Pokemon yang kita tangkap, kita boleh tukar nama dia. Hahaha! Nak tengok tak apa husband saya buat dengan Pokemon dia? Nama dah bukan-bukan. Hahaha!


Boleh KLIK SINI kalau nak tengok semua :p

Hahaha! Magikarp tu. Dah jadi Bedukang :p

Oklah.. Jumpa lagi nest entry mengenai Tips dan Info Pokemon! Daa...











Saturday, May 7, 2016

Hari Lahir Encik Suami di Kota Kinabalu,26 Februari 2016

Assalammualaikum WBT blogger and readers,

Last update blog ni, Januari 17, 2016. Sejak Februari hingga sekarang, saya sibuk. Blog ni hanya sempat di update wajah baru nya sahaja. Yellow theme!! :) macam mana? Comel tak? Kebelakangan ni, banyak spending time untuk benda-benda yang penting-penting belaka,salah satunya spending time di dunia realiti, bukan maya-maya punya hal.. Nak blogging dan blogwalking tak sempat nak buat. Online tu memang laa online. Dah kerja saya pun memang Online Marketer dan Forex Trader. Memang ngadap komputer juga... cuma, ngadap komputer untuk benda lain. Makin dewasa, makin berlambak idea untuk majukan diri. Idea tanpa tindakan, sia-sia belaka. Jadi, saya stop sementara waktu untuk blogging kat sini.

...huhu! sibuk kan jadi orang dewasa ni. HAHAHA! (teringat plak masa kecik kecik).

hm..Tak perasan. Cepat betul masa. Sekarang dah bulan Mei,2016. hee hee.. so, now saya nak sambung blogging dan blogwalking.. ngehehe!

So now, saya nak story cerita bulan Februari,2016. 26 Februari 2016 lepas, saya dan Encik Suami stay kat Kota Kinabalu time tu. So apa lagi, celebrate birthday Encik Suami kat sana laa..

Gambar tak berapa nak banyak sangat, hahaa...sebab kitorang terkejar-kejar masa. Nak ke sana, nak ke sini. Kamera dilupakan..and may be I have no mood depan kamera this time.. Aish,haha..

Time tu, kami memang melantak movie haha... maklumlaa. Panggung wayang bukan tak ada kat Labuan..cuma, panggung wayang kat Kota Kinabalu tu lagi mantop! ngeh...

Sambil-sambil celebrate birthday Encik Suami, kitorang pun menyelam sambil minum air. Kat sana open class forex trading sikit. Sempat jadi "formal" sekejap. On birthday dia plak tu. huhu...


Bluray player

Alhamdulillah! Tahun ni saya murah rezeki dan berkesempatan untuk belikan hadiah yang lebih bagus dari tahun lepas untuk Encik Suami. :)

We are lucky too sebab sempat beli versi yang ini. Boleh buka You Tube HD dan facebook juga. Yang penting ada internet.

Ayah dan mami pun sempat wish birthday menantunya juga!! heehee! THANKS MAMY & DAD!



MAMY & DAD bagi hadiah barang fitness kat Encik husband. Hehe! SWEET MAMY & DAD!

26 Februari 2016 tu, kitorang berpakaian formal untuk class forex. Lepas settle class, kitorang singgah ke Hypermall 1Borneo sempena hari lahir Encik Suami ni. Aiseh... ter-throwback semua kisah-kisah 2012-2013...




1Borneo, tempat lepak, dating, movie, shopping, tempat kitorang spending time berabis as bestfriends kaw kaw. err...GF/BF la tu..bahasa tapis-tapis skit. kihkihkih...pokoknya, susah senang kami ada kat sana.

Teringat kat TOWER B.
Teringat kat RESTOREN APPLE.
Teringat kat K-BOX.
Teringat si KEMBAR.
Teringat HALL MOVIE.
....semuanyalaaah! termasuk tandas2 nya sekali. HAHA!

Throwback gambar-gambar kat KK, 2012-2013...

ish.. nampak gemuk kan saya? huhu...pipi bolat.

Semasa kat 1 Borneo. kami round mana-mana yang sempat. Kedai POPULAR tak pernah dilupakan. Cuci mata dengan buku-buku, stationery...oh Heaven sungguh.

Sempena birthday encik suami ni, diet-diet tu terlupakan dulu. hahaha! makan mana yang nak makan.. kui kui kui...

Enjoy, lepak, jalan berhari-hari ikut suka hati....
Pastu jumpa client lagi di hari yang lain....



Sebelum balik Labuan, sempat ke teratak pelukis Sabah, Halim Batak dan Kartunis Binjai (Ujang) untuk berurusan lukis melukis.

....dan saya mengambil peluang untuk membeli JUMP ROPE Reebook paling idaman sekali!

Yang kuning biru saya punya, yang pro form
Encik husband punya. Jump Rope ni jenis speed punya.
Siapa yang minat jump rope dance,
atau...fitness speed jumpa,
yang ni la - TERBAIK!

Kalau ikutkan hati, nak lama lagi kat KK tu. Malas nak balik Labuan awal-awal...tapi, apakan daya, urusan kat Labuan bukan seketul dua tapi.. berlambak! huwargh!

My wish, semoga Encik suami panjang umur, murah rezeki, kaya dunia akhirat dan sentiasa dilindungi Allah.

Aamiin...

Terima kasih kerana membaca.
Jumpa lagi di lain entry.











Sunday, January 17, 2016

The 5th Wave movie : Misi menghantar Teddy Bear ke pangkalan tentera.

Assalammualaikum bloggers and readers,

14 Jan 2016, movie The 5th Wave release di panggung wayang, right? My husband excited nak tengok ni dari kami kat Kota Kinabalu lagi. Terbawa-bawa excited ke Labuan.

Semalam, kami we free tima and ada mood nak keluar rumah, so misi kami semalam is "THE 5TH WAVE".

Korang dah tengok movie ni? Kalau sudah, pasti korang faham kenapa tajuk entry saya ada "Misi menghantar teddy bear ke pangkalan tentera". Dan kepada yang belum menonton, boleh tengok trailer dulu kat bawah ni.



Macam mana? gempak?! yess!




SINOPSIS "THE 5TH WAVE"

Sinopsis [Part 1]
Dalam movie #THE 5TH WAVE" ni, watak utama adalah seorang budak perempuan yang masih bersekolah menengah bernama Cassieophia (sempena nama gugusan bintang). Dia mempunyai seorang adik lelaki yang bernama Sam Sullivan.

Cassie dan keluarga tinggal di Ohio dengan bahagia dan normal. Namun, pada suatu hari mereka didatangi oleh makhluk asing yang mereka gelar sebagai "The Others". Hari pertama "The Others" datang ke bumi, mereka berada di merata tempat di seluruh dunia. Ohio? Jelas sekali kapal makhluk asing tersebut berada di atas Ohio. 10 hari selepas kedatangan "The Others" ke bumi, tiada apa-apa amaran atau pesanan daripada "The Others". Senyap. Tiba-tiba, wujud satu keadaan yang menyusahkan penduduk seluruh dunia dengan segala sumber air dan elektrik dimatikan. Tidak berfungsi sama sekali! Itu dipanggil sebagai "The 1st Wave" . Cassie dan Sam, terpaksa mengambil air daripada tasik yang ada di kawasan mereka tinggal untuk meneruskan keperluan air mereka.

Kemudian, muncul "The 2nd Wave" iaitu tsunami atau bencana alam seperti gempa bumi. Di Ohio? hanya tasik yang perlu dirisaukan. Di laut? sudah pasti tsunami besar. "The 2nd Wave" sudah ramai manusia yang mati lantaran bencana alam tetapi "The Others" belum mahu berhenti lagi. Mereka meneruskan dengan "The 3rd Wave".

"The 3rd Wave" ialah mewujudkan virus daripada burung. Virus ini menular keseluruh Ohio dan seluruh bumi. Di sini, lebih ramai lagi yang tidak mampu bertahan. Wanita, kanak-kanak, lelaki dan sesiapa sahaja mati dengan virus ini. Termasuklah ibu kepada Cassie. Ibu Cassie mati kerana virus ini kerana ibunya adalah salah seorang jururawat yang bertugas untuk mengawasi pesakit-pesakit yang terkena virus.

Sejak hari itu, tinggallah Cassie dan Sam bersama ayahnya. Mereka pergi ke kem pelarian untuk berlindung daripada "The 4th Wave". Wave keempat adalah "The others" menyerupai seperti manusia dimana manusia tidak mampu mengenal "The Others" kerana mereka sama sahaja seperti manusia.

Timbul situasi kesukaran untuk mempercayai sesiapapun. Manusia berbunuhan sesama sendiri kerana masing-masing tidak mampu mengenal "The Others". Siapakah "The Others" ?

Di Kem pelarian tersebut, tiba-tiba mereka didatangi oleh askar-askar dari Amerika Syarikat dengan kereta kebal dan bas sekolah yang besar lebih dari sebuah bas. Cassie hairan bagaimana mereka boleh menghidupkan enjin kereta sedangkan elektrik dan apa sahaja teknologi sudah dimusnahkan oleh "The Others". Siapa kah askar-askar tersebut?

Askar tersebut mengaku bahawa mereka mahu menentang "The Others" sebelum kemunculan "The 5th Wave". Dalam briefing, kanak-kanak dan remaja diminta untuk menaiki bas sekolah dan orang dewasa diminta berkumpul ke dewan makan. Kanak-kanak yang menaiki bas akan dihantar ke pangkalan tentera untuk dilindungi.

Di dewan makan, mereka mendapati terdapat seorang "The Others" di dalam dewan tersebut lalu mereka semua mengeluarkan pistol masing-masing dan.........they killing each other! termasuklah ayah kepada Cassie dan Sam.

Jadi, dimanakah Cassie dan Sam?

Sinopsis [Part 2]
Cassie dan Sam diminta naik ke sebuah bas sekolah untuk dihantar ke pangkalan tentera. Ayahnya terpaksa melepaskan mereka menaiki bas tersebut. Cassie dan Sam kesal terpaksa akur dengan keputusan ayahnya untuk tinggal di kem tersebut bersama orang dewasa yang lain.

Di dalam bas, Sam memberitahu kakaknya bahawa patung teddy bearnya tertinggal di dalam khemah. Sam terlalu sedih tanpa teddy bear tersebut dan dia mahu mengambil teddy bear tersebut sebelum bas itu bertolak dari situ. Cassie yang terlalu sayang kepada Sam tidak mahu adiknya kemana-mana dan meminta Sam menunggunya di dalam bas sementara dia mengambil teddy bear tersebut.

Semasa Cassie mengambil teddy bear Sam. Bas tiba-tiba bertolak meninggalkan Cassie. cassie cemas dan mengejar bas tersebut dan Sam di dalam bas tersebut menjerit-jerit nama kakaknya. Namun, Cassie tidak berjaya mengejar bas tersebut dan Cassie mencari ayahnya.

Cassie ke dewan makan dan melihat ayahnya di dalam dewan. Cassie cemas apabila melihat keadaan didalam dewan begitu kecoh. Ayahnya sempat menjerit kepada Cassie menyuruhnya lari. Cassie terlihat orang dewasa di dalam dewan itu bertembak-tembakan dan melihat sendiri ayahnya mati ditembak lalu Cassie pun lari ke hutan yeng berdekatan sambil menangis.

Selepas tentera-tentera itu meninggalkan kem pelarian, Cassie kembali ke kem tersebut mencari ayahnya di dewan makan. Malangnya, ayahnya memang sudah mati. Cassie tidak boleh berbuat apa-apa lalu pergi dari situ. Sebelum pergi, Cassie sempat mengutip semula teddy bear adiknya lalu dimasukkan ke dalam beg galasnya. Selain itu, Cassie juga mengambil senapang kepunyaan seorang askar yang sudah mati di situ.

Cassie ke hutan, tanpa haluan.

Sinopsis [Part 3]
Sam yang sudah dibawa ke pangkalan tentera, dijadikan askar bersama kanak-kanak lain. Di sana, Sam berjumpa dengan Ben Parish. Ben Parish adalah seorang budak lelaki yang terkenal di sekolah kakaknya. Cassie adalah salah seorang peminat Ben Parish. Ben Parish dijadikan ketua skuad di sana untuk misi membunuh "The Others". Panggilan bagi Ben di pangkalan adalah "Zombi".

Semasa di pangkalan tentera, semua kanak-kanak akan diberikan alat pengesan ditengkuk mereka. Mereka juga diajarkan bagaimana untuk mengenal "The Others" dengan mudah sedangkan rupa "The Others" adalah sangat sama seperti manusia.

kanak-kanak diajar menembak, mereka berlatih seperti askar-askar dewasa termasuklah Sam.

Sinopsis [Part 4]
Cassie berjalan jauh untuk ke pangkalan tentera agar boleh mendapatkan adiknya semula. Namun, ketika Cassie berada di kawasan jalan raya yang banyak mayat bergelimpangan dan banyak kereta rosak disekelilingnya, kaki Cassie ditembak oleh "The Others" menggunakan senapang sniper. Lalu Cassie pengsan.

Apabila Cassie bangun, dia mendapati, dia diselamatkan oleh seorang lelaki. Lelaki tersebut bernama Evan Walker. Disebabkan keadaan agak sukar untuk mempercayai sesiapapun, adalah mustahil bagi Cassie untuk mempercayai Evan walaupun sudah menyelamatkan nyawanya.

Walau bagaimanapun, lama kelamaan, Cassie percaya kepada Evan dan mereka bersama-sama ke pangkalan tentera untuk mendapatkan Sam semula. Dalam perjalanan mereka ke pangkalan tentera, Cassie dan Evan ditemui oleh "The Others". Dalam pertempuran Evan dengan "The Others", Cassie mendapati bahawa Evan adalah salah seorang daripada "The Others"!

Evan cuba untuk menyakinkan kepada Cassie bahawa dia tidak merbahaya kerana dia sangat menyintai Cassie. Dia adalah manusia dan makhluk asing. Dalam keadaan yang sukar untuk memberi apa pun keputusan, Cassie meninggalkan Evan di hutan dan dia pergi ke pangkalan tentera sendirian.

Sinopsis [Part 5]
Di pangkalan tentera, Ben Parish dengan nama gelarannya "Zombi" diarahkan membawa skuadnya ke medan perperangan. Oleh hal yang demikian, mereka membuat persiapan dengan berlatih dan belajar menembak daripada seorang perempuan yang lasak bernama Ringer.

Pada hari mereka untuk dihantar berperang, Ben Parish sempat mengikat Sam di tandas agar dia tidak dihantar ke medan perang bagi melindungi budak kecil itu. Ben tidak sampai hati untuk membawa Sam bersamanya ke medan perang.

Di medan perang, mereka diberikan alat seperti helmet yang dilengkapi dengan kanta yang boleh melihat otak "The others" yang berwarna hijau dan seperti serangga parasit di dalam kepala mereka. Jika di medan perang tersebut mereka terlihat manusia yang di dalamnya terdapat parasit tersebut, maka Ben akan mengarahkan skuadnya menembak.

Disebabkan "The others" terlalu ramai diluar sana, Ringer membuat helah agar semua skuad berjaya masuk ke kawasan yang sesuai untuk bersembunyi. Di tempat persembunyian mereka, Ringer mengamuk dengan keadaan mereka yang dijadikan sebagai askar. Menurut Ringer, hal tersebut adalah melampau dan tidak masuk di akal langsung. Bagi Ringer, kanak-kanak bukan dilindungi tetapi mereka dijadikan alat untuk perperangan sedangkan Voch (Ketua Askar di Pangkalan Tentera) boleh membuang bom sahaja di kawasan "The Others" jika benar-benar mahu membunuh "The Others" tersebut. Ringer turut mempersoalkan mengapa mesti kanak-kanak yang dihantar untuk membunuh "The Others"?

Dalam pertengkaran Ringer dengan Ben Parish di tempat persembunyian mereka, Ringer mengerat tengkuknya yang ditanam alat pengesan itu lalu dikeluarkannya. Dia merasa seperti dipergunakan oleh Voch. Ketika alat pengesan ditengkuk mereka dikeluarkan, semua skuad terkejut apabia melihat kepala Ringer ada parasit hijau! Lalu semua skuad mengacukan senapang ke arah Ringer.

Ringer terkejut dan tidak mengerti apa yang sedang berlaku. Ben cuba menenangkan keadaan dan meminta agar semua skuad menurunkan senjata. Ben juga turut mencuba mengeluarkan alat pengesannya di tengkuk. Sekali lagi semua skuad terkejut apabila tiba-tiba kepala Ben ada parasit hijau!

Di sini, Ben, Ringer dan semua skuad mengerti bahawa mereka semua ditipu bulat-bulat oleh Voch. Voch lah "The Others". Kanak-kanak dimanipulasikan dan diperalatkan untuk membunuh sesama manusia untuk menghapuskan semua survivors (manusia yang masih hidup di bumi). Manusia dihantar untuk membunuh manusia! Agar mereka pupus dengan sendiri dan yang penting oleh diri mereka sendiri.

Di situ, Ben Parish baru teringat tentang Sam (Nama gelaran Sam adalah Nugget). Sam yang diikatnya di sebuah tandas sebelum sampai ke medan perperangan. Ben menyesal meninggalkan Sam di pangkalan tentera. Ben ingin kembali ke pangkalan tentera untuk menyelamatkan Sam.

Agar tidak kelihatan ketara dengan rancangannya, Ben meminta salah seorang skuad untuk menembaknya di mana-mana bahagian yang tidak terkena dengan organ dalaman.

Ben Parish mengarahkan skuad yang lain mengeluarkan alat pengesan dari tengkuk masing-masing dan dia pula, memasukkan semula alat pengesannya di tengkuk lalu dia berpura-pura ditembak tetapi masih hidup. Bila tiba masanya, Ben dijemput oleh helikopter Voch dan dia kembali ke pangkalan tentera.

Di pangkalan tentera, Ben cuba berpura-pura untuk meyakinkan Voch bahawa hanya dia sahaja yang terselamat. Malangnya, muslihat Ben adalah sia-sia belaka. Voch tetap tahu dan dia mahu Ben dihapuskan. Tidak sempat untuk membunuh Ben, sistem pangkalan tentera berlaku sesuatu. Mereka mengalami gangguan dan mereka diserang dengan beberapa letupan bom. Ben melarikan diri.

Sinopsis [Part 6]
Cassie berjaya ke pangkalan tentera dengan berpura-pura terjatuh di jalan raya semasa sebuah bas sekolah melintasi jalan raya tersebut. Askar dari bas tersebut membawa Cassie bersama mereka ke pangkalan tentera.

Di pangkalan tentera, Cassie di bawa masuk dan menjalani ujian yang sama seperti Ben Parish dan Sam. Disebabkan Evan sempat memberitahu Cassie bahawa pangkalan tentera adalah tempat yang tidak selamat dan digunakan oleh "The Others", Cassie membunuh seorang wanita yang berada di dalam bilik ujian bersamanya. Cassie memakai pakaian wanita itu untuk menyamar dan dia keluar dari bilik ujian tersebut. Semasa Cassie mencari jalan di dalam pangkalan tentera tersebut untuk mencari Sam, Cassie terserempak dengan Ben Parish yang sedang melarikan diri dari Voch dan konco-konconya.

Di situ, Ben cuba menerangkan keadaan yang berlaku dan dia juga memberitahu tentang di mana keberadaan Sam, adik Cassie. Semasa mereka sedang menuju ke tempat Sam, tiba-tiba mereka didatangi oleh konco-konco Voch dan mereka diserang. Tiba-tiba, konco-konco Voch diserang pula oleh seorang lelaki yang datang dari atas bumbung. Dia adalah Evan Walker. Evan Walker datang untuk menyelamatkan dan membantu Cassie.

Evan dan Cassie sempat berbual hal peribadi mereka dan Evan menyatakan kepada Cassie bahawa tidak penting untuk dia memilih dia adalah siapa sama ada manusia atau makhluk asing tetapi yang dia tahu adalah dia memilih Cassie, orang yang dia cintai. Evan mengarahkan Cassie keluar daripada pangkalan tentera itu secepat yang mungkin kerana dia akan meletupkan pangkalan tentera tersebut.

Ben membawa Cassie ke ruangan di mana kanak-kanak lain diarahkan untuk naik ke kapal terbang untuk mereka dibawa ke kawasan yang hanya "The Others" yang tahu. Ben yakin adik Cassie pasti berada di sana juga. Cassie mencari adiknya di dalam keramaian kanak-kanak itu. Mujurlah Cassie terlihat Sam lalu dia membawa Sam lari daripada ruangan itu.

Selepas Cassie dan Sam berpelukan dan menangis,Cassie memberikan semula Teddy Bear milik Sam kepada Sam. Kemudian, Ben Parish pula mengeluarkan alat pengesan di tengkuk Sam.

Beberapa minit kemudian, mereka keluar daripada pangkalan tentera itu dan berlari menuju ke hutan tetapi Voch terlihat mereka dan mereka diserang oleh rekahan tanah dan mereka juga ditembak bertalu-talu. Mereka cuba berlindung di sebalik lori besar. Tiba-tiba, Ringer datang dengan sebuah jeep. Mereka naik jeep itu dan mereka melesapkan diri dari kawasan pangkalan.

Akhirnya mereka selamat dan mereka berkumpul semula bersama-sama skuad yang diketuai oleh Ben Parish.

PERSOALAN

Selepas membaca sinopsis, saya yakin korang tertanya-tanya kemana perginya Evan Walker. Kan?

Bagaimana Evan Walker boleh melakukan sendiri dalam misi meletupkan pangkalan tentera? Oh kuatnya dia? - dah jadi macam ninja.

Kemana pergi kanak-kanak lain?

Sebenarnya, pasti banyak persoalan yang akan timbul jika korang alert semasa melihat movie ni.

INFORMASI MOVIE "THE 5TH WAVE"

Movie ni belum berakhir sampai di sini. Akan ada sambungan ke dua yang berjudul "THE INFINITE SEA".

Movie "The 5th Wave" adalah berdasarkan novel yang ditulis oleh Rick Yancey. Novel "The 5th Wave" dikeluarkan pada tahun 2013. Kemudian,novel "The Infinite Sea" adalah sequel daripada "The 5th Wave" yang dikeluarkan pada tahun 2014.

Tahun ini, 2016 akan dikeluarkan pula novel ketiga yang berjudul "The Last Star".

Movie "The 5th Wave" released pada 14 January 2016 yang diarahkan oleh J.Blackson.

KRITIKAN

Bagi saya, movie ni lebih kurang sama seperti "THE HOST" di mana makhluk asing menyerupai manusia tetapi dari segi kecanggihan dalam mempersembahkan dari segi grafik movie, "THE HOST" lebih gempak berbanding "THE 5TH WAVE".

Selain dari "THE HOST", movie ni juga hampir sama dengan "THE HUNGER GAMES" dan "THE MAZE RUNNER". Watak penjahat menggunakan kanak-kanak atau remaja untuk dimanipulasikan pemikiran mereka. Namun, sayangnya cara filem "THE 5TH WAVE" dipersembahkan agak kurang mencabar. Kurang aksi dan kurang 'puzzle' means, kita boleh bandingkan dengan "Maze Runner" di mana remaja-remaja ini tiba-tiba berada di sebuah maze yang besar dan dipersoalkan, "Dari mana datangnya mereka semua"? dan "Siapa yang menghantar mereka ke maze?". Ia boleh mewujudkan perasaan ingin tahu penonton mengapa, bila, siapa. Dengan persoalan-persoalan dan aksi-aksi yang sedemikian, sudah pasti penonton akan promise la nak tengok next sequel. Cara director "THE 5TH WAVE" lebih menonjolkan perasaan perasaan berbanding aksi dan cabaran dalam movie tersebut di mana director memfokuskan, betapa sedihnya Cassie kerana telah membiarkan adiknya, Sam sendirian di Pangkalan Tentera.

Bagi saya, movie ini lebih kepada MISI MENGHANTAR TEDDY BEAR KE PANGKALAN TENTERA. Apabila sampainya Cassie ke pangkalan tentera tersebut, Cassie mencari Sam dan setelah bertemu Sam, Cassie memberikan semula Teddy Bear tersebut kepada Sam. So, MISSION ACCOMPLISHED! Kenapa saya katakan begini, sepanjang movie ini, memang jelas Cassie mahu mencari Sam dan Cassie membawa teddy bear tersebut bukan untuk menjelaskan atau penekanan tentang 5TH WAVE.

Walaupun begitu, saya masih suka movie ni. Cuma cara persembahan director kurang penekanan dengan situasi "THE 5TH WAVE" seperti ditajuknya.

Mungkin, tajuk ni lebih sesuai jika begini "THE SAM'S TEDDY BEAR". hahaha!

Dalam mempersembahkan percintaan, movie "THE 5TH WAVE" memilih untuk mempersembahkan kisah cinta tiga segi yang hampir sama dengan "THE HUNGER GAMES". Cinta tiga segi itu adalah antara Cassie, Evan dan Ben. Kalau saya, saya lebih suka Cassie bercinta dengan Evan berbanding Ben. Hahaha! Opss! Ben boleh bercinta dengan Ringer! kuikuikui.

WATAK-WATAK "THE 5TH WAVE"












NILAI-NILAI MURNI

Sam - Dia budak lelaki yang comel dan baik hati sebab barang mainan dia adalah "Teddy Bear". Budak yang baik, ikut cakap ibu bapa dan kakaknya. Scene : Semasa ayahnya mengarahkan supaya dia ikut kakaknya dan ikut cakap kakaknya, Sam faham dan taat kata-kata ayahnya.

Cassie - Anak yang baik dan kakak yang penyayang. Dia sangat sayang adik lelaki dia. Scene : Menidurkan adiknya ketika adiknya tidak dapat tidur dan keseluruhan scene movie, Misi Cassie adalah untuk mendapatkan semula adiknya.

Evan - Suka membantu dan ikhlas. Scene : Semasa menyelamatkan Cassie.

Ben - Seorang yang popular dan tidak berfikir panjang. Scene : Percaya dengan pasukan askar dan membunuh manusia lain yang dia percaya bahawa itu adalah "The Others" tanpa soal selidik.

Ringer - Seorang yang mudah memberontak, tidak mudah diperalatkan oleh orang lain dan lasak. Scene : Semasa di pangkalan tentera, dia tidak suka budak lelaki memperlekehkan dan membulinya. Semasa di medan perang, Ringer lah orangnya yang mengungkap siapa sebenarnya "The Others".

Sekian.

Terima kasih sudi baca.
Jumpa lagi di next Entry.
http://sopheestudio.blogspot.com











30 Days Blog Challenge (31) 8Share (1) Ana Cikey (1) Android Game (2) ANTV (1) Apa itu SEO (5) Aplikasi Facebook (2) Assign Jobs (2) Beats Pill (1) Belajar Musik (1) Belajar Petik Gitar (1) Berita (7) Blog Sofinahlamudin.com (14) Blogwalking (14) Buat Duit (12) Buku Kegemaran (2) Cabut Gigi (1) Catatan Harian (66) Catatan Kota Kinabalu Februari 2016 (1) Catatan Kota Kinabalu Oktober 2015 (1) Celebration (35) Cinta (8) Clash Of Clan (3) Congratulations (2) contest (3) Contest SEO Eridy (5) Dentist (1) Despicable Me (2) Diary 2014 (2) Drama (1) Dunia Blog (81) Eat That Frog By Brian Tracy (5) Elken (7) Encik Mohd Nasyit Md Nooh (121) Favourite Song (27) FikAyuWedding (1) Fitness (3) Forex (8) Fotografi (2) Game (9) Gigi (1) Giveaway (3) Happy Birthday (2) Hari Malaysia (1) Hari Raya Aidilfitri (3) Header (1) Headset (1) Hobi (7) Hobi bersama suami (5) Indonesia (1) Info Kecantikan (1) Info Kesihatan (10) Islam (3) Jejak Paranormal (1) Jump Rope (2) Karya Sofinah Lamudin (2) Kawan (17) Keluarga (14) Kenalan Baru (5) Kerja Makan Gaji (3) Ki Prana Lewu (1) Kisah Realiti Sofinah Lamudin (11) Kota Kinabalu (3) Kreatif (16) Labuan FM (1) Lawak (1) Left 4 Dead 2 (3) Lelaki (5) Lepak (1) Logo (3) Lukisan (1) Maze Runner (1) Melancong (1) Melukis (1) Minions (1) Motivasi (37) Movie (10) Nuffnang (1) Old Town White Coffee (1) Only Sophee.lz Dote (42) PC Games (3) Pendapat Peribadi Sofinah Lamudin (1) Personaliti (8) Pokemon Go (2) Produk Mary Kay (1) Projek (5) Puan Sofinah Lamudin (16) Q One Speaker (1) Rakan Blogger (20) Ramadhan Al-Mubarak (10) Ramping dan langsing (1) Random Post (13) resepi (4) Review Produk (3) Review Tahun 2016 (1) Ronda K.K (1) Sabah (1) Saya dan Ramadan 2013 (34) Saya dan Ramadan 2015 (2) Scorch Trials (1) Search Engine Optimization (5) Segmen Blog (11) Sejarah (1) Senaman (1) Seni (1) Sentimental Post (10) Shaklee Supplement (1) Sherina Munaf (5) Si Awak dan Si Saya (7) Skipping Jump Rope (2) Skuter (1) Slim 7D (1) Smartphone Game (1) Sofinah Beauty Consultant Mary Kay (1) Sofinazz (3) Sofinazz Anniversary (1) Sophee Studio (1) Suami Isteri (6) Supplement (1) Suri rumah (1) Tahun Baru 2016 (1) Tahun Baru 2017 (1) Tempat Menarik (1) Tentang Dia (25) The Secret (3) Tips (1) Traveling (1) Troll (5) Tutorial (2) Tutorial Tudung (2) Tutorial Tudung Halfmoon (1) Wanita (4) Warna-Warni Kehidupan (3) Workout (3) WP. Labuan (8)