Ketahui Personaliti,Kerjaya,Sikap, dan Kecenderungan Kita Melalui Kiraan Metafizik Tarilh Lahir

Personaliti Berdasarkan Pengiraan Metafizik Tarikh Lahir

Assalammualaikum Readers, Hai hai hai apa khabar semua. Sorry lama tak tulis entry. Aiseyh ayat macam blog ni power dan ramai peminat je k...

Showing posts with label Encik Mohd Nasyit Md Nooh. Show all posts
Showing posts with label Encik Mohd Nasyit Md Nooh. Show all posts

Sunday, July 30, 2017

Perjalanan Sehari ke Ranau dari Kota Kinabalu, Sabah

Assalammualaikum Bloggers dan Readers,

Hi guys! How are you today? SUNDAY kan.. Hangout ke? Sekarang sedang lepak dengan husband kat tempat biasa (Oldtown Labuan). Disebabkan laptop ikut sekali melepak, maka kita gunakanlah Si Laptop ni menulis something kat blog. Hahaha!

Awal bulan yang lepas, kami stay kat Kota Kinabalu. Disebabkan stay hampir dua minggu kat sana, tiba-tiba husband kata nak sewa kereta (Padahal boleh guna Uber atau Grab car). Ni mesti ada plan bagus ni. Keh keh keh...

Rupanya nak jalan ke Kundasang-Ranau.

TAPI, malangnya tak jumpa pula ejen sewa kereta yang betul-betul boleh dipercayai. Kami cari area bandar KK je la. Tak pula cari bersungguh sangat. Nak tahu kenapa tak bersungguh? Sebab terjumpa satu ejen tu katanya nak sewa kereta kena deposit RM2,000 sebuah kereta. Giler ke! Kepala hotak dia kot berjambul. Deposit mahal gila dari harga sewa. Hahahahahaha! Ntah betul ke tidak minah tu.

SO, kami pun malas la fikir pasal kereta sewa dah. Tapi, Plan ke Ranau TETAP ON!

Kepada yang belum pernah ke Ranau tapi ada plan nak ke Ranau menggunakan pengangkutan awam, boleh try cara kami ni (Sangat sesuai untuk yang single, jenis suka aktif, tak bawa banyak barang).

Pada 09 Julai 2017, kami ke stesen bas dan teksi di area Dataran Merdeka Kota Kinabalu pada jam 7.45 Pagi. Mula-mula nak naik bas ke Ranau tapi tukar kepada teksi sebab harga beza RM1 sahaja.

Harga bas ke Kundasang/Ranau dari Kota Kinabalu = RM19.00
Harga teksi ke Kundasang/Ranau dari Kota Kinabalu = RM20.00

Plan kitorang nak stop kat Pekan Kundasang. Tak nak direct ke Pekan Ranau sebab nak singgah ke DESA DAIRY FARM,KUNDASANG dan WAR MEMORIAL,KUNDASANG.

Dalam perjalanan ke Pekan Kundasang, udara betul-betul sejuk. Kiri kanan banyak betul warong-warong kecil Sinalau Bakas. Hahahaha! Non Muslim confirm singgah ni. Dan..kawasan ni sangat banyak gereja berbanding Surau/maslid. Dalam observation saya, satu saja surau yang saya nampak. Tak tahu la kalau terlepas pandang.

Sebelum sampai ke Pekan Kundasang, Kita akan nampak KINABALU PARK (Perjalanan dari Pekan Kundasang ke Kinabalu Park ialah 20 minit). Kalau nak singgah dulu kat sini pun boleh (Tapi, nak ke Pekan Kudasang dari sini, korang kena panggil Grab Car, OK! Sebab pemandu teksi takkan tunggu sebab dia nak hantar penumpang lain ke Pekan Kundasang atau Pekan Ranau on time).

Kami tak singgah Kinabalu Park. Next time la..

Masa yang diambil dari Bandar Kota Kinabalu ke Pekan Kundasang adalah 2 Jam. Sampai sahaja kami ke Pekan Kundasang, terus cari restoren. Pergh! Lapar gila...

Lepas makan, direct cari transport untuk ke DESA DAIRY FARM,KUNDASANG. Kami tak cuba guna Uber atau Grab Car kat sini. Kami just random cari sesiapa yang ambil upah hantar orang ke tempat yang nak dituju.

Semasa berada di Pekan Kudasang, kita akan nampak banyak kereta parking kat area berdekatan dengan Tandas Awam Kundasang. Bawah Bukit (Kalau naik teksi atau bas ke Pekan Kundasang, akan diturun kan kat bustop atas bukit..so,kalau nak cari kereta yang bawa ke DESA DAIRY FARM,KUNDASANG, turun ke bawah bukit sikit kat area kereta banyak parking - boleh tanya kat orang yang ada kat situ).

ATAU...
Boleh hubungi nombor telefon ini : +6010-8117347 (Transport jenis catar).
Harga - RM60 untuk 1 hingga 6 orang.
Bermaksud..
1 orang = RM60 (Pekan Kundasang - Desa Dairy Farm - Pekan Kundasang)
2 orang = RM60 (Pekan Kundasang - Desa Dairy Farm - Pekan Kundasang)
3 orang = RM60 (Pekan Kundasang - Desa Dairy Farm - Pekan Kundasang)
4 orang = RM60 (Pekan Kundasang - Desa Dairy Farm - Pekan Kundasang)
5 orang = RM60 (Pekan Kundasang - Desa Dairy Farm - Pekan Kundasang)
6 orang = RM60 (Pekan Kundasang - Desa Dairy Farm - Pekan Kundasang)

Tak kisah la korang hanya seorang diri ketika tu, dia tetap caj RM60 sebab ni jenis catar. Kalau korang bereenam, memang untung sebab bayar RM10 sahaja seorang.

Disebabkan kami just berdua, means, RM30 la sorang. Tapi, husband bayar untuk saya! HAhaHAha..

Korang try la tawar menawar dengan pakcik driver ni, kot-kot lucky day kan. Mood dia baik ke apa...Kami tawar dapat la RM50 pergi balik (Pekan Kundasang - Desa Dairy Farm - Pekan Kundasang) .

Kundasang View.

THEN, perjalan ke DESA DAIRY FARM,KUNDASANG tu kira-kira 10 minit la macam tu tak termasuk jammed kat gate masuk. Sampai je kat gate ada satu pondok tiket. Bukan masukk free tau, kita bayar pula RM5.00 satu orang untuk masuk DESA DAIRY FARM, KUNDASANG.

Tiket DESA FARM.

Kat dalam, pemandangan memang cantik. Jangan tak bawa kamera! RUGI. Memang cantik ala-ala Switzerland. Hehe! Ambil gambar, borak,jalan-jalan, makan ais krim kat dalam ni , tak cukup 15 minit. Minta pakcik jemput selepas 1 jam macam tu. Tapi kalau korang jenis nak shoot photo ala-ala modeling tu, ambil la masa banyak sikit kat dalam. 1 jam tak cukup plak nanti.




Korang boleh buat photoshoot wedding kat sini. But bayar lebih sikit kat pihak DESA DAIRY FARM,KUNDASANG.




Bercerita mengenai Aiskrim, Harga dalam RM6.90 kalau tak silap. Aiseh! Lupa lah... tapi bawa la RM10 seorang time korang gi beli aiskrim tu. HEHE. Saya pilih perisa Coklat. Kalau korang nak original ada juga.

Saya punya CHOCOLAT, of course!

Selepas 1 jam kat dalam DESA DAIRY FARM, kami pun keluar dan balik ke Pekan Kundasang. Kat Pekan Kudasang, ada satu tempat cantik boleh dilawati iaitu WAR MEMORIAL, KUNDASANG. Siapa berjiwa patriotik dan minat dengan history, datang la singgah kat WAR MEMORIAL, KUNDASANG sebelum meneruskan perjalanan ke Pekan Ranau.



Err...saya ni jiwa history ni kurang sikit. Gagagaga! Tapi, minat photo-photo..so, apa lagi. Ni la peluang buat koleksi photo banyak-banyak dengan husband.

BFF! :)

Tak sampai 1 jam dalam War Memorial, Kundasang sebab tempat tu tak la besar sangat.




Tak tahu la dia excited kenapa... hahaha!

Then, kami ke bustop di mana tempat kami diturunkan oleh teksi semasa sampai ke Pekan Kundasang tadi.

Kat situ, tunggu bus...

Tik tok tik tok tik tok...

Jika korang bertuah, korang dapat la awal. Kalau kurang bertuah, lambat la jawabnya. Ngeh...

Alhamdulillah bertuah sungguh kami berdua ni. Cepat dapat bas. Kami pun gerak ke Pekan Ranau. lalala~

Harga Bas dari Pekan Kundasang ke Pekan Ranau adalah RM4.00 seorang. Perjalanan ambil masa 20 minit sahaja kalau naik teksi atau kereta sendiri. Kalau naik bas,bergantung ke mana driver bas singgah. Time kami ni, driver bas siap singgah ke sekolah berasrama lagi. Hantar budak sekolah.

Apabila sampai kat Pekan Ranau, kami terus cari transport untuk ke PORING HOTSPRING,RANAU pula.

Pekan Ranau

Haaa...Yang ni ada isu sikit. Disebabkan kami ke Pekan Ranau ni hari AHAD, maka transport jadi terhad! Tak ramai pemandu teksi/bas yang rajin pada hari Ahad di Pekan Ranau. Diorang bercuti.

So, kami pun cari transport yang available pada petang tersebut. Sama juga lah ceritanya macam kat Pekan Kudasang tadi. Naik transport jenis catar. RM80 pergi balik.

Kata pemandu transport tersebut, dia tawarkan harga murah iaitu tambah RM5 untuk singgah ke satu tempat menarik nama "IKAN JINAK" sebelum ke PORING HOTSPRING,RANAU.

Kami tak plan nak ke "IKAN JINAK", so..kami tolak je. Sebab - tak bawa selipar dan pakaian yang sesuai pun. Takkan pergi tengok "IKAN JINAK" dari tepi kolam je. Ngihihi.. nak juga la turun kolam kan. Tak pe la. Next time ye pakcik.. kekeke...

So, kami pun direct ke PORING HOTSPRING, RANAU. Kat PORING ni, korang boleh mandi manda air panas kalau nak. Saya? TAK MUNGKIN. hehe...aktiviti mandi manda memang bukan saya.

Harga tiket masuk adalah RM3.00 seorang sahaja. Kat dalam sangat cantik! Siapa minat hiking dan pemandangan hijau, sila datang sini. Tak menyesal. Kalau nak mandi manda, jangan lupa bawa kelengkapan mandi.



Kat PORING HOTSPRING, RANAU, kami berdua target jambatan gantung. So, kami direct ke situ..OK! Nak masuk kat dalam kawasan jambatan gantung tak boleh bawa kamera kalau tak bayar.



Disebabkan kami just bawa kamera handphone, so, kategori kamera kami adalah 'Digital'.

Kamera Digital = RM5 seorang.

Harga DRON dan VIDEO CAM lain lagi.

Sebelum naik jambatan gantung, kena hiking dulu. Kalau tak biasa, confirm lutut bergegar sebelum naik jambatan. Hahaha!



Konon-konon berani..hahaha!

Kira-kira 30 hingga 40 minit, akhirnya kami habiskan hingga penamat. And then, macam biasa foto-foto dulu kat situ.

OH YA! Actually, ada taman rama-rama sebelum ke jambatan gantung. Nak masuk ke taman rama-rama kena bayar tiket lain pula. Saya nak masuk tapi tak sempat. Sebab taman rama-rama tutup jam 4 petang.

Apabila dah settle jalan-jalan kat PORING HOTSPRING, RANAU....kami pun balik semula ke Pekan Ranau. Dalam perjalanan ke Pekan Ranau, hujan lebat. Mujurlah, masa sampai ke Pekan Ranau, tak lebat sangat.

Actually, kami tak rancang nak bermalam kat Pekan Ranau. So, kami pun cari teksi atau bas untuk ke Kota Kinabalu semula.

Seperti yang saya tulis kat atas, isunya adalah kami jalan-jalan ni hari AHAD. So, transport awam agak kurang memberangsangkan pada hari AHAD ni tambah-tambah hujan. Memang agak tidak menentu la jadual petang transport awam kat Pekan Ranau. So, kalau nak juga balik Kota Kinabalu pada malam HARI AHAD, make sure sebelum jam 4 petang. Disebabkan kitorang tak jumpa teksi dan bas yang available ke Kota Kinabalu, kami pun cari transport catar. Aiseyhman...Dia ambil kesempatan pula minta bayar RM300++. Seriusly? Hati-hati tau. Kalau jumpa orang macam ni jangan percaya. Dia saja nak ambil kesempatan buat duit poket kot-kot ada pelancong yang terdesak sangat nak ke Kota Kinabalu masa tu juga. Dari Pekan Ranau ke Kota Kinabalu hanya RM20 sekepala kalau naik teksi.



Dari kitorang bayar RM300++ kat orang tu, elok bayar hotel untuk 1 malam kat Pekan Ranau. Walaupun kitorang tak merancang untuk bermalam tapi Alhamdulillah kami memang dah prepare kalau-kalau terjadi sesuatu dan terpaksa bermalam. Baju memang dah ready.

Kami makan malam kat KFC, Pekan Ranau malam tu selepas check in hotel. Nama hotel kitorang malam tu ialah Alpha Inn. Harga pun bagus, RM88 sahaja semalam. Deposit RM30. So, total RM118. Deposit RM30 akan dikembali kepada kita selepas check out nanti.

Hotel Alpha Inn ni cantik, ada WIFI, ada TV dan ada juga ruang merokok kat anjung Hotel (SO, jangan cuba-cuba merokok dalam tandas..HAHA!). Saya terlupa nak ambil photo Hotel ni sebab dah penat sangat malam tu. Kekekeke... Lepas makan kat KFC, kitorang ke Supermaket berdekatan untuk beli makanan ringan dan barang-barang mandi.

Keesokkan harinya, ada feeling nak singgah ke Kinabalu Park tapi fikiran dah melayang kat Kota Kinabalu. Wahaha! So, cancel. Kitorang naik teksi RM20/seorang ke Kota Kinabalu selepas sarapan.



Jam 1:20 PM, kami pun sampai ke Kota Kinabalu semula. YeayHY!! Haaa... macam tu la perjalanan simple ke Ranau. Tak susah.. senang sahaja.

Semoga info yang saya share ni membantu korang.
Terima kasih sebab baca.
Jumpa lagi di lain entry.

With Love,
#Sofinah696 πŸ’•
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .


Tuesday, July 4, 2017

Dua minggu dah hari raya berlalu..

Assalammualaikum Bloggers and Readers,

Nampaknya, dah dua minggu Hari Raya Aidilfitri berlangsung. So far, ada yang still on raya mood ke? Hehe... Majority pun dah kerja, right?

Saya and husband pun dah off raya mood. Haha.. Walaupun kami dua ni bekerja sendiri.

Alhamdulillah! Raya this year berjalan dengan lancar. Cuma tak kesampaian projek raya 1 van yang dah sekian lama ada dalam fikiran...
Raya 1 van? Hahaha... Rahsia! In Shaa Allah kalau Allah izinkan ada la rezeki projek ni berlangsung tahun depan. In Shaa Allah..

Raya tahun ni, baju raya simple sahaja. Saya suka sangat pakai kurti.. Pasal apa? Saya ni boleh tahan rock. Haha... Tak minat sangat pakai kain. Kalau pakai kurti, boleh gabung dengan jeans. CewahhH! Macam tu juga dengan husband.. Dia pakai kurta.. Aiseh! Kurta kurti gituu... Untuk my mom, saya sediakan blouse. And.. Dad pula baju melayu..

Warna tema kami suami isteri on first raya is Navy blue. Warna tema my mom and dad pula is dark grey..




First raya macam biasa la.. Ke kubur arwah abang saya, Supawi and Supawin, arwah nenek and atok sebelah ayah, atok sebelah my mom..dan keluarga serta saudara yang lebih awal dijemput ilahi.

Then, on first raya, WAJIB jumpa cousin saya yang sorang ni.. Suzie.  Kawan rapat since childhood!


Tahun ni, Alhamdullilah jumpa keluarga from brunei... Rezeki!
...and then, saya dan suami ke rumah mama (ibu mentua saya - mak En.husband). Maklum la.. Kami berdua ni sama-sama orang Labuan. Jadi, on raya memang senang gila la nak ke mana. Tak payah gilir-gilir.. Memang in first raya semua jumpa.

Mama masak rendang, kelupis, and...apa ye? Ada lagi tapi dah lupa. Hahaha... Kenyang punya pasal lupa apa di makan.. Kah kah kah ...
Second raya pula, kami suami isteri hot red! Hahaha! I love red! Terang benderang...My parents warna pink and merah...



Second raya kakak and anak buah saya menziarahi kediaman ayah and mami. Secara tak langsung berjumpa lah kami semua sebab saya dan suami pun stay kat rumah ayah.


Lepas tu second raya ni terus ke rumah mak ayah angkat saya masa kecil. Alaa.. Sebelah rumah je... Tak sampai pun 5 minit. Wakakaa...

Raya keempat, saya dan husband pink and merah pula. My parent is yellow..eh? Raya ketiga buat apa? Oh.. Duduk rumah je sambut tetamu dan saudara mara. Tak ada tema. Tema bebas belaka. Nak pakai baju kelawar pun boleh.. Wahaha..!
Raya keempat ni bawa my ayah and mami jumpa mama (my mak mentua). And sesi berkumpul dengan siblings en.husband..



Pastu raya sampai malam. Paling tak tahu malu, raya lagi kat rumah mak ayah angkat saya sebelah rumah. Hahaha...!!

Oh ya! Actually, on raya ketiga ada beraya kat rumah member waktu malam. Jumpa si kucing and si hamster kat rumah dia yang ramai tu..

Well, raya dengan rakan tak dapat saya laksanakan tahun ni. Huhu... Memang masa sangat limited dan kalau paksa pun susah juga. In Shaa Allah. Try harder tahun depan untuk jumpa kawan lama.

Thanks baca dan berkongsi cerita dengan saya..
Jumpa lagi di lain entry..

With Love,
#Sofinah696 πŸ’•
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .


Monday, July 3, 2017

Berniaga di Bazaar Ramadhan 2017

Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

HAHA! Hai, saya muncul lagi..! Selepas dua bulan tak update story.

Posting kali ni nak kongsi story pengalaman berniaga di Bazaar Ramadhan. Saya terdedah dengan berniaga di bulan Ramadhan ni sejak tahun 2013. TAPI, tahun ni berbeza. Kalau tahun sebelum ni, jangan harap nampak muka saya terpacak kat gerai. HAHAHA! No no no...sambil-sambil on gerai kat Bazaar, saya dan suami berada kat mana?

Lokasinya adalah...
1. Perpustakaan awam - Baca buku atau layan laptop dan buat kerja online.
2. Lapangan Terbang Labuan - Lepak kat bangku sambil main game android.
3. Kat rumah - Layan PC Game dan reply soalan-soalan client online.
4. Jalan-jalan ke Ujana Kewangan, Utama Jaya, Milimewah, Labuan Supermarket dan sebagainya sebab cari barang raya dan Bazaar.
5. Singgah ke setiap Bazaar yang ada di Labuan - buat tinjauan.

Tahun ni, Alhamdulillah saya dan suami dengan besar hati 'turun padang' dengan hati yang TERBUKA.



Tahun lepas (2016), kami dapati Bazaar Ramadhan kat kawasan  berhampiran rumah semakin seronok dan memberangsangkan.So, kami pun plan nak buka gerai kat situ. Saya dan suami pun ambil keputusan untuk buka dua lot kat kawasan tersebut tahun ni (2017). Actually, ada beberapa plan yang dah dibincangkan tahun lepas tapi persiapan kami agak sedikit terlewat jadi, kami pun meneruskan plan ni apa adanya. Walau bagaimanapun, Alhamdulillah, tetap puas hati dan seronok. In Shaa Allah, tahun depan buat mantop mantop! πŸ˜€πŸ˜€

BERNIAGA APA?
1. Nasi Katok - 2 ketul chicken wing (Utama).

2. Kuih - Roti Jala,Keria,Karipap,Penyaram (Sampingan).



Husband goreng ayam crispy live je kat Bazaar. Pagi memang dia free. Lepas sahur, dia terus buat kerja online.




Saya pula, makhluk paling busy sepanjang bulan Ramadhan pasal buat kuih dan masak selepas sahur untuk dibawa ke Bazaar.

Dalam jam 2 petang atau 3 petang atau paling lewat, jam 4 petang, kami dah buka gerai. Berniaga sampai jam 6 petang. Kadang-kadang sempat balik sebelum buka puasa. Kadang-kadang terpaksa buka puasa kat Bazaar bersama peniaga-peniaga yang lain.

Malam, barulah saya ada masa untuk online. Tu pun kadang-kadang tak sempat nak online sebab kena keluar beli bahan-bahan berniaga yang dah habis stok. Paling dasyat perasaan cemas tu bila client tempah logo hampir-hampir tak sempat design. Nasibla kudrat muda lagi. Hahaha! Alhamdulillah siap dengan jayanya.

Pokoknya! jadual memang ketat dan penuh sepanjang bulan Ramadhan kecuali tak pergi berniaga kat Bazaar. Eh ada plak tak pergi berniaga kat Bazaar? Haha!

ADA. Sebab masa tu, tiba-tiba gas memasak habis. Kekekeke. Terpaksa postpone beli gas. Disebabkan beli gas kat bandar (Jauh dari kawasan Bazaar), kami pun pergi cari barang raya sikit-sikit pada hari tersebut.

KELEBIHAN BERNIAGA DI BULAN PUASA
Kelebihan berniaga di Bazaar Ramadhan ni adalah...

1. Kita sangat sibuk. So, tak terasa dahaga dan lapar. Masa akan cepat berlalu. Tup-tup-dah buka puasa. Padahal macam baru je sahur. Hehehehe...
2. Berkomunikasi dengan  pelanggan - bermesra - senyum.
3. Dapat top-up kewangan untuk raya dan lebih dari itu.
4. Seronok - part ni susah sikit nak explain. Perasaan tu syok sangat sampai rasa ada yang tak kena bila tak ke gerai untuk berniaga. Siapa yang berniaga kat Bazaar tu, dia akan faham. Hee~
5. Bersedekah secara tidak langsung sebab kita akan beri juadah kepada peniaga lain.
6. Berkomuniti dengan peniaga lain.

KUCING BERNAMA BAZAAR
Sepanjang berniaga di Bazaar Ramadhan, setiap kali husband goreng ayam, akan muncul si kucing ni. Minta ayam. Disebabkan dia ni dah jadi 'customer regular' kitorang, kami selalu beli makanan tin untuk dia dan gelar dia "SI BAZAAR" 😸😸😸


Kalau dia tak muncul, saya tercari-cari la pula. Hahaa!

Seminggu sebelum raya, Kami closed terus gerai. Buat persiapan raya. Kuih dan sebagainya tak ada lagi. hahahaha!

Walaupun sibuk dan penat - nikmatnya peniaga tu sahaja yang tahu. Memang seronok dan rindu tak buka gerai.

AKTIVITI LAIN DI BULAN RAMADHAN
Aktiviti lain tu tak banyak sangat. Paling-paling pun ke bandar untuk shopping baju raya,kasut raya dan sebagainya.. paling saya suka adalah buka puasa kat Bazaar Ramadhan Waterpark,Labuan. Beli makanan kat situ dan buka terus kat situ.. 😁😁



MAKANAN DAN MINUMAN KEGEMARAN SEPANJANG BULAN PUASA...
1. Puding Kelapa
2. Coconut Shake
3. Donut
4. Nasi Briyani

In Shaa Allah, kita jumpa lagi di Bazaar Ramadhan 2018.

With Love,
#Sofinah696 πŸ’•
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .


Sunday, March 12, 2017

Selamat Ulang Tahun Untuk Encik Suami Tercinta

Assalammualaikum Readers and Bloggers,

26 Februari 2017 yang lepas is My husband's 29th birthday! πŸ’‹

Dear Husband, Selamat ulang tahun ke 29 tahun! hehe.
Thanks sebab jadi husband yang baik dan sweet.
Semoga rezeki lebih mencurah-curah tahun ini dan tahun seterusnya.
Semoga sentiasa sihat, dan panjang umur.
Semoga segala perancangan dan matlamat menjadi kenyataan.
Harap happy dan suka dengan celebration yang simple ni.
In Shaa Allah ada rezeki, kita celebrate lebih wonderfull! :)

"Without u i am nothing, with u i am something..
TOGETHER, WE ARE EVERYTHING!"

Love.
Your Wife.

Last year (2016), kami berada di Kota Kinabalu Sabah. Husband ada appointment dengan client on his birthday. hahaha! Memang tak celebrate on time la. Hadiah birthday pula saya bagi awal sebelum gerak ke Kota Kinabalu. So tahun ni saya memang nak sangat celebrate walaupun just kat Labuan.

Yeayy! saya excited sangat nak celebrate birthday husband dengan kek this year! In Shaa Allah tahun-tahun akan datang akan ada kek lagi. Saya tempah kek birthday husband 2 minggu sebelum date birthday. Perisa Yam Cheese favourite husband.


.....hmmm... BUT....ada but ye.. sebab..design kek 100% tak sama langsung dengan design yang saya harapkan. Kecewa sangat. Last minit baru kata "Sorry tak sama macam yang di-request".  Awal-awal tak cakap pun design yang saya request tu diorang tak boleh nak buat. Cakap awal tak apa, saya ok. Boleh tukar design lain yang 100% kita puas hati sama-sama. Tukang buat kek dapat untung, customer pula dapat happy,kan..

Kalau rasa-rasa design yang saya minta tu kena tambah upah, saya sanggup bayar. Tapi, dah la tak cakap terus terang. Time pick up baru buat ayat minta simpati "Sorry tak sama macam yang di-request". 😠

Bila dah jadi macam ni, customer nak bayar pun jadi tak ikhlas dan tak happy. Huwarrgghhh...

Tapi, on da day, saya just go on je dengan kek yang dah ada ni. hahaha! dengan harapan husband suka. Nasib baik flavor kek tu ok.. so saya consider ok la kek tu walaupun dah buat mood terganggu dan menyesal order kat kedai tu. Sedih rasa bila kureng menjadi design tu. Malah tak kemas pun.



Design kek tu melambangkan Fitness. Ada barbell dan dua pemberat yang bertulis 29KG yang membawa maksud 29 tahun. Husband struggle on Fitness since 2014. So kek tu, saya nak buat husband lebih bersemangat dan tanda sokongan dari saya dengan apa yang dia sedang usahakan.

Well...

Kedudukan "Happy Birthday Husband" pun bukan disitu sebenarnya. Hahahhahaa! Tulisan pun macam apa je. Jadi, bila design tu tidak menyampaikan mesej secara jelas melalui design memang kecewa la. Ingat ni nak bagi kek kat budak umo 1 tahun ke.. huhu..

Walau bagaimanapun, hari tersebut berjalan dengan lancar seperti yang dirancang kecuali kek. hehe.

Sebelum pick up kek, saya belanja Encik Husband, Mami dan Ayah KFC. Bawa balik rumah ayam KFC dan sebagainya sebab my mami dan ayah biasa memang malas nak keluar rumah since ayah dah pencen ni.So... makan kek dan KFC kat rumah.


Paling lawak on that day, Si Chokey pun minta ayam KFC juga. Dia terer sikit manipulated makanan ni. Dia tak makan langsung makanan dia yang dah disediakan kat mangkuk dia. Dia nak juga KFC. hahaha!

Lepas makan-makan dengan family at home, kami keluar semula. Jalan-jalan, lepak-lepak dan ajak husband beli magazine favourite dia. Belanja Oldtown dan sebagainya.


Plan asal nak tengok movie but cancel.. husband nak tengok hari lain. Labuan ni memang tak banyak sangat tempat yang boleh pergi. So, kami celebrate cara kami je. Spending time and happy together. πŸ’•

Next time, In Shaa Allah nak buat plan yang lebih bagus untuk celebrate birthday husband. Tengok keadaan macam mana masa tu dan lokasi kat mana.

On 07 Mac 2017, hadiah dari saya untuk husband akhirnya sampai dari KL. Lewat 9 hari hadiah..huhu..tapi tak apa.. yang penting sampai dengan selamat. πŸ˜‡

Oh ya! Ayah dan mami bagi hadiah birthday untuk husband awal pagi lagi on 26 Feb. Sweet banget.. πŸ˜„


Apa pun, Alhamdulillah sebab husband suka dan happy. :)

With Love,
#Sofinah696 πŸ’•
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .


Sunday, February 12, 2017

Pengguna Mary Kay dan Beauty Consultant Mary Kay

Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

Berlalu lah sudah Januari untuk tahun 2017. Sambutan tahun baru cina juga baru sahaja berlalu. Tahun ayam kan? hehe. Anda tahun Ayam? Saya kuda.

Bulan Januari, saya sibuk dengan aktiviti trading currency(Forex), bina minisite dan website baru, buka group trading semula dan sibuk mengkaji sistem trading. Selain tu sibuk bagi signal kat newbies.

Sebenarnya sebulan tak cukup untuk siapkan projek Forex tu. Belum siap lagi. haha! Tapi saya dah gatal tangan nak blogging kat blog personal kesayangan saya ni.

Minggu lalu, 02 Februari 2017.
Satu kotak sebesar-besar meja di ruang tamu mengejutkan saya dan husband. Wah! cepatnya sampai barang-barang Mary Kay!


Dari tahun lepas lagi saya dah usha produk Mary Kay ni dari kawan lama. Dia salah seorang Beauty Consultant Mary Kay di Semenanjung Malaysia. Nama dia Sulwani. Member 1 kerja masa kat Diamoney Jewellery tahun 2012.



Saya berminat dengan produk make up Mary Kay seperti lipstik, eyeshadow dan sebagainya. Tak terfikir pula tentang Skin Care. Tapi...

Tapi...En.husband nampaknya lebih teruja dengan Skin Care produk Mary Kay sampai nak hadiahkan saya satu set skin care dari Mary Kay. Saya tak pernah pakai skin care. Bukan tak suka cantik tapi tak reti nak pakai dan tak sure fungsi dan sebagainya. Lagi satu, risau kulit tak ngam.

Bila husband nak saya tanya member lama ni tentang Skin Care Mary Kay, dia bertambah excited bila dapat tahu produk ni adalah produk berasaskan botanikal dan mineral (Semulajadi). Well, saya pun hilang risau bila produk tu okey alright! haha! Ye laa.. bukan tak biasa dengar produk skin care itu ini jadi benda bukan-bukan. Alhamdulillah, Allah jodohkan saya dengan Mary Kay ni dan terbuka lah hati. Chewah!

Apa yang ada dalam kotak tu? Kotak tu besar sangat macam tak percaya pula isi cuma skin care. Rupanya...



Ada handbag, buku, dan so on la..malas plak nak sebut satu-satu. Apply jadi Beauty Consultant sekali, tu yang banyak sikit barang dalam kotak ni.

Ada free gift 2pcs CC Cream dan 1 Lip Gloss. Happy nyerr!




03 Februari 2017, saya start pakai Skin Care Botanical Effect. Cleanse, Hydrate, Mask dan Freshen.


Cara pakai cleanse, first basahkan muka dan tangan. Picit clense pada jari hantu dan dot kan kepada 5 titik di area dagu, pipi, hidung dan dahi. Lepas tu start la urut membulat dari dagu ke pipi, dari hidung ke dahi (Elakkan bahagian lingkaran mata). Dah tu siap. Bilas la muka dengan air.

Masa mula-mula pakai cleance Botanical Effect Mary Kay ni, terkejut juga tak ada buih, hahaha. Rupanya memang tak ada buih.

Lepas pakai cleanse, saya terus saja pakai freshen. Cara pakai freshen senang saja. Tak makan masa lama. Spray kan sahaja ke kapas dan sapu dari dagu ke dahi.

Then, pakai hydrate. Guna hydrate sama sahaja macam pakai cleanse tu. Buat dot 5 titik kat hidung, pipi, dagu dan dahi. Rata kan hydrate seluruh wajah dari dagu hingga dahi.

Siap! hehe.

Mask? Mask saya pakai waktu malam. Sebab cadangan pakai adalah waktu malam. Dan tak perlu pakai tebal sangat. Buat dot macam biasa. Ratakan dari dagu hingga ke dahi (Elakkan bahagian lingkaran mata). Pakai mask ni dari 10 hingga 15 minit sahaja. Jangan bawa tido pula. hahaha! nanti kulit cepat jadi kering. Bila kulit kering kontang nanti potensi keluar jeragat. huhu! Selepas 10 hingga 15 minit tu, bilas muka sambil sental lembut dengan air ke arah atas perlahan. Jangan sental macam buat roti canai plak. hehehe! oh ya.. pakai mask ni 2 kali seminggu pun dah cukup.

Hmm.. since hari pertama pakai Botanical Effect Mary Kay ni, saya rasa wajah lebih fresh. Lebih-lebih lagi lepas pakai masker, rasa bersih kulit. Terasa sihat.

Healing proses ada juga la beberapa hari terutamanya 3 hari pertama seperti lepas pakai mask tu, rasa gatal sikit dalam beberapa saat lepas tu hilang. Kemudian, selepas 1 minggu ada keluar jerawat kecil kat bahagian dagu dan hidung. Kawasan muka lain tak ada.

So far so good la. Healing proses tu perkara biasa saja. Lepas 3 bulan In Shaa Allah dah ok ikut kesihatan dan kulit individu. Saya tak pernah pakai Skin Care yang ada kimia. Alhamdulillah senang sikit la proses penyembuhan. hehe.

Ok.. nanti story morey lagi tentang Mary Kay ni.

Cukup setakat ni dulu.

Terima kasih sudi singgah membaca di sini.

Happy Blogging dan Blogwalking!

With Love,
#Sofinah696 πŸ’•
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .


Anda Mungkin Mahu Baca Ini

30 Days Blog Challenge (31) 8Share (1) Ana Cikey (1) Android Game (2) ANTV (1) Apa itu SEO (5) Aplikasi Facebook (2) Assign Jobs (2) Bazaar Ramadhan (1) Beats Pill (1) Begleri (1) Belajar Musik (1) Belajar Petik Gitar (1) Berita (7) Blog Sofinahlamudin.com (16) Blogwalking (14) Buat Duit (12) Buku Kegemaran (2) Cabut Gigi (1) Catatan Harian (66) Catatan Kota Kinabalu Februari 2016 (1) Catatan Kota Kinabalu Oktober 2015 (1) Celebration (37) Cinta (8) Clash Of Clan (3) Congratulations (2) contest (3) Contest SEO Eridy (5) Dentist (1) Despicable Me (2) Diary 2014 (2) Drama (1) Dunia Blog (82) Eat That Frog By Brian Tracy (5) Elken (7) Encik Mohd Nasyit Md Nooh (124) Favourite Song (27) Fidget Spinner (1) FikAyuWedding (1) Fitness (3) Forex (8) Fotografi (2) Game (9) Gigi (1) Giveaway (3) Hand Spinner (1) Happy Birthday (2) Hari Malaysia (1) Hari Raya Aidilfitri (4) Header (1) Headset (1) Hobi (8) Hobi bersama suami (5) Indonesia (1) Info Kecantikan (1) Info Kesihatan (10) Islam (3) Jejak Paranormal (1) Jump Rope (2) Karya Sofinah Lamudin (2) Kashaka (1) Kawan (17) Keluarga (15) Kenalan Baru (5) Kerja Makan Gaji (3) Ki Prana Lewu (1) Kisah Realiti Sofinah Lamudin (11) Kota Kinabalu (4) Kreatif (16) Kundasang (1) Labuan FM (1) Lawak (1) Left 4 Dead 2 (3) Lelaki (5) Lepak (1) Logo (3) Lukisan (1) Maze Runner (1) Melancong (1) Melukis (1) Minions (1) Motivasi (37) Movie (10) Nuffnang (1) Old Town White Coffee (1) Only Sophee.lz Dote (42) PC Games (3) Pendapat Peribadi Sofinah Lamudin (1) Permainan (1) Personaliti (7) Pokemon Go (2) Produk Mary Kay (1) Projek (5) Puan Sofinah Lamudin (19) Q One Speaker (1) Rakan Blogger (20) Ramadhan Al-Mubarak (11) Ramping dan langsing (1) Ranau (1) Random Post (13) resepi (4) Review Produk (4) Review Tahun 2016 (1) Ronda K.K (1) Sabah (1) Saya dan Ramadan 2013 (34) Saya dan Ramadan 2015 (2) Scorch Trials (1) Search Engine Optimization (5) Segmen Blog (12) Sejarah (1) Senaman (1) Seni (1) Sentimental Post (10) Shaklee Supplement (1) Sherina Munaf (5) Si Awak dan Si Saya (7) Skipping Jump Rope (2) Skuter (1) Slim 7D (1) Smartphone Game (1) Sofinah Beauty Consultant Mary Kay (1) Sofinazz (3) Sofinazz Anniversary (1) Sophee Studio (1) Suami Isteri (6) Supplement (1) Suri rumah (1) Tahun Baru 2016 (1) Tahun Baru 2017 (1) Tempat Menarik (1) Tentang Dia (25) The Secret (3) Thumb Chucks (1) Tips (1) Traveling (1) Troll (5) Tutorial (2) Tutorial Tudung (2) Tutorial Tudung Halfmoon (1) Wanita (4) Warna-Warni Kehidupan (3) Workout (3) WP. Labuan (8)