Showing posts with label resepi. Show all posts
Showing posts with label resepi. Show all posts

Saturday, March 22, 2014

My Square Donut of the Year

Assalammualaikum.

Dah siap buat kuih... Alhamdulillah. selesai. So nak sambung blogging sini :)
Kebetulan tadi, my aunty bucu datang rumah. Suzie my cousin pun datang. Macam biasa ada Wawa anak dia. Saed, husband dia pun ada juga untuk kali ni. Jadi mereka sempat merasa kuih donut square saya.. hikhik...thanks 4 testing da donut :)

My Square donut of the Year!





Comel kan ? hehe.... Saya yakin donut ni sangat sedap sebab anak buah saya tak berhenti minta kat saya. kui kui kui... Alhamdulillah...

Resepi donut ini - KLIK SINI.
Resepi buat bun dan pau untuk bisness - KLIK SINI.

Ada tak resepi roti atau kuih yang best lagi? Share la dengan saya kat sini ..

Terima kasih sudi baca.

With Love,



Friday, March 21, 2014

Cabaran membuat Donut Topping pertama kali

Assalammualaikum.

Wahh! saya baru saja siap goreng dan kukus donut. -_- hehe.. macam dari petang tadi asyik cerita donut kan? Sebelum entry ni pun cerita pasal donut juga.

Saya nak share dengan korang cabaran nak buat donut. HAHA. Terutamanya orang macam saya yang main terjun je. Belajar donut ni takat tengok resepi yang ada di internet. Jadi, hari ni test buat donut macam "Try and error" la. hakhak.

Cabaran pertama.
Sukar untuk membuat bentuk yang perfect untuk pertama kali. (Bentuk bulat yang perfect!)

Cabaran kedua.
Nak cairkan coklat tu dalam fikiran rasa senang.Tapi bila dah lama-lama di tunggu, apahal lama sangat dia cair ni. Salah pilih coklat ke ni? huhu...lepas dah cair tu pula, kena la celup donut. Bila nak celup donut tu, kena cepat-cepat nanti coklat mengeras semula.

Cabaran ketiga.
Nak roti tu jadi lembut.. macam lembut Big Apple tuh.. awal-awal tak tahu menjadi ke tak . Dah masak baru boleh rasa.

Cabaran keempat.
Masa letak coklat kat atas donut tu, kalau boleh taknak la meleleh. Ni sana sini meleleh coklat. (Lebih cair kot)

Tu fakta untuk orang yang buat donut topping coklat buat pertama kali. Kalau dah rasa bengap tu, guna gula halus je la. haha. :p

Kat bawah ni pula adalah cabaran yang saya hadapi hari ini dalam membuat donut.

Cabaran satu.
Mak guna dapur. Bila saya nak masak donut saya? hehe.

Cabaran dua.
Anak buah nampak donut yang belum masak. Awal-awal dah macam nak makan donut tu. -_-"

Cabaran tiga.
Tak ada acuan donut. Jadi bentuk macam muka orang kena penyakit Bell Palsy jerh..(Tak tahu apa benda tu? Boleh try google k.)

Cabaran empat.
Kena baca resepi dua tiga kali, nanti salah step. Belum hafal lagi. haha.

Cabaran lima.
Saya nak buat Mini Donut. Tapi yang jadi adalah Giant Donut. Salah saiz la... nak S tapi dapat XXL.

Cabaran enam.
Semasa menggoreng donut, Warna tak serata.

Macam tu la ceritanya.

Nak tengok tak donut senget? hehe. Senget-senget pun sedap tau! chewah.. serius. Tak tipu. Korang just follow je resepi yang saya share sebelum entry ini. KLIK SINI.

Nampak SWEET! dan sedap. Just bentuk dia lain macam :p

Tadi saya test dua cara masak. SATU, goreng. DUA, kukus. Tak sure pernah tak orang buat donut kukus. Saya dengan Encik Tunang saja nak rasa. hehe.

Yang goreng, kat luar keras dan rangup. Kat dalam lembut. Nyum~

Yang kukus, kat luar lembut. Kat dalam pun lebut. Rasa macam makan kuih pau la pula. :D

Yang guna oven belum sempat buat untuk hari ni. Mami saya simpan oven macam simpan harta karun. hehe. Esok-esok la saya ambik dan guna untuk projek buat kuih ni.

Sesi menggoreng.

Rupa dan warna donut yang sudah dikukus. Nampak macam belum di masak.
Tapi ni dah boleh makan. hehe.

Lepas ni nak test dan test dan test, lepas tu nak buat bisness.. hehehe... Makcik saya, dia buat bisness bun dan kuih pau kat kampung dia, dapat tempahan dari orang ramai dah.. Alhamdulillah rezeki dia mencurah-curah hasil dari Buat Bun dan Pau.

Kalau korang nak belajar buat bun dan pau, boleh KLIK SINI untuk baca dan belajar buat oke. Selamat mencuba! :)

Terima kasih sebab sudi baca :)

Wassalam.

With Love,



Thursday, March 20, 2014

Hari ni sesi buat donut ala-ala Big Apple

Assalammualaikum.

Bangun dari tido pagi tadi, saya dapat pesanan ringkas comel. "Selamat pagi...Buat donut hari ni k.." ^_^ hikhik...

Encik Tunang beri ingatan untuk projek mini donut.

Kebetulan, jam 4 petang tadi saya sorang-sorang kat rumah. Jadi, apa lagi, saya pun beraksi di dapur. EwahH.. haha. Sambil buat donut tu saya layan lagu-lagu Muse, Bruno Mars, Miley, Pink dan Katy Perry. Macam nak bergelek kat dapur tuhh :p

First thing ialah...kamera kena bawa ke dapur. hahaha. Jadi blogger ni kamera tak boleh tinggal.

Perkara pertama saya buat mengumpul semua bahan-bahan yang diperlukan untuk buat donut.



Wah semangat semangat.. he he... Yang asas wajib ada, Tepung gandum, Telur, Yis, Susu Cair, Butter, Gula, Garam. Kat gambar ada Coklat, Coklat Putih, Cream-O, tabur-tabur kalerfull tuu (lupa la plak namanya hehe..) dan kacang Gajus tu untuk last.. Yang tu untuk tambahan sahaja. Ikut suka mulut kita nak buat macam mana. hikhik...

Lepas tu saya persiapkan dulu bahan-bahan tu.. mesin halus kacang, cream-o dan gula kasar..



Tengok proses menggelek tepung kat bawah ni... hikhik... wah..


Bila dah sampai ke tahap nombor 3 tu, kalau korang tumbuk pun boleh rasa sakit tau. haha :p

Korang nak cuba juga tak buat donut ni? Korang KLIK SINI untuk baca bahan-bahan dan caranya sekali k.

Info lain : Resepi Bun dan Pau (Nak buat untuk bisness pun boleh. Suka-suka pun boleh).

Saya buat ikut resepi ni, saya dapay buat 10 biji donut.. kalau korang buat lebih besar saiznya daripada saya punya, korang akan dapat sikit. Kalau nak buat banyak, bahan-bahan tu kena tambah ikut kesesuaian korang oke. :)

Ni proses peraman kedua. Saya sedang tunggu masa nak goreng 5 biji...
dan 5 biji lagi nak masak guna oven . :)

SENYUM SOKMO!!



With Love,



Tuesday, March 18, 2014

Nak buat donut gebu dan lembut ala-ala Big Apple

Assalammualaikum.

Saya rasa, ini adalah pertama kali saya buat entry tentang 'resepi' . ehh? haha. Resepi-resepi ni memang kurang menarik minat saya tapi sekarang saya rasa dah tiba masanya untuk menjadi minah dapur 100%. Bukan tunggu lapar baru nak masak. Maklumla bujang lagi. hahaha. Jadi blog pun kena ada cerita masak-masak juga baru la ada mood! haha.. boleh pula macam tu :p

Saya nak belajar buat kuih dan masakan untuk beberapa sebab.. pertama, kan dah nak jadi isteri orang kan. Jadi kerja dapur tu kena nombor satu. Nak pikat hati suami. ewahh. sejak tahun lepas, saya memang dah rajin masuk dapur tapi nak post-post entry tentang resepi kat blog ni idea~

sebab kedua pula, buat biz kuih kecil-kecilan mesti besyt! >_< dapat income setiap hari. Wanita bekerja pula, buat biz kuih boleh lah dapat income sampingan kan (tapi ada ke wanita yang bekerja sibuk buat kuih juga untuk dijual? ada kot~)

Oke, saya nak teruskan dengan resepi ini. Nampak senang dan best. Sedap macam Big Apple!! :) Resepi saya dapat daripada seorang blogger juga yang sudi mengongsikan resepi kegemaran beliau. Terima kasih sebab sudi kongsi. Sharing is caring. hehe. Korang yang membaca resepi ini dari blog saya, sila lah copy dan cuba buat juga kat rumah :D hee..

BAHAN-BAHAN

2 Cawan tepung gandum
3 sudu butter
1 1/2 sudu teh yis (mauripan)
1/2 cawan susu cair (suam)
1 biji telur (pukul sket)
3 sudu besar gula
1/4 sudu kecil garam

CARA MEMBUATNYA

Langkah satu :


Masukkan tepung, yis dan butter gaul butter mcm buat pastry..Guna hujung jari sampai jadi mcm bread crumbs. Masukkan garam dan gula.

Langkah dua :


Buat well tengah-tengah tepung kemudian masukkan telur dan susu suam.
Gaulkan dengan cara menarik tepung bahagian atas sampai menutup bancuhan cair.

Langkah tiga :


Gaul sampai dapat segumpal mcm kat atas.

Langkah empat :


Transfer atas meja dan uli sampai adunan elastik dan tak melekat-lekat.

Langkah lima :


Sebaik adunan tak melekat terus peram dalam mangkuk dan tutup denagan kain bersih, sebelum tu mangkuk sapu dengan butter sekelilingnya.

Langkah enam :


Bila adunan dan naik kembang.. kluarkan dan uli. Part ni boleh dibentukkan dan peram sekali lagi.

Langkah tujuh :


Hasil peraman kedua naik gebus mengebus. Selepas naik kali kedua ni boleh la digoreng dengan api yang tidak terlampau panas.

Langkah lapan :
Kemudian hias dengan cheese, gula, coklat atau apa-apa jer ikut tekak anda. Siap!.


Senang je kan? Tengok video kat bawah ni pula.

video



With Love,



30 Days Blog Challenge (31) 8Share (1) Ana Cikey (1) Android Game (2) ANTV (1) Apa itu SEO (5) Aplikasi Facebook (2) Assign Jobs (2) Beats Pill (1) Belajar Musik (1) Belajar Petik Gitar (1) Berita (7) Blog Sofinahlamudin.com (13) Blogwalking (14) Buat Duit (12) Buku Kegemaran (2) Cabut Gigi (1) Catatan Harian (66) Catatan Kota Kinabalu Februari 2016 (1) Catatan Kota Kinabalu Oktober 2015 (1) Celebration (35) Cinta (8) Clash Of Clan (3) Congratulations (2) contest (3) Contest SEO Eridy (5) Dentist (1) Despicable Me (2) Diary 2014 (2) Drama (1) Dunia Blog (81) Eat That Frog By Brian Tracy (5) Elken (7) Encik Mohd Nasyit Md Nooh (121) Favourite Song (27) FikAyuWedding (1) Fitness (3) Forex (8) Fotografi (2) Game (9) Gigi (1) Giveaway (3) Happy Birthday (2) Hari Malaysia (1) Hari Raya Aidilfitri (3) Header (1) Headset (1) Hobi (7) Hobi bersama suami (5) Indonesia (1) Info Kecantikan (1) Info Kesihatan (10) Islam (3) Jejak Paranormal (1) Jump Rope (2) Karya Sofinah Lamudin (2) Kawan (17) Keluarga (14) Kenalan Baru (5) Kerja Makan Gaji (3) Ki Prana Lewu (1) Kisah Realiti Sofinah Lamudin (11) Kota Kinabalu (3) Kreatif (16) Labuan FM (1) Lawak (1) Left 4 Dead 2 (3) Lelaki (5) Lepak (1) Logo (3) Maze Runner (1) Melancong (1) Minions (1) Motivasi (37) Movie (10) Nuffnang (1) Old Town White Coffee (1) Only Sophee.lz Dote (42) PC Games (3) Pendapat Peribadi Sofinah Lamudin (1) Personaliti (8) Pokemon Go (2) Produk Mary Kay (1) Projek (5) Puan Sofinah Lamudin (15) Q One Speaker (1) Rakan Blogger (20) Ramadhan Al-Mubarak (10) Ramping dan langsing (1) Random Post (13) resepi (4) Review Produk (3) Review Tahun 2016 (1) Ronda K.K (1) Sabah (1) Saya dan Ramadan 2013 (34) Saya dan Ramadan 2015 (2) Scorch Trials (1) Search Engine Optimization (5) Segmen Blog (11) Sejarah (1) Senaman (1) Sentimental Post (10) Shaklee Supplement (1) Sherina Munaf (5) Si Awak dan Si Saya (7) Skipping Jump Rope (2) Skuter (1) Slim 7D (1) Smartphone Game (1) Sofinah Beauty Consultant Mary Kay (1) Sofinazz (3) Sofinazz Anniversary (1) Suami Isteri (6) Supplement (1) Suri rumah (1) Tahun Baru 2016 (1) Tahun Baru 2017 (1) Tempat Menarik (1) Tentang Dia (25) The Secret (3) Tips (1) Traveling (1) Troll (5) Tutorial (2) Tutorial Tudung (2) Tutorial Tudung Halfmoon (1) Wanita (4) Warna-Warni Kehidupan (3) Workout (3) WP. Labuan (8)