Ketahui Personaliti,Kerjaya,Sikap, dan Kecenderungan Kita Melalui Kiraan Metafizik Tarilh Lahir

Personaliti Berdasarkan Pengiraan Metafizik Tarikh Lahir

Assalammualaikum Readers, Hai hai hai apa khabar semua. Sorry lama tak tulis entry. Aiseyh ayat macam blog ni power dan ramai peminat je k...

Showing posts with label Kota Kinabalu. Show all posts
Showing posts with label Kota Kinabalu. Show all posts

Sunday, July 30, 2017

Perjalanan Sehari ke Ranau dari Kota Kinabalu, Sabah

Assalammualaikum Bloggers dan Readers,

Hi guys! How are you today? SUNDAY kan.. Hangout ke? Sekarang sedang lepak dengan husband kat tempat biasa (Oldtown Labuan). Disebabkan laptop ikut sekali melepak, maka kita gunakanlah Si Laptop ni menulis something kat blog. Hahaha!

Awal bulan yang lepas, kami stay kat Kota Kinabalu. Disebabkan stay hampir dua minggu kat sana, tiba-tiba husband kata nak sewa kereta (Padahal boleh guna Uber atau Grab car). Ni mesti ada plan bagus ni. Keh keh keh...

Rupanya nak jalan ke Kundasang-Ranau.

TAPI, malangnya tak jumpa pula ejen sewa kereta yang betul-betul boleh dipercayai. Kami cari area bandar KK je la. Tak pula cari bersungguh sangat. Nak tahu kenapa tak bersungguh? Sebab terjumpa satu ejen tu katanya nak sewa kereta kena deposit RM2,000 sebuah kereta. Giler ke! Kepala hotak dia kot berjambul. Deposit mahal gila dari harga sewa. Hahahahahaha! Ntah betul ke tidak minah tu.

SO, kami pun malas la fikir pasal kereta sewa dah. Tapi, Plan ke Ranau TETAP ON!

Kepada yang belum pernah ke Ranau tapi ada plan nak ke Ranau menggunakan pengangkutan awam, boleh try cara kami ni (Sangat sesuai untuk yang single, jenis suka aktif, tak bawa banyak barang).

Pada 09 Julai 2017, kami ke stesen bas dan teksi di area Dataran Merdeka Kota Kinabalu pada jam 7.45 Pagi. Mula-mula nak naik bas ke Ranau tapi tukar kepada teksi sebab harga beza RM1 sahaja.

Harga bas ke Kundasang/Ranau dari Kota Kinabalu = RM19.00
Harga teksi ke Kundasang/Ranau dari Kota Kinabalu = RM20.00

Plan kitorang nak stop kat Pekan Kundasang. Tak nak direct ke Pekan Ranau sebab nak singgah ke DESA DAIRY FARM,KUNDASANG dan WAR MEMORIAL,KUNDASANG.

Dalam perjalanan ke Pekan Kundasang, udara betul-betul sejuk. Kiri kanan banyak betul warong-warong kecil Sinalau Bakas. Hahahaha! Non Muslim confirm singgah ni. Dan..kawasan ni sangat banyak gereja berbanding Surau/maslid. Dalam observation saya, satu saja surau yang saya nampak. Tak tahu la kalau terlepas pandang.

Sebelum sampai ke Pekan Kundasang, Kita akan nampak KINABALU PARK (Perjalanan dari Pekan Kundasang ke Kinabalu Park ialah 20 minit). Kalau nak singgah dulu kat sini pun boleh (Tapi, nak ke Pekan Kudasang dari sini, korang kena panggil Grab Car, OK! Sebab pemandu teksi takkan tunggu sebab dia nak hantar penumpang lain ke Pekan Kundasang atau Pekan Ranau on time).

Kami tak singgah Kinabalu Park. Next time la..

Masa yang diambil dari Bandar Kota Kinabalu ke Pekan Kundasang adalah 2 Jam. Sampai sahaja kami ke Pekan Kundasang, terus cari restoren. Pergh! Lapar gila...

Lepas makan, direct cari transport untuk ke DESA DAIRY FARM,KUNDASANG. Kami tak cuba guna Uber atau Grab Car kat sini. Kami just random cari sesiapa yang ambil upah hantar orang ke tempat yang nak dituju.

Semasa berada di Pekan Kudasang, kita akan nampak banyak kereta parking kat area berdekatan dengan Tandas Awam Kundasang. Bawah Bukit (Kalau naik teksi atau bas ke Pekan Kundasang, akan diturun kan kat bustop atas bukit..so,kalau nak cari kereta yang bawa ke DESA DAIRY FARM,KUNDASANG, turun ke bawah bukit sikit kat area kereta banyak parking - boleh tanya kat orang yang ada kat situ).

ATAU...
Boleh hubungi nombor telefon ini : +6010-8117347 (Transport jenis catar).
Harga - RM60 untuk 1 hingga 6 orang.
Bermaksud..
1 orang = RM60 (Pekan Kundasang - Desa Dairy Farm - Pekan Kundasang)
2 orang = RM60 (Pekan Kundasang - Desa Dairy Farm - Pekan Kundasang)
3 orang = RM60 (Pekan Kundasang - Desa Dairy Farm - Pekan Kundasang)
4 orang = RM60 (Pekan Kundasang - Desa Dairy Farm - Pekan Kundasang)
5 orang = RM60 (Pekan Kundasang - Desa Dairy Farm - Pekan Kundasang)
6 orang = RM60 (Pekan Kundasang - Desa Dairy Farm - Pekan Kundasang)

Tak kisah la korang hanya seorang diri ketika tu, dia tetap caj RM60 sebab ni jenis catar. Kalau korang bereenam, memang untung sebab bayar RM10 sahaja seorang.

Disebabkan kami just berdua, means, RM30 la sorang. Tapi, husband bayar untuk saya! HAhaHAha..

Korang try la tawar menawar dengan pakcik driver ni, kot-kot lucky day kan. Mood dia baik ke apa...Kami tawar dapat la RM50 pergi balik (Pekan Kundasang - Desa Dairy Farm - Pekan Kundasang) .

Kundasang View.

THEN, perjalan ke DESA DAIRY FARM,KUNDASANG tu kira-kira 10 minit la macam tu tak termasuk jammed kat gate masuk. Sampai je kat gate ada satu pondok tiket. Bukan masukk free tau, kita bayar pula RM5.00 satu orang untuk masuk DESA DAIRY FARM, KUNDASANG.

Tiket DESA FARM.

Kat dalam, pemandangan memang cantik. Jangan tak bawa kamera! RUGI. Memang cantik ala-ala Switzerland. Hehe! Ambil gambar, borak,jalan-jalan, makan ais krim kat dalam ni , tak cukup 15 minit. Minta pakcik jemput selepas 1 jam macam tu. Tapi kalau korang jenis nak shoot photo ala-ala modeling tu, ambil la masa banyak sikit kat dalam. 1 jam tak cukup plak nanti.




Korang boleh buat photoshoot wedding kat sini. But bayar lebih sikit kat pihak DESA DAIRY FARM,KUNDASANG.




Bercerita mengenai Aiskrim, Harga dalam RM6.90 kalau tak silap. Aiseh! Lupa lah... tapi bawa la RM10 seorang time korang gi beli aiskrim tu. HEHE. Saya pilih perisa Coklat. Kalau korang nak original ada juga.

Saya punya CHOCOLAT, of course!

Selepas 1 jam kat dalam DESA DAIRY FARM, kami pun keluar dan balik ke Pekan Kundasang. Kat Pekan Kudasang, ada satu tempat cantik boleh dilawati iaitu WAR MEMORIAL, KUNDASANG. Siapa berjiwa patriotik dan minat dengan history, datang la singgah kat WAR MEMORIAL, KUNDASANG sebelum meneruskan perjalanan ke Pekan Ranau.



Err...saya ni jiwa history ni kurang sikit. Gagagaga! Tapi, minat photo-photo..so, apa lagi. Ni la peluang buat koleksi photo banyak-banyak dengan husband.

BFF! :)

Tak sampai 1 jam dalam War Memorial, Kundasang sebab tempat tu tak la besar sangat.




Tak tahu la dia excited kenapa... hahaha!

Then, kami ke bustop di mana tempat kami diturunkan oleh teksi semasa sampai ke Pekan Kundasang tadi.

Kat situ, tunggu bus...

Tik tok tik tok tik tok...

Jika korang bertuah, korang dapat la awal. Kalau kurang bertuah, lambat la jawabnya. Ngeh...

Alhamdulillah bertuah sungguh kami berdua ni. Cepat dapat bas. Kami pun gerak ke Pekan Ranau. lalala~

Harga Bas dari Pekan Kundasang ke Pekan Ranau adalah RM4.00 seorang. Perjalanan ambil masa 20 minit sahaja kalau naik teksi atau kereta sendiri. Kalau naik bas,bergantung ke mana driver bas singgah. Time kami ni, driver bas siap singgah ke sekolah berasrama lagi. Hantar budak sekolah.

Apabila sampai kat Pekan Ranau, kami terus cari transport untuk ke PORING HOTSPRING,RANAU pula.

Pekan Ranau

Haaa...Yang ni ada isu sikit. Disebabkan kami ke Pekan Ranau ni hari AHAD, maka transport jadi terhad! Tak ramai pemandu teksi/bas yang rajin pada hari Ahad di Pekan Ranau. Diorang bercuti.

So, kami pun cari transport yang available pada petang tersebut. Sama juga lah ceritanya macam kat Pekan Kudasang tadi. Naik transport jenis catar. RM80 pergi balik.

Kata pemandu transport tersebut, dia tawarkan harga murah iaitu tambah RM5 untuk singgah ke satu tempat menarik nama "IKAN JINAK" sebelum ke PORING HOTSPRING,RANAU.

Kami tak plan nak ke "IKAN JINAK", so..kami tolak je. Sebab - tak bawa selipar dan pakaian yang sesuai pun. Takkan pergi tengok "IKAN JINAK" dari tepi kolam je. Ngihihi.. nak juga la turun kolam kan. Tak pe la. Next time ye pakcik.. kekeke...

So, kami pun direct ke PORING HOTSPRING, RANAU. Kat PORING ni, korang boleh mandi manda air panas kalau nak. Saya? TAK MUNGKIN. hehe...aktiviti mandi manda memang bukan saya.

Harga tiket masuk adalah RM3.00 seorang sahaja. Kat dalam sangat cantik! Siapa minat hiking dan pemandangan hijau, sila datang sini. Tak menyesal. Kalau nak mandi manda, jangan lupa bawa kelengkapan mandi.



Kat PORING HOTSPRING, RANAU, kami berdua target jambatan gantung. So, kami direct ke situ..OK! Nak masuk kat dalam kawasan jambatan gantung tak boleh bawa kamera kalau tak bayar.



Disebabkan kami just bawa kamera handphone, so, kategori kamera kami adalah 'Digital'.

Kamera Digital = RM5 seorang.

Harga DRON dan VIDEO CAM lain lagi.

Sebelum naik jambatan gantung, kena hiking dulu. Kalau tak biasa, confirm lutut bergegar sebelum naik jambatan. Hahaha!



Konon-konon berani..hahaha!

Kira-kira 30 hingga 40 minit, akhirnya kami habiskan hingga penamat. And then, macam biasa foto-foto dulu kat situ.

OH YA! Actually, ada taman rama-rama sebelum ke jambatan gantung. Nak masuk ke taman rama-rama kena bayar tiket lain pula. Saya nak masuk tapi tak sempat. Sebab taman rama-rama tutup jam 4 petang.

Apabila dah settle jalan-jalan kat PORING HOTSPRING, RANAU....kami pun balik semula ke Pekan Ranau. Dalam perjalanan ke Pekan Ranau, hujan lebat. Mujurlah, masa sampai ke Pekan Ranau, tak lebat sangat.

Actually, kami tak rancang nak bermalam kat Pekan Ranau. So, kami pun cari teksi atau bas untuk ke Kota Kinabalu semula.

Seperti yang saya tulis kat atas, isunya adalah kami jalan-jalan ni hari AHAD. So, transport awam agak kurang memberangsangkan pada hari AHAD ni tambah-tambah hujan. Memang agak tidak menentu la jadual petang transport awam kat Pekan Ranau. So, kalau nak juga balik Kota Kinabalu pada malam HARI AHAD, make sure sebelum jam 4 petang. Disebabkan kitorang tak jumpa teksi dan bas yang available ke Kota Kinabalu, kami pun cari transport catar. Aiseyhman...Dia ambil kesempatan pula minta bayar RM300++. Seriusly? Hati-hati tau. Kalau jumpa orang macam ni jangan percaya. Dia saja nak ambil kesempatan buat duit poket kot-kot ada pelancong yang terdesak sangat nak ke Kota Kinabalu masa tu juga. Dari Pekan Ranau ke Kota Kinabalu hanya RM20 sekepala kalau naik teksi.



Dari kitorang bayar RM300++ kat orang tu, elok bayar hotel untuk 1 malam kat Pekan Ranau. Walaupun kitorang tak merancang untuk bermalam tapi Alhamdulillah kami memang dah prepare kalau-kalau terjadi sesuatu dan terpaksa bermalam. Baju memang dah ready.

Kami makan malam kat KFC, Pekan Ranau malam tu selepas check in hotel. Nama hotel kitorang malam tu ialah Alpha Inn. Harga pun bagus, RM88 sahaja semalam. Deposit RM30. So, total RM118. Deposit RM30 akan dikembali kepada kita selepas check out nanti.

Hotel Alpha Inn ni cantik, ada WIFI, ada TV dan ada juga ruang merokok kat anjung Hotel (SO, jangan cuba-cuba merokok dalam tandas..HAHA!). Saya terlupa nak ambil photo Hotel ni sebab dah penat sangat malam tu. Kekekeke... Lepas makan kat KFC, kitorang ke Supermaket berdekatan untuk beli makanan ringan dan barang-barang mandi.

Keesokkan harinya, ada feeling nak singgah ke Kinabalu Park tapi fikiran dah melayang kat Kota Kinabalu. Wahaha! So, cancel. Kitorang naik teksi RM20/seorang ke Kota Kinabalu selepas sarapan.



Jam 1:20 PM, kami pun sampai ke Kota Kinabalu semula. YeayHY!! Haaa... macam tu la perjalanan simple ke Ranau. Tak susah.. senang sahaja.

Semoga info yang saya share ni membantu korang.
Terima kasih sebab baca.
Jumpa lagi di lain entry.

With Love,
#Sofinah696 💕
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .


Sunday, January 1, 2017

Review Tahun 2016 - Ringkasan

Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

Alhamdulillah, Allah kurniakan nafas baru untuk kita semua dengan memberi kesempatan membuka lembaran baru di tahun baru 2017!

Selamat tahun baru 2017 saya ucapkan kepada semua blogger-blogger Malaysia. Tidak kira blogger baru atau lama, full time atau part time, blogger making money atau pun yang suka suki...

Saya check catatan lama blog ni untuk tahun lepas (2016). Dalam kesibukan tahun 2016 yang masih terasa sampai ke hari ni, langsung tiada niat pun nak mencatat atau menulis begitu sedikit. hahaha! Well, 7 entry sahaja untuk tahun 2016. Walhal, banyak aktiviti yang boleh dikongsikan tahun lepas. Banyak juga tips dan benda baru yang boleh dituliskan di sini.



Bila disebut "Benda Baru"...
terfikirlah saya sendirian sambil menaip (Sendirian? Husband kat sebelah sebenarnya ni. Hahaha!).
Terfikir dan tersedar bahawa, disebabkan benda baru tu lah terbengkalai blog ni sepanjang tahun 2016.

Fokus lari ke arah perkara-perkara lain tetapi walaupun begitu, lari-larinya bukanlah tidak berfaedah. Alhamdulillah sangat berfaedah bagi saya. Berfaedah dan memberi kepuasan dalaman. Aiseyh! haha!

Tahun 2016, banyak yang saya bangkitkan semula.
Seperti...



Hobi lama saya, MELUKIS.
Buat revision dan berlatih semula untuk mengingat asas-asas lukisan yang pernah dipelajari dulu-dulu kala. Saya dan suami rajin menempah lukisan-lukisan dari pelukis-pelukis Sabah mahupun bukan, kami juga meluangkan banyak masa di kedai-kedai stationery, komik, buku-buku seni dan sebagainya.

Kalau duduk lepak kat mana-mana restoren, cafe atau perpustakaan, saya jarang buka laptop macam sebelum tahun 2016 (2012 hingga 2015).Tahun 2016, banyak pegang pensil, menconteng kertas dan melukis.

Memang spending time dengan lukisan lama giler. Aduh, nak siapkan lukisan lawa bagi orang yang macam saya ni, tidak pro dan masih merangkak, confirm berjam-jam. 1 hari tak cukup walaupun lukisan simple. Tapi ye laa, ada kemahuan, ada la jalannya kann kann...

Husband banyak support hobi melukis saya ni. Dia lah yang beri semangat untuk saya teruskan minat ni. Walaupun tak mendatangkan hasil mana. Eh? Maksud saya, tidak mendatangkan hasil kewangan yang mencurah-curah. Hasilnya ke arah lain seperti penambahan ilmu seni, keseronokan diri dan enjoy!



Selain tu, POKEMON GO! hahahahaa! sila gelak.
Tahun 2016 adalah tahun released game popular bernama Pokemon Go. Rasanya tak ada yang tak tahu tentang game ni. Saya dan suami start main ni kat Kota Kinabalu, Sabah. Memang game ni berjaya mengambil perhatian saya dan suami. Aduyai..tambah-tambah masa saya dapat tahu game ni boleh guna Bluestacks, apa lagi, kat rumah memang main game ni. Lupa dah game lain seperti Clash Of Clan, Clash Royale dan game android yang lain. Stop hanya bila didapati saya sudah di soft banned gara-gara cheated main game ni.

Selain dari Pokemon Go, saya dan suami juga spending time to much dengan layan game LEFT 4 DEAD 2 sementara menunggu signal trading. Game ni, game lama.. memang ramai tahu game ni, game apa. Yang tak tahu lagi, confirm bukan jenis indoor, ulat buku atau memang tak suka layan game.

Tahun 2016, saya tutup group signal trading forex di bawah jagaan saya. Hahaha! Saja nak bercuti setahun dari melayan orang lain. Nak layan diri sendiri. Kehkehkeh... Lagipun husband bagi greenlight kan, apa lagi! Huhahuha la...



Saya TRADING FOREX for myself sahaja sepanjang tahun 2016. Untung-rugi sendiri-sendiri punya feeling. gahaha...

...sambil-sambil tu jugak, saya BUAT DUIT melalui minisite-minisite yang saya create sendiri diinternet sebagai kedai saya yang tidak kelihatan di dunia realiti. Ni salah satu aktiviti saya tahun 2016. Ah saya jual apa? hmm... nanti la saya cerita panjang-panjang bab yang itu.

Tahun 2016 juga sangat meriah menonton MOVIE. Tak kira lah di pawagam mahupun movie yang saya download dari internet secara percuma. Layan dengan husband semua movie tu sampai muntah. hahaha! Ada juga movie yang saya layan berulang-ulang. Tak jemu! sebab minat.

Selain dari aktiviti-aktiviti di atas, saya sebenarnya banyak MENYUSUN-ATUR SEMULA MINDA dan MENTAL sebab awal tahun 2016, ayah saya dah pencen. Duduk rumah 100% - tidak bekerja dan tidak mempunyai apa-apa pendapatan. Sebagai anak perempuan yang sudah berkahwin, perkara ni membuat otak dan cara untuk mengimbangi rutin harian dan kehendak suami dan keinginan diri sendiri agak tidak teratur. HAhahahahaha! HahahHAHAHA! HAHAHA!

Memang ibarat kapal sedang belayar tenang, tiba-tiba dihempas ombak besar di lautan. Tiba-tiba, bagaikan ada tembok depan mata sekali lagi yang sedang cuba menghalang-halang saya untuk melangkah lebih jauh ke depan.

Apa-apapun, Alhamdulillah...sesi menyusun-atur semula minda dan mental berjaya dilakukan. In Shaa Allah tahun baru 2017 akan lebih memudahkan lagi segala urusan, impian, matlamat dan cita-cita.



Tahun 2016 juga, saya menambah ilmu PHOTOSHOP. Tak banyak - tapi boleh la. Nak belajar dan berlatih photoshop pun perlukan masa. Berjam-jam depan PC. Kalau tak minat, confirm, hari ni buat, esok tak nak buat dah. haha! Selain tu, masa kena banyak bagi kat latihan sahaja. Kalau tak, tak dapat buat. Sebagai isteri yang kena buat kerja dalam rumah, kalau dah sentuh photoshop, memang macam sibuk 10 orang anak. Padahal semua masa diperuntukan kepada photoshop - sampai siap! Sekurangnya 4 jam 1 sesi latihan. Belum tambah client contact - Layan client kejap. Masak dan makan dengan husband - layan makan kejap. Cuci baju - layan cuci baju kejap. 4 jam belum tentu siap 1 sesi edit gambar. Hahaha. belum tambah yang silap edit lagi. Nak buat correction tu, kadang-kadang kena start over. Tapi, macam yang saya kata tadi, ada kemahuan ada jalan. hehe..! 4 jam tak cukup tak apa, 4 hari saya akan teruskan buat. hehe.

Ada satu lagi aktiviti saya tahun 2016. FITNESS DAN JUMP ROPE dengan suami! Tapi, nampaknya saya bocor selepas raya 2016. Tak gerak sampai habis tahun 2016. Haha! Tak apa, In Shaa Allah saya sambung tahun 2017 ni. Walaupun saya terbocor, Alhamdulillah husband still ON sampai hari ni. Dia terus buat aktiviti workout dia walaupun saya tak join sebelah dia. Dia workout, saya melukis.



Oh ya! Tahun 2017, saya ada PET baru. Chokey namanya. Walaupun hanya seekor kucing. Boleh tahan buat saya huru hara. Hahaha! Boleh la dikatakan bahawa dia seekor kucing jantan yang nakal dalam rumah. Dia suka bermain. Kadang-kadang penat nak layan. Kalau saya tak layan, husband yang layan. Kalau kami berdua tak layan, ayah saya yang layan. Kadang-kadang semua orang tak layan. Dia akan main sendiri. hahaha... Kadang-kadang sampai dia pergi tido je. Kwang3.




Selain dari melayan kerenah pet, saya juga melayan kerenah si DALILA DAMIA. Hahaha... Anak cousin yang selalu bertandang ke rumah walaupun mak dia tak bagi. Kecik lagi. Dia ni, kalau lama tak jumpa saya - boleh rindu sampai nangis-nangis. Kalau ada pisang kat atas meja, kalau hilang, dia la yang amik tu. Wahaha!

Hobi yang ditambah pada tahun 2016 ialah MENGUMPUL MAJALAH keluaran terbaru daripada MOY PUBLICATION ialah Majalah Bekazon. Selain dari Bekazon, saya juga start membeli majalah Gempak semula selepas berhenti bertahun-tahun lamanya.

OK! Saya rasa sampai di sini dahulu entry saya kali ni.
Entry pertama untuk tahun 2017! hahaha!
Selamat tahun baru 2017!
Semoga lebih bersemangat dan semoga segala urusan kita pada tahun ini dipermudahkan oleh Allah!
Amiin...

With Love,
#Sofinah696 💕
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .


Saturday, May 7, 2016

Hari Lahir Encik Suami di Kota Kinabalu,26 Februari 2016

Assalammualaikum WBT blogger and readers,

Last update blog ni, Januari 17, 2016. Sejak Februari hingga sekarang, saya sibuk. Blog ni hanya sempat di update wajah baru nya sahaja. Yellow theme!! :) macam mana? Comel tak? Kebelakangan ni, banyak spending time untuk benda-benda yang penting-penting belaka,salah satunya spending time di dunia realiti, bukan maya-maya punya hal.. Nak blogging dan blogwalking tak sempat nak buat. Online tu memang laa online. Dah kerja saya pun memang Online Marketer dan Forex Trader. Memang ngadap komputer juga... cuma, ngadap komputer untuk benda lain. Makin dewasa, makin berlambak idea untuk majukan diri. Idea tanpa tindakan, sia-sia belaka. Jadi, saya stop sementara waktu untuk blogging kat sini.

...huhu! sibuk kan jadi orang dewasa ni. HAHAHA! (teringat plak masa kecik kecik).

hm..Tak perasan. Cepat betul masa. Sekarang dah bulan Mei,2016. hee hee.. so, now saya nak sambung blogging dan blogwalking.. ngehehe!

So now, saya nak story cerita bulan Februari,2016. 26 Februari 2016 lepas, saya dan Encik Suami stay kat Kota Kinabalu time tu. So apa lagi, celebrate birthday Encik Suami kat sana laa..

Gambar tak berapa nak banyak sangat, hahaa...sebab kitorang terkejar-kejar masa. Nak ke sana, nak ke sini. Kamera dilupakan..and may be I have no mood depan kamera this time.. Aish,haha..

Time tu, kami memang melantak movie haha... maklumlaa. Panggung wayang bukan tak ada kat Labuan..cuma, panggung wayang kat Kota Kinabalu tu lagi mantop! ngeh...

Sambil-sambil celebrate birthday Encik Suami, kitorang pun menyelam sambil minum air. Kat sana open class forex trading sikit. Sempat jadi "formal" sekejap. On birthday dia plak tu. huhu...


Bluray player

Alhamdulillah! Tahun ni saya murah rezeki dan berkesempatan untuk belikan hadiah yang lebih bagus dari tahun lepas untuk Encik Suami. :)

We are lucky too sebab sempat beli versi yang ini. Boleh buka You Tube HD dan facebook juga. Yang penting ada internet.

Ayah dan mami pun sempat wish birthday menantunya juga!! heehee! THANKS MAMY & DAD!



MAMY & DAD bagi hadiah barang fitness kat Encik husband. Hehe! SWEET MAMY & DAD!

26 Februari 2016 tu, kitorang berpakaian formal untuk class forex. Lepas settle class, kitorang singgah ke Hypermall 1Borneo sempena hari lahir Encik Suami ni. Aiseh... ter-throwback semua kisah-kisah 2012-2013...




1Borneo, tempat lepak, dating, movie, shopping, tempat kitorang spending time berabis as bestfriends kaw kaw. err...GF/BF la tu..bahasa tapis-tapis skit. kihkihkih...pokoknya, susah senang kami ada kat sana.

Teringat kat TOWER B.
Teringat kat RESTOREN APPLE.
Teringat kat K-BOX.
Teringat si KEMBAR.
Teringat HALL MOVIE.
....semuanyalaaah! termasuk tandas2 nya sekali. HAHA!

Throwback gambar-gambar kat KK, 2012-2013...

ish.. nampak gemuk kan saya? huhu...pipi bolat.

Semasa kat 1 Borneo. kami round mana-mana yang sempat. Kedai POPULAR tak pernah dilupakan. Cuci mata dengan buku-buku, stationery...oh Heaven sungguh.

Sempena birthday encik suami ni, diet-diet tu terlupakan dulu. hahaha! makan mana yang nak makan.. kui kui kui...

Enjoy, lepak, jalan berhari-hari ikut suka hati....
Pastu jumpa client lagi di hari yang lain....



Sebelum balik Labuan, sempat ke teratak pelukis Sabah, Halim Batak dan Kartunis Binjai (Ujang) untuk berurusan lukis melukis.

....dan saya mengambil peluang untuk membeli JUMP ROPE Reebook paling idaman sekali!

Yang kuning biru saya punya, yang pro form
Encik husband punya. Jump Rope ni jenis speed punya.
Siapa yang minat jump rope dance,
atau...fitness speed jumpa,
yang ni la - TERBAIK!

Kalau ikutkan hati, nak lama lagi kat KK tu. Malas nak balik Labuan awal-awal...tapi, apakan daya, urusan kat Labuan bukan seketul dua tapi.. berlambak! huwargh!

My wish, semoga Encik suami panjang umur, murah rezeki, kaya dunia akhirat dan sentiasa dilindungi Allah.

Aamiin...

Terima kasih kerana membaca.
Jumpa lagi di lain entry.











Tuesday, October 13, 2015

Catatan 9 hari di Kota Kinabalu, Sabah. | 30 September 2015 | Hari Pertama

Assalammualaikum bloggers dan readers,

30 September yang lalu, kami (saya dan suami) ke Kota Kinabalu lagi. Jalan-jalan, lepak-lepak, shopping, kelas forex, menonton wayang, masuk keluar kedai dan sebagainya. hehe!

Kota Kinabalu, tempat yang bukan juga kali pertama ke sana dan bukan juga kali terakhir ke sana tapi anytime, bila-bila kalau kami nak. hehehe! Tak jauh dari Wilayah Persekutuan Labuan juga. Tempat di mana susah senang kami dulu bersama..tempat dating kitorang paling feeling..tempat kami mengenal hati budi masing-masing. Tempat di mana, kami tahu BETAPA PENTINGNYA BERSAMA. Ada masalah fix sama-sama. Ada salah faham, komunikasi sama-sama..Salah seorang susah, stay di sini dan bantu..

Kota Kinabalu ni, boleh dikatakan tempat favourite Encik Suami. Maka, jadi tempat favourite saya juga lah. Hehe!

Dengar khabar, shopping mall baru dah buka kat Kota Kinabalu. Apa kata melawat Kota Kinabalu..hehe..

Seawal jam 6 pagi, kami bersiap dan naik Ferry Wawasan Perdana ke Menumbok. Harga Ferry Wawasan Perdana dari Labuan ke Menumbok masih RM2.50 per person (Separuh harga). Sampai ke Menumbok, kami naik bas Express ke Kota Kinabalu. Harga bas Express dari Menumbok ke Kota Kinabalu adalah RM18.00 per person. Ini harga latest. Weehee..

Kira-kira 3 jam, kami pun sampai dengan selamatnya di Kota Kinabalu. Okeyh, perkara pertama dalam kepala adalah, check in hotel. Kepada traveler yang nak harga bajet untuk Hotel, korang boleh ke area Kampung Air. Kat Kampung Air, korang boleh dapat harga hotel bajet. Kat area Segama ada juga..Area Sinsuran ada juga. Dalam RM65-RM100 untuk double room. Tapi, kalau korang jenis traveler yang cerewet sikit, kikikikiki... korang pergi je mana-mana Hotel yang gah bangunannya. 5 Star ke, 3 Star ke. Senang je tu..asalkan tak full.Tapi kalau korang jenis tempah online, boleh booking terus sebelum sampai ke Kota Kinabalu.

Soal keselamatan, area Kg.Air tu ada kedai-kedai 24 jam..memang orang masih ramai lalu lalang kat area tu malah akan ada Polis Peronda sepanjang malam. Selain tu, terdapat pondok polis juga. So, don't worry..

Kalau kat area Segama atau Sinsuran, kawasan tu ada sunyi sikit kalau malam. Sebab kedai 24 jam tak ada kat situ. Jangan jalan seorang diri. huhu!

Kalau saya, buat masa ni perangai masih pentingkan duit untuk shopping,makan,jalan-jalan dan tempoh lebih dari 3 hari 2 malam kat Kota Kinabalu berbanding untuk stay di hotel mahal. Ngiahaha! So, saya ketepikan dulu hotel gah, saya nak stay lama kat Kota Kinabalu jadi kami pilih hotel biasa.

Yang penting, hotel tu selamat, selesa, ada aircond, ada air panas dan WI FI. TV tak penting. Kami tak akan tengok TV kat hotel.

Jadi, kami stay kat Hotel Monaco City. Faktor stay kat sana ialah..
1. Dekat dengan Center Point (Shoping Mall tertua dan popular di Kota Kinabalu) - Boleh tengok wayang, boleh makan, ada kedai buku Popular dan ada tempat sesuai untuk jumpa Client in case tiba-tiba nak jumpa.
2.Dekat dengan kedai 24 Jam seperti 7Eleven - In case kalau tiba-tiba perlukan makanan atau minuman tengah malam.
3.Dekat dengan Maybank dan CIMB - Senang nak withdraw duit atau menguruskan hal-hal perniagaan.
4.Dekat dengan Pasar Malam - Senang nak cari ole-ole untuk member atau keluarga.
5.Dekat dengan Pakcik Teksi - Senang nak kemana-mana.
6.Ada WI FI.
7.Harga Double Room hanya RM60 + RM30 Deposit - Boleh stay lama-lama.
8.Dekat dengan Restoren Islam 24 Jam - Senang untuk sarapan,etc.

Selesai check in, kami makan Tengahari kat Center Point. First day dah keluar duit shopping baju. Aduih...terjejas jiwa..haha! Tapi agak sukar dikawal.

Hmm..disebabkan kami dapat tahu Shopping Mall Imago dah buka, dari Center Point kami terus ke Imago. Kami jalan kaki je dari Center Point Ke Imago. Tak jauh sangat. Kira-kira 20 hingga 30 minit dah sampai. Rugi laa naik teksi.. (Kalau bab yang ni memang kami kedekut sikit), lagipun, jalan kaki tu exercise.. dan saya boleh ambil kesempatan ambil gambar apa sahaja yang saya nampak sepanjang perjalanan. Kalau naik teksi? Tak boleh, kan..

Sampai je Imago, kami terus masuk dan tengok-tengok.. Cantikk lahh! Kalah Suria Sabah Shopping Mall. hmm..rasanya saya nak cakap 1Borneo pun dah nak kalah dah. hahaha!

Jalan-jalan dalam tu, round-tengok-singgah.

Paling lama lepak kat kedai buku Popular. Kami berdua ni bertuah sikit - memang dua-dua suka kedai buku. Stay lama dalam tu tak ada masalah. Kebetulan, selain dari suka buku, saya suka dengan stationery. Hah! Tambah la suka masuk dalam kedai Popular tu.

Kat Popular, En.suami cari marker pen untuk lukis komik. Alahai..round punya round, tak juga jumpa-jumpa..dia nak sangat kaler grey tu. Untuk buat background dan ton komik. Tak apa, cari tempat lain nanti.

At last, En.suami beli buku bertajuk "Unlimited Power" oleh penulis barat - saya lupa namanya. Penulis tu adalah salah seorang penulis favourite En.Suami. Dia memang excited boleh tambah koleksi buku dia lagi.

Saya pula ambil kesempatan beli hadiah member kat kedai popular.

Selesai jalan-jalan, sana sini..lapar pula. haha!

Kami turun ke Basement, kat sana semua makanan, Food Court laa tu.. Ada pelbagai makanan, Big Apple ada, Uncle Bob ada, KFC, Pizza, Kenny Rogers, Sushi, Chicken Rice Shop, dan banyak lagii..

Pilihan kami? Chicken Rice Shop. Lepas makan, keluar dari Imago.
Balik Hotel, rehat.

Photo kami sepanjang hari pertama.

uh..i'm not feminin..

ituu diaa..haha..

Saya suka wall ni...nak ada macam ni arr nanti..

Terserempak pula ngan member..jadi, amik gambar la buat kenang kenangan. Haha!

Giant BFF..

erm...muka saya kemek kat sini kann..arggghhh...tak apala..upload je laa...nobody perfect kann. haha!

Cair saya tengok EnSuami...hihihihi :p

Saja posing depan kedai tu...mana tau dapat beg batman satu.

Mall ni luas. Amik je gambar - nobody care punya.

Maze Runner - Scorch Trials dah tengok kat Labuan. Amik gambar je la..huwahuwa...

Hasil Photography di hari pertama.









Settle day one.
Thanks sudi baca.
Jumpa lagi next entry.












Anda Mungkin Mahu Baca Ini

30 Days Blog Challenge (31) 8Share (1) Ana Cikey (1) Android Game (2) ANTV (1) Apa itu SEO (5) Aplikasi Facebook (2) Assign Jobs (2) Bazaar Ramadhan (1) Beats Pill (1) Begleri (1) Belajar Musik (1) Belajar Petik Gitar (1) Berita (7) Blog Sofinahlamudin.com (16) Blogwalking (14) Buat Duit (12) Buku Kegemaran (2) Cabut Gigi (1) Catatan Harian (66) Catatan Kota Kinabalu Februari 2016 (1) Catatan Kota Kinabalu Oktober 2015 (1) Celebration (37) Cinta (8) Clash Of Clan (3) Congratulations (2) contest (3) Contest SEO Eridy (5) Dentist (1) Despicable Me (2) Diary 2014 (2) Drama (1) Dunia Blog (82) Eat That Frog By Brian Tracy (5) Elken (7) Encik Mohd Nasyit Md Nooh (124) Favourite Song (27) Fidget Spinner (1) FikAyuWedding (1) Fitness (3) Forex (8) Fotografi (2) Game (9) Gigi (1) Giveaway (3) Hand Spinner (1) Happy Birthday (2) Hari Malaysia (1) Hari Raya Aidilfitri (4) Header (1) Headset (1) Hobi (8) Hobi bersama suami (5) Indonesia (1) Info Kecantikan (1) Info Kesihatan (10) Islam (3) Jejak Paranormal (1) Jump Rope (2) Karya Sofinah Lamudin (2) Kashaka (1) Kawan (17) Keluarga (15) Kenalan Baru (5) Kerja Makan Gaji (3) Ki Prana Lewu (1) Kisah Realiti Sofinah Lamudin (11) Kota Kinabalu (4) Kreatif (16) Kundasang (1) Labuan FM (1) Lawak (1) Left 4 Dead 2 (3) Lelaki (5) Lepak (1) Logo (3) Lukisan (1) Maze Runner (1) Melancong (1) Melukis (1) Minions (1) Motivasi (37) Movie (10) Nuffnang (1) Old Town White Coffee (1) Only Sophee.lz Dote (42) PC Games (3) Pendapat Peribadi Sofinah Lamudin (1) Permainan (1) Personaliti (7) Pokemon Go (2) Produk Mary Kay (1) Projek (5) Puan Sofinah Lamudin (19) Q One Speaker (1) Rakan Blogger (20) Ramadhan Al-Mubarak (11) Ramping dan langsing (1) Ranau (1) Random Post (13) resepi (4) Review Produk (4) Review Tahun 2016 (1) Ronda K.K (1) Sabah (1) Saya dan Ramadan 2013 (34) Saya dan Ramadan 2015 (2) Scorch Trials (1) Search Engine Optimization (5) Segmen Blog (12) Sejarah (1) Senaman (1) Seni (1) Sentimental Post (10) Shaklee Supplement (1) Sherina Munaf (5) Si Awak dan Si Saya (7) Skipping Jump Rope (2) Skuter (1) Slim 7D (1) Smartphone Game (1) Sofinah Beauty Consultant Mary Kay (1) Sofinazz (3) Sofinazz Anniversary (1) Sophee Studio (1) Suami Isteri (6) Supplement (1) Suri rumah (1) Tahun Baru 2016 (1) Tahun Baru 2017 (1) Tempat Menarik (1) Tentang Dia (25) The Secret (3) Thumb Chucks (1) Tips (1) Traveling (1) Troll (5) Tutorial (2) Tutorial Tudung (2) Tutorial Tudung Halfmoon (1) Wanita (4) Warna-Warni Kehidupan (3) Workout (3) WP. Labuan (8)