Showing posts with label Puan Sofinah Lamudin. Show all posts
Showing posts with label Puan Sofinah Lamudin. Show all posts

Sunday, April 2, 2017

Tidak Mampu

Bila kita tidak mampu untuk melakukan sesuatu,
Jika TIDAK BERANI untuk menyalahkan diri sendiri.
Tidak mengapa.
Sekurang-kurangnya, TIDAK MENYALAHKAN orang lain.

Semua yang sudah berlaku hanyalah takdir.
Perkara yang sudah pun berlaku.

Tidak mungkin ada kembalinya.
Apatah lagi teknologi mesin masa.
Biarlah ia berlalu.
Pergilah pergi jangan datang kembali.
Lupakan.
Redhalah.
Pasrahlah.

Setiap hujan, akan muncul pelangi.
Tiada pelangi selepas hujan tidak mengapa.

Kerana pasti ada yang lebih baik dari pelangi.
Seperti Ulat yang buruk menjadi rama-rama.
Ibarat Kaktus yang tajam mengeluarkan bunga.

Setiap usaha yang tidak menjadi bukan salah kita.
Malah bukan salah sesiapa.
Tetapi itulah yang dipanggil KERJA TUHAN.
Tidak mungkin ada tandingannya di dunia.
Meski kuat manapun tenaga kita.
Walau hebat bagaimanapun ilmu pertahanan.
Akan tetap kecundang dengan ketentuanNYA.

Tidak pernah wujud satu cerita..
Setiap apa yang kita mahu dan pilih,
maka itulah pilihan Tuhan.
Melainkan itulah keizinan Tuhan.

Jika bukan sekarang, tidak mengapa.
Berjaya kemudin tiada bezanya.
TUHAN tidak akan selamanya tidak memberi.
Mungkin esok,mungkin lusa.
Sabar itu indah.
Pasti akan tiba masanya.
Tepat pada masanya.

Tidak semua perkara 100% dalam kawalan kita.
Kadangkala hanya perlu lepaskan dan biarkan ia berlaku.
Seadanya.











Disangkakan begitu,Rupanya begini

Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

Hi,

Gambar hiasan semata-mata.
Sebagai mercu tanda blog ini.
Hahaha!
Best jugakla menulis pendek-pendek dalam blog. Tak payah fikir banyak macam nak tulis karangan 300 patah perkataan atau lebih. Ngiahaha. Kebiasaan, memang peragai tulis panjang lebar. Kadang-kadang huraian keterlaluan. I feel like that la. Tak sure jugak. So, rasanya mulai saat ni, saya nak tulis entry pendek,simple dan senang sahaja untuk blog ni.

Ntahla.

Since dah mood blogging tak berapa nak ghairah sangat ni. Setiap kali nak tulis, simpan draft. Lepas tu, lupa. Lepas tu buruk sampai tahun depan. Pasal? tak tahu nak sambung apa dah. Ngihngih.. Blogging pun kena ada maintanance. Kalau tak, jadila macam saya ni. ON/OFF blogging. Satu tahun tak sampai 10% pun entry.

..tapi tengokla.

Mana tahu ada mood nak tulis panjang lebar next time.huahua.

Well,
Nak cerita apa?

Hmm...SALAH SANGKA.
ya. tula tajuknya.

Manusia ni mempunyai akal dan fikiran serta otak. EQ,IQ dan seumpamanyalah.
MEMANG! penuh dalam kepala, dengan pelbagai teka-teki. Sangkaan dan andaian.

Masa sekolah menengah dulu, pernah cikgu kata - Jangan pernah buat andaian.

Kenapa? Sebab..setiap teka-teki akan dihuraikan menggunakan andaian. Setiap andaian yang dipercayai BENAR, maka itulah sangkaan.

SANGKAAN ini adalah RACUN.
Buruk padahnya bila berlakunya SALAH SANGKA antara manusia.

Pelbagai cara salah sangka akan berlaku.
Pemerhatian kita terhadap orang lain.
Tindak-tanduk orang lain.
Bahasa pertuturan orang lain.
Air muka orang lain.
...and so on la... 😀

Setiap salah sangka itu akan berlaku dengan pantas dan mudah.
Jika kita tidak faham orang tersebut. MUNGKIN, bukan tidak faham..
TETAPI TIDAK MAHU FAHAM.
..ertikata lain? PENTING DIRI all the time, all the thing..and bla bla.

Setiap teka-teki,andaian dan sangkaan jangan pernah untuk dipercayai.
Meskipun ia datang dari diri sendiri.

Bersangka baik tidak pernah merugikan kita kecuali kita pentingkan diri.
Ibarat HANYA KITA sahaja yang wujud dalam dunia.
Seolah-olah HANYA KITA yang terbaik.

Biarlah.

Biarlah mereka.

Biar kita sentiasa peka untuk berbaik-baik dan berbuat baik.
Dermalah. Sedekahlah. Jangan peduli mereka menipu miskin.
Jangan peduli mereka scam anak yatim.

Lupakan dan redhalah jika tertipu.
DOSA bukan kita punya.
DUNIA bukan milik kita.
Segalanya 100% HANYA sementara belaka.
PAHALA tetap ada atas kebaikan yang berlaku.
Kita bersangka baik dan percaya mereka, itulah kebaikan.
Mungkin nampak bodoh. Tetapi tidak bagi Tuhan.

Bantulah, tolonglah jika perlu..
Jangan dipeduli jika tidak dibalas.
Jangan dipeduli mereka tidak menghargai kita yang sudah membantu.
Bukan itu tujuan kita membantu.
Tapi fikirlah..
Kelak kita juga perlukan bantuan.
Tidak semestinya bantuan dari manusia yang pernah kita bantu.
Mungkin rezeki pahala bakal dimiliki oleh orang yang lain pula kerana membantu kita.


..dan PERCAYAlah..setiap bantuan kita ada NILAInya.
YAKINlah..ALLAH pasti membalasnya.
Jika tiada balasannya dalam dunia tidak mengapa.
MUNGKIN sebagai bekalan kita di akhirat.
Siapa tahu, itulah yang menyelamatkan kita dari azab?
Manusia dan dosa? tidak boleh dipisahkan.
Namun bukan bermaksud tidak perlu ada kebaikan untuk dilakukan.
Kita bukan IBLIS yang tiada baiknya.
Kita bukan malaikat mahupun Rasulullah yang tiada buruknya.

Salah sangka itu tidak diperlukan sama sekali untuk jadi bijak.
Salah sangka itu bukan sejenis berjaga-jaga.
Banyak bezanya dan ada caranya untuk berhati-hati.
Bukan dengan sengaja bersalah sangka tanpa mahu tahu sebab sesuatu itu berlaku.

Manusia pendiam,muram dan murung tidak semestinya sombong.
Manusia muram tidak semestinya marah.
Manusia banyak soalan tidak semestinya penyibuk.
Manusia sentiasa senyum tidak semestinya tiada masalah.
Manusia balik lewat tidak semestinya pergi kelab malam.
Manusia tidak bekerja tidak semestinya malas.
Manusia berpakaian lusuh tidak semestinya miskin.
Manusia yang ditinggalkan tidak semestinya penjahat.
Manusia yang curang tidak semestinya gatal.
Manusia suka berlawak bodoh tidak semestinya gila.

Semua yang berlaku sentiasa bersebab.
Pastikan tahu sebabnya sebelum berprasangka.

IKHLASlah.
IKHLASlah...pasti hati akan tenang meskipun hidup tidak dihargai manusia lain.
Kerana...manusia adalah manusia. Kita semua manusia. Semuanya sama.
Susah senang semua merasa. Tertekan masalah dan ekonomi adalah sama.
PERCAYA atau tidak orang kaya pun ada susahnya yang kita tidak sedarpun, miskinnya kita, kita tidak pernah ada masalah yang mereka ada.

Bersangka baiklah.
Tiada ruginya.
Malah, berpahala.
Itulah ganjarannya.

Takut dan berhati-hati itu perlu dibezakan dengan bersangka buruk.

Inilah syarat kalau nak bahagia.
Bukan bila jadi kaya semata.

Sebab, biasanya bersangka buruklah punca mood baik jadi buruk.
Bila mood buruk - baik,lawa,molek,bersih,cantik,positif, malah indah macam mana sekalipun depan mata kita tak akan pernah nak sedar. ITU LAH KERUGIANNYA YANG SEBENAR-BENARNYA.

elok bila sedar sebelum hilang indahnya.
menyesal kemudian tiada kemana.
peritnya hati tiada tanggungnya.

OK.
See u next entry.










Berani Faham

Assalammualaikum readers and bloggers,

Hi,

Gambar hiasan semata-mata.
Sebagai mercu tanda blog ini.
KuangKuangKuang...
Ini bukan cerpen. Lagipun since dah 18 tahun tinggalkan sekolah. 100% tak ingat langsung format tulis cerpen. meh~ Maklumla, dah makin menua. kihkih. Alasan kemain ni..

Hmm. Hahaha..

Just idea bergolek datang untuk menulis something.

FAHAM. Tak, bukan. Maksud saya, 'Faham' tu lah tajuk topik kali ini.
Bila bercerita tentang faham memang seadanya akan payah.
Sebab, yang merasanya kita. Bukan orang lain.
Dalam banyak-banyak sesuatu, HANYA ALLAH sahaja yang tahu.
Untuk buat orang lain faham apa yang kita rasa dan apa yang kita fikir dan apapun tentang kita itu, COMPLICATED. Super complicated.
Kadang-kadang, orang mengajukan soalan mahupun pertanyaan..
Mengapa,Apakah,Bilakah,Siapakah..bukan bermaksud untuk faham pun.
HANYA untuk membuat kritikan,komen,dan paling teruk kesimpulan.
Parah lagi bila, demi kesimpulan yang teguh bagi mereka.
PALING TERUK semata-mata untuk meng-iya-kan apa yang ada dalam fikiran mereka.
Bila kita cuba jelaskan, tak pernah masuk dalam hati untuk merasa.
HANYA masuk dalam otak untuk dinilai dan singgah sementara dalam hati..
...dalam beberapa saat semata-mata dan ia akan berlalu hilang malah LUPA.
HATI KE HATI hampir tidak pernah wujud untuk perkataan FAHAM.
Pernah tak?
Bertengkar semata-mata untuk topik FAHAM?
"Kau tak faham aku!"
"Kau yang tak faham aku!"
Fitrah manusia memang ingin difahami dan diselami hatinya.
Sedih,Marah,Terkilan,Menyesal dan pelbagai perasaan emosi.
TAPI, tahukah anda bahawa FAHAM ini adalah sesuatu yang halus dan sukar disentuh.
Tidak pernah ada deria sentuh yang berjaya untuk MEMAHAMI.
Tidak mungkin ada orang sekeliling kita FAHAM meskipun dijelaskan.
Dijelaskan untuk TAHU? ya.
DIjelaskan untuk FAHAM? tidak mungkin.
Sebagai manusia yang ada akal yang dianugerahkan oleh ALLAH.
Ada hati dan perasaan yang diberikan oleh ALLAH.
Cukuplah untuk MEMAHAMI orang lain.
Tidak perlu untuk difahami.
Apatah lagi, PAKSA orang untuk faham.
..kerana...
Tidak ada yang benar-benar BERANI untuk BERDIRI..
....di mana kakinya berada dalam kasut kita yang buruk dan busuk.

HANYA kasut merekalah sahaja yang wangi. Malah bersih untuk kaki mereka.

Pengorbanan itu memanglah perit tapi percayalah - ITULAH YANG PALING INDAH.
Selain memang kita memang tak mampu juga nak buat apa-apa melainkan berserah.

OK.
See u next entry.










Sunday, March 12, 2017

Selamat Ulang Tahun Untuk Encik Suami Tercinta

Assalammualaikum Readers and Bloggers,

26 Februari 2017 yang lepas is My husband's 29th birthday! 💋

Dear Husband, Selamat ulang tahun ke 29 tahun! hehe.
Thanks sebab jadi husband yang baik dan sweet.
Semoga rezeki lebih mencurah-curah tahun ini dan tahun seterusnya.
Semoga sentiasa sihat, dan panjang umur.
Semoga segala perancangan dan matlamat menjadi kenyataan.
Harap happy dan suka dengan celebration yang simple ni.
In Shaa Allah ada rezeki, kita celebrate lebih wonderfull! :)

"Without u i am nothing, with u i am something..
TOGETHER, WE ARE EVERYTHING!"

Love.
Your Wife.

Last year (2016), kami berada di Kota Kinabalu Sabah. Husband ada appointment dengan client on his birthday. hahaha! Memang tak celebrate on time la. Hadiah birthday pula saya bagi awal sebelum gerak ke Kota Kinabalu. So tahun ni saya memang nak sangat celebrate walaupun just kat Labuan.

Yeayy! saya excited sangat nak celebrate birthday husband dengan kek this year! In Shaa Allah tahun-tahun akan datang akan ada kek lagi. Saya tempah kek birthday husband 2 minggu sebelum date birthday. Perisa Yam Cheese favourite husband.


.....hmmm... BUT....ada but ye.. sebab..design kek 100% tak sama langsung dengan design yang saya harapkan. Kecewa sangat. Last minit baru kata "Sorry tak sama macam yang di-request".  Awal-awal tak cakap pun design yang saya request tu diorang tak boleh nak buat. Cakap awal tak apa, saya ok. Boleh tukar design lain yang 100% kita puas hati sama-sama. Tukang buat kek dapat untung, customer pula dapat happy,kan..

Kalau rasa-rasa design yang saya minta tu kena tambah upah, saya sanggup bayar. Tapi, dah la tak cakap terus terang. Time pick up baru buat ayat minta simpati "Sorry tak sama macam yang di-request". 😠

Bila dah jadi macam ni, customer nak bayar pun jadi tak ikhlas dan tak happy. Huwarrgghhh...

Tapi, on da day, saya just go on je dengan kek yang dah ada ni. hahaha! dengan harapan husband suka. Nasib baik flavor kek tu ok.. so saya consider ok la kek tu walaupun dah buat mood terganggu dan menyesal order kat kedai tu. Sedih rasa bila kureng menjadi design tu. Malah tak kemas pun.



Design kek tu melambangkan Fitness. Ada barbell dan dua pemberat yang bertulis 29KG yang membawa maksud 29 tahun. Husband struggle on Fitness since 2014. So kek tu, saya nak buat husband lebih bersemangat dan tanda sokongan dari saya dengan apa yang dia sedang usahakan.

Well...

Kedudukan "Happy Birthday Husband" pun bukan disitu sebenarnya. Hahahhahaa! Tulisan pun macam apa je. Jadi, bila design tu tidak menyampaikan mesej secara jelas melalui design memang kecewa la. Ingat ni nak bagi kek kat budak umo 1 tahun ke.. huhu..

Walau bagaimanapun, hari tersebut berjalan dengan lancar seperti yang dirancang kecuali kek. hehe.

Sebelum pick up kek, saya belanja Encik Husband, Mami dan Ayah KFC. Bawa balik rumah ayam KFC dan sebagainya sebab my mami dan ayah biasa memang malas nak keluar rumah since ayah dah pencen ni.So... makan kek dan KFC kat rumah.


Paling lawak on that day, Si Chokey pun minta ayam KFC juga. Dia terer sikit manipulated makanan ni. Dia tak makan langsung makanan dia yang dah disediakan kat mangkuk dia. Dia nak juga KFC. hahaha!

Lepas makan-makan dengan family at home, kami keluar semula. Jalan-jalan, lepak-lepak dan ajak husband beli magazine favourite dia. Belanja Oldtown dan sebagainya.


Plan asal nak tengok movie but cancel.. husband nak tengok hari lain. Labuan ni memang tak banyak sangat tempat yang boleh pergi. So, kami celebrate cara kami je. Spending time and happy together. 💕

Next time, In Shaa Allah nak buat plan yang lebih bagus untuk celebrate birthday husband. Tengok keadaan macam mana masa tu dan lokasi kat mana.

On 07 Mac 2017, hadiah dari saya untuk husband akhirnya sampai dari KL. Lewat 9 hari hadiah..huhu..tapi tak apa.. yang penting sampai dengan selamat. 😇

Oh ya! Ayah dan mami bagi hadiah birthday untuk husband awal pagi lagi on 26 Feb. Sweet banget.. 😄


Apa pun, Alhamdulillah sebab husband suka dan happy. :)











Sunday, February 12, 2017

Pengguna Mary Kay dan Beauty Consultant Mary Kay

Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

Berlalu lah sudah Januari untuk tahun 2017. Sambutan tahun baru cina juga baru sahaja berlalu. Tahun ayam kan? hehe. Anda tahun Ayam? Saya kuda.

Bulan Januari, saya sibuk dengan aktiviti trading currency(Forex), bina minisite dan website baru, buka group trading semula dan sibuk mengkaji sistem trading. Selain tu sibuk bagi signal kat newbies.

Sebenarnya sebulan tak cukup untuk siapkan projek Forex tu. Belum siap lagi. haha! Tapi saya dah gatal tangan nak blogging kat blog personal kesayangan saya ni.

Minggu lalu, 02 Februari 2017.
Satu kotak sebesar-besar meja di ruang tamu mengejutkan saya dan husband. Wah! cepatnya sampai barang-barang Mary Kay!


Dari tahun lepas lagi saya dah usha produk Mary Kay ni dari kawan lama. Dia salah seorang Beauty Consultant Mary Kay di Semenanjung Malaysia. Nama dia Sulwani. Member 1 kerja masa kat Diamoney Jewellery tahun 2012.



Saya berminat dengan produk make up Mary Kay seperti lipstik, eyeshadow dan sebagainya. Tak terfikir pula tentang Skin Care. Tapi...

Tapi...En.husband nampaknya lebih teruja dengan Skin Care produk Mary Kay sampai nak hadiahkan saya satu set skin care dari Mary Kay. Saya tak pernah pakai skin care. Bukan tak suka cantik tapi tak reti nak pakai dan tak sure fungsi dan sebagainya. Lagi satu, risau kulit tak ngam.

Bila husband nak saya tanya member lama ni tentang Skin Care Mary Kay, dia bertambah excited bila dapat tahu produk ni adalah produk berasaskan botanikal dan mineral (Semulajadi). Well, saya pun hilang risau bila produk tu okey alright! haha! Ye laa.. bukan tak biasa dengar produk skin care itu ini jadi benda bukan-bukan. Alhamdulillah, Allah jodohkan saya dengan Mary Kay ni dan terbuka lah hati. Chewah!

Apa yang ada dalam kotak tu? Kotak tu besar sangat macam tak percaya pula isi cuma skin care. Rupanya...



Ada handbag, buku, dan so on la..malas plak nak sebut satu-satu. Apply jadi Beauty Consultant sekali, tu yang banyak sikit barang dalam kotak ni.

Ada free gift 2pcs CC Cream dan 1 Lip Gloss. Happy nyerr!




03 Februari 2017, saya start pakai Skin Care Botanical Effect. Cleanse, Hydrate, Mask dan Freshen.


Cara pakai cleanse, first basahkan muka dan tangan. Picit clense pada jari hantu dan dot kan kepada 5 titik di area dagu, pipi, hidung dan dahi. Lepas tu start la urut membulat dari dagu ke pipi, dari hidung ke dahi (Elakkan bahagian lingkaran mata). Dah tu siap. Bilas la muka dengan air.

Masa mula-mula pakai cleance Botanical Effect Mary Kay ni, terkejut juga tak ada buih, hahaha. Rupanya memang tak ada buih.

Lepas pakai cleanse, saya terus saja pakai freshen. Cara pakai freshen senang saja. Tak makan masa lama. Spray kan sahaja ke kapas dan sapu dari dagu ke dahi.

Then, pakai hydrate. Guna hydrate sama sahaja macam pakai cleanse tu. Buat dot 5 titik kat hidung, pipi, dagu dan dahi. Rata kan hydrate seluruh wajah dari dagu hingga dahi.

Siap! hehe.

Mask? Mask saya pakai waktu malam. Sebab cadangan pakai adalah waktu malam. Dan tak perlu pakai tebal sangat. Buat dot macam biasa. Ratakan dari dagu hingga ke dahi (Elakkan bahagian lingkaran mata). Pakai mask ni dari 10 hingga 15 minit sahaja. Jangan bawa tido pula. hahaha! nanti kulit cepat jadi kering. Bila kulit kering kontang nanti potensi keluar jeragat. huhu! Selepas 10 hingga 15 minit tu, bilas muka sambil sental lembut dengan air ke arah atas perlahan. Jangan sental macam buat roti canai plak. hehehe! oh ya.. pakai mask ni 2 kali seminggu pun dah cukup.

Hmm.. since hari pertama pakai Botanical Effect Mary Kay ni, saya rasa wajah lebih fresh. Lebih-lebih lagi lepas pakai masker, rasa bersih kulit. Terasa sihat.

Healing proses ada juga la beberapa hari terutamanya 3 hari pertama seperti lepas pakai mask tu, rasa gatal sikit dalam beberapa saat lepas tu hilang. Kemudian, selepas 1 minggu ada keluar jerawat kecil kat bahagian dagu dan hidung. Kawasan muka lain tak ada.

So far so good la. Healing proses tu perkara biasa saja. Lepas 3 bulan In Shaa Allah dah ok ikut kesihatan dan kulit individu. Saya tak pernah pakai Skin Care yang ada kimia. Alhamdulillah senang sikit la proses penyembuhan. hehe.

Ok.. nanti story morey lagi tentang Mary Kay ni.

Cukup setakat ni dulu.

Terima kasih sudi singgah membaca di sini.

Happy Blogging dan Blogwalking!











Sunday, January 1, 2017

Review Tahun 2016 - Ringkasan

Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

Alhamdulillah, Allah kurniakan nafas baru untuk kita semua dengan memberi kesempatan membuka lembaran baru di tahun baru 2017!

Selamat tahun baru 2017 saya ucapkan kepada semua blogger-blogger Malaysia. Tidak kira blogger baru atau lama, full time atau part time, blogger making money atau pun yang suka suki...

Saya check catatan lama blog ni untuk tahun lepas (2016). Dalam kesibukan tahun 2016 yang masih terasa sampai ke hari ni, langsung tiada niat pun nak mencatat atau menulis begitu sedikit. hahaha! Well, 7 entry sahaja untuk tahun 2016. Walhal, banyak aktiviti yang boleh dikongsikan tahun lepas. Banyak juga tips dan benda baru yang boleh dituliskan di sini.



Bila disebut "Benda Baru"...
terfikirlah saya sendirian sambil menaip (Sendirian? Husband kat sebelah sebenarnya ni. Hahaha!).
Terfikir dan tersedar bahawa, disebabkan benda baru tu lah terbengkalai blog ni sepanjang tahun 2016.

Fokus lari ke arah perkara-perkara lain tetapi walaupun begitu, lari-larinya bukanlah tidak berfaedah. Alhamdulillah sangat berfaedah bagi saya. Berfaedah dan memberi kepuasan dalaman. Aiseyh! haha!

Tahun 2016, banyak yang saya bangkitkan semula.
Seperti...



Hobi lama saya, MELUKIS.
Buat revision dan berlatih semula untuk mengingat asas-asas lukisan yang pernah dipelajari dulu-dulu kala. Saya dan suami rajin menempah lukisan-lukisan dari pelukis-pelukis Sabah mahupun bukan, kami juga meluangkan banyak masa di kedai-kedai stationery, komik, buku-buku seni dan sebagainya.

Kalau duduk lepak kat mana-mana restoren, cafe atau perpustakaan, saya jarang buka laptop macam sebelum tahun 2016 (2012 hingga 2015).Tahun 2016, banyak pegang pensil, menconteng kertas dan melukis.

Memang spending time dengan lukisan lama giler. Aduh, nak siapkan lukisan lawa bagi orang yang macam saya ni, tidak pro dan masih merangkak, confirm berjam-jam. 1 hari tak cukup walaupun lukisan simple. Tapi ye laa, ada kemahuan, ada la jalannya kann kann...

Husband banyak support hobi melukis saya ni. Dia lah yang beri semangat untuk saya teruskan minat ni. Walaupun tak mendatangkan hasil mana. Eh? Maksud saya, tidak mendatangkan hasil kewangan yang mencurah-curah. Hasilnya ke arah lain seperti penambahan ilmu seni, keseronokan diri dan enjoy!



Selain tu, POKEMON GO! hahahahaa! sila gelak.
Tahun 2016 adalah tahun released game popular bernama Pokemon Go. Rasanya tak ada yang tak tahu tentang game ni. Saya dan suami start main ni kat Kota Kinabalu, Sabah. Memang game ni berjaya mengambil perhatian saya dan suami. Aduyai..tambah-tambah masa saya dapat tahu game ni boleh guna Bluestacks, apa lagi, kat rumah memang main game ni. Lupa dah game lain seperti Clash Of Clan, Clash Royale dan game android yang lain. Stop hanya bila didapati saya sudah di soft banned gara-gara cheated main game ni.

Selain dari Pokemon Go, saya dan suami juga spending time to much dengan layan game LEFT 4 DEAD 2 sementara menunggu signal trading. Game ni, game lama.. memang ramai tahu game ni, game apa. Yang tak tahu lagi, confirm bukan jenis indoor, ulat buku atau memang tak suka layan game.

Tahun 2016, saya tutup group signal trading forex di bawah jagaan saya. Hahaha! Saja nak bercuti setahun dari melayan orang lain. Nak layan diri sendiri. Kehkehkeh... Lagipun husband bagi greenlight kan, apa lagi! Huhahuha la...



Saya TRADING FOREX for myself sahaja sepanjang tahun 2016. Untung-rugi sendiri-sendiri punya feeling. gahaha...

...sambil-sambil tu jugak, saya BUAT DUIT melalui minisite-minisite yang saya create sendiri diinternet sebagai kedai saya yang tidak kelihatan di dunia realiti. Ni salah satu aktiviti saya tahun 2016. Ah saya jual apa? hmm... nanti la saya cerita panjang-panjang bab yang itu.

Tahun 2016 juga sangat meriah menonton MOVIE. Tak kira lah di pawagam mahupun movie yang saya download dari internet secara percuma. Layan dengan husband semua movie tu sampai muntah. hahaha! Ada juga movie yang saya layan berulang-ulang. Tak jemu! sebab minat.

Selain dari aktiviti-aktiviti di atas, saya sebenarnya banyak MENYUSUN-ATUR SEMULA MINDA dan MENTAL sebab awal tahun 2016, ayah saya dah pencen. Duduk rumah 100% - tidak bekerja dan tidak mempunyai apa-apa pendapatan. Sebagai anak perempuan yang sudah berkahwin, perkara ni membuat otak dan cara untuk mengimbangi rutin harian dan kehendak suami dan keinginan diri sendiri agak tidak teratur. HAhahahahaha! HahahHAHAHA! HAHAHA!

Memang ibarat kapal sedang belayar tenang, tiba-tiba dihempas ombak besar di lautan. Tiba-tiba, bagaikan ada tembok depan mata sekali lagi yang sedang cuba menghalang-halang saya untuk melangkah lebih jauh ke depan.

Apa-apapun, Alhamdulillah...sesi menyusun-atur semula minda dan mental berjaya dilakukan. In Shaa Allah tahun baru 2017 akan lebih memudahkan lagi segala urusan, impian, matlamat dan cita-cita.



Tahun 2016 juga, saya menambah ilmu PHOTOSHOP. Tak banyak - tapi boleh la. Nak belajar dan berlatih photoshop pun perlukan masa. Berjam-jam depan PC. Kalau tak minat, confirm, hari ni buat, esok tak nak buat dah. haha! Selain tu, masa kena banyak bagi kat latihan sahaja. Kalau tak, tak dapat buat. Sebagai isteri yang kena buat kerja dalam rumah, kalau dah sentuh photoshop, memang macam sibuk 10 orang anak. Padahal semua masa diperuntukan kepada photoshop - sampai siap! Sekurangnya 4 jam 1 sesi latihan. Belum tambah client contact - Layan client kejap. Masak dan makan dengan husband - layan makan kejap. Cuci baju - layan cuci baju kejap. 4 jam belum tentu siap 1 sesi edit gambar. Hahaha. belum tambah yang silap edit lagi. Nak buat correction tu, kadang-kadang kena start over. Tapi, macam yang saya kata tadi, ada kemahuan ada jalan. hehe..! 4 jam tak cukup tak apa, 4 hari saya akan teruskan buat. hehe.

Ada satu lagi aktiviti saya tahun 2016. FITNESS DAN JUMP ROPE dengan suami! Tapi, nampaknya saya bocor selepas raya 2016. Tak gerak sampai habis tahun 2016. Haha! Tak apa, In Shaa Allah saya sambung tahun 2017 ni. Walaupun saya terbocor, Alhamdulillah husband still ON sampai hari ni. Dia terus buat aktiviti workout dia walaupun saya tak join sebelah dia. Dia workout, saya melukis.



Oh ya! Tahun 2017, saya ada PET baru. Chokey namanya. Walaupun hanya seekor kucing. Boleh tahan buat saya huru hara. Hahaha! Boleh la dikatakan bahawa dia seekor kucing jantan yang nakal dalam rumah. Dia suka bermain. Kadang-kadang penat nak layan. Kalau saya tak layan, husband yang layan. Kalau kami berdua tak layan, ayah saya yang layan. Kadang-kadang semua orang tak layan. Dia akan main sendiri. hahaha... Kadang-kadang sampai dia pergi tido je. Kwang3.




Selain dari melayan kerenah pet, saya juga melayan kerenah si DALILA DAMIA. Hahaha... Anak cousin yang selalu bertandang ke rumah walaupun mak dia tak bagi. Kecik lagi. Dia ni, kalau lama tak jumpa saya - boleh rindu sampai nangis-nangis. Kalau ada pisang kat atas meja, kalau hilang, dia la yang amik tu. Wahaha!

Hobi yang ditambah pada tahun 2016 ialah MENGUMPUL MAJALAH keluaran terbaru daripada MOY PUBLICATION ialah Majalah Bekazon. Selain dari Bekazon, saya juga start membeli majalah Gempak semula selepas berhenti bertahun-tahun lamanya.

OK! Saya rasa sampai di sini dahulu entry saya kali ni.
Entry pertama untuk tahun 2017! hahaha!
Selamat tahun baru 2017!
Semoga lebih bersemangat dan semoga segala urusan kita pada tahun ini dipermudahkan oleh Allah!
Amiin...











Tuesday, August 16, 2016

Pokemon Go Tips : Evolve Eevee anda seperti yang dikehendaki di Pokemon Go!

Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

Pemain Pokemon Go mesti tahu Eevee ni macam mana rupanya. Comel minatang ni tau!


Comel kan kann...?? Walaupun Eevee ni comel..nampak soft je, tapi Eevee ni unik! Dia boleh Evolve menjadi pelbagai jenis Pokemon seperti dalam gambar di bawah.


Walau bagaimanapun, dalam game Pokemon Go, Eevee HANYA BOLEH bertukar menjadi 3 jenis, iaitu Jolteon, Vaporeon dan Flareon.


Jolteon yang warna kuning tu. Dia adalah jenis elektrik dan keupayaan Jolteon adalah menyerap volt dan mempunyai kaki yang pantas. Vaporeon pula berwarna biru kat dalam gambar di atas. Vaporeon adalah Pokemon jenis air yang mampu menyerap air dan penghidratan. Flareon pula adalah Pokemon api. Keupayaannya adalah membuat kilat api dan mempunyai keberanian yang tinggi.

So, dalam game Pokemon Go, bila kita Evolve Eevee, dia akan bertukar secara random sama ada akan bertukar menjadi Vaporeon atau Jolteon atau Flareon. Bagaimana kita nak pilih mana yang kita nak? Macam mana nak buat supaya Eevee kita tu MESTI bertukar menjadi apa yang kita nak?

OK! Caranya adalah dengan menukarkan nama Eevee kepada Sparky atau Pyro atau Rainer. Contohnya, kalau nak Eevee bertukar kepada Jolteon, sebelum tekan Evolve, tukarkan namanya terlebih dahulu kepada Sparky. Kalau nak Eevee bertukar kepada Flareon, tukarkan namanya kepada Pyro dan Rainer untuk Vaporeon.



hmmm...kesian Eevee..dah la comel. kann.. 

P.S : but guys! dengar-dengar Niantic dah solved this trick untuk changing Eevee mengikut nickname Pyro,Rainer dan Spark. Setakat ni, trick tukar nama Eevee ni berfungsi hanya sekali sahaja. Selepas tu, ia akan random change semula walaupun dah tukar nickname. Hmm...tapi masih boleh cuba. Ada claim memang menjadi selepas dia tukar nama Pyro,Rainer dan Spark...dan kesemuanya menjadi seperti yang dimahukan - Flareon, Jolteon dan Vaporeon.

Okeyh la! Happy Eevee changing!
Jumpa lagi di lain posting.










Demam Pokemon Go?

Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

Nampak gayanya bertambah satu lagi aktiviti outdoor saya suami isteri sejak game Pokemon Go release di Malaysia. Haha!

Terus terang, saya memang 'demam' Pokemon Go. Setakat ni Pokemon Go saya sudah Level 19.



Susah gak nak naikkan level Pokemon Go ni. haha! My husband now level 13. Dia lambat sikit sebab saya yang start main dulu. Start main Pokemon Go kat Kota Kinabalu,Sabah. Sekarang kat Wilayah Persekutuan Labuan. So, main kat Labuan la.

Team pula, kami berdua pilih Team Valor. Memula, saya nak pilih Team Mystic sebab nama lawa kononnya. Tapi, bile tengok logo Team Valor semart gila, terus masuk Team Valor. Wakaka! Merah menyala gitu!


Kat Labuan, siap ada yang buat group whatsapp khas untuk Team Valor. Untuk buat gathering hujung minggu dan kumpul ramai-ramai kat kawasan tertentu untuk gym dan lure modules. Fuhh!



Semua Pokemon yang kita tangkap, kita boleh tukar nama dia. Hahaha! Nak tengok tak apa husband saya buat dengan Pokemon dia? Nama dah bukan-bukan. Hahaha!


Boleh KLIK SINI kalau nak tengok semua :p

Hahaha! Magikarp tu. Dah jadi Bedukang :p

Oklah.. Jumpa lagi nest entry mengenai Tips dan Info Pokemon! Daa...











Saturday, July 2, 2016

Siapa suri rumah sebenarnya?

Assalammualaikum bloggers dan readers,

Ketahuilah beberapa perkara ini dan selain dari TAHU, MESTI FAHAM. Jika seseorang itu kata, "Saya Surirumah je.."

Jangan sesekali pandang remeh dengan suri rumah ni. Tak payah nak cakap,
"oh untunglaa...tak payah kerja..boleh goyang kaki kat rumah.."
"Seronoknya boleh rehat rehat kat rumah.."
"Wahh..maklumla dah kaya.."
"Untngnyaa...aku ni hari-hari kena kerja.."

Biar saya gelak sekejap. GahahagaaGhaa!

Suri rumah bukan sekadar berada di rumah semata-mata. Mereka ni 24 jam bekerja atau buat kerja. Ramai yang menggunakan perkataan "BEKERJA" tu untuk orang-orang yang bekerja di sebuah syarikat sahaja atau luar rumah. Pelik.

Kerja ; 1. Usaha (kegiatan,urusan) yang bertujuan untuk menghasilkan (menyelesaikan,menyediakan, dsb).

Bekerja ; melakukan kegiatan tersebut. bertindak untuk menyediaka atau menyiapkan sesuatu perkara atau urusan.

Suri rumah ni buat kerja apa sebenarnya?
1. Memasak untuknya,suami dan anak-anaknya.
2. Mengemas rumah untuk sentiasa bersih dan kemas.
3. Menyuci pakaiannya, suami dan anak-anaknya.
4. Menjaga anak-anak.



Macam sikit je kan? Mari saya huraikan lagi.

1. Memasak untuknya,suami dan anak-anaknya.

Semasa melakukan proses memasak ni, seorang wanita,isteri atau ibu bukan sekadar ke dapur terus masak tapi mereka perlu menyediakan bahan memasak terlebih dahulu seperti memotong bawang putih, bawang merah, potong sayur, sediakan halia dan sebagainya bergantung dengan resepi apa yang dia nak masak.

Tu kalau semua bahan tadi dah ada kat rumah, bagus la.. kalau belum? Dia kea pergi pasar atau mana-mana kedai yang menjual bahan tadi. Senang kalau dia ada kenderaan dan tahu untuk memandu kenderaan tu sendiri. Kalau tak? Dia kena tunggu masa yang sesuai untuk semua tu seperti menunggu suami tolong belikan atau minta teman suami. Tu pun, kalau suami dia ada masa untuk temankan. Kalau tak ada masa? Sibuk bekerja cari duit untuk isteri dan anak-anaknya. So apa yang biasa wanita buat? Jangan kaki atau naik kenderaan awam ke pasar atau kedai yang berdekatan. Tu semua semata-mata nak masak sahaja tau.



Tu kes kalau ada duit dalam dompet dia. Memang dia akan cari barang masak tu sendiri kalau suami tak dapat nak temankan dia. kalau duit tak ada dapat dompet macam mana? Terpaksa tunggu lagi suami, kan...hmm...

Kalau wanita yang pandai cari duit (berniaga online atau apa sahaja yang dia tahu buat), dia akan cari duit ni lagi...hanya nak memasak saja dah banyak proses.

2. Mengemas rumah untuk sentiasa bersih dan kemas.

Mengemas rumah ni banyak kategori juga. So jangan pandang sebelah mata dengan orang yang begelar suri rumah ni.

Paling asas pun kemas-kemas rumah ni, menyapu. Tu ja yang keluar dari kepala kalau yang dah pandang orang sebelah mata tu, "ala..kemas rumah je pun" katanya. Amboiii...

Bak saya huraikan bab kemas rumah ni. Menyapu ruang tamu, bilik tidur, dan dapur. Tu kalau bilik cuma dua tak apa. Kalau lebih dari tiga? Pas tu ada yang cakap pula "tak kan anak tak tolong kot". Kalau anak dia kecil lagi macam mana? Jangan asyik nak mencari buruk orang, tak baik. Macam kau rajin sangat. haha!


Bersihkan meja makan tu salah satu kategori mengemas rumah juga. Lepas makan, kalau jumpa suami yang jenis tunggu, duduk, makan, then belah dari meja makan tu? Haa... semua isteri yang kena kemas kan. Tapi jangan nak salahkan suami pula kalau dia tak tolong. Tengok dulu dia tak tolong kemas sebab apa. Kalau dia ada kerja penting nak buat, memang tanggungjawab kita kemas meja makan tu. Lepas kemas meja makan tu, bukan main campak je kat sinki. Kena cuci lagi...lepas cuci? kalau dia guna kabinet pinggan yang letak tinggal tunggu kering tu ok lagi. Kalau jenis macam mak saya punya rak pinggan tu macam mana pula? Lepas cuci, simpan sini, dah kering simpan sana pula. hahaha! haaa amik kau makjah!

Belum habis lagi ni tau. Part habuk-habuk betabur atas almari, kat frame gambar tu lagi? Tu part habuk kan.. Kalau yang anak-anak dia ramai, banyak permainan tu, haaa jenuh kemas kan. Hati wanita ni sabar dia power rangers. Biar la anak-anak happy main. Nanti dia kemas. Kalau yang garang sikit tu (sikit je la)...dia ajak anak dia mengemas permainan tu sekali.

Tu baru hari biasa. Belum lagi jumpa Aidilfitri. Haaa... langsir, kushion, karpet, bunga hiasan, belum lagi part nak hias rumah untuk raya... Pengsan!

Nak cerita lagi ke bab kemas rumah ni? Sanggup tak nak baca? haha!

3. Menyuci pakaiannya, suami dan anak-anaknya.

Kalau pasal pakaian ni, adalah part paling cerewet sikit kerjanya. Lepas cuci pakaian kotor, kita kena jemur, lepas tu lipat. Lepas tu? repeat! Actually part repeat tu yang buat ramai suri rumah bekerja keras. Hahaha! Pasal apa? Pasal dah settle kosongkan bakul pakaian kotor, tak sampai 24 jam confirm ada lagi yang mengisi bakul tu.

Bab ni, orang bujang rasa kacang je ni. Cuba dah jadi isteri orang. Dengan baju,seluar, pakaian dalam sendiri, suami punya lagi, anak-anak lagi.kann...
Baju suami tu tak jadi masalah kalau bab t-shirt dan kemeja. Yang jenis coverall tu, yang kotor berminyak.. aduuuuhh...nak nangis rasanya...

Baju anak-anak kecil lagi..dah la kecil. Banyakkkk...ni sakitnya masa melipat. hahaha!



Cuci pakaian kotor ni, bukan macam main campak-campak je walaupun ada mesin basuk. Tak boleh la cuci campur sebarang je. Takkan seluar dalam nak campur cuci dengan tudung kan? Haish. Tak senonoh laa. hahaha! Selain tu, baju yang kaler mudah bercampur dengan baju lain, kena asing. So berapa banyak proses hanya untuk sesi mencuci baju?

OK, tu part cuci baju. Sekarang nak huraikan pula semasa menjemur baju tu. Kalau jemuran baju korang tu kat luar rumah, habis kena matahari si suri rumah ni. Panas! ye laa... senang cakap, jemur la pagi-pagi... kalau pagi, suri rumah ni, biasanya nak siapkan sarapan suami dan anak-anak. Dekat-dekat jam 9 - 10 pagi macam tu baru ada kesempatan nak jemur baju tu. Masa tu matahari memang dah naik dah kalau zaman sekarang ni.

Nak jemur tu pula, bukan macam letak ikan masin. Kena jemur elok-elok. Kalau perlu, pakai hanger.

Dah jemur, bila petang, dah kering. Kena buat apa pula lepas tu? Angkat bawa masuk rumah semula. ok ok! tu kalau ceritanya dah kering. Macam mana kalau tiba-tiba hujan turun? Menangis tak berlagu dia! Kalau sempat angkat sebelum basah, syukur Alhamdulillah..tu pun kena jemur semula esok. Aduuiii... Kalau dah basah???? Basah bukan biasa-biasa, Basah yang kuyup tu. Ni bukan nangis tak berlagu ni, nangis melalak hati dia macam orang putus cinta. hahahahaha!

Bila dah kering semua. Benda yang buat sakit kepala dah tiba. Kain berbakul-bakul nak lipat pula. huhuhuhuhu! Dah lipat nak masuk almari sedikit demi sedikit. Aman bila dah masuk almari tu.

Tapi cuba bayangkan apa dia rasa bila tengok baju-baju yang dah siap lipat kemas-kemas tu tiba-tiba runtuh? Ye la... anak-anak tak faham. Dia nak manja-manja dengan mak dia. Dia tak tahu semua lipat-lipat tu boleh buat stress kat mak dia. Tapi, kasih sayang mak tu lebih tinggi dari ketinggian baju yang baru je runtuh tu. hehe. So? Dia kena lipat la balik. hahahaha! Kalau ada suami yang jenis "Yang tolong ambil kan baju abang yang sekian sekian tu, boleh?" Ni bukan sebab dia malas tapi dia tahu lipat baju tu memenatkan. Nanti teruntuh ada yang stress. kehkehkeh.

Tambahan, baju yang dah kering bukan semua kita lipat masuk almari. Ada yang akan digosok (Iron baju). Gosok baju ni adalah kerja suri rumah juga. Dia akan gosok baju suami untuk ke tempat kerja. Akan gosok tudung bawal dia nak pergi bersiar-siar. Akan gosok baju sekolah anak-anak. Akan gosok baju seluruh alhi keluarga semasa hari raya dan majlis-majlis keluarga. Gosok baju ni tak senang macam kita lihat orang lain yang tolong gosok. Walaupun gosok baju untuk seorang punya pakaian tapi bukan sehelai sahaja nak gosok. Contoh : Baju melayu suami untuk hari raya, dia kena gosok baju, seluar dam samping - dah  tiga helai. Kalau dia punya sendiri? Tudung sehelai, baju dia sehelai, kain kurung dia sehelai. so total dah 6 helai. Belum lagi masuk baju anak-anak. Fuhh... saya pun berpeluh tulis pakaian ni. haha!

4. Menjaga anak-anak.

Menjaga anak ni pula, bukan macam kita jaga pet. Menjaga anak-anak ni, akan banyak perkara terpaksa dikorbankan.contohnya, masa untuk tidur.
Semasa orang lain sedang nyenyak dan lena, Subhanallah tidur sampai indah-indah belaka, seorang wanita bergelar suri rumah yang berstatus seorang ibu ni, tak pernah tidurnya nyenyak 100%. Saya cakap macam tu sebab, anak-anak yang masih bayi, malam tu biasanya dia nak minta susu. Ada yang tidurnya tak ikut masa orang dewasa pun. Ada yang menangis tiba-tiba. Macam-macam lagi.

So, suri rumah tak cukup tidur. Siang pula, semasa anak tidur, kadang-kadang tak dapat nak tidur sebab ada kerja rumah lain kena settlekan. Seperti, cuci pakaian, kemas rumah, buat kerja online dan sebagainya.


Nak bagi anak kecil makan bukan macam bagi anak yang dah besar makan. Sediakan je dia suap sendiri. Tak! Bukan macam tu... ibu kena suapkan dia. Dah siap suap, boleh la buat kerja lain sikit-sikit.

Part toilet lagi....anak kecil mana yang tahu pergi toilet sendiri? haha. So, suri rumah kena ganti lampin dia. Tak boleh lambat nanti nangis.

Selain tu, kerja suri rumah akan semakin mencabar lagi bila anak dia demam. Anak yang demam ni cerewet dia tak macam biasa. Agak luar biasa sikit. Ni belum lagi part bagi ubat anak tak nak makan. Huhuhuhu! Pedih hati mak, nak.


. . .
hmm...
Banyak kan kerja suri rumah ni?
Korang masih anggap suri rumah ni biasa-biasa sahaja?
Walaupun wanita yang di luar sana kata, wanita bekerjaya ni lagi banyak kerja nak buat, hakikatnya diorang duduk kat ofis berhawa dingin dan buat kerja-kerja pejabat sahaja. Berbeza dengan suri rumah sepenuh masa yang buat semua kerjanya sendiri. Tak pakai tukang gaji. Tak pakai baby-sitter. Tak pakai makan luar semua.

Tambahan pula, suru rumah zaman sekarang ni canggih dan trending. hehe.
Siap ada yang bisnes from home.

Tapi tak payah nak bandingkan siapa banyak siapa sikit buat kerja.
HAKIKATNYA adalah suri rumah buat kerja tak pernah ada gaji.
Jangan pandang dia macam orang bodoh.

Paling memalukan, suri rumah yang korang anggap bodoh tu, dia pandai cari duit dari rumah je sambil luangkan masa dengan anak-anak kat rumah.

. . .
P.S : Penulisan ini tidak ada kena mengena dengan sesiapa. Hanya untuk menghargai jasa dan pengorbanan wanita yang begelar suri rumah, isteri dan mak kita.

P.S : Suri rumah ni sebenarnya PENYERI RUMAH. Kalau boleh jangan panggil diorang tu suri rumah tapi seri rumah..

P.S : Pekerjaan yang paling banyak dapat pahala adalah suri rumah...Pahalanya melebihi segala pekerjaan di atas dunia...











Saturday, May 7, 2016

Hari Lahir Encik Suami di Kota Kinabalu,26 Februari 2016

Assalammualaikum WBT blogger and readers,

Last update blog ni, Januari 17, 2016. Sejak Februari hingga sekarang, saya sibuk. Blog ni hanya sempat di update wajah baru nya sahaja. Yellow theme!! :) macam mana? Comel tak? Kebelakangan ni, banyak spending time untuk benda-benda yang penting-penting belaka,salah satunya spending time di dunia realiti, bukan maya-maya punya hal.. Nak blogging dan blogwalking tak sempat nak buat. Online tu memang laa online. Dah kerja saya pun memang Online Marketer dan Forex Trader. Memang ngadap komputer juga... cuma, ngadap komputer untuk benda lain. Makin dewasa, makin berlambak idea untuk majukan diri. Idea tanpa tindakan, sia-sia belaka. Jadi, saya stop sementara waktu untuk blogging kat sini.

...huhu! sibuk kan jadi orang dewasa ni. HAHAHA! (teringat plak masa kecik kecik).

hm..Tak perasan. Cepat betul masa. Sekarang dah bulan Mei,2016. hee hee.. so, now saya nak sambung blogging dan blogwalking.. ngehehe!

So now, saya nak story cerita bulan Februari,2016. 26 Februari 2016 lepas, saya dan Encik Suami stay kat Kota Kinabalu time tu. So apa lagi, celebrate birthday Encik Suami kat sana laa..

Gambar tak berapa nak banyak sangat, hahaa...sebab kitorang terkejar-kejar masa. Nak ke sana, nak ke sini. Kamera dilupakan..and may be I have no mood depan kamera this time.. Aish,haha..

Time tu, kami memang melantak movie haha... maklumlaa. Panggung wayang bukan tak ada kat Labuan..cuma, panggung wayang kat Kota Kinabalu tu lagi mantop! ngeh...

Sambil-sambil celebrate birthday Encik Suami, kitorang pun menyelam sambil minum air. Kat sana open class forex trading sikit. Sempat jadi "formal" sekejap. On birthday dia plak tu. huhu...


Bluray player

Alhamdulillah! Tahun ni saya murah rezeki dan berkesempatan untuk belikan hadiah yang lebih bagus dari tahun lepas untuk Encik Suami. :)

We are lucky too sebab sempat beli versi yang ini. Boleh buka You Tube HD dan facebook juga. Yang penting ada internet.

Ayah dan mami pun sempat wish birthday menantunya juga!! heehee! THANKS MAMY & DAD!



MAMY & DAD bagi hadiah barang fitness kat Encik husband. Hehe! SWEET MAMY & DAD!

26 Februari 2016 tu, kitorang berpakaian formal untuk class forex. Lepas settle class, kitorang singgah ke Hypermall 1Borneo sempena hari lahir Encik Suami ni. Aiseh... ter-throwback semua kisah-kisah 2012-2013...




1Borneo, tempat lepak, dating, movie, shopping, tempat kitorang spending time berabis as bestfriends kaw kaw. err...GF/BF la tu..bahasa tapis-tapis skit. kihkihkih...pokoknya, susah senang kami ada kat sana.

Teringat kat TOWER B.
Teringat kat RESTOREN APPLE.
Teringat kat K-BOX.
Teringat si KEMBAR.
Teringat HALL MOVIE.
....semuanyalaaah! termasuk tandas2 nya sekali. HAHA!

Throwback gambar-gambar kat KK, 2012-2013...

ish.. nampak gemuk kan saya? huhu...pipi bolat.

Semasa kat 1 Borneo. kami round mana-mana yang sempat. Kedai POPULAR tak pernah dilupakan. Cuci mata dengan buku-buku, stationery...oh Heaven sungguh.

Sempena birthday encik suami ni, diet-diet tu terlupakan dulu. hahaha! makan mana yang nak makan.. kui kui kui...

Enjoy, lepak, jalan berhari-hari ikut suka hati....
Pastu jumpa client lagi di hari yang lain....



Sebelum balik Labuan, sempat ke teratak pelukis Sabah, Halim Batak dan Kartunis Binjai (Ujang) untuk berurusan lukis melukis.

....dan saya mengambil peluang untuk membeli JUMP ROPE Reebook paling idaman sekali!

Yang kuning biru saya punya, yang pro form
Encik husband punya. Jump Rope ni jenis speed punya.
Siapa yang minat jump rope dance,
atau...fitness speed jumpa,
yang ni la - TERBAIK!

Kalau ikutkan hati, nak lama lagi kat KK tu. Malas nak balik Labuan awal-awal...tapi, apakan daya, urusan kat Labuan bukan seketul dua tapi.. berlambak! huwargh!

My wish, semoga Encik suami panjang umur, murah rezeki, kaya dunia akhirat dan sentiasa dilindungi Allah.

Aamiin...

Terima kasih kerana membaca.
Jumpa lagi di lain entry.











30 Days Blog Challenge (31) 8Share (1) Ana Cikey (1) Android Game (2) ANTV (1) Apa itu SEO (5) Aplikasi Facebook (2) Assign Jobs (2) Beats Pill (1) Belajar Musik (1) Belajar Petik Gitar (1) Berita (7) Blog Sofinahlamudin.com (13) Blogwalking (14) Buat Duit (12) Buku Kegemaran (2) Cabut Gigi (1) Catatan Harian (66) Catatan Kota Kinabalu Februari 2016 (1) Catatan Kota Kinabalu Oktober 2015 (1) Celebration (35) Cinta (8) Clash Of Clan (3) Congratulations (2) contest (3) Contest SEO Eridy (5) Dentist (1) Despicable Me (2) Diary 2014 (2) Drama (1) Dunia Blog (81) Eat That Frog By Brian Tracy (5) Elken (7) Encik Mohd Nasyit Md Nooh (121) Favourite Song (27) FikAyuWedding (1) Fitness (3) Forex (8) Fotografi (2) Game (9) Gigi (1) Giveaway (3) Happy Birthday (2) Hari Malaysia (1) Hari Raya Aidilfitri (3) Header (1) Headset (1) Hobi (7) Hobi bersama suami (5) Indonesia (1) Info Kecantikan (1) Info Kesihatan (10) Islam (3) Jejak Paranormal (1) Jump Rope (2) Karya Sofinah Lamudin (2) Kawan (17) Keluarga (14) Kenalan Baru (5) Kerja Makan Gaji (3) Ki Prana Lewu (1) Kisah Realiti Sofinah Lamudin (11) Kota Kinabalu (3) Kreatif (16) Labuan FM (1) Lawak (1) Left 4 Dead 2 (3) Lelaki (5) Lepak (1) Logo (3) Maze Runner (1) Melancong (1) Minions (1) Motivasi (37) Movie (10) Nuffnang (1) Old Town White Coffee (1) Only Sophee.lz Dote (42) PC Games (3) Pendapat Peribadi Sofinah Lamudin (1) Personaliti (8) Pokemon Go (2) Produk Mary Kay (1) Projek (5) Puan Sofinah Lamudin (15) Q One Speaker (1) Rakan Blogger (20) Ramadhan Al-Mubarak (10) Ramping dan langsing (1) Random Post (13) resepi (4) Review Produk (3) Review Tahun 2016 (1) Ronda K.K (1) Sabah (1) Saya dan Ramadan 2013 (34) Saya dan Ramadan 2015 (2) Scorch Trials (1) Search Engine Optimization (5) Segmen Blog (11) Sejarah (1) Senaman (1) Sentimental Post (10) Shaklee Supplement (1) Sherina Munaf (5) Si Awak dan Si Saya (7) Skipping Jump Rope (2) Skuter (1) Slim 7D (1) Smartphone Game (1) Sofinah Beauty Consultant Mary Kay (1) Sofinazz (3) Sofinazz Anniversary (1) Suami Isteri (6) Supplement (1) Suri rumah (1) Tahun Baru 2016 (1) Tahun Baru 2017 (1) Tempat Menarik (1) Tentang Dia (25) The Secret (3) Tips (1) Traveling (1) Troll (5) Tutorial (2) Tutorial Tudung (2) Tutorial Tudung Halfmoon (1) Wanita (4) Warna-Warni Kehidupan (3) Workout (3) WP. Labuan (8)