Showing posts with label Suami Isteri. Show all posts
Showing posts with label Suami Isteri. Show all posts

Tuesday, March 3, 2015

Happy Birthday My Dear Husband | Kota Kinabalu | 23 - 27 Februari 2015

Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

Alhamdulillah! ohh home sweet home. NOW at Labuan sambung kerja and making money. Now saya busy buat promotion #Fibo966 menggunakan #Voucher696 untuk trader Forex tak kira dah otai atau pun newbie.

Macam biasa, Apa tu Forex? KLIK SINI je untuk maklumat lanjut.
Kalau nak tahu promotion yang saya sedang buat, apa kebenda ke alah nye la tu #Fibo966 dan #Voucher696 tu, boleh KLIK SINI. Selamat mempelajari sesuatu yang baru :)



Last week, saya dan my Encik Abang lepak, making money, jalan-jalan dan so on kat Kota Kinabalu.
Dari 23 Feb hinggalah 27 Feb stay kat Kota Kinabalu. Actually, tujuan saya yang sebenarnya nak celebrate birthday my beloved husband!

A'ahh... 26 Feb 2015 is his birthday! :) Happy to say....seronok sebab dapat jalan-jalan dan sambut birthday suami kat Kota Kinabalu. Lapang, tenang dan ceria.
...but....haa.. ada but juga...saya terkilan sedikit atas sebab saya tak dapat melaksanakan plan birthday yang ada dalam fikiran saya untuk Encik Suami tercinta. Hmm...

Selfie sikit. Hahahahaha!

Nasi Briyani.



Dah la macam tu ceritanya...Encik Suami pula yang shopping untuk saya. Ish ish isteri isteri.. haha. Bertuah rasanya. Beruntung sebab dapat suami yang suka menghias isteri ni. Kalah saya...bab-bab baju, tudung, etc hal-hal pempuan dia memang nombor satu termasuklah memasak.

Thanks My dear :)

Tak apa. In Shaa Allah saya usahakan sesuatu untuk gantikan plan birthday tu nanti... ewaahhh... tunggu isteri mu datang..wrkwrkkk...

Saya cerita simple miple...

Hari Pertama.
Naik feri express dari Labuan. Tiket RM19 satu kepala. Siapa tak biasa laut, kemungkinan akan pening kepala dalam feri. Saya salah seorangnya. Ikut musim jugalah. Kejap ok kejap tak ok. Perjalanan dari Labuan ke Kota Kinabalu naik feri Express tu dalam 3 jam macam tu. Lepas tu rehat kejap kat Hotel dan jalan ke Centre Point dan Suria Sabah.

Breakfast...sebelum naik feri.

Dalam feri. Layan Music dua-dua.



Hari Kedua.
Dating.

Hari Ketiga.
Pun dating. Kehkeh...Kami ke Karamunsing. Suami nak beli software windows. Kat sana saya cuci mata sikit. Komputer, Handphone, X-Box,PSP,PS3 dan PS4. Aisshhh! Geram seyhh! Kalau boleh nak angkat satu PS3 atau X-BOX. Paling koman pun angkat PSP tu haa. Kwang3x. Tapi dalam kepala memang nak tapau satu. Macam macam ada dalam kepala sebab kan keesokan harinya Birthday intan payung sayaaa...omo omo...

Jammed jalan... Gara-gara budak sekolah Cina balik...

Wefie wefie dengan Encik Suami tercinta!

Berdua lebih baik. HEhe.



Malam... Encik Suami ada kelas online Forex. Macam biasa... kitorang memang macam ni. Anytime anywhere boleh buat kerja. Syok!! boleh KLIK SINI untuk lihat salah satu website making money yang dikendalikan oleh My Encik suami.

Hari Keempat.
HAPPY BIRTHDAY MY DEAR SUAMI!!
Semoga sentiasa dilindungi Allah. Sihat walafiat...Semoga dikurniakan rezeki melimpah-limpah tak kira apa pun bentuk rezeki tu, kewangan, rezeki hati, rezeki agama, rezeki kebaikan, rezeki ilmu, rezeki kasih sayang...ermm... rezeki bini baik! eceehhh.. :)

Ikan bukan sebarang ikan ni.


Tengok muka dia... Happy go lucky on his birthday. hehehe.

Watching movie. Kingsman!



Terharu sampai bila-bila sebab setia, jaga dan prihatin kat saya. I Love You soo muchh my husband!




Hari Kelima.
Kalau boleh nak dating lagi tapi kena balik Labuan juga. Haha!

Last shopping! Coffee fav Encik Suami :)

I love you so much!


Then? Home sweet home...
Thanks for everything great my darling. I feel good!

Terima kasih sebab sudi baca.











Tuesday, December 30, 2014

Sah menjadi isteri dengan sekali lafaz

Assalammualaikum readers dan bloggers,

Alhamdulillah...syukur ke hadrat Ilahi.
Hari yang ditunggu sudah ditamatkan pada 26 Disember 2014 (Jumaat) di Masjid Jamek, Kg.Layang-Layangan, Wilayah Persekutuan Labuan.



Sah sudah menjadi isteri kepada Encik Mohd Nasyit Bin Md Nooh.
Sahabat bertanya, apakah perasaan?

Perasaan yang sukar diungkap dengan kata-kata. Gembira? Itu sudah pasti.
Tetapi ia sebenarnya lebih dari itu. Azam baru telah dibuka, semangat semakin meningkat, matlamat lebih jelas...



Alam bujang yang ditamatkan tanpa pandang belakang, alam perkahwinan dimulakan dengan hati yang terbuka dan berbesar hati.

Sesungguhnya, hubungan lelaki dan wanita lebih indah dengan pernikahan. Halal dan sah itu paling penting!

Cinta yang tersemai antara wanita dan lelaki WAJIB diteruskan dengan pernikahan kerana PERNIKAHAN/PERKAHWINAN ADALAH LUBUK PAHALA. Setiap kebaikan suami kepada isteri, suami akan mendapat ganjarannya. Begitulah sebaliknya kepada si isteri... Indah kan?

Lepas ni boleh lah tarik-tarik dia ala-ala kuch kuch ho ta he.. haha!

Sekarang, saya dah boleh cakap "Saya sayang suami saya, Mohd Nasyit"... kekekeke....

Syukur Alhamdulillah... Allah telah menghadiahkan saya seorang suami yang terbaik.

Kelebihan nikah atau menamatkan zaman bujang selepas jatuh cinta sebenarnya ia bukan sahaja indah kerana "bunga-bunga cinta" atau pun "ayat-ayat cinta" bagai... tetapi hati lebih tenang. Tak ada risau-risau. Tak takut-takut. Sesiapa pun faham maksudnya. hehehe. Dah halal...dan semua yang baik-baik kita lakukan kepada pasangan semua dapat ganjaran. Its so amazing and its so beautiful life!



Ada member tanya juga. Dugaan.. Semua perkara dalam dunia ni, setiapnya akan ada dugaan. Tak ada yang tak ada dugaan. Kita hidup dalam dunia yang dicipta Allah. Mustahil tak ada dugaan dan masalah. Sebelum pernikahan, iaitu alam pertunangan, memang ada dugaan tetapi wanita dan lelaki belajar banyak di dalam dugaan tersebut. Tu adalah proses perkenalan. Perkara biasa. :)

Paling penting, hadapinya bersama dengan sabar dan terus bersama-sama membina apa pun impian.

Alhamdulillah.. kucupan di dahi dari seorang suami tercinta!

Cinta itu ibarat iman. Ada masa turun ada masa naik. Yang penting tahu bagaimana nak kekalkan. Ibarat masalah...cari lah penyelesaian bukan fikirkan masalah. Ibarat nak kejayaan, usaha dan tindakan, bukan diangankan sahaja. Thats all.. :)

Sebenarnya, saya gembira tak terkata... hehehe...



"Jadi isteri bukan sekadar dapat gelaran semata", itu saya tahu. Tanggungjawab tu memang ada. Member yang berkata macam ni, jangan risau, saya lebih memilih untuk bersuami dan menjalankan tanggungjawab kepada suami berbanding saya menjalankan kehidupan bujang dan enjoy. Itu bukan pilihan saya. Jika pilihan saya menjadi sesuatu yang kurang selesa bagi anda, yang ada masalah sebenarnya anda. Masalah itu anda yang punya. Hikhik...Buatlah pilihan anda sendiri dan jalankan dengan bahagia. Tak perlu saya follow atau anda follow saya. Terpulang. Bahagialah sekarang dengan apa pun hidup anda :)

...YANG PALING JELAS SEBENARNYA ADALAH, JODOH TU DITANGAN TUHAN. Tuhan hadiahkan dia untuk menjadi suami saya pada tarikh ini.

Walau bagaimanapun, walaupun jodoh sering dikata ditangan Tuhan,atau "ada jodoh takkan kemana" ...usaha kita itu penting dan perlu. Doa dan usahakan jika mahu. Semua manusia layak bahagia dengan pasangan masing-masing...tetapi ingat, USAHA UNTUK BAHAGIA BUKAN DENGAN CARA MERAMPAS DARI KEBAHAGIAN ORANG LAIN. CREATE YOURSELF, ITU KEBAHAGIAN ABADI..In Shaa Allah...

Dengan ini, pada tarikh ini, bermula lah lembaran baru saya bersama sang suami tercinta. Bermula lah tanggungjawab saya sebagai isteri. Sekarang, MY HUSBAND IS MY NUMBER ONE.

ALHAMDULILLAH! ALHAMDULILLAH! ALHAMDULILLAH!
















Friday, November 1, 2013

Persepsi-persepsi yang salah dalam hubungan suami isteri

Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

Kepada sesiapa sahaja yang sudah berumahtangga mahupun belum, mari kita belajar ilmu rumahtangga agar hubungan kita suami isteri sering terjaga dengan sikap kita yang betul. Amin.



Mengapa kita memulakan dari persepsi-persepsi yang salah? Hal ini bertujuan untuk memberi pengetahuan kepada kita mengenai perkara yang utama untuk memasuki gerbang perkahwinan. Adakah kita sudah meninggalkan semua kegagalan hidup dan semua persepsi kita yang salah? Masa akan mentukannya. Kita diminta untuk meninggalkan semua yang membelenggu hidup kita dan melempar jauh setiap persepsi yang telah membatasi kita.

I. Persepsi Salah Seorang Suami

1. Tidak Memahami Perbezaan antara Lelaki dan wanita

Sebahagian orang berpegang kepada persepsi bahawa wanita adalah sama seperti lelaki sehingga dia melayan (bergaul) wanita sama seperti dia melayan seorang lelaki. Dia menganggap wanita adalah orang asing, bahasa, ucapan dan kehidupannya berbeza dengan dirinya. Sikap kedua-duanya adalah salah. Jika demikian, seseorang tidak akan dapat menjalinkan hubungan dengan wanita, menghadapi masalah bersama atau hidup bersama dengan bahagia. Kebahagiaan yang dihiasi oleh kasih dan sayang seperti yang Allah janjikan dan Dia telah menjadikannya sebagai salah satu daripada tanda-tanda kebesaranNya.

2. Memandang rendah Terhadap Isteri

Antara bentuk dari persepsi yang salah adalah memandang rendah kepada isteri hanya kerana dia seorang wanita yang tidak memiliki hak untuk memberi pendapat. Seorang suami tidak pernah melakukan sesuatu berdasarkan pendapat isterinya, malah memandang rendah terhadap pendapat yang dikemukakan. Keadaan ini akan menyebabkan golongan isteri sering berasa tertendas, tidak dihormati dan tidak pernah diajak untuk bermusyawarah walaupun adakalanya ilmu dan kebudayaan yang dimiliki oleh seorang isteri melebihi seorang lelaki.

3. Hubungan yang Rasional

Lelaki sering menggunakan rasionaliti atau logik, manakala perempuan pula lebih suka menggunakan perasaannya. Oleh itu, lelaki menganggap bahawa melakukan hubungan secara rasional dengan perempuan akan menjadikan dirinya lebih tinggi dan dapat mengatasinya. Ini adalah persepsi yang salah kerana seorang perempuan memerlukan pola hubungan yang sesuai dengan bentuk emosi dan perasaannya. Inilah kebanyakan pola hubungan yang dilakukan oleh seorang lelaki kepada perempuan dan dia juga menginginkan agar orang lain bersikap demikian terhadap dirinya. Maka, lelaki harus membuang jauh persepsi ini jika ingin hidup dengan seorang isteri.

4. Meremehkan jalan Penyelesaiannya

Akibat daripada persepsi-persepsi yang salah,seorang suami sering meremehkan cara penyelesaian yang dicadangkan oleh isterinya kerana seorang perempuan dikatakan tidak mempunyai hubungan dengan pekerjaan, pendidikan, orientasi dan dengan cara penyelesaian pelbagai masalah yang dihadapi. Suami lupa akan hakikat bahawa ibunya juga seorang perempuan yang telah menolong dirinya dalam merancang kehidupannya. Suami juga lupa bahawa perempuan itu juga seorang anak perempuan yang mempunyai pelbagai prestasi dalam pekerjaan dan pelajarannya serta telah memberikan penyelesaian-penyelesaian ilmiah? Adakah seorang perempuan sebagai seorang isteri adalah makhluk lain yang berasal dari planet lain?! 

5. Menyelesaikan Masalah Kewangan

Antara persepsi yang salah pada seorang lelaki adalah mereka berasa sudah cukup bagi mereka jika mereka telah menjalankan tanggungjawabnya dalam menyelesaikan masalah kewangan dengan mencari rezeki, memberi nafkah dan memenuhi segala bentuk keperluan yang seharusnya ada dalam setiap rumah bagi isteri dan anak-anaknya. Dia berasa tidak bertanggungjawab dalam mendidik anak-anak, melakukan penyelarasan dalam rumah dan melakukan tugas-tugas di rumah seperti menjaga dan memperbaikinya. Elain itu, mereka juga berasa bahawa mereka tidak bertanggungjawab ke atas sebarang kemelut rumah tangga, memberi nasihat dan semangat atau menanamkan perasaan optimisme bagi setiap anggota keluarga.

6. Banyak Bercakap

Perasaan puas seorang suami yang telah berubah menjadi suatu perilaku yang salah dalam persepsi bahawa perempuan itu banyak bercakap. Maka penyelesaian, pendapat-pendapatnya dan segala bentuk bantuannya dalam suatu krisis hanya dianggap sebagai bentuk ucapan yang tidak difahami oleh diri perempuan itu sendiri, Perempuan bercakap untuk tujuan lain yang tidak dapat difahami oleh leleki. Maka kesalahan bukanlah terletak pada perempuan tetapi pada lelaki yang tidak dapat memahami perempuan. Persepsi yang salah ini dapat dibetulkan dengan pemahaman yang ada setelah apa yang diucapkannya.

7. Tidak Ada Masa


Selain itu, sikap lelaki yang sering melarikan diri daripada tanggungjawab, kesalahan atau ketidakmampuan dengan mengatakan ‘’saya sibuk ‘’, tidak ada masa’’ atau ‘’tidak cukup masa’’ juga merupakan salah satu daripada persepsi yang salah bagi lelaki. Hal ini tidak membawa apa-apa makna bagi seorang perempuan. Namun, pada hakikatnya, orang yang sering melarikan diri daripada keadaan yang serius, berasa dirinya sibuk dan terlalu teliti terhadap segala sesuatu dan orang yang suka mengeluh mengenai kesempitan waktu sebenarnya merupakan orang yang suka membuang masa. Sesungguhnya pelaburan yang terbaik untuk masa adalah apa yang dihasilkan dalam suatu waktu untuk kebahagiaan keluarga serta mewujudkan sikap saling memahami antara suami isteri dan pendidikan anak-anak . Sebenarnya, alasan mengenai tidak ada masa hanya dibuat-buat dengan tujuan membuang masa untuk sesuatu yang tidak berguna. 



II. Persepsi Salah Seorang Isteri

1. Mengharap suami melakukan apa yang disukainya

Perkara ini merupakan sesuatu perkara yang mustahil. Perempuan sangat berbeza dalam membenci seorang lelaki. Apabila perempuan berasa selesa untuk menyatakan keluhan tentang rasa penat, kesulitan dan kepahitan hidup, lelaki pula akan berusaha untuk mencari penyelesaian kepada masalah-masalah tersebut. Yang diinginkan perempuan dari lelaki? Sebenarnya dia menginginkan kehangata, cinta, perhatian, pertolongan dan sokongan. Namun, lelaki membalasnya hanya dengan berdiam diri kerana sibuk mencari jalan penyelesaian terhadap permasalahan tersebut, padahal, seorang perempuan sebenarnya tidak menginginkan penyelesaian kepada masalah yang telah dinyatakan. Diantara persepsi yang salah adalah perempuan menghakimi lelaki dengan mengatakan bahawa lelaki tidak memberi perhatian, pendiam, bersikap pasif dan kaku. Tabiat lelaki sangat berbeza dengan perempuan. Isteri yang bijak tidak megharapkan respon atas keinginan-keinginan tersebut, tetapi dia ingin ketenangan dan kedua-duanya hidup dengan bahagia.

2. Membandingkan Tingkah Lakunya

Hal ini juga termasuk dalam hal-hal yang sangat mustahil untuk mewujudkan situasi yang harmoni antara suami isteri. Walaupun hanya sekali membiarkan  (membuka ) ‘’pintu membandingkan –bandingkan ‘’antara perilaku suaminya tentang perasaan, emosi, dan kata-katanya yang lembut , hal ini sebenarnya akan mengundang permasalahan yang tidak ada penghujungnya. Ketika seorang isteri membandingkan perilakunya dengan perilaku suaminya, kemudian mereka menginginkan seorang suami melakukan sesuatu (seperti apa yang dilakukan ) yang tidak mungkin seorang lelaki dapat melakukannya, Namun, si isteri tetapi berkeras hati dengan sikapnya ibarat menanduk gunung yang tetap kukuh dan tidak bergerak.

3. Menghasut untuk keluar dari sikap pendiam

Kami akan membincangkan tentang cara berhubung dengan sikap pendiam seorang lelaki, namun usaha seorang isteri untuk menghasut suami bagi mengeluarkan diri dari sikap pendiamnya adalah persepsi yang salah. Ingatlah bahawa menghadapi suatu watak yang sebenar dengan lawannya untuk mengeluarkannya dari keseimbangannya, sebenarnya akan menciptakan penderitaan yang tidak akan berakhir. Segala bentuk hasutan adalah hal yang dibenci, tidak dapat diterima dan berlawanan dengan tabiat lelaki. Maka perbincangan antara suami isteri akan berakhir dengan satu perbalahan. Kebahagiaan akan berahir dengan kesedihan dan akan datanglah suatu perkara yang tidak diingini.

4. mengeharap Suami meluahkan perasaan

Faktor-faktor kemanusiaan dan sosial, emosi dan perasaan adalah sesuatu yang menjadikan perempuan lebih unggul daripada seorang lelaki. Peranan utama seorang wanita sebagai seorang ibu yang harus mempunyai sikap bersopan santun, lemah lembut dan penuh kasih sayang . Namun, sikap sebegini hanya sedikit yang dapat dilihat pada seorang lelaki untuk dapat menghadapi peperangan hidup, memecahkan pintu-pintu rezeki dan keluar dari segala permasalahan, krisis dan kesulitan hidup. Sebagai contoh, bagi seorang lelaki matlamat besar yang harus dikuasai adalah pekerjaan. Mengapa seorang perempuan yang bijak tidak memulakan sesuatu dengan bertanyakan tentang pekerjaannya, kemudian diikuti dengan masalah-masalah dalam pekerjaannya kemudian biarkan dia (suami) bercakap apa yang merunsingkan fikirannya walaupun sedikit. Biarkan dia bercakap untuk beberapa minit. Setelah itu, barulah isteri menceritakan mengenai masalahnya sama ada mengenai dapur, anak-anak, saudara mara dan kesulitan sehari-hari dalam menguruskan rumah tangga. Tetapi, jika perempuan mengharapkan supaya suami meluahkan perasaan, prkara itu adalah sesuatu yang mustahli. Perempuan harus redha dengan apa yang diluahkan oleh suami walaupun hanya sedikit. Kita akan mengutamakan cara dan ungkapan lelaki tentang cinta dan perasaannya yang berbeza dengan apa yang diinginkan oleh perempuan.

5. Bersikap Keras Kepala Kerana Diam Seorang Suami Merupakan Kemarahan Suami Kepada Isteri

Apabila seorang lelaki mula berdiam diri ketika mencari penyelesaian untuk suatu permasalahan, perempuan pula menganggap bahawa lelaki tersebut sebenarnya mempermainkan pendapat yang telah diberikan, marah kepada dirinya, tidak menghormatinya, membencinya atau sedang memikirkan isteri kedua. Padahal semua itu sebenarnya tidak pernah bermain difikiran lelaki tersebut . Perkara yang menghairankan adalah tuduhan-tuduhan yang disampaikan isteri sabenarnya hanya sekadar rekaan akal dan khayalannya. Segala permasalahan akan muncul akibat daripada anggapan salah seorang isteri terhadap sikap lelaki dan terlalu mudah memberikan reaksi dan respon serta terlalu mempercayai apa yang ada difikirannya. Sikap keras kepala isteri tidak akan dapat mengeluarkan suami dari diamnya kerana itu adalah wataknya. Dia isteri tidak akan mendapatkan apa yang diinginkannya bahkan hal itu hanya akan mengundang permasalahan psikologi yang tidak berpenghujung. Hal inilah yang menjadi penyebab kepada perlunya komunikasi antara suami dan isteri .Telah dijalankan suatu penelitian terhadap beberapa pasangan suami isteri. Hasilnya mendapati bahawa sebanyak 87% daripada para isteri lebih mengutamakan komunikasi sebagai cara penyelesaian masalah rumah tangga dan 4% daripada mereka menganggap dengan mengirimkan surat dapat menyelesaikan masalahnya. Saya kemudiannya tertanya-tanya, ‘’peratusan yang selebihnya iaitu 9%, apa yang dilakukan oleh para isteri untuk menyelesaikan masalahnya?’’ ya, jawapannya adalah seperti jawapan anda. 



Semoga kita semua memperbaiki sikap untuk kebahagian bersama insan tercinta. Amin.


P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Tuesday, July 23, 2013

Kenapa nak kahwin? | Ganjaran Dari Tuhan

Assalammualaikum Readers dan Bloggers, :)

Saya baru saja jumpa entry ni kat Facebook. Nak share kat blog saya. Kenapa nak kahwin? Ganjaran Allah - Even tengok wajah isteri/suami pun dah dapat pahala!

Dari tengok dan puja-puja GF/BF kan, kalau dah jadi isteri/suami, benda kecil pun dapat pahala. :) apatah lagi yang besar-besar kan..DAN paling mahal, "Ajal bila-bila boleh datang"..kalau time-time banyak maksiat ngan GF/BF, tetiba "ajal" huhu.. Tak sempat nak dapat nikmat rumahtangga suami isteri. Tak sempat nak dapat pahala yang sewajarnya - RUGI sedang kita selalu buat benda yang sepatutnya dapat pahala kalau sebagai suami dan isteri. Renung-renung untuk bloggers, readers dan saya sendiri.




Seorang bapa bertanya kepada bakal menantunya:

"Kenapa sibuk nak cepat kahwin dengan anak pakcik? Bagi pakcik 10 alasan kenapa. Kalau 10 banyak sangat, kasi 8 alasan pun jadilah."

"Ok macam ni ayah. Eh pakcik!"

1. Dah jumpa pasangan, harus dicepatkan kahwin (hadith).
2. Nak jaga mata, hati dan kemaluan.
3. Nak ikut sunnah, kahwin, ajal bila-bila masa sahaja.
4. Nak ada zuriat yang dapat bahagia dan doakan kami, mati bila-bila masa aje kan ayah? eh pakcik!
5. Dapat beribadat dengan pahala yang berganda bila sudah punya isteri, sedangkan memandangnya sahaja sudah perolehi pahala.
6. Dapat merasa tanggungjawab sebagai suami dan menjadi seorang yang lebih berfikir lebih matang serta bijaksana bagaimana nak menyara keluarga.
7. Nak ambil amanah ibu dan ayahnya dan jaganya serta didiknya dengan kehidupan agama.
8. Saya sayang dan cintakan anak pakcik .

"Sobsob. Ok kahwinlah dengan anak pakcik. Moga anak mampu membahagiakan dia lebih dari apa yang termampu pakcik lakukan."

Psst! Kepada yang punya perancangan untuk mengakhiri zaman solo yang membosankan, tanamkan 8 perkara ini dalam hati ya. Mudah-mudahan yang terbaik untuk kita semua.


AMIN.


P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~ With Love,

Semoga Suami Isteri Saling Mengasihi



Doa Agar Suami Isteri Saling Mengasihi

اللَّهُمَّ حَبِّبْ عَبْدَكَ هَذَا إِلَى عِبَادِكَ الْمُؤْمِنِينَ وَحَبِّبْ إِلَيَّ الْمُؤْمِنِينَ

Maksudnya: “Ya Allah jadikanlah hamba-Mu ini mencintai orang yang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku.” (Riwayat Muslim no. 2491)

Amalan dalam hadis sahih riwayat Muslim, Abu Hurairah r.a. telah memohon Nabi s.a.w. agar berdoa kepada Allah s.w.t. agar memberikan hidayah kepada ibunya supaya memeluk Islam.

Dengan doa Nabi s.a.w. yang juga menunjukkan mukjizat Baginda, ibu Abu Hurairah r.a. telah memeluk Islam. Kemudian beliau meminta kepada Nabi s.a.w. agar dia dan ibunya dicintai oleh sekalian orang-orang yang beriman. Nabi s.a.w. telah mendoakan untuk mereka dengan doa di atas dengan sedikit penambahan iaitu kalimah “wa ummuha” (dan ibunya) selepas kalimah “abdaka haza”.

Hasil doa Nabi s.a.w. ini, setiap orang beriman yang lahir akan melahirkan rasa cinta apabila mendengar tentang Abu Hurairah. Oleh sebab itu, doa ini boleh digunakan oleh pasangan suami isteri untuk mengikat serta menyuburkan rasa kasih sayang sesama mereka.

Sekadar renungan:

"Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya....Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu..."

Sumber : Dipetik daripada Doa Menjadi Pengantin Baru Setiap Hari, Zahazan Mohamed, terbitan Telaga Biru S/B



P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~


With Love,

Sunday, May 5, 2013

Kecantikan Lelaki dan Kegagahan Wanita


Kecantikan Lelaki

Kecantikan seorang lelaki bukan kepada rupa fizikal tetapi pada murni rohani. Lelaki yang cantik,adalah:-
1) Lelaki yang mampu mengalirkan airmata untuk ingatan
2) Lelaki yang sedia menerima segala teguran
3) Lelaki yang memberi madu, setelah menerima racun
4) Lelaki yang tenang dan lapang dada
5) Lelaki yang baik sangka
6) Lelaki yang tak pernah putus asa
7) Lelaki yang bijak menangani segala permasalahan
Kecantikan lelaki berdiri di atas kemuliaan hati. Seluruh kecantikan yang ada pada Nabi Muhammad adalah kecantikan yang sempurna seorang lelaki.

Kegagahan Wanita

Kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan, tetapi pada Kekuatan perasaan.
Perempuan yang gagah,adalah:-
1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan
2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan
3) Perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan
4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar dipenuhi segala keinginan.

Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman. Seluruh kegagahan yang ada pada Khadijah adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan.


Aku,
30 Days Blog Challenge (31) 8Share (1) Ana Cikey (1) Android Game (2) ANTV (1) Apa itu SEO (5) Aplikasi Facebook (2) Assign Jobs (2) Beats Pill (1) Belajar Musik (1) Belajar Petik Gitar (1) Berita (7) Blog Sofinahlamudin.com (13) Blogwalking (14) Buat Duit (12) Buku Kegemaran (2) Cabut Gigi (1) Catatan Harian (66) Catatan Kota Kinabalu Februari 2016 (1) Catatan Kota Kinabalu Oktober 2015 (1) Celebration (35) Cinta (8) Clash Of Clan (3) Congratulations (2) contest (3) Contest SEO Eridy (5) Dentist (1) Despicable Me (2) Diary 2014 (2) Drama (1) Dunia Blog (81) Eat That Frog By Brian Tracy (5) Elken (7) Encik Mohd Nasyit Md Nooh (121) Favourite Song (27) FikAyuWedding (1) Fitness (3) Forex (8) Fotografi (2) Game (9) Gigi (1) Giveaway (3) Happy Birthday (2) Hari Malaysia (1) Hari Raya Aidilfitri (3) Header (1) Headset (1) Hobi (7) Hobi bersama suami (5) Indonesia (1) Info Kecantikan (1) Info Kesihatan (10) Islam (3) Jejak Paranormal (1) Jump Rope (2) Karya Sofinah Lamudin (2) Kawan (17) Keluarga (14) Kenalan Baru (5) Kerja Makan Gaji (3) Ki Prana Lewu (1) Kisah Realiti Sofinah Lamudin (11) Kota Kinabalu (3) Kreatif (16) Labuan FM (1) Lawak (1) Left 4 Dead 2 (3) Lelaki (5) Lepak (1) Logo (3) Maze Runner (1) Melancong (1) Minions (1) Motivasi (37) Movie (10) Nuffnang (1) Old Town White Coffee (1) Only Sophee.lz Dote (42) PC Games (3) Pendapat Peribadi Sofinah Lamudin (1) Personaliti (8) Pokemon Go (2) Produk Mary Kay (1) Projek (5) Puan Sofinah Lamudin (15) Q One Speaker (1) Rakan Blogger (20) Ramadhan Al-Mubarak (10) Ramping dan langsing (1) Random Post (13) resepi (4) Review Produk (3) Review Tahun 2016 (1) Ronda K.K (1) Sabah (1) Saya dan Ramadan 2013 (34) Saya dan Ramadan 2015 (2) Scorch Trials (1) Search Engine Optimization (5) Segmen Blog (11) Sejarah (1) Senaman (1) Sentimental Post (10) Shaklee Supplement (1) Sherina Munaf (5) Si Awak dan Si Saya (7) Skipping Jump Rope (2) Skuter (1) Slim 7D (1) Smartphone Game (1) Sofinah Beauty Consultant Mary Kay (1) Sofinazz (3) Sofinazz Anniversary (1) Suami Isteri (6) Supplement (1) Suri rumah (1) Tahun Baru 2016 (1) Tahun Baru 2017 (1) Tempat Menarik (1) Tentang Dia (25) The Secret (3) Tips (1) Traveling (1) Troll (5) Tutorial (2) Tutorial Tudung (2) Tutorial Tudung Halfmoon (1) Wanita (4) Warna-Warni Kehidupan (3) Workout (3) WP. Labuan (8)