Ketahui Personaliti,Kerjaya,Sikap, dan Kecenderungan Kita Melalui Kiraan Metafizik Tarilh Lahir

Personaliti Berdasarkan Pengiraan Metafizik Tarikh Lahir

Assalammualaikum Readers, Hai hai hai apa khabar semua. Sorry lama tak tulis entry. Aiseyh ayat macam blog ni power dan ramai peminat je k...

Showing posts with label Kerja Makan Gaji. Show all posts
Showing posts with label Kerja Makan Gaji. Show all posts

Thursday, October 9, 2014

#Throwback Palm Beach Resort dan Shiro

Assalammualaikum readers & Bloggers,

Dalam tahun ni memang berlambak story saya. Jadi, bila dah berlambak, tangguh punya tangguh, hehe... bertambah pula berlambak. kekekeke.

Sebenarnya, saya jenguk blog ni setiap hari. Tapi tak buat apa-apa pun. Jenguk sahaja. Tujuan? Ngehe..! Rinduu...

Memang! Rindu sangat dengan blog ni. Dulu, saya rajin kan update. Cerita la sikit-sikit pasal aktiviti kan. Kalau tak ada aktiviti menarik sangat, saya confirm update cerita pasal si dia kat sini.

Ngehehe!

hekhek..oke lah. Kembali ke topik asal.

Apa cerita pula dengan Palm Beach Resort ni? HEHE.
Siap ada nama "SHIRO" lagi. Amboi...

"Seni duit yang wanita tidak pernah tahu.." [KLIK SINI]

Ogos lalu (Ogos? Sekarang dah Oktober baru nak update cerita ni kat sini - hahaha!! Baru ada mood dan spirit sikit nak update..),

Saya sebenarnya macam tidak percaya boleh join Palm Beach Resort family. Tak pernah ada dalam kepala pun nak melibatkan diri dalam dunia perhotelan dan resort-resort ni. Apatah lagi nak terlibat dalam dunia..dapur-dapur gitu. haha!

Macam ahli kumpulan KOIR pun ada. haha.


Jadi budak partimer untuk function kat sana bulan Ogos lalu. Not Alone for sure la. Dengan Encik Tunang sekali. Tak ada dia, tak sah kot. hehe. Tak seronok. Kan we best friend forever. hekhek.. padahal ramai je pun kawan-kawan kat situ ---- maksudnya tu adalah bukti saya nak kawan paling terbaik saya yang namanya MOHD NASYIT MD NOOH juga!! hehehehhehee! Tak mau yang lain. ngehe!

SOfinazz!!


Pada hujung minggu di suatu hari dalam bulan Ogos tu, Petronas Methanol Chemical buat open house hari raya 2014 kat Palm Beach Resort. Masa kena kol pasal function pada tarikh tersebut, saya memang tak tahu pun tu function under company mana. Saya just rembat je.. sound macam syiok kan.

Ye lahh. Ni la peluang untuk saya ada pengalaman kerja dalam 'perhotelan' atau resort-resort semua ni. Kalau Encik Tunang, dia memang ada pengalaman dalam dunia perhotelan. SO dia lebih faham. hehe.

..dan... pasti ramai member baru kita boleh jumpa kan. Itu pun boleh jadi sebagai tujuan saya yang sebenarnya selain daripada nak dapat pengalaman. Sebab, kalau pasal duit, hampeh la nak banyak sangat kalau part time. hehe. 1 jam cuma RM4 sahaja. Tapi berbaloi bila kita buat sesuatu bukan sebab RM4 tu. Seronok..! Tapi... psst... duit part time tu boleh mengenyangkan saya dan Encik Tunang kat Big Apple dan Oldtown juga. hahaha!

"Seni duit yang wanita tidak pernah tahu.." [KLIK SINI]

Saya terima tawaran tu. Encik Tunang pun terima. Kami sangat semangat terutamanya saya lah. Sampai nak beli baju uniform putih untuk jadi pembantu kat function tu nanti.. Jalan-jalan cari baju uniform, sambil-sambil tu cari kasut hitam untuk Encik Tunang. Hehe. Lain yang kami cari, lain pula yang kami pergi shopping. Kasut hitam juga lah. Tapi kasut hitam couple. aalooo... comel lah!! Suka!!

Encik Tunang pun suka. Dia kata, nak beli dua... nak untuk Cik Tunang dia sekali. Sama kasut baru la matching katanya. Sweetlaa... Nanti dah jadi hubby memang lagi sweet! Thanks darling for this cute shoes!

Ngehehe!! Kasut.

Di sebabkan oleh kasut ni, kawan-kawan kat resort ingat kami ni adik beradik. Ye ke? Saya tahu korang detect sesuatu bukan adik beradik. Saja cakap macam tu tapis-tapis kan. Ada ke adik beradik lelaki dan perempuan nak satu kepala? Susah sikit la tapi masih ada.

Saya dan Encik Tunang ke Palm Resort seawal pukul 8.00 pagi. Laporkan diri kat sana dan ambil botie hitam kat ofis. Funny rasa pakai botie sebab nampak macam ahli kumpulan koir. Tapi kena pakai juga.



Semasa berada di sana, kerja yang dibuat memang korang pun boleh fikirkan.

  1. Kosongkan meja makan.
  2. Kemas meja makan.
  3. Bawa talam.
  4. Jaga makanan.
  5. Jaga minuman.
  6. Hidangkan minuman

...dan sebagainya. Saya dan Encik Tunang berjaya berada kat sana selama 14 jam. Dari pagi hingga malam. Vahh!

Sebab apa? Banyak yang syiok!
Antaranya...
  1. Style buffet sahaja (mudah)
  2. Ada persembahan Shiro
  3. Ada persembahan Magic
Kalau buffet, memang senang nak buat. Tak perlu nak servis tahap cipan macam skema gila dalam hotel 5 bintang.

Semua orang boleh ambil makanan mereka sendiri kat tempat yang sudah disediakan. Tinggal pastikan semua cukup dan keadaan oke sahaja. Maksud kat sini, tak lah gila gaban sangat formalnya.

Dah tu, ada pula SHIRO waktu tu. Memang curi-curi layan persembahan la semua budak hotel. hahaha! Sambil kemas meja tu, mata tengok-tengok la kan kat pentas. 

Tapi tu la... saya seram sejuk bila supervisor asyik pandang-pandang. Huhu.. Memang serius la pada mulanya. Macam budak hotel yang betul-betul good la kononnya. haha!

Saya ada story dengan SHIRO ni. Saya sedang kemas meja. Tak tengok pun Shiro buat persembahan kat pentas. Tapi telinga memang pasang la mendengar lawak-lawak diorang tuh. Tiba-tiba dengar Si Shahrol cakap macam ni "Adik...kau ni asyik kerja je...cuba naik atas sekejap..". Saya dengar je. Tak detect apa-apa. Tiba-tiba.....

"Seni duit yang wanita tidak pernah tahu.." [KLIK SINI]

SHAHROL berdiri kat sebelah saya! Wehh... Saya memang bingung habis lah.

Dia pun cakap, "saya panggil awak..."

Ayomoooooo! Saya pun tengok sekeliling... dalam fikiran fikir macam mana la ni nak respon.

Shahrol terus cakap, "Nanti lah sambung kerja tu... jom naik atas pentas dulu..".

Saya pun pandang la seorang member ni, dia bagi green light, maksudnya, "Tak apa pergilah... aku tolong kemas meja kau" HAHAHA!

Tanpa rasa malu-segan-silu, saya pun naik slumber. Dari pentas tu, memang saya nampak manager tengok! HAHAHA! Dalam hati, alamak habis lah.

Layan SHIRO punya pasal, saya dapat Hamper besar satu! hahaha. Hasil daripada lakonan saya yang paling buruk dalam dunia.... weehh! saya tak reti belakon la... Ayoo...hentam saja la labu. Tapi sekurang-kurangnya dapat hamper tempat kedua walaupun buruk kan lakonan tu. hahaha!

Alhamdulillah bertuah juga saya ni. hehehe :p



Persembahan Magic saya tak dapat nak tengok sangat sebab, saya ni...selain daripada bertuah dapat hamper, bertuah juga asyik terserempak manager kat mana-mana laluan saya. haha. Jadi saya memang full budak skema walaupun sesaat dua tu pandai berubah nakal-nakal sikit. Haha!

Biasalah. Life budak hotel terpaksa macam tu untuk hiburan dengan rakan-rakan.Kena la curi-curi nakal. Lagipun saya tak ada niat nak jadi supervisor atau manager nak skema bagai. huhu!

Petangnya, lepas lunch tu... semasa briefing untuk petang, manager memang tegur la pasal naik pentas tadi. haha.. dah agak dah. Tapi dah terlambat, dah dapat hamper satu. kwang3x...

Saya join Palm Beach Resort ni adalah atas jasa wife uncle Lee. Dia yang ajak saya dan Encik Tunang join jadi part time waktu ada function. Thanks Uncle Lee dan Aunty Hapsah sebab beri peluang yang memang syiok ni. Nanti, kalau saya dan Encik Tunang dah tak berada kat Labuan, tak ada lagi la kesempatan join kamu-kamu semua. hehe.

Paling tak sangka-sangka, saya jumpa kawan-kawan lama saya. Kak Diana, Fairuz, Teaah, Kak Sofie dan yang lain-lain tak berapa rapat sangat. ehehe...

Happy sangat jumpa TEAAH dan Kak DIANA. Diorang ni la kawan saya semasa kerja kat Petronas Methanol tahun 2012 yang lalu.


Kak Diana dah kawen. Dah ada bby girl.


Perubahan Kak Diana dan Teaah,

Kak Diana dah jadi ibu kepada bby girl. Semasa kerja dengan dia dulu, dia memang dah bertunang. Teaah pula, Alhamdulillah sekarang dah bertudung. hehe. Chomel gituew!

Jumpa Kak Sofie (Nama dia Sofinah juga), tapi tak sempat nak snap foto dengan dia. Masa tu, dia preggy. Kitorang sempat borak kejap cuma lupa nak keluarkan kamera. hehehe!

Then, jumpa Fairuz juga. Kawan lama semasa sekolah SMK MUTIARA dulu. Dia sekarang dah kerja Petronas Methanol.



Kami dulu satu kelas semasa tingkatan tiga. hehehe. Syukur Alhamdulillah ada jodoh jumpa lagi. hehe.

Encik Tunang pun ada juga terserempak dengan member-member dia. Saya tengok, Encik Tunang semangat betul angkat-angkat barang. Comel betul! hehehe.

"Seni duit yang wanita tidak pernah tahu.." [KLIK SINI]

Dia borak-borak dengan kawan baru rasa happy sangat tengok... hehe...

Rasanya, sampai sini dulu cerita pasal PALM BEACH. Ada jodoh lagi, In Shaa Allah saya dan Encik Tunang akan jumpa kawan-kawan kat Palm Beach lagi nanti.

Salah satu gambar kenangan dengan kawan-kawan Palm Beach Resort di dapur.. hehehehe...



Terima kasih sebab sudi baca. Jumpa lagi di entry yang seterusnya.


With Love,




Wednesday, July 24, 2013

Sikap : Kerja Makan Gaji Vs Kerja Sendiri | Sekeping Ijazah dan isinya

Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

Sila lihat video yang baru saja saya upload ni.Mungkin sudah ada yang pernah melihatnya sebelum ini. Bila you all lihat video ni, saya tak cakap apa-apa pun you all akan faham sendiri.

video


Entry ini tidak ditujukan kepada sesiapa, sama ada yang masih hidup mahupun mati. Hanya sekadar pendapat peribadi saya dan berkongsi sedikit pengalaman saya.

Saya bukan seorang yang memegang segulung ijazah walaupun saya pernah mendambakan segulung ijazah. Sekeping kertas yang semua orang gila-gila kan dan saya juga pernah tergila-gilakannya.

Pada mulanya,saya gilakan kertas itu hanya satu sebab sahaja. SAYA TIDAK MAHU HIDUP SAYA selama-lamanya SAMA, dan selamanya ditakuk yang sama, malah corak yang sama. Orang kata, bila kita dilahirkan miskin, itu bukan salah kita. Tapi, bila kita mati miskin, ITU SALAH KITA!

Tapi saya bukan seorang yang miskin. Saya cukup makan..dan saya sangat sempurna dari segi keperluan dan kasih sayang. YES! Saya tidak miskin, mungkin dari segi harta benda saya tidak sekaya mana. Tapi saya bersyukur, Saya tidak miskin dari segi lain. Insan yang menyayangi, mencintai dan menjaga saya itu satu kekayaan! Hati yang gembira itu satu kekayaan! Ada keluarga yang jaga saya dengan baik dan terima saya apa adanya, itu satu kekayaan! Mempunyai ramai kawan, itu satu kekayaan! Ada kesedaran (In Shaa Allah) itu satu kekayaan! Sikap yang betul (In Shaa Allah - kalau tak betul bantu tegur saya) itu satu kekayaan! Nikmat yang Allah bagi pada kita sekarang ni, adalah satu kekayaan!
*Bersyukurlah selagi Allah masih mahu pinjamkannya kepada kita, jagalah selagi Allah masih mahu beri kita kesempatan untuk memilikinya*


Namun, tidak kira miskin atau kaya orang itu dilahirkan.Rezeki kita semua tetap tak sama. Ada yang kahwin awal, ada yang boleh sambung belajar, ada yang dapat kerja bagus, ada yang dapat kerja lambat, ada yang berjaya dalam kerjaya tapi tak kahwin-kahwin.

Ada yang kaya, tapi tak punya anak, ada yang miskin tapi ramai anak, ada yang berjaya, harta mewah-mewah, tapi belum ada jodoh.

KATA USTAZ,











Samalah macam saya, rezeki saya bukan "sekeping" ijazah.

Mula-mula memang FRUST TERTONGENG bila ayah tak bagi saya pergi sambung belajar. Tapi semakin hari saya sedar. Sekeping ijazah bukan menjamin saya untuk bahagia. Bukan menjamin saya untuk berjaya. Bukan menjamin saya untuk dapat kerja bagus. Tidak menjamin saya jadi "BOSS" haha! Walaupun hakikat diluar sana, nak gaji tinggi kita kena ada ijazah tapi bagaimana pula jika ada ijazah tapi tak tahu buat kerja ? Kadang-kadang orang hanya "tutup mata" yang penting ada ijazah kan ? Jadi di mana kualiti yang sebenar kat situ ?

Sepanjang saya bekerja dulu (sekarang dah tak kerja - duduk rumah - belajar buat duit guna lappy) , bermula dari bawah, tak sampai bertahun pun saya boleh masuk ke zon orang yang ada ijazah dalam company tu. Hakikat pertama yang saya nampak, walaupun tak ada ijazah, kalau tahu kemahiran dan mahu belajar serta sabar, tak kemana, taraf akan sama macam orang ada ijazah malah lebih lagi.

Bila saya berada dalam department Human Resourse, saya terjumpa macam-macam jenis manusia dari yang hanya guna result PMR hingga lah IJAZAH.Walau bagaimanapun, bukan itu jadi ukuran sebenarnya. BUKAN. Saya menjadi pening kepala apabila, saya terpaksa menjadi "Cikgu" kepada yang lebih berpelajaran daripada saya. Malah majikan menjadi "gila" dengan pekerja yang ada ijazah. Kenapa jadi macam tu ? Hakikatnya, bukan Ijazah ukurannya dalam kehidupan ni.

Banyak yang saya nampak sepanjang saya masih bekerja :
  • Ada ijazah dapat gaji tinggi, tapi orang rasa tak berbaloi gaji tu bagi kat dia bila.....tak tahu buat kerja dan malas, suka beralasan itu ini... (biasa alasannya - dulu masa belajar kat universiti tak ada lah buat benda ni..tak tahu buat lah.. tolonglah buatkan)... dan mengada-ngada dan tak nak belajar untuk pandai buat sendiri next time. Sampai bila orang yang kena buat untuk dia ?
  • Hanya ada PMR, tapi orang rasa bagus dia diberi gaji tinggi sikit lepas ni sebab dia tahu buat kerja dan rajin..(Jarang beri alasan.. menurut perintah sahaja tapi kadang-kadang dipergunakan pun tak nampak...) Sedikit lurus bendul.
  • Hanya ada SPM..tapi orang tengok dia rajin buat kerja, bijak dan ada strategi untuk buat kerja tu boleh siap..gaji sikit tapi orang ingat dia dapat gaji tinggi..(Jarang beri alasan tapi tak suka dipergunakan, buat kerja berbaloi dengan gaji yang ada).
  • Ada ijazah, rajin, tak berlagak, belajar dan suka bertanya sama macam orang lain.....orang suka..berbaloi-baloi dapat pekerja macam tu. (Buat kerja bagus tapi tahu mana satu betul dan salah dan tidak mungkin boleh dipergunakan oleh majikan yang suka mengambil kesempatan).
  • Tak ada pelajaran, tapi tak reti nak buat kerja, pemalas, ponteng, beri alasan itu dan ini.....(yang ni, patutlah tak ada pelajaran.. tak sedar diri lagi..tak mungkin akan maju kalau selamanya dia macam tu)


Boleh lah kita fikir-fikirkan ciri orang-orang yang saya pernah nampak dalam senarai kat atas tu. Saya tak perlu cakap yang mana satu kita perlu jadikan contoh. Semua orang boleh fikir. Tu dalam dunia pekerjaan. Cuba lihat pula orang yang berada di dunia luar :

  • Ada ijazah dan pelajaran tapi kawan sendiri pun sanggup "dimakan" bila pentingkan diri dan nampak peluang nak khianat. Depan baik, pijak semut pun tak mati tapi belakang perangai serupa dengan hantu yang ikutkan nafsu. Ada pelajaran apanya kalau moral macam ni ? (Di dalam dunia persahabatan).
  • Tak ada pelajaran tapi sampai sekarang jadi sahabat baik. Tahu mereka ni bersahabat, tak reti nak khianat kawan. (Di dalam dunia persahabatan).
  • Ada pelajaran tapi sampai sekarang masih kawan baik dan tak mengkhianat sesama kawan walaupun bijak dan otak geliga semua muslihat, manipulasi tahu buat kalau ikutkan sangat nafsu.Yang ni lagi lah perfect! Tahu berfikir baik buruk. (Di dalam dunia persahabatan).
  • Ada pelajaran tapi sanggup gadai maruah diri untuk sesuatu yang dia mahukan. Kenapa terlalu terdesak ?! Dah lupakah niat awal kenapa pergi universiti?  (Di dalam dunia materialistik).
  • Tak ada pelajaran tapi tahu maruah diri itu mahal harganya. Sesuatu yang dimahukan boleh didapatkan kalau caranya betul dan bersabar. Malah halal! (Di dalam dunia materialistik).
  • Ada pelajaran tapi tahu cara nak dapatkan semua kemahuan material-material tu boleh dapat dengan cara yang betul. Tak perlu terburu-buru sampai nak gadai-gadai maruah dan nak jadi pisau cukur. Tak perlu bila nampak orang banyak duit, orang itu lah dijadikan sasaran. Ada pelajaran, patut tahu cara berusaha dengan betul. (Di dalam dunia materialistik).
  • Ada pelajaran tapi tak tahu malu. Mengata orang lebih, sendiri yang gila tak sedar diri. Dia yang tercari-cari, kata orang pula yang terbayang-bayang. Dah ludah, jilat balik. Dah terang orang dah berpunya, perasan nak balik. Paling bangang bila orang pula dikatanya nak kat dia, sedangkan dia yang cari kita. Tak bermoral nampaknya. (Di dalam dunia percintaan).
  • Tak ada pelajaran tapi tahu beza tu laki orang ke, tunang orang ke, boyfriend orang ke. Tak perlu jadi hidung tak mancung pipi tersorong-sorong. Buat malu saja jadi perampas! (Di dalam dunia percintaan).
  • Ada pelajaran tapi tahu jodoh tu berbunyi macam mana. Tahu dunia percintaan sebenarnya macam mana. Tahu memahami lelaki/perempuan tu macam mana. Bukan sibukkan diri dengan mencipta khayalan dengan kekasih orang/Suami orang/tunang orang. Sibuk baiki diri untuk pasangan yang Allah akan bagi kan elok. (Di dalam dunia percintaan)


Senarai kat atas ni pun mesti semua orang yang tak cetek akal nya tahu mana satu jenis manusia yang sikapnya perlu kita contohi.Tak perlu saya highlight mana satu.

Kembali ke dunia pekerjaan.

Bagaimana saya nak cakap lagi bila orang yang hanya ada SRP (Taraf PMR) lebih tahu buat kerja dari orang yang ada DIPLOMA/IJAZAH yang tahu bangga dengan keputusan tapi kerja satu pun habuk tak reti ? Bukan tak reti, sebenarnya : Sikap!

Cuba fikirkan. Ex Majikan saya pun dah jadi pengurus walaupun dia hanya SRP !! Sebab apa? Sikap dia dalam bekerja.

Kenapa saya kata sikap ? Kalau sikap betul, ada ijazah atau tidak semua perkara akan jadi GREAT! Kenapa ? Orang yang ada ijazah, tak semestinya tak perlu belajar bila dah dapat kerja baru. Tak semestinya, orang yang belajar tinggi, semua dia tahu. Bila dah berlagak tahu macam-macam, rasa diri tahu itu ini, tak nak kosongkan diri, tu yang asyik salah buat, lepas tu tak reti nak betulkan balik. Bila orang marah, rasa terhina pula. Kenapa sampai macam tu ? Bila tak tahu, bertanya lah. Orang tak akan kata, kita bodoh pun bila bertanya. Kita akan nampak bodoh lagi bila taknak bertanya. Tambah-tambah dah ada ijazah, salah buat lagi lah orang kata bodoh. Kan elok bertanya supaya tak salah buat kan ?

Saya tak kata, semua orang yang ada ijazah ni teruk. But always jumpa orang macam ni kadang-kadang meluat juga. HAHA. Seronok rasa bila jumpa orang yang ada pelajaran tapi sikap dia betul. Kenapa ? Dia tak berlagak, dia still kosongkan diri untuk belajar sebab dia tahu, ada ijazah tak semua dia tahu. Kalau Ijazah dalam bidang komputer, takkan dia boleh tahu kerja tentang lukisan kan ? Kalau dah "terpaksa" masuk bidang lain buat sementara waktu, kena lah belajar untuk tahu. Untuk betul-betul tahu bukan sekadar berlagak tahu tapi hakikatnya tak tahu!

Kan elok ada pelajaran bagus, tapi sikap pun bagus. ORANG AKAN SUKA DAN HORMAT!

Kadang-kadang kita hairan kan kenapa si fulan ada ijazah tapi.....kenapa si fulan tak ada ijazah, tak pelajaran tinggi tapi......

Kejayaan, kekayaan dan kebahagian bukan selepas kita mendapat ijazah. Itu bukan tiket jaminan. Tapi cara kita bina hidup dan pilihan kita dan apa yang kita mahu.

Ramai juga saya nampak orang ada ijazah kerja susah nak dapat. Ada juga yang ada ijazah, dah dapat kerja, berhenti semula, ada juga yang bertukar-tukar. Sama macam yang tak ada ijazah kan ?

Bila nampak macam-macam situasi, saya sangat sedar BUKAN IJAZAH yang patut dibanggakan. Jangan sombong dan berlagak dengan sekeping kertas tu.

LIHAT! Orang tak ada kelulusan tinggi pun boleh masuk syarikat besar-besar. Sebab apa? Rezeki masing-masing. Jangan hairan bila budak yang tak habis sekolah pun jadi kaya-raya. Tak payah sibuk dengan kebanggaan yang tak sudah dengan sekeping ijazah tu. Perempuan yang ada ijazah, dah kahwin pun tetap juga jaga anak-anak dan memasak kat dapur, kan? Sikap perkara pertama, baru orang nampak orang ada ijazah walaupun masuk dapur, orang akan kata, dapur dia takkan sama macam dapur orang yang tak ada ijazah. Kalau sikap tak betul, tu yang dapur ada ijazah dan tak ada ijazah jadi sama saja malah lebih teruk hapraknya!

Kesimpulannya,
Tak akan berada ditakuk yang sama. Tak akan ada nasib tetap sama walaupun segulung ijazah tidak menjadi milik kita. Jangan sombong dan berlagak dengan sekeping kertas itu jika kita tidak tahu menggunakannya dengan betul. Tak guna kata orang tak ada pelajaran kalau orang tu sikap dia betul, orang yang belajar ada master pun tetap kalah juga. Hakikatnya, sikap tu paling utama. Bila kita tak ada sikap yang betul, bila ada pelajaran pun sama macam tak ada pelajaran. Sama macam orang yang tak tahu berfikir. Malah kadang-kadang lebih teruk dari yang tak ada pelajaran sebab baik buruk pun tak tahu nak beza..benda memalukan diri sendiri pun boleh-boleh tak nampak.. Jangan kan tentang hal-hal kerja.Tentang hal-hal peribadi (percintaan, kehidupan, persahabatan) pun dah macam orang yang tak ada pelajaran lagi bagus, lagi cantik, lagi hebat kalau perangai sewel macam tu.


Nota : Ijazah yang berisi dengan Ijazah yang "kosong", kita boleh nampak.


P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~


With Love,

Monday, July 16, 2012

Aku chubby since kerja kat DJ

tik.. tok.. tik.. tok.. tik.. tok..

Jam sudah menunjukkan jarumnya ke angka 5. Dari jam 2 pagi aku terbangun sampailah ke saat ni, aku tak reti nak titun. Perut aku rasa lapar pula..teringat kat McD depan DJ (LB02). HAHA. Muka aku ni dah kena cop dengan huruf M dah. Hali hali Mekdi...Muka i dah chubby since kerja kat DJ! >.<

BUKTI aku sudah CHUBBY!
Sebenarnya aku rasa kekok berblogging semula ni. Aku dah banyak lupa tentang blog! Oomaagaaadd...HAHA. Sekarang ni pun dashbord blogger dah berubah. Tak macam duludulu. Nuffnang pun aku tak letak lagi. Atuyaii...macammana macammana?

Takapa lah, lupakan dulu nuffnang..nanti ada masa aku letaklah nuffnang kat blog aku yang tak seberapa ni.

Ramai kawankawan tertanyatanya aku dah hilang kemana. Hilanglah sangat. Aku kat Labuan je weyh. Lepas resign kat Parkson, aku pindah kerja kat Petronas Methanol (Sub-con under PMB). Bila aku tak dapat nak 'hidup' kat Petronas Methanol meskipun gajinya TIPTOP! , aku tukar kerja lagi. Sedarlah aku, gaji TIPTOP macam mana pun kalau jiwa tak ngam tak kemana juga! HAHA. Tak dapat nak bayangkan macam mana aku sekiranya aku terus stay kat sana. Kerja memang senang macam kacang..tapi HATIKU TETAP BUKAN MILIK PETRONAS METHANOL. Haha...selamat tinggal Petronas =)

Then, sekarang bermula lah hidup aku di DJ, Airport Labuan. Gaji tak sehebat Petronas tapi boleh tahan menarik hati aku nieyh. Kalau ikutkan cerita sebenarnya, aku di DJ ni langsung tak rancang. Pergi apply sukasuki, pergi interview pun naktaknak je masa mulamula tu. LastLast aku masuk kerja juga kat DJ. Tujuan hanya nak kumpul duit untuk sesuatu yang aku suka! HAHA. Well, tengoklah sampai mana cerita aku kat DJ ni.

Setakat ni, aku dengan kawankawan DJ luarbiasa bergelaktawa..semua pun OKE! Kadangkadang ada la juga macammacam drama. LUCU!

Kerja kat airport ni seronok juga! HAHA..

Kawankawan yang still tertanyatanya, aku kerja kat airport sekarang. Kalau umur panjang, jumpa la tu kat airport...toeng! HAHA. Kalau tak jumpjumpa juga bila korang ke Airport, AKU DAH CHAU CIN CHAU LA TU dari DJ...

BYE.

Aku,

Anda Mungkin Mahu Baca Ini

30 Days Blog Challenge (31) 8Share (1) Ana Cikey (1) Android Game (2) ANTV (1) Apa itu SEO (5) Aplikasi Facebook (2) Assign Jobs (2) Bazaar Ramadhan (1) Beats Pill (1) Begleri (1) Belajar Musik (1) Belajar Petik Gitar (1) Berita (7) Blog Sofinahlamudin.com (16) Blogwalking (14) Buat Duit (12) Buku Kegemaran (2) Cabut Gigi (1) Catatan Harian (66) Catatan Kota Kinabalu Februari 2016 (1) Catatan Kota Kinabalu Oktober 2015 (1) Celebration (37) Cinta (8) Clash Of Clan (3) Congratulations (2) contest (3) Contest SEO Eridy (5) Dentist (1) Despicable Me (2) Diary 2014 (2) Drama (1) Dunia Blog (82) Eat That Frog By Brian Tracy (5) Elken (7) Encik Mohd Nasyit Md Nooh (124) Favourite Song (27) Fidget Spinner (1) FikAyuWedding (1) Fitness (3) Forex (8) Fotografi (2) Game (9) Gigi (1) Giveaway (3) Hand Spinner (1) Happy Birthday (2) Hari Malaysia (1) Hari Raya Aidilfitri (4) Header (1) Headset (1) Hobi (8) Hobi bersama suami (5) Indonesia (1) Info Kecantikan (1) Info Kesihatan (10) Islam (3) Jejak Paranormal (1) Jump Rope (2) Karya Sofinah Lamudin (2) Kashaka (1) Kawan (17) Keluarga (15) Kenalan Baru (5) Kerja Makan Gaji (3) Ki Prana Lewu (1) Kisah Realiti Sofinah Lamudin (11) Kota Kinabalu (4) Kreatif (16) Kundasang (1) Labuan FM (1) Lawak (1) Left 4 Dead 2 (3) Lelaki (5) Lepak (1) Logo (3) Lukisan (1) Maze Runner (1) Melancong (1) Melukis (1) Minions (1) Motivasi (37) Movie (10) Nuffnang (1) Old Town White Coffee (1) Only Sophee.lz Dote (42) PC Games (3) Pendapat Peribadi Sofinah Lamudin (1) Permainan (1) Personaliti (7) Pokemon Go (2) Produk Mary Kay (1) Projek (5) Puan Sofinah Lamudin (19) Q One Speaker (1) Rakan Blogger (20) Ramadhan Al-Mubarak (11) Ramping dan langsing (1) Ranau (1) Random Post (13) resepi (4) Review Produk (4) Review Tahun 2016 (1) Ronda K.K (1) Sabah (1) Saya dan Ramadan 2013 (34) Saya dan Ramadan 2015 (2) Scorch Trials (1) Search Engine Optimization (5) Segmen Blog (12) Sejarah (1) Senaman (1) Seni (1) Sentimental Post (10) Shaklee Supplement (1) Sherina Munaf (5) Si Awak dan Si Saya (7) Skipping Jump Rope (2) Skuter (1) Slim 7D (1) Smartphone Game (1) Sofinah Beauty Consultant Mary Kay (1) Sofinazz (3) Sofinazz Anniversary (1) Sophee Studio (1) Suami Isteri (6) Supplement (1) Suri rumah (1) Tahun Baru 2016 (1) Tahun Baru 2017 (1) Tempat Menarik (1) Tentang Dia (25) The Secret (3) Thumb Chucks (1) Tips (1) Traveling (1) Troll (5) Tutorial (2) Tutorial Tudung (2) Tutorial Tudung Halfmoon (1) Wanita (4) Warna-Warni Kehidupan (3) Workout (3) WP. Labuan (8)