Selasa, 31 Julai 2018

Pesawat Nasional Malaysia Airlines

Assalammualaikum Bloggers dan Readers,

Siapa je kat Malaysia ni yang tak kenal Malaysia Airlines, or better known as MAS, kan? Sebuah syarikat penerbangan kebangaan rakyat Malaysia dengan tagline ‘Greater Beyond Expectations.’ Walaupun dah banyak syarikat penerbangan lain yang compete dengan MAS pada masa sekarang ni, MAS masih tetap teguh berdiri dan masih tetap menerbangkan rakyat Malaysia ke seluruh negara dan juga serata dunia. Everything about Malaysia Airlines, remind us about Malaysia, kan? Logo dia yang kalau korang perhatikan betul-betul, dan pusing 90 darjah tu, korang akan nampak wau, salah satu ciri khas dari negeri Kelantan dan Terengganu. Hospitality staffs dan crews dia pulak memang mirrored what we Malaysians truly are. They are the epitome of hospitality. Hospitality starts with us, a tagline that fits Malaysia Airlines so perfectly.

Sumber Gambar : Google


Malaysia Airlines have flights all over the country, even in Sabah Sarawak, they have their own subsidiary of MAS, the MASwings, flying there, connecting towns to towns. Kalau kat Semenanjung Malaysia, main hub for MAS is located at KLIA. Semua flights MAS ke mana sahaja, mostly berasal dari KLIA. Kat situ lah korang naik kalau nak gi Kuantan ke, JB, ke KT ke semua fly dari KLIA. For major, long hauls flights pun berasal dari KLIA. Kat KLIA jugak korang boleh tengok flights MAS yang besar-besar macam Flight A380 dia tuh. Malaysia Airlines pun ada several hubs kat dalam negara. Salah satu hub terbesar dia adalah Kota Kinabalu International Airport in Sabah. Kat Kota Kinabalu International Airport ni pun banyak flights MAS yang fly out and mostly destinations dia adalah negara-negara Asia yang berdekatan macam Taiwan dan jugak Jepun. Flights dari Kota Kinabalu untuk ke Semenanjung Malaysia hanyalah untuk pergi ke KLIA.

Malaysia Airlines ni dah tak banyak routes and destinations macam dulu sebab financial constraints but for those limited tempat yang dorang pergi, they give their upmost best services and layanan kepada semua penumpang Malaysia Airlines, tak kira lah korang ni duduk dekat Business ke First ke Economy ke. Semua dapat layanan terbaik dari MAS.



Ticket wise for MAS, memang tak dapat dinafikan berharga agak mahal compare to other airlines. Kalau berbanding dengan low cost carriers, the price is almost double. But then again, you are paying for their top notch services and comfort. Walaupun harga dia kadang tu rasa macam terbakar je wallet tengok, tapi service dan layanan yang korang dapat memang best. For those who are a Business Class or First Class ticket holder, kat KLIA, Kota Kinabalu International Airport and Kuching International Airport ada Golden Lounge, yang these ticket holders can enter freely. Golden Lounge ni adalah lounge tempat nak rehat, relax, makan and even bekerja. Tempat dia memang exclusive dan sangat selesa. Korang just hulurkan tiket kat kaunter, lepas tu boleh masuk. Tapi kena yang tiket Business dan First Class lah. Kalau tiket ekonomi tak leh masuk. Heee. Selain kat Malaysia, Golden Lounge ni pun ada kat Heathrow International Airport kat London.

Oh selain tu, MAS ni dah menang award for in-cabin food. Since Malaysia ni antara syurga makanan, dan orang Malaysia memang suka makan sedap-sedap, Malaysia Airlines pun mestilah kena hasilkan antara makanan paling sedap antara banyak-banyak airlines kan? Dishes available kat Malaysia Airlines ni selalunya boleh pilih waktu korang book tiket. Kalau flights sekejap yang dalam dua tiga jam tu, pilihan makanan dia tak banyak, and usually limited to either having vegetarian or seafood or chicken dishes macam tu. Tapi kalau international flights yang jauh and lama, ha situ lagi banyak dishes available yang korang boleh pilih. Flights yang dalam 13 jam tu, macam dari KL pergi London, korang akan dapat tiga full course meals, snacks and even dessert!



And last but not least, do you know what’s the best thing about flying with MAS? The proud feeling of flying with our national carrier especially going back home.
‘And to all Malaysians, welcome home.’


With Love,
#Sofinah696 πŸ’•
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @sofinahlamudin2.0, @blogsofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher, @sillywonk .


Share:

Khamis, 26 Julai 2018

Saya Terkejut Kisah Oki Setiana Dewi Tidak Bertudung

Assalammualaikum Bloggers dan Readers,

Hhaaah! ni sambungan dari entri, "Saat saya kenal Oki Setiana Dewi".  OK! Saya sambung cerita. Kat rancangan TV tu, sambil melipat tudung, seorang pengacara menemu ramah Oki. Kisah kejayaan, bagaimana boleh bermula, apakah cabarannya dan sebagainya.

Kusyuk saya mendengar Oki bercerita. Dia ni sweet sangat. Sejak tengok dia berlakon kat "Ketika Cinta Bertasbih" tu, saya memang dah mula suka sangat dengan dia. Dia memang ikon wanita islamik terbaik. Kisah dia pun, memang boleh dicontohi.

Comelnyaaa...
Sumber Gambar : Google

Kisah Oki Setiana Dewi tidak bertudung hinggalah bertudung dan kerjaya serta impiannya

Menurut Oki Setiana Dewi, semasa kecil ibu bapanya membimbing dia dengan adik adiknya begitu tegas dan penuh disiplin. Oki ni anak sulung dari 3 orang bersaudara. Semua perempuan. Uhrmm.. confirm cantik belaka adik adik dia kann.. kakak dia pun dah cantik sangat.



Sejak kecil lagi, Oki memang suka sangat dunia seni seperti menari, melukis, menulis, menyanyi, berlakon dan seumpama dengannya. Apa yang Oki capai pada hari ini merupakan impiannya sejak kecil. Nak dapat anugerah, terkenal dan dikenali. Oki bercerita, masa kecil dia suka bermain depan cermin dan berlakon mendapat anugerah dan terkenal. Wehehe... Comel lah.

Bila dah bersekolah, Oki dan adik adik tidak sama seperti remaja lain. Kalau remaja lain, balik sekolah akan berkumpul dengan kawan kawan, tidak untuk Oki dan adik adiknya. Balik sekolah perlu balik ke rumah dan buat apa yang berfaedah. Belajar dan sebagainya.

Atas keizinan Allah, Oki menjadi seorang pelajar yang cemerlang di sekolah dan menjadi seorang yang berjaya dalam kampung halaman. Oleh kerana bakatnya yang menyerlah ketika itu, ayahnya memberi izin Oki menceburi bidang seni dan masuk kelas kelas yang berkaitan.



Ketika di kampung, Oki dikenali dan menjadi emcee untuk majlis majlis keramaian dan sebagainya. Pada suatu hari, Oki meminta izin kepada ibu dan ayahnya untuk ke Jakarta bagi meluaskan lagi pengalamannya dalam bidang seni. Ibu dan ayahnya mengizinkan Oki ke Jakarta dengan dihantar oleh ibunya. Ibu Oki menemankan Oki di Jakarta hanya 3 minggu sahaja. Kemudian, Oki bersedirian di Jakarta.

Oki Setiana Dewi berusaha mencari pekerjaan yang diidamkannya berbulan bulan lamanya di Jakarta. Tetapi nampaknya Allah menduga Oki dengan pelbagai ujian. Bukan mudah untuk hidup di kota raya yang besar meskipun ketika di kampung Oki adalah seorang yang berjaya. Bak kata Oki, "Di kampung saya somebody, di Jakarta, saya nobody. Di kampung saya adalah hero, di Jakarta saya adalah zero".

Keluarga Oki bukanlah orang yang berada. Hanyalah sebuah keluarga yang sederhana. Kehidupan Oki di Jakarta begitu sempit. Sehingga ada masanya terpaksa membahagikan 1 bungkus nasi kepada 3 bahagian untuk di makan pada waktu yang berbeza. Pagi, petang dan malam. Bukan mudah nak berjaya. Betul tak?

Oki balik ke rumah sehingga 5 pagi semata mata mencari pekerjaan yang diinginkan ketika di Jakarta. Kesempitan wang juga dialami dengan perit ketika itu. Walaupun begitu, Oki seorang yang kuat dan tabah. Apabila ibu atau ayahnya menelefon dan bertanya khabarnya, Oki tetap menjawab dengan perkataan yang baik baik. Walaupun hakikatnya Oki tidak lah senang di Jakarta.

Oki juga tidak mahu menyusahkan ayahnya dan segan untuk meminta wang dari ibu bapanya bagi menyara dia di Jakarta. Berbulan bulan di Jakarta, beratus sudah audition yang Oki hadiri tetapi tetap penolakan demi penolakan yang Oki terima.

Ujian demi ujian Allah berikan pada Oki sehinggalah Oki menerima 1 ujian yang lebih berat. Oki menerima berita daripada ayahnya bahawa ibunya sakit. Sakit ibunya bukanlah sakit biasa biasa di mana ia adalah sejenis penyakit yang bukan boleh disembuhkan atau dihilangkan dari kita tetapi ia sejenis penyakit yang kekal selamanya.



Hal inilah dugaan besar yang Oki terima ketika itu. Disebabkan penyakit ibunya adalah penyakit yang hanya boleh dirawat di kota raya (Jakarta), maka ibunya terpaksa tinggal bersama Oki di Jakarta dan Oki lah yang menjaga ibunya di Jakarta. Ayah Oki terpaksa tinggal di kampung untuk menjaga adik adik Oki maka tinggallah Oki dengan ibunya di Jakarta tanpa ayahnya dan adik adiknya.

Oki banyak menangis dan berdoa kepada Allah untuk kekal kuat menempuhi segala dugaan dan Oki sangat berharap agar dia menjadi anak yang berhasil dan berjaya.

Selama Oki menjaga ibunya di Jakarta, banyak lagi dugaan yang Oki hadapi. Antaranya adalah kekangan kewangan bagi merawat ibunya di hospital. Pernah juga tidak diterima hospital kerana tidak sanggup mengambil ibu Oki sebagai pesakit disebabkan jenis penyakit ibunya. Namun, Oki tetap tidak berputus asa.

Hinggalah pada suatu hari, terdapat hospital yang menerima ibunya dirawat di hospital tersebut tetapi terpaksa dimasukkan ke bilik bersama pesakit pesakit yang lain. Oleh hal yang demikian, pesakit pesakit lain yang ada di dalam bilik itu hari demi hari berkurangan lantaran meminta pihak hospital menukarkan katil mereka ke tempat yang tiada ibu Oki.

Bayangkan sampai begitu sekali penolakan orang sekeliling terhadap ibu Oki kerana kondisi penyakitnya. Sudah pastilah Oki begitu sedih dengan keadaan sedemikian. Namun, Oki tidak mampu untuk melakukan apa apa ketika itu melainkan berusaha semampunya mencari wang dan berdoa agar mendapat rezeki yang melimpah ruah untuk ibunya dan keluarganya.

Oki juga tidak dapat untuk mendapatkan bilik khas buat ibunya di hospital kerana kos yang banyak. Maka, Oki dan ibunya terpaksa bertahan dan menghadapi dugaan ini dengan sabar.

Pada suatu hari, Oki bertanya kepada ibunya satu soalan lantaran melihat ibunya yang kurang meminta tolong kepada Oki. Contohnya, ketika solat subuh, ibunya tetap melakukkan pergerakkan sendiri tanpa mahu dibantu oleh Oki. Soalan Oki adalah, "Ibu mahu Oki lakukan apa untuk Ibu? Bantuan atau apa sahaja yang ibu inginkan?" .

Lalu, ibunya berkata, "Tiada apa yang ibu mahu melainkan Oki menjadi anak yang solehah dan berhijab". Sejak hari itu, Oki pun berazam untuk berubah. Oki pun berhijab. Setelah Oki berhijab, Oki melanjutkan kehidupan seperti biasa dan berjuang dalam meningkatkan kewangan. Apatah lagi, Oki memang sangat memerlukan wang yang banyak untuk merawat ibunya.

Tanpa disangka, Oki menerima satu panggilan yang dinantikan olehnya sejak sekian lama. Panggilan tersebut adalah panggilan di mana Oki mendapat tawaran untuk berlakon di sebuah filem hebat Indonesia dengan bayaran yang sangat tinggi. Oki sangat tergamam dengan panggilan tersebut. Oki menangis tetapi bukan kerana gembira mendapat tawaran itu.



Tetapi, Oki merasa begitu tersepit. Oki sememangnya perlukan wang. Apatah lagi keadaan ibunya yang sakit pada ketika itu tetapi, Oki wajib menolak tawaran itu kerana Oki diminta berlakon tanpa berhijab. Kerana niat berubah kerana Allah, Oki menolak tawaran itu walaupun Oki perlukan wang.

Walaupun sedih dengan keadaan itu, Oki yakin dengan Allah. Oki yakin Allah akan memberikan dia dan keluarga yang yang lebih baik. Tawaran itu hanyalah sebahagian ujian untuk Oki untuk melihat sejauh mana kualiti dan kemahuan Oki untuk berubah kerana Allah dan janjinya kepada ibunya untuk menjadi anak yang yang solehah.

Ok meneruskan hidupnya seperti biasa lagi. Oki juga mula membaca buku buku novel yang menarik seperti Ketika Cinta Bertasbih yang ditulis oleh penus bernama Habiburrahman El Shirazy. Oki sangat suka dengan penulisan Habiburrahman El Shirazy.

Keajaiban biasanya datang kepada mereka yang bersabar dan terus berusaha menjadi yang terbaik kerana Allah. Tanpa diduga, Oki mendapat tawaran yang lebih baik iaitu tawaran berlakon di movie Ketika Cinta Bertasbi. Seperti yang kita tahu, movie tersebut adalah movie yang sangat islamik dan sangat sesuai untuk Oki yang bertudung labuh.

Alhamdulillah... Sejak dari hari itu, rezeki Oki dalam bidang yang diidam idamkanya semakin mencurah curah. Kini, Oki bukan sahaja menjadi pelakon tetapi berdakwah untuk kebaikan umat Islam.

Maka tercapailah impian Oki sejak kecil dalam bidang yang disukainya. Oki terkenal dengan imej Islam yang baik. Begitulah kisah Oki dan bagaimana perjalanan dan perjuangan Oki untuk sampai ke tahap kejayaan yang hari ini.


Pengajaran dari kisah Oki Setiana Dewi

Melalui kisah Oki yang Oki sendiri ceritakan dalam rancangan TV tersebut sebenarnya sangat banyak point. Tapi, saya tuliskan beberapa sahaja di sini mengikut sinopsis yang saya tulis di atas.



  1. Untuk berjaya dan mencapai impian, tidak pernah ada jalan singkat.
  2. Untuk berubah, bukan sekadar ada kemahuan dan pengetahuan tetapi perlukan tindakan dan pengorbanan.
  3. Bersabar itu pahit tetapi hasilnya manis.
  4. Teruskan menjadi baik dan percaya akan balasan kebaikan itu ada.
  5. Berkhidmat untuk ibu bapa semampunya kita hingga akhir hayat. 
  6. Jangan jemu berusaha dan teruskan saja walaupun berulangkali kita gagal.
Banyak lagi tapi cukup 6 saya senaraikan. Saya yakin korang tahu pengajaran yang ada meskipun saya tak senaraikan. Tehee...

Semoga kisah Oki Setiana Dewi menjadi inspirasi buat kita untuk berubah ke arah yang lebih baik.

Nota kita bersama :

Perubahan itu mempunyai tiga fasa. Fasa pertama, kita tahu apa yang harus dilakukan jika ingin berubah. Fasa kedua, kita perlu bertindak dan bertahan dengan apa jua ujian ketika ingin berubah. Fasa ketiga, dimana ini adalah fasa paling penting; ketagih dengan hasil perubahan yang kita inginkan dan akhirnya sebati menjadi diri kita. Ketika fasa ini, ia bukan lagi sesuatu yang sukar tetapi ia sudah menjadi sebahagian dari kebiasaan kita. Di situlah kita yang baru. Bukan yang lama...Ibarat lagu, AKU YANG DULU BUKAN YANG SEKARANG oleh Tegar. 


Terima kasih membaca entri ni. Semoga bermanfaat. Lepas ni saya nak menonton Ketika Cinta Bertasbih sekali lagi... VvaawaahhHHHH!


With Love,
#Sofinah696 πŸ’•
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @sofinahlamudin2.0, @blogsofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher, @sillywonk .


Share:

Saat Saya Kenal Oki Setiana Dewi

Assalammualaikum Bloggers dan Readers,

Hello guys, lama tak menulis entri personal. Tehee.. Ni cerita bulan puasa lepas. Masa tu saya sibuk kemas pakaian lama. Lipat pakaian yang belum lipat dan mana mana pakaian yang dah tak boleh pakai nak simpan dalam kotak. Baru lah boleh bernafas almari baju. Dalam mengemas tu, saya dapati baju paling tahan lama dan boleh pakai sampai sekarang adalah baju kurung. Wahaha... Terdetik pula dalam fikiran nak buat baju kurung je nanti untuk pakaian jalan jalan. Ok tak? Ke klasik sangat? Wehehe... ke macam budak sekolah? Lol.



Sambil saya sibuk lipat pakaian, Mr.Bee temankan kat ruang tamu main game handphone sambil tengok TV. Ehh? Boleh ke tengok TV sambil main game? Boleh je kalau dia. Sebab, main Mobile Legends. Wahahaha... Kalau enemy slain kita, tempoh nak hidup balik tu boleh tahan lama juga. Sempat juga menjeling TV. Tapi, lama lama Mr.Bee mengantuk dan tutup TV lalu masuk tidur. Jadi, tinggal laa saya sendirian kat ruang tamu dengan barang barang yang nak dikemas.

Dah sendirian kat ruang tamu tu, macam nak tengok TV sambl lipat pakaian laa pula. So, saya on laa TV. Astro Oasis. Uits! Lama tak buka Astro Oasis, kalau tak silap, kali terakhir tengok Astro Oasis ni, tahun lepas. Rancangan Oki Setiana Dewi dan Srikandi Al-Quran sedang berlangsung. Lama sangat tak buka Astro Oasis. Wahaha... Saya jarang pegang remote TV. Biasa join tengok apa yang Mr.Bee tengok je. Paling paling pun tengok HBO kalau ada movie kegemaran yang ulang ulang dah tengok. Contoh? Harry Potter. Wahahaha...

Sumber Gambar : Google

Selepas Oki dan Srikandi Al-Quran habis, berganti dengan rancangan seterusnya. Tak ingat pula tajuk rancangan tu apa. Sebab tengok sambil lipat tudung sebakul. Hhuhu.. Tiba tiba muncul lagi Oki Setiana Dewi. Ni laa yang nak cerita ni.



Korang kenal Oki Setiana Dewi sejak bila? Kalau saya, sejak terjumpa satu rancangan TV Indonesia "Islam Itu Indah" dari Trans TV secara tidak sengaja pada tahun 2015. Masa tu lepas menonton Jejak Paranormal dengan Mr.Bee kat channel ANTV Indonesia secara online. Dah habis menonton tu, tukar tukar la channel mana mana yang boleh ditonton bersama Mr.Bee. Mr.Bee tengok "Islam Itu Indah" , jadi saya pun join...Kat dalam rancangan tu, ada seorang perempuan cantik, namanya Oki Setiana Dewi. Pertama kali tengok dia bercakap dan dengar suara dia. Sedap betul mata memandang Oki ni. Ceramah agama dia pun berhemah sungguh. Lemah lembut pula. Cantiik betul orangnya. Tapi sekali tu je saya tengok. Seterusnya tak buka dah channel Trans TV. Buka ANTV je untuk layan Jejak Paranormal.

Saya cakap kat Mr.Bee, muka Oki ni macam familiar je. Macam pelakon je dia ni. Mr.Bee kata, yaa.. movie Indonesia. Fuuhh... Mr.Bee tahu pula. Wahahaha... Cuma, dia tak ingat movie mana satu. Yang saya pernah tengok movie Indonesia Islamik masa tu ialah "Ayat Ayat Cinta" je. Tu pun kawan lama suruh tengok baru tengok, pada tahun 2009 kalau tak silap. Atau 2010. Tak ingat sangat laa.. Muka Oki tu familiar sebab ada poster bertampal sana sini kat kedai CD. Wahahaha..Cuma saya tak ambil perhatian dengan tajuk movie.



Tahun 2016, di bulan Ramadhan, saya buka youtube nak dengar ceramah motivasi dan dan sebagainya untuk mengisi masa lapang waktu tu sebelum masuk tengahari. Terjumpa laa lagi "Islam Itu Indah" kat youtube. Ada Oki Setiana Dewi... Lama lama tengok dia ni, terdetik dalam hati nak tengok movie yang dia berlakon tu. Saya pun google laa. Oh! Oki berlakon kat Movie "Ketika Cinta Bertasbih" rupanya. Saya pun download laa movie ni. Part 1 dan part 2.

Sumber Gambar : Google

Hhaaah! Maksudnya tahun 2016 laa saya kenal dengan Oki Setiana Dewi ni lebih sikit berbanding tahun 2015 walaupun movie "Ketika Cinta Bertasbih" tu release pada tahun 2009 di Indonesia. Bagaimana masuk dalam Malaysia? Tak pasti. Mungkin ada juga kot dalam pawagam. Saya tak tahu. Mungkin juga masuk Malaysia DVD/CD je.



Ketika Cinta Bertasbih ni ada dua part. Saya menonton kedua duanya sekali masa bulan Ramadhan tahun 2016 tu. Pergghh cerita dia menyentuh perasaan. Saya ni susah tau nak tengok cerita cinta cinta ni. Wahaha...Apatah lagi nak baca novel cinta. Tapi, "Ketika Cinta Bertasbih" ni buat saya berangan nak belajar sampai Mekah. Wahahaha...Kat universiti Al-Azhar tu kan. Vvaaah! untung tau insan terpilih. Uhrm..

Bersambung di "Kisah kejayaan Oki Setiana Dewi".

With Love,
#Sofinah696 πŸ’•
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @sofinahlamudin2.0, @blogsofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher, @sillywonk .


Share:

Isnin, 23 Julai 2018

Saya Menyesal Tak Baca Lebih Awal Buku 88 Love Life oleh Diana Rikasari

Assalammualaikum Bloggers and Readers,

Alhamdulillah... Beberapa hari ni saya berjaya melaraskan jadual harian dengan menambah aktiviti membaca dan menyusun atur buku buku yang sudah sekian lama menjadi koleksi dan perhiasan di rak buku. Wehehe... Maklumlah... Tehee... salah satu buku yang sudah lama dimiliki adalah Buku 88 Love Life volume 1 yang ditulis oleh Diana Rikasari. Jadi, kenapa agaknya saya menyesal tak baca lebih awal buku 88 Love Life oleh Diana Rikasari ni?

88 Love Life. 88 Thoughts on Love and Life by Diana Rikasari
Mengikut target awal tahun 2018, saya sepatutnya membaca 1 buku setiap 1 bulan. Maksudnya 12 buah buku untuk tahun 2018. Disebabkan saya adalah seorang yang membuat banyak perkara, aktiviti membaca terpaksa saya tolak ketepi dahulu. Sekarang, bulan 7... rasanya masih belum terlambat untuk saya teruskan misi ini. Hiks. Berapa pun kuantiti yang sempat dibaca pada tahun ni, saya tolak tepi dulu. Yang penting adalah kualiti pembacaan dan tindakan saya untuk memulakan pembacaan saya.



Disebabkan saya tak berapa arif dengan membaca buku Bahasa Inggeris tetapi ada kemahuan, jadi saya memulakan pembacaan saya dengan 88 Love Life - 88 Thoughts on Love and Life oleh Diana Rikasari yang saya beli pada bulan Julai 2015.

Fakta 88 Love Life

Kulit Buku : Ceria dan ekslusif dengan gabungan warna pink dan emas.

Jenis buku/Genre/Kategori : Motivasi, Inspirasi, Self-Help, Bukan Fiksyen, dan berilustrasi.

Penyampaian : Kreatif, ceria, dan ringkas.

Bahasa : English.

Muka Surat : 88 muka surat tidak termasuk pendahuluan dan tentang penulis.

Status Buku : #1 mega-bestselling book trilogy dalam dua buah negara (Indonesia & Malaysia).

Penerbitan : Pertama kali diterbitkan di Indonesia pada Oktober 2014. Dipasarkan ke Malaysia pada Disember 2014.

Tentang Penulis : Diana Rikasari adalah seorang blogger fesyen dan gaya hidup dari Indonesia. Blog beliau adalah dianarikasari.blogspot.com . Instagram beliau adalah @dianarikasari . Beliau seorang isteri juga seorang ibu.

Beliau merupakan penulis buku 88 Love Life yang menerima anugerah Buku terbaik tahun 2015 dan 2016. Beliau juga seorang usahawan dalam bidang yang beliau minati iaitu fesyen.



Trologi buku : Buku ini sudah dikeluarkan sehingga volume ke tiga pada tahun 2017.

Saya Menyesal Tak Baca Lebih Awal Buku 88 Love Life oleh Diana Rikasari

Dah kenapa menyesal pula ni? Tehee... Sebelum ni saya tak ada mood sangat nak baca buku ni sebab bahasa Inggeris. Saya ni lembab sikit kalau English. Sejak dah aktif belajar English ni, saya mencabar diri sendiri untuk membaca buku genre kegemaran dalam Bahasa Inggeris. Sebelum ni, saya tak pernah berjaya pun habis membaca buku yang ditulis dalam English. Belek belek sikit lepas tu tinggalkan. Wahaha...

Buku Diana ni, adalah buku pertama dalam Bahasa Inggeris yang saya berjaya habiskan dari kulit ke kulit... Sila ucap tahniah untuk saya. Wahahaha... Buku ni sangat bagus untuk sesiapa sahaja yang perlukan inspirasi atau motivasi tentang kehidupan dan juga tentang diri sendiri. Sebab tu la merasa menyesal tak baca lebih awal sejak buku ni dibeli. Saya beli buku ni secara online 3 tahun lepas.



Lagipun, pada mulanya saya memandang rendah pada buku ni sebab saya fikir buku ni adalah himpunan quotes semata mata. Alaa... Quotes yang banyak dalam internet tu kan. Wahaha.. Rupanya, saya silap! Jauh panggang dari api. Betul lah orang kata, jangan menghakimi sesebuah buku tu dari kulit buku. Eehh? sesuai ke ayat ni? Tehee...

Pendapat Saya Mengenai Buku Ini

Buku ni sebenarnya sama level macam buku hebat yang lain seperti "The Secret" atau "Dare To Fail"walaupun ringkas. Buku ni mempunyai spirit luar biasa yang boleh membangunkan seseorang dari tidur atau memberikan percikan api dalam semangat kita agar kita meneruskan usaha dalam mencapai impian serta mahu untuk meneroka lebih banyak perkara baru dalam hidup! Hhaaah! Begitulah...

88 Love Life. 88 Thoughts on Love and Life by Diana Rikasari

Walaupun buku ni ringkas, ada quotes yang mendalam dan tidak pernah kita jumpa di dalam internet. Kata kata dalam buku ni, betul betul ikhlas dari hati si penulis.

Diana juga banyak kongsikan pengalaman hidup dia dalam buku ni. Pengalaman yang banyak memberikan kita pengajaran.

Saya membaca buku ni tak sampai 1 hari pun. Hanya perlukan beberapa jam sahaja. Siapa yang jenis membaca cepat dan jenis tak berhenti, rasanya buku ni boleh dihabiskan tak sampai pun 1 jam. Buku ni sangat bagus untuk dibaca berulang kali biarlah khatam banyak mana pun sebab bagus untuk mengekalkan momentum dalaman kita.



Buku ni juga bersifat ceria. Sama macam penulisnya... Tehee... Sesuai untuk dijadikan hadiah untuk rakan korang atau orang tersayang juga. Biar mereka ceria sama macam kita selepas baca buku ni. OK! saya tak boleh nak cerita banyak sangat tentang buku ni. Korang kena beli dan baca sendiri. Masa beli jangan beli 1 je, beli lebih untuk insan tersayang. OK...

Saya pun nak tambah koleksi juga untuk volume 2 dan 3.

Berapa Bintang Untuk Buku Ni?

saya beri 9.5/10.

Mesej untuk Diana Rikasari : Thanks for your lovely book and your beautiful thoughts on love and life. Semoga kita boleh berjumpa dan hadiahkan saya 1 autograf dan foto selfie berdua. Hiks.

With Love,
#Sofinah696 πŸ’•
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @sofinahlamudin2.0, @blogsofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher, @sillywonk .


Share:

Khamis, 19 Julai 2018

The Dos and Don'ts Of Decorating A Small Bedroom

It’s a fact that houses are getting smaller and smaller. This flows concurrently with thenew world-view that is developing where people are shunning the ideals of large living and moving towards more modest living, especially in urban areas. We are now facing higher and higher prices per square feet, so whether you like it or not, you will have to settle for a smaller space.

However, just because you have toexchange the vast opulence for the smaller and littler luxuries of life, does not mean that you can’t enjoya more modestly-sized space. Sometimes, good things do come in small packages. So, before you turn down that puncakjalil house for sale because of its seemingly smaller size, take some time to consider the value of the house itself and what you could do with the space, rather than just the size of it.



With a smaller space, of course, comes a smaller bedroom.It can be trickier to decorate due to the smaller square footage you’re working with. The question thus becomes how you can make the most of every square foot of space but ensure that it remains stylish yet functional. So, read on for some dos and don’ts for making the most out of your small bedroom space.

The Dos and Don'ts Of Decorating A Small Bedroom



Do copy hotel style

We’ve all stayed in a small hotel room at least once in our life. In fact, more often than not, hotels have tiny rooms. However, guests seldom take notice since the rooms are so carefully decorated and curated. So, turn your experience from a boon into a bane by taking note of how they decorate for the smaller space. Here are some tricks you can easily copy: a padded headboard, plush throws and multiple pillows can add heightened yet scaled-down luxury at home.

Do build around the headboard

When you have a smaller room, you need to really plan out how you use your wall space. One good trick is to make use of just one wall, while leaving the other walls bare. For example, a built-in unit around your bed’s headboard helps you fully and efficiently utilize the limited space without impinging on the other walls in your room. This helps you maintain a more open and uncluttered feel.

Don’t add too many colors

The color palette you choose can often rescue you in a small space. Don’t incorporate too any different colors in your space. Sticking to just one or two hues prevents your room from getting too busy and distracting. Using bright colors in a predominantly white room is also a simple way of injecting energy and zest into your space. If you do incorporate darker tones, make sure that it doesn’t close things in too much.



Do add a feature wall

Using the same color on all four (or more) walls can end up exaggerating the boxed-in feel of a small square room. To circumvent this, try creating a feature wall by painting one wall a different color. You can even use some luxe wallpaper, or textured paneling instead of plain paint. This helps create a focal point that distracts your eyes from the limited space, as darker shades next to white walls can help create depth of field. Although your room may be small and compact, it doesn’t have to be a featureless box.

Do go dual- or multi-purpose

Dual- or multi-functional furniture is your best friend in small spaces. This helps you reduce the amount of furniture that you need in your space. It also helps consolidate your pieces and puts the focus on a few key pieces of furniture. For example, you can use a bookcase as an all-in-one piece that acts as a headboard, a bedside table as well as a home for your books.

Don’t under-decorate

While you shouldn’t go overboard with the number of pieces you put in a small space, you shouldn’t totally give in to the temptation to pare back either. Otherwise, your bedroom can end up looking empty and un-designed. Although you need to balance out both the urge to decorate and pare back, don’t feel afraid to add some elements common in larger rooms, such as rugs, pictures and dΓ©cor pieces. What matters most is that you create a room that is cozy and perfect for you.

Do think laterally

When it comes to spaces getting smaller and smaller, you will need to expand your thinking laterally to help you really make the most of your limited space. In the future, furniture pieces might become more integrated, such as having an all-in-one piece that serves all of your bedroom purposes.

Do use mirrors

A mirror is another good “best-friend” dΓ©cor piece to have in small spaces. It’s one of the oldest tricks in the design book. You can extend this idea and make your closet doors mirrored to help make your space feel larger. However, do ensure that what you reflect is still simple and tidy, otherwise you’ll just be reflecting clutter, which ends up looking twice as bad.

Don’t choose closets with fussy handles



In space that is limited, you’ll want to stay away from elements that are too fussy and messy. One way to do this is to incorporate furniture pieces without handles. For example, having handle-less cabinets can make them seem to almost disappear and blend into your walls, keeping things looking spacious and minimal. This trick can be extended to other pieces of furniture as well. Consider a bed with a simple frame to make it appear as if it takes up less space.

With Love,
#Sofinah696 πŸ’•
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @sofinahlamudin2.0, @blogsofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher, @sillywonk .


Share:

Rabu, 4 Julai 2018

Aplikasi Tik Tok Kini Diblok (Disekat) Oleh Kementerian Komunikasi dan Multimedia

Assalammualaikum Bloggers dan Readers,

Baru sahaja saya menulis mengenai teknik atau maklumat mengenai aplikasi Tik Tok di dalam blog ini pada 23 Jun 2018 bersamaan hari Sabtu yang lepas. Boleh baca entri bertajuk "Teknik dan cara menggunakan aplikasi Tik Tok, Musically, Thriller dan Kwai" untuk mengetahui lebih lanjut. Tiba tiba mendapat satu berita bahawa aplikasi Tik Tok sudah di blok oleh Kementerian Komunikasi dan Multimedia Indonesia atau dikenali sebagai KemKominfo Ri pada 3 Jun 2018.. KemKominfo Ri adalah singkatan dari nama Kementerian Komunikasi dan Informatika Republik Indonesia.. Hal ini terjadi kerana terdapatnya video yang berunsurkan negatif dalam aplikasi Tik Tok. Saya agak tertanya tanya adakah aplikasi Tik Tok ini akan di blok oleh Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia kelak?

Aplikasi Tik Tok Kini Diblok (Disekat) Oleh Kementerian





Walaupun begitu, menurut Rudiantara selaku Menteri KemKominfo Ri, aplikasi ini di blok hanyalah sementara. Proses "filter" Tik Tok ini bakal dilakukan. Hal ini terjadi kerana terlalu banyak PENGGUNA aplikasi ini adakah dalam kalangan di mana otaknya di lutut. Wahahaha... Maaf terkasar pula. Bukan semua pengguna yang saya maksudkan. Saya pun pengguna aplikasi ni juga sekadar untuk hiburan.

Aplikasi Tik Tok Kini Diblok (Disekat) Oleh Kementerian


Melalui perkataan "HIBURAN" inilah aplikasi ini disalahertikan oleh mereka yang menggunakannya dengan cara yang betul tetapi salah dari segi pengisian video. Ye laahh.. betul sebab cara tekan butang rekod dah betul. Buat stiker pun dah ngam dan kreatif tu ada cuma...



Terdapat satu pengguna yang boleh tahan terkenal di aplikasi ini menggunakan anjingnya sebahagian dari Vlog Tik Toknya, hubungannya dengan anjingnya kelihatan agak rapat tetapi saya sangat tidak suka dan tidak setuju dengan sesetengah video yang dibuat.Seperti memukul anjingnya. Seperti yang saya katakan tadi, kita seorang dewasa sudah pasti tahu itu hanyalah sekadar gurauan. Bagaimana dengan kanak kanak? apakah yang sampai ke dalam otak mereka yang masih perlukan bimbingan? Saya risau, kanak kanak akan "Terbelajar" pula untuk membuli haiwan. Ini baru video buli haiwan.. bagaimana dengan buli kawan?

Kelima, video putus cinta dan menangis. Ya Allaaahhh! Apa yang dilakukan oleh mereka ni? Weheee... Saya adalah salah seorang yang agak TIDAK pakar dalam membaca novel cinta. Saya budak nerd, budak fantasi dan budak Sci Fi. Buku cinta cinta ni, saya kurengs sikit. Tak pastilah kalau d masa akan datang. ToeEng.. Sebab, kadang kala saya terpanggil untuk membaca novel cinta agar saya kreatif dan puitis sikit dalam menggunakan perkataan. Belajar sastera..seni kesusateraan lah macam tu..

Tapi, bagi saya... video menangis sebab putus cinta kat aplikasi ni agak ridikulus! What are you doing? Selfie while you're crying? Seriusly? Well, what if you record how you pooping in the toilet?? Ahaaaa... Apa yang saya faham, beberapa pengguna mahu menyelaraskan lagu sedih atau lagu percintaan dengan video yang mereka cuba rekod. Tapi, pendapat saya... ia hanya memalukan diri sendiri sahaja. Sebagai seorang wanita, jangan terlalu murah. Jual mahal tu bagus agar dalam pasangan yang benar benar mahukan kita. Tapi, biar bersederhana.. Bukan jual mahal tahap dewa hingga melepas atau pun, jual mahal yang disertakan dengan demand tinggi. Hhaaah! Nanti melopong. Hhuhu... Cukup untuk ketahui sejauh mana komitment dan kesungguhan serta kesanggupan seorang lelaki terhadapa kita. Terdapat beberapa video sedih yang kurang sesuai dirakam dan membuka aib sendiri..

Selain dari itu, terdapat banyak lagi unsur unsur yang kurang berintelek yang telah dirakamkan dalam aplikasi ini. Yang tidak sesuai ditonton oleh mereka yang berumur 13 tahun ke bawah dan mereka yang berumur 17 tahun ke bawah. Bukan sahaja begitu, terdapat juga video yang buat orang dewasa tidak terhibur langsung atas beberapa sebab yang agak kurang sesuai.

Pada pendapat saya, aplikasi ini adalah aplikasi yang mengasah untuk kita semua menjadi kreatif dan tricky agar video kita menjadi menarik. Aplikasi ini boleh membuat video stop motion berdurasi 15 saat dengan mudah tanpa menggunakan video editor yang rumit. Segelintir pengguna Tik Tok yang telah mencemarkan aplikasi ini kerana mereka tidak sedar video yang dibuat oleh mereka adalah video berunsur lucah, keganasan, menimbulkan isu sensitif dan banyak lagi yang agak tidak baik untuk ditonton kerana menyampaikan mesej tersirat yang tidak bersesuaian.



Harapan saya terhadap aplikasi Tik Tok di Malaysia

Saya berharap, pihak Tik Tok Malaysia boleh membuat satu menapisan video dan pengguna mengikut lapisan masyarakat / had umur. Blok video berunsur 18 tahun keatas tu kepada pengguna kanak kanak dan seumpama dengannya. Untuk kebaikan aplikasi ni juga kan. Betul tak? Pengguna dah memang sah sah ramai, malah dah hot dan trending sekarang ni. Orang kata, kalau ada saham, saham naik sekarang ni, you. Tehee..

Lagipun, golongan yang buat rakaman yang tidak bersesuaian ni rasanya susah nak halang. Mungkin, dengan cara buat "filter" je laa yang boleh. Rasanyaa laa... Saya bukan pakar IT. Lol...

Tapi...Facebook boleh sekat video yang tertentu. Malah boleh buat deletion video secara automatik jika terdapat unsur yang tidak patut. Youtube pula, ada dua jenis, satu youtube yang biasa kita guna.. satu lagi, Youtube Kids. Bagus kann? Hhaaah!


Adakah saya masih akan menjadi pengguna aplikasi Tik Tok ini?

Sudah tentulah, ya. Seperti yang saya katakan tadi, aplikasi ni tak ada salahnya.. Banyak salah pun punca dari penggunanya yang buat rakaman yang tidak betul. Jika dilihat challenge yang disediakan oleh aplikasi ini sekalipun, tak pernah ada yang lucah. Tak pernah ada yang mahu pengguna menyahut cabaran untuk membuli. Tak pernah juga ada challenge yang membahayakan diri sendiri. Betul tak betul? Tak percaya, boleh periksa sendiri.

Aplikasi Tik Tok Kini Diblok (Disekat) Oleh Kementerian
Tik Tok ID saya : AbellaFlor696

Jadi, kesimpulannya, saya akan masih menjadi pengguna aplikasi musik dan unik ini. Selagi Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia tak blok, saya guna laa... VvaawaahhHHHH!



Terima kasih kerana membaca.

Penafian : Bukan promosi. Bukan ajak. Saya memang peminat dan pengguna aplikasi video berdurasi 15 saat ini terutamanya kategori transition dan komedi  untuk hiburan semata mata namun bukan semua jenis rakaman saya sokong dan suka. *Tertakluk pada terma dan syarat* LOL.

With Love,
#Sofinah696 πŸ’•
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @sofinahlamudin2.0, @blogsofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher , @sopheevlog .


Share: