SELAMAT DATANG KE BLOG SOFINAHLAMUDIN.COM

Sila gunakan
untuk memudahkan pencarian topik dan pembacaan di dalam blog ini.


Isnin, 20 Disember 2021

Cats 101: How to Choose The Right Veterinary Services For Your Pets

 Cats 101: How to Choose The Right Veterinary Services For Your Pets

The bond between the cat and the owner is always equal to a family member. The owner always treats them like a child or best friend. A cat can be our remarkable buddies because they always follow us everywhere in the house. If you ever owned a cat, this is pretty obvious.


When your cat gets sick, you might be worrying like me. I still remember I was anxious when my lovely furkid got ill a few months ago. 

When my furkid got sick, they usually showed changes in overall appearance. Mainly changing appetite and having low energy levels. When we experience pets getting ill situations, spontaneous veterinary services pop out in our minds. Isn't you?

We'll think about which one is the best veterinary service nearby for the kitty. If you are a newbie in the cat's world, the question might be how to choose the right veterinary services for your pets.


Ask Your Friend or Family

You can ask your friend or family member for vet recommendations. If they have the experience, they will tell you which vet is the best. They also can tell you the quality of the service. It can save your time and energy because you don't have to go to every veterinary at all locations in your area.


Google and Read All the Rates and Customers Feedback

If you moved to a different area and haven't acquaintances to ask yet, you can try google through your smartphone. You can type any related keywords with your location. For example, Kitty's Care KL Veterinary Clinic. Easy isn't it? Then, don't forget to check rates and their customer's comments about the services.


Find The Best Veterinarian in Treating Cats

You need to understand the different types of the veterinarian. There are created unequal. It's foremost to consider the veterinarian's expertise. So, you need to check the types of the veterinarian. There are several types of veterinarians :


1. Companion Animal Veterinarians. This type can deal with small animals like cats, dogs, hamsters, mice, sugar gliders, and other pocket pets.

2. Veterinary Specialists. Different with Companion Animal Veterinarians. They are the general practitioners of human medicine. Meanwhile, Veterinary Specialists are the orthopedic surgeon and oncologists of veterinary medicine.

3. Exotic Animal Veterinarians. They have an extraordinary interest in caring for exotic animals like reptiles, amphibians, and birds.

4. Livestock, food, and Large Animal Veterinarians. These veterinarians focus on large animals and livestock such as horses, pigs, goats, and sheep.

5. Laboratory Veterinarians. They work behind the scenes in fields. Such as Pathology, Pharmacology research, and many more.

So, finding the right veterinarian for your furkid may help you better.


Consider When Choosing The Location

If you have an emergency situation regarding your pets, you need to hurry to save your buddy's life. If you're living in Klang Valley areas especially Putrajaya, Cheras or Kajang, you might consider doing a visit to Kitty's Care Vet. They provide prompt assistance and specific veterinary care to your panicky pets in times of need.

In this situation, we can't wait until tomorrow or later. Your furkid may be lost a lot of blood or too much in pain. It's a really emotional breakdown. So, you need to know the nearby veterinary services that provide accident and emergency situations.


Look For a Clean Facility And Good Hygiene

Bonding with animals has many positive effects on humans. Playing with cats is good therapy for mental health. Cats can reduce stress, offer companionship, and heal with purrs. But, don't forget that they also can bring germs from anywhere.

Looking for clean and good hygiene veterinary services is supreme for safety. Because they will accept many animals to their facility for treatment. Your beloved furkid will be in the facility with other animals. The animals must be handled with proper hygiene. This is because animals can carry harmful germs that make people sick even when the animal looks healthy and clean.


Check the Available Sevices

We going to the vet is not always because of illnesses or emergencies. We sometimes need other quality services. You will be happy when your lovely buddy has a better look. Have a good shape. They also must be fresh and healthier when they get massage service, facial, and get a new hairstyle.

Other than that, we are not always at home. We are sometimes stuck on a busy day. So, your cat may need a good pamper. While you are busy with your task and computer, I think a cat spa activity center is purrfect!


Having furkids need full attention. They are the same as a human beings. They have psychology to take care of. They can be sad, bored, depressed, and lose appetite because of the unhappier environment. Once they have you as their owner, they can have a strong bond with you. They trust you and feel so secure.

As a cat owner, feeding your cat with their favorite food is a brilliant idea. But, we also can show our love with go to check their general health. If you are okay with the cost, you can boost your buddy's immunity system. Shield them from internal and external parasites by setting an appointment with the vet and getting the cat's vaccine for your beloved furkid.


With Love,

#Sofinah696 ๐Ÿ’•

Follow my instagram ; @sofinah696, @sillywonk, @peculiarescapism, @mudahkayadotcom, @howtoanythingmy .


Follow my blog with Bloglovin ๐Ÿ’‹


Share:

Selasa, 14 Disember 2021

Kisah Tiko The Zebra Dove - Part 1

Kisah Tiko The Zebra Dove - Part 1


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~ 

Assalammualaikum dan Hai My Sugarpeeps!,


Tiko Day 1

Selesai dari celebrate birthday ayah, 07-12-2021 iaitu hari Selasa, kami berempat balik selepas sempat singgah beli barang dapur kat Savemore Labuan. Sampai sahaja di rumah, saya dan Mr.Bee direct ke SOHO selepas mengemas semua makanan basah ke peti sejuk.


Saya sebenarnya berniat nak siapkan kerja yang tertunggak sebelum jarum jam menunjukkan pukul 6 petang. Sebab, 6-7 pm merupakan sportlight hour bagi Pokemon Electabuzz. Tiba-tiba, Mr.Bee yang keluar sekejap tadi untuk ke tandas kembali ke SOHO membawa seekor burung yang sedang ketakutan.


Ekornya 3 helai sahaja yang tinggal. Nampak sahaja burung tersebut, saya terus bertanya dari mana Mr.Bee jumpa burung tu. Katanya, dia nampak Oney mencari-cari sesuatu disebalik tong drum. Lah! Oney sekarang dah pandai buru burung. Entah dari mana Oney bawa burung tu.

Well, Oney brought us a random gift I guess. Haha... It's better lah kan dari tikus atau cicak. Lols.

Bila saya lihat kawasan burung tu bersembunyi, banyaknyaaa bulu burung bertaburan. Termasuklah beberapa bulu bahagian ekor burung. Lebih panjang, warna hitam dan besar dari bulu yang lain.

Burung nampak terkejut dan trauma. Bulunya banyak yang tercabut. Dia cuba melarikan diri. HHahaha... Malangnya sayapnya rosak sebelah. Dia tak dapat nak terbang. Dia hanya boleh buka sebelah kepak sahaja.

Sambil mengejar burung yang sedang berjalan ke sana ke mari mencari tempat bersembunyi, tiba-tiba terlintas dalam fikiran, saya nak panggil dia Tiko. Hiks... memang hobi saya bagi nama haiwan yang saya jumpa. Especially kucing dan anjing. Kat Taman Damai tu, Entah berapa ekor yang sudah pun bernama. Huhu... Kucing-kucing dan anjing-anjing tu saja yang tak tahu mereka sudah mempunyai nama kini. Bukan lagi "meow" atau "ming" atau "Catty" atau "Kucinggg" seperti yang dipanggil oleh manusia lain.

Bila nampak Tiko tak dapat nak terbang, saya rasa kasihan pula. Risau pun ada. Dibaham Oney atau Betty memang tak ada harapan hidup Tiko ni. Saya cakap kat Mr.Bee, saya nak jaga dia sekejap. "Boleh." katanya. Tanpa mempersoalkan.


Tapi, tak sampai pun malam, saya dah rasa Tiko macam kawan. Hhahahaha... Rasa sayang pula. Rasa nak jadikan pet pula dah. Alahai... Malam tu juga saya cari maklumat pasal Tiko. Rupanya, Tiko adalah spesis burung Merbuk. Bahasa Inggerisnya Zebra Dove. Corak badannya memang nampak macam kuda belang. Tiko dipanggil dengan nama yang berbeza-beza mengikut negara. Filipino panggil Kurokutok / Batobatong Katingbe / Tukmo. Indonesia pula memanggilnya dengan nama Perkutut. Nama scientific Merbuk ini adalah Geopelia Striata.

Hari pertama perkenalan dengan Tiko memang agak sedikit janggal dan kekok. Tiko hanya diletakkan dalam besen. Dia berak sana sini dalam besen. Saya letak bekas air dia tak minum sendiri. Saya terpaksa suapkan baru dia nak minum. Tiko explore besen sebesar dua kali ganda badan Oney.

"Tak ada apa dalam tu Tiko..." saya kata pada Tiko.

Sejujurnya, saya langsung tak ada pengetahuan tentang burung Merbuk. Belajar dari Mr.Bee, Youtube dan google, Alhamdulillah membuatkan saya faham tentang Tiko. Terima kasih kepada yang rajin menulis tentang burung Merbuk di blog dan yang sudi menyebarkan ilmu burung di Youtube.

Tiko juga agak ketakutan sebenarnya. Dia takut dengan saya dan Mr.Bee. Saya hulurkan tangan, dia akan mengelak. Kalau dipaksa dia akan lari dan buat marathon seluruh SOHO. Hhahaha. Kalau ada pelosok kecil, dia akan masuk dengan harapan saya tidak dapat mencapai tangan untuk menangkapnya. Tapi, susah juga nak tangkap 'budak tiny' ni. Laju sungguh berlari. Jadi, pada awalnya saya biarkan saja Tiko dalam besen. Kemudian, saya cuba angkat. Dia mula nak bertenggek di tangan saya tapi tak nak lama-lama. Dia akan melompat lari. Dia macam 50:50 nak kawan dengan saya ke tak. Hiks.


Bila research, Tiko boleh makan kacang hijau. Jadi, saya ajak Mr.Bee untuk beli Kacang hijau pada hari kedua. Sebab kacang hijau saya tak ada kat rumah. Kacang tanah ada lah. hHuhu... Nak pergi ke kedai runcit berdekatan, hari dah malam pula. Kacang hijau tu, perlu dibersihkan dulu. Kemudian, direbuskan. Menurut pakar Merbuk, burung yang baru kita temui tidak akan mahu makan sebab dia takut. Mungkin juga sebab trauma lepas ditangkap kucing. Lagipun, dia belum jinak lagi.


Tiko Day 2

Pada hari kedua, saya dan Mr.Bee ke kedai runcit mencari kacang hijau untuk Tiko dan peralatan lain yang sesuai untuk Tiko tinggal.

Berdasarkan study saya melalui video-video Youtube yang dikongsikan oleh otai-otai burung Merbuk, Tiko perlu disuapkan manual sebab memang dia tak mungkin akan makan sendiri. Cara pegang burung, cara buka mulut Tiko semua saya belajar.


Saya suapkan Tiko kacang hijau yang saya rebus tu. Saya rebus 10 biji sahaja selama 25 minit. Setelah sejuk, saya suapkan ke mulut Tiko sebiji demi sebiji sampai habis 10 biji. Betul, dia memang tak nak makan sendiri. Bila Tiko tak nak makan dan minum, saya risau. Nanti dia lapar dan kurus dan tak survive.

Bila saya lihat poopoo Tiko warna putih (berak kapur), saya bertambah risau sebab, mereka kata Merbuk yang sakit biasanya memang berak kapur. Kena beri dia makan kacang hijau biar dia sihat dengan khasiat dari kacang hijau tu.

Malam hari ke dua, selepas beberapa jam beri Tiko kacang hijau rebus, poopoo Tiko dah ada peningkatan. Dah tak 100% putih. Syukur Alhamdulillah. Tapi Tiko masih tak nak bersosial dengan saya. Saya bercakap dengan Tiko seolah-olah Tiko faham. Hhahahhaa... Tiko kelip-kelip mata sahaja. Entah apa lah yang difikirkan oleh Tiko. Kadang-kadang dia menjauhkan diri selangkah dua dari saya kalau saya cuba tengok dia dekat-dekat kat sangkar.


Semasa membeli kacang hijau tu, saya mengambil peluang membeli alat untuk dijadikan sangkar sementara Tiko. Sebenarnya saya beli grid wall decoration. Student selalu guna letak nota atau gambar kat meja belajar. Ada niat nak beli sangkar burung yang real tapi saya berfikir, Tiko ni lama ke dengan saya ni. Saya masih dalam 50:50 nak jaga Tiko forever

Tapi bila dah study tentang Tiko, saya confirm nak jaga Tiko forever. So, sekarang ni proses nak jadikan Tiko BFF lah. Hehe. Nak jinakkan Tiko 100% dengan saya, dan Mr.Bee. In Shaa Allah, bila ada peluang nanti saya nak belikan Tiko sangkar yang proper. Yang boleh gantung tinggi. Boleh lah jemur Tiko pagi-pagi dari 6 pagi hingga 11 pagi untuk kesihatan Tiko.

Hari kedua, sangkar Tiko memang lawak. Bakul hijau yang di masukkan cebisan kertas. Besar pula tu bakulnya. Bila tengok Tiko berkubang dalam bakul hijau tu dengan poopoonya, saya pun rasa tak sampai hati. Saya cari kayu yang sesuai untuk Tiko bertenggek. Kelakar. Tiko hayun kayu tu macam burung yang bertenggek kat wayar elektrik depan rumah. Semakin Tiko bergerak, semakin laju pula buaian tu. Hmm...

Mr.Bee cakap, "Lubang sangkar tu besar lah...dia boleh keluar tu.." Saya tengok Tiko duduk diam-diam dalam tu macam tak percaya lah dia boleh keluar. Mustahil dalam fikiran saya. Sekitar jam 12 tengah malam, Tiko tiba-tiba keluar dari sangkar. Hahahhahaha... lepas tu dia masuk sendiri. Aduh! Buat lawak la Tiko ni. Walhal, sepanjang hari dia duduk dalam tu nampak macam serius dia tak boleh keluar.

Sangkar Tiko tak ada pintu. Kalau saya nak pegang Tiko, saya kena angkat sangkar tu macam tudung saji. Hhahaha...


Tiko Day 3

Hari ketiga, saya tinggalkan Tiko sendirian dengan Mr.Bee. Saya hangout dengan seorang sahabat lama sejak tingkatan 6 (Farah) dan anak buah saya (Fitri). Dari pagi hingga petang. Sekitar jam 4:30 petang, saya balik rumah. Saya terus jumpa Oney dan Betty. Kemudian, jumpa Mr.Bee dan Tiko. Saya sempat kenalkan Oney kat Farah  tapi nampaknya Oney tak nak being friendly. Lol. Mr.Bee kata, Tiko macam tak suka duduk dalam sangkar. Dia nak lari. Dia tak mahu minum dan makan. Sad news.

Tiko tak happy. Terdetik dalam fikiran nak lepaskan Tiko bila dia dah boleh terbang dengan stabil. Tapi sekarang ni kepak dia memang tak function proper. Lil bit bengkok sayap sebelah kanan. Risau juga... bila lepaskan kat luar rumah nanti, Tiko jalan-jalan kat tanah, kucing tangkap pula. Kat sini, banyak kucing including my kucing. hehe.

Hmm... saya pun cuba rebus kacang hijau. Suap Tiko 10 biji kacang hijau lagi. Ni hari ketiga Tiko tak makan. Minum pun nak suapkan juga. Dia tak mahu buat sendiri. Masih tak biasa agaknya dengan suasana baru. Boleh jadi kacang hijau pun adalah makanan baru bagi Tiko.


Actually, sebelum balik dari hangout, saya sempat singgah Mr.Diy dengan Farah dan Fitri. Kat Mr.Diy, saya cari talam bentuk square yang boleh dijadikan lantai sangkar Tiko tapi tak jumpa talam square. Semua talam berbentuk rectangle. Hhuhu... Selain dari talam, saya nak beli satu tempat yang sesuai untuk letak Tiko berjemur. Malangnya tak jumpa yang sesuai.

Since tak ada talam square dan tempat untuk Tiko berjemur, saya cuma beli lapik rumput plastik dan tempat bawang warna pink. Oh ya, sempat juga beli tempat Tiko bertengek yang baru, design cantik. Tak terlalu besar dan tak juga terlalu kecil. Murah. RM2 sahaja.

Hari ketiga Tiko ni, saya tukar bakul hijau tu kepada bakul pink (tempat orang simpan bawang selalunya hahaha). Untuk lantai sangkar Tiko, saya letak rumput fake tu. Kemudian, tempat bertenggek Tiko saya tukar kepada yang baru. Kayu lama tu, saya dah tak gantung style bergoyang. Saya ikat kat sangkar supaya tak goyang. So, sekarang Tiko ada dua jenis tempat tenggek. Satu boleh hayun, satu lagi yang steady.


Waktu malam, Oney tak lepak dalam SOHO, Oney lepak tempat parking depan SOHO. Jadi, saya biarkan Tiko di luar sangkar jalan-jalan atas meja kerja saya. Kat atas meja, ada cermin. Tiko suka main dengan cermin tu. HHhaha... dia lepak depan cermin tu berjam-jam sambil buat bunyi "tek tek tek tek" dia membebel-bebel macam ayam. kadang macam bunyi ketuk pintu la pula, like "Tok tok tok". Lepas tu, Tiko naik atas cermin tu, dia bertenggek kat situ sebab cermin saya tu macam frame gambar.

Dia suka naik dan turun cermin tu. Sambil-sambil dia lepak depan cermin tu, dia seolah-olah manusia yang sedang berlawa. Menggayakan baju dan memastikan semuanya kemas. Dia angkat kepak. Dia patuk dadanya, sometime dia menggaru-garu menggunakan kakinya dan berdiri hanya sebelah kaki.

Sementara tu, saya pasang tali kat sangkar Tiko. Saya ikat zig zag kat lubang sangkar tu supaya Tiko tak boleh keluar masuk dari sangkar anytime. Sebab risau nanti ada Oney pula masa dia keluar tu. Sebenarnya saya nak gunakan dawai. Tapi, dawai tak ada kat rumah. Kalau nak beli lambat lagi. Jadi, saya pakai je mana yang ada kat rumah. Saya gunakan tali yang biasa orang gunakan menyulam tu. Hihi...

Sambil-sambil buat zig zag kat sangkar Tiko, saya dan Mr.Bee terkejut bila dengar Tiko menyanyi. Waaaaa happynya kami berdua dengar Tiko berbunyi. Tiko dah berani nyanyi walaupun kami ada. Tu berita yang baik. Tiko nampaknya dah suka dengan rumah baru.

Tiko nyanyi 3 kali. Happy betul dengar Tiko bersiul macam tu. Tu tanda dia okay. Dah tak ada trauma dan tak ada tanda-tanda kemurungan. Selesai buat zig zag, saya hias sikit sangkar Tiko dengan daun dan bunga plastik sikit. Biar cantik dan ceria.


Tiko Day 4

Bila saya masuk SOHO, Tiko nampak sangat resah dalam sangkar. Saya pun keluarkan. Saya biarkan Tiko jalan-jalan atas meja saya. Biarlaaa dia poopoo mana-mana atas meja asalkan bukan atas buku. Hahaha... saya akan lap poopoo dia dengan tisu basah dan sanitize meja.

Talking about poopoo Tiko ni, masa day 1 tu, perghh poopoo Tiko busuk betul tau. Bila dah 4 hari bagi Tiko makan kacang hijau, saya perasaan, poopoo Tiko tak sebusuk Day 1. Serius! Sangkar Tiko kat meja blogging saya kot. Saya menaip sebelah Tiko. Hhahaha.. Bau poopoo dia dah tak busuk. Amazing!

Macam biasalah, bila Tiko jalan atas meja saya, port kegemaran dia mesti depan cermin. Jadi, saya biarkan je Tiko enjoy playing time dia. Asyik duduk sangkar tak syok juga kan. Sementara tu, saya bersihkan sangkar Tiko yang dah ada poopoo sana sini tapi tak banyak sangat. Saya tengok kacang hijau rebus Tiko macam ada yang kurang. Saya biarkan kacang hijau rebus tu dalam sangkar Tiko semalaman.



Selesai bersihkan lantai sangkar, saya nak suapkan Tiko kacang hijau. Tiko tak nak! Tiko melarikan diri dan Tiko langgar dinding sangkar. HHahahaha... dia nak masuk sangkar sendiri. Dia ingat masih boleh keluar masuk sangkar tu. Dia langgar dua tiga kali. Dia cuba menyelamatkan diri dari disuapkan kacang hijau ke mulutnya. Since Tiko macam tu, saya tak nak paksa. Saya angkat sangkar dan Tiko masuk sendiri. Dia bertenggek kat port kegemaran dia dalam sangkar tu.

Dalam sangkar tu, saya biarkan bekas makanan dan air walaupun Tiko tak pernah makan sendiri. Saya duduk kat depan PC, sambil kepala ligat berfikir macam mana nak edit video untuk Intagram Silly Wonk (Bookstagram saya yang tumbesarannya agak terbantut). Tiba-tiba, Tiko turun dari tempat dia bertenggek. Dia turun ke lantai sangkar dan berjalan menuju ke mangkuk kacang hijau rebus. OMG! Dia makan sendiri. Dia patuk kacang tu, dia masukkan dalam mulut dan telan. I'm super excited and happy!

Tiko repeat again and again and again!

Tiko really love kacang hijau! Then, saya gelak kat Tiko sebab dia patuk bekas kacang hijau mentah (dalam botol) kat luar sangkar dia. Dia keluarkan kepala dan patuk. Bekas tu lut sinar, mungkin dia ingat sama kot macam kacang hijau dia dalam mangkuk kat lantai tu. Hhahahaha!

Sambil saya unwrapping buku dari Pansing, Definitely Books, Tiko asyik naik turun dari tempat dia bertenggek. But later lah Tiko keluar ya. Nanti u poopoo atas buku saya. Hhahaha...

Sebelum saya dan Mr.Bee keluar dari SOHO, Mr.Bee said, "Cuba letak kacang hijau mentah dalam sangkar Tiko."

Bila dengar Mr.Bee cakap macam tu, rasa macam tak yakin pula. Tapi...secara logiknya, Tiko makan benih dan bijiran yang ada kat tanah kot kan kat luar. Hhaha... So, saya pun try. Bila Tiko nampak saya letak kacang hijau mentah tu, Tiko turun ke lantai dan terus ke kacang tu dan makan. Hhahaha... Bukan sebiji ya. Berbiji-biji dia makan. Tak payah suap-suap dah sekarang. Tiko dah boleh berdikari. Gituuu...


Bersambung...


Terima kasih sudi membaca.

Semoga bermanfaat.

Jumpa lagi di next blogpost.


With Love,

#Sofinah696 ๐Ÿ’•

Follow my instagram ; @sofinah696, @sillywonk, @peculiarescapism, @mudahkayadotcom, @howtoanythingmy .


Follow my blog with Bloglovin ๐Ÿ’‹



Share:

Khamis, 2 Disember 2021

SAFI YOUTH GOLD (SYG) Lifting Golden C Duo Serum Mengurangkan Dagu Berlapis Anda Dalam Masa 15 Minit! WOW!!

SAFI YOUTH GOLD (SYG) Lifting Golden C Duo Serum Mengurangkan Dagu Berlapis Anda Dalam Masa 15 Minit! WOW!!


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~ 

Assalammualaikum dan Hai My Sugarpeeps!,

Berkesan hanya 15 minit? Wow wow wow... okay... Saya tahu apa yang ada dalam fikiran korang. But wait. Please baca dulu, habiskan. Jangan suka mengkritik sebelum tamat membaca. Tak baik tau! Itu tak adil. Apatah lagi, baru baca tajuk dah mula gosip. Hiks. You know what? I have super power. I can read your mind. Ahaks...OKlaa... I'm joking. hehe. *why so serious..huhu..*

Cara menghilangkan double chin


Ada nampak gambar masa hari lahir saya tempoh hari tak? Saya post kat feed Instagram saya. Dagu dah mula nampak lapisnya. Hhhahaha! Perasaan tak? Saya post je. Dah nak buat macam mana dah dia nak banyak lemak kat sana. huhu. Bila saya mencari informasi, dagu berlapis rupanya disebabkan kulit dah mula kendur akibat penuaan. Haizz... maklumlah saya dah masuk alam 31 (Baru saja bulan September lepas naik level 31 ni).

Saya sebenarnya hairan. Saya berbadan kecil. Kenapa dagu berlapis? Pada mulanya saya ingatkan dagu berlapis ni berpunca dari overweight sahaja. Walaupun saya tak ada masalah overweight, saya buat saja lah jump rope, plank, jogging, senaman cardio, dan sebagainya. Masih ada juga double chin ni.

Oh ya! "Dagu berlapis" biasanya orang suka sebut "double chin", kan? Biasalah tu. Bahasa Inggeris lebih ramai yang guna dari Malay sebab sedap sikit bunyinya. Kkekeke. Tahu tak nama double chin ni sebenarnya submental fat tapi...haih...susah sikit nak sebut.

Bagaimana menyelesaikan masalah dagu berlapis?
Safi Youth Gold

Jadi, dipendekkan cerita, saya nak selesaikan masalah dagu saya yang dah mula berlapis disebabkan faktor umur ni. Tak boleh jadi tau. Saya masih nak nampak younger. Hhahaha... Double chin terjadi disebabkan beberapa faktor juga selain dari penuaan. Ini terjadi kerana berat badan berlebihan dan boleh juga terjadi kerana faktor genetik. Jadi, macam mana nak selesaikan masalah submental fat ni?

Bagaimana Menghilangkan Double Chin / Dagu Berlapis?

Pernah terfikir nak menggunakan cara semulajadi untuk menghilangkan dagu berlapis tak? Saya pernah terfikir. Setakat ni belum pernah buat lagi dan baru nak mencuba. Antaranya adalah membuat senaman leher, stretching lidah, senaman dagu menggunakan bola bersaiz kecil, dan boleh juga menggunakan produk. Hal ni membuatkan lampu atas kepala menyala. Idea! Selain dari mencuba senaman yang saya sebutkan tadi, apa kata saya apply sekali menggunakan produk.

Produk Apa Yang Boleh Menyelesaikan Masalah Double Chin?

Jadi, kita bolehlah membuat senaman yang saya sebut tadi sambil menggunakan produk yang berfungsi mengurangkan masalah dagu berlapis. Buat masa ni, saya nak mencuba Safi Youth Gold. Psstt! Safi Youth Gold (SYG) ni, boleh membantu mengurangkan 50% dagu berlapis sepantas 15 minit sahaja berdasarkan ujian saintifik dan klinikal. Whoaaahh! Tu yang saya teruja nak cuba produk ni. Jadi apakah kehebatan dan fungsi SYG ini?

Bolehkah mengurangkan masalah double chin menggunakan produk?
Safi Youth Gold Set - Lifting Golden C Duo Serum and Lifting 24K Serum Cleanser

Tentang Safi Youth Gold

Safi Youth Gold (SYG) merupakan produk yang baru dilancarkan oleh Safi. SYG adalah versi yang dinaiktaraf dari produk sebelum ini iaitu Safi Rania Gold. Saya pasti, ramai yang pernah dengar Safi Rania Gold. Mungkin juga pengguna setia.

Jenama Safi bukanlah jenama baru. Jenama ini dah tidak asing bagi kita dalam Malaysia. Safi merupakan jenama produk penjagaan kulit halal no.1 di Malaysia. Saya juga salah seorang pengguna jenama ni sejak sekian lama seperti produk pelembab, krim, deodorant dan losyen.

Fungsi dan Kehebatan Safi Youth Gold

Fungsi Safi Youth Gold

Antara fungsi SYG adalah...

Kenapa dagu berlapis walaupun badan kurus?
Lifting Golden C Duo Serum - Golden C-Lift Technology

  • Mengurangkan masalah penuaan kulit seperti masalah dagu berlapis dalam masa 15 minit sekurang-kurangnya 50 peratus.
  • Mengurangkan kulit yang kendur.
  • Membaharui kulit agar tampak muda dari usia.
  • Meningkatkan ketegangan dan keanjalan kulit.
  • Melindungi kulit dari pengoksidaan.
  • Mengurangkan garis halus dan kedutan.
  • Memperbaiki kulit yang telah rosak.
  • Meningkatkan kelembapan kulit.
  • Menjadikan kulit lebih lembut.

Kehebatan dan Kelebihan Safi Youth Gold

  • Diformulasikan dengan Teknologi Golden C-Lift.
  • Tekstur yang ringan dan pantas meresap.
  • Diperkaya dengan Duo Age-Correcting Actives
  • Berkesan kurangkan dagu berlapis 50% dalam masa 15 minit! WOWW!
  • Sesuai untuk semua jenis kulit.

Berkesan dalam masa 15 minit? OMG really?

Too good to be true. I know right! Dalam fikiran kita memang macam ni bila kita tak kenal. Bak kata pepatah, tak kenal maka tak cinta. Ah giteww... So, mari kita berkenalan lebih dekat dulu. In Shaa Allah lepas ni dah kenal, jatuh lah cinta ke Safi Youth Gold tak sampai pun 15 minit terus nak berkepit 24 jam.

Produk apakah yang boleh menghilangkan dagu berlapis atau double chin?
Lifting 24K Serum Cleanser - Super Hydration & Firm (All Skin Types)


Berkesan hanya dalam masa 15 minit ni, berdasarkan ujian saintifik dan klinikal yang telah dijalankan oleh Safi Research Institute. Mengapa produk ini berupaya memberikan kesan sehingga 50% dalam masa 15 minit? Kerana...Safi Youth Gold menggunakan teknologi Golden C-Lift dan 7 Dimensi pemulihan keremajaan kulit yang diperkaya dengan Duo Age-Correcting Actives.

Apa itu Teknologi Golden C-Lift?

Teknologi Golden C-Lift adalah Vitamin C yang diperkuatkan dengan Nano Emas 24K. Fungsi Nano Emas 24K dalam SYG adalah mengurangkan pecahan elastin. Elastin merupakan sejenis proten di dalam tisu yang mempunyai keanjalan tinggi. Tisu ini mempunyai keupayaan mengembalikan tisu badan ke dalam kedudukan asalnya selepas meregang atau mengecut. Contohnya apabila selepas dicubit atau ditekan, kulit kita akan kembali ke asal.

Jadi, fungsi Nano Emas 24K boleh mengembalikan keanjalan tisu ini yang mulai kendur akibat faktor usia dan sebagainya. Oleh itu, kulit pada dagu kita akan kembali tegang. Golden C-Lift merupakan gabungan Vitamin C dan Nano Emas 24K. Oleh itu, ini boleh memberikan kesan yang lebih efektif kerana vitamin C boleh menggalakkan pertumbuhan kolagen baru dan antioksidan dari vitamin C juga boleh membantu mempertahankan daripada kerosakan akibat cahaya UV.

Produk yang boleh menghilangkan double chin dengan cepat
Sangat keemasan! I love it!!

Apa itu Duo Age-Correcting Actives?

Duo Age-Correcting Actives merupakan gabungan Golden C (Vitamin C dan nano Emas 24k) dan Ceramide 3 untuk 7 dimensi pembaharuan kulit agar lebih nampak awet muda seperti zaman remaja. Aha! Gituu...

Apa itu Ceramide 3? Dipendekkan cerita, Ceramide merupakan asid lemak yang biasa digunakan dalam produk penjagaan kulit dan kosmetik. Ceramide adalah sejenis keluarga lipid dan saya susah nak jelaskan secara saintifik. Huhuhu... Jadi, kita ringkaskan saja. Tak payah nak rumit-rumitkan, Ceramide 3 berfungsi untuk menguatkan lapisan kulit. Boleh mengunci kelembapan pada kulit dan menghaluskan tekstur kulit wajah.

Adakah Ceramide selamat digunakan? Sebenarnya Ceramide boleh didapati secara semulajadi dalam kulit. Namun kerana faktor usia, terkena sinaran matahari, gaya hidup, dan sebagainya, pengeluaran secara semulajadi ceramide akan semakin mengurang dan kualitinya semakin menurun. Konsep ini sama sahaja seperti kolagen dan juga elastin. 

Apabila Ceramide berkurangan, kulit akan mudah rosak, kasar, berkedut, kemerahan, kering dan sebagainya. Oleh itu, Ceramide 3 dalam Safi Youth Gold menjadikan kita tampil lebih muda dari usia dengan kulit lebih anjal, halus dan berseri keemasan!

Kenapa  Saya Memilih Safi Youth Gold?

Well, like I said...I'm 31 already. Hhahaha... Also, double chin sudah mula say, "Hai Sofie". Kolagen, Elastin, dan Ceramide dalam kulit mungkin sudah mulai kurang berkualiti. Sebenarnya dah tak ada istilah mungkin. Memang dah drop pun. Mata kita tidak boleh menipu. Hati saja yang kata tidak. Saja nak sedapkan hati. Hiks.

Produk SYG juga mempunyai kelebihan yang boleh tahan hebat seperti yang saya tulis kat atas. Selain tu, satu perkara yang menarik perhatian saya adalah salah satu bahan produk ni adalah "Bee Venom". Jadi, saya nak mencuba produk ni untuk mengurangkan masalah dagu berlapis dan masalah kulit yang lain.


Safi Youth Gold
Nak tahu tak? Baunya wangi sangat!


Lagipun, SYG adalah produk yang sangat mampu milik dan sangat mudah untuk diperolehi. Produk ni boleh didapati di cawangan Guardian, Watsons, Aeon Wellness, dan Caring Pharmacy. Haaa... peminat produk beauty mesti sukaa masuk Guardian dan Watsons. Macam saya lah! Hehe...

Kalau nak beli secara atas talian pun boleh juga kalau rasa malas nak keluar atau rasa nak lebih selamat sebab sekarang zaman endemic Covid-19. Cari saja kat Shopee dan Lazada. Segalanya di hujung jari!

Saya suggest yang nak nampak awet muda boleh lah cuba produk ni. Safi Youth Gold boleh menganjal dan mengurangkan dagu berlapis untuk wajah tampil lebih anjal, runcing & tirus. Marilah beli sekarang.


Produk menghilangkan dagu berlapis di watsons dan guardian
Nak shopping SYG ni atas talian boleh, cari sendiri kat kedai pun boleh.
Pilih je mana suka... hehe...

Beli Sekarang :
Lifting Golden C Duo Serum - https://shp.ee/tzarjpf
Lifting 24K Serum Cleanser - https://shp.ee/ft7y4xf


Cara Penggunakan Safi Youth Gold

Dari tadi cerita pasal dagu. Jangan sapu kat dagu saja tau. Hhehe... Pencuci mukanya, macam biasa, basahkan seluruh muka, picit ke tapak tangan dan gosok keseluruh muka. Sama macam cara kita cuci muka dengan produk yang kita gunakan sebelum ni. Lepas tu kita bilas sampai bersih. Barulah kita gunakan serum.

Serumnya pula, titiskan 2 hingga 3 ke jari atau tapak tangan. Kemudian sapu perlahan-lahan ke seluruh wajah hingga meresap. Nak hasil yang terbaik, bolehlah gunakan serum ni selepas menggunakan toner dan pelembap muka. Okay. Selamat mencuba.

Maklumat Lanjut :
Instagram - @safimalaysia
Facebook - @SAFI.My
Twitter - @SAFImalaysia
Youtube - SAFI Malaysia


Terima kasih sudi membaca.

Semoga bermanfaat.

Jumpa lagi di next blogpost.


With Love,

#Sofinah696 ๐Ÿ’•

Follow my instagram ; @sofinah696, @sillywonk, @peculiarescapism, @mudahkayadotcom, @howtoanythingmy .


Follow my blog with Bloglovin ๐Ÿ’‹


Share:

Isnin, 29 November 2021

CC Cream Ajaib dan Tidak Akan Menyumbat Pori-Pori

CC Cream Terbaik Tidak Akan

Menyumbat Pori-Pori

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~

Assalammualaikum dan Hai My Sugarpeeps!,

Kalau sebelum ni saya berkongsi cerita mengenai CC cream dari Hansaegee yang tidak mempunyai masalah bercapuk dan wajib memakai CC cream dalam rumah, kali ni saya nak kongsikan lagi mengenai produk kesukaan saya ni dari aspek yang lain pula.



Sebelum tu, saya nak jelaskan dulu kenapa kita perlu memakai CC krim walaupun kita berada dalam rumah. Ya betul you! Walaupun kita tidak keluar jemur baju. Walaupun kita suka berkurung dalam bilik. Hhahaha... tetap kena pakai juga apatah lagi kalau kita keluar rumah.

Sebelum ni, saya ada cakap, UV boleh masuk daripada tingkap. Tapi saya nak bincangkan hal ni lebih terperinci kali ni. Ye lah... nak buat macam mana kan kalau dah cahaya matahari masuk dari tingkap. Malas nak fikir katanya. hikhikhik... ada kan macam tu? sebab rasa tak selesa pakai CC krim tu sebenarnya kan?



Saya nak bincangkan secara terperinci dan lebih serius mengenai pemakaian krim di dalam rumah untuk penjagaan kulit. Sayang kulit kan? Saya tak percaya akan wujudnya orang yang tak sayang kulit. Cuma wujud orang yang belum belajar ilmu penjagaan kulit sahaja rasanya.

Memang ramai yang tahu kita perlu memakai CC krim disebabkan nak melindungi kulit daripada cahaya matahari. Agar kulit tidak rosak. Tapi, ramai yang belum jelas rosak yang macam mana? CC krim boleh membantu sangat banyak dalam penjagaan kulit wajah termasuk mencegah dari penyakit kanser kulit.

Dulu, saya pun tidak begitu serius menjaga kulit. Sambil lewa sahaja. Lagipun kurang ilmu kecantikan dan kesihatan kulit. Alhamdulillah ada peningkatan ilmu tentang kulit dah sekarang. Apabila saya tahu bahawa cahaya matahari bukan sahaja buat kulit jadi gelap tapi boleh buat kita mengalami penyakit kulit. Lebih awal kita sedar akan kepentingan menjaga kulit, adalah lebih baik.

Disebabkan saya pengguna Gold Nano CC Cream dari Hansaegee, jadi saya bincangkan kelebihan CC cream yang saya gunakan, okay. Gold Nano CC Cream Hansaegee Nature ni banyak kelebihan yang buat saya sangat suka dan berpuas hati selain dari segi membantu saya melindungi kulit. Mari kita teruskan ke perbincangan CC krim ni.

UVA dan UVB Yang Masuk Dari Tingkap

UVA dan UVB yang masuk dari tingkap rumah boleh membuatkan kulit kita mengalami proses penuaan yang cepat. Sebab tu kalau boleh belajar lah menggunakan CC krim seawal yang boleh walaupun kita rasa kulit kita masih banyak kandungan kolagen semulajadi. Tahu tak? Kolagen tu boleh cepat berkurangan kalau kita terlalu membiarkan kulit tanpa perlindungan CC krim? Sebab terlalu terdedah dengan cahaya matahari.

Apabila kulit terdedah dengan sinar UVA dan UVB yang perpanjangan akan mengakibatkan kerosakan kulit yang sukar untuk dibaiki kelak. Lebih baik mencegah berbanding memulihkan. Betul tak? Walaupun bagi kita penyakit kanser kulit itu melampau untuk dikaitkan dengan tidak memakai CC krim dalam rumah tetapi, sekurang-kurangnya kita berusaha sebaik yang boleh. Jangan sesekali diabaikan selain dari gaya hidup sihat.

Saya sentiasa memakai Gold Nano CC Cream Hansaegee Nature ketika keluar rumah dan di dalam rumah sebab CC krim ni mempunyai perlindungan matahari SPF 50 PA+++. SPF 50 merupakan untuk melindungi kulit daripada kulit menjadi gelap, sunburn, dan penebalan luar kulit. Manakala PA+++ pula berfungsi melindungi kulit dari UVA tinggi.

Berhati-hati Dalam Memilih CC Krim

Tidak mengandungi bahan merbahaya

Dalam penjagaan kulit menggunakan CC krim, jalan lupa untuk memilih krim yang terbaik dan selamat. Sangat penting mengetahui produk CC krim yang kita pakai tidak mengandungi bahan-bahan yang bahaya.

Muslim friendly

Kalau boleh cari produk yang diekstrak dari bahan yang semulajadi seperti Gold Nano CC Cream dari Hansaegee Nature yang saya gunakan sekarang ni. CC krim jenama ni tidak mengandungi Paraben, tidak juga mengandungi Alkohol dan bahan-bahan yang dilarang dalam Islam. Sebab tu saya selalu guna CC krim ni.

Tidak blocking lubang pori-pori

CC krim Gold Nano Hansaegee tidak akan blocking lubang pori-pori apabila kita memakainya kerana teksturnya yang diciptakan untuk tidak menyumbat pori-pori yang berfungsi mengeluarkan minyak muka dan peluh.

Pastikan menggunakan CC krim yang terbaik seperti ini kerana apabila lubang pori-pori kulit kita tersumbat, akan mengakibatkan pengeluaran jerawat, mengalami blackheads atau whiteheads kerana kegagalan pengeluarn peluh dan minyak muka dari lubang pori-pori.

Jerawat yang banyak membuatkan keyakinan diri menurun dan berisiko berparut jika jerawat itu tidak dirawat dengan cara yang betul. Sekaligus, pori yang tersumbat mengakibatkan kulit menjadi kusam dan kelihatan tidak bermaya.

Bagi saya, menggunakan CC krim jenama Hansaegee sangat mudah dan ringkas berbanding menggunakan CC krim jenama lain sebab selepas menggunakan skin care harian, boleh sahaja touch up menggunakan CC krim ni tanpa rasa risau susah nak remove semasa nak solat. Pakai tisu basah sahaja dah tanggal. Malah berfungsi memberikan kelembapan kepada kulit selain melindungi kulit dari UV.

Gold Nano CC Cream Menjadi CC Krim Kegemaran dan Kenapa?

Senang remove

Senang nak buang. Macam yang saya tulis kat atas, pakai tisu basah sahaja muka dah bersih. Tak perlu susah-susah nak gunakan make-up remover. Lebih-lebih lagi bila nak solat tu. Kan leceh bila nak ambil air wuduk terpaksa make-up remover lah, kena cuci muka pula. huhuhu... Kalau kebetulan tak banyak masa, kelam kabut pula dibuatnya.

Masalah  Pori-Pori Besar

Masalah lubang Pori-pori besar biasanya membuatkan kita rasa tidak selesa dan rasa malu. Sebab tu kita selalu nak gunakan foundation dengan harapan lubang pori tidak akan kelihatan. Jangan risau, Gold Nano CC Cream pun boleh menutup pori-pori agar wajah kelihatan halus. Kalau dah pakai CC krim ni dan tak nak jadikannya sebagai base make-up pun tak ada masalah. Lihat gambar kat bawah ni.


Terdapat beberapa punca lubang pori-pori membesar. Antaranya adalah penggunaan make-up atau skin care yang mengandungi bahan terlarang dan merbahaya. Sebab itulah pentingnya mengetahui bahan kosmetik yang kita gunakan agar kulit tetap terjaga dengan baik. Gold Nano CC Cream mengandungi bahan semulajadi dan tidak mengandungi bahan terlarang. Saya sentiasa rasa selamat mengguakan krim ni. Sebab tu sampai sekarang saya masih setia memakai krim ni. hehe.

Selain itu, lubang pori-pori membesar juga akibat terlalu kerap terkena cahaya matahari. Apabila kulit terdedah dengan sinar UV dari matahari secara berlebihan boleh mengganggu proses produksi kolagen kulit. Pengeluaran kolagen secara semulajadi yang semakin kurang boleh membuatkan fungsi kolagen menjaga pori-pori lebih rapat akan turut terganggu.

Hal ini kerana kolagen juga berfungsi untuk kulit kekal tegang. Apabila pengeluaran kolagen semakin menurun akibat sinar UV, maka lubang pori-pori akan membesar akibat kulit yang sudah mulai kendur akibat kehilangan kolagen yang banyak.

Packaging dan twist lock cover

Yang tengok gambar mesti awal-awal lagi dah terfikir pasal hal ni kan? Gold Nano CC Cream Hansaegee ni menggunakan botol yang berpenutup style twist lock. Bukan penutup yang main cabut. Jadi, bila bawa ke mana-mana dalam beg, tidak risau langsung terkeluar atau terpicit. Jadi, risiko beg kotor dan pembaziran boleh dielakkan.


Botol pun jenis botol yang nipis dan kecil. So, ringan dan senang nak bawa walaupun handbag yang dipakai masa tu kecil.

Senang nak pakai

Krim ni senang sangat nak pakai. Gunakan jari sahaja dah memadai. Tak perlukan berus mahupun sponge. Hanya gunakan jari sahaja pun dah cukup untuk meratakan warna kulit. Jadi, nak touch up senang. Tak perlu nak bawa banyak peralatan make-up dalam beg. Hehehehe...

Balance skin tone

Tona kulit akan balance tanpa khuatir masalah kod warna sebab krim ni mempunyai teknologi yang boleh mengikut warna kulit kita secara automatik. Saya dah lama tak shopping CC cream yang ada kod warna sebab dah begitu serasi dengan produk ni.



Glowing / Flawless

Saya dah cerita dalam blogpost sebelum ni di mana CC krim ni sangat-sangat tidak sama dengan krim yang lain. Wajah akan tetap glowing walaupun kita berpanas. Muka bukan nampak berminyak tapi nampak glowing yang natural. Saya selalu juga menggunakan CC krim ni sahaja tanpa menggunakan make-up lain. Walaupun hanya CC krim tetapi sudah cukup menutup cela dan melindungi kulit dari cahaya matahari.

Mempunyai perlindungan matahari SPF 50 PA+++

CC krim ni bukan sahaja meunutup cela wajah dan membuatkan wajah kita nampak glowing dan kemas. Tetapi berfungsi melindungu kulit dari cahaya matahari juga. Malah bukan perlindungan cahaya matahari yang biasa kita gunakan. Ia juga mengandungi PA+++. PA+++ merupakan teknologi yang mampu melindungi kulit daripada UVA tinggi. UVA bermaksud cahaya ultraviolet di mana ia merupakan gelombang yang panjang dan mampu menembusi kulit yang dalam.

Perlukah sampai nak pakai CC krim yang mengandungi PA+++ dalam Malaysia ni? Sebenarnya perlu. Kat mana-mana pun perlu. Kenapa terjadinya UVA tinggi?  Ia berpunca daripada penipisan ozon bumi akibat pencemaran dan aktiviti manusia. Semakin menipis ozon bumi, semakin berisiko kulit menjadi rosak dan mendapat penyakit kulit.

Tak ada Masalah "Tidak selesa pada muka"

Tekstur krim ni sangat ringan dan tidak melekit. Sebab tu saya tak pernah tukar jenama krim lain. Walaupun saya hanya bekerja dari rumah, saya tetap pakai CC krim ni. Apatah lagi kalau keluar rumah. Tak kisah lah keluar sekejap sahaja atau pun lama. Saya akan pakai setelah selesai menggunakan skin care saya.

Tempah Online

Seperkara yang paling saya suka adalah apabila stok krim dah habis, saya tak pening kepala nak berfikir kod wana salah kalau tempah secara online. Pernah tak nak beli semua kod gara-gara nak beli online? HHhahahaha sebab kan tak boleh nak cuba. Jenuh lah macam tu kan. Tak kira warna kulit kita jenis apa. Pakai CC krim ni selesai masalah takut kod warna salah.


Lagi pun zaman sekarang, zaman virus di mana-mana. Memang orang suka dan selesa sangat membeli secara atas talian. Lebih selesa dan selamat. Senang je nak dapatkan Gold Nano CC Cream Hansaegee Nature ni.

Korang boleh je layari laman sesawang Hansaegee Nature.

www.hansaegee.com/shop

untuk lebih banyak maklumat mengenai produk Hansaegee, boleh laa melayari media sosial mereka.


Instagram : https://www.instagram.com/hansaegeenature/
Facebook : https://www.facebook.com/HansaegeeNature
Youtube : https://www.youtube.com/c/HansaegeeNatureMalaysia
Tiktok : https://www.youtube.com/c/HansaegeeNatureMalaysia





With Love,

#Sofinah696 ๐Ÿ’•

Follow my instagram ; @sofinah696, @sillywonk, @peculiarescapism, @mudahkayadotcom, @howtoanythingmy .


Follow my blog with Bloglovin ๐Ÿ’‹


Share:

Khamis, 4 November 2021

Bagaimana Cara Untuk Mengubah Hidup Anda?

Bagaimana Cara Untuk Mengubah Hidup Anda?

Bayangkan kehidupan anda di hari yang sempurna. Anda terjaga dari tidur dengan senyuman di wajah anda. Nikmati sarapan dengan pemandangan laut yang indah. Rumah anda dipenuhi dengan kasih sayang dan cahaya. Anda benar-benar terinspirasi dengan apa yang anda lakukan. Sekarang gambarkan kehidupan di hari-hari biasa anda. Sejauh mana perbezaannya? Sekiranya gambarannya sama sahaja, jangan baca artikel ini, kerana anda Master Yoda kehidupan. Tetapi jika tidak, anda mungkin boleh menemui beberapa petua berguna di sini yang boleh menjadikan kedua-duanya lebih serupa.

Sayang sekali, tidak ramai saudara jauh yang kaya-raya yang harta kekayaannya boleh diwariskan kepada anda dengan tidak semena-mena. Jadi, anda perlu merangka pelan B. Berikut kami berikan 5 petua untuk membantu anda menjadikan kehidupan anda lebih baik. 


1. Tentukan apa yang anda mahu ubah

Gunakan imaginasi anda dan tulis semua yang anda mahukan dalam hidup anda. Apa yang boleh membuat anda lebih bahagia? Apa yang boleh anda lakukan mengenainya hari ini? Mungkin anda boleh mengemas kini CV anda atau mendapatkan potongan rambut baru. Sesuatu yang sangat kecil sekali pun mampu mencetus kesan domino. 


2. Putuskan kitaran

Albert Einstein pernah berkata: "Melakukan perkara yang sama berulang kali dan mengharapkan hasil yang berbeza adalah kerja gila." Oleh itu, cuba tentukan apa senario sama yang anda hadapi berulang-ulang kali di dalam kehidupan anda. Contohnya, anda mungkin sering menghadapi masalah yang sama dalam pekerjaan anda di syarikat yang berlainan atau dalam silaturahim dengan orang yang berlainan. Adakah benar setiap bos di dunia ini tidak cekap atau sebenarnya anda yang terus mengulangi kesalahan yang sama? Analisis tindakan anda dan cari persamaannya. Fikirkan bagaimana anda boleh tangani situasi ini dengan beberapa cara yang berbeza dan apa natijah setiap penyelesaian tersebut.


3. Pupuk tabiat baik baru

Pembaharuan mengubah perspektif kehidupan. Tambahkan sesuatu yang baru ke dalam rutin harian anda dan lihat bagaimana ia mempengaruhi kehidupan anda. 10 perkataan baru dalam bahasa baru boleh membawa kepada kenaikan pangkat dalam masa satu tahun. Senaman fizikal 20 minit pada waktu pagi akan membantu anda terus sihat dan bertenaga untuk tindakan selanjutnya. Usaha yang kecil lama-lama mampu menghasilkan perbezaan yang besar!


4. Terokai bidang baru

Sangat penting untuk memperluas dunia anda. Ia meningkatkan kreativiti, logik, memori, kemahiran networking anda, dan sebagainya. Ia latihan yang terbaik untuk minda anda. Cubalah sesuatu yang belum pernah anda lakukan sebelum ini. Ketahui apa perbezaan antara Impresionisme dan Pasca-Impresionisme, mengapa alam semesta semakin mengembang, bagaimana cara memasak Pad Thai atau bagaimana cara berdagang Forex.


5. Berkenalan dengan kawan baru

Jangan takut untuk berkenalan dengan orang baru. Ia banyak manfaatnya:

Inspirasi
Sokongan
Petua menjalani kehidupan dan jawapan untuk persoalan anda
Pelanggan baru
Memperluas rangkaian silaturahim anda
Peluang pekerjaan yang menarik (atau bahkan jodoh)
Menjadi lebih yakin dan berfikiran terbuka
Dan berseronok


Perubahan luaran dengan perubahan-perubahan dalaman yang kecil. Langkah-langkah kecil ini dapat membantu anda memulakan perjalanan ke kehidupan baru. Ingat, hidup ini cuma sekali. Tidak ada masa untuk bermimpi, hanya ada masa untuk bertindak. Percayalah dengan diri sendiri, jaga diri dan bantu diri anda, dan anda akan dapat mencapai kehidupan ideal anda.


With Love,

#Sofinah696 ๐Ÿ’•

Follow my instagram ; @sofinah696, @sillywonk, @peculiarescapism, @mudahkayadotcom, @howtoanythingmy .


Follow my blog with Bloglovin ๐Ÿ’‹


Share:

Jumaat, 15 Oktober 2021

Shopping For Office Spaces in KL, Malaysia.

Shopping For Office Spaces in KL, Malaysia.

For any business owner, It is fundamental to find an office space that works for you and your employees. The office space should create a conducive environment for productivity, be it a coworking space or a meeting room. Finding affordable office spaces in a fast-growing metropolitan like Kuala Lumpur (KL) may not be a walk in the park.


Malaysia is definitely a great place to start and grow a business. KL has unlimited business-friendly spaces. However, there are several factors to consider before shopping for office spaces in this vast metropolitan area. They include;


1. Size of the Office Space

Size should not be a compromise when it comes to office spaces. The premises should be spacious to accommodate all your employees and provide room for scalability. Choosing a small space may eventually become expensive for your business as upgrading and moving tend to be very hectic. If you anticipate increasing the number of your employees, choose a more prominent space as long as your business can afford it.


2. Location of the Office Space

Positioning your business where the clients are is critical for your business. This is because location determines how accessible you are to your clients and whether or not you can attract new traffic. Finding a strategically located office in KL may not be easy, but it will undoubtedly be worth It. Kuala Lumpur is unique due to the several beautiful tourist destinations around the city. From pristine beaches to cultural attractions, the city is quite promising for any business.


3. The Type of Office Design

The nature of your business is detrimental in determining the type of office design you should go for. It is best to go for tailor-made workspaces that inspire your employees and make your clients feel more comfortable. Some of the solutions to choose from are;

  • Virtual Offices- these types of offices allow you to work remotely to stay flexible and professional. KL has a couple of prestigious office spaces optimized according to your business needs.
  • Meeting rooms- Your office space should be the right environment to empower your staff and boost their motivation and thought process while upholding your brand's image. Therefore, good meeting rooms would be an added advantage for you.
  • Serviced office solutions- convenience at the workplace matters most. Apart from the breath-taking locations in KL, some of the amenities to look for in a serviced office include breakout areas, copier services, cleaning and maintenance services, high-speed internet connections, on-site servers, and so much more. The significance of these services may vary depending on the nature of your business.
  • Coworking spaces- these types of areas allow individuals to work individually or in small teams. They give you and your staff the best of both worlds as they can experience privacy and shared working. Most coworking spaces in Malaysia are beautifully designed to blend in with the pristine environment while allowing flexibility, comfort, and collaboration. Thus It would be a great idea to add a coworking space in KL to your wish list.

4. Affordability

KL is growing fast economically; therefore, you may need to dig a little deeper into your pockets to get all the services on your wish list. Although you may have to compromise, it is possible to find the perfect fit for your business. It is necessary to find a space that caters to your needs but remains practical for your business. Finding an affordable office space gives you the chance to focus on achieving the goals of your business and exploring its full potential.

Considering all these factors, it should be easier to set up your new office or relocate your office to KL. What better place to be than right at the heart of one of the most dynamic cities in the world. The secret to finding the best office solutions is narrowing down your options and prioritizing your preferences to fit your business model.

With Love,

#Sofinah696 ๐Ÿ’•

Follow my instagram ; @sofinah696, @sillywonk, @peculiarescapism, @mudahkayadotcom, @howtoanythingmy .


Follow my blog with Bloglovin ๐Ÿ’‹


Share:

Khamis, 14 Oktober 2021

Best Online Watches Shop

Best Online Watches Shop

The best thing about buying a new watch is that you can get one of the most beautiful designs. Many people do not need to wear the top watch brands watches, but they still like to wear them because they are trendy.


With the new modern technology, it has become possible for millions of people worldwide to buy their wrist watches online. The best thing about online shopping is that people can compare prices with each other. They know what fee they are willing to pay for the top watch brands.


People who like the most fashionable watches should try out t watchbands. Com as these websites offer them many different looks. The best thing about this site is that people can stay at home and still purchase a watch for themselves or their loved ones. Even though watches are all pretty much the same, certain brands have created watches out of high-quality material. People who buy online from these sites will get their orders delivered swiftly and securely. Most of the websites offer a 30-day money-back guarantee and a one-year warranty for the watches.

Many of these top watch brands have been around for centuries, and they have become popular because they offer people from all over the world high-quality watches. A wristwatch should be bought from a reliable shop, so if someone is unsure where they can find a good shop, they should check out top watch brands . Com as their watches are of the finest quality. They use Swiss movements or quartz movements inside their watches.

Most people know that specific top watch brands only manufacture high-quality watches, and they do not need to advertise themselves much. Most of these brands' watches are sold through independent watch retailers. People who want an affordable watch should check out this website as it offers them a variety of different watches for all occasions.

People who have a passion for watches should check this website as it offers them a lot of information about the different brands and their collections. They can find out which watch design fits best for each personality type. The customer service staff from that site will be more than happy to answer all the questions and help people find something they will like.

People searching for a new watch should check out this website as it offers them the best watch brands all in one place. This way, they will be able to find something that fits their personality and lifestyle. The watches from that site also have warranties, so if anything happens to the watch people can send it back to the shop. This way they will receive a new watch without any problems.


Bottom line

People can find these top watch brands at excellent prices which will fit their budget perfectly. People who want to buy a stylish and modern watch should check out this site as they have watches of all designs, movements, and color, so each person is sure to find something which fits them perfectly.


With Love,

#Sofinah696 ๐Ÿ’•

Follow my instagram ; @sofinah696, @sillywonk, @peculiarescapism, @mudahkayadotcom, @howtoanythingmy .


Follow my blog with Bloglovin ๐Ÿ’‹



Share: