Ketahui Personaliti,Kerjaya,Sikap, dan Kecenderungan Kita Melalui Kiraan Metafizik Tarilh Lahir

Personaliti Berdasarkan Pengiraan Metafizik Tarikh Lahir

Assalammualaikum Readers, Hai hai hai apa khabar semua. Sorry lama tak tulis entry. Aiseyh ayat macam blog ni power dan ramai peminat je k...

Sunday, April 2, 2017

Berani Faham

Assalammualaikum readers and bloggers,

Hi,

Gambar hiasan semata-mata.
Sebagai mercu tanda blog ini.
KuangKuangKuang...
Ini bukan cerpen. Lagipun since dah 18 tahun tinggalkan sekolah. 100% tak ingat langsung format tulis cerpen. meh~ Maklumla, dah makin menua. kihkih. Alasan kemain ni..

Hmm. Hahaha..

Just idea bergolek datang untuk menulis something.

FAHAM. Tak, bukan. Maksud saya, 'Faham' tu lah tajuk topik kali ini.
Bila bercerita tentang faham memang seadanya akan payah.
Sebab, yang merasanya kita. Bukan orang lain.
Dalam banyak-banyak sesuatu, HANYA ALLAH sahaja yang tahu.
Untuk buat orang lain faham apa yang kita rasa dan apa yang kita fikir dan apapun tentang kita itu, COMPLICATED. Super complicated.
Kadang-kadang, orang mengajukan soalan mahupun pertanyaan..
Mengapa,Apakah,Bilakah,Siapakah..bukan bermaksud untuk faham pun.
HANYA untuk membuat kritikan,komen,dan paling teruk kesimpulan.
Parah lagi bila, demi kesimpulan yang teguh bagi mereka.
PALING TERUK semata-mata untuk meng-iya-kan apa yang ada dalam fikiran mereka.
Bila kita cuba jelaskan, tak pernah masuk dalam hati untuk merasa.
HANYA masuk dalam otak untuk dinilai dan singgah sementara dalam hati..
...dalam beberapa saat semata-mata dan ia akan berlalu hilang malah LUPA.
HATI KE HATI hampir tidak pernah wujud untuk perkataan FAHAM.
Pernah tak?
Bertengkar semata-mata untuk topik FAHAM?
"Kau tak faham aku!"
"Kau yang tak faham aku!"
Fitrah manusia memang ingin difahami dan diselami hatinya.
Sedih,Marah,Terkilan,Menyesal dan pelbagai perasaan emosi.
TAPI, tahukah anda bahawa FAHAM ini adalah sesuatu yang halus dan sukar disentuh.
Tidak pernah ada deria sentuh yang berjaya untuk MEMAHAMI.
Tidak mungkin ada orang sekeliling kita FAHAM meskipun dijelaskan.
Dijelaskan untuk TAHU? ya.
DIjelaskan untuk FAHAM? tidak mungkin.
Sebagai manusia yang ada akal yang dianugerahkan oleh ALLAH.
Ada hati dan perasaan yang diberikan oleh ALLAH.
Cukuplah untuk MEMAHAMI orang lain.
Tidak perlu untuk difahami.
Apatah lagi, PAKSA orang untuk faham.
..kerana...
Tidak ada yang benar-benar BERANI untuk BERDIRI..
....di mana kakinya berada dalam kasut kita yang buruk dan busuk.

HANYA kasut merekalah sahaja yang wangi. Malah bersih untuk kaki mereka.

Pengorbanan itu memanglah perit tapi percayalah - ITULAH YANG PALING INDAH.
Selain memang kita memang tak mampu juga nak buat apa-apa melainkan berserah.

OK.
See u next entry.

With Love,
#Sofinah696 💕
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .


Sunday, March 12, 2017

Selamat Ulang Tahun Untuk Encik Suami Tercinta

Assalammualaikum Readers and Bloggers,

26 Februari 2017 yang lepas is My husband's 29th birthday! 💋

Dear Husband, Selamat ulang tahun ke 29 tahun! hehe.
Thanks sebab jadi husband yang baik dan sweet.
Semoga rezeki lebih mencurah-curah tahun ini dan tahun seterusnya.
Semoga sentiasa sihat, dan panjang umur.
Semoga segala perancangan dan matlamat menjadi kenyataan.
Harap happy dan suka dengan celebration yang simple ni.
In Shaa Allah ada rezeki, kita celebrate lebih wonderfull! :)

"Without u i am nothing, with u i am something..
TOGETHER, WE ARE EVERYTHING!"

Love.
Your Wife.

Last year (2016), kami berada di Kota Kinabalu Sabah. Husband ada appointment dengan client on his birthday. hahaha! Memang tak celebrate on time la. Hadiah birthday pula saya bagi awal sebelum gerak ke Kota Kinabalu. So tahun ni saya memang nak sangat celebrate walaupun just kat Labuan.

Yeayy! saya excited sangat nak celebrate birthday husband dengan kek this year! In Shaa Allah tahun-tahun akan datang akan ada kek lagi. Saya tempah kek birthday husband 2 minggu sebelum date birthday. Perisa Yam Cheese favourite husband.


.....hmmm... BUT....ada but ye.. sebab..design kek 100% tak sama langsung dengan design yang saya harapkan. Kecewa sangat. Last minit baru kata "Sorry tak sama macam yang di-request".  Awal-awal tak cakap pun design yang saya request tu diorang tak boleh nak buat. Cakap awal tak apa, saya ok. Boleh tukar design lain yang 100% kita puas hati sama-sama. Tukang buat kek dapat untung, customer pula dapat happy,kan..

Kalau rasa-rasa design yang saya minta tu kena tambah upah, saya sanggup bayar. Tapi, dah la tak cakap terus terang. Time pick up baru buat ayat minta simpati "Sorry tak sama macam yang di-request". 😠

Bila dah jadi macam ni, customer nak bayar pun jadi tak ikhlas dan tak happy. Huwarrgghhh...

Tapi, on da day, saya just go on je dengan kek yang dah ada ni. hahaha! dengan harapan husband suka. Nasib baik flavor kek tu ok.. so saya consider ok la kek tu walaupun dah buat mood terganggu dan menyesal order kat kedai tu. Sedih rasa bila kureng menjadi design tu. Malah tak kemas pun.



Design kek tu melambangkan Fitness. Ada barbell dan dua pemberat yang bertulis 29KG yang membawa maksud 29 tahun. Husband struggle on Fitness since 2014. So kek tu, saya nak buat husband lebih bersemangat dan tanda sokongan dari saya dengan apa yang dia sedang usahakan.

Well...

Kedudukan "Happy Birthday Husband" pun bukan disitu sebenarnya. Hahahhahaa! Tulisan pun macam apa je. Jadi, bila design tu tidak menyampaikan mesej secara jelas melalui design memang kecewa la. Ingat ni nak bagi kek kat budak umo 1 tahun ke.. huhu..

Walau bagaimanapun, hari tersebut berjalan dengan lancar seperti yang dirancang kecuali kek. hehe.

Sebelum pick up kek, saya belanja Encik Husband, Mami dan Ayah KFC. Bawa balik rumah ayam KFC dan sebagainya sebab my mami dan ayah biasa memang malas nak keluar rumah since ayah dah pencen ni.So... makan kek dan KFC kat rumah.


Paling lawak on that day, Si Chokey pun minta ayam KFC juga. Dia terer sikit manipulated makanan ni. Dia tak makan langsung makanan dia yang dah disediakan kat mangkuk dia. Dia nak juga KFC. hahaha!

Lepas makan-makan dengan family at home, kami keluar semula. Jalan-jalan, lepak-lepak dan ajak husband beli magazine favourite dia. Belanja Oldtown dan sebagainya.


Plan asal nak tengok movie but cancel.. husband nak tengok hari lain. Labuan ni memang tak banyak sangat tempat yang boleh pergi. So, kami celebrate cara kami je. Spending time and happy together. 💕

Next time, In Shaa Allah nak buat plan yang lebih bagus untuk celebrate birthday husband. Tengok keadaan macam mana masa tu dan lokasi kat mana.

On 07 Mac 2017, hadiah dari saya untuk husband akhirnya sampai dari KL. Lewat 9 hari hadiah..huhu..tapi tak apa.. yang penting sampai dengan selamat. 😇

Oh ya! Ayah dan mami bagi hadiah birthday untuk husband awal pagi lagi on 26 Feb. Sweet banget.. 😄


Apa pun, Alhamdulillah sebab husband suka dan happy. :)

With Love,
#Sofinah696 💕
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .


Sunday, February 12, 2017

Pengguna Mary Kay dan Beauty Consultant Mary Kay

Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

Berlalu lah sudah Januari untuk tahun 2017. Sambutan tahun baru cina juga baru sahaja berlalu. Tahun ayam kan? hehe. Anda tahun Ayam? Saya kuda.

Bulan Januari, saya sibuk dengan aktiviti trading currency(Forex), bina minisite dan website baru, buka group trading semula dan sibuk mengkaji sistem trading. Selain tu sibuk bagi signal kat newbies.

Sebenarnya sebulan tak cukup untuk siapkan projek Forex tu. Belum siap lagi. haha! Tapi saya dah gatal tangan nak blogging kat blog personal kesayangan saya ni.

Minggu lalu, 02 Februari 2017.
Satu kotak sebesar-besar meja di ruang tamu mengejutkan saya dan husband. Wah! cepatnya sampai barang-barang Mary Kay!


Dari tahun lepas lagi saya dah usha produk Mary Kay ni dari kawan lama. Dia salah seorang Beauty Consultant Mary Kay di Semenanjung Malaysia. Nama dia Sulwani. Member 1 kerja masa kat Diamoney Jewellery tahun 2012.



Saya berminat dengan produk make up Mary Kay seperti lipstik, eyeshadow dan sebagainya. Tak terfikir pula tentang Skin Care. Tapi...

Tapi...En.husband nampaknya lebih teruja dengan Skin Care produk Mary Kay sampai nak hadiahkan saya satu set skin care dari Mary Kay. Saya tak pernah pakai skin care. Bukan tak suka cantik tapi tak reti nak pakai dan tak sure fungsi dan sebagainya. Lagi satu, risau kulit tak ngam.

Bila husband nak saya tanya member lama ni tentang Skin Care Mary Kay, dia bertambah excited bila dapat tahu produk ni adalah produk berasaskan botanikal dan mineral (Semulajadi). Well, saya pun hilang risau bila produk tu okey alright! haha! Ye laa.. bukan tak biasa dengar produk skin care itu ini jadi benda bukan-bukan. Alhamdulillah, Allah jodohkan saya dengan Mary Kay ni dan terbuka lah hati. Chewah!

Apa yang ada dalam kotak tu? Kotak tu besar sangat macam tak percaya pula isi cuma skin care. Rupanya...



Ada handbag, buku, dan so on la..malas plak nak sebut satu-satu. Apply jadi Beauty Consultant sekali, tu yang banyak sikit barang dalam kotak ni.

Ada free gift 2pcs CC Cream dan 1 Lip Gloss. Happy nyerr!




03 Februari 2017, saya start pakai Skin Care Botanical Effect. Cleanse, Hydrate, Mask dan Freshen.


Cara pakai cleanse, first basahkan muka dan tangan. Picit clense pada jari hantu dan dot kan kepada 5 titik di area dagu, pipi, hidung dan dahi. Lepas tu start la urut membulat dari dagu ke pipi, dari hidung ke dahi (Elakkan bahagian lingkaran mata). Dah tu siap. Bilas la muka dengan air.

Masa mula-mula pakai cleance Botanical Effect Mary Kay ni, terkejut juga tak ada buih, hahaha. Rupanya memang tak ada buih.

Lepas pakai cleanse, saya terus saja pakai freshen. Cara pakai freshen senang saja. Tak makan masa lama. Spray kan sahaja ke kapas dan sapu dari dagu ke dahi.

Then, pakai hydrate. Guna hydrate sama sahaja macam pakai cleanse tu. Buat dot 5 titik kat hidung, pipi, dagu dan dahi. Rata kan hydrate seluruh wajah dari dagu hingga dahi.

Siap! hehe.

Mask? Mask saya pakai waktu malam. Sebab cadangan pakai adalah waktu malam. Dan tak perlu pakai tebal sangat. Buat dot macam biasa. Ratakan dari dagu hingga ke dahi (Elakkan bahagian lingkaran mata). Pakai mask ni dari 10 hingga 15 minit sahaja. Jangan bawa tido pula. hahaha! nanti kulit cepat jadi kering. Bila kulit kering kontang nanti potensi keluar jeragat. huhu! Selepas 10 hingga 15 minit tu, bilas muka sambil sental lembut dengan air ke arah atas perlahan. Jangan sental macam buat roti canai plak. hehehe! oh ya.. pakai mask ni 2 kali seminggu pun dah cukup.

Hmm.. since hari pertama pakai Botanical Effect Mary Kay ni, saya rasa wajah lebih fresh. Lebih-lebih lagi lepas pakai masker, rasa bersih kulit. Terasa sihat.

Healing proses ada juga la beberapa hari terutamanya 3 hari pertama seperti lepas pakai mask tu, rasa gatal sikit dalam beberapa saat lepas tu hilang. Kemudian, selepas 1 minggu ada keluar jerawat kecil kat bahagian dagu dan hidung. Kawasan muka lain tak ada.

So far so good la. Healing proses tu perkara biasa saja. Lepas 3 bulan In Shaa Allah dah ok ikut kesihatan dan kulit individu. Saya tak pernah pakai Skin Care yang ada kimia. Alhamdulillah senang sikit la proses penyembuhan. hehe.

Ok.. nanti story morey lagi tentang Mary Kay ni.

Cukup setakat ni dulu.

Terima kasih sudi singgah membaca di sini.

Happy Blogging dan Blogwalking!

With Love,
#Sofinah696 💕
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .


Anda Mungkin Mahu Baca Ini

30 Days Blog Challenge (31) 8Share (1) Ana Cikey (1) Android Game (2) ANTV (1) Apa itu SEO (5) Aplikasi Facebook (2) Assign Jobs (2) Bazaar Ramadhan (1) Beats Pill (1) Begleri (1) Belajar Musik (1) Belajar Petik Gitar (1) Berita (7) Blog Sofinahlamudin.com (16) Blogwalking (14) Buat Duit (12) Buku Kegemaran (2) Cabut Gigi (1) Catatan Harian (66) Catatan Kota Kinabalu Februari 2016 (1) Catatan Kota Kinabalu Oktober 2015 (1) Celebration (37) Cinta (8) Clash Of Clan (3) Congratulations (2) contest (3) Contest SEO Eridy (5) Dentist (1) Despicable Me (2) Diary 2014 (2) Drama (1) Dunia Blog (82) Eat That Frog By Brian Tracy (5) Elken (7) Encik Mohd Nasyit Md Nooh (124) Favourite Song (27) Fidget Spinner (1) FikAyuWedding (1) Fitness (3) Forex (8) Fotografi (2) Game (9) Gigi (1) Giveaway (3) Hand Spinner (1) Happy Birthday (2) Hari Malaysia (1) Hari Raya Aidilfitri (4) Header (1) Headset (1) Hobi (8) Hobi bersama suami (5) Indonesia (1) Info Kecantikan (1) Info Kesihatan (10) Islam (3) Jejak Paranormal (1) Jump Rope (2) Karya Sofinah Lamudin (2) Kashaka (1) Kawan (17) Keluarga (15) Kenalan Baru (5) Kerja Makan Gaji (3) Ki Prana Lewu (1) Kisah Realiti Sofinah Lamudin (11) Kota Kinabalu (4) Kreatif (16) Kundasang (1) Labuan FM (1) Lawak (1) Left 4 Dead 2 (3) Lelaki (5) Lepak (1) Logo (3) Lukisan (1) Maze Runner (1) Melancong (1) Melukis (1) Minions (1) Motivasi (37) Movie (10) Nuffnang (1) Old Town White Coffee (1) Only Sophee.lz Dote (42) PC Games (3) Pendapat Peribadi Sofinah Lamudin (1) Permainan (1) Personaliti (7) Pokemon Go (2) Produk Mary Kay (1) Projek (5) Puan Sofinah Lamudin (19) Q One Speaker (1) Rakan Blogger (20) Ramadhan Al-Mubarak (11) Ramping dan langsing (1) Ranau (1) Random Post (13) resepi (4) Review Produk (4) Review Tahun 2016 (1) Ronda K.K (1) Sabah (1) Saya dan Ramadan 2013 (34) Saya dan Ramadan 2015 (2) Scorch Trials (1) Search Engine Optimization (5) Segmen Blog (12) Sejarah (1) Senaman (1) Seni (1) Sentimental Post (10) Shaklee Supplement (1) Sherina Munaf (5) Si Awak dan Si Saya (7) Skipping Jump Rope (2) Skuter (1) Slim 7D (1) Smartphone Game (1) Sofinah Beauty Consultant Mary Kay (1) Sofinazz (3) Sofinazz Anniversary (1) Sophee Studio (1) Suami Isteri (6) Supplement (1) Suri rumah (1) Tahun Baru 2016 (1) Tahun Baru 2017 (1) Tempat Menarik (1) Tentang Dia (25) The Secret (3) Thumb Chucks (1) Tips (1) Traveling (1) Troll (5) Tutorial (2) Tutorial Tudung (2) Tutorial Tudung Halfmoon (1) Wanita (4) Warna-Warni Kehidupan (3) Workout (3) WP. Labuan (8)