Showing posts with label Projek. Show all posts
Showing posts with label Projek. Show all posts

Tuesday, March 25, 2014

RememberingMH370 and My Projek Story

Assalammualaikum.

Sebelum saya nak cerita panjang dan melalut macam-macam, saya nak cakap bahawa.........
Saya tahu berita baru-baru ini agak perit didengar oleh keluarga penumpang dan anak kapal #MH370. :'(
Hati saya rasa......
hmm......



....apa pun yang saya rasa, siapa lah saya kalau dibandingkan dengan keluarga mangsa. :'(
Semoga roh penumpang dan anak kapal tenang di sana.

Kepada isteri yang menanti suami, ibu menanti anak, sahabat menanti sahabat, anak menanti ayah, adik menanti abang, abang menanti adik........., semoga tabah dan redha.

hmm....

tak sanggup nak ambil tahu semua ni... Tidakkkk! :'( Oke stop. Saya rasa, sedih.

The end.

---------------------------------

Kembali kepada story di mana tujuan saya blogging pada pagi ini. Saya nak cerita betapa hebatnya peniaga-peniaga kuih muih yang bergelar suri rumah dan ibu di luar sana.

Kenapa saya tiba-tiba cakap macma tu ?

Seorang ibu yang mencari wang ringgit untuk menyara dan membeli keperluan hidup sendiri (tak kisah la apa status dia tu, janda, ibu tunggal, suami isteri bukan orang senang dan sebagainya), dengan menjual kuih atau berniaga atau menjaja, atau berniaga..sangat tabah orangnya. Luar biasa sungguh suri rumah yang cuba untuk mendapat pendapatan sampingan sendiri dengan menjual kuih tu..

Saya memang nampak ramai dah yang berjaya dengan bisnes kuih muih ni. Tapi bila saya compare dengan ibu ibu atau wanita yang bukan berniaga makanan, bukan menjaja, bukan menjual kuih dan makanan di luar sana.. betapa indahnya kehidupan mereka... kerja ada kawan, boleh bergaya, tak perlu ada gangguan lain ketika bekerja seperti anak, anak buah, TV, internet dan sebagainya.

nak tahu tak?

betapa berbezanya menjadi penjual kuih dengan menjadi pekerja kat luar. Saya baru dua hari dah rasa macam pertama kali masuk kerja lepas SPM dulu. Tu pun rasa macam lebih hebat cabarannya jual kuih dari kerja jadi promoter kat shopping kompleks. haha.

Cabaran wanita menjadi penjual kuih.

1.Kena bangun awal pagi apatah lagi jual kuih yang makan masa macam donut (dah agak dah kan mesti saya sebut donut. he he... dan dari hantar kuih tadi saya belum tdo pun.)
2.Tidur tak cukup. Siapa kata senang jadi suri rumah? kena basuh pakaian, kena kemas rumah, kena masak, kena menyapu, kena menjemur pakaian, kena lipat pakaian, kena buang habuk, kena kemas bilik, kena buat kuih pelanggan tempah.....
3.Tak boleh rehat selagi semua barang-barang kat dapur belum kemas dan cuci selepas buat kuih terutamanya macam saya kerana.. bila mami saya bangun saja dari tidur tengok dapur macam tongkang pecah, besen kat sana, pisau kat sini, sudu bersepah, planta letak situ, gula belum masuk botol, tepung terbang sana sini, Elok telinga tu disediakan awal-awal dengan kekuatan menerima bebelan seorang ibu. haha.
4.Kena berpuasa untuk layan internet. :p
5.Kena bersabar ketika tangan dah lenguh menguli tepung.
6.Kena lah akur bila jualan tak seperti yang dijangka.
7.Kena beli barang dua tiga kali....barang yang sama.
8.Kena cari cara untuk menghantar kuih ke lokasi penghantaran. Tak kisah lah guna basikal ke, jalan kaki ke atau tumpang kereta jika tak ada kenderaan sendiri.
9.Banyak dugaan seperti tidak berdisiplin.
10.Gangguan daripada anak buah dan sebagainya.

Tu je kot...

So nak cerita pula kelebihan wanita menjual kuih.

1.Jadi rajin gila sebab kalau tak rajin nanti tak ada lah jualan.
2.Kurang tido dan terhindar daripada masalah gemuk.haha.
3.Kreatif sebab kena buat sesuatu untuk melariskan jualan.
4.Tidak membuang masa sebab masa itu emas untuk menghasilkan lebih banyak kuih.
5.Cergas.Sebab kena buat kerja cepat-cepat.
6.Menepati masa sebab kalau lambat hantar kuih, akan mengalami kerugian.
7.Ada la duit sampingan sikit untuk beli barang keperluan jika ada untung.
8.Lama-lama boleh jadi handal bab-bab kuih muih sebab selalu buat benda yang sama.
9.Boleh hadiahkan kuih kat jiran sebab dah terer buat kuih.

Cerita saya hari ni, saya tido jam 2 pagi...tido lewat sebab sediakan doh atau tepung untuk donut sebanyak 60 biji. Jam 3 saya bangun semula untuk goreng donut, celup donut dengan coklat dan packing semua..Tak sempat nak buat sandwich.. donut pun dah buat saya tak cukup tangan dan kaki.

Lepas tu saya hantar kuih ke 2 lokasi pada jam 6 pagi. Harapnya kuih jualan hari ni habis terjual. Amin. Kemudian, sebelum balik terus ke rumah, saya hantar kuih Anna Abel. hehe...

then baru saya pulang rumah. Tak boleh tido lagi.. mami dah bangun dah.. so saya kena settlekan dapur tu kilat kilau gitu...bila dapur dah siap kemas,saya pergi breakfast... kemudian saya rasa mengantuk dan nak tido. Tapi herannya, saya buka lappy dan blogging. haha......

Semoga jualan kuih saya habis hari ni. Amin.







Alhamdulillah :)

With Love,



Monday, March 24, 2014

Waktu ni juga la..

Assalammualaikum.

Baru je siap buat donut dan sandwich...
Huhu... waktu busy ni pula 'masalah wanita' kunjung tiba -_-

Tapi tak apa la ... kerja dah settle lepas ni boleh rehat..



oke ker?

With Love,



Sunday, March 23, 2014

Projek Minggu pertama bersama Donut dan Sandwich yang comel

Assalammualaikum.

Tajuk kemain macam pro je buat donut kan? Projek donut? huhu.. banyak nak study lagi soal donut yang nak dipelbagaikan ni.

Tapi.. walau bagaimanapun, esok saya tetap,wajib, kena, paksa untuk menghantar donut untuk test power jualan. Kalau ikutkan family saya, semua pun kata oke. Tu selera kat sini, orang luar kita tak tahu, nak taknak saya kena hantar juga esok. Tapi.......

Tadi, masa pulang rumah dari piknik dan beli barang dengan Encik Tunang, kazen belah rumah dah siap cakap, "weyh, ko jual la kat aku donut ko.." wah wah... stalk blog dan FB puan Anna Abel nie. hehe. Thanks 4 support me. In Shaa Allah, esok setapau donut saya jual special-special untuk dia. Orang pertama jadi customerh kena serve like a Queen. hakhak. Bulan customer pertama sahaja, In Shaa Allah seterusnya dan seterusnya :) Amin44x.

Alaa... kang la sambung cerita donut kan. :p
Saya nak share cerita hari ni. Saya ajak Encik Tunang pergi piknik kat tempat biasa, Waterpark Labuan. Alhamdulillah Encik Tunang pun oke saja nak pergi sana hari ni. Walaupun boleh la dikatakan berpeluh juga kalau pergi sana dari Stesen bas. hee hee.. Sorry la Encik Tunang, Cik Tunang buang tebiat nak piknik jauh-jauh hari ni.. kereta masih "Sleeping Beauty" jadi, saya rasa ini masa yang baik untuk mengambil kesempatan untuk exercise dengan jalan kaki jauh sikit. ewahh :p

Seawal jam 7 pagi, saya dah semangat masak donut, nasi goreng dan telur dadar nak bawa untuk makan-makan kat tepi pantai.

TARAAA!! hehehe... ni donut of the day...
4 biji untuk Encik Tunang, 4 lagi untuk saya.
Tapi manis sangat macam susah pula nak habiskan..
Lepas ni test nipiskan coklat putih kat atas tuhh..
Rasanya macam coklat putih memang manis sangat la,
banding ngan coklat biasa kan ?

On the way nak ke Waterpark tu, saya dan Encik Tunang guna jalan sotkat.. haha... punyalah...


Kenalah merentasi jambatan tu... Kami lalu kat bawah jambatan tu je. Sempit kan kalau tengok dari luar ? sekali kat dalam banyak betul ruang.. Tapi boleh sakit pinggang juga la. -_-

Pas tu, bila dah kat sebelah tu, Aik? alam mana dah ni ? hahahaha.... punya la shortcut! Terus nampak orang berkhemah la, orang panggang2 la, orang pasang lagu kuat-kuat la... haha. Rasa macam masuk ke alam lain dah. :p

Harini cuaca panas siut beb. Peluh tak kering-kering. kui3x... tak terfikir nak ambil gambar banyak-banyak. Mana saya lagi dah guna DX, pakai lagi inner dalam, pakai lagi t-shirt haaaa... amik kau. >_<

Kami lepak makan-makan kat kerusi yang tak panas, comel je tengok Encik Tunang kena gigit semut api.. haha.. tu la buang tulang ayam merata.. :p

Then, kami pergi SHOPPING!! SHOPPING apa?

Kami shopping bahan-bahan untuk projek esok pagi buta. Sebelum jam 6 pagi dah kena siap semua ni.

SANDWICH TUNA!! >_<

DONUT!! :)

In Shaa Allah semuanya menjadi esok dengan doa semoga Allah murahkan rezeki kami. Amin....

Ni projek pertama kali saya. Akhirnya gerak juga. Dulu, tak pernah nak gerak. alasan? Kerja, tak ada masa...tak ada kawan....modal tak cukup.. tak pandai buat....nak memang nak layan ni, sebab aunty saya pun income tip top juga walaupun tak kerja beb. layan tempahan kuih dari orang ramai saja pun. In Shaa Allah , ni baru langkah pertama, Aunty saya tu dah jauh perjalanan. berbatu tak terkira :) . Alhamdulillah rezeki dia melimpah ruah... Dia buat biz bun dan pau(klik) , kek hari jadi, donut(klik) , kuih raya dan sebagainya...Dia memang SUPER ISTERI(klik) la beb. Buat biz dari rumah saja pun. Suami dia untung dapat dia tu.

Tapi kan, kemahuan ada tapi kalau tunggu sahaja, memang tak jadi apa-apa la. huhu -_- KLIK SINI untuk motivasikan diri anda untuk bertindak sekarang dalam apa jua impian ada.

Banyak nak buat sebenarnya ni, tapi sempat pula saya borak dan lepak kan kat belog saya ni. haha.... jom la p dapur buat persiapan Donut dan SandWich esok.. selebihnya, bangun subuh (pagi buta).

Sebelum tu, THANKS ENCIK TUNANG sebab bagi saya hadiah best hari ni... This is my fav!! Lama tak layan Milk Tea ni :)

Sayang kat Encik Tunang, Muah muah <3 :) Thx...


Oke, terima kasih sebab sudi baca :)
Nak offline dulu. Nanti sambung storey morey.. :)
Assalamm.

With Love,



Friday, March 21, 2014

Cabaran membuat Donut Topping pertama kali

Assalammualaikum.

Wahh! saya baru saja siap goreng dan kukus donut. -_- hehe.. macam dari petang tadi asyik cerita donut kan? Sebelum entry ni pun cerita pasal donut juga.

Saya nak share dengan korang cabaran nak buat donut. HAHA. Terutamanya orang macam saya yang main terjun je. Belajar donut ni takat tengok resepi yang ada di internet. Jadi, hari ni test buat donut macam "Try and error" la. hakhak.

Cabaran pertama.
Sukar untuk membuat bentuk yang perfect untuk pertama kali. (Bentuk bulat yang perfect!)

Cabaran kedua.
Nak cairkan coklat tu dalam fikiran rasa senang.Tapi bila dah lama-lama di tunggu, apahal lama sangat dia cair ni. Salah pilih coklat ke ni? huhu...lepas dah cair tu pula, kena la celup donut. Bila nak celup donut tu, kena cepat-cepat nanti coklat mengeras semula.

Cabaran ketiga.
Nak roti tu jadi lembut.. macam lembut Big Apple tuh.. awal-awal tak tahu menjadi ke tak . Dah masak baru boleh rasa.

Cabaran keempat.
Masa letak coklat kat atas donut tu, kalau boleh taknak la meleleh. Ni sana sini meleleh coklat. (Lebih cair kot)

Tu fakta untuk orang yang buat donut topping coklat buat pertama kali. Kalau dah rasa bengap tu, guna gula halus je la. haha. :p

Kat bawah ni pula adalah cabaran yang saya hadapi hari ini dalam membuat donut.

Cabaran satu.
Mak guna dapur. Bila saya nak masak donut saya? hehe.

Cabaran dua.
Anak buah nampak donut yang belum masak. Awal-awal dah macam nak makan donut tu. -_-"

Cabaran tiga.
Tak ada acuan donut. Jadi bentuk macam muka orang kena penyakit Bell Palsy jerh..(Tak tahu apa benda tu? Boleh try google k.)

Cabaran empat.
Kena baca resepi dua tiga kali, nanti salah step. Belum hafal lagi. haha.

Cabaran lima.
Saya nak buat Mini Donut. Tapi yang jadi adalah Giant Donut. Salah saiz la... nak S tapi dapat XXL.

Cabaran enam.
Semasa menggoreng donut, Warna tak serata.

Macam tu la ceritanya.

Nak tengok tak donut senget? hehe. Senget-senget pun sedap tau! chewah.. serius. Tak tipu. Korang just follow je resepi yang saya share sebelum entry ini. KLIK SINI.

Nampak SWEET! dan sedap. Just bentuk dia lain macam :p

Tadi saya test dua cara masak. SATU, goreng. DUA, kukus. Tak sure pernah tak orang buat donut kukus. Saya dengan Encik Tunang saja nak rasa. hehe.

Yang goreng, kat luar keras dan rangup. Kat dalam lembut. Nyum~

Yang kukus, kat luar lembut. Kat dalam pun lebut. Rasa macam makan kuih pau la pula. :D

Yang guna oven belum sempat buat untuk hari ni. Mami saya simpan oven macam simpan harta karun. hehe. Esok-esok la saya ambik dan guna untuk projek buat kuih ni.

Sesi menggoreng.

Rupa dan warna donut yang sudah dikukus. Nampak macam belum di masak.
Tapi ni dah boleh makan. hehe.

Lepas ni nak test dan test dan test, lepas tu nak buat bisness.. hehehe... Makcik saya, dia buat bisness bun dan kuih pau kat kampung dia, dapat tempahan dari orang ramai dah.. Alhamdulillah rezeki dia mencurah-curah hasil dari Buat Bun dan Pau.

Kalau korang nak belajar buat bun dan pau, boleh KLIK SINI untuk baca dan belajar buat oke. Selamat mencuba! :)

Terima kasih sebab sudi baca :)

Wassalam.

With Love,



Thursday, March 20, 2014

Hari ni sesi buat donut ala-ala Big Apple

Assalammualaikum.

Bangun dari tido pagi tadi, saya dapat pesanan ringkas comel. "Selamat pagi...Buat donut hari ni k.." ^_^ hikhik...

Encik Tunang beri ingatan untuk projek mini donut.

Kebetulan, jam 4 petang tadi saya sorang-sorang kat rumah. Jadi, apa lagi, saya pun beraksi di dapur. EwahH.. haha. Sambil buat donut tu saya layan lagu-lagu Muse, Bruno Mars, Miley, Pink dan Katy Perry. Macam nak bergelek kat dapur tuhh :p

First thing ialah...kamera kena bawa ke dapur. hahaha. Jadi blogger ni kamera tak boleh tinggal.

Perkara pertama saya buat mengumpul semua bahan-bahan yang diperlukan untuk buat donut.



Wah semangat semangat.. he he... Yang asas wajib ada, Tepung gandum, Telur, Yis, Susu Cair, Butter, Gula, Garam. Kat gambar ada Coklat, Coklat Putih, Cream-O, tabur-tabur kalerfull tuu (lupa la plak namanya hehe..) dan kacang Gajus tu untuk last.. Yang tu untuk tambahan sahaja. Ikut suka mulut kita nak buat macam mana. hikhik...

Lepas tu saya persiapkan dulu bahan-bahan tu.. mesin halus kacang, cream-o dan gula kasar..



Tengok proses menggelek tepung kat bawah ni... hikhik... wah..


Bila dah sampai ke tahap nombor 3 tu, kalau korang tumbuk pun boleh rasa sakit tau. haha :p

Korang nak cuba juga tak buat donut ni? Korang KLIK SINI untuk baca bahan-bahan dan caranya sekali k.

Info lain : Resepi Bun dan Pau (Nak buat untuk bisness pun boleh. Suka-suka pun boleh).

Saya buat ikut resepi ni, saya dapay buat 10 biji donut.. kalau korang buat lebih besar saiznya daripada saya punya, korang akan dapat sikit. Kalau nak buat banyak, bahan-bahan tu kena tambah ikut kesesuaian korang oke. :)

Ni proses peraman kedua. Saya sedang tunggu masa nak goreng 5 biji...
dan 5 biji lagi nak masak guna oven . :)

SENYUM SOKMO!!



With Love,



30 Days Blog Challenge (31) 8Share (1) Ana Cikey (1) Android Game (2) ANTV (1) Apa itu SEO (5) Aplikasi Facebook (2) Assign Jobs (2) Beats Pill (1) Belajar Musik (1) Belajar Petik Gitar (1) Berita (7) Blog Sofinahlamudin.com (14) Blogwalking (14) Buat Duit (12) Buku Kegemaran (2) Cabut Gigi (1) Catatan Harian (66) Catatan Kota Kinabalu Februari 2016 (1) Catatan Kota Kinabalu Oktober 2015 (1) Celebration (35) Cinta (8) Clash Of Clan (3) Congratulations (2) contest (3) Contest SEO Eridy (5) Dentist (1) Despicable Me (2) Diary 2014 (2) Drama (1) Dunia Blog (81) Eat That Frog By Brian Tracy (5) Elken (7) Encik Mohd Nasyit Md Nooh (121) Favourite Song (27) FikAyuWedding (1) Fitness (3) Forex (8) Fotografi (2) Game (9) Gigi (1) Giveaway (3) Happy Birthday (2) Hari Malaysia (1) Hari Raya Aidilfitri (3) Header (1) Headset (1) Hobi (7) Hobi bersama suami (5) Indonesia (1) Info Kecantikan (1) Info Kesihatan (10) Islam (3) Jejak Paranormal (1) Jump Rope (2) Karya Sofinah Lamudin (2) Kawan (17) Keluarga (14) Kenalan Baru (5) Kerja Makan Gaji (3) Ki Prana Lewu (1) Kisah Realiti Sofinah Lamudin (11) Kota Kinabalu (3) Kreatif (16) Labuan FM (1) Lawak (1) Left 4 Dead 2 (3) Lelaki (5) Lepak (1) Logo (3) Lukisan (1) Maze Runner (1) Melancong (1) Melukis (1) Minions (1) Motivasi (37) Movie (10) Nuffnang (1) Old Town White Coffee (1) Only Sophee.lz Dote (42) PC Games (3) Pendapat Peribadi Sofinah Lamudin (1) Personaliti (8) Pokemon Go (2) Produk Mary Kay (1) Projek (5) Puan Sofinah Lamudin (16) Q One Speaker (1) Rakan Blogger (20) Ramadhan Al-Mubarak (10) Ramping dan langsing (1) Random Post (13) resepi (4) Review Produk (3) Review Tahun 2016 (1) Ronda K.K (1) Sabah (1) Saya dan Ramadan 2013 (34) Saya dan Ramadan 2015 (2) Scorch Trials (1) Search Engine Optimization (5) Segmen Blog (11) Sejarah (1) Senaman (1) Seni (1) Sentimental Post (10) Shaklee Supplement (1) Sherina Munaf (5) Si Awak dan Si Saya (7) Skipping Jump Rope (2) Skuter (1) Slim 7D (1) Smartphone Game (1) Sofinah Beauty Consultant Mary Kay (1) Sofinazz (3) Sofinazz Anniversary (1) Sophee Studio (1) Suami Isteri (6) Supplement (1) Suri rumah (1) Tahun Baru 2016 (1) Tahun Baru 2017 (1) Tempat Menarik (1) Tentang Dia (25) The Secret (3) Tips (1) Traveling (1) Troll (5) Tutorial (2) Tutorial Tudung (2) Tutorial Tudung Halfmoon (1) Wanita (4) Warna-Warni Kehidupan (3) Workout (3) WP. Labuan (8)