SELAMAT DATANG KE BLOG SOFINAHLAMUDIN.COM

Sila gunakan
untuk memudahkan pencarian topik dan pembacaan di dalam blog ini.


Khamis, 30 September 2021

Pregnancy Management 101 For New Mums

Pregnancy Management 101 For New Mums

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~
Assalammualaikum dan Hai My Sugarpeeps!,

September. It's my birthday month. I feel like a queen. Haha! I'm sharing the same celebration birthday month with my niece, nephew, and my mom. Oh ya! my cousins too. I wasn't expected this year in September to become so surprising. My older sister gave birth on 25 September. Yeah! I got a new niece. A cute little girl named Alisya. I also got to know my good friend gave birth on 14 September. Oh my god! I may celebrate their first year's birthday together next year. In Shaa Allah.

Pregnancy Management 101 For New Mums


Since my husband and I started to plan to have our own baby next year,  In Shaa Allah. So, I want to write about pregnancy management here for my reference in the future. Allah, may I have a twin September baby? Hehe. Okay, back to the main topic. I hope this article might help new mums out there too.

Pregnancy Management 101 For New Mums


Routine Care During Pregnancy

Very important to taking care of the baby, even before their born. This is called prenatal care. We will have a healthy birth if we make sure to maintain a healthy pregnancy.

Prenatal Care

Getting early and regular prenatal care improves the chances of a healthy pregnancy. Prenatal visits to a health care provider usually include a physical exam, weight checks, and providing a urine sample. Depending on the stage of the pregnancy, health care providers may also do blood tests and imaging tests, such as ultrasound exams. These visits also include discussions about the mother's health, the fetus's health, and any questions about the pregnancy.


Moderate Exercise sessions

We may be concerned about risks associated with exercise during pregnancy and are unclear about what types of exercise are safe for the mother and the babies. Therefore, we need to be educated that moderate-intensity exercise can be safely continued during pregnancy as long as symptoms of preterm labor does not arise.


Pregnancy Management 101 For New Mums


There are many benefits of exercise during pregnancy. Such as enjoyment, increasing energy, and decrease the rate of neonatal respiratory distress, depression, and cesarean deliveries.

It also can avoid gaining too much weight during pregnancy. Besides exercise, we can practice some tips. We can start pregnancy at a healthy weight if possible. We also need to eat balanced meals and refuel often and choose complex carbs.

While pregnant, we need to monitor and make sure of healthy weight gain. There is proper weight gain for each trimester as well before pregnancy. We also can refer to the guideline at the pregnancy calculator for Malaysian Mums.


Keep Track Of Pregnancy Due Date

Knowing your pregnancy due date is important. Due date doesn’t tell you exactly when your baby will arrive (though this will be ideal); rather, it helps your physicians to provide you with the best prenatal care possible. So how to know your due date quick and easy? You may refer this online pregnancy calculator tool made for Malaysian mummies. You can even find out the ideal weekly pregnancy weight gain via this tool also.

Pregnancy Management 101 For New Mums


Have Enough Nutrients


If we were pregnant, we must take supplements because pregnancy increases the need for nutrients. Getting the right supplement that we need is important every day. Especially during pregnancy. We need to nourish both mother and baby.


We may need to take vitamin and mineral supplements for various reasons. Some mothers need some vitamins after a blood test. Some mothers follow specific diets, like vegans or maybe with food intolerances and allergies or poor nutrition.


Supplements are considered safe for pregnant mothers.


Always purchase vitamins from reputable brand and ask the doctor for more information.


While we are pregnant may need prenatal vitamins, folate, iron, vitamin D, Magnesium, ginger, fish oil, prebiotics, probiotics, and postbiotic.



Prebiotics, Probiotics, and Postbiotic


The differences between prebiotics, probiotics, and Postbiotic


Pre, pro and postbiotics are one of my daily routine supplements. Even though we are not pregnant, prebiotics, probiotics, and postbiotic are good supplements for our gut health.


Probiotics are supplements or foods that contain viable microorganisms that alter the microflora of the host.


Prebiotics are supplements or foods that contain a nondigestible ingredient that selectively stimulates the growth and/or activity of indigenous bacteria. 


Postbiotics are non-viable bacterial products or metabolic byproducts from probiotic microorganisms that have biological activity in the host.


Prebiotics, probiotics, and postbiotic are living microorganism that are thought to benefit digestive health.


Also may reduce the risk of gestational diabetes, postpartum depression, and infant eczema and dermatitis.


There is a good brand of prebiotics, probiotics, and postbiotic. It's YourGutt.


YourGutt is a fermented rice bran powder beneficial for gut health. YourGutt is also the first in Malaysia and Asia to have the complete-biotics – prebiotic, probiotic, and postbiotics.


Pregnancy Management 101 For New Mums


Other Tips


When we are pregnant, we should start on the right track by following healthy tips. We must avoid caffeine during pregnancy because it has some major health risks. Caffeine will increase racing heart rate, high blood pressure, and a stimulated nervous system. Try switching to a natural decaf drink.


First-time moms require more water than normal. So, drink plenty of water. It becomes part of the amniotic fluid that surrounds your baby.


Try to have enough sleep. Take good naps. Take the time to catch up on sleep and let your body relax. During pregnancy, the body going through hormonal changes that will affect your energy levels.


Don't forget to make a birth plan and make this moment special and safe. Get excited for your bundle of joy by getting baby essentials. Go shopping for cute blankets, bibs, bottles, and some starter toys.


I hope this pregnancy management and tips will help me and all new Malaysian mums today, tomorrow, and in the future. Congratulations! May your baby be blessed with good health, love, and happiness.


With Love,

#Sofinah696 💕

Follow my instagram ; @sofinah696, @sillywonk, @peculiarescapism, @mudahkayadotcom, @howtoanythingmy .


Follow my blog with Bloglovin 💋


Share:

Isnin, 27 September 2021

Hospital, Adik Doktor, dan Beg Sandang

Hospital, Adik Doktor, dan Beg Sandang

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~
Assalammualaikum dan Hai My Sugarpeeps!,

Sekitar 10:30 pagi. Hospital Nukleus Labuan.

Saya terlupa bawa buku catatan dan buku novel untuk dibaca. Jadi, saya blogging guna telefon pintar. Internet kat hospital ni macam Chipsmore. Chatting pun tersekat-sekat.

Kali kedua lepak berjam-jam kat hospital Nukleus. Sebelum ni, temujanji di Hospital Membedai tak sampai berjam-jam sangat pun. Saya teman mommy saya ada temujanji dengan doktor pakar. Nombor giliran kali ni kepala 4. Masa pertama kali ke Pakar Perubatan ni beberapa bulan lalu, nombor giliran kepala 3. Kalau yang kepala 3 menunggu kat sini ambil masa 6 jam, jika kepala 4 agak-agaknya dapat luangkan masa berapa jam kat sini secara percuma? Dengan keadaan mengantuk dan lemau lagi... GahaHaha... Sebenarnya saya lapar ni. Saya tak sempat nak sarapan. Nampak gayanya 'Brunch' saja lah petang nanti. Salah sendiri. Jangan lupa minum petang sekali. 3 in 1.

Tanda-tanda seorang pesakit akan 'dating' dengan doktor makan masa 40 minit ke atas, memang dah jelas kelihatan berdasarkan pemerhatian saya yang rabun ni. Rabun tahap tak boleh melihat tanpa kaca mata... Nombor bergerak sangat perlahan. Betul-betul menguji kesabaran.

'Dating' dengan doktor pakar kat area ni memang macam ni pada pendapat saya. Sebab temujanji yang lain, pertukaran angka ke angka bergerak normal sahaja. Doktor perlu memeriksa dengan teliti. Menyoal siasat dengan soalan bertubi-tubi. Pesakit bukan sakit biasa. Sesuai dengan statusnya, 'Doktor pakar'.


Doktor yang bakal saya temui ini adalah seorang doktor muda. Kecil molek. Comel belaka. Wanita. Seorang yang suka menyanyi dan suaranya sangat merdu, halus, dan comel...

Ya! sweet orangnya.

Baru tahun ni beliau menyaksikan sendiri keindahan Pulau Labuan dengan matanya sendiri. Menggunakan kanta kaca matanya yang besar. Sesuai dengan wajahnya.

Tidak pasti berapa lama beliau bakal bertugas di sini.

Bulan Ramadan lepas, ketika bersua dengannya pertama kali, mata berpandangan mata. Hati terdetik, mudanya awak sudah menjadi seorang doktor pakar. Kecil-kecil cili padi sungguh. Kecil bukan sebarang kecil, doktor ya. 

Tidak perlu dia membuka pelitup muka, saya tahu dia seorang yang ada rupa. Ya betul... Ntah macam mana tiba-tiba tali pelitup mukanya terputus. Dia tersenyum dan senyumannya manis sekali.

Perbualan dengannya sekadar topik yang berkaitan dengan mommy saya. Tapi, cukup membuat saya ingat wajahnya. Kalau dia adik saya, saya pasti bangga ada dia dalam hidup saya.

Siapa tidak gembira ada ahli keluarga berjaya? Saya akan raikan dia. Saya akan jadi penyokong paling hebat buat dia.

"Adik, mari sini...", Katanya. Memanggil saya dengan kata ganti diri, "Adik" membuatkan saya tersenyum disebalik pelitup muka.

Saya rasa kelakar tapi saya biarkan saja. Dia memanggil saya "adik" lebih dari sekali. Berkali-kali dan saya biarkan lagi. Dan lagi... 

Masa tu, saya bertudung sarung, baju sweater hijau emerald, membawa sanitizer Superman di leher yang saya beli di kedai arwah Uncle Smiley. Beliau meninggalkan dunia ini setelah tidak berjaya dalam perjuangannya menentang virus Covid 19 yang telah menguasai tubuh badannya. Al-Fatihah buat Uncle Smiley kesayangan saya. Buat masa ni saya sudah tidak mahu lepak depan kedai beliau. Teringat.

Saya juga memakai beg sandang. Berkasut sukan. Saya tahu, imej ini menambahkan lagi diri ini kelihatan seperti budak-budak. Terutamanya, beg sandang. Saya jarang memakai handbag wanita ayu dan saya sangat membenci kasut tinggi. Saya rasa seperti berjalan serupa itik ketika memakai kasut tinggi. Hhahaha...

Saya ada handbags dan ada high heels. Saya perempuan, bukan pengkid seperti yang mereka pernah gelar dulu. Cuma, saya lebih suka membiarkannya bersawang, berhabuk dan digigit serangga perosak.

Baik! Itu bohong. Handbags dan high heels tersebut dalam kotak. Hhahahaha... Saya jarang pakai. Saya pakai setahun sekali sahaja. Mungkin juga dua tahun sekali. Ntah lah. Penat lah duduk pulau pun nak pakai high heels ke sana kemari. Lepas tu work from home, keluar pun nak ke mana pakai kasut tinggi? OOTD masuk Instagram? Hhahahaha!

Saya suka doktor kecil molek yang panggil saya adik tu. Hhhahaha... Mungkin saya boleh gelar dia sebagai "Adik Doktor". Dalam Whatsapp pun dia masih panggil saya "adik".

Saya tahu, dia dah sedar bahawa saya lebih berusia dari dia. Jarak lebih kurang 2 tahun kalau saya tidak tersilap buat kira-kira. Social media told her without I'm telling her.

Duduk-duduk di kerusi hospital macam ni membuat kepala ligat berfikir tanpa henti. Macam-macam yang bermain dalam fikiran. Memerhatikan orang lalu lalang dengan pelbagai ragam dan situasi. Ada yang pakai kerusi roda, ada yang pakai tongkat, ada yang...you know...mereka yang sudah mulai sakit. Giliran kita akan tiba kelak. Mungkin tak lama lagi aktiviti merentas Labuan dan Sabah dah boleh berfungsi seperti biasa. Mungkin.

Mungkin?...mungkin adalah perkataan paling saya kerap gunakan untuk perkara-perkara yang berat hati nak fikir dalam-dalam. Ada satu panggilan telefon yang sedang dinantikan dari Hospital Kota Kinabalu, Sabah.

Nama mommy dimasukkan ke dalam waiting list akibat serangan virus yang hebat di seluruh Malaysia baru-baru ini. Temujanji dibatalkan sementara waktu. Di tukar ke tarikh yang belum diberitahu.

Ketika hampir-hampir mommy, ayah, pakcik, dan Mr.Bee ke Kota Kinabalu beberapa bulan lepas, untuk temankan mommy menemui doktor pakar di sana, saya ingat lagi... Saya menemui Adik Doktor untuk mengambil borang swap test dan berikan dia confirmation date keluar Labuan.

Teringat juga, seorang abang polis yang garang halau saya balik ketika perjalanan ke bandar Labuan selesai dari Hospital mengambil borang swap test. Tak ada urusan penting katanya. Hm... Dia tak tanya pun saya nak renew permit kereta pakcik saya untuk apa. Tak apa lah.

Mungkin, tak lama lagi tarikh temujanji baru akan diberikan dari pihak Kota Kinabalu, Sabah. Bersabarlah... Jambatan Labuan - Menombok sekadar sembang kencang politikus. Buatlah jambatan berapa banyak kat sebelah sana puas-puas sampai termuntah. Sakit hati pun tiada berguna. Warga Labuan, terpaksa naik feri / speedboat untuk ke Menombok. Dari Menombok, menaiki bas atau kereta untuk ke Kota Kinabalu demi temujanji dengan doktor pakar yang tiada di Labuan.

Penat saya fikir. Nasib baik Mr.Bee ada. Dia akan teman my parents. Bergilir-gilir memandu dengan my uncle. Itu rancangannya masa tu sebelum temujanji ini dibatalkan.

Saya tak boleh memandu. Saya masih tiada lesen di usia 30an. Apa faktor sekarang tak ambil lesen lagi? Yes. Financial. Belajar juga tapi tak official belajar kat litar. Lepas kereta pun diuji dengan hentaman pokok besar Ogos lalu, jauh lagi lah perjalanan saya untuk memandu kereta sendiri. Saya suka Mini Coopers btw... hhhaha...saja bagitahu.

Faktor dulu-dulu tak ambil lesen? Ketika saya berumur 17 tahun, ramai rakan sebaya yang sudah lega dengan pencapaian ambil lesen. Siap ajak saya jalan-jalan naik kereta ketika hari raya Aidilfitri. Saya dibesarkan dalam keluarga overprotective. Faham-fahamlah sendiri. Kalau Labuan ibarat Sangkar bagi saya, rumah ibarat gua dalam cerita kartun Croods. Pernah tengok? Pergi lah tengok. Kelakar. Tapi, saya menangis tengok cerita ni. Saya tak tipu.

Naik kapal terbang, takut kapal terbang terhempas. Naik speedboat takut speedboat pecah dilambung ombak dan karam. Berkawan dengan tenaga pengajar dari Kelantan takut diculik. Dapat makanan dari seorang guru, takut makanan diletak racun. Sertai perniagaan nanti kaya jadi jahat pula. Pergi Kuala Lumpur nanti mati. Kalau tak mati, mungkin balik bawa anak tanpa bapa. Kalau tak bawa anak? Jadi kaya kat KL sebab jual diri. Tak pun, tak balik-balik Labuan sebab KL lebih seronok.

Lucu? Awak bolehlah gelak. Ini memang sangat lucu sekarang bila diceritakan semula. Saya yang mengalaminya dulu, tidak pernah ketawa. Zaman remaja pula tu... Hormon tunggang-langgang kot. Yang saya tahu, menangis, marah, mengamuk, berkurung, membenci, dan mempersoalkan dunia dan takdir.

Kalau saya ketawa terbahak-bahak pun, air mata mengalir sekaligus sambil ketawa nak mati. Tiada sesiapa pun perasaan air mata tu maksudnya apa.

Hopeless. Rasa hidup ini tak ada purpose.

Ape pong tak oleh. Acaneee?

Nasib baik saya Islam. Saya tahu kalau bunuh diri Allah kutuk. Kalau tak? Dah lama saya terjun bangunan sekolah. Disaksikan sekian alam, rakan sebaya, dan guru-guru dan saya pun mencipta sejarah.


Astaghfirullahaladzim... 

Astaghfirullahaladzim...

Astaghfirullahaladzim...

Astaghfirullahaladzim...

Astaghfirullahaladzim...

Astaghfirullahaladzim...


Bersabarlah... Bersabarlah... Tak ada kebaikan di dunia ini yang Allah sia-siakan pahalanya. Jadi baik memang susah. Ada masa diri tenggelam hampir lemas dalam lumpur kegelapan kerana amarah dan kebencian terhadap diri sendiri. Tapi, Alhamdulillah, Allah masih sudi pinjamkan tangan untuk menarik saya kembali ke permukaan jalan yang benar.

Dunia ni kejam. Walau sekuat mana pun kita, dunia sentiasa cari jalan menjatuhkan. Itu lah namanya cabaran dunia. Ujian Allah bahasa lainnya.

Kenapa Allah wujudkan dunia kejam ini dan mencipta manusia yang serba serbi kekurangan? Tidak adil dan berpusing seperti roda? Sekejap di atas, sekejap di bawah. Pernah awak mempersoalkan ini? Saya pernah. Sebab saya manusia yang penuh rasa ingin tahu. Masih mahu tahu untuk mempelajarinya. Tapi apalah sangat yang saya mampu kecapi? Ilmu Allah dalam dunia ini, yang baru diterokai manusia mungkin baru di akar. Yang mengetahui segalanya hanya ALLAH.

Dunia ini ciptaan Allah, disebalik penciptaannya, menyimpan rahsia yang tidak mungkin bisa akal manusia jangkaui.

Biarlah. Itu bukan urusan kita. Kerja kita hanyalah ikhlaskan. Tak mudah? Tiada yang mudah. Kita bukan dalam syurga nak mudah belaka.

Manusia dicipta untuk mencintai Allah. Tanpa kekejaman dunia, bagaimana melihat sejauh mana keikhlasan cinta kita pada Allah? Sejauh mana kita tahu tahap kita untuk bertahan demi reda Allah?

Ini terlalu kompleks dan complicated untuk saya tulis. Saya sendiri terumbang-ambing dalam proses mencari pengertian hidup dan memperbaiki diri sendiri.

Just...

Follow Allah. Closer to Allah. Trust HIM. Believe Allah. In Shaa Allah...

Everything will be fine. Masya Allah. Subhanallah. Maha Suci Allah.


Sekitar 4:00 petang. JJ Nazar Labuan.

Selesai urusan di hospital bersama Adik Doktor sekitar jam 2 petang tadi, saya dan Mr.Bee ke bandar Labuan lagi. Bandar Labuan ini kecil tapi penuh dengan kenangan indah dengan suami tercinta. Susah senang diharungi bersama. Mungkin bukan saiz ruang yang perlu saya kira. Tapi kenangan yang banyak hingga tidak mampu dikira lagi yang perlu saya lihat.

Macam biasa, ke bandar Labuan, pick up parcel. Beg sandang baru. Beg sandang lagi... Macam budak-budak lagi. Hhahaha... Tak kisah lah. I can't help myself. Ini hadiah hari lahir dari Mr.Bee. Saya rasa, selagi bulan September tak berakhir, selagi tu hari lahir saya. Hhahahaha! Terima kasih Encik Lebah. Beg ini comel. Boleh bawa pergi perpustakaan.

Update check-up mommy kali ni positif. Alhamdulillah. Sekarang cuma nak tunggu Hospital KK sahaja lagi. Kalau dah ada appointment baru dari KK nanti, bah... KK lah kita ini!

Sekadar coretan di masa lapang.

Jumpa lagi di next blogpost.


With Love,

#Sofinah696 💕

Follow my instagram ; @sofinah696, @sillywonk, @peculiarescapism, @mudahkayadotcom, @howtoanythingmy .


Follow my blog with Bloglovin 💋


Share:

Ahad, 26 September 2021

Happy Level Up 31 | Saya, Burung, dan Sangkar.

Happy Level Up 31 | Saya, Burung, dan Sangkar.

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~

Assalammualaikum dan Hai My Sugarpeeps!,

September. Merupakan bulan yang sering menjadi bulan yang sibuk buat saya. Bukan sibuk dengan kerja-kerja duniawi yang tidak pernah ada tanda-tanda penamatnya. Ya! Kerja-kerja tu akan tamat. Akan ada penghujungnya kelak, bila dah kiamat. Atau saat ajal menjemput.


Tapi saya sibuk dengan ulang tayang setiap wayang yang saya pernah saya lalui setiap kali tibanya bulan September. Terutamanya 16 September. Bukan tentang Malaysia. Saya tahu 16 September merupakan Hari Malaysia. Malangnya, tidak pernah Malaysia menjadi inspirasi kesibukan mental dan emosi saya. Bukan tak sayang Malaysia. Tapi...betapa dalamnya emosi dengan wayang dan drama yang saya pernah harungi. Saya pengarah dan saya juga pelakon. Permainan apakah semua ini?

Wayang...drama...itulah kata-kata manusia yang tidak pernah merasa perasaan orang yang melalui. Yang tidak pernah mencuba untuk berdiri di kaki manusia lain. Tapi, saya tertanya-tanya. Jika mereka mencuba untuk meletak diri mereka di kasut orang lain, adakah mereka mengerti? Belum tentu. Bergantung dengan kasut yang mereka suka. Bukan begitu?

"Kau tak payah nak main wayang sangatlah!"

"Drama Queen lah kau ni"

Wayang dan drama, lakonan...acah-acah...mainan air mata...memang wujud. Itu dipanggil percubaan memanipulasi orang lain dengan emosi dan air mata. Memanipulasi perasaan simpati dan perasaan belas kasihan.

Lantaran itu, point of view manusia tercemar dan mula melihatnya sama. Tiada beza dengan yang tulen mahupun yang palsu.

Tapi... terpulanglah. Ini cerita saya. Cerita awak macam mana?

Sejak saya berumur 17 tahun, saya mulai khuatir apabila September mula nak buka tirai. Itu tandanya usia saya bakal bertambah satu lagi angka. Saya tidak pernah nafikan bahawa saya hidup dalam loop. Stuck di dunia sweet 17. Saya ingin angka 17 ini bertahan sehingga impian-impian indah bisa dicapai. Tidak mengapa jika tiada sesiapapun memberi sokongan. Saya perlukan impian ini menjadi kenyataan. Kejayaan ini sangat penting. Penting di masa hadapan. Tetapi, siapa lah saya. Saya cuma manusia yang suka merancang dan berhajat tetapi Allah Maha Besar yang sentiasa menentukan perjalanan hidup hambanya. Saya tidak ada pilihan jika Allah tak nak bagi.

Oleh itu, setiap kali September tiba, asap mula berkepul-kepul atas kepala saya. Untuk mengelak dari asap yang mula menutup pandangan mata, jasad mulai saya tinggalkan. Memory akan membawa saya menerawang kembali. Di mana bermulanya impian berkapasiti besar yang dimusnahkan. Sweet 17. Tahun 2007. Pulau Labuan ibarat Manja Neverland. Ketika saya membenci Labuan, Labuan saya gelar dengan nama "Labuan Menangis". Labuan penuh dengan monsters. Labuan penuh dengan awan mendung. Hujan tidak pernah berhenti dan pelangi tidak pernah mahu menjelmakan diri.

Labuan merupakan tanah di mana saya dilahirkan dan saya membesar tanpa menyebarkan sedikitpun rasa kasih buatnya. Malah, saya bayangkan Labuan tenggelam dengan air lautan yang mengelilinginya. Kasihan...Labuan merupakan pulau yang terlalu indah untuk dimusnahkan. Dan setiap kali saya membayangkannya saya beristighfar kerana tsunami di Acheh mengajar saya erti kesengsaraan mereka yang mengalami. Saya akui, itu merupakan sisi gelap saya dan saya berjuang setiap hari untuk mengubah pandangan saya terhadap Labuan dari hitam kepada biru dan hijau.

Jika moyang masih hidup. Tamparan maut pasti hinggap di pipi yang sekejap tembam, sekejap surut ini. "Kurang ajar!" katanya. Di saat Labuan dijajah Jepun, mereka berhempas pulas memperjuangkan Pulau Victoria ini. Sedangkan saya, lahir di sini dalam keadaan Labuan yang sudah indah belaka tidak mahu mensyukurinya. Malah, saya membencinya.

Maaf Labuan. Saya ada isu peribadi. Mungkin kisah sejarah Labuan dan kisah kesengsaraan pejuang-pejuang Labuan tidak berjaya membuka hati saya untuk diletakkan benih cinta.

Ada apa dengan usia 17 tahun? Di Malaysia, 17 tahun adalah tahun SPM. Tahun setiap remaja yang berpeluang memilih jalan hidup menentukan arah laluan mereka. Ya... menara gading. Saya berhasrat menamatkan segulung ijazah disaat usia 23 tahun. Saya ingin meraih kejayaan ini dengan pekerjaan atau kerjaya seawal 25 tahun. Dan tahun ini, saya sudah berusia 31 tahun. Tiada satu pun universiti yang saya berjaya jejaki. Saya tidak suka menyertai 'blaming game' walau apa pun situasinya. Tidak mengapa. Saya terima seadaanya. Setiap apa yang berlaku ada hikmahnya. Saya juga tidak mungkin menyalahkan diri sendiri. Bukan saya yang bersalah. Saya sudah lakukan yang terbaik.

Kata-kata, "Kenapa awak tak buat yang terbaik di zaman sekolah dulu?" ini, sila masukkan dalam arkib perpustakaan otak awak siap-siap. Ini bukan kata-kata yang sesuai untuk saya. Jika awak tidak suka berkawan dengan saya kerana saya tidak setaraf awak, It's okay. Awak boleh pergi. Saya tidak akan menghalangnya. Awak berhak memilih yang terbaik untuk awak dan saya berhak yang terbaik untuk diri saya.

Di tahun 2021 ini juga saya sudah menamatkan hasrat dan impian menara gading ini. Saya penat. Saya penat dihantui bayangan sendiri. Sudah tiba masanya saya meraikan kejayaan mereka yang berjaya membaling topi graduasi ke langit tanpa saya. Saya sudah tidak mahukannya. Sudah tiba masanya saya lepaskan beban yang saya bawa bertahun-tahun. Ini lah kemenangan bagi saya. Tahniah Sofie. You're Level UP.

It's okay. Ada kalanya, berhenti bukan sejenis kekalahan atau putus harapan. Tetapi, memberi peluang untuk mencipta cerita baru. Versi baru.

Entah bagaimana. Rasanya begitu merdeka dan lega.

Pulau Labuan ibarat sangkar di saat saya sangat suka menulis setiap impian. Saya tulis satu demi satu dan saya tampalkan di dinding sangkar. Dan saya adalah burung di dalam sangkar yang pada mulanya tidak sedar itu merupakan sebuah kurungan. Saya ketawa dan bermain di dalamnya dengan girang.

Di saat sayap membesar dan memberat. Terasa Pulau ini begitu kenit. Saya boleh pusing seluruh Labuan, dari hujung ke hujung dalam masa 24 jam.

Ketika berusia 17 tahun, saya melihat sayap saya sudah mula mencecah lantai sehingga terheret ketika saya berjalan ke seluruh sangkar. Saya juga mulai nampak dengan jelas. Setiap impian yang saya tulis tidak ada satu pun yang saya boleh capai dengan hanya meluangkan masa di dalam sangkar yang semakin lama semakin mengecil.

Setiap hari saya melihat pintu sangkar. Setiap hari saya mengetuk pintu sangkar. Setiap hari saya cuba membuka pintu sangkar. Saya hairan! Kenapa...kenapa sayap yang besar ini tidak boleh digunakan untuk terbang dan keluar melalui pintu itu? Saya hairan! Kenapa kunci sangkar tidak pernah dibuka. Kenapa? Setiap hari saya tertanya-tanya kenapa.

Tidak satu pun soalan "kenapa" yang bertubi-tubi ini dijawab oleh sang empunya kuasa. Di mana kata-katanya tidak boleh dibantah. Perasaan sedih dan kecewa saya tidak pernah valid baginya.

Baginya semua itu adalah drama. Baginya semua impian itu palsu dan merugikan. Baginya pelaburan itu membazir tenaga, wang, dan masa.

"Jangan keluar! Kalau kau keluar kau akan mati..", katanya.

Setiap malam saya menangis sendirian. Tidak mengerti dengan kehidupan. Apa salah impian saya? Allah ada. Percayalah saya boleh jaga diri. Percayalah. Itulah pujukan setiap kali saya menjerit depan pintu sangkar. Cuba meyakinkan.

Suatu hari, pintu sangkar dibuka. Harapan saya berbunga dan bersinar kembali. Saya tersenyum. Saya gembira.

Rupanya...

Pintu sangkar dibuka untuk mencarikkan bulu sayap. Menjadikan sayap hodoh. Sayap dirosakkan! Sayap dicabut! Di situlah bukan sahaja impian saya musnah. Hati dan jiwa saya juga punah. Parutnya masih berdarah hingga hari ini. Kesakitan, kesengsaraan, dan penderitaannya, saya masih rasa setiap hembusan nafas yang Allah masih pinjamkan. 

Setiap kali September datang, saya akan melawat sayap saya. Kini digantung sebagai trofi kemenangan dia yang tidak suka saya menyentuh tentang isu kepentingan pendidikan. Walaupun hanya tergantung, bulunya yang dulu ditarik, dicarik, dan dicabut-cabut...tumbuh dengan tenang setiap kali saya datang melawatnya. Saya melawatnya setiap hari sepanjang bulan September. 16 September 2021, sayap telah penuh dengan bulu yang cantik dan baru. Jauh beza dengan bulu nya yang dulu. Sangat indah...dipenuhi bunga dan daun-daun yang subur. Dikelilingi rama-rama dan bercahaya.

Terhias indah di dinding. Itulah yang saya anggap sebagai gambar tamat pengajian saya. Jika trofi ini yang dianggap oleh nya suatu kebanggaan saat membina benteng kebebasan memilih jalan hidup saya, terimalah. Ini sahaja yang saya ada untuk dibanggakan dan tiada kata-kata maaf kerana hari ini saya tidak mempunyai sebarang keindahan ekstra dan bonus untuk membantu meningkatkan status dan taraf hidup. Inilah kepompong yang sengaja dijadikan sebagai tempat memaparkan 'kejayaan' yang sebenarnya tidak pernah wujud bagi saya.

Terima kasih kepada insan-insan yang pernah ada menyokong saya suatu ketika dahulu. Yang berani menentang dan berjuang untuk impian saya. Terima kasih banyak...kita tidak pernah gagal dalam perjuangan kita. Kita hanya gagal jika kita tidak mahu berjuang.

In Shaa Allah pilihan saya untuk menuruti kata-katanya merupakan pilihan yang tepat. Tiada gunanya menderhaka jika saya berjaya pun Allah tak suka kerana kelahiran saya ke dunia ini tiada butang pilihan latar belakang dan DNA kegemaran. Ini lah saya dan inilah pengembaraan saya.

In Shaa Allah, kita jumpa di menara gading di akhirat kelak. Jika Allah izinkan, jangan lupakan saya di sana.

Happy Level Up 31, Sofie. You're the strongest 17yo prefect girl ever!!


Terima kasih membaca kisah saya, burung, dan sangkar. Kisah ini tidak akan berakhir di sini. Saya akan kongsikan lagi di lain hari. In Shaa Allah. Sudah tiada gunanya lagi untuk dijadikan misteri dan rahsia.

Sekadar coretan di masa lapang.

Jumpa lagi di next blogpost.


With Love,

#Sofinah696 💕

Follow my instagram ; @sofinah696, @sillywonk, @peculiarescapism, @mudahkayadotcom, @howtoanythingmy .


Follow my blog with Bloglovin 💋


Share:

Sabtu, 25 September 2021

Hadiah Hari Lahir Terawal | Semoga Allah lindungi jiwa saya. Yang ada kalanya, terlupa cahaya di mana.

Hadiah Hari Lahir Terawal | Semoga Allah lindungi jiwa saya. Yang ada kalanya, terlupa cahaya di mana.

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~

Assalammualaikum dan Hai My Sugarpeeps!,

Hampir sebulan tanpa PC, perasaan begitu sugul. Seperti kehilangan pula. Rasa kesunyian pun ada. Harta benda pun boleh buat emosi kita galau kan? Meskipun hidup kita dalam dunia ni hanya sementara. Harta benda tetap menjadi salah satu keinginan yang begitu mempersonakan. Begitulah dunia fana yang masyhur dengan keunggulan cinta sementara tetapi tetap diagungkan dan dipuja-puja manusia (Mulai hari ni saya kembali menaip ada 'dash' ya... selama ni saya malas tekan 'dash' untuk kata berganda. Sejak kebelakangan ni, rindu belajar Bahasa Malaysia masa tingkatan 6... Hhaha).

Macam sekarang ni, saya terbayang komputer Alienware, monitor Razer dan tetikus Logitech G203 Lightsync. Haihh... sebagai manusia yang ada nafsu dan keinginan, sukar untuk elakkan diri dari menyukai harta benda dalam dunia ni. Walaupun kita tahu, tak ada maknanya di akhirat kelak. Orang kata, kejar akhirat, kita akan dapat dunia. Tapi, berkata-kata sememangnya sentiasa senang. Kalau nak buat, kalau nak, beli, kalau suka, ambil. Kalau tak suka, diam. Masalahnya, bekalan untuk dikira di padang masyhar kelak tak ada kaitan dengan suka dengan tidak suka. Tak ada option.

Mana perginya rasa puas? Mana perginya rasa cukup? Mana perginya rasa bersyukur? Memiliki satu PC, satu keyboard, 1 mouse, masih lagi buka laman Shopee untuk mendapatkan papan kekunci baru. Walhal papan kekunci lama elok lagi. Masih boleh tekan. Hhahahaha... Saya manusia. Saya tidak pernah kata kejadian diri saya ni sempurna tanpa cela. Biasanya saya alpa dan lupa. Berkata saya sendirian, "Buat apa banyak-banyak papan kekunci kalau menulis dalam blog ni sekerat jalan. Kejap timbul. Kejap tenggelam. Penulisan pun tak buat duit. Traffic pun ada masa terjunam ke dasar lautan dalam."

Julai lepas, PC saya rosak. Motherboard ibarat jantung. Tanpanya mati. Tiada harapan lagi untuknya membuka mata dan berkata, "Hello Sofie..."

Sedih. Hasil menaip di papan kekunci yang lama suatu masa dahulu. Hanya bernilai RM10 telah berjaya menghasilkan sebuah komputer yang bernama Acer. Mempunyai kad grafik. Mampu bertarung dengan kapasiti berat. Bluestacks, Counter Strike, dan Photoshop. Siapa sangka jangka hidupnya setakat 5 tahun. Sepanjang 5 tahun, ia berjaya berkhidmat dengan caranya tersendiri. Membuat saya gembira dengan kepantasannya. Ketik sekali, zupp! Terbuka tab baru. Ketik! Ketik! Ketik! Terbuka! Terbuka! Terbuka! laju...

Maaf PC Acer. Sepanjang 5 tahun bersama, mungkin ada masa saya terlupa nak jaga awak elok-elok. Saya biarkan awak on lama-lama. Mungkin awak dah overheat. Sepanjang awak berkhidmat untuk saya, saya tak pernah beli sesuatu untuk awak agar awak hidup lebih lama. Dalam banyak-banyak saya berbelanja hasil dari bantuan Acer, saya tidak pernah membalas jasanya dengan memberikan CPU Cooler untuk mengawal haba. Saya terlupa juga menghadiahkan Acer sebuah UPS (Uninterruptible Power Supply) walhal saya tahu, tempat saya selalu blackout. Kesian awak.

Tempoh 5 tahun tu bukanlah lama mana. Sekejap cuma. Ibarat sekelip mata. Macam nyawa. Kalau Allah nak tarik, Dia akan tarik. Tak sedar pun bila. Masa tu baru sedar. Dia dah tak ada depan mata. Rindu kini tanpa penghujung. Masa tu baru terfikir bahawa, kita lupa nak hargai.

Saya minta maaf dan terima kasih untuk segalanya. Selama sebulan ketiadaan Acer, saya banyak mengenang kembali kenangan saya semasa remaja. Saat mengenali komputer dan kerap ke Cyber Cafe. Sejak tahu menggunakan komputer dan internet, saya mulai ketagih. Setiap balik sekolah saya akan ke Cyber Cafe. Di CC, saya ditemani sahabat maya di Yahoo Messenger, Friendster, dan MySpace. Rasanya bahagia. Seolah-olah mereka di depan mata. Ucapan manis yang dihantar sering mengukir senyuman manis di wajah. Duit belanja sekolah dihabiskan di CC berjam-jam. Tidak pernah saya merasa kerugian tidak makan tengahari.

Tamat SPM, saya mendapat laptop pertama saya yang bernama HP. HP adalah saksi sebuah impian menara gading. Malangnya, impian hanya tinggal impian. Rupanya kehadiran HP dalam hidup saya sekadar pertukaran menerima bantahan keluar Pulau. Rasa kecewa dalam jiwa saya terasa berat sehingga HP bukan lagi kebahagiaan. Tetapi penderitaan. Berbaloikah HP dalam genggaman tanpa menara gading? Begitulah rasanya saat itu. Suatu ketika dahulu.

Seperti biasa, ini lah namanya dunia. Tidak pernah kekal dan tetap. Yang patah bertumbuh. Yang hilang berganti. Hujan dan panas bersilih ganti. Saya ikhlaskan hati menjejak kaki ke alam tingkatan 6. Lupakan universiti seketika. Siapa tahu jika...hati ayah berubah suatu hari nanti.

HP berjasa sepanjang saya di tingkatan 6 dan dia menamatkan perkhidmatan setelah saya selesai STPM. kebetulan apakah ini? Motherboard. Masalah Motherboard. Selamat tinggal HP. Selamat tinggal menara gading. Kedua-duanya meninggalkan parut yang pahit tetapi manis. Kedua-duanya ; HP dan STPM.

Ya. Patah bertumbuh, Hilang berganti.

Begitu juga Acer yang mengikut jejak HP. Motherboard pembunuh komputer nombor satu di dunia. Kini digantikan dengan DELL. Dell merupakan hadiah hari lahir advance daripada Mr.Bee tahun 2021. Mr.Bee hadiahkan di Bulan Ogos 2021. Terima kasih sang suami yang berusaha menamatkan kesepian isteri tanpa PC. Sepanjang ketiadaan PC, saya ditemani telefon pintar Realme 7 Pro. Disambungkan ke papan kekunci dan external hardisk. Mujur ada Realme 7 Pro. Sakti sekali. Seperti dia tahu, Acer akan pergi buat selamanya maka dia datang membawa harapan. Realme 7 Pro, bukan sejenis terlefon pintar idaman setiap manusia berjiwa jenama seperti iPhone. Tetapi cukup menceriakan photo dan video Instagram saya dengan warna pelangi. Terima kasih Allah kerana menghantar hal-hal kecil yang membahagiakan ini dalam hidup saya.

Saya tersentuh dengan kehadiran DELL meskipun DELL tidak sehebat ACER. DELL penuh dengan kasih sayang dan titik peluh suami. Disaat dia memerlukan komputer yang lebih baik, dia korbankan kemahuannya dengan menyeru DELL ke Labuan dari Semenanjung Malaysia. Demi saya.

Best Friend paling disyukuri yang Allah berikan sepanjang hidup saya.
Best Friend + Husband = Savage Combination! Thanks Allah.

Alhamdulillah. Saat ini saya menaip menggunakan DELL bermonitor satu tanpa kejayaan kad grafik. Tetapi aneh. Saya bahagia tidak terhingga. Rasa syukur yang tidak dapat digambarkan dengan kata-kata. Apatah lagi dengan penulisan. Kerana kehilangan dan ketiadaan itu lebih sengsara. Mulai hari ini, tidak kira sekecil zarah kasih manusia. Tidak kisah sekecil apa pun pemberian dan kebaikan insan sekeliling saya, tidak kira betapa kecilnya Pulau Labuan. Saya bersyukur kerana ALLAH masih berikan nikmat.

Semoga Allah lindungi jiwa saya. Yang ada kalanya, terlupa cahaya di mana.

Terima kasih sudi membaca.

Sekadar coretan di masa lapang.

Jumpa lagi di next blogpost.


With Love,

#Sofinah696 💕

Follow my instagram ; @sofinah696, @sillywonk, @peculiarescapism, @mudahkayadotcom, @howtoanythingmy .


Follow my blog with Bloglovin 💋



Share:

Highlight Article

Kenapa Sakit Gigi Ketika Mengunyah Selepas Buat Tampal Gigi (Tooth Filling)? Bagaimanakah Menyelesaikannya?

Kenapa Sakit Gigi Ketika Mengunyah Selepas Buat Tampal Gigi (Tooth Filling)? Bagaimanakah Menyelesaikannya? BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM~ Assal...

How To Anything Channel

Sofie TV Channel