Rabu, 31 Januari 2018

Kerana Hatiku Yang Tenggelam


Jika bukan kerana kau..
Aku mungkin sudah pergi berlalu..
Pergi kerana aku tahu..
Semua itu hanya sia sia untukku..

Tapi, kau kata padaku,
Siapa tahu ada harapan bagiku..
Jadi,kuanggap ia satu pujukan dan harapan..
atau mungkinkah ia ada tujuan?

Ah! Aku terlalu banyak berfikir!
Negatif dan buruk sangka kerana situasi itu sukar!
Kau mungkin hanya mahu membantu..
Sememangnya itulah tanggungjawabmu..

Disaat aku membuang pandangan..
Ke luar tingkap sebelah tempat ku duduk,
Jauh kucuba lontarkan fikiran yang penuh dengan keresahan..
Tiba tiba kau sebut namaku dengan alunan suara yang begitu baik..
Hatiku tersenyum walaupun wajahku sebuah kejutan reka-rekaan.

Detik itu aku mulai sedar..
Bahawa kau memerhati tindak tandukku..
Apa sebenarnya tentang aku yang kau sedang fikir?
Mungkin kau berasa kasihan dengan keadaanku?

Adakah aku kelihatan kemurungan?
Adakah aku kelihatan kesedihan?
Adakah aku kelihatan seperti mereka yang punya potensi,
Adakah itu yang menarik perhatianmu terhadap diri ini?

Apakah sebenarnya yang ada dihatimu?
Tentang aku?

Jenis pelajar apakah aku?
Aku ingin tahu, beritahulah aku!

Seketika aku sempat putus asa..
Keliru yang begitu memeritkan..
Aku mula memasang niat untuk pergi..
Kerana aku tidak mahu lagi..
Berjuang untuk sesuatu yang tidak pasti.

Belum sempatku angkat kaki,
Kau peka dan memanggil namaku lagi.
Kau bawa aku untuk berbicara hati ke hati.
Ya! Aku akui..kau memang seorang wanita berhati murni!
Aku tertanya tanya, bagaimanakah kau begitu tahu kisahku ini.
Hanya beberapa hari sahaja kau sudah tahu sampai ke isi.

Saat itulah, semangatku kembali.
Air mata yang gugur melembutkan hati yang keras kembali.
Hebat sungguh perkataanmu mencairkan hati.
Hati yang tenggelam pun mampu timbul kembali.

Sejak itu, aku mulakan lembaran baru yang berkilau,
Dengan penuh harapan yang bersinar sinar.
Aku berimpian, usahaku akan bakal membawa kehidupan baru.
Tetapi harapan hanya lah harapan. Ia tetap bukan yang benar!

Setelah disaat penentuan..
Keputusanku sangat mengecewakan..
Aku mula mengiyakan..
Semua itu hanya sia sia dari permulaan..

Kau tidak tahu betapa peritnya hatiku..
Disaat akhir kita bakal berpisah..
Kau hanya diam denganku tetapi bergembira dengan rakanku..
Kerana..saat itu aku bukan penyelesai masalah..
Masalah sekolah yang perlukan pelajar terunggul ketika itu..

Dari jauh aku memerhati kau..
Dengan wajahku yang sugul dan muram..
Kau begitu gembira dengan mereka..
Sedang aku tidak mampu lagi untuk berbicara denganmu..
Kerana hatiku sudah tenggelam..
Tenggelam tidak bernafas dan hanya menerima..
Biarlah..tiada gunanya aku cemburu..
Ia tidak akan mengubah masa depan dan masa silam..

Sempat terbayang yang berada disebelahmu itu adalah aku..
Yang kau kata tahniah itu adalah untukku..
Dan yang kau banggakan itu adalah aku..
Semua cadangan masa depan itu adalah untukku..

Aku tertunduk bila mengenang..
Sambil menikmati hati yang tenggelam..
Meratapi kegembiraan yang hilang..
Memaksa bibir mengukir senyuman disebalik muram..
Tetapi, setiap hari kau ku kenang..
Kau tetap dalam hatiku yang paling dalam..

Terima kasih, cikgu.

With Love,
#Sofinah696 💕
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .


Share:

Selasa, 30 Januari 2018

Makan Tengahari Di Win Cafe, Financial Park (Ujana Kewangan), WP. Labuan

Assalammualaikum Bloggers dan Readers,

Dalam Financial Park (Ujana Kewangan) WP.Labuan, terdapat beberapa restoren yang sesuai untuk pengunjung Financial Park (Ujana Kewangan) menikmati makanan dan, saya dan Mr.Bee memilih untuk makan tengahari di Win Cafe, Financial Park (Ujana Kewangan) WP.Labuan pada suatu hari di hujung minggu. Hari yang sama saya dan Mr.Bee pergi menonton movie di Perdana Cineplex, WP.Labuan untuk menonton Maze Runner : The Death Cure. Di entri kali ini, saya akan berkongsi dengan pembaca apakah keistimewaan apabila makan tengahari di Win Cafe, Financial Park (Ujana Kewangan) WP.Labuan ni.

Makan Tengahari Di Win Cafe, Financial Park (Ujana Kewangan), WP. Labuan - Sofinah Lamudin


Makanan dan Minuman Win Cafe Financial Park (Ujana Kewangan)

Di Win Cafe Financial Park (Ujana Kewangan) WP.Labuan ni, menyediakan pelbagai jenis makanan yang boleh tahan menyelerakan. Hidangan utama Win Cafe lebih kepada makanan western tetapi, Win Cafe juga menyediakan makanan masakan melayu. Makanan ringan pun ada untuk sarapan atau mereka yang nak makan dalam kuantiti sedikit seperti sandwich, Cheese Nugget, Chips dan banyak lagi.


Selain tu, Win Cafe ada juga menyediakan pencuci mulut seperti Ais Krim, Waffer Sundae, ABC dan beberapa lagi pencuci mulut. Kalau nak tahu lagi makanan apa yang disediakan oleh Restoren Win Cafe ni, boleh lah singgah makan kat Win Cafe bila bila masa sahaja dengan keluarga atau rakan. Kalau nak pergi sendirian pun boleh. Apa salahnya. Wehehe...

Makan Tengahari Di Win Cafe, Financial Park (Ujana Kewangan), WP. Labuan - Sofinah Lamudin


Semasa saya dan Mr.Bee makan tengahari di Win Cafe, Financial Park (Ujana Kewangan) WP.Labuan ni, perut memang dah berkeroncong sangat. Besar mata dibuatnya bila tengok menu tapi kena laa kawal diri. Wahaha... Nanti order banyak banyak, silap silap tak habis. Berlaku pembaziran pula kan..

Saya order Mee Kari Penang. Pertama kali saya order Mee Kari Penang ni. Nak juga tahu apa rasanya. Kalau minuman, saya order minuman kegemaran saya Kit Chai Ais je. Mr.Bee pula, order Nasi Tomato dengan Ayam Goreng! Hhaaah! Dah dari rumah lagi dia nak makan ayam tuu.. Wahaha.. Minuman pilihan dia pula Teh Tarik Ais.

Makan Tengahari Di Win Cafe, Financial Park (Ujana Kewangan), WP. Labuan - Sofinah Lamudin


Makan Tengahari Di Win Cafe, Financial Park (Ujana Kewangan), WP. Labuan - Sofinah Lamudin


Mee Kari Penang tu, pada pendapat saya memang sedap! Ada satu sambal atas mee tu, bila gaul dengan kuah kari tu, tambah menyegat rasa dia tapi tidak terlalu pedas. Mee Kari Penang ni, walaupun dia kata, kari... tapi warna tak macam kari, dia lebih berwarna putih. Ada campuran kerang, udang, fish ball, sotong, dan macam macam lagi.

Makan Tengahari Di Win Cafe, Financial Park (Ujana Kewangan), WP. Labuan - Sofinah Lamudin


Nasi Tomato yang Mr.Bee order boleh tahan juga sedapnya. Ayam goreng menggunakan bahagian paha ayam. Paha ayam tu di salut madu dan ditaburkan dengan bijan. Nasi Tomato tersebut dihidangkan dengan sepotong jagung, keropok, timun dan tomato.

Keselesaan Restoren Win Cafe Financial Park (Ujana Kewangan)

Restoren Win Cafe ni merupakan restoren berpenghawa dingin. Kalau waktu cuaca panas, makan kat Win Cafe sangat la best sebab boleh la sejuk sejuk. Tapi WP.Labuan jarang tak panas kecuali waktu hujan. Tehee.. Jadi, sesuai sangat makan kat Win Cafe ni sambil nak bersejuk sejuk.


Kerusi di restoren Win Cafe pula memang jenis yang empuk. Memang best makan sambil duduk kat kerusi empuk. Tehee.. Selain tu, Restoren Win Cafe juga merupakan restoren yang mengutamakan kebersihan. Lepas pelanggan habis makan, meja akan terus dikemaskan.

Makan Tengahari Di Win Cafe, Financial Park (Ujana Kewangan), WP. Labuan - Sofinah Lamudin


Restoren Win Cafe juga mempunyai rekabentuk dalaman yang cantik mata memandang.

Makan Tengahari Di Win Cafe, Financial Park (Ujana Kewangan), WP. Labuan - Sofinah Lamudin

Makan Tengahari Di Win Cafe, Financial Park (Ujana Kewangan), WP. Labuan - Sofinah Lamudin


Keistimewaan Restoren Win Cafe Financial Park (Ujana Kewangan)

Gred A
Win Cafe merupakan restoren yang diberi anugerah taraf premis gred A oleh Jawatankuasa Penggredan Makanan Wilayah Persekutuan Labuan pada tahun 2016.

Makan Tengahari Di Win Cafe, Financial Park (Ujana Kewangan), WP. Labuan - Sofinah Lamudin


Servis
Di restoren Win Cafe, jika hendak memanggil pelayan, tak perlu panggil macam kita kat restoren lain. Kat restoren Win Cafe menggunakan butang servis yang disediakan di setiap meja makan.

Makan Tengahari Di Win Cafe, Financial Park (Ujana Kewangan), WP. Labuan - Sofinah Lamudin


Kalau nak panggil pelayan untuk tambah menu ke, nak minta bil ke atau sebagainya, tekan je butang tu. Akan berbunyi dan pelayan akan datang ke arah meja kita.


Diskaun 20%
Diskaun 20% akan diberikan pada setiap hari Isnin dan Selasa untuk makanan.

Makan Tengahari Di Win Cafe, Financial Park (Ujana Kewangan), WP. Labuan - Sofinah Lamudin


Parkir Percuma
Berhampiran dengan Restoren Win Cafe, terdapat satu kawasan parkir disediakan untuk pelanggan dan pengunjung Financial Park. Parkir percuma akan diberikan kepada pelanggan Win Cafe yang makan malam di Win Cafe dengan perbelanjaan minimum RM20 dan ke atas satu bil. Parkir percuma ini berlangsung setiap hari bermula pukul 5 petang hingga 9 malam.

Makan Tengahari Di Win Cafe, Financial Park (Ujana Kewangan), WP. Labuan - Sofinah Lamudin


Cara menebus parkir percuma tersebut, bawa resit pembayaran bersama tiket parkir selepas makan malam di Win Cafe ke kaunter pembayaran parkir autopay station. Sah selepas 5 petang dan sebelum 9 malam sahaja.

Hhaaah! Best kan? Kalau tak tahu nak makan malam kat mana, boleh la singgah makan malam dengan member, pasangan atau keluarga kat Win Cafe, Financial Park (Ujana Kewangan) Wilayah Persekutuan Labuan. Saya dan Mr.Bee pun rancang nak pergi lagi. VvaawaahhHHHH!

With Love,
#Sofinah696 💕
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .


Share:

Isnin, 29 Januari 2018

Review Saya Selepas Menonton Maze Runner Ke 3 : The Death Cure

Assalammualaikum Bloggers dan Readers,

27 Januari 2018 yang lepas, saya dan Mr.Bee pergi ke Perdana Cineplex WP.Labuan untuk menonton Maze Runner yang ke 3 : The Death Cure. Lepas saya tengok Maze Runner ke 3 : The Death Cure ni, saya rasa macam nak tengok sekali lagi waktu tu juga. Hhaaah! Kenapa? Baca review saya selepas tengok Maze Runner ke 3 : The Death Cure ni sampai habis. Sampai habis tau! Tehee..

Review Saya Selepas Tengok Maze Runner Ke 3 : The Death Cure - Sofinah Lamudin

Sejak berita watak utama cedera pada tahun 2015, Maze Runner ke 3 : The Death Cure, saya memang dah rasa kecewa sikit sebab filem tu terpaksa ditangguhkan. Lama pula tu. 2018 ni baru boleh tengok. Jadi, bila Maze Runner ke 3 : The Death Cure ni release di Malaysia pada awal tahun 2018 ni, saya dan Mr.Bee tak mungkin lepaskan peluang untuk menonton movie ni.

Awal cerita, Thomas dan kawan kawan lain meneruskan misi untuk menyelamatkan Minho dari sebuah kereta api. Berpenat lelah mereka nak selamatkan Minho tiba tiba Minho tak ada kat situ. Kesian Thomas. Disebabkan kegagalan tersebut, Thomas nak pergi mencari Minho sekali lagi. Disebabkan misi menyelamatkan Minho sebelum sebelum ini telah membuatkan Kevin kehilangan ramai orang, Kevin tak sangggup nak pergi mencari Minho sekali lagi tanpa membuat perancangan yang betul. Dengar khabar tempat yang mereka nak pergi tu bahaya.


Tetapi, Macam biasa, Thomas kan degil. Dan dia seorang yang setia kawan. Mustahil sangat dia nak terima kenyataan kehilangan Minho tanpa mencuba untuk menyelamatkannya. Dalam masa yang sama, Thomas sendiri tak nak menyusahkan dan melibatkan kawan kawannya yang lain untuk mengambil risiko pergi menyelamatkan Minho sekali lagi.

Jadi, dia pun nak pergi sendirian. Kadang kadang, saya sakit hati betul dengan perangai si Thomas ni. Degil tak bertempat malah nak buat sesuatu tak buat perancangan dan tak ada strategi. Main langgar dinding je. Dia ingat, kehidupan diorang yang banyak virus dan zombi tu macam main game mobile legends ke? Ehh? Wahahaha..

Tapi, macam dalam movie yang lain juga. Confirm akan ada member member yang akan tolong dan sokong watak utama atau hero. Semangat kekawanan namanya. Tehee... Jadi, yang ikut Thomas ni, Jorge, Brenda, Newt dan Frypan. Kenapa nama dia "Frypan" ? Hhaaah! Korang mesti dah lupa. Kena tengok semula kat Maze Runner nombor 1 ye.


Masa dalam perjalanan nak ke bandar rahsia yang kononnya tak wujud dalam peta tu, Thomas, Frypan dan Newt sempat diserang oleh zombi. Mula mula saya rasa panik juga. Rasa macam seram juga. Tapi, teringat masa dalam Maze Runner pertama, Jorge dan Brenda confirm akan ada muncul secara tiba tiba jadi hero. Hhaaah! Sama la macam dalam Maze Runner ke 3 ni. Kalau dalam Maze Runner, kalau ada babak yang macam kecemasan, darurat dan panik tu, jangan percaya sangat.. akan muncul la Jorge dan Brenda tu. Jangan risau. Brenda dan Jorge ni pembantu terbaik si Thomas tu dalam movie ni.

Review Saya Selepas Tengok Maze Runner Ke 3 : The Death Cure - Sofinah Lamudin

Kalau part kejutan, yang betul betul kejutan adalah apabila Thomas dan kawan kawan yang lain tiba tiba diculik oleh orang orang yang memakai topeng! Bila dia buka topeng, semua orang dalam panggung wayang tu akan bunyi macam ni "Haaaa? Aikk? Bukan dah mati ke?". Semakin kerap dalam mana mana movie barat akan wujud situasi seseorang watak ni akan hidup semula. Betul tak?

Sebab ada muncul satu watak yang dah mati semasa di Maze Runner 1, menjadi pembantu diorang dalam Maze Runner ke 3 ni. Namanya Gally. Saya yakin korang semua dah lupa dah siapa Gally. Jadi kena ulang tayang movie Maze Runner nombor 1 ya.

Dalam movie Maze Runner yang ke 3 ni, saya sebenarnya nak kan jawapan untuk persoalan demi persoalan dari movie yang pertama dan kedua. Jawapannya memang ada tapi saya rasa macam tak puas hati. Macam ada yang tak kena. Macam gantung.. Selepas tengok Maze Runner ke 3 : The Death Cure ni sampai tamat, saya rasa macam bakal ada sambungan lagi. Ke feeling saya je macam tu? Wahaha.. tapi serius laa.. macam tak cukup memuaskan movie Maze Runner ke 3 ni.

Apa yang saya faham, selepas Thomas tidak lagi berpihak kepada Wicked sejak dalam movie Maze Runner pertama, saya dapati banyak sangat konflik yang berlaku dalam jalan cerita Maze Runner ni berlaku dari kesilapan setiap watak terutamanya watak watak yang menonjol seperti Thomas sendiri, Teresa, Ava dan Janson.

Kalau kita imbas kembali sejak awal, saya rasa agak bengang bila dapat tahu penawar bagi semua virus tu semua rupanya Thomas. Bila Thomas keluar dari Wicked dan masuk ke Glade iaitu tempat Maze Runner yang Thomas dan Teresa ditempatkan semasa di movie Maze Runner 1, agak rasa kesal juga kan sebab selama ni, sebelum dia menentang Wicked, Thomas ada depan mata Wicked je. Sebenarnya penawar semua virus tu ada di depan mata dah. Jadi, nak salahkan Thomas tak untuk kesilapan yang dia buat ni? Disebabkan dia buat kecoh, dia semakin jauh dari Wicked, kajian untuk mendapatkan penawar atau serum yang boleh memusnahkan virus tersebut semakin berpanjangan dan semakin bertangguh tangguh.


Tapi, ye laa.. Thomas pun belum tahu lagi, dialaa penawar. Kalau dia tahu, lain lagi la cara dia menentang Wicked. Nak dia menyerah diri dengan Wicked begitu sahaja tu mustahil pula kalau tengok sikap si Thomas ni. Sebab apa, Wicked ni memang ada tujuan yang baik iaitu nak mendapatkan penawar tapi cara mereka tu salah. Salah sangat. Malah kejam apatah lagi Janson.

Semasa dalam movie Maze Runner ke 3 : The Death Cure ni, penonton mungkin akan merasa keliru. Keliru yang banyak bila lihat sikap Ava Paige. Ava Paige tu tak laa nampak jahat sangat betul tak? Yang sebenar benarnya penjahat dalam movie ni, bukan Wicked tapi manusia yang tamak dalam Wicked terutamanya Janson yang mementingkan diri.

Selain tu, semarah marahnya kita dengan Teresa sebab membelot Thomas dan rakan rakannya di kem sayap 5 di movie Maze Runner ke 2 : The Scorch Trial, saya rasa agak bersimpati dengan Teresa dalam Movie Maze Runner ke 3 : The Death Cure ni. Simpati bukan sebab dia mati dalam movie terakhir ni tapi...simpati sebab hati dia yang tulus nak mencari penawar untuk merawat dan menamatkan virus yang sudah merebak dengan teruk dan dasyat ni sejak huru hara berlaku dalam Wicked oleh Thomas.

Jadi, tak dapat nak salahkan Teresa juga dengan tindakannya membelot. Dia rasa itulah pilihan yang dianggapnya betul. Dia mencuba untuk melakukan hal yang terbaik. Teresa bukan jahat. Pihak Wicked yang mengelirukan penonton sebenarnya. Wahahaha. Teresa baik orangnya tau! Tehee..

Cuma, mungkin ada penonton akan kata, Teresa bodoh sebab pilih Wicked semasa mereka dah jumpa The Right Arm sedangkan, The Right Arm, ada seorang doktor yang pernah bekerja di Wicked untuk membantu menghasilkan serum atau membantu menghasilkan ubat bagi merawat sesiapa yang dijangkiti. Tetapi, pada pendapat saya, Teresa memilih Wicked kerana Teresa belum tahu lagi penawar virus itu adalah Thomas. Malah, Teresa mungkin juga merasa Wicked mempunyai peralatan yang cukup untuk kerja kerja ekperimen disebabkan Wicked mempunyai dana untuk mendapatkan peralatan dan bahan eksperimen.

Atau...Terese sebenarnya sudah dimanipuasi oleh pihak Wicked? Atau Teresa mempunyai kepercayaan yang salah?

Walau bagaimanapun, walaupun jalan cerita agak mengelirukan atau kurang baik, tetapi aksi dalam movie memang power! Terutamanya peperangan antara pihak wicked dan penduduk luar tembok serta, saya tergamam juga tiba tiba wujud bandar begitu canggih dan hebat pada waktu darurat macam tu. Bangunan dengan design yang futuristik sangat!

Selain tu, part brenda bawa bas pun boleh tahan buat kita rasa seram sejuk. Wahaha...

Pada pendapat saya, masih banyak persoalan lagi yang bermain main dalam kepala penonton selepas menonton Maze Runner ke 3 : The Death Cure ni. Saya rasa macam nak menggali pun ada. Rasa ingin tahu semakin membuak buak pula lepas tengok movie Maze Runner yang ke tiga ni.

Jadi, untuk mendapatkan jawapan yang lebih tepat dan bagus, saya rasa lebih elok baca novel dia je. Mungkin jalan cerita tak la seteruk dalam movie Maze Runner ke 3 ni. Dah laa kononnya Maze Runner : The Death Cure ni adalah sequel yang terakhir. Ye ke? Seriusly? Nak beli buku Maze Runner laa.. VvaawaahhHHHH!

With Love,
#Sofinah696 💕
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .


Share:

Ahad, 28 Januari 2018

1 Foto 1 Cerita : Selepas 13 Tahun Kita Jumpa Lagi

Assalammualaikum Bloggers dan Readers,

1 Foto 1 Cerita kali ni, saya nak cerita tentang seorang guru. Nur Aliyah Tan nama dia. Pada tahun 2003, saya berada di tingkatan 1. Pada awal permulaan saya di zaman sekolah menengah memang tak cantik sangat. Bukan tak cantik sangatlaa.. memang tak cantik pun. Wahaha. Tapi walaupun begitu, bagi saya ia adalah sejenis kenangan yang boleh diingat sebagai kenangan zaman sekolah. Tak laa teruk sangat.. Walaupun tak cantik, tak cemerlang dan sebagainya. Biasaalaa... Macam kerbau terlepas dari kandang weyh zaman sekolah menengah ni. Tehee.

1 Foto 1 Cerita : Selepas 13 Tahun Kita Jumpa Lagi - Sofinah Lamudin
Gambar vintage. Wahaha..
Pada 22 Januari 2003, Cikgu Aliyah start berkhidmat kat SMK Mutiara, tempat saya bersekolah menengah dari tingkatan 1 hingga 5. Hhaaah! Sampai ingat tarikh bila dia masuk. Wahahaha.. Alaa.. majalah sekolah kan ada. Majalah sekolah tahun 2003 memang ada tulis tarikh tarikh guru masuk tu.Boleh tahan power otak saya kalau masih boleh ingat. Lebih seabad dah..kalau birthday saya, saya ingat laa sampai bila bila. Wahaha..

Masa tingkatan 1 tu, saya berkenalan dengan beberapa orang kawan baru. Kami pun mula berkawan rapat pada tahun tersebut. Lama kelamaan, tertubuhnya satu geng atau satu kumpulan idea dari seorang kawan saya bernama Nina atau nama lainnya ada Pink. Sebab dia obses dengan warna pink. Semua barang dia berwarna pink. Nasib baik baju sekolah tak boleh pink. Uhrmm... kumpulan tu terdiri dari 5 orang. Seorang non muslim.

Nama kumpulan pun ada..tu hasil ciptaan kawan saya nama pink dan kinang (Nama sebenar dia Jarina). Nama kumpulan tu saya tak ingat nama penuh, tapi saya ingat ada perkataan "Rockers". Saya pendiam.Tak ada laa rockers mana kot. Wahaha... Kalau Kinang dan Pink memang ada rockers juga laa. Dia orang lagi, Ema dan Sher. Ema dan Sher pun tak terserlah sangat rockers.


Pada mulanya, kami berlima ni bonding agak kuat. Macam belangkas. Tak boleh pisah. Mesti bersama. Kemana mana mesti sama sama. Tak boleh tak ada seorang. Termasuk laa buat hal hal nakal tu kena sama sama.

Contohnya, ponteng kelas, ponteng sekolah, lepak, meniru waktu peperiksaan, jalan jalan keliling sekolah, mengintip atau mengintai orang (bukan tandas ye), ni usha orang je...dan sebagainya. Kitorang buat semua tu atas sebab mesti buat sama sama walaupun tak berfaedah. Kena rotan, kena denda atau masuk bilik disiplin pun kononnya kena sama sama. Hampeh!

Saya masih ingat lagi, Cikgu Aliyah pernah marah gila kat kitorang pada suatu hari tu kat padang sekolah. Waktu tu masa subjek Pendidikan Jasmani dan Kesihatan. Masa tu kononnya kitorang boring. Ponteng la kat padang. Tak pasti macam mana Cikgu Aliyah boleh tahu kitorang kat situ. Dibawanya rotan sebatang. Dia marah sangat sangat. Tak pasti Cikgu Aliyah masih ingat ke tak ni. Wahahaha...

Masa ni, kumpulan kami dah tinggal 3 orang. Dua lagi dah insaf dah. Tak nak dah ponteng ponteng ni. Saya pula belum insaf lagi. Masih follow. Masa nampak Cikgu Aliyah marah gila tu, tiba tiba saya rasa bersalah pula. Kesian pun ada sebab sampai merah padam dia marah. Kena juga la rotan tu kat tangan.

Sejak hari tu, tu yang saya rajin baca buku teks PJK kat rumah. Baca kat rumah je sebab kalau baca kat sekolah, kawan ejek rajin membaca. Meh~ Hhaaah! Saya baca darikulit sampai kulit tau! Alasan? Sebab nak dapat 100 markah untuk peperiksaan PJK. Nak bagi hadiah la kat Cikgu Aliyah tu. Tanda minta maaf. Nak cakap malu malu lagi. Percaya tak? Saya memang dapat 100 markah. YyeahhH..


Kemudian, kami pun mula baik perangai dengan Cikgu Aliyah. Setiap kali PJK, kitorang datang tapi kalau nak tukar baju PJK kepada baju sekolah semula tu mustahil sikit la. Berat betul nak buat. Jangankan nak tukar, kitorang tak bawa pun baju sekolah. Kitorang pakai je baju sukan dari pagi sampai balik. Cikgu lain laa yang denda kitorang sebab masuk kelas dia pakai baju sukan.

Ada 1 masa tu, saya tak ingat bulan berapa dan sempena apa, lama betul tak nampak batang hidung dia. Actually beberapa hari je kot. Yang buat lama tu sebab ponteng ponteng lagi kan. Tehee.. Rupa rupanya Cikgu Aliyah pergi Melaka. Bila dia balik dari Melaka, dia bagi satu ole ole dari Melaka. Blushing weyh! Wahahaha.. Tak tahu la kenapa, dah la pendiam, pemalu pula tu.. Dah masuk sekolah menengah pun perangai masih macam sekolah rendah. Nak bercakap dengan guru guru memang payah.

Rapat dan mudah borak dengan cikgu ni start tingkatan 3. Paling banyak tingkat 4 hingga 5. Tu pun masa tingkatan 3, Cikgu Bahasa Inggeris kata suara saya suara emas (faham faham la maksudnya).

Masa tingkatan satu, saya dan kawan kawan sempat ambil foto kenangan dengan Cikgu Aliyah. Waktu tu dia pakai baju warna hitam. Tapi foto tu saya dah tak tahu pergi mana. Yang saya ada sampai sekarang, foto semasa tingkatan 2. Dia pakai baju kurung hijau kat atas. Kami memang suka bawa kamera pergi sekolah masa sekolah dulu. Suka ambil foto. Dut belanja sekolah untuk beli filem. Kann masa tu tak ada lagi kamera digital. Tak dapat nak bayangkan kalau kitorang ada kamera digital waktu tu.. Fuuhhh! Foto foto sakan!

Di tingkatan 1, memang saya hanya highlight Cikgu Aliyah berbanding Cikgu lain sebab dia baik orangnya. Guru lain ada juga yang baik, tapi watak sampingan je laa..Lagipun saya belum aktif lagi bergaul dengan guru guru sangat masa tu. Geng saya suka sangat mengejek. Macam macam la ejekan tu. Contohnya, "buat buat baik laa tu dengan cikgu.." , "Suka perempuan laa tu.. macam lesbian je.." , "Mengampu cikgu laa tu.."... Wahahahahaha! Saya? kecut. Takut sangat dengan ejekan kawan masa tu..nak baca buku pun seram. Tapi best tau kawan dengan diorang ni. Ceriaaa je sepanjang masa. Kalau nak bergelak, dengan diorang laa.

Pernah satu masa tu, kami ke sekolah macam biasa. Tapi lalu dari pintu belakang sekolah untuk ponteng dan pergi ke bandar Labuan. Biasanya, bila dah tiba masa untuk balik sekolah, kami akan patah balik ke sekolah. Tapi pada waktu tu, kami tiba tiba malas nak balik sekolah.

Kami pergi ke Supermarket, terkejut beruk pula bila nampak Cikgu Aliyah kat situ. Paling lawak, kitorang lari. Wahaha.. sebab Cikgu nampak kitorang. Aduii... parah betul zaman tingkatan 1 saya ni. Nasib baik tak berlanjutan sampai tingkatn 5 perangai macam ni.

Lepas tu, disebabkan malas belajar, semasa di tingkatan 2.. saya masuk kelas paling uncit. Padan muka saya. Masa ni, saya dan Kinang satu kelas. Pink kelas sebelah. Ema dan Sher dah naik kelas pandai pandai. Sebab diorang awal insaf. Wahaha.


Masa ni, Cikgu Aliyah jadi guru kelas saya dan Kinang. Hhaaah! Dah saya ni memang peminat dia kan masa tu, memang laa saya suka. Tapi tak boleh dah laa nak buat markah tinggi untuk subjek dia ajar masa tu. Dia ajar Geografi...pengsan.. tak faham banyak. Faham sikit sikit je. Lagipun, masih nakal lagi awal tahun tingkatan 4 ni. Siap boleh lepak kat tangga waktu belajar, curi curi keluar dari pintu belakang kelas pun pernah. Tak sopan betul perangai.

Pada suatu hari, masa subjek PJK..Cikgu Aliyah cari saya. Cikgu Aliyah bawa pergi ke bilik pengawas jumpa guru pengawas. Dalam hati saya berbisik, menyesal pula ikut. Ni kena denda sebab baju la ni. Sebab masa tu baju PJK saya bukan baju sukan sekolah. Saya pakai baju macam nak pergi bandar. Baju t-shirt warna biru, seluar tracksuit warna purple, tudung bawal warna kuning dan kasut sukan warna biru. Hhaaah! sedang bayangkan pakaian saya la tu... Wahahaha..

Bila dah berdepan dengan Cikgu Suhil masa tu, saya diam dan buat muka reda je bila dia tengok saya dari atas sampai bawah. Tapi peliknya, dia diam. Lepas tu, dia tengok Cikgu Aliyah. Cikgu Aliyah kata "Ni laa dia..". Tambah la saya dup dap dup dap..

Cikgu Suhil pun bersuara..."Saya nak lantik awak jadi pengawas..". Korang boleh bayangkan tak muka saya macam emoji mana satu waktu tu? Wahahaha.. Terkejut! Bukan kejutan sikit. Tapi banyak...

Cikgu Suhil pun tanya, "Awak nak tak?" Saya masih terkedu lagi. Saya tengok Cikgu Aliyah, dia senyum senyum. Saya pun start senyum. Saya rasa macam mana ye.. saya rasa macam ini laa peluang saya untuk berubah. Hhaaah.. lebih kurang macam tu laa.. tiba tiba bertenaga dan rasa bercita cita. saya pun setuju dan terima.

Tapi, dalam masa yang sama, saya berfikir.. macam mana dengan kawan kawan saya nanti? Dah la budak budak jenis nakal. Saya jadi pengawas? Boleh ke buat tugasan pengawas. Paling teruk nak suruh budak lelaki masuk baju ke dalam seluar, nak suruh kawan sendiri tak ponteng dan sebagainya. Saya rasa macam gila pula terima tawaran jadi pengawas ni.
Macam tak munasabah.


Tapi, walaupun begitu.. saya ada dua fikiran. Separuh nak teruskan, separuh lagi nak cakap kat Cikgu, tak jadi. Wahaha. Tapi, saya dah terlajak bagi tahu mommy saya kena pakai baju pengawas. Mommy pula semangat belikan kasut hitam dan pergi buatkan baju biru. Uhrmm..

Dalam keadaan macam tu, saya teruskan je sambil menyimpan perasaan gemuruh dan macam nak terkucil. Bayangkan laa... masa saya di tingkatan 2, ada beberapa kawan saya bukan budak nakal biasa tapi kami panggil dia otai. Kuat buli. Kuat gaduh. Suka menengking, suka mengugut dan sebagainya. Saya rasa macam tak mampu nak jadi pengawas ni. Serius! Tapi tak apa laa..pakai baju biru pun lawa gak kan. Wahahaha.

Bila baju pengawas dah siap, saya pun mula memakai baju pengawas ke sekolah dengan penuh bergaya. Wehehe... Bila sampai ke tapak perhimpunan, kawan kawan satu kelas buat muka terkejut beruk. Saya buat tak tahu je. Bukan satu kelas je laa buat muka macam tu, muka budak budak kelas sebelah pun macam tu.

Awal awal jadi pengawas ni bukan mudah. Susah gila sebab saya memang dah bergaul dengan budak budak nakal dan saya pun 2 kali 5 nakal. Tehee. Awal awal ni saya sendiri pun tak boleh nak jalankan tugas langsung. Contohnya, lepak kat tangga masih buat. Ponteng kelas masih buat. Uh! Tak guna punya pengawas. Wahaha... Tapi sebenarnya sedikit demi sedikit saya buang.

Sehinggalah pernah satu kali tu, si otai tu pegang leher saya. Nak cekik saya bagi satu amaran, jangan kacau kawan kawan dia terutamanya si kinang. Bila entah saya kacau si kinang ni. Kan kinang tu kawan saya dari tingkatan 1 kan. Duduk sebelah saya pula dalam kelas di tingkatan 2.

Kitorang masih berkawan masa tingkatan 2. Cuma banyak perkara saya dah tak ikut diorang.  Kadang kadang saya tak keluar rehat pun dengan diorang. Selain daripada saya memang mula menjauhkan diri, dalam masa yang sama, diorang tak selesa kawan dengan pengawas. Takut saya repot cikgu walaupun hakikatnya tak ada pun saya buat apa apa. Saya bertugas kat tapak perhimpunan je banyak.

Cikgu Aliyah pernah minta tolong bawa buku dia masuk bilik guru. Dalam perjalanan tu, dia pun nasihat kat saya.. belajar rajin rajin. Pilih kawan kawan yang betul. Cikgu Aliyah kata, dia tahu saya cuma ikut ikut je diorang tu. Saya sebenarnya budak baik. Amboi cikgu.. melambong saya ke udara.. Wahaha... Cikgu kata pilihla kawan yang boleh bawa kita rajin belajar, jadi lebih baik.. tahun depan nak PMR dah. Ada betul juga cakap Cikgu Aliyah tu..Uhrmm..

Lama lama saya dan diorang semakin jauh. Sampai ada yang kata saya lupa kawan. Bukan lupa. Ingat la kita pernah kawan. Sampai hari ni saya ingat awal kawan saya dulu. Hhaaah! Ingat senang ke nak lupa. Betul tak? Tapi, saya memilih untuk nak belajar. Kalau saya dengan korang , macam mana nak belajar. Asyik main main je memanjang. Exam macam bukan exam.

Cikgu Aliyah ada rakan guru lain. Dua orang. Seorang nama Raja Norhayati. Satu lagi Faridah. Cikgu Raja mengajar Sains. Ustazah Faridak mengajar Pendidikan Agama Islam. Dua orang guru ni pun sedikit sebanyak membantu perkembangan yang baik untuk saya.

Cikgu Raja, suka buat kelas tambahan sains untuk kelas tingkatan 2 yang lain. Dia ajak saya untuk join. Uhrmm.. Mata pelajaran Sains saya memang haram jadah pun waktu. Satu pun tak faham. Macam mana nak belajar kan, kelas bising setiap hari.


Saya masuk kelas tambahan Cikgu Raja beberapa kali. Tak sangka seronok pula belajar sains ni. Tehee... Melalui kelas tambahan tu, Alhamdulillah Sains saya mula ada peningkatan.

Subjek Pendidikan Agama Islam masa tu masih dalam tulisan Jawi. Walaupun saya pernah bersekolah agama, saya tak pandai baca tulisan jawi. Kalau "Saya" , "Ayam" tu tahu laa.. Wahaahaa.. Tiba tiba, Ustazah Faridah kata, kalau saya dapat A untuk Pendidikan Islam, Ustazah bagi reward. Saya tak pasal pasal pergi terima cabaran tu walaupun saya tak faham tulisan jawi.

Semasa cuti pertengahan tahun, kat rumah saya buka iqra masa mengaji dulu (saya tak habis mengaji masa kecik). Lepas tu, kat situ la saya belajar sendiri tulisan jawi. Kebetulan, kat iqra tu ada tulisan rumi. Ba wau bu, ba alif ba..kemudian, saya buka buku teks Pendidikan Agama Islam, saya translate. Saya tulis kat buku lain. Ulang ulang jawi dan rumi. Lama lama saya pun pandai baca tulisan jawi.

Sebenarnya, apa sahaja tindakan saya semasa di tingkatan 2, diinspirasikan oleh Cikgu Aliyah tanpa pengetahuan dia. Nasihat dia semua saya simpan kepala. Termasuklah pada suatu hari, saya ikut pertandingan melukis buat pertama kali dan dapat tempat ke 2. Masa tu baru saya sedar sebenarnya saya ada bakat melukis. Walaupun hobi saya mewarna dan melukis tu sejak kecil tapi tak pernah pun terfikir itu sejenis bakat. Saya ingat ia hanya hobi dan minat semata mata. Dan saya tak pernah melukis selawa ketika dipertandingan tersebut. Itulah pertama kali.

Disebabkan Cikgu Aliyah merupakan idola saya dari tingkatan 1 hingga 2, pada penhujung tahun ada pengumuman bawah Cikgu Aliyah bakal berpindah dan dia tak akan ada lagi di SMK Mutiara pada tahun seterusnya. Banjir dengan air mata hati saya. Walaupun saya tak tunjuk apa apa reaksi di tapak perhimpunan.

Korang pernah dengar perkataan "Sad Mad". Hhaaah! tu laa perasaan saya masa tu. Sedih dan marah. Kitorang tak ada farewell kat kelas tingkatan 2. Nak buat farewell macam mana dengan kelas budak budak nakal . Uhuhuhu.... Waktu tu pula kebetulan gaduh dengan kawan kawan. Siap kata saya ni, jenis suka dengan sejantina atas sebab tak ada boy friend. Boy friend apa entah baru tingkatan 2. Yang saya ni pula tak kebal dengan ejekan lagi masa tu. Proses nak meningkatkan keyakinan diri lagi.

Cuba bayangkan apa perasaan saya tak jumpa Cikgu Aliyah untuk kata selamat jalan dan terima kasih untuk kali terakhir? Bila dua tiga tahun berlalu, saya rasa langsung tak berbaloi langsung ikutkan perasaan takut kawan ejek masa tu. Hadiah farewell untuk Cikgu Aliyah pun tak bagi. Wahaha.. Teruk confident level waktu tu.

Di tingkatan 3, mula lah hidup baru saya tanpa Cikgu Aliyah kat sekolah tu. Selalu juga teringat kelibat dia kat mana mana dalam sekolah. Tapi nak buat macam mana. Saya ada nombor fon dia, tapi tak berani nak contact walaupun masa tingkatan 3 tu dah ada handphone.

Hhaaah! Start tingkatan 3, kawan kawan saya yang nakal nakal manja tu pun dah semakin bagus perkembangan diorang. Diorang tu nakal tapi baik hati. Ceria dan boleh tahan aktif juga. Banyak kali juga terserempak dengan Kinang masa umur dah makin meningkat ni. Wehehe. Maintain comel macam dulu. Ema dan Sher pun sama. Pink je yang tak pernah jumpa sejak dia pindah sekolah dulu.


Tingkatan 5, lepas SPM.. saya ada contact Cikgu Aliyah. Tapi malangnya dia dah tukar nombor. Saya try mesej tapi pending. Pada tahun 2008, saya dah ada facebook. Saya cuba taip nama Cikgu Aliyah.. tapi tak jumpa pun dia. OK.. redha je laa..

Lepas tu, tahun 2013 saya cuba taip lagi. Wahahaha... Saya akan teringat dia kalau masa berkemas barang barang lama, terjumpa barang barang tingkatan satu atau tingkatan dua. Tapi tak juga ada.. Jadi saya biarkan la dia berlalu.. Mungkin tak ada jodoh nak contact tanya khabar.

Tahun 2016, saya kemas album. Saya buka foto.. nampak foto wedding dia. Dia bagi semasa saya tingkatan 2. Saya teringat kat dia lagi. Macam biasa saya cuba taip nama dia lagi kat facebook. Hhaaah! Jumpaa!!! Teruja tidak terhingga. June 2016. Tapi..sampai hujung tahun tak approve approve pun. OK... tak apa la.. Dah tak aktif agaknya.

Saya pun lupakan. Nak buat macam mana. Tahun ni, 2018.. saya buka facebook saya yang saya add dia tu (Saya ada 4 facebook). Tak sangka, dia approve 3 Januari lalu. Saya pun mesej FB dia. Dia pun bagi nombor fon dia , mungkin jarang buka facebook jadi dia bagi nombor fon suruh PM.

Maka, berakhirlaa sudah persoalan saya, nak tahu khabar, nak tahu dah mengajar kat mana dan akhirnya boleh cakap terima kasih sebab semua perkara starting dari Cikgu Aliyah masa sekolah dulu. Cikgu Aliyah belanja foto family dia kat Whatsapp. Comel betul laa! Paling saya happy tu bila Cikgu Aliyah kata, gambar saya dan geng dengan dia, dia masih simpan termasuk hadiah kitorang dulu. VvaawaahhHHHH!

With Love,
#Sofinah696 💕
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .


Share:

Sabtu, 27 Januari 2018

Sejauh Mana Kebenaran dan Logik Analisis Tahun Peribadi Berdasarkan Metafizik Sains Pernomboran (Numerologi) - Part 4

Assalammualaikum Bloggers dan Readers,

Sambungan dari entri "Sejauh Mana Kebenaran dan Logik Analisis Tahun Peribadi Berdasarkan Metafizik Sains Pernomboran (Numerologi) - Part 3". Entri terakhir berkenaan sejauh mana kebenaran dan logik analisis tahun peribadi berdasarkan metafizik apabila di bandingkan dengan masa lalu kita. Korang boleh kira tahun peribadi korang terlebih dahulu. Kemudian, catatkan pada tahun atau pada umur waktu itu, apakah tahun peribadi korang. Kemudian, bandingan fakta tahun peribadi dengan situasi yang korang alami pada tahun tersebut. Adakah mempunyai persamaan? Adakah korang berjaya mengatasi kecenderungan pada tahun tersebut?

Sejauh Mana Kebenaran dan Logik Analisis Tahun Peribadi Berdasarkan Metafizik Sains Pernomboran (Numerologi) - Part 4 - Sofinah Lamudin

Saya akan menyambung analisis kehidupan saya masa lalu dan perbandingan dengan fakta tahun peribadi saya pada waktu itu untuk tahun 2013 hingga 2017.

Sejauh Mana Kebenaran dan Logik Analisis Tahun Peribadi Berdasarkan Metafizik Sains Pernomboran (Numerologi) - Part 4 - Sofinah Lamudin

Nak tahu tahun peribadi korang apa, boleh baca entri "Tahun Peribadi Berdasarkan Pengiraan Tarikh Lahir Metafizik Sains Pernomboran (Numerologi)".

Pada tahun 2013, tahun peribadi saya adalah tahun peribadi ke 4. Pada tahun 2013, perkara terpenting dan terbesar saya adalah saya bertunang dengan Mr.Bee.

Menurut fakta tahun peribadi ke 4, kehebatan tahun peribadi ke 3 yang penuh ceria, berseronok dan bergembira betul betul akan dilupakan pada tahun peribadi ke 4. Tahun ke 4 merupakan tahun bekerja keras dan berusaha. Tahun peribadi keempat merupakan tahun penggalian dan penubuhan semula mengenai kawalan diri.
Tahun 2013 ni, saya dan Mr.Bee dah pun bertunang pada bulan May. Hhaaah.. betul sangat. Ni la tahun bekerja keras dan berusaha. Ye laa.. nak kahwin kan tahun depan. Tehee... Tahun 2013 ni banyak kerja juga laa..


Contohnya, mama mertua nak berniaga kat Bazaar Ramadhan. Sibuk juga dengan urusan Bazaar Ramadhan walaupun tak la banyak mana join berniaga. Banyak buat niaga internet je sebenarnya. Tahun 2013 ni saya tak kerja kat mana mana. Buat bisnes MLM, bisnes internet dan forex trading je banyak.

Walaupun begitu,di tahun peribadi ke 4 ni, dalam banyak perkara, mungkin ia akan menjadi tahun yang mengecewakan apabila usaha yang besar gagal membuahkan hasil yang diingini. Jadi, tahun keempat ini adalah tahun di mana kita perlu menorganisasikan kembali prestasi diri. Melihat dan analisis prestasi semasa dan yang lalu. Tahun ini adalah tahun kita perlu bersistematik dan teratur dan berpijak di bumi yang nyata.
Mengecewakan tu banyak juga terutamanya dalam bisnes MLM. Bisnes internet ada peningkatan tapi sederhana. Part bersistematik dan teratur tu paling betul. Kenapa? Sebab saya biasa bekerja. Tahun ni tiba tiba tak kerja. Agak huru hara juga jadual rutin harian. Saya banyak membuat susun atur semula untuk saya lebih teratur bekerja sendiri dari rumah.

Bekerja sendiri dari rumah untuk permulaan bukan mudah sebab tak ada punch card, tak ada jadual dan tak ada bos dan seumpamanya. Saya lebih banyak buat adjustment diri sendiri tahun ni.

Pada tahun peribadi ke 4 tanggungjawab akan meningkat. Oleh itu usaha dan kerja keras juga perlu dipertingkat. Kesihatan dan cara pemakanan pula perlu dikaji semula pada tahun keempat ini. Kajian yang teliti! Kerana rintangan fizikal akan rendah dan kita mungkin akan lebih mudah mendapat penyakit. 
Tanggungjawab memang meningkat. Masa ni dah bertunang. Banyak perkara baru nak belajar. Nak biasakan diri dengan keluarga baru dan nak biasanya diri dengan keluarga sendiri sebagai seorang anak yang bakal kahwin. Tanggungjawab dengan tunang dan sebagainya. Dah kurang dah berseronok masa ni. Sibuk.

Tentang kesihatan dan pemakanan masa tahun 2013 ni pun ada betul juga. Masa ni banyak kesedaran tentang makanan sihat, senaman dan banyak membaca hal hal kesihatan melalui internet dan kelas Elken.

Pada tahun 2014, tahun peribadi saya adalah tahun peribadi ke 5.

Menurut fakta tahun peribadi ke 5, kita mungkin akan mendapat rakan baru pada tahun kelima ini apabila aktiviti sosial diperluaskan. Tahun peribadi kelima ini adalah tahun yang membawa kepada kegembiraan dan pengembaraan serta kebebasan yang lebih baik daripada yang kita alami dalam beberapa tahun kebelakangan ini.
Mendapat rakan baru tu betul sangat sebab tahun 2014 ni saya bekerja sekejap kat Sea Lane Shipping selama 15 hari. Kemudian, saya ganti seorang kakak maternity leave kat Eon Auto Mart di department jualan selama 3 bulan. Jadi, kenalan baru tu semua datang dari dua tempat ni.


Kemudian, selepas tamat kontrak 3 bulan kat Eon Auto Mart, department jualan, department servis pula nak kerani baru. Tapi saya tolak sebab saya nak kerja 3 bulan je. Ada misi disebalik 3 bulan tu. Bukan nak lama lama. Lepas tu, bulan Ogos, saya dan Mr.Bee pergi buang tebiat kat Palm Beach Resort. Kitorang ikut jadi part timer untuk function kat sana. Jadi, kalau ada function, kitorang akan dipanggil. Hhaaah! time ni la dapat kawan baru lagi. Tehee.

Kalau tentang membawa kepada kegembiraan tu, semestinya sebab saya dan Mr.Bee kahwin tahun 2014. Hujung tahun seperti yang dirancang.

Tahun peribadi ke 5 ini adalah tahun di mana kita akan merasa lapang dan bebas untuk bergerak dari rutin yang lama dengan cara yang konstruktif. Sekiranya kita menjadi seseorang yang lemah pada tahun lalu, sekarang adalah masa untuk mencari arah yang baru.
Tahun 2013 tak kerja sepanjang tahun. Tahun 2014 masuk kerja sampai 3 tempat sambil buat bisnes MLM Elken dan forex trading. Memang rutin jauh beza dari tahun 2013.

Masalah bagi individu yang berada dalam tahun peribadi ke 5 adalah akan cenderung untuk menyelerakkan tenaga dalam segala arah. Namun, pada tahun kelima ini, keupayaan kita untuk melakukan kerja secara terperinci agak terhad dan ia akan membuatkan kita merasa sangat terbatas.
Hhaaah! Pun betul juga sebab macam banyak sangat saya nak buat dan cuba tahun 2014 ni. Nak kerja juga.. nak forex trading juga, nak bisnes Elken juga. Hhuuhuhu..pening pula dibuatnya.

Kesimpulannya, tahun ke 5 merupakan tahun yang bakal membawa kepada perubahan besar kepada kehidupan kita, kerjaya kita , keadaan keluarga kita dan kediaman kita.
Saya berkahwin. Jadi isteri orang. Memang perubahan besar masa ni. Kalau kerjaya tu, tak sangat la. Tahun 2014 ni adalah tahun terakhir saya buat bisnes Elken. Keadaan keluarga memang berubah sebab saya dah jadi isteri orang dan dalam keluarga ada family member baru. Tehee...

Pada tahun 2015, tahun peribadi saya adalah tahun peribadi ke 6. Tahun 2015 ni, saya menjalankan kehidupan sebagai isteri Mr.Bee, menantu mama mertua dan seumpama dengannya. Tak bekerja. Kami sama sama bisnes online je.

Menurut fakta tahun peribadi ke 6, tahun peribadi ke 6 adalah tahun yang cenderung untuk meningkatkan tanggungjawab dan keperihatinan yang mendalam kepada keluarga, orang tersayang dan teman rapat. Tahun keenam merupakan tahun untuk kita membuat penyesuaian dalam kehidupan atau pengorbanan kepada keluarga atau rakan rakan.
Tanggungjawab dan keprihatinan yang mendalam terhadap keluarga tu sememangnya berlaku sebab dah kahwin. Feeling lepas kahwin ni beza sikit. Lebih banyak kepada komitmen dan nak buat yang bterbaik untuk insan insan tersayang. Part pengorbanan kepada rakan rakan mungkin sebab dah kahwin tak banyak sangat spend time dengan member. Kadang kadang ada juga. Tapi tak banyak.

Pengorbanan kepada keluarga ni, ada betul juga. Pada tahun 2015 ni ada konflik dan masalah keluarga sikit antara saya dan kakak saya. Jadi, ending dia adalah, kami dah tak serumah dengan kakak saya. Tapi, walaupun tak selancar mana konflik tersebut, ada kebaikan juga untuk kakak saya. Dia ada anak 3 orang. Bila berada di rumah sendiri lebih sesuai. Dan anak anak buah saya pun dah semakin besar, perlukan ruang dan bilik sendiri.

Pada tahun peribadi ke 6, kita akan dijangkakan mempunyai tahun yang baik untuk keluarga dan hal hal romantis bersama pasangan. Pertukaran emosi kita kepada mereka yang rapat dengan kita sepatutnya menjadi yang terbaik sepanjang tahun ini.
Pada tahun 2015 ni, hal terbaik untuk keluarga saya memang ada. Jelas kelihatan walaupun mengalami ketegangan sedikit. Perubahan ke arah kebaikan dan hikmah kejadian tu memang ada terutamanya dalam rumah keluarga saya. Kalau hal hal romantis bersama pasangan tu, pun ada betulnya juga. Tahun pertama lepas kahwin. Feeling beza dari bertunang. Dah jadi suami isteri. Tehee.

. . . . .
. . . . .

Pada tahun 2016 pula, tahun peribadi saya adalah tahun peribadi ke 7.

Berdasarkan fakta tahun peribadi ke 7, tahun peribadi ke 7 merupakan tahun sangat aktif dalam hidup kita. Tahun peribadi ketujuh akan memberikan sedikit masa untuk kita memahami diri kita sendiri. Tahun ini sesuai untuk kita meluangkan masa dengan diri sendiri tanpa aktiviti luar dan tanggungjawab. Kita perlu elakkan diri dari tekanan perniagaan.
Saya aktif dengan sepupu tahun 2016. Paling ketara dengan anak anak buah (anak sepupu). Paling rapat dengan saya anak sepupu saya nama Mia. Hampir setiap hari datang rumah. Aktif hal lain adalah aktiviti online, jumpa client dan kadang kadang lepak dengan sepupu.

Memahami diri sendiri tu lebih kepada apa yang saya mahu dari segi, hobi, minat dan siapa saya sebenarnya. Tahun 2016, saya banyak meluangkan masa melukis. Melukis buat saya rasa tenang dan tak ada gangguan. Saya membuat koleksi puzzle dan bermain permainan indoor. Saya rasa tenang dan sangat merasa itu la saya.

Tahun peribadi ke 7 ini adalah tahun yang sesuai untuk melihat kembali diri kita masa lalu dan membuat perancangan yang baik untuk masa depan. Tahun ini bukanlah tahun yang baik untuk sebarang tindakan tetapi tahun peribadi ketujuh lebih kepada tahun untuk menunggu dan membina diri.
Tahun 2016, perjalanan hidup memang agak slow. Banyak melukis je. Tentang perancangan, memang banyak rancangan tapi tak banyak yang saya capai macam tahun 2015. Nak beli X-Box pun tak tercapai. Wahaha. Bisnes internet saya pun slow sangat walaupun dah macam macam percubaan saya buat. Tukar warna minisite la. Buat cara marketing yang lain la. Tapi tak memberangsangkan seperti tahun 2015. Pendapatan tu ada tapi tak mampu nak fight pendapatan 2015.

Salah satu aktiviti menguntungkan pada tahun peribadi ke 7 ini adalah melibatkan diri dalam pembelajaran dan penulisan kerana kemampuan kita untuk berfikir dengan lebih jelas, menganalisis dan mengintegrasikan pemikiran akan lebih tajam dan memuncak pada tahun peribadi ketujuh ini.
Malangnya, saya tak mengambil peluang ni. Saya tak banyak menulis pun tahun 2016. Saya banyak melukis. Kalau saya banyak menulis kat blog pada tahun peribadi ke 7 ni saya tak tahu apa akan jadi.


Pada tahun 2017 merupakan tahun peribadi saya yang ke 8. Pada tahun 2017, tak banyak aktiviti sangat tapi ada satu perkara yang saya buat telah mengubah haluan saya.

Menurut fakta tahun peribadi ke 8, tahun peribadi ke 8 merupakan tahun berkuasa untuk kita apabila kita membuat langkah paling penting dalam hidup kita. Selepas merasa perjalanan hidup begitu perlahan pada tahun ketujuh, tahun kelapan akan membuatkan kita merasa begitu bercita cita. Tahun peribadi kelapan merupakan tahun yang membuatkan kita berfikir dan mengambil langkah dalam membuat keputusan terbesar dan akan mendapat pencapaian.
Apa langkah yang sudah saya buat pada tahun 2017? Saya ada cerita sedikit hal ni kat entri bertajuk "Semoga pengakhiran tahun 2017 akan membawa 1001 pencapaian postif di tahun 2018". Langkah terbaik saya adalah untuk meneruskan cita cita sebagai penulis blog dan menyertai komuniti blogger iaitu Kelab Blogger Ben Ashaari.

Tahun ke 8 membuatkan kita merasa begitu bercita cita.. Yes.. sangat sangat! Cita cita semua ke arah blog sebab saya pilih untuk menjadi penulis blog sepenuh masa. Tahun 2017, banyak saya perubahan terhadap blog. Template, pembersihan entri lama yang tak berfaedah dan tak bermanfaat dan saya banyak belajar semua mengenai hal hal blog. Paling ketara berkenaan google adsense, google analytics, broken link dan code HTML.

Kunci tahun peribadi ke 8 adalah kita perlu mengambil bahagian dan mengikuti aktiviti. Peluang untuk memajukan diri dan pengikhtirafan terhadap kerja masa lalu dan semasa mungkin akan berlaku pada tahun ini.
Semua bermula dari menyertai Kelab Blogger Ben Ashaari. Walaupun aktiviti kat Semenanjung Malaysia masih tidak dapat disertai, aktiviti maya saya sertai untuk memajukan diri dalam dunia blog dan hal hal lain sebab Kelab Blogger Ben Ashaari bukan sekadar blogger. Tehee.

Selain tu, fakta tahun peribadi ke 8 juga mengatakan bahawa kita kan memperolehi pelbagai perkara sekiranya kita mengambil peluang tersebut dan membuat tindakan pada tahun peribadi kita yang ke lapan ini. Adalah lebih mudah untuk kita membuat cawangan atau meluaskan lagi perniagaan atau sesuatu yang kita lakukan pada waktu ini. Jika kecenderungan kita ke arah perniagaan pada tahun peribadi ke 8 ini, kita akan dapat mengekalkan keyakinan diri dan kuasa kita sebagai pemimpin.
Meluaskan perniagaan ni saya dah terlepas. Saya kurang buat marketing bisnes online tahun 2017. Saya aktif bulan januari hingga April je. Rugi laa saya.. tehee. Tapi, untuk blog ada kemajuan.

Menurut fakta tahun peribadi ke 8 juga mengatakan bahawa potensi kuasa dan status kita adalah pada kemuncak tahun ke 9.
Hhaaah! Tahun 2018 ni merupakan tahun peribadi ke 9 saya. Kita tunggu dan lihat. Analisis tahun peribadi saya dengan kehidupan masa lalu saya, saya akhiri pada tahun peribadi ke 8 sahaja.

Pokoknya, memang ada kebenaran dan logiknya pengiraan tahun peribadi kita berdasarkan tarikh lahir dan tahun semasa. Ada juga yang saya tak dapat nak jelaskan sebab hal tu tak ada dalam kehidupan saya masa lalu. Mungkin perkara tu terjawab kalau kita kaitkan dengan kod asas kita. Personaliti dan sikap kita banyak dipengaruhi dari kod asas juga. Contohnya, kod asas saya adalah 8, pendiam orangnya. Wahahhaa.

Terima kasih membaca entri panjang berjela hingga part ke 4 ni. Semoga bermanfaat dan boleh membantu kita semua dalam perancangan masa depan dan persediaan untuk setiap ujian dan cabaran.

With Love,
#Sofinah696 💕
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .


Share:

Jumaat, 26 Januari 2018

Sejauh Mana Kebenaran dan Logik Analisis Tahun Peribadi Berdasarkan Metafizik Sains Pernomboran (Numerologi) - Part 3

Assalammualaikum Bloggers dan Readers,

Sambungan dari entri "Sejauh Mana Kebenaran dan Logik Analisis Tahun Peribadi Berdasarkan Metafizik Sains Pernomboran (Numerologi) - Part 2". Di entri ini saya akan menyambung perkongsian analisis saya berkenaan tahun peribadi saya dengan kehidupan saya di masa lalu. Selepas korang membaca analisis ini, korang pun boleh membuat analisis begini untuk tarikh lahir korang dengan tahun tahun peribadi korang di masa lalu dan masa kini.

Sejauh Mana Kebenaran dan Logik Analisis Tahun Peribadi Berdasarkan Metafizik Sains Pernomboran (Numerologi) - Part 3 - Sofinah Lamudin


Kemudian, korang boleh melihat dengan jelas apa yang sepatutnya korang lakukan apabila tiba tahun peribadi tertentu dalam tahun tertentu. Contohnya, tahun 2018, tahun peribadi kita apa.. jadi kita boleh membuat sedikit perancangan dan persediaan untuk kecenderungan kita pada tahun tersebut.

Misalnya, tahun peribadi korang pada tahun 2018 mempunyai kecenderungan untuk menghadapi situasi tertekan, persediaan kita adalah perlu bersabar dan cuba bertenang sebab biasanya, apabila kecenderungan kita sedemikian, kita tidak boleh bersikap agresif. Hal ini kerana, jika kita memilih untuk agreasif, masalah kecil akan menjadi besar atau situasi akan lebih teruk.

Baiklah.. saya sambung analisis tahun peribadi saya dengan kehidupan masa lalu saya.

Sejauh Mana Kebenaran dan Logik Analisis Tahun Peribadi Berdasarkan Metafizik Sains Pernomboran (Numerologi) - Part 3 - Sofinah Lamudin

Nak tahu tahun peribadi korang apa, boleh baca entri "Tahun Peribadi Berdasarkan Pengiraan Tarikh Lahir Metafizik Sains Pernomboran (Numerologi)".

Pada tahun 2011 merupakan tahun peribadi ke 2 saya. Awal tahun, saya mendapat jawatan baru di tempat kerja iaitu Supervisor Computer Coordinator (Management Information System Department). Bersyukur sebab gaji pun naik..wahaha...tapi..Hhaaah! ada satu kejutan selepas saya mengkaji tahun peribadi saya pada tahun 2011 ni. Tahun peribadi ke 2 jatuh pada tahun 2011 iaitu semasa saya bekeja sepenuh masa.


Waktu ni saya tak nak dah toleh belakang sebenarnya. Saya nak terus meraih pengalaman di department ni. Rupa rupanya, apa yang berlaku pada tahun 2011 ada kaitan dengan tahun peribadi ke 2 saya. Apa yang terjadi? Hancur semuanya bersama harapan. Wahaha..

Menurut fakta tahun peribadi ke 2, tahun peribadi ke 2 merupakan tahun yang cenderung untuk kita tertekan dan ketegangan saraf. Setiap masalah atau konflik atau perkara negatif tidak boleh dibesar besarkan pada tahun ini. Kita perlu bersabar, bertenang dan tidak bertindak mengikut emosi dan perasaan. Hal ini kerana..pada tahun peribadi ke 2 ini, jika kita bertindak atau memberi respon dengan sikap agresif, hal tersebut akan bertambah teruk.
Buktinya? Saya mengalaminya pada tahun 2011 ni walaupun department dah bagus, gaji dah baik di waktu tersebut. Ada satu situasi di tempat kerja pada tahun 2011, saya begitu tertekan dengan kerja, kawan, dan beberapa keadaan. Pada mulanya, di awal tahun hingga pertengahan tahun, saya cuba bersabar dan bertahan. Sakit hati, geram, marah masih boleh disimpan. Cuba untuk tidak membalas dengan respon yang negatif.

Ada masa, saya mengamuk sendirian dalam pejabat. Wahahaha.. Bilik tu boleh tahan luas dan tertutup. Hanya ada saya seorang sahaja kat dalam tu. Sebenarnya bukan department saya bilik tu tapi, pada tahun 2011 tu saya buat kerja 3 department tapi 1 gaji. Jadi, bilik tu saya dibenarkan untuk keluar masuk. Percaya atau tidak, banyak serpihan kaca dalam bilik tu pada tahun 2011. Yang didatangkan khas oleh saya dan dipecah pecahkan oleh saya demi melepaskan marah.


Tapi, itu masih terkawal. Keluar bilik tu buat macam tak ada apa berlaku. Depan bos masih boleh senyum. Dengan kawan kawan masih boleh bergelak dan bergurau. Dalam hati, mendidih nak mateyy. Wahaha... budak budak baru kerja, buat salah, saya yang dicari, saya yang menjawab, semua tu saya cuba untuk bersabar walaupun dalam hati rasa macam nak melempang. Tehee.

Tu semua awal tahun hingga pertengahan tahun punya cerita. Cerita seterusnya saya tersalah langkah. Buat silap paling besar sekali dalam hidup.

Tahun peribadi kedua ini membawa kecenderungan kepada emosi yang ekstrem termasuklah kemurungan. Jika kita sudah berkahwin, tahun peribadi kedua adalah tahun untuk mendalami perasaan dalam hubungan.
Kemurungan? Yes. Ada. Kalau kata tak ada pada tahun 2011 tu saya menipu. Tehee.. Saya suka berkurung dalam bilik semasa di rumah. Tak suka berborak banyak melainkan waktu nak bergila dan berketawa. Tu semua untuk lari dari masalah dan fikiran yang membebankan. Pergi ke KL sendirian tu pun salah satu faktor nak lari dari masalah. Banyak ambil cuti nak lari dari pelbagai masalah tempat kerja. Paling banyak alasan cuti bunyinya "Personal Matter" supaya orang sekeliling tak banyak tanya. Nak ke mana, ada urusan apa dan sebagainya. Meh~

Saya sebenarnya individu jenis multitasking. Sebelum tahun 2011 pun memang saya buat kerja multitasking kat syarikat tu tanpa merungut tapi, pelik saya rasa begitu tertekan melampau masa tu. Tahun tahun lain, kalau tertekan tak sampai macam ni. Masuk kelas aliran Sains Ekstrem, tertekan juga masa tingkatan 5 tapi tak ada la teruk mana. Redha je.. terima. Wahaha..

Tahun peribadi ke 2 ni, saya banyak mengalami kekeliruan, banyak hilang kawalan diri, kurang ceria, kurang menyerlah. Ceh! Wahaha. Tiba tiba, ada satu masa saya begitu memberontak dan marah dalam hati dengan semua situasi waktu tu, dengan hal hal kerja waktu tu, dengan kekecewaan impian yang tidak tercapai pada masa lalu, dengan masa depan yang kurang jelas dan sebagainya. Balik dari KL, saya bertambah marah dan kecewa sebab saya tak nampak apa yang saya nak ada di depan mata selepas balik dari KL. Rasa macam tak nak balik Labuan masa tu. Serius! Kemurungan teruk.


Kemudian, saya tak semana mana menukar imej. 360 darjah tukar. Berlangsung selama setahun. Pertengahan tahun 2011 hingga pertengahan 2012. Pertukaran imej yang kononnya nak bebas dan nak jadi diri sendiri tapi nampaknya masalah bertambah tambah atas sikap dan respon yang agak keras dan agresif dengan orang sekeliling.

Masih ingat lagi, masa ni ada seorang guru.. Mizan Adlia nama dia. Tegur kat private message tentang perubahan mendadak yang berlaku. Katanya, jangan terikut ikut.Dan ada nasihat lain, sorry tak boleh tulis. Sensored. Wahaha.. Saya pula respon memang jenis respon degil. Teruskan perubahan yang kononnya, itula diri sendiri. Kemudian, saya abaikan je dia. Meh~

Masa ni juga, saya tahu siapa yang benar benar kawan dan siapa yang bukan. Ramai juga yang tinggalkan saya selepas kejadian ni. Jadi bertambah lagi tekanan. Kebenaran dan logiknya analisis dan kajian tahun peribadi ke 2 saya ni agak terlalu tepat setiap fakta tahun peribadi ke 2 terutamanya kalau memberi respon dengan sikap agresif.

Kita perlu bersedia untuk sesuatu perkara seperti kelewatan,tertangguh, dan lencongan matlamat atau tujuan. Dan hal hal ini, kita perlu bersabar. Tahun peribadi kedua ini adalah masanya untuk memberi sumbangan , membantu dan setiap perkara perlu diambil berat secara terperinci apatah lagi jika perkara itu muncul kembali (masalah atau konflik).
Seperti yang saya kata tadi, kecewa dengan masa depan yang tidak jelas dan impian yang tidak tercapai. Rupanya tahun peribadi ke 2 memang ada kecenderungan tentang kelewatan, tertangguh dan lencongan matlamat. Kalau laa saya bersabar masa ini, saya rasa apa yang berlaku pada masa lalu, berjalan lebih baik sedikit. Takla teruk sangat.

Fakta tahun peribadi ke 2 juga ada menjelaskan bahawa kita juga boleh memberi masa kita untuk orang lain. Malah boleh menyumbangkan usaha untuk kerja orang lain. Tahun ini merupakan ujian untuk kepekaan diri dan emosi kita. Ini adalah masa untuk meningkatkan kebolehan kita untuk bekerja dengan orang lain dengan cara yang produktif dan ini mungkin sukar bagi kita jika kita sudah biasa bekerja sendiri tanpa kerjasama orang lain di masa lalu.
Patutla masa tu, banyak sangat kerja orang lain semua cenderung nak pass kat saya. Saya pula asyik nak marah marah je masa tu. Wahaha. Dah tak boleh sabar dah. Tak boleh kawal dan tak ada pengurusan tekanan yang betul.

Pada suatu hari, sesi tengking menengking pun terjadi dalam pejabat. Sesi saling muram pun semakin meningkat dengan orang dalam pejabat. Kes tuding menuding jari sesama sendiri pun tercetus. Sahabat khianat sahabat pun terjadi. Semuanya tidak berjalan dengan lancar.

Pada hujung tahun 2011, selepas kejadian besar berlaku antara saya, bos, eksekutif, supervisors dan accountant, saya tinggalkan syarikat tersebut tanpa notis. Bila imbas kembali cerita ni, buruk betul keadaan ni.

Masih lagi ingat, bos siap bagi warning, "Jangan datang sini selagi dia jadi masih manager kat situ." Balasan saya, "Siapa peduli? Saya datang sebagai pelanggan bukan pekerja. Customer always right". Hhaaah! Sampai macam tu laa sekali dialog kami. Tapi bukan direct tau, melalui orang ketiga. Tehee.. tukang batu api bukan main ramai lagi waktu ni. Terbayang sangat wajah wajah batu api ni. Tehehehe...

Tahun peribadi ke 2 merupakan tahun terbaik untuk kita bekerjasama dan membina hubungan baik yang akan memberi manfaat kepada kita pada masa akan datang. Tahun ini adalah tahun yang sesuai untuk mengumpul dan mengumpul. Sikap agresif akan menjadikan masalah buat masa sekarang.
Manfaat tahun peribadi ke 2 untuk "bekerjasama dan membina hubungan baik ni" tak banyak yang saya ambil peluang. Tahun 2011 tak tahu menahu pun hal hal metafizik. Kita langgar je dinding. Buat keputusan pun banyak ikutkan perasaan marah. Jadi tak ada yang elok sangat.

Yang saya ingat, hubungan baik yang pernah wujud di tahun peribadi ke 2 ni ada la beberapa orang jauh kat KL,Shah Alam,Sabah dan Sarawak. Yang Shah Alam dan KL tu majoriti kakak dan kenalan dari headquarters tempat bekerja juga. Paling ketara ada bonding tu tiga orang.

Kak Gee bantu saya semalam kat KL lepas member tinggalkan saya dan tak ikut plan masa kat KL. Kak Idah, pun bantu saya semalam kat rumah dia lepas member tak datang semasa temu janji. Kak Roslina membantu dari segi pengetahuan syarikat dan gaji serta komisyen.


Selepas pergaduhan dengan bos tu, bos call Kak Idah kat KL. Dia tanya apa dah jadi dengan saya kalau kalau Kak Idah tahu. Malangnya, Kak Idah pun tak tahu. Laa apa laa call KL pula kan. Saya kan kat Labuan. Macam mana orang KL boleh tahu banyak story? Tehehehe.

Saya tahu bos call Kak Idah sebab Kak Idah call saya pula lepas bos call dia. Kak Idah beri beberapa nasihat dan Kak Idah kata, bos nangis. Uhrmm..lepas letak telefon, panjang juga saya berfikir.

Pertama, saya dah kecewakan bos tu. Kedua, kami kawan baik sebelum dia jadi bos weyh. Sejak tahun 2008. Ni salah satu yang buat saya keliru bagai nak rak masa tu. Dia bos dan dia kawan. Dia manipulator atau dia memang ikhlas? Hhaaah! sampai ke situ laa fikiran negatif tu.

Bila fikir balik, saya boleh je bersabar, bertenang dan keluar dari syarikat tu cara baik. Jadi kalau pun saya dah bukan pekerja kat situ, mungkin dia masih kawan saya sampai hari ni. Disebabkan mengikut emosi dan perasaan. Jadi, itulah hasilnya. Walaupun saya bukanla merancang sangat nak kerja lama kat situ, saya rasa tak perlu keluar dengan cara yang tak betul. Tanpa notis pula tu. Terbang RM800 ringgit bayar hutang notis. Uh! Padan muka.

Jadi pointnya adalah kalau tahun peribadi ke 2 korang dah tiba, kuncinya adalah bersabar, bertenang, tarik nafas dalam dalam dan jangan buat keputusan ketika marah. Jangan bersikap agresif. Tahun peribadi ke 2 boleh mempengaruhi kita walaupun kita bukan jenis agresif. Saya tertanya tanya kenapa saya buat macam tu pada masa tu sampai la saya belajar metafizik pernomboran ni (Numerologi).

. . . . .
. . . . .

Pada tahun 2012 pula, saya sudah membuka muka surat baru. Saya diterima bekerja di Petronas Methanol Sdn Bhd. Pada tahun 2012, tahun peribadi saya adalah tahun peribadi ke 3. Tahun peribadi ke 3 merupakan tahun perkembangan sosial dan kreatif.

Tahun peribadi ke 3 merupakan tahun yang bahagia, tahun bersosial dan ia umumnya mencetuskan getaran yang cerah dan ceria. Tahun peribadi ketiga adalah merupakan tahun terbaik untuk memeriksa khabar rakan rakan lama dan meluaskan lingkaran sosial kita untuk mendapatkan rakan rakan baru.
Hal ni betul betul terjadi. Tahun 2012, saya begitu ceria dan gembira walaupun ada juga waktunya begitu sadis. Hal ni saling berkait. Pada tahun 2012, sebelum saya mendapat kerja di Petronas Methanol Sdn Bhd, saya  melawat seorang kawan lama. Kawan lama yang saya kenal dari syarikat membeli belah , tempat saya mengalami konflik pada tahun 2011. Tahun 2012 saya dapat merasakan tekanan sudah begitu jauh meninggalkan saya. Yang tinggal hanya perasaan sedih dan kecewa dengan apa yang sudah terjadi pada tahun 2011.

Nama kawan saya tu, Jelin. Dia baik orangnya. Jujur dan sedikit lurus. Hehe.. Pasa tahun 2012 tu, saya ada simpanan wang yang boleh tahan bayak hasil bekerja pada tahun 2011. Waktu ni, saya banyak masa terluang sebab dah tak kerja. Saya pun jumpa Jelin.

Melalui Jelin, saya jumpa lebih ramai kawan baru. Wahaha. Best, seronok dan enjoy! Banyak lepak, berbelanja dan membazir huhuhu. Dah la belum ada kerja lagi. Kawan kawan baru saya semua datangnya dari sebuah syarikat MLM, Elken.

Disebabkan saya mula menceburkan diri dalam dunia MLM, saya mula cenderung untuk memeriksa kawan kawan lama untuk mengajak diorang sama sama sertai Elken. Alhamdulillah.. semua kawan beri respon sangat baik terutamanya untuk berjumpa, lepak, borak dan hangout.

80% member lama yang saya jumpa bersetuju untuk sama sama buat bisnes MLM ni. Semua mendaftar dengan suka rela selepas mendengar pembentangan yang saya buat. Wahaha.. Seronok sangat. Relationship kami waktu ni agak memberangsangkan.

Pada suatu hari, saya diterima bekerja di Petronas Methanol Sdn Bhd, kat sini, saya dapat ramai kawan baru lagi. Bayangkan perasaan tu macam mana? Tehee.. Kawan baru kat Petronas pun memberi sokongan yang baik untuk saya di MLM. Di sebabkan saya berada dalam dunia MLM, friends of friends tu wujud. Kawan dia jadi kawan saya.


Selepas dari Petronas Sdn Bhd, saya kerja kat Diamoney. Lagi ramai kawan baru kat situ! Semua spoting belaka.

Kawan kawan lama pula, saya siap melawat kawan dan guru di dua buah sekolah tempat saya belajar dulu. SMK Mutiara dan SMK Lajau. Tak ramai yang nak sertai bisnes tapi ada yang menjadi pengguna produk.

Memang tahun yang meriah dengan kawan lama dan kawan baru.

Tahun peribadi ke 3 juga boleh memarakkan hubungan cinta dan romantik dalam urusan percintaan. Kita akan cenderung untuk bersosial dan menikmati kehidupan bersosial sepenuhnya pada tahun ketiga ini walaupun kita terpaksa membayar akibatnya di kemudian hari.
Kes cinta pula dasyat sangat masa ni. Dalam saya sibuk dengan bisnes MLM, memang ada kawan baru tu lelaki. Begitu juga kawan lama lelaki yang muncul.

Awal tahun, saya menjalinkan hubungan dengan ex boyfriend sebab dia salah seorang dalam bisnes MLM saya. Just berlaku macam tu je. Sedangkan dulu saya tak suka dia. Tapi tak lama hubungan ni. Sebab masih ada part yang saya tak boleh nak terima tentang dia.

So, saya just teruskan life dengan MLM. Kemudian, melalui Elken juga, ada seorang kenalan baru, lelaki dari seberang, area Sabah tiba tiba sanggup datang untuk event Elken. Saya ingatkan serius nak buat bisnes. Tiba tiba dia melencong. Siap say "ILY" kat event tu. Wahaha.. seriusly?.. Sya tak terima dia sebab dia kenalan yang terlalu baru. Tiba tiba je macam tu.

Kemudian, selepas saya tak nak menyambung kontrak di Petronas Methanol Sdn Bhd, saya pun berpindah tempat kerja. Kali ni di semua syarikat jewellery. Diamoney Jewellery Sdn Bhd. Semasa saya mencari kerja lain, menghantar resume ke sana ke mari, termasuklah menghantar resume ke Diamoney, saya ditemani oleh kawan lama. Kawan sekolah semasa tingkatan 4. Dia muda dari saya.

Dari hubungan kawan, tiba tiba jadi jalinan lebih dari kawan. Tapi tak lama dengan dia. Dalam tahun tu juga kami putus hubungan. Beberapa bulan je sebab faktor mak dia tak suka saya. Saya tak ada ijazah katanya. Wahahaha. Tak kisah la mak cik. Suka hati mak cik la ye. Lagipun, kitorang boleh je jadi kawan biasa. Dia tu muda sangat. Saya banyak marah marah dia macam adik. Tak sesuai untuk calon suami.

Sepanjang bekerja di Diamoney ada je orang tidak dikenali cuba mendapatkan nombor telefon. Saya hairan juga. Apa dah jadi sebenarnya. Sampai ada masa saya bagi warning kat kawan kawan tempat kerja, supaya tak bagi. Kadang rasa macam jadi budak hot pula. Wahahaha.

Semua tu saya reject je. Menakutkan muka masing masing. Pelik pelik perangai. Macam kemaruk pun ada juga sebab apa? Sebab, bila saya reject, dia cuba dapatkan nombor fon kawan perempuan saya yang lain pula. Dah tu, dia jenis pemaksa. Boleh boleh setiap hari dia sanggup duduk depan tempat kitorang kerja tu menunggu. Banyak pula masa dia.

Bulan Ogos, saya berkenalan dengan Mr.Bee. Melalui facebook. Dia mula conversation tentang Elken. Memang saya akan layan la kan. Tehee... nampaknya dia jodoh saya, dari situ, kami berkawan dan terus menjalinkan hubungan serius. Tahun 2013 bertunang, 2014 kahwin.

Untuk part fakta tahun peribadi ke 3 tentang "menikmati kehidupan bersosial sepenuhnya pada tahun ketiga ini walaupun kita terpaksa membayar akibatnya di kemudian hari", tu pun saya kena setepek kat muka. Sebab.. pada awalnya saya bekerja di Petronas Methanol Sdn Bhd. Walaupun hanya kontrak, gaji saya begitu lumayan. Bagi saya lumayan la tu masa tu sebab satu bulan boleh cecah RM3K kalau termasuk overtime. Purata RM2K memang confirm dalam tangan masa tu setiap bulan.

Selepas tamat kontrak, saya boleh boleh kata tak nak sambung. Kawan kawan saya kat Petronas semua sambung dan bersyukur sangat sebab kontrak diteruskan. Saya? Saya tak nak dengan alasan, bosan. Bagi saya masa tu, kerja kat Petronas Methanol memang agak bosan kalau nak banding dengan Diamoney. Diamoney, gaji kadang tak pun cecah RM1K, tapi heaven sangat! Tu maknanya, nak bergembira je tau. Nak enjoy. Huhu..

Gaji kat Petronas Methanol pun habis buat beli tiket kapal terbang pergi KL dengan kawan kawan Elken. Beli barang Elken laa banyak. Produk produk tu semua. Mahal mahal pula tu. Dan kos kat KL dan kos lepak sampai 1 hingga 2 pagi dengan member Elken. Kat Diamoney siap buat loan lagi untuk beli produk baru kat Elken. Lepas tu, terpaksa bayar setiap bulan RM200. Itula maksudnya, terpaksa membayar akibatnya di kemudian hari. Buat saving ASB pun kurang masa ni. Enjoy kedebak je tahu.

Pada tahun peribadi ke 3, kita mungkin akan lebih ghairah dan teruja untuk bergembira dan kekurangan tanggungjawab atau tanggungjawab akan dilepaskan sedikit. Selain itu, kita akan menaburkan terlalu banyak tenaga untuk mengerjakan banyak perkara.Akan banyak godaan untuk bersenang lenang tetapi perlu beringat  untuk matlamat/tujuan/misi hidup kerana tahun ketiga adalah waktu yang sesuai untuk mengembangkan bakat kreatif terutamanya yang berkaitan dengan seni dan kemahiran lisan. Pengiktirafan dalam hal ini mungkin pada tahun ketiga ini.
Hhaaah! Kunci utama untuk tahun peribadi ke 3, jangan lalai. Jangan makan godaan untuk bersenang lenang sangat takut matlamat dan misi melencong dan tertangguh.

Kalau part "Kemahiran lisan" tu untuk diri saya pada tahun 2012 lebih banyak tentang hal hal berdebat tentang MLM la dengan orang lain. Buat promosi , buat demo dan bercakap depan orang tentang produk dan sebagainya. Bukan senang benda ni, tapi tenaga saya banyak berlisan tahun 2012. Macam tak kisah malu dan tak fikir pun apa orang lain kata.

Walaupun tahun peribadi ketiga merupakan tahun yang bahagia dan seronok untuk aktiviti peribadi, tetapi ia mungkin tahun yang buruk untuk hal hal yang berkaitan perniagaan. Selain itu, tahun ketiga ini bukanlah tahun yang terbaik untuk kewangan.
Itulah hakikatnya saya pada tahun 2012. Walaupun saya kata,ramai yang nak buat bisnes MLM ni dengan saya. Banyak closing member (Orang sign up) tapi jualan saya tak naik naik. Mendatar. Penjualan produk tidak berjalan dengan baik. Sampai kalau ada member asyik tanya mok check saya RM berapa, saya sampai ke tahap nak tutup mulut dia pakai selotep. Wahahhaa.

Hal hal kewangan? Hhaah.. macam yang saya cerita tadi, banyak sangat berfoya foya. Beli tiket flight pergi KL, bayar seminar, event, beli produk, beli itu beli ini. Belanja kawan dan sebagainya. Tu salah satu faktor kenapa mesti kontrol untuk berseronok. Sebab duit pun tak terkontrol.

Hujung tahun 2012 tu, lepas kenal dengan Mr.Bee, saya banyak belajar tentang Forex trading. Banyak masa pergi belajar kat Kota Kinabalu. Banyak keluar duit untuk berseronok kat Kota Kinabalu sebenarnya. Sedangkan boleh je belajar kat Labuan. Lepas tu asyik ambil cuti unpaid. Tak bergaji la nampaknya. Hujung bulan gaji mengecil. Tapi masih ke Kota Kinabalu. Tinggal lama kat Club House, Apartment Hypermall 1 Borneo. Turun bawah terus ada shopping mall. Bayangkan duit tu pergi mana?

Dah la stay lama kat Kota Kinabalu. Satu minggu Kota Kinabalu, balik Labuan dua tiga hari, lepas tu Kota Kinabalu lagi semula.. kadang sampai 2 minggu kat Kota Kinabalu. Waktu ni ayah dah tak kisah dah kerap keluar Labuan, yang penting call. Jadi, saya macam kerbau terlepas dari kandang la.

Masih baru dalam Forex trading masa ni, untung tak sampai mana pun. Banyak dapat support dari Mr.Bee je. Tehee. Kawan kawan Forex trading pula jenis yang suka pergi makan makanan mahal mahal. Dah tu, order banyak banyak. Tu yang Mr.Bee sempat jadi 'besar'.

So, memang bukan terbaik sangat untuk kewangan untuk saya pada tahun peribadi ke 3 sebab saya dah tergoda dengan hal hal untuk berseronok tu semua. Tak peka malah terleka. Jadi, kunci untuk tahun peribadi tahun ke 3 untuk kewangan, kontrol je berseronok tu, In Shaa Allah kewangan pun selamat.

Saya berhenti kerja dari Diamoney hujung tahun 2012 untuk fokus forex trading dan online markerting. Kewangan kembali stabil selepas tahun peribadi ke 3 bertukar kepada tahun peribadi ke 4.

Bersambung di entri part 4 - "Sejauh Mana Kebenaran dan Logik Analisis Tahun Peribadi Berdasarkan Metafizik Sains Pernomboran (Numerologi) - Part 4"

With Love,
#Sofinah696 💕
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .


Share:

Review Buku Terbaru

Memiliki "I Change" Sejak 6 Tahun Yang Lalu dan Saya Dapati Ia Boleh Menggandakan Pendapatan Jika Diamalkan

Assalammualaikum Bloggers and Readers, FuhhH! Ambil masa selama lebih 2 minggu juga untuk habis membaca buku "I Change". Maklum...