SELAMAT DATANG KE BLOG SOFINAHLAMUDIN.COM

Sila gunakan
untuk memudahkan pencarian topik dan pembacaan di dalam blog ini.

Selasa, 13 April 2021

Catatan Ramadhan 2021 | Hari Satu

Catatan Ramadhan 2021 | Hari Satu

BISMILLAHIRAMANIRRAHIM~

Assalammualaikum dan Hi My Sugarpeeps!,

Alhamdulillah... bertemu lagi kita di Bulan Ramadhan yang mulia dan penuh berkah ni. Tahun ni saya mengambil keputusan untuk menulis blog setiap hari sepanjang Bulan Ramadhan tahun 2021. Dahulu kala (dah lama sangat nampaknya) saya selalu menulis aktiviti di Bulan Ramadhan di blog untuk dijadikan kenangan. Tapi, terdapat beberapa blogpost Ramadhan yang saya sudah tidak buka untuk bacaan umum lagi sebab gaya penulisan agak terlebih complicated. Hhahaha... Maklumlah... dulu dulu kan. Memang penulisan tu ada masa macam menghantar pesanan ringkas. Dengan singkatan dan huruf besar kecil sengaja disusun pelik pelik. Aduh! Sakit mata pula walaupun sendiri yang baca. Hhehe...


Selain dari menulis, jika ada masa terluang dan mengizinkan, saya akan buat rakaman vlog ringkas untuk saya muat naik di aplikasi Tiktok dan Instagram. Facebook? Hmmm... saya ada isu sedikit dengan Facebook ni. Hhaha... Vlog untuk tatapan sendiri di masa depan. Jika ada sahabat sosial media yang suka, Alhamdulillah kita raikan bersama. Kalau tak suka, saya harap, tak perlulah tonton untuk sakitkan mata sendiri. Hhuhu...

Video di bawah ni video ringkas Ramadhan hari pertama saya. Tapi tu lah, di pertengahan hari tu, lupa pula nak rakam... Apa daaa... Hakhakhak... So, ini saja lah apa ada nya.

@sofieluthor

Ada urusan urgent. Terus lupa buat record moment lain 😣 Selamat berpuasa ☺️ ##SofieLuthor ##Tribe769 ##Vlogging ##foryou

♬ Ibiza - MBB

Buat masa ni memang aplikasi Tiktok tak ada niche spesifik. Just jadikan platform simpan video ringkas dan moment sendiri. Ahaks.

So, apa yang berlaku di hari pertama bulan Ramadhan 2021 dalam hidup saya? My dad terima panggilan daripada hospital. Pihak hopital kata keputusan CT Scan my mom dah siap hari ni. Macam biasa, my dad adalah seorang yang jenis mudah kalut dan kelam kabut. Saya pula jenis yang calm. Saya baru bangun dari nap, tiba tiba my dad dengan gaya kalut bagi tahu nak ke hospital ambil result CT Scan mami. Katanya nak ambil ubat darah tinggi mami sekali.

Saya dalam keadaan yang belum bersiap tak cakap banyak, bagi je my dad jalan dengan my mom ke hospital terlebih dahulu. Sebenarnya saya tahu, ambil result bukan sekadar ambil tapi sudah tentulah jumpa doktor sekali. Bila my dad sampai hospital, dia pun telefon saya bagitahu kena jumpa doktor. Hhuhu... Saya memang dah tahu tapi kena juga bagi dia jalan dulu. Level resah dia lepas terima panggilan tu agak ketara. Hhahaha...

Tanpa panjang cerita, saya dan Mr.Bee ke hospital temankan mami jumpa doktor. Sebab my dad dah mula ada masalah pendengaran. Normal lah kan, golden age. Memang tak jelas dengan apa apa yang doktor cakap. Ayah saya seorang yang suka menyelam ke laut di zaman muda untuk mencari hasil lautan. Jadi, effect ke gegendang telinga dia. Orang kata lah, buat masa ni tak pernah tanya doktor lagi.

Selain tu, my dad juga memang jenis yang tak berapa nak faham bahasa pertuturan doktor atau bahasa yang kompleks. Takut nanti dia salah faham. Jujur lah, ada masanya... saya bercakap dengan dia pun dia boleh tak faham Hhahaha... saya bertutur bukan 100% bangsa kedayan. Point of view memang selalu juga berbeza dengan my dad dari saya kecil lagi. Tak tahu lah weh... bahasa pertuturan saya ni pengaruh wayang kat TV lah kot.

Berjumpa doktor tak juga lah lama sangat. Cuma, yang buat lama ni sebab nak buat temujanji lagi dengan doktor pakar. Dua orang doktor pakar. Sebenarnya, masih dalam siasatan lagi kondisi my mom ni. Memang cukup mendebarkan. Tapi, saya mengharap perkara ni selesai dengan keadaan yang selamat. Semoga Allah memudahkan urusan keluarga saya. Semoga Allah mengangkat semua perkara perkara yang mungkin menyulitkan urusan yang sepatutnya mudah ni.

Doakan my mom okay... Sejujurnya, ni ujian yang paling challenging dalam hidup saya. Dalam banyak banyak cabaran hidup yang saya rasa mencabar adalah bila perkara tu melibatkan my dad. Tapi, kali ni lebih mencabar. Level kali ni bagi saya tinggi sangat ni. Saya harap Allah permudahkan urusan dan memberikan kesembuhan buat my mom. Semoga Allah kurniakan keajaiban. Amiinn...

Oh ya! Di hospital saya terserempak dengan bekas guru saya. Dulu dia mengajar saya mata pelajaran Kimia. Wahhh lama juga dia mengajar kat sekolah saya tu. Boleh tahan. Katanya, sekolah saya dah tak ada Science Stream. Sains biasa sahaja yang ada. Tersentap pula saya seketika. Hhahaha... dulu saya wish sangat saya bukan student Science Stream. Ambil bidang gempak, nampak hebat tak ada gunakan tanpa passion. Nampaknya wish saya tu terkabul sekarang. Toeng... Tak borak banyak sangat dengan dia sebab terasa juga serangan social awkward kat situ. Hiks. Dalam kepala ligat berfikir nak apa, borak apa... Hhahahahaha... parah.

Selesai sahaja urusan di hospital, saya dan Mr.Bee terus balik rumah. Awal Ramadhan ni planning memang nak menikmati puasa dengan aktiviti indoor sahaja. Taknak keluar sangat. Bazaar Ramadhan? Nope buat masa ni. Hhuhuhu...


What I wanna Do for Ramadhan?

Membaca buku Islamik

Saya pilih 4 buah buku sahaja. Tak boleh nak banyak banyak. Saya slow reader. Hhuhu...

@sillywonk.vibe

Books to be read for Ramadhan. I choose 4 of them.✨💛🌟💪 ##SillyWonk ##Booktok ##Tbr ##IslamicBooks

♬ Close to You - Maher Zain

Tafsir Al-Quran

Belajar untuk faham maksudnya. Nak buat nota sikit. Banyak kena catch up dan belajar. Wish me luck ya sahabat.

@sillywonk.vibe

With ##pomodorotechnique ✨✍️##Study ##SofieLuthor ##StudySpace

♬ I'm Fine - Nathan Hartono

Mengaji Sabtu Ahad

Ni mengaji dengan seorang anak muda. Anak perempuan seorang ustaz. Jiran baru saya sekitar tahun 2017. Sweet sangat orangnya. Baik hati dan lemah lembut. Alhamdulillah, ada peluang mengaji dengan dia. Rezeki ilmu Allah beri.

Mengaji Di Masjid Isnin-Rabu

Hhaaa... yang ni pun sesuatu yang saya sangat happy. Bukan senang nak dapat tau ni dulu. Dulu saya kerja kat bandar, memang tak ada masa lah mengaji kat masjid. Nak join kelas ilmu macam ni segan tahap tak tahu nak cakap macam mana. Ada hati tapi action tu berat dan susah. Alhamdulillah sejak kahwin, Mr.Bee banyak memberi sokongan benda positif macam ni. Semua mudah je. Tinggal saya je nak ambil ke tak peluang ni.

Buat Scrapbook

Ini namanya hobi. Hhahahaha. Saya ada projek scrapbook gigantic. Tak pasti lagi nak buat content macam mana. Tapi, kalau nak buat tema tu rasanya nak buat random saja lah kot.

@sillywonk.vibe

I'm making gigantic scrapbook ✨ ##SillyWonk ##scrapbook ##foryou 💛

♬ Mabuk Lagi (Remix) - syhhafiq

Melukis

Melukis pun hobi juga. Buat masa ni nak lukis untuk fun sahaja dulu. Terapi. Mudah sangat stress sekarang ni. Hmm... Nak juga buka semula untuk tempahan logo. Tapi masih 50:50 lagi benda ni.

@sofieluthor

Tell me ☺️🙈 ##drawingchallenge

♬ original sound - SimJim6627

Blogging

Blogging sekarang memang sedang on. Nak clearkan draft. Banyak story sebenarnya nak kongsi. Semua duduk dalam draft. Nak edit sikit sikit dulu baru publish.

@sofieluthor

Nak jadi blogger? ##SofieLuthor ##bloggermalaysia 💻

♬ оригинальный звук - ✨ⲘⲒR ⲆⲞRⲀⲘ✨

Sampai sini saja dulu sembang bulan Ramadhan hari satu. Jumpa esok. In Shaa Allah. Selamat menjalani ibadah puasa buat semua muslim dan muslimah. Semoga Allah mempermudahkan segala urusan kita dan memberikan kita kekuatan agar menjadi lebih baik dari sebelumnya.

Amiinn...

With Love,
#Sofinah696 💕
Follow my instagram ; @sofinah696, @sillywonk, @peculiarescapism, @sofieluthor.


Share:

Highlight Article

Kenapa Sakit Gigi Ketika Mengunyah Selepas Buat Tampal Gigi (Tooth Filling)? Bagaimanakah Menyelesaikannya?

Kenapa Sakit Gigi Ketika Mengunyah Selepas Buat Tampal Gigi (Tooth Filling)? Bagaimanakah Menyelesaikannya? BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM~ Assal...

How To Anything Channel

Sofie TV Channel