SELAMAT DATANG KE BLOG SOFINAHLAMUDIN.COM

Sila gunakan
untuk memudahkan pencarian topik dan pembacaan di dalam blog ini.

Ahad, 23 Februari 2020

Jangan Baca Novel Ini oleh Ismi Fa Ismail | Agak Agak Ada Anom Tak Sebelah saya Sebab Saya Baca Buku Ni?

Jangan Baca Novel Ini oleh Ismi Fa Ismail | Agak Agak Ada Anom Tak Sebelah saya Sebab Saya Baca Buku Ni?


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~

Assalammualaikum dan Hi My Sugarpeeps!,

Saya rasa dah ramai yang membaca buku "Jangan Baca Novel Ni" oleh Ismi Fa Ismail ni. Terutamanya yang suka membaca buku cerita hantu, misteri dan seram. Kann?

Sejujurnya, saya dah lama tak baca buku seram macam ni. Kali terakhir saya membaca buku genre seram ni sekitar tahun 1997 rasanya (umur masih 7 tahun) hahahaha. Dan novel seram Ismi Fa Ismail ni pun saya baca sebab Mr.Bee yang hadiahkan.

Ulasan Buku Jangan Baca Novel Ni oleh Ismi Fa Ismail | Agak Agak Ada Anom Tak Sebelah saya Sebab Saya Baca Buku Ni?



Dia beli, tak bagitahu tajuk. Nak saya baca buku yang bukan saya sendiri pilih. Katanya, nak tahu apa ulasan saya. For sure, Mr.Bee memang suka genre seram macam ni. Tengok movie hantu pun selalunya dia yang ajak. Genre saya lain, genre saya macam Harry Potter, Maleficent, Alice and The Wonderland dan etc.

Serentak dengan Bentala oleh Sha Hanim Ramli, buku ni sampai ke tangan saya pada 28 Januari 2020.

Ulasan Buku Jangan Baca Novel Ni oleh Ismi Fa Ismail | Agak Agak Ada Anom Tak Sebelah saya Sebab Saya Baca Buku Ni?
Terima kasih darling hadiahkan buku ni!

Buku ni, saya habiskan dalam 3 hari tanpa mencatat nota macam saya buat kat buku lain. Kalau baca buku, saya suka mencatat nota dan buku akan penuh dengan sticky notes.



Agaknya kenapa tak mencatat nota? Nanti saya ceritakan. Tehee... Saya nak kongsi dengan korang siapa penulisnya dulu.

Siapakah Penulis Buku Jangan Baca Novel Ini?

Penulis buku ni adalah Ismi Fa Ismail. Pada mulanya, saya ingat penulisnya ni lelaki. Rupanya perempuan. Wehehe... Ismi ni seorang penulis Indie; yang bermaksud penulis bebas atau merdeka tanpa tertakluk atau merujuk kepada arus perdana yang komersial.

Indie merupakan singkatan kepada perkataan bahasa Inggeris independent. Beliau mempunyai syarikat penerbitan sendiri iaitu IFI Enterprise (SA0171231-K). What can I say? WOW!!! Kalau korang masih belum tahu, "Jangan Baca Novel Ni" ini adalah trilogi. Ada 7 buah buku yang saling berkaitan sebenarnya.


Senarai tajuk Trilogi Jangan Baca Novel Ni:

  1. Jangan Baca Novel Ni
  2. Tiada Tajuk
  3. Akhir
  4. Kunci
  5. Empati
  6. Paksi
  7. Yang Ke-7
Selain senarai di atas (Genre seram), Ismi juga menulis buku genre lain:

  1. Mistika Legenda
  2. Cinta Out of This World
  3. Kebangkitan

Buku Ini Mengenai Apa?

Seram ngeri! Buku bermuka surat 258 ni merupakan buku yang seram. Kadang kadang saya terdetik dalam hati, 'Si Anom ni real ke? Karang dia datang pula sebab saya dah baca buku ni...' Wahahaha...Tapi serius! Semasa membacanya saya rasa semacam real. Tapi, haihh... nauzu billahi min zalik.

Seperti yang saya sebutkan di bahagian penulis di atas, buku ni adalah trilogi. Lepas baca buku ni, memang ada perasaan tak tenteram sebab nak sambung baca buku ke dua dan seterusnya. Buat masa ni, saya memang sedang tidak tenteram. Sebab nak tahu cerita selanjutnya. Nak beli buku tapi sedang dalam mode "book buying ban" kecuali buku yang saya senaraikan untuk tahun ni. Sebab saya ni sudah pun berstatus Tsundoku (Senarai buku belum baca sudah terlalu banyak).


Apakah Kehebatan Buku Ini?

Disebabkan buku ni ditulis oleh seorang penulis Indie, maka buku ni tak ada terikat sebarang susunan tatabahasa atau penggunaan gaya bahasa yang kompleks; penggunaan bahasa yang tidak rasmi dan tak digalakkan diambil sebagai rujukan. Bukan saya yang cakap ni tau. Kat buku tu ada tulis, "Novel ini ditulis menggunakan bahasa serta ejaan yang tidak rasmi. Tidak digalakkan untuk diambil sebagai rujukan." Jadi, gaya penulisan buku ni sangat sangat ringan dan mudah difahami mana mana golongan pembaca (Kecuali kanak kanak - terdapat elemen seram ngeri yang agak tidak sesuai kanak kanak baca).

Ulasan Buku Jangan Baca Novel Ni oleh Ismi Fa Ismail | Agak Agak Ada Anom Tak Sebelah saya Sebab Saya Baca Buku Ni?


Versi buku yang saya miliki ni ada penanda buku. Design sama macam muka depan buku (Versi biru dan merah). Dan terdapat kata-kata dari watak Anom di belakang penanda buku;

Aku tahu siapa diriku. Aku tahu apa yang aku lakukan selama hayatku. Yang paling penting, aku tahu yang Tuhan di sebelahku, kerana kebenaran di dalamku. - Anom
Kalau korang perasan, cover buku yang saya ni bewarna biru dan tulisan pada tajuknya dikekalkan warna merah seperti yang asal. Kalau dulu, saya selalu nampak warna buku adalah hitam merah.

Rekaan/ilustrasi muka depan buku ni sebenarnya ada maksud tersirat. Kalau korang dah baca, korang memang tahulah kenapa design dia macam tu kan? Saya seram pula bila dapat tahu kenapa buku tu design macam tu. hhuhuhu...

Tulisan dalam buku pula bersaiz besar. Mungkin saiz 20 atau 24 kalau kat Microsoft Word. Atau kecil sikit; 18 agaknya? Tapi besar laa dari saiz tulisan buku yang biasa saya baca. So, ia membantu saya untuk cepat membacanya. Maklumlaa, saya kan rabun. Kalau tulisan kecil, saya kena ada pencahayaan yang cerah dan jarak membaca tak boleh nak jauh sangat. Saya sakit mata walaupun saya sudah menggunakan kaca mata.

Selain tu, buku ni ditulis secara cerita dalam cerita. Mirip macam buku yang sedang saya baca sekarang iaitu Quichotte yang ditulis oleh Salman Rushdie. Di dalam cerita ada seorang penulis buku, maka...dalam buku ni ada buku / dalam cerita ada cerita.

Dalam buku ni ada 7 cerita pendek berlainan tajuk tapi saling berkaitan. Jangan skip satu pun tajuk sebab nanti korang tak tahu apa kaitan watak bernama Adib dengan Anom.

Apa Komen/Ulasan Saya Mengenai Buku Ni?

First, walaupun saya suka saiz tulisan yang besar tapi saya agak tak okay dengan jenis font yang digunakan dalam buku ni. Font dia mirip dengan jenis font yang bernama "ArCena" tapi saya rasa ni bukan ArCena. Mungkin sebab dah terbiasa dengan font biasa kan. Sebenarnya tak ada apa pun. Saya rasa orang lain tak terganggu dengan bentuk huruf tu.

Untuk menjawab kenapa saya tak mencatat nota ketika membaca buku ni, sebab;

  1. Buku ni bergaya bahasa sangat simple.
  2. Tiada unsur pengetahuan lain/sejarah/topik berat.
  3. Tidak ada apa apa yang membuatkan saya nak buat kajian melalui Google atau buku lain. 99% rekaan tak ada bercampur aduk dengan fakta.
  4. Jalan ceritanya mengikut susunan; kronologi (kurang puzzle).
  5. Dan...saya betul betul nak cepat habiskan buku ni. Walaupun kurang puzzle tapi banyak soalan berlegar dalam kepala. Kebetulan gaya bahasa pun ringkas, jadi saya terus baca dan baca dan baca.

Pada awal pembacaan saya, jalan cerita agak perlahan. Mengikut perjalanan seorang pegawai polis bernama Munir. Saya mula tertarik nak tahu cerita seterusnya bila polis tu jumpa seorang budak berumur 7 tahun bernama Adib. Kemudian, saya dah mula ketagih macam menonton drama berepisod bila sampai ke muka surat 59 apabila polis tu tegur kucing hitam yang tiba tiba muncul dan bermain dengan Adib dalam bilik.

Ulasan Buku Jangan Baca Novel Ni oleh Ismi Fa Ismail | Agak Agak Ada Anom Tak Sebelah saya Sebab Saya Baca Buku Ni?
Muka teruja dapat buku baru. Hehehehe...

Setiap kali saya habis membaca setiap tajuk cerita pendek dalam buku ni, saya akan pause. Sebab saya rasa seram. Ngeri dan...buat saya berfikir bukan bukan pula terutamanya di muka surat 84, apabila Haida yang selalu mengalami mimpi aneh mengambil keputusan melakukan tindakan sedemikian rupa. Cerita ni mengingkatkan saya kepada tanda tanda penyakit mental yang kronik. Nauzu billahi min zalik.

Kemudian, di muka surat 106, cerita ke 4, bertajuk Tumpang. Saya on the spot merinding (goosebumbps). Apa tidaknya, dah disahkan kakak dia mati kan? Apabila korang menemui kes wanita disahkan mati tiba tiba hidup semula, apakah perasaan korang? Seram kan? atau korang rasa marah sebab hospital tersilap? atau korang sudah mula berfikir bukan bukan?

Tapi, tu belum lagi cukup seram...semakin dibaca semakin muncul hal hal yang seram malah semakin seram. Bahagian paling seram bagi saya adalah apabila muncul watak bernama Anom. Alahai Anom, jangan laa kau ada kat sini. Buku yang saya baca ni bukannya original. Bukan dari Munir pun. Tak ada kaitan okay!

"Mungkin Anom tak perasan, tapi secara kebetulan semua orang yang mati tu, ada kena mengena dengan  Anom" - Muka surat 183.

Kemudian, muncul watak bernama Kerol dan Budin di muka surat 231. Watak ni mengingatkan saya kepada movie hantu Thailand yang bertajuk Pee Mak pada tahun 2013 dulu. Wahaha... Perwatakan diorang ni (Kerol dan Budin) lawak tapi...tu lah... korang kena baca sendiri.

Tapi saya curious lah. Sebenarnya apa jadi dengan Suraya? Adib tu siapa? Suraya tu Anom ke? Zack dengan Anom apa kaitan? Janji apa? Ni dah semacam perjanjian dengan Jin! Ehh? Tak adalah..saya gurau saja. Sebenarnya saya pun tak tahu lagi. Saya rasa jawapan kepada semua soalan saya ni ada dalam buku seterusnya.

Di pengakhiran cerita, saya tahu cerita ni tak settle lagi. Sebab saya pernah nampak buku ni dijual kombo di kedai buku Popular. Ada tiga buah buku waktu tu. Warna temanya hitam merah. Sekarang dah 7! Duhh... saya baru start baca ni. Tertinggal bas jauh sangat.

Pengajaran Dari Buku Ni

Sebenarnya, bila saya baca buku seram macam ni, saya mula tak nampak dah mana mana pengajaran. Wahahaha... agaknya sebab fikiran dah terganggu dengan jalan cerita agaknya. So, masa saya menulis ulasan ni, saya scanning la buku JBNN untuk mengingat kembali bahagian bahagian penting yang kemungkinan ada pengajaran. Jadi, antara pengajaran yang saya temui adalah:

  1. Jangan terlalu skeptikal. Alam ghaib tu wujud. Tidak sempurna iman seseorang jika tidak percaya perkara ghaib.
  2. Kematian itu adalah rahsia Allah SWT. Ia akan berlaku pada bila bila masa sahaja.
  3. Tidak nampak/jelas tidak semestinya tidak wujud.
  4. Bersangka baiklah.

Kenapa perlu bersangka baik?’. Untuk menjawab soalan itu marilah kita renungi firman ALLAH S.W.T. dalam Surah Al-Hujurat ayat 12, “Wahai orang-orang yang beriman ! Jauhi kebanyakan prasangka. Sesungguhnya sebahagian prasangka itu dosa. Dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain. Dan janganlah sebahagian kamu mengumpat sebahagian yang lain. Apakah salah seorang kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati ? Tentu kamu tidak menyukainya. Dan bertakwalah kepada ALLAH. Sesungguhnya ALLAH Maha Penerima Taubat lagi Maha Mengasihani.”
Keterangan ayat “Wahai orang-orang yang beriman ! Jauhi kebanyakan prasangka. Sesungguhnya sebahagian prasangka itu dosa.” dalam Surah Al-Hujurat ialah tinggalkanlah sangka-sangka jahat terhadap sesama mukmin. Kerana berdosa bersangka jahat pada orang-orang muslimin, yang pada lahirnya orang-orang baik. Jika bersangka jahat pada orang yang berterang-terangan melakukan dosa, seperti minum arak, berjudi dan sebagainya, maka tidaklah berdosa.

Berapa Bintang Saya Beri Untuk Buku Ni?

5 Bintang dari 5 Bintang. Recommended!

Disebabkan buku ni menggunakan gaya penulisan yang sangat mudah difahami serta ringkas, buku ni sangat sesuai di baca dalam keadaan yang bising. Contohnya, ada masa kita akan berada di lokasi yang bising tapi tak ada nak buat apa; mungkin menunggu seseorang. Boleh lah baca buku ni. Dalam kereta api, bas, atau kat lokasi yang ramai orang tapi mood masih nak baca buku. Kalau saya, memang tak semua jenis buku saya boleh baca kat tempat bising. Hhuhu...

Oh ya! Mungkin ada elemen seram ngeri yang tidak sesuai dengan kanak kanak. Jadi, saya rasa buku ni sesuai untuk remaja dan ke atas sahaja.

Ulasan Buku Jangan Baca Novel Ni oleh Ismi Fa Ismail | Agak Agak Ada Anom Tak Sebelah saya Sebab Saya Baca Buku Ni?
Muka Si Betty menyampah sebab tak nak jadi model buku. Wahaha...

Terima kasih kerana membaca ulasan buku ni korang. Kongsikan artikel ini ke media sosial korang agar boleh dicapai kepada mereka yang suka membaca buku dan mungkin mereka mahu menjadikan buku ini sebahagian dari pembacaan mereka juga. VvaawaahhHHHH!



With Love,
#Sofinah696 ๐Ÿ’•
Follow my instagram ; @sofinah696, @sillywonk, @sopheestudio, @sopheericher.


Share:

Jumaat, 21 Februari 2020

Bentala oleh Sha Hanim Ramli | Gabungan Dunia Fantasi dan Realiti Yang Diolah Dengan Kreatif | Mesej Untuk Bangsa Melayu dan Muslim

Bentala oleh Sha Hanim Ramli | Gabungan Dunia Fantasi dan Realiti Yang Diolah Dengan Kreatif | Mesej Untuk Bangsa Melayu dan Muslim

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~

Assalammualaikum dan Hi My Sugarpeeps!,

Alhamdulillah selesai juga buat ulang kaji komponen sastera Sulalatus Salatin. Ehh? Tak ada lah.. Saya gurau saja. Tehee... Buku Bentala oleh Kak Sha Hanim ni berjaya mempengaruhi dan membuatkan saya 'time travel' ke 2009. Habis semua moments waktu tingkatan 6 dulu masuk balik dalam kepala. Macam tengok movie dah. Terutamanya moments kelas sastera moden dan tradisional.

Ulasan/Review Buku Bentala oleh Sha Hanim Ramli - Malaysian Book Review



Buku Bentala ni sampai ke tangan saya pada 28 Januari 2020. Serentak dengan buku Jangan Baca Novel Ni oleh Ismi Fa Ismail.


Sebelum baca Bentala, saya sempat habiskan buku Jangan Baca Novel Ni. Tapi, saya nak buat ulasan Bentala dulu sebab buku ni betul betul membuat saya terjun kembali ke salah satu 'alam' paling favourite saya yang sudah pun berlalu. Tidak mungkin akan kembali iaitu zaman tingkatan 6.

Bermula dari muka surat 3; Al-Kisah 1 - Sulalatus Salatin, saya sudah mula terpaut dengan Bentala macam kena jampi. Baru nampak perkataan "Sulalatus Salatin" saya sudah pun kembali ke tahun 2009 sepantas kilat. Nostalgia betul lah... Huwarrgghh...

Siapakah Penulis Buku Bentala?

Nama penulis buku Bentala ialah Sha Hanim Ramli. Saya mengenali beliau sebelum saya mengetahui dia seorang penulis. Saya kenal beliau di laman Facebook pada tahun lepas (2019) sekitar bulan 5. Bulan Ramadhan masa tu. Saya add beliau di FB sebab saya nampak beliau selalu komen lukisan dari pelukis pelukis lain yang mengongsikan lukisan di laman Facebook. Beliau suka melukis juga pada waktu tu, jadi kami mula saling komen berkenaan lukisan. Lama lama, saya dapat tahu, rupanya beliau ni penulis. Vvaaah!

Then, saya deactivate FB selama 6 bulan. Bulan Januari 2020, saya buka balik FB lalu teringat pula dengan beliau. Wahhh... dah ada buku baru; BENTALA.

Beliau dikenali sebagai penulis versatile yang memasukkan elemen sejarah, mistik, misteri, thriller, sci-fi, kekeluargaan, masyarakat dan keTuhanan ke dalam karya demi membangkitkan semangat perjuangan dan pertahanan diri, agama, bangsa dan negara, Lahir sebagai anak pegawai tentera dan berjiwa patriotik, akhirnya beliau dijentik semangat untuk membawa pembaca mengadaptasikan keindahan sastera, budaya dan perjuangan bangsa. Beliau juga telah menghasilkan senarai skrip skrip drama televisyen berserta animasi dan filem. Antara karya yang mendapat tempat di pencalonan Anugerah Skrin TV3 adalah Jelatang. Malah pencalonan Anugerah Seri Angkasa iaitu Sekudus Doa Arisya dan Orbit Cinta Benjamin. Animasi berunsur sejarah juga seperti Puteri Hang Li Poh dan Semangat Tuah turut mendapat tempat di hati.

Antara karya skrip beliau adalah seperti; Jangan Disalahkan Takdir, Radio Buruk, Bejat, Di Langit Ada Cinta, Dendam Maya, Warkah Dari Alabama, Cendana, Di Tangga Usang Itu, Hijriatul Sufia, Antara Denai, Tarikh Kematian, Dosa Serupa, Mata Air Raji', Kerana Lidahnya, Golliwog, Suraya, Keimanan Cinta, Aku Lagi Kelas, Dayang Cintaku, Janji Yang Satu, Bonda, Kau Curi Cintaku, Malang Hari Kerana Hati, Dakapan Senja, Soda Selasih, Elegi Bonda, Cinta Dia, Enggang Berlabuh Di Teratak Senja, ...dan banyak lagi.

Malah kini bergelar novelis setelah menghasilkan novel Scarlett Cincin, Teori X, Dialah Bunga Berembun Bulan dan Kitab Lama. [Rujukan; Bentala, muka surat 271 - 273]

Ulasan/Review Buku Bentala oleh Sha Hanim Ramli - Malaysian Book Review
Senarai novel Sha Hanim Ramli yang lain.

Buku Ini Mengenai Apa?

Genre buku ni fiksyen. Secara tepatnya, fiksyen sejarah realism yang digabungkan dengan fiksyen sains dan fantasi. Ia bermaksud gabungan dunia realiti dan yang ghaib (dimensi lain), gabungan realiti dan khayalan.

Buku ni sederhana tebal. Muka surat sebanyak 273. Berukuran A5. Iaitu lebih kurang saiz kertas A4 yang dibahagi dua lagi. Di dalamnya terdapat 5 Al-kisah. Cerita berlainan tetapi berkaitan.

Ulasan/Review Buku Bentala oleh Sha Hanim Ramli - Malaysian Book Review

Ada terfikir tak apa agaknya maksud Bentala? Bagi yang belum tahu, Bentala adalah bumi atau tanah. Di depan buku tertulis "Ini mesej dari bumi..." Kisahnya memang mengenai tanah dan bumi...terutamanya 'bawah bumi'. Kalau dah baca, akan fahamlah apa yang dimaksudkan 'bawah bumi'. Korang tak terfikir ke bawah bumi kita ada apa? Tehee...

Kalau mengikut prolog buku ni, ada makhluk seperti burung jadi jadian; tapi bukan. Kalau tengok belakang buku, tertulis mengenai burung berkepak merah yang digelar Sang Pasada. Buku ni diakhiri dengan epilog Sang Pasada ni juga tetapi pertengahan buku ni menyimpan kisah yang bervariasi. Kena baca sendiri. Ada masa tak dapat nak dijangkaui akal. Ada masa kita akan kata, "Iya betul, ini logik walaupun tak nampak tapi mungkin ada..."

Apakah Kehebatan Buku Ini?

Buku ni ditulis oleh seorang penulis yang berpengalaman dalam bidang penulisan dan mempunyai ciri ciri penulisan yang baik. Buku ni boleh dibeli secara direct dengan penulis sendiri. Jadi, korang boleh berkomunikasi dengan beliau. Semestinya akan mendapat tanda tangan beliau. YyeahhH! I love it!

Ulasan/Review Buku Bentala oleh Sha Hanim Ramli - Malaysian Book Review

Selain tu, kita akan mendapat penanda buku yang sama dengan design muka depan buku Bentala.

Ulasan/Review Buku Bentala oleh Sha Hanim Ramli - Malaysian Book Review

Pada pendapat saya, dari segi lain kenapa buku ni hebat, sebab buku ni mengembalikan ciri ciri bahasa klasik walaupun tidak keseluruhan buku tapi membuatkan kita sedar betapa bahasa klasik sudah mula tenggelam di zaman moden. Betul kan?

Buku ni juga cuba untuk mengingatkan kembali bagaimana sebenar benarnya yang dinamakan Melayu. Maksudnya, dalam era moden ni, disamping kita membuat eksplorasi bahasa dan budaya orang lain, jangan dilupakan asal usul. Ehh? Saya tak dapat nak jelaskan sangat tapi, saya dapat mesej ni sebenarnya. Ketandusan vocab yang sesuai ni. Wehehehehe... (Duhh)

Selain tu, susunan plot dalam buku ni mirip movie Marvel. Saya sangat kagum cara penulisan macam ni, terutamanya mampu ditulis oleh rakyat Malaysia. Selalu jumpa susunan plot macam ni dari buku barat or.....mungkin....saya belum jumpa lagi buku yang lain dari penulis Malaysia yang lain.

Apa Komen/Ulasan Saya Mengenai Buku Ni?

Banyak sangat. Macam mana nak pendekkan ye? Uhrmm...

Cerita ni sebenarnya sangat luas dan bolehlah dikatakan banyak terkandungnya maze atau puzzle. Kalau nak merungkai misteri disebalik cerita ni, wajib baca dari awal dan habiskan. Jangan skip sedikitpun ayat atau muka surat. Sebabnya nanti tiba tiba, "ehh ni datang dari mana pula watak ni?"

Susunan plot cerita ni tidak mengikut kronologi. Sama macam kita baca buku Harry Potter and The Curse Child yang ditulis oleh J.K.Rowling. Siapa tak baca buku Harry Potter yang sebelumnya, confirm jadi bingung.

Cuma, kelebihan Bentala, walaupun tidak mengikut kronologi dan watak dan latarnya berubah ubah, jalan ceritanya tidak ada kaitan dengan buku penulis yang sebelumnya. Tidak pernah membaca buku yang dikeluarkan sebelum ini pun masih boleh membaca Bentala.

Tapi pada pendapat saya, lebih seronok kalau kita sudah baca buku yang lain (keluaran yang sebelum ini). Macam saya, saya belum baca buku yang lain. Buku Bentala ni adalah buku pertama yang saya miliki hasil tulisan Kak Sha Hanim. Ada beberapa watak yang ada dalam buku ni datangnya dari buku yang sebelumnya.

Bagi saya, cara Kak Sha Hanim menyusun plot agak kreatif dan misteri. Saya suka! Mirip movie Marvel; The Avengers. Setiap watak dalam movie tu ada peranan masing masing dan akan ada movie tunggal mereka sendiri. Sama macam watak yang direka oleh Kak Sha Hanim.

Sebagai contoh, novel ni meng-highlight Sang Pasada di muka depan buku. Dengan ilustrasi burung. Pada mulanya saya ingatkan ceritanya tentang burung jadian. Wahaha... Rupanya, di dalam buku ada variasi cerita tapi saling berkaitan antara satu sama lain.

Semakin misteri cerita semakin saya jadi tak keruan. Semakin ada klu pada satu bab, semakin saya digging. Buku ni punya pengaruh, sampai saya nak sangat baca buku yang lain terutamanya Dialah Bunga Berembun Bulan, Teori X, dan Cincin. Kitab Lama tu saya tak pasti ada kaitan atau tak dengan salah satu kisah dalam Bentala. Tapikan, ada buku yang sedang berbaris menunggu saya habiskan pembacaan. Terpaksa lah saya berpuasa buku Kak Sha Hanim buat masa ni. Semoga ada rezeki bulan seterusnya.

Kembali kepada Sang Pasada yang saya ada tuliskan di atas, nama sebenarnya adalah Suri. Dia seorang manusia. Tapi boleh buat perjalanan astral. Korang tahu tak perjalanan astral tu apa? Korang pernah dengar tak mengenai budak indigo?

Tapi, Suri ni tak ada kaitan laa dengan indigo atau...mungkin juga dia ni indigo tapi versi lain. Salah seorang budak indigo yang popular di Indonesia adalah Frisly Herlind. Dia ni, boleh buat perjalanan astral iaitu berjalan jalan ke lapisan dimensi lain dengan cara tidur dulu, maka roh dia akan keluar dari jasad. Malah, dia boleh melihat diri dia sendiri. Mirip macam watak Suri ni. Dia akan tidur dan keluar menjadi burung.

Bila dia jadi burung tu, dia boleh melihat tubuh dia sendiri sedang tidur. Tapi berbeza lah dengan Frisly. Suri ni, dia terbang di alam nyata. Maksudnya, kat dunia nyatalah. Manusia lain boleh nampak dia dalam bentuk burung. Kalau Frisly, bila dia buat perjalanan astral tu, manusia tak nampak dia, tapi dia nampak manusia lain. Dia berada di lapisan lain. Dan...kes Frisly ni seram sikit. Jin boleh nampak dia semasa dia keluar dari jasad dia. Fuuhhh! Seraammm weyhh... Walaupun roh dia keluar dari jasad pada waktu siang, dia hanya boleh melihat suasana tu malam. Macam malam. Bukan siang. Walaupun roh dia keluar tengahari ke jam 2 petang ke.

Persamaan watak Suri dengan Frisly adalah boleh keluar dari jasad, lepas tu jalan jalan. Tu saja la. Frisly tak ada la jadi burung pula. Wahahaha... Suri boleh merentas masa, mengembara ke tahun yang berbeza termasuklah masa depan. Kalau Frisly, saya tak pasti. Mungkin boleh kot.

Kemudian, ada satu babak bercerita tentang pokok kesayangan Suri ni, mati. Jadi Suri sedih sangat. Saya sebagai pembaca pun turut sedih. Tapi, dalam masa yang sama, saya teringat pula watak Anom dalam novel lain. Berkaitan dengan pokok juga. Tapi, pokok Anom ni seram! Pokok Jati.

Saya ada sebut mengenai buku Jangan Baca Novel Ini oleh Ismi Fa Ismail kan kat atas? Hhaaah! Watak Anom tu datang dari buku ni lah. Anom dengan pokok jati tu seperti ada sesuatu yang aneh. Anom mengandung tanpa ada hubungan dengan mana mana lelaki, adakah anak kepada pokok jati? atau penunggu pokok jati? atau...?

Bezanya, pokok Anom seram. Pokok Suri tak. Pokok korang mana satu? seram, aneh, atau sweet? hahaha...

Plot cerita dalam buku Bentala ni terkandung banyak isi tersirat. Salah satunya; sepertinya ada impian atau harapan - alangkah indahnya jika semua dalam dunia yang fana ini, termasuklah di dimensi lainnya dalam keadaan damai kerana semuanya berpegang dengan agama Islam; agama Allah dan jalan yang benar.

Walaupun buku ni fiksyen tetapi saya percaya makhluk lain di alam ghaib wujud dan ada yang beragama Islam. Malah, mereka turut sama berjuang kerana Allah dan Islam (Jalan yang benar). Pernah lihat video youtube Sheikh Abdul Rauf  Ben Halima dari Perancis? Subhanallah.




Buku Bentala sedikit sebanyak buat saya ter-imaginasi dimensi lain. Sama macam menonton video Sheikh ni.

Terdapat juga babak yang membuatkan saya ter-refleksi diri dari buku ni. Terutamanya kisah watak bernama Naffiy dan Nukman di muka surat 33.

Melihatkan wajah Naffiy yang terobek, Danial bertanya lagi. "Bro, cuba beritahu aku betul-betul. Kau sebenarnya mahu apa?" Naffiy menarik nafas berat, sebelum memberi jawapan. "Aku mahu jumpa Nukman, dan kembali hidup dengan dia macam dulu." Danial simpati mendengarkan suram suara Naffiy di balik isi hati yang selama ini terbuku, lalu dia kembali memberi kata-kata semangat. "Harapan kau itu adalah doa. Aku harap doa kau itu makbul." - Muka surat 33.

Jujur! sedih dan menangis kat babak ni. Naffiy dan Nukman adik beradik kembar. Terpisah. Terpisah sebab apa tu, korang kena baca sendiri lah. Tehee. Dialog Danial dengan Naffiy ni betul betul menembak jantung saya. Saya stop baca lalu throwback insan yang saya anggap kami adik beradik. Bezanya, saya dengan dia bukan adik beradik kandung. Berkawan rapat sekejap sahaja. Tapi, saya sayang dia.

Saya pernah special dalam hidup dia dulu. Masa tu dia sayang saya sebagai adik dia sangat ketara. Bezanya, saya masih anggap dia special sampai hari ni. Walaupun saya putuskan untuk tak nak berhubungan lagi dengan dia. Saya dah giveup. Kalau watak Naffiy ni, dia tak pernah giveup dengan Nukman. Tak apalah...mungkin saya akan bersahabat semula dengan dia di akhirat jika Allah izinkan. Biasa laa tu...perkara yang sekejap dan sedikit nilainya ibarat sebesar langit dan bumi. kan?

Saya simpati betul dengan watak Naffiy ni walaupun pada awalnya, dialah watak yang paling saya rasa menyampah. Wahaha...sombong sangat.

Berkenaan Nukman, ada yang menarik perhatian saya. Sepanjang membaca kisah Nukman, fikiran saya terbawa bawa dengan cerita Yajuj dan Majuj, Zulkarnain, dan temboknya. Korang pun tahu kan kisah Yajuj dan Majuj? Tahukan mereka bakal keluar kerana tembok bakal runtuh? Tapi, ni kisah selepas Dajjal, Imam Mahdi dan turunnya Nabi Isa A.S.

Tapi, kalau  saya bayangkan kehidupan Nukman melalui cerita dalam buku ni dari segi animasi, keindahan alam yang didiami oleh Nukman ni mungkin macam ala ala Kingdom The Moors dalam movie Maleficent tu. Ada makhluk pelbagai saiz dan pelbagai rupa. Bezanya, Nukman tu bawah tanah. Maleficent? Atas.

Bila baca hingga muka surat 117, pembaca diperkenalkan dengan watak Som Soeraya. Saya pasti Som ni ada kat Teori X. Haihh.. curiosity membuak buak ni. Kemudian, muncul pula beberapa watak yang lain menambahkan lagi saya bermain dengan teka teki. mencapai ke muka surat 165, tiba tiba saya rasa seperti sedang menonton wayang Tan Sri P.Ramlee sebab cara mereka berkomunikasi ala ala filem P.Ramlee... "Bapak" , "Dinda" dan, "Kanda". Malah, suasana yang digambarkan tu pun agak similar dengan filem klasik.

Oh ya! Terdapat juga unsur unsur psikiatrik seperti Anxiety Disorder, Depression, Schizophrenia dan Panic Disorder dalam buku ni. Watak paling kasihan yang berkaitan dengan kes mental dalam buku ni adalah Emma (Emak kepada Naffiy dan Nukman). Sedih tau... kasih sayang seorang ibu tu sangat jelas melalui watak Emma.


Terdapat juga informasi yang saya baru sahaja tahu hanya dengan membaca Bentala. Contohnya mengenai lohong Agartha, Nicholas Roerich, Junk DNA dan The Lost City of Atlantis.

Selain tu, saya mempelajari beberapa perkataan baru dari buku ni. Antaranya, daksina, paksina, gemawan, melingas, terlongo dan beberapa lagi. Saya serius tak tahu maksud perkataan tu apa. First time dengar.

Pengajaran Dari Buku Ni

Banyak sangat pengajaran dari buku ni. Antaranya:


Bagiku, tiada siapa mampu runtuhkan bangsa melayu selain bangsa melayu itu sendiri.  Dan musuh sebenar melayu, bukanlah bangsa lain sebaliknya di kalangan bangsa sendiri. - Muka surat 251

  1. Musuh kita yang paling bahaya adalah diri sendiri.
  2. Taatlah kepada ibu bapa terutamanya anak lelaki. Menurut Islam, syurga seorang lelaki meskipun telah berkahwin tetap pada ibunya.
  3. Hargailah hubungan persahabatan dan berkasih sayanglah sepanjang masa. Bersahabatlah atas nama Allah. In Shaa Allah itulah hubungan sahabat yang bersama kita di akhirat kelak.
  4. Rendahkan hati dan runtuhkan tembok egois.
  5. Redha dengan ketentuan Allah. 
  6. dan...banyak lagi.

Berapa Bintang Saya Beri Untuk Buku Ni?

5 bintang dari 5 bintang. The best and recommended!


Kepada yang suka membaca novel misteri dan terdapatnya ciri ciri sejarah, boleh grab dan baca buku ni. Nak dapatkan buku ni boleh hubungi penulis di laman Facebook beliau : https://www.facebook.com/shahanim.sha nak beli kat kedai buku lain, saya tak pasti sebab saya beli direct dari beliau.

Buku ni dah jadi salah satu buku kegemaran saya, jadi memang akan diulang baca di masa hadapan.

Ulasan/Review Buku Bentala oleh Sha Hanim Ramli - Malaysian Book Review

Terima kasih kerana membaca ulasan buku ni korang. Kongsikan artikel ini ke media sosial korang agar boleh dicapai kepada mereka yang suka membaca buku dan mungkin mereka mahu menjadikan buku ini sebahagian dari pembacaan mereka juga. VvaawaahhHHHH!



With Love,
#Sofinah696 ๐Ÿ’•
Follow my instagram ; @sofinah696, @sillywonk, @sofinaartwork, @mudahkayadotcom.


Share:

Selasa, 18 Februari 2020

Cerpen oleh Nadia Khan | 8 dari 20 Cerita Pendek Yang Melekat dalam Ingatan

Cerpen oleh Nadia Khan | 8 dari 20 Cerita Pendek Yang Melekat dalam Ingatan

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~

Assalammualaikum dan Hi My Sugarpeeps!,

Buku pertama yang saya habis membacanya pada bulan Januari 2020 adalah buku hasil dari tulisan kreatif Nadia Khan. Tapi bukan novel. Buku ni lebih kepada himpunan cerpen yang ditulis oleh Nadia Khan di mana cerpen cerpen tersebut pernah diterbitkan di mana mana (surat khabar / majalah).  Buku Cerpen ni saya sudah lama membelinya. Macam biasalah, kebanyakkan buku saya berstatus unread di rak buku. Tsundoku memang suka membeli banyak buku tanpa mempertimbangkan masa membaca yang boleh diperuntukkan. Wahaha...

Cerpen oleh Nadia Khan | 8 dari 20 Cerita Pendek Yang Melekat dalam Ingatan

Berdasarkan tajuk artikel saya kali ni, "8 dari 20 Cerita Pendek Yang Melekat dalam Ingatan". Dalam himpunan Cerpen Nadia Khan ni, terdapat 20 cerita pendek dan 8 daripadanya membuatkan saya berfikir panjang; termenung; termangu dan sebagainya. Throwback hal hal silam sendiri pun ada. Vvaaah! Tu tandanya apa? tu tandanya penulisan Nadia berkesan untuk saya. Ada ciri ciri cerpen yang terbaiklah pokoknya.

Sebelum saya teruskan ulasan buku ni, saya nak mengongsikan ciri ciri dan info mengenai buku ni dulu.

Dari gambar buku pun korang mungkin sudah pun tahu ni terbitan dari syarikat apa. Buku ni terbitan FIXI. FIXI ialah syarikat penerbitan novel yang mula aktif pada tahun 2011. Ia memberi tumpuan kepada karya karya baru yang bersifat urban dan masa kini.

Nama syarikat diambil dari perkataan Bahasa Indonesia 'Fiksi' yang dipinjam dari Bahasa Inggeris 'Fiction' dan asal usul 'Fiction' pula diambil dari Bahasa Perancis Lama iaitu 'Fictionem'... untuk menunjukkan tiada apa apa yang original dalam dunia ini. Pendapat saya, mungkin maksudnya lebih kepada "Tak ada yang dimiliki oleh manusia? Tapi segalanya milik Allah?" Kan? Itu apa yang ada dalam fikiran saya laa sebenarnya. Tehee.

Cerpen oleh Nadia Khan ini pertama kali dicetak pada tahun 2012. Dan buku ini bukanlah buku pertama Nadia tetapi beliau pernah menjadi penulis novel best seller Kelabu, juga diterbitkan oleh FIXI.

Pada hari ni, waktu ini (Februari 2020), Senarai novel Nadia Khan adalah Kelabu, Gantung, Gantung 2, Nikina dan Pakar. Mungkin akan bertambah lagi di masa hadapan. Harapnya bertambahlah sebab Nadia Khan ni berbakat dalam penulisan.

Cerpen oleh Nadia Khan | 8 dari 20 Cerita Pendek Yang Melekat dalam Ingatan

Senarai Tajuk Cerpen di Dalam Buku Ini

  1. Mana Dia Pergi?
  2. Puaka Pak Jaha
  3. Pinjam Masamu, Kak
  4. Lara Di Hati
  5. Cikgu Din
  6. Teleportasi
  7. Janji Kak Long
  8. Nasi Putih Daging Cincang
  9. Epilog Damak
  10. Anak Dinihari
  11. Cili
  12. Kopi Tiga Suku
  13. Budak Baru
  14. PWTC
  15. Kopi Kola
  16. Kopi, Adele dan Bubur Ayam McD
  17. Cinta Sekeping Tisu
  18. Ada Apa Dengan Kina
  19. Aku. Kesesatan dan Kelab Penari Bogel
  20. Nakahari
Jadi, dalam tajuk cerpen di atas, mana satu tajuk yang menarik perhatian saya? Tehee. 9 Cerita yang membuatkan kepala saya jadi ligat berfikir dari 20 senarai di atas adalah:
  • Puaka Pak Jaha
  • Lara Di Hati
  • Cikgu Din
  • Nasi Putih Daging Cincang
  • Anak Dinihari
  • Cili
  • Kopi Tiga Suku
  • PWTC
Saya mengulas setiap satu dari 9 cerpen di atas tapi saya tidak akan berikan sinopsis sebab saya khuatir saya bakal buat spoiler. Kalau korang nak mengetahui jalan cerita penuh dari setiap cerpen yang ada dalam buku ni, bolehlah ke laman Fixi untuk membuat tempahan. Tehee.

Puaka Pak Jaha

Puaka Pak Jaha merupakan kisah orang kampung yang suka menjaga tepi kain orang, buat andaian, fikir bukan bukan, tidak bersangka baik dan mengumpat. Zaman sekarang, dalam Malaysia panggil ni membawang. Saya termenung jauh bila mengingat kisah ni sebab saya rasa kasihan kepada mangsa fitnah. Cerita ni, elemen yang paling membuat saya rasa penulisan Nadia sukses; yang agak memancing emosi pembaca adalah di bahagian kemuncak cerita iaitu ketika rahsia si mangsa fitnah terungkai.

Pada mulanya, saya tidak percaya apa yang digembar gemburkan di seluruh kampung. Sebab tak ada bukti lagi. Tapi, dipertengahan cerita, saya mula 50:50 dengan cerita yang tersebar. Apa benar berita yang viral? Saya teruskan membaca sebab tertanya tanya apa sebenarnya kebenaran disebalik cerita orang kampung. Jujur, saya hampir percaya dengan cerita bawang bawang tu.

Tapi, bila sampai kemuncak cerita, saya mula beristighfar. Usul periksa lah dulu. Tidak bertanya sesat jalan. Tak nak bertanya, cukup lah kita bersangka baik.

--

Pengajaran dari kisah "Puaka Pak Jaha".
  1. Apa pun yang kita lihat dengan mata kasar, bersangka baik selagi belum ada bukti.
  2. Tertanya tanya, elok lah bertanya dengan orang yang betul. Yang diyakini betul dan benar, fakta dan tiada unsur unsur lain (bias) seperti manipulasi dan sebagainya. Bertanya dengan orang yang membawang, confirm dengan kita sekali dapat dosa bawang putih, merah dan besar. Sia sia. Tapi, kalau masak memang sedaplah bubuh bawang ni. Hurmm...
  3. Kalau tidak tahu, cakap 'Tak Tahu'. Jangan memandai mandai.
  4. Syirik adalah perbuatan menyekutukan Allah dalam apa juga bentuk sama ada perkataan, pegangan, perbuatan dan iktiqad iaitu dengan menjadikan suatu yang lain iaitu makhluk bernyawa atau tidak sekutu bagi Allah dan Allah haramkan kepadanya syurga dan tempat kembalinya adalah ke neraka. Semoga kita dijauhkan.
  5. Pesakit mental perlu didekati dan diberikan sokongan.Kempen penghapusan stigma masyarakat dalam hal kesihatan mental di Malaysia ni wajar di highlight!


Lara Di Hati

Menurut Nadia, tajuk kepada cerpen ini adalah "Baliklah, Cik Su!" tapi setelah terbit di majalah, tajuknya dah jadi "Lara Di Hati". Sebenarnya, bagi saya, tajuk Lara Di Hati tu nampak tak sesuai. Tapi tak pastilah... Saya bukan pakar. Tehee. Tapi, sama macam makanan... pendapat pasti akan berbeza beza. Ada yang suka makanan A, ada yang tidak. Bagi saya, letak tajuk Lara Di Hati tak okay

Cerita ni tentang keluarga. Lebih tepat kisah hubungan adik beradik. Terselit juga tentang hubungan cinta. Tapi, saya sedikit keliru, tema utama adalah hubungan cinta atau keluarga? Atau mungkin...satu perkataan, iaitu "Hubungan".

Bahagian tengah cerita ni, saya agak emosi sedikit apabila adik beradik yang tidak tahu meletakkan diri di kasut adik beradik yang lain. Mungkin sudah lupa diri dengan kejayaan diri, kemewahan dan kekayaan atau seumpamanya sehingga lupa untuk memahami saudara sendiri. Kita tak tahu, di akhirat kelak ada ke kawan kawan yang cari kita tolong kita, silap silap karang adik beradik juga yang bantu kita.

Ending cerita ni adalah elemen kejutan yang betul betul buat saya pause dan tutup buku. Berfikir seketika dan mencuba merasa perasaan watak utama. Di mana dia di dalam situasi yang rugi kerana terlalu mengikut hati dan perasaan. Tapi, malangnya... hal sudah berlaku. Nasi sudah menjadi bubur. Kalau saya dalam situasi watak utama, saya tak akan balik ke Malaysia. Tinggal lah saya di Dubai tu! Kahwin dengan orang Dubai kalau ada jodoh...Kalau korang? (soalan kepada yang sudah membaca cerita ni. Hhuhu..).

--

Pengajaran dari kisah "Lara Di Hati".
  1. Rezeki datang dari Allah. Jangan lupa diri dan takbur.
  2. Membantu biarlah ikhlas bukannya ada udang disebalik batu.
  3. Jangan sombong, angkuh dan tinggi diri. Nikmat harta dan kejayaan di dunia hanya sementara. Sekadar pinjaman dari Allah sebagai sebahagian dari ujian-Nya.
  4. Belajarlah memaafkan orang lain apatah lagi adik beradik sendiri. Air yang dicincang tak akan putus.
  5. Jangan terlalu mengikut perasaan, kelak diri sendiri yang rugi.
  6. Jangan memandang rendah orang kampung dan pekerjaan biasa kerana kekayaan yang sebenar bukanlah harta tetapi hati dan ketaatan kepada agama Islam.


Cikgu Din

Cerita pendek Cikgu Din merupakan cerita yang paling saya suka dalam buku ni dari semua 20 cerpen yang ada. Kisahnya mengetengahkan mengenai Hikayat Hang Tuah dan Hang Jebat. Tapi ceritanya bukanlah ulang cerita tentang Hang Tuah dan Hang Jebat. Cuma, ia mengupas lebih dalam mengenai sikap kedua dua Hang ni.

Cerita ni mengajak pembaca untuk berfikir mengapa Hang Tuah bersikap demikian? Mengapa pula Hang Jebat jadi sedemikian? Wajarkah tindakan Tuah? Patutkah Jebat bertindak melulu? Haa gitu.

Apabila memikirkan cerita Tuah dan Jebat berhari hari, saya mula buka topik dengan Mr.Bee. Berbincanglah kami berdua di meja makan. Ehh? Serius pula kami mengupas pasal Tuah dan Jebat ni gara gara cerpen Cikgu Din ni. Seriuslah Nadia Khan ni, dia guna jampi ke apa? Wahaha...

Kalau korang, korang akan jadi pengikut siapa? Hang Tuah atau Hang Jebat? Pada mulanya, saya berpihak kepada Hang Jebat kerana, sultan bukanlah Tuhan. Tuhan (Allah) satu satunya yang layak disembah dan ditaati. Bukannya sultan.

Tapi... masalahnya Jebat ni, rebelious. Jadi, saya jadi keliru. Tapi, pilihan cuma ada dua; Tuah dan Jebat. Saya pilih Jebat sahajalah. Tiba tiba, Cikgu Din kata, Jebat ni bodoh. Aduhh! Saya pun terasalah. Sebab saya vote Jebat. Wahahaha. Tiba tiba jadi ala ala election pula. Nasib baik saya dan Mr.Bee saja di meja makan. Hurmm... Kalau ramai? Tak ke kami buka peti undi?

Cara Cikgu Din mengajar ni unik. Jarang jumpa guru yang macam ni. Ada tapi mungkin zaman sekarang ni dah 1 dari 1000. Mungkinlah -- masalahnya saya sendiri tak ada statistic tepat.. Tapi, saya tetap sayang cikgu cikgu saya walaupun tak kreatif macam Cikgu Din. Semua cikgu saya ada kelebihan.In Shaa Allah. Sayangi cikgu korang juga tau! Tehee... Ending story ni, saya tak puas hati. Sakit hati dan bercampur dengan sedih walhal watak utama tu tenang je. Saya yang over.

--

Pengajaran dari kisah "Cikgu Din".
  1. Manusia ni normal kalau ada idola atau seseorang yang dijadikan sebagai sumber inspirasi. Saya dulu zaman sekolah pun ada idola idola ni. Sekarang pun ada. Cuma, pengajaran dari cerita ni, biarlah berpada pada.Tak boleh berlebih lebihan. Ambil yang positif sahaja. Yang negatif tinggalkan. Manusia bukan maksum, kecuali rasul.
  2. Manusia ni tidak sempurna. Sudah diciptakan Allah sebagai hamba yang mudah melakukan kesilapan dan khilaf tanpa disedari. Normal jika, ada manusia yang kita sayang, yang kita hormat atau idola kita; melakukan sesuatu yang tidak disangka. Maafkan lah dia. Dia pun manusia. Tidak kiralah dia buat salah tu sengaja atau tidak. Sedangkan Allah; pencipta manusia akan mengampunkan. Kita dalam kalangan manusia, tak mahu memaafkan tu kenapa? Kita ni siapa? Sama; manusia -- Entah entah esok buat benda sama tanpa sedar.
  3. Bersikap seimbang atau bersederhana. Jika membenci tidak bermakna perlu perang saudara. Jika mencintai tidak bermakna perlu menjadi naif.
  4. Setia biar bertempat (Tidak kira setia kepada pemerintah/pemimpin dan setia kawan).
  5. Jika ada yang menentang atau tidak menyukai dengan tindakan dan cara kita, biarkan. Abaikan. Tidak perlu dibawa berperang atau bermusuhan.
  6. Jika apa yang kita lakukan adalah hal yang betul dan benar (tidak menyalahi undang undang dan syariah Islam) Buat; teruskan (Degil bertempat).


Nasi Putih Nasi Cincang

OK! Ni cerita cinta. Kisah cinta yang sudah sempurna bagi pendapat saya tapi watak utama tidak merasa cukup (tidak puas) dan akhirnya kerugian.

Siapakah orang yang miskin?
Orang yang miskin ialah orang yang tidak puas dengan nikmat yang ada dan sentiasa mengumpulkan harta sebanyak-banyaknya tanpa mempedulikan halal atau haram. - Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood

OK! kata kata Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood di atas tu sedikit sebanyak sesuai untuk menggambarkan cerita Nasi Putih Nasi Cincang ni. Cuma bahagian "...tanpa mempedulikan halal atau haram" tu tak ada kaitan. Tehee. Cuma nak cakap, rugi kalau kita jadi miskin sebab kufur nikmat. Tak cukup dan tak pernah puas sedangkan rezeki paling bernilai sudah ada depan mata.

Semasa membaca cerita ni, saya rasa kasihan juga dengan watak utama sebab rasa cinta dia kepada bekas isterinya tidak pernah berkurang. Malah, tidak pernah dia menggantikan bekas isterinya dengan isteri baru.

Puncanya hanya satu. Harta. Mengumpul harta yang tidak pernah dia berhenti untuk mencari. Sedang si isteri tidak pernah mendesak atau meminta banyak. Kasihan kan orang macam ni? Kisah cinta sudah sempurna. Komitmen sudah terjalankan dengan baik. Tanggungjawab sudah dilunaskan. Rasa sayang dan kasih yang ikhlas sudah jelas dan dirasa. Namun?; masa. 

Mencari harta dalam dunia ni, perlukan masa. Tapi lupa bahawa, masa juga diperlukan untuk cinta. Cinta tanpa masa tak ada maknanya.

Ramai dalam kalangan manusia yang terlupa bahawa memperolehi kebahagian yang hakiki di dunia tidak dari banyaknya harta. Bukan dari jenama pakaian, handbag dan kereta. Tetapi, menghargai dan bersyukur dengan apa yang ada di depan mata. Mencari harta, mengejar impian yang belum diperolehi sehingga alpa bakal kehilangan apa yang sudah ada di depan mata. Berpada padalah.

Akhirnya Nasi Putih dan Daging Cincang menjadi makanan yang tidak pernah bosan dimakan oleh watak utama kerana cintanya kepada insan yang pernah ada disisinya. Sedih kan kalau kita nampak seorang pakcik tua makan nasi putih dan daging cincang dengan penuh berselera dan gembira kerana ada nostalgia? Nangis baca ni. Hurmmm...

--

Pengajaran dari kisah "Nasi Putih Nasi Cincang".
  1. Sesal dulu pendapatan, sesal kemudian tiada berguna.
  2. Tidak salah mengejar impian; kerana berputus asa itu lemah. Tapi, berpada padalah...jangan dilupakan apa yang ada. Pernahkan dengar ayat ni, "Jangan sibuk dikejar bintang sedangkan bulan sentiasa menanti".
  3. Ada kalanya, melupakan impian itu bukanlah gagal tetapi kemenangan. Terimalah hakikat, Allah tidak beri sekarang, mungkin dia beri nanti. Tapi percayalah, apapun impian yang tidak terealisasikan di dunia, akan mejadi realiti di syurga. In Shaa Allah. Semoga kita semua dalam golongan yang beriman dan disayangi Allah.
  4. Jangan menilai atau mempersoalkan manusia yang pernah melakukan kesilapan. Kita tidak tahu di masa hadapan dia bertaubat / insaf lalu menjadi yang lebih baik dari kita.
  5. Menimba ilmu di universiti tidak semestinya untuk hidup mewah dan berjaya dan dibangga bangga dalam kalangan manusia, tetapi ikhlas menimba ilmu itu lebih bermakna.


Anak Dinihari

Saya sangat bersetuju dengan cerpen Anak Dinihari ni. Masa saya masih bersekolah dulu, ramai juga yang agak tidak suka dengan pilihan saya. Ramai yang kata, saya lebih bermasa depan di kelas sains tulen berbanding kelas sastera. Hurmm... walhal saya tahu sangat dengan diri sendiri ni. Kimia dan Fizik bukan makanan saya. Saya tak dapat nak telan. Kalau saya nak menelaah pun buku jenis macam ni, bukan tak boleh. Boleh tapi...tak ada passion lah. Feeling dia beza. Result pun akan beza... cuba bagi peluang dekat minat budak tu selagi tidak terpesong mana mana (aqidah ke akhlak ke) Hhuhu..

Kalau memang tak boleh nak sukses juga lepas follow minat tu, try adjust strategi la pula. Great things take time. Hhuhuhu... *nangis*

Kemudian, menilai anak muda dengan pekerjaan seperti peguam, polis, guru, beruniform dan seumpamanya tu dilabel berjaya. Yang kerjanya tidak jelas, contohnya berniaga burger tepi jalan dilabel pemalas dan tidak berjaya. Agak agak hari ini masih begitu tak? Kesihan tau...orang berusaha tu kan.

Pendapat saya, kejayaan seseorang tu bukan dari apa yang kita lihat di mata kasar. Contoh penilaian kejayaan mata kasar; pertama, seseorang yang mempunyai kereta mewah dianggap berjaya. Kedua, yang tidak mewah dianggap kurang berjaya. Dan, ketiga, yang langsung tak ada kereta dianggap gagal.

Persaingan seperti ini agak tidak sihat dalam masyarakat. Sedangkan ketiga tiganya ada kelebihan dan kelemahan. Kes pertama (kereta mewah), kereta lebih berkualiti dan cantik tapi nilai hutangnya banyak. Maintainance kereta lebih tinggi, nak bayar insurans dan cukai sudah berapa? nanti kerja non stop sebab komitmen jenis macam ni.

Kes kedua (kereta jenama biasa), kelebihannya masih boleh bergerak dan jumlah hutang in the middle. Kelemahan? mungkin tak sehebat dan kurang selesa seperti kereta mewah.

Kes ketiga, kelebihan dia, dia tak ada bebanan hutang. Lebih tenang. Kelemahan? terpaksa la naik kenderaan awam dan pergerakkan agak limited.

Saya rasa, penilaian kejayaan melalui jenis kereta tidak sesuai. Mengenai bidang pekerjaan pula, ia agak subjektif. Bidang apapun yang kita usahakan pasti akan ada kejayaan di dalamnya. Pasti akan ada kejayaan bagi setiap insan dalam bidang apa pun selagi dia berusaha. Menilai sesuatu bidang sebagai "Tidak ada masa depan" bagi saya agak kejam. Ia boleh membuatkan semangat seseorang itu patah. Kita tak tahu lagi masa depan dia macam mana. Rezeki tu datang dari Allah. Bila bila masa sahaja kita boleh terkena kejutan tengok orang yang kita rasa tak ada masa depan tiba tiba terpacak jadi 'seseorang' . Wahaha...

--

Pengajaran dari "Anak Dinihari".

  1. Jika anak kita mempunyai minat yang bertentang dengan kita, misalnya kita suka dia jadi guru, tapi dia nak jadi usahawan. Tak apa, usahawan pun bagus juga. Usahawan pun boleh jadi guru (Guru/mentor bidang perniagaan).
  2. Jangan terlalu cepat menilai seseorang tidak ada masa hadapan. Kita langsung tidak tahu apa akan jadi di masa hadapan termasuklah nasib kita sendiri.
  3. Walaupun impian kita tidak disokong atau tidak disukai oleh orang terdekat kita, selagi apa yang diusahakan tidak salah maka teruskan sahaja. In Shaa Allah, apabila sudah berhasil, mereka akan meraikannya juga untuk kita. Berlapang dada lah.


Cili

Saya pernah berniaga di Bazaar Ramadhan. Terdedah dengan perniagaan bazaar ni sejak tahun 2013 hingga 2019. Tahun ni, 2020 ni, saya ada niat tak nak join dah. Semoga Allah izinkanlah saya buat benda lain bulan Ramadhan tahun ni. Wahahaha...last year I got mental breakdown bercampur campur lah dengan hal hal lain. Tapi, salah satunya bazaar. Wahaha.. Parah. Saya boleh laa gelak sekarang. Masa terkena tu, Tuhan saja la yang faham.

Tahun 2017 atau 2018 saya fulltime berniaga di bazaar selama sebulan tu (sepanjang bulan Ramadhan). Honestly, this is not my tea of cup. Wahaha... Serius lah...penat! Sebenarnya, ada banyak hal dalam fikiran saya berkaitan bazaar ni, reason untuk tak nak tu bukan sebab penat sebenarnya. Sebab...kalau happy, penat tu tak ada hal. Kan?...But please don't get me wrong. Berniaga di bazaar tu bagus. Berniaga tu is the best, Rasulullah pun berniaga. Cuma, there are concept of Bazaar Ramadhan yang saya tidak bersetuju. Ramadhan tu bulan bukan calang calang kan. I think, I want more than bazaar. Maybe I should try berniaga waktu lain, bukan bulan puasa. Sebab kalau saya kata, saya langsung tak minat tu tak juga.

Jadi, cerita Cili ni ada kaitan dengan berniaga. Hhuhu... Cili ni adalah skrip filem pendek. Bukan cerpen. Cerita dia walaupun berkisarkan cili je dari awal hingga habis, tapi, saya dapat rasa tau apa yang watak utama ni rasa.

Walaupun sebenarnya, dalam fikiran saya semasa membaca Cili ni, saya kata, "Ni kisah Cili saja la ye ni..?" Tehee... Watak utama ni, beza dia dengan saya di Bazaar Ramadhan, saya bukan bergantung dengan gerai untuk mendapatkan sesuap nasi sepanjang masa. Saya sebulan pun dah nak menangis weyh! Watak utama ni, dia punya tahap sabar memang mantap! 

Saya bersimpati sangat dengan watak utama ni, sebab pendapatan dia hanyalah dari gerai dia ni. Nak bayar urusan sekolah anak anak lagi. Kan. Saya patut bersyukur, saya tidak sampai tahap macam watak utama ni. 

Pengakhiran kisah watak utama ni, saya rasa terkilan pula. Sedih! Sebab apa? Nak jaga kualiti produk demi pelanggan tercinta tu, dia....haihhh... korang baca sendiri tau Cili ni. Peniaga gerai confirm faham sangat apa yang dilalui oleh watak utama bernama Pak Rabu ni. Hhuhuhu...

--

Pengajaran dari "Cili".

  1. Sebagai peniaga, jangan terlalu memikirkan keuntungan semata mata. Jagalah kualiti produk terutamanya produk makanan. Pastikan segar dan bersih.
  2. Harga produk biarlah setimpal dengan nilai produk tersebut barulah pelanggan sayang.
  3. Kadang kadang dalam hidup ni, kita tak perlulah mencari kesempurnaan. Sebab akibat nak sempurna, kita boleh terlepas peluang.
  4. Walaupun dalam hidup kita ni penuh dengan kesibukan, hingga kita terkejar kejar. Janganlah dilupakan waktu untuk rehat sebab...kita sebagai manusia, perlu rehat. Kita bukan robot.
  5. Di pihak anak anak yang ibu bapanya berniaga, cuba untuk fahami kondisi ibu bapa yang berniaga. Mereka bertungkus lumus membanting tulang untuk mencari wang untuk anak anak. Tak cukup tidur dan sebagainya.


Kopi Tiga Suku

Agak agak sesuai tak kalau saya kata, cerpen Kopi Tiga Suku ni kategori romantik melayu? Tehee... Tajuk dia saya dah rasa unik. Memang sangat sesuai sekali dengan ceritanya. Kopi Tiga Suku ni sama juga macam Cili. Bukan cerpen tapi skrip filem pendek.

Cerita ni bagi saya sweet sangat. Kisah suami isteri. Memang perlulah dicontohi oleh pasangan suami isteri.  Cuma, akhir kisah agak sedih. Kenapa sedih? Cerita pasal kopi pun sedih ke? Tehee...

Tak tahulah. Saya ni hati tisu sebenarnya. Tapi, skrip filem pendek Kopi Tiga Suku ni memang best. Memang patutlah Nadia memang untuk skrip ni. Sebab cerita ni melekat dalam hati pembaca.

--

Pengajaran dari "Kopi Tiga Suku".

  1. Walaupun kita dah berkahwin, teruskanlah bermesej seperti zaman belum kahwin. Terutamanya, untuk pasangan suami isteri yang masing masing bekerja.
  2. Sebagai suami, berikan si isteri "Me Time" sekali sekala. They deserve it.
  3. Sebagai isteri, buatlah sehabis baik dalam urusan rumah tangga sebab besar pahalanya. Jangan merungut dan teruskan buat yang terbaik buat suami.
  4. Suami isteri wajib mesra dan berkasih sayang. Ahaks...


PWTC

Okay... PWTC adalah cerpen favourite juga dari 8 cerita yang saya highlight dalam ulasan saya dalam artikel ni. Kenapa? Sebab... cerpen ni ada kaitan dengan video islamik dari youtube yang saya tonton mengenai "CINTA".  Cuma, kisah cinta kali ni kisah cinta yang songsang. Saya sebenarnya, agak tertarik dengan topik yang macam ni. Sebab saya nak tahu apa kejadahnya boleh berlaku cinta sesama kaum sejenis. Whylah agaknya? Ni bukan berlaku di barat sahaja tetapi berlaku juga di negara kita, Malaysia. Malah, kaum LGBT ni memang sudah wujud sejak zaman Nabi Luth.

Cerpen PWTC mengetengahkan isu kaum perempuan mahu berkahwin dengan kaum perempuan. Istilah terkenal yang selalu kita dengar adalah lesbian. Dalam Islam ia dipanggil sebagai As-sahaaq atau Al-musahaqah. Dan hukumnya adalah haram di sisi agama Islam.

So, saya nak tahu mengapakah ada rasa cinta antara mereka (sejenis) tidak kira sesama lelaki atau sesama wanita? Menurut video islamik yang saya tonton tersebut, cinta adalah sesuatu yang hadir di hati kita dengan sendirinya. Kita tidak dapat untuk memilih untuk cinta atau tidak. Saya rasa semua orang pernah merasa suka akan seseorang tanpa mengetahui sebabnya. Tidak dapat menjelaskan apa yang membuatkan kita suka/cinta kepada seseorang.




Tapi, kita boleh memilih untuk menolak perasaan cinta kita. Jadi, apa yang saya nampak, golongan yang mencintai kaum sejenis boleh menolak hal ini. Tegas kan diri. Mencintai seseorang apatah lagi kaum sejenis, kita wajib menolak perasaan sendiri. Jangan ada sebarang  'action'. Sebab jelas perasaan tersebut akan membawa ke arah dosa. Dan kenapa ia muncul dalam hati? Itu mungkin sebahagian dari ujian orang tersebut. Mungkin itulah ujian mereka untuk berjihad menolak nafsu mereka sendiri.

Dan... I love the ending of the PWTC di mana mereka memilih untuk ke arah jalan yang benar. Fight diri untuk tidak bertindak melakukan yang haram meskipun perasaan saling cinta itu ada.

Dan mungkin juga, perasaan cinta kepada kaum sejenis adalah sebahagian dari gangguan jin (Jin kaum Sodom). Rujuk video di bawah. Seram? Hhuhuhu...


--

Pengajaran dari PWTC

  1. Kuatkanlah diri untuk memilih jalan yang benar (Jalan Allah).
  2. Jangan berputus asa dengan Rahmat Allah. Allah maha pengampun. Pintu taubat sentiasa terbuka dan Allah sentiasa ada untuk kita.
  3. Jangan terpedaya dengan kisah LGBT yang 'indah' dari barat.
  4. Ambillah pengajaran dari kisah kaum Nabi Luth.
  5. Ketahui lebih lanjut berkenaan Khunsa.

Ada Tak Cerpen Yang Saya Tak "Klik" Langsung?

Ada. Ada tiga cerpen yang saya tak masuk brain. Yang pertama ialah Aku, Kesesatan dan Kelab Penari Bogel. Sebab saya rasa cerpen ni buat saya rasa macam kena game. Baca sampai habis then tak ada apa. Pengajaran dia ada tapi saya rasa terkebil kebil kat penghabisan cerita tapi dia macam hampir hampir nak ke arah pengaruh gay. Wahaha... Kedua, Cinta Sekeping Tisu, cerita ni saya rasa geli sikit lah... watak nama Danny tu saya tak suka. Saya rasa annoying. Ketiga, Kopi Kola. Tidak dinafikan, saya suka gila tajuk dia! Bahagian yang saya tak dapat nak brain bukan plot cerita ni. Plot cerita ni elok juga ni kalau di novelkan. Tehehe.. Tapi, Yang buat saya emosi, dan saya tak nak terima ialah tindakan si Kopi... Pengecutlah.

Berapa Bintang Saya Beri Untuk Buku Ni?

4 bintang dari 5 bintang.

Cerpen oleh Nadia Khan | 8 dari 20 Cerita Pendek Yang Melekat dalam Ingatan

Secara keseluruhannya, buku Cerpen Nadia Khan ni bagus je. Sangat sesuai untuk dibaca ketika bersantai. Membaca sambil minum kopi petang petang ke. Feeling dia sama macam kita menonton drama melayu. Tak berat. Ringkas dan bahasa yang digunakan pun santai dan mudah difahami. Bagi pembaca yang cepat, buku ni boleh baca macam kacang saja ni. Dalam sehari boleh Zaasss habis. Hehehe...

Dan...kalau saya ada kesempatan, saya akan beli buku Nadia Khan yang lain pula. Sebab, saya suka cara Nadia susun plot. Kemas.

Kongsikan artikel ini ke media sosial korang agar boleh dicapai kepada mereka yang suka membaca buku dan mungkin mereka mahu menjadikan buku ini sebahagian dari pembacaan mereka juga. VvaawaahhHHHH!



With Love,
#Sofinah696 ๐Ÿ’•
Follow my instagram ; @sofinah696, @sillywonk, @sopheestudio, @sopheericher.


Share:

Isnin, 17 Februari 2020

Fokus Penyelesaian Masalah

Fokus Penyelesaian Masalah


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~

Assalammualaikum dan Hi My Sugarpeeps!,

Hari ni, saya dan Mr.Bee ke Pantai Damai untuk beriadah. Saya langsung tak dapat nak membaca dengan fokus di rumah sebab cuaca kat Labuan 2 3 hari agak panas. Di pantai, rasa panas boleh hilang disapu angin pantai disamping boleh mendengar deruan ombak. Saya membawa buku. Tajuk buku, Make, Think, and Imagine.


Ini bukan review keseluruhan. Saya cuma nak komen sedikit. Saya belum baca sampai habis pun buku tu. Baru muka surat 25. Hahaha...ni bukan buku kebiasaan yang saya selalu baca. Tapi, apa salahnya membaca sesuatu yang belum pernah dibaca untuk menambah sedikit pengetahuan yang masih sedikit ni. Topik yang menarik minat saya buku tu, iaitu tentang progress sebuah ketamadunan. Dalam kehidupan kita di dunia ni perlukan kemajuan, inovasi dan perubahan agar hidup kita tidak berada ditakuk lama.

Saya faham, setiap tindakan untuk perubahan dalam hidup dari segi pembangunan tamadun manusia itu banyak pro dan kon. Atau istilah lainnya, ada hikmah dan faedah di sebalik setiap pembangunan tersebut. Cuma, apa yang saya kesalkan pada hari ini, ramai masyarakat kita lebih suka berdebat mengenai siapa sokong siapa. Siapa sokong pro dan siapa sokong kon. Siapa dan mana satu yang salah. Sedangkan bukan itu yang patut kita fokus.

Yang patut kita fokus adalah... penyelesaian masalah. Contoh yang mudah difahami, dulu...sebelum ada kereta...kita jalan kaki. Apabila ada golongan optimis yang menyelesaikan masalah penat jalan kaki, lambat sampai ke lokasi kerana berjalan kaki, maka... wujudlah kereta. Lalu, faedah yang kita peroleh adalah jimat masa, cepat sampai ke lokasi dan kurang penat sebab kurang guna tenaga.

Tapi, muncul satu masalah...pencemaran alam akibat asap kereta, berlaku kemalangan jalan raya dan ada yang kata, dah tidak bersenam bila mula guna kereta. Kurang sihat.

Setiap progress pasti ada risiko. Tanpa mengambil risiko kita tidak akan ada progress. Kita tidak akan keluar dari kepompong. Progress tidak boleh dihentikan. Mustahil. Memang lumrah manusia akan mencipta sesuatu untuk menyelesaikan masalah yang ada.

Jadi masalah yang muncul setelah membuat perubahan baik, fokus untuk selesaikannya. Tidak perlu dibahaskan siapa salah siapa betul. Masalah pencemaran udara akibat asap kereta? saya yakin ada golongan bijak, yang sedang bertungkus lumus mengkaji cara untuk menyelesaikan masalah. Mungkin membuat filter pada asap kereta yang menggunakan petrol/gasoline. Menyelesaikan masalah kemalangan jalan raya? sudah banyak yang membuat kempen keselamatan jalan raya, pengambilan lesen kereta, menyaman mereka yang menggunakan kereta tanpa lesen dan menggunakan kereta kurang sihat? Banyak taman dan gym yang disediakan untuk bersenam. Di rumah pun boleh bersenam. Kan?

Itu contoh yang saya rasa mudah nak faham.

Kita kena fokus PENYELESAIAN MASALAH. Bukan menuding jari. Nak ada perkembangan dan kemajuan dalam diri, tak dapat nak elak risiko dan kegagalan. Ia dalam satu pakej.

Okay... banyak lagi yang saya belajar dari buku Make, Think, Imagine oleh John Browne ni walaupun baru 25 muka surat saya baca. Saya nak sambung baca dulu.


With Love,
#Sofinah696 ๐Ÿ’•
Follow my instagram ; @sofinah696, @sillywonk, @sofinaartwork, @mudahkayadotcom.


Share:

Highlight Article

Kenapa Sakit Gigi Ketika Mengunyah Selepas Buat Tampal Gigi (Tooth Filling)? Bagaimanakah Menyelesaikannya?

Kenapa Sakit Gigi Ketika Mengunyah Selepas Buat Tampal Gigi (Tooth Filling)? Bagaimanakah Menyelesaikannya? BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM~ Assal...

How To Anything Channel

Sofie TV Channel