Rabu, 30 Oktober 2013

Makes My Logo Become Simple!

Assalammualaikum Kengkawan,

Disebabkan logo saya semalam nampak macam paddle pop, rasa macam nak makan aiskrim la pula. Hehe..

Saya dah tukarkan kepada yang nampak betul-betul logo. Simple! :)



I love it! Hehe :)

P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Share:

My LOGO for this blog!

I created and I mean it!





P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Share:

Isnin, 28 Oktober 2013

Quranic : Law Of Attraction by Rusdin S.Rauf



Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

Pernahkah anda mendengar,

"Benda yang sama tertarik pada satu sama lain. Saudara peroleh apa yang saudara fikirkan, Pemikiran saudara menentukan pengalaman saudara"

Begitulah inti pati HUKUM TARIKAN (Law Of Attraction - LoA ) yang kini dipopularkan oleh buku-buku The Secret (2006), Karya Rhonda Byrne, The Law of Attraction karya Esther Hicks (2006) dan Micheal J.Losier (2007) dan buku A Grateful Life : Living the Law of Attraction karya Beth dan Lee McCain (2007).

Hukum tarikan menegaskan mengenai kehebatan minda sedar dan separa sedar. Pengalaman orang dikatakan berkait dengan apa yang difikirkan. Sekiranya fikiran kita berada dalam keadaan positif, pengalaman yang kita peroleh juga bersifat positif. Sebaliknya, fikiran negatif menghasilkan pengalaman negatif. Maka, para pengamal fikiran baru (New Taught) menyamakan fikiran dengan tenaga yag menggerakkan dan membandingkan hukum tarikan dengan fizik kuantum.

Walaupun begitu, hukum tarikan bukanlah konsep baru. Ia dibincangkan dalam kitab taurat, Injil malah agama Hindu, Hermenetisme dan Teosofi juga turut memperkatakan mengenainya.

Kitab Taurat ataupun lebih tepat Jewish Books of Proverbs menyentuh mengenai hukum Tarikan ini di bahagian 23, ayat 7 "Sebagaimana difikirkan (orang) dalam hatinya, demikianlah dirinya." Berdasarkan ayat itu James Allen menulis buku bertajuk As a Man Thinketh pada tahun 1902. Beliau yakin hati, fikiran dan jiwa orang menentukan keberadaannya. Oleh kerana itu, beliau menulis "Jiwa menarik rahsia yang tersimpan rapi, sama ada yang dicintai mahupun ditakuti. Ia mencapai tahap tertinggi yang diimpikan". (James Allen, As a Man Thinketh e-teks Project Gutenberg, 1902, halaman 7).

Pada tahun 2000, Bruce Wilkinson menerbitkan buku bertajuk The Prayer of Jabez. Buku ini membincangkan mengenai konsep Hukum Tarikan yang terdapat dalam kitab Injil. Beliau memetik ayat yang terdapat dalam kitab Tawarikh (Kitab perjanjian Lama) , bahagian 4, ayat 9 - 10 berbunyi, "Yabez lebih dimuliakan daripada saudara-saudaranya yang lain. Dia diberi nama Yabez oleh ibunya kerana menurut ibunya, Aku melahirkannya dengan penuh kesakitan. Yabez berseru kepada Tuhan Israel, semoga Engkau memberi aku berkat yang melimpah-ruah dan memperluaskan daerahku dan semoga tanganmu menyertai aku dan melindungi aku daripada malapetaka,  sehingga tidak ada lagi kesakitan menimpa aku! Tuhan mengabulkan permintaannya itu.." (Kitab, Kitab Tawarikh, Bahagian 4, ayat 9 hingga 10). Dalam buku yang menjadi bestseller seluruh dunia itu,  Wilkinson mengajak pembaca membaca doa seperti diungkapkan Yabez, Supaya hukum tarikan yang berlaku ke atas Yabez berlaku ke atas diri pembaca.

Apabila kita meneliti maklumat seperti itu,  timbul persoalan sama ada hukum tarikan itu ada disentuh di dalam Al-Quran. Rusdin S.Rauf mengatakan konsep ini ada dibincangkan dalam Quran.

Menurutnya, Quran ada membincangkan cara-cara menguruskan diri, terutamanya pengurusan fikiran dan perasaan supaya kita mencapai kebahagiaan dan kejayaan hidup. Penulis yang dilahirkan di Luwuk pada 4 November 1985 ini memetik banyak  ayat bagi menyokong pendapatnya. Antaranya adalah surah az-Zalzalah ayat 7 - 8, Surah al-Mulk ayat 15 dan surah al-Qashah ayat 77. Beliau menjanjikan pencapaian harapan melalui pembacaan doa, syukur dan sabar.

Rauf bukan sahaja 'menyaingi' James Allen dan Bruce Wilkinson tetapi juga Mildred Mann. Dalam bukunya bertajuk "Become What You Believe (1970), Mann membincangkan mengenai "tujuh langkah demonstrasi" iaitu hasrat, keputusan, permohonan, keyakinan, kerja, terima kasih dan harapan. Manakala, Rauf meminjam tenaga-tenaga Quran seperti disebutkan di atas bagi mengawal tenaga fikiran yang menggerakan Hukum Tarikan.

Hasilnya,
Buku ini menjadi hasil pendokong pendapat mengenai hukum tarikan yang sedia ada dan sebagai bimbingan kepada pembaca, demi memperoleh harapan, sesuai dengan mesej daripada Tuhan. Buku yang menjelaskan mengenai Hukum Tarikan merujuk kepada Quran ini berjaya menaikkan semangat dan mengajak pembaca bersikap optimistik. Tidak ada alasan bagi orang Islam tidak mengembangkan sifat-sifat positif seperti ini.


Baca secara online (Dalam Bahasa Indonesia) : KLIK SINI


P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Share:

Buku Resepi Bersama si dia

Assalammualaikum Readers,

Sekali sekala beli buku resepi buat koleksi, best juga! Hehe..Buku macam ni memang sesuai untuk saya ni. Haha. Maklum lah, semasa sekolah dulu, memang saya tak suka masuk bab memasak. why? Sebab saya minat apa yang lelaki buat. Bertukang. Etc. Ish ish ish.. Esoke..






Encik Tunang support gila-gila punya bab ni. haha.

Dan sebenarnya memang best pun memasak ni...

Paling best kalau dapat masak resepi favourite Encik Tunang ni.. hehehe.. ^_^



And... the best thing juga adalah... SUSHI!!!!!!! ^_^ SUSHI... teringat semasa 1st time makan Sushi dulu. So, saya nak buat Sushi. Hee hee~





P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~


With Love,

Share:

Ahad, 27 Oktober 2013

Quranic Law Of Attraction

Assalammualaikum Readers,

Alhamdulillah! Ada rezeki lagi dapat buku baru, ilmu baru. In Shaa Allah bermanfaat dunia akhirat. Amin.

Kira Encik Tunang belanja saya juga. hehe.. Thanks my fiancee.. This book great. Ada kesinambungan dengan #THESECRET...tapi lebih kepada dalam bentuk Agama Islam. Syukur sebab dapat memiliki buku ni. Tak sabar nak habiskan membacanya.. ^_^

Buku ni beli kat POPULAR, Center Point bersama Encik Tunang. Encik Tunang pun ada beli buku koleksi untuk dia. Ayat dia sweet "Koleksi hari tua" hahaha.. Comel jee ^_^ ...




P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Share:

Great Holiday!

Assalammualaikum Readers,

Percutian yang hanya sehari itu sangat memuaskan hati saya! Merasa sangat GREAT dan AMAZING seperti seorang yang kelaparan mendapat makanan! Haha.

Ops.. Over pula bunyinya. hehehe..





Hari SABTU, is hari cuti hujung minggu. Seharian kat Suria Sabah dengan dia memang best! Very good Quantity of time bak kata "Eat That Frog" ! Hehe.

Btw, seronok juga bila dapat lepak kat Suria Sabah. Tengok wayang sambil makan Pop Corn, Pergi Library, Pergi Times dan jalan-jalan masuk kedai cenderamata dan itu dan ini.. bla bla bla.. hehe..

And.. Sarapan, Lunch kat Suria Sabah. PERGH! ^_^

Pergi Times (Kedai Buku) dengan dia sangat GREAT. Apa yang great is... saya bukan ikut-ikutan. Memang saya suka kedai buku sama macam dia. This is not copy and paste. I am taking serius of this matter because, I want to be my self...Just feel good when this is THE ORIGINAL CHEMISTRY between us... And... I will do the same thing if I am alone or..with my friends.

I hate somebody tell me that I am following others! Looks like I have nothing..inside me.

By the way,

Saya suka dua buah buku oleh ALAN TAN di bawah ni :



Dua buah buku ni akan jadi milik saya suatu hari nanti. In Shaa Allah..

Dan ini akan menjadi milik Encik Tunang saya. Coming Soon~




He LOVE this book much! ^_^ One day he will get one.




Saya dan Encik Tunang pergi tengok Movie hantu. Gila babas la movie tu.. Jatuh bangunan macam tu tinggi pun tak mati. HAHAHA!

Kami tengok movie kat hall 8. I like that number. Bukan sebab dia nombor lapan kepercayaan Cina. Kekeke.. Tapi sebab nombor lapan adalah "INFINITY" .


I LOVE HIM :)

Snapshot by Mohd Nasyit.

Snapshot by Mohd Nasyit.

Snapshot by Mohd Nasyit.



P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Share:

Khamis, 24 Oktober 2013

Umbrella, You And Me at Kota Kinabalu, Sabah.

Assalammualaikum Readers,

Saya berada di Kota Kinabalu sekarang. Cuaca tak menentu. Pagi tadi, semasa masih berada di Labuan, hujan turun lebat juga. Suddenly, sedang syok makan kat Center Point hujan lebat kat luar.

Encik Tunang SMS me.. Hmm..May be I need UMBRELLA. The new one.. Encik Tunang soooo sweet.

Oke oke.. yep yeppi.. I found the sweet Umbrella... Pink colour!



Lepas ni, payung pink pula akan menjadi teman saya dan Encik Tunang bila hujan turun :) . Harap tahan lama sikit payung comel ni. Encik Tunang saya belanja.. he he he... Lepas Encik Tunang SMS je tadi terus cari payung dan beli baru.




Payung warna biru gelap tu sepatutnya berada dalam beg Encik Tunang. Ish ish.. Dia tak bawa rupanya. Harap hujan cepat-cepat la teduh. Nanti terkena hujan Encik Tunang.

Payung biru tu , dulu beli kat Kota Kinabalu juga. Gara-gara hujan lebat secara tiba-tiba. Walaupun warna dia kurang menarik tetapi dia banyak berjasa dengan saya dan Encik Tunang hampir setahun. Saya suka bawa payung tu kemana sahaja saya pergi bila hang out dengan Encik Tunang. Dah ada kerosakan sikit. But saya masih nak simpan. Tak rosak sangat pun ^_^

Thanks to BLUE UMBRELLA. Welcome to PINKY UMBRELLA.

Bukan sekadar payung. Its more than Umbrella.


P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Share:

Selasa, 22 Oktober 2013

what you really want with all of your heart is the very DESIRE that you can MANIFEST quickly.

Very often we ask for things because we think our life will be better with those things, but inside of us we do not have an immense desire for those things. When you don't feel that immense desire within you, you are receiving guidance telling you that this is not something you really want. That is why it is so important to get clear on what it is that you really want with all of your heart, because what you really want with all of your heart is the very #desire that you can #manifest quickly. Rhonda Byrne from #TheSecret Scrolls.





P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~


 With Love,

Share:

Jumaat, 18 Oktober 2013

The Good Way Making Attractions, Gaya Street, Kota Kinabalu, Sabah

Assalammualaikum Readers dan Bloggers,

Beberapa hari lepas, atau lebih sesuai saya kata awal bulan ni, 06 Oktober 2013 (AHAD) , saya, parents dan Encik Tunang pergi ke, Gaya Street, Kota Kinabalu.

Kat Gaya Street, suasana sangat ramai orang dan bersesak-sesak. Tambahan pula hari Ahad. Memang confirm ramai orang datang ke Gaya Street untuk tengok-tengok barang untuk dibeli. Tak kurang juga pelancong-pelancong luar negara yang berkunjung ke Gaya Street.

Sedang syok berjalan dalam khalayak ramai tu, tiba-tiba saya nampak makhluk unik sikit. Siap pakai kaca mata, pakai baju, kaki pendek, badan panjang, bawa hp, bawa kotak rokok dan bertopi.






Orang ramai kat sana time tu sangat tertarik dengan anjing comel ni. Ramai yang kerumun dia untuk ambil gambar dia dengan tuan dia sekali. Saya pun apa kurangnya juga. Ambil kesempatan untuk mengambil gambar mana yang sempat.. Hehe..

Anjing ni betul-betul manja dengan tuan dia. Uncle tu panggil "lai lai lai" pun dia dah datang. Hehe.. Bila dia sedang asyik berjalan kat depan, tiba-tiba dia dapati tuan dia tak ada kat situ, mula lah dia tercari-cari tuan dia. Haiwan ni mesti adalah haiwan kesayangan uncle tu. Sangat sayang!

Motif Uncle tu buat anjing dia nampak macam ni, kurang pasti. Mungkin suka-suka atau pun ada kepercayaan sendiri. Tak sure..

Yang pasti, anjing ni sangat-sangat menarik orang ramai tidak kira, mat salleh, chinese, melayu, budak-budak, dewasa dan sebagainya!











P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Share:

Khamis, 17 Oktober 2013

BBQ Time with my HIM!

Assalammualaikum Readers, dan... Bloggers,

Saya baru saja pulang dari jenjalan. Hehe..

BBQ Time.
Bersiar-siar Time.
Lepak-lepak Time.

Simple but I love it. Thanks to my Fiancee, Mohd Nasyit for today. Hehe.. You looks cute with the SWEET CORN! hehe..







Sekali sekala makan jagung bakar tepi pantai.. BEST! Tambah-tambah bersama insan tersayang :)






HIM : HIM : HIM : HIM : HIM






P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

Share:

"F" Boys and Miss "F"

Assalammualaikum Readers and Bloggers,

Found this at auto backup by PICASA.
One of memories captured!




"F" Boys dah besar sekarang. 3 tahun berlalu..."F" boys mesti jadi budak baik! Semoga rezeki kalian sekeluarga melimpah-ruah. Amin.


P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~


With Love,

Share: