SELAMAT DATANG KE BLOG SOFINAHLAMUDIN.COM

Sila gunakan
untuk memudahkan pencarian topik dan pembacaan di dalam blog ini.


Isnin, 7 Disember 2020

Revolusi Trend Penyampaian Makanan Baru Boleh Memacu Perniagaan Restoran

Revolusi Trend Penyampaian Makanan Baru Boleh Memacu Perniagaan Restoran

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~

Assalammualaikum dan Hi My Sugarpeeps!,

Pesan makanan apa hari ni? Tidak disangkakan, tahun 2020 nampaknya menjadikan kita semua begitu menghargai food delivery disebabkan tidak boleh terlalu kerap dine-in di dalam restoran kegemaran kita. Pandemik Covid-19 yang melanda dunia agak menjadikan kita begitu berhati hati untuk kerap melakukan aktiviti di luar rumah termasuklah makan di restoran.

Saya sendiri bukanlah seorang yang kerap menggunakan food delivery. Sebenarnya, lebih suka ke restoran sendiri, lepak dengan Mr.Bee di restoran. Tahun ni, berubah 360 darjah, saya dan Mr.Bee kerap memesan makanan menggunakan perkhidmatan food delivery yang ada di Wilayah Persekutuan Labuan.

Seperti yang kita sudah maklum, penghantaran makanan ni memang sudah mulai bertapak di Malaysia sebelum pandemik lagi. Memang sudah mulai terasa kehangatan trend penyampaian makanan di hujung jari ni. Dengan hanya menggunakan aplikasi telefon pintar makanan boleh sampai ke depan rumah. Tapi pernahkah kita terfikir berkenaan penghantaran makanan yang lebih canggih dari yang sedia ada? Pernahkah terfikir mengenai kesan positifnya terhadap perniagaan restoran? Revolusi trend penyampaian makanan baru (yang lebih canggih) sebenarnya boleh memacu perniagaan restoran dengan pesat.

FOOD DELIVERY DAN GENERASI Y (GENERASI MILLENIALS)

Trend food delivery ini berlangsung selari dengan kemajuan teknologi yang diraih secara bertuah oleh generasi millenials atau generasi Y yang sangat mahir dan hidup dengan kehebatan teknologi. Kemahiran generasi kelahiran sekitar tahun 1980 hingga 2000an ini memberikan mereka peluang untuk menjadi pemandu atau penunggang motorsikal yang bergaya meskipun hanya sebagai penghantar makanan. Hal ini kerana mereka menggunakan sistem yang sudah di programkan menggunakan sistem canggih dan teratur. Dengan hanya menggunakan aplikasi telefon pintar, mereka sudah boleh menerima pesanan daripada pelanggan untuk menghantar jenis makanan yang diminta.

Tidak dinafikan, generasi Y inilah yang sebenarnya menjadi pemacu utama food delivery , Sebahagian dari mereka lah yang menaikan ranking food delivery pada hari ini kerana kerana generasi ini cenderung untuk memesan makanan untuk menjimatkan masa mereka berbanding memasak atau mencari makanan itu sendiri.  Hal ini kerana mereka hidup dalam zaman yang penuh dengan kesibukan.

Jadi, sangat beruntung sekali restoran yang menggunakan perkhidmatan seperti Food Panda untuk memudahkan pelanggan mereka membeli menu masakan kegemaran mereka kerana zaman ini merupakan zaman kegemilangan generasi millenials yang sedang bahagia memesan makanan dari rumah hanya menggunakan telefon pintar mereka.

FOOD DELIVERY DAN SOSIAL MEDIA

Dengan kepakaran generasi Y ini berkaitan dengan media sosial, kita sedikit tertanya tanya bagaimana mereka boleh memesan pizza hanya dengan membuat satu tweet emoji pizza kepada Domino dan pesanan mereka bakal dihantar di depan rumah mereka.

Hebat kan? Vvaaah! Membuat tempahan makanan kegemaran kita hanya dengan tweet emoji di akaun twitter pemilik restoren ini mungkin membuatkan kita berfikir, bagaimana agaknya mereka ketahui makanan yang bagaimana kita mahukan? Mungkin juga, kita perlu mendaftar menjadi ahli terlebih dahulu di laman sesawang rasmi restoran untuk mengetahui maksud emoji yang kita tweet.

Membuat pesanan makanan cara ini agak seronok, mudah, ringkas, dan cepat. Bukan begitu? Apatah lagi media sosial merupakan platform wajib ada bagi setiap orang pada masa kini. Ia lebih memudahkan memilih menu melalui media sosial.

FOOD DELIVERY CARA MODEN

Lantaran kehebatan teknologi yang luar biasa masa kini, bukan sahaja tidak mustahil memesan makanan dari telefon pintar, televisyen pintar, atau jam tangan pintar pada hari ini. Malah, sangat tidak mustahil di masa akan datang muncul perkhidmatan penghantaran makanan menggunakan robot, dron, atau...paracut di Malaysia. Paracut? Adakah ia agak melampau? Tapi, tidak mustahil bukan? Anything can happen zaman sekarang...

Di Australia, peminat sandwich kini menikmati keseronokan menerima makanan mereka menggunakan payung terjun kecil. Bagi memudahkan pelanggan mereka, mereka hanya perlu menjatuhkan sandwich yang dipesan dari restoren mereka di tingkat 7. Pembayaran sandwich pula melalui platform PayPal.


Penghantaran sandwich menggunakan paracut ini bukanlah gimik. Pengasas Jafflechutes di Melbourne, David McDonald dan Adam Grant, menggunakan kaedah payung terjun mini ini untuk menghantar sandwich pelanggan mereka dari tingkat 7. Mereka berusaha keras untuk memastikan payung terjun itu mudah untuk dikenali oleh pelanggannya. Dengan menggunakan identiti warna payung, sticker, tanda, dan sebagainya.

Bukan sahaja penghantaran menggunakan payung terjun kelihatan begitu mengarut tetapi menggunakan dron juga kita sudah lama berlangsung di Iceland sejak tahun 2017. Bayangkan lah jika kita tinggal di bangunan yang tinggi. Ada masa penghantar makanan perlu naik ke tingkat 20 untuk menghantar pesanan. Dengan adanya perkhidmatan dron dalam menghantar makanan, kita tidak perlu turun ke tingkat bawah untuk bertemu dengan penghantar makanan. Malah, runner yang diupah juga tidak perlu lagi naik ke tingkat atas.

Bercerita tentang penghantaran makanan menggunakan robot pula, pasti peminat  Star Wars terbayang droids seperti R2-D2, 3CPO, dan BB-8. Tehee... Dengan evolusi teknologi AI pada zaman ini, ia tidak lagi menjadi sesuatu yang asing di United Kingdom. Mereka sudahpun menggunakan mesin dan robot dalam penghantaran makanan. Tidak mustahil akan digunakan cara ini di semua restoran dalam negara maju termasuklah Malaysia kelak. Pelanggan hanya perlu tempah, tunggu, dan makan.

FOOD DELIVERY MENGIKUT NICHE TERTENTU

Salah satu trend yang bakal meningkatkan keuntungan dan jualan sesebuah restoran adalah menggunakan niche khas. Contohnya menyediakan makanan dengan satu ciri sahaja seperti vegetarian. Jadi, restoran yang mempunyai perkhidmatan penghantaran pesanan ke mana sahaja pelanggan berada akan menjadi tumpuan semua vegetarian.

FOOD DELIVERY UNTUK HAIWAN KESAYANGAN

Pernah terfikir? Cat lover atau animal lover ada di mana mana. Hampir semua rakyat Malaysia mempunyai haiwan peliharaan. Jangankan makanan untuk sendiri mereka perlu sediakan, mereka juga perlu menyediakan makanan untuk kucing kesayangan.

Penyampaian makanan untuk haiwan kesayangan mereka menggunakan food delivery pasti akan menceriakan hari mereka kerana tidak perlu keluar membeli makanan kucing atau anjing kesayangan mereka.

Restoran yang membuat niche pet food delivery pasti boleh meraih keuntungan dan sangat memudahkan pelanggan yang mempunyai haiwan peliharaan di rumah, Bayangkan saja lah... Ketika memesan makanan untuk diri sendiri, mereka memesan sekali untuk haiwan kesayangan.


Revolusi trend penyampaian makanan baru seperti yang di senaraikan di atas, boleh memacu perniagaan restoran. Food Panda merupakan perkhidmatan food delivery yang berpotensi melakukan ciri ciri seperti ini kerana kita dapat lihat, ridernya juga hampir 90% terdiri daripada generasi Y yang sangat memahami keperluan dan kepentingan penghantaran makanan yang berkualiti. Sebagai generasi millenials, mereka sudah pastilah tahu memberikan peranan penting yang sangat sesuai, komited, dan fleksibel mengikut situasi ketika menghantar makanan semasa di era moden ini. 


With Love,
#Sofinah696 ๐Ÿ’•
Follow my instagram ; @sofinah696, @sillywonk, @peculiarescapism, @sofieluthor.



Share:

Ahad, 6 Disember 2020

[PART 2] Quichotte oleh Salman Rushdie | Semakin Jelas Mesej Yang Cuba Disampaikan Oleh Salman Rushdie

[PART 2] Quichotte oleh Salman Rushdie | Semakin Jelas Mesej Yang Cuba Disampaikan Oleh Salman Rushdie


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~

Assalammualaikum dan Hi My Sugarpeeps!,

Oh no! Lama betul saya tak sambung ulasan buku Quichotte bahagian 2 (part 2). Baru hari ni ada kesempatan. Maafkan saya kepada pihak yang terlibat. Apapun, saya kembali untuk menjadi sahabat baik buku buku saya di rak yang sedang menanti saya menyentuh, membelek, membaca, dan memberikan penuh perhatian serta kasih sayang.



Ada masanya susah betul kita nak follow jadual yang sudah kita buat disebabkan hal hal diluar jangkaan tambah tambah saya yang mudah hilang fokus ni. HHuhuhu.. Tapi, walaupun lambat, saya tetap akan teruskan selagi boleh. Tehee! In Shaa Allah, Sofie pasti boleh (Tepuk bahu sendiri...Wahaha).



Jadi, mari kita teruskan ulasan saya mengenai novel ini [Part 2]. Kebetulan, SR (Salman Rushdie) memang sudah menulis buku ni dalam format tiga bahagian.



Ulasan Saya Mengenai Novel Ini

Bab 9

Lebih kepada isu isu politik dan perkauman. Isu politik adalah topik berat bagi saya. Saya tidak pasti adakah saya menyukai bab 9 atau tidak tetapi saya tetap meneruskan pembacaan. Kerana ia adalah sebahagian daripada mesej penulis dalam novel ini.

Tuduhan yang agak jelek kepada mereka yang berkulit bewarna (brown people) dari mereka yang berkulit putih membuatkan saya rasa begitu annoying! Adakah wajar menilai manusia lain hanya kerana warna kulit? Dari bab 1 hinggalah ke bab 9 ini, akhirnya ada watak yang paling saya benci; rasist sangat. Wahaha... Walaupun hanya watak sampingan tetapi ia agak menyakitkan hati.

Bab 10

Masih dengan topik politik dan perkauman. Tetapi di bab 10 lebih teruk. Kematian seseorang yang tidak bersalah terjadi akibat isu turban, janggut, Iran dan pengganas (Tuduhan dan fitnah). Tidak masuk akal bagi saya tetapi itulah yang terjadi pada dunia hari ini. Bukan sekadar dalam novel ini.

Beautiful from beautiful. (Page 150)
Dan...dalam bab ini, Sancho yang sentiasa setia menemani Quichotte dalam pengembaraannya...sempat pula nak mengurat di saat saat ada kematian. Wajar kah? Haihh...

Bab 11

Melalui bab 11 ni, ada beberapa perkara yang menarik minat saya. Pertama, mengenai watak bernama Anderson Thayer; mencintai wanita yang berumur lebih tua dari dia dan dalam masa yang sama wanita itu adalah majikannya. Ada masa, saya rasa kata kata cintanya tu adalah palsu belaka. Hhahaha...saya melihatnya lebih kepada 'relationship with benefit'. Ada masa, saya lihat dia sanggup dimanipulasi semata mata kerana mahu mendekati wanita yang kononnya dia cintai. Argh! Mereka berdua saling mempergunakan masing masing untuk kepentingan masing masing.

"I'm always losing things," she rebuked herself, and the thief laughed along with her. He had stolen her likeness, too, filming her secretly on his smartphone in her low moments, her depressions, her out-of-it hours brought on by her abuse of prescription drugs. This was to give him cards to play, to safeguard him in case she turned against him, which he intuited she was considering doing; but he suspected they would not be of much use, because she was so open about her follies, her unwellnesses and overindulgences, that video evidence of their extent might not damage her much. (Page 160)

Kedua, bab ni juga menjelaskan beberapa perkara yang menjadi punca mengapa ibu dan nenek Salma R mengalami kemurungan. Dalam dunia realiti, apa yang dilihat dengan mata kasar oleh kita belum tentu itulah yang sebenar benar berlaku. Belum tentu. Ada masa, kita tidak tahu orang sedang 'pandai makan, pandai simpan' di tempatnya sendiri.

As she ran, her whole world fell apart around her, its entire architecture of love, trust, and believed comprehension. The whole story of her family, what she thought she knew about it, who and how they had been in the world, had to be torn up and rewritten. (Page 169)

Ketiga, Watak Dr.Smile. Saya sudah lama dapat menghidu ada sesuatu yang tidak kena dengan watak ni. Sejak di bab 5 lagi kisah hidup Dr.Smile agak mencurigakan walaupun saya tidak berapa faham dan tidak jelas sangat cerita pada bab 5.

Keempat, mengenai Opoid. Korang pernah dengar Opoid? Dalam bab 11 ni, terdapat satu program yang dipanggil sebagai "Opoid Awareness Program". Biasanya pesakit mental ketagih dengan Opoid dan banyak kes berlaku mereka mati akibat overdose opoid. Menyedihkan. Bukannya membantu malah lebih merosakkan.

Bab 12

Bab kali ini sangat ganjil bagi saya. Quichotte dan Sancho berada di New Jersey. Di sana, mereka mengalami situasi yang aneh. Saya sendiri pun bingung membacanya apatah lagi disebutkan mengenai satu nama penyakit yang berbunyi, 'Penyakit Mostodon'. Setahu saya, Mostodon adalah merujuk kepada gajah besar zaman purba. Atau penulis cuba bermetafora? Adakah sebenarnya merujuk kepada 'Mastodon Band'? Mastodon Band merupakan kumpulan heavy metal Amerika yang berasal dari Atlanta, Georgia.

"Who will make the beds and vaccuum the rooms? There is no logic to it. Perfectly okay people, people who were our neighbors and our staff and with whom our kids went to school, turning into mastodons overnight! Without warning! You don't know who will be next. Now you understand why I wanted to inspect your ears and noses and teeth. For signs of mastodonitis, as I call it though there is no evidence that is a medical disease." (Page 184)

Bahagian cerita di bab ini agak kabur untuk saya dan menjadi bab yang bosan selepas bab 5.

Bab 13

Bab kali ini, ketika membaca bait demi bait patah perkataan, kisahnya agak mirip dengan kisah Sam DuChamp di bab 4. Ya! Secara automatiknya, saya dibawa kembali ke bab 4 untuk saya membandingkan antara kisah adik Sam dan watak baru yang sering disebutkan oleh Quichotte ketika bersembang dengan Sancho. Hal ini kerana, di bab 12, watak perempuan baru dengan gelaran 'Human Trampoline' ini menjadi kisah utama. Malah sangat mengejutkan, kerana perempuan itu adalah adik kepada Quichotte.

"Then what? If she's not your old girlfriend, who is she? Your old college roommate? Your dentist? Your therapist, Your bank manager? Your drug dealer? Your parole officer? Your chess instructor? Your priest?"
"She's my sister," Quichotte said, "and a long time ago I did her wrong. I think that's the right way around." (Page 198)

Sama seperti kisah Sam dan adiknya yang sudah mulai rengang dek kerana konflik adik beradik dan masalah dalaman. Bezanya? Sam dan adiknya merupakan adik beradik sebapa dan seibu. Tidak bagi Quichotte dan adiknya. Ibu mereka berbeza tetapi tetap...tetap dari DNA yang sama.

Jelaslah, Quichotte merupakan kisah cerminan bagi Sam DuChamp. Adakah Quichotte dan Sam ini merupakan refleksi bagi Salman Rushdie sebagai penulis buku ini?


Bab 14

Nampaknya bab 14 ini menjadikan watak di dalam buku ini bertambah lagi. Perkembangan kisah kekeluargaan semakin besar dan ceritanya semakin meluas dan lebih dalam. Di bab ini, kita akan kembali ke kisah Sam DuChamp. Disebabkan bab 13 bercerita mengenai adik kepada Quichotte, saya menyangka kita akan membaca berkenaan adik Sam pula di bab 14 kerana sangat ketara kisah Quichotte dengan Human Trampoline merupakan refleksi kisah hidup sebenar Sam dengan adiknya. Hingga di bab ini, masih terlalu banyak persoalan yang belum berjawab mengenai Sam dan adiknya.

Namun, jauh panggang dari api. Bab kali ini, tidak ada kaitan dengan adik Sam langsung. Malah, kisahnya menjadi agak saspen pula. Ala ala detektif dan disebut sebut pula tentang hacking. Tiba tiba saya terbayang kisah ini ala ala Mission Impossible. Wahaha... Tiba tiba muncul watak lelaki Jepun.

" I apologize for alarming you, sir," the Japanese-American gentleman said. "Let me reassure you that I mean you no harm."
It was indeed alarming when one's worst paranoid fantasies became reality. Brother's interior life went through a series of stomach-churning somersaults in the course of a few seconds. He was about to be beaten up slash murdered slash burgled as well as beaten up and then murdered. The Glock was a bad sign. His eyes focused on the button badge and clung onto that. He was drowning and that was his only hope of a life buoy. (Page 219)

Perkembangan kisah keluarga besar yang dimaksudkan pula adalah muncul watak anak lelaki kepada Sam DuChamp. Anak tiri sebenarnya... Berkenaan hacking, ada kaitan dengan anak Sam dengan lelaki Jepun terebut. Di dalam bab ni, agak kurang jelas, siapa sebenarnya lelaki Jepun tu, menimbulkan lagi persoalan apa kaitan dia dengan anak Sam. Dan kenapa lelaki Jepun itu mencari Sam DuChamp setelah sekian lama tidak bertemu dan berhubungan dengan anak tirinya?


Bab 15

Di bab ini, barulah kita dibawa tentang kisah adik kepada Sam semula. Jika di bab 4, kita beremosi membaca kisah pertelingkahan atau pertengkaran Sam dengan adiknya yang kelihatan seperti kurang ajar dan keras kepala, bab kali ini juga, emosi kita akan terpancing dengan kisah adiknya. Adiknya merupakan pejuang pesakit kanser dan di bab ini, Sam dan adiknya menghampiri kepada penghujung tamatnya konflik antara adik dan abang apabila mereka mulai berhubung melalui emel.

And after that the next person for whom the hand reached up would be herself. "If you two will excuse me," Sister said, "there's an email I have to send," At her desk, she took a deep breath and wrote to Brother. (Page 244)

Anak perempuan kepada adik Sam juga menjadi watak utama dalam bab ini. Banyak cerita tentang anak buah perempuan Sam ini didedahkan di bab ini. Saya rasa, anak buah Sam ini ada kemungkinan akan bertemu dengan anak tiri Sam. Hal ini kerana, saya saspek, lelaki yang menggunakan topeng Don Quixote di dalam video yang dimuatnaik di Channel Youtube itu adalah anak tiri Sam. Anak buah perempuan Sam, menyatakan hasratnya untuk menawarkan topeng yang lebih baik kepada pemilik video itu agar nampak lebih cool. Dia menyuruh pembantunya menghubungi pemilik video tersebut

"Take a look at this," her assistant Ornella said. This was a set of YouTube videos, the first group put up by Anonymous hacktivists, featuring men (and women?) in Guy Fawkes masks, as originally seen in the Wachowskis' V for Vendetta. The second was a video by the rival group Legion, a straight-to-camera speech by a man using a voice-changer device and wearing a Don Quixote mask, vintage merch from Man of La Mancha on Broadway back in the day. "So derivative, both of them," Daughter said. "Maybe we should try to contact them. I could make them much cooler things to wear." (Page 240-241)


Kesimpulan Part 2

Quichotte merupakan watak yang agak misteri dari awal cerita lagi. Walaupun begitu, di bahagian 2 buku ini, terungkai sedikit demi sedikit mengenai Quichotte. Quichotte bukanlah seorang yang difikirkan oleh Sancho sebagai seorang yang bersisi gelap dan jahat. Wanita yang digelarnya Human Trampoline bukanlah kekasih yang ditinggalkan atau seseorang yang sudah dikerjakan atau dianiaya oleh Quichotte. Selain itu, terbongkarnya identiti Human Trampoline, membuatkan pembaca mengetahui bahawa Quichotte bukanlah seorang yang tidak ada ahli keluarga. Dia tidak sebatang kara dan bukan juga seorang yang miskin.

Di bahagian 2 buku ini juga membuatkan kita berfikir betapa buruknya kesan rasis dalam masyarakat seluruh dunia. Selain itu, masalah Islamophobia yang melampau juga mengugat saudara Islam di negara barat.

Kekeliruan yang berlangsung mengenai dua orang watak Sam DuChamp dan Quichotte mulai jelas di bahagian ke 2 buku ini kerana pembaca mulai mengerti bahawa Quichotte merupakan gambaran hidup Sam DuChamp dalam bentuk fiksyen. Namun, dalam fiksyen tersebut diinspirasikan dari kisah sebenar Sam sendiri. Menjadi persoalan bagi saya pula. Adakah Sam DuChamp gambaran sebenar kisah hidup Salman Rushdie yang ditokok tambah?

Mengenai penyakit Mostodon masih tidak terjawab dengan jelas dan agak mengarut bagi saya. Seperti tiada kaitan dengan jalan cerita utama buku ini. Bahagian itu masih tidak dapat saya rungkaikan apa sebenarnya mesej yang Salman Rushdie cuba sampaikan. Mungkin saya perlu membaca bab tersebut semula. Mungkin. 

Tunggu ulasan terakhir di part 3, saya akan kongsikan berapa bintang saya berikan untuk Quichotte. Terima kasih kerana membaca ulasan ini.

Kongsikan artikel ini ke media sosial korang agar boleh dicapai kepada mereka yang suka membaca buku dan mungkin mereka mahu menjadikan buku ini sebahagian dari pembacaan mereka.

With Love,
#Sofinah696 ๐Ÿ’•
Follow my instagram ; @sofinah696, @sillywonk, @peculiarescapism, @sofieluthor.




Share:

Sabtu, 7 November 2020

Akibat Membayar RM250.00 Bulan Ini Untuk Bil Celcom, Saya Korbankan Lagi RM99 Agar Tidak Berulang Membayar RM250 Di Masa Depan

Biasanya Bayar RM2 Sahaja Setiap Bulan. Bulan Ini, Saya Terpaksa Bayar RM250.00 Hanya Kerana Satu Kesilapan Penggunaan Internet Celcom

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~

Assalammualaikum dan Hai My Sugarpeeps!,

RM250 tambah dengan RM99 bersamaan RM349. Uhrmm... Banyak juga ya... Belum tambah dengan caj penggunaan telefon, pesanan ringkas, bil tambahan yang saya selitkan ke bil Celcom setiap bulan. Agak agak, RM300++ ni boleh guna untuk apa?

Internet Celcom Mahal

Kalau saya, saya terfikir juga boleh buat untuk cabut gigi bongsu saya yang sedang berlubang sekarang ni. Sebenarnya, boleh buat lebih dari satu rawatan gigi. Kan? Hhahaha... Tidak pun, saya mungkin boleh belanjakannya untuk bata, simen, atau pasir untuk projek SOHO kecil kecilan saya bersama Mr.Bee (Ruang kerja kampung kampung laa...). Tidak pun, saya boleh beli untuk hobi melukis yada yada...

Apa Sebenarnya Yang Sudah Terjadi?

Di suatu pagi, saya bangun seperti hari hari lain (Rutin harian) di sebabkan bunyi penggera yang saya set di telefon saya. Selesai menutup penggera, saya lihat terdapat beberapa pesanan ringkas. Lalu, saya pun membukanya satu persatu. Macam biasa, pesanan ringkas mengenai SOP berkenaan Covid-19, promosi Digi, dan juga Celcom. Apabila melihat pesanan ringkas daripada Celcom, saya cepat cepat membukanya, nak tahu bulan ni nak kena bayar berapa.

Terbuka sahaja mesej tu, mata saya terus ke jumlah bil yang perlu dibayar. Dari mata yang mamai baru lepas bangun tidur, jadi terang benderang bak lampu spotlight perlawanan bola sepak di stadium. Gosok mata sikit, manalah tahu saya belum bangun lagi. Masih bermimpi. Hhahaha... Terkejut teruk! Bil tiba tiba berjumlah RM310 keatas.

OMG!omgomgomgomgomgomgomg... Terkejut tapi cuba cool lah macam biasa. Hhuhuhu... saya pun cepat cepat check apa sebenarnya yang berlaku? Apa saya dah buat kat Celcom ni sampai jadi macam tu? Bila masa pula saya bergayut? Member nak bergayut pun tak ada. (Fakta : Saya texting person bukan calling/video callHhaha...

Bila buka senarai caj yang saya gunakan, di sana tertera RM250 penggunaan internet yang seciput! Hanya 24MB sahaja, saya sudah dikenakan bayaran RM250. Sekarang saya dah tahu apa yang berlaku. Confirm sure, bulan Oktober tempoh hari, di mana tarikh yang saya sendiri pun tak tahu bila, saya ter-on data a.k.a internet simkad Celcom tanpa sengaja.

Telefon saya tu, dual sim. Kat dalam ada Digi dan Celcom. Saya langgan internet bulanan menggunakan Digi. Bukan Celcom. Telefon pula jenis lama, setting tak ada lock data sim1 atau sim2. Jadi, anytime boleh tertekan salah sim untuk buka data.

Bila saya tak ada beli internet bulanan kat postpaid Celcom saya ni. Jadi, bila kita terbuka internet, Celcom akan caj kita mahal tahap tak boleh nak nego macam di pasar malam. Celcom akan caj kita se-EKLUSIF yang mungkin.

Bagaimana Nak Periksa Bil Celcom Jika Tidak Ada Bil Sampai Ke Alamat?

Rasanya semua pengguna postpaid Celcom dah tahu tapi tak apa, saya kongsikan saja. Mana tahu masih ada yang memerlukan info ni.

Biasanya, bil Celcom akan dihantar ke alamat yang kita daftarkan semasa kita beli Postpaid Celcom. Dulu, sekitar tahun 2009-2010 macam tu, saya guna alamat tempat saya bekerja. Semua senarai penggunaan kredit Celcom seperti nombor siapa yang kita telefon, kita hantar pesanan ringkas kepada siapa, senarai caj tambahan, atau apa sahaja caj akan dihantar ke alamat tersebut dalam bentuk surat. Kalau senarai kita panjang berjela, maka tebal lah sampul surat tu. Muka surat senarai pun banyak.

Kemudian, saya tukar alamat bil Celcom saya apabila saya sudah tidak bekerja lagi di sana. Jika korang tidak terima bil Celcom korang di alamat tempat tinggal korang sekarang, korang boleh ke Celcom Center untuk tukar alamat, mungkin bil korang sampai ke alamat lama.

Namun, saya tidak ingat pada tahun bila, bil dalam bentuk kertas (hard copy) dikenakan caj tambahan untuk melindungi alam sekitar. Maksud disini, nak mengurangkan penggunaan kertas untuk mengurangkan penebangan pokok untuk membuat kertas dan sebagainya. Disebabkan saya tidak perlukan bil dalam bentuk cetakan, saya tukar kepada bil dalam bentuk digital di Celcom Center.

Jika kita gunakan bil dalam bentuk digital (Soft Copy), kita perlu mendaftarkan akaun nombor telefon kita di www.celcom.com.my untuk memudahkan kita mengubah profil kita termasuklah untuk kita muat turun bil kita, ke telefon pintar ataupun ke komputer kita di rumah dalam format PDF.

Senang kita nak periksa bil kita. Hanya login dan periksa. Sekarang, lagi senang sebab dah ada aplikasi Celcom untuk telefon pintar. Tak perlu susah susah nak buka laman sesawang Celcom do komputer. Tapi, rasanya laman sesawang mereka sudah pasti mobile friendly sekarang ni.

Dilema Lah Pula

Celcom saya ni sebenarnya tak ada lah penting sangat. Saya boleh sahaja terminate bila bila masa sebab saya dah ada nombor lain. Tapi, tak tahulah... Sayang pula...Hhahaha!

Plan celcom ni, bayar sewa hanya RM2.00 sebulan. Tak ada lah mahal cuma ni plan lama. Memang kalau nak langgan internet boleh tahan mahal. RM30++ hanya dapat dalam 3GB internet sahaja. Selain tu, saya sangat selesa dengan postpaid sebab tak perlu nak top-up berulang kali. Nak telefon? Just telefon tak perlu periksa ada kredit ke tak ada. Tak perlu periksa kredit tamat tempoh ke belum.

Sebenarnya, ni kali ketiga saya terbuka data Celcom saya ni. Kali pertama dan kedua mungkin dua tiga tahun yang lepas. Membazir sangat...Tapi nak deactivate postpaid ni, saya berat hati. Hhahahaha... Saya dah gunakan nombor ni sangat lama.

Mr.Bee suggest agar saya tukarkan kepada prepaid. Masalah saya, kalau tukar jadi prepaid, buat apa simpan? Elok terminate. Sebab saya dah ada nombor prepaid. Saya simpan Celcom ni sebab nombor ni postpaid dan sewa hanya RM2 sebulan. 

Fikir punya fikir, saya pun buat keputusan untuk...menerima hakikat RM250 saya perlu bayar sebab kecuaian sendiri. Untuk mengelakkan saya terbuka data internet Celcom ni di masa depan sekali lagi, saya korbankan RM99 untuk sebuah telefon bimbit klasik atau telefon bimbit yang di dalamnya hanya ada keperluan asas. Tak boleh akses internet pun. Hhahaha... kelakar pula rasanya bila menggunakan telefon klasik. Nostalgia betul!

REVIEW DAN UNBOXING NOKIA 106

Review dan unboxing Nokia 106
Pada mulanya, saya nak beli telefon jenama Land Rover. Pernah nampak tak? telefon yang ala ala army tu? Nampak betul betul tough! Tapi kedai yang jual telefon tu, tutup pula. Nak beli kat Shopee kena menunggu lagi. Uhrmmm... Tak boleh nak sabar. Rasa gelisah dan risau terbuka data Celcom lagi. 



Sekarang sedang PKPB kat Labuan. Tak nak juga berlama lama kat luar rumah. Jadi nak cari kedai telefon ke sana ke mari memang tak nak. Akhirnya, saya beli jenama kegemaran saya di zaman sekolah dulu. NOKIA. Tehee... Nokia 106 hanya ada keperluan asas seperti kalendar, jam, buku telefon, pesanan ringkas, bertelefon, dan permainan klasik seperti game ular dan 'susun bata'. Hhahaha...

Yakin sangat tidak akan mungkin ada kesilapan terbuka data internet lagi lepas ni. Walaupun telefon ni telefon klasik, ada juga beberapa perkara yang menjadi kelebihannya. Antaranya:

Kelebihan Nokia 106

Permainan Video

Terdapat 7 permainan video yang menghiburkan hati selain dari rasa lucu sebab permainan tu memang mengembalikan memori pengguna telefon bimbit klasik. Gamenya adalah Snake Xenzia, Tetris, Sky Gift, Air Strike, Nitro Racing, Ninja Up, dan Danger Dash .

Nokia 106 The Nokia Classic
NOKIA 106 #TheNokiaClassic

Kenapa Nokia 106 lebih bagus
Tak ada warna lain untuk model ni. Hanya ada dark grey.

Nokia 106 boleh main permainan video
Kecik sahaja...

Saya dan kawan kawan siap boleh hantar SMS tanpa tengok keypad ni. Hhaha... Masing masing bawa HP ke sekolah, tangan ber-SMS bawah meja, kepala tengok depan. Hhaha...

Charger jenis micro... Tengah tu lampu suluh dan macam biasa ada earphone jack untuk dengar radio.

Tetris betul betul mengimbau kenangan zaman kanak kanak. Hhahaha! Saya dan sepupu sepapat masing masing ada konsol Brick Game ni dengan pelbagai rekabentuk. Kalau Snake Xenzia pula membuatkan saya teringat dengan telefon lasak kakak saya NOKIA 3310 bewarna biru gelap (Navy) dan silver.

Air Strike dan Nitro Racing pula mengingatkan saya dengan permainan video tape yang pernah ayah saya belikan sekitar tahun 1997-1999. Ninja Up, Danger Dash, dan Sky Gift tidak pernah saya lihat sebelum ni.

Menghiburkan hati juga bermain permainan video NOKIA 106 ni. Rasa rileks juga...boleh tahan terleka juga saya seketika...Hhehehe... Cuma, skrin kecil. Kalau nak main Tetris, rasanya puas hati layan guna design 90-an. Nak tekan pun senang sebab besar sesuai dengan tangan orang dewasa. Nokia 106 ni kecil sahaja. Saiznya lebih kurang Nokia Butterfly. Yang pernah guna Nokia butterfly, pasti tahu saiznya.

Bateri

Baterinya hanya 800Mah tetapi boleh bertahan selama 21.9 hari jika tidak digunakan (Mode Standby). Boleh bertahan selama 15.7 jam untuk bertelefon. Ada yang sanggup bergayut begitu lama ke? Zaman sekarang mungkin, orang lebih memilih untuk buat video call. Kann?

Tapi, dengan ketahan bateri macam ni, saya rasa memang patut ada untuk kita jadikan spare telefon ketika perjalanan jauh. Manalah tahu, power bank pun dah kehabisan tenaga nak beri kat smartphone. Boleh lah guna telefon klasik ni untuk buat panggilan.

Lampu Suluh

Sama macam telefon lain, telefon ni direka dengan lampu suluh. Cuma, lampunya kurang terang pada pendapat saya. Kalau nak menyuluh jauh memang tak boleh. 


Buku Telefon

Dahsyat! Boleh simpan hingga 2000 senarai telefon. Korang yang ramai kenalan boleh lah masukkan senarai telefon banyak banyak. Hhehehe...

Tahan Lasak

Macam biasa, telefon macam ni memang sudah pasti tahan lasak. Paling tak boleh nak nafikan, kalau hilang tak ada siapa nak kisah rasanya. Hhahaha... OK, Kidding. Kalau saya, saya kisah tau...

Dual Sim

Yang suka guna banyak nombor, boleh letak dua simkad kat telefon ni.


Itulah beberapa kelebihan telefon ni yang saya boleh kongsikan. Warnanya kelabu gelap seakan hitam. Permukaan telefon ni jenis yang tidak meninggalkan kesan cap jari kecuali di skrin. Kalau disentuh rasa lembut je permukaan tu cuma, agak slippery la... 

Kalau rasa macam nak berehat dari dunia internet, boleh lah ON telefon ni saja kat rumah buat sementara waktu. Kalau ada hal penting, gunakan perkhidmatan telefon saja. Kann?

Dengan adanya NOKIA 106 ni, selesailah masalah saya. Tak ada lagi rasa risau data ter-ON tanpa sengaja...Hhahaha...


Terima kasih sudi membaca.

Semoga bermanfaat.

Jumpa lagi di next blogpost.


With Love,

#Sofinah696 ๐Ÿ’•

Follow my instagram ; @sofinah696, @sillywonk, @peculiarescapism, @sofieluthor @mudahkayadotcom, @howtoanythingmy .


Follow my blog with Bloglovin ๐Ÿ’‹


Share:

Khamis, 8 Oktober 2020

Kempen dan Promosi Menarik Di Platform Membeli belah PG Mall | Proudly Local, Aurora Italia 10.10, dan PG Jewel

Kempen dan Promosi Menarik Di Platform Membeli belah PG Mall | Proudly Local, Aurora Italia 10.10, dan PG Jewel 

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~

Assalammualaikum dan Hai My Sugarpeeps!,

Pernah dengar tak mengenai PG Mall? Saya rasa mesti ada lagi yang belum tahu tentang PG Mall. PG Mall merupakan sebuah platform (tempat) membeli belah secara atas talian. Jika korang pernah membeli belah di Shopee atau Lazada, sudah pasti korang tahu apa itu platform membeli belah secara atas talian.

Untuk pengetahuan korang, PG Mall juga merupakan sebuah platform membeli belah secara atas talian pertama di MALAYSIA sejak tahun 2017. Inilah satu satunya platform membeli belah di Malaysia. PG Mall juga telah menjadi laman membeli belah top 3 di Iprice insight. 

Berita baiknya, jika kita membeli belah di PG Mall, kita boleh membayar dengan dengan pelbagai jenis pembayaran kerana platform ini menerima semua jenis pembayaran atas talian termasuklah e-dompet seperti Grab Pay, Boost, Maybank QRPay, Touch 'n Go, Mcash, dan KiplePay. Seronok kan?

Promosi dan Kempen yang diadakan di PG Mall sekarang

Promosi dan kempen yang masih berlangsung sekarang adalah "Proudly Local", "Aurora Italia 10.10 sale", dan "PG Jewel".

Proudly Local

Proudly Local ini berlangsung dari bulan Julai hingga bulan Disember 2020. Jangan risau masih ada kesempatan lagi bagi yang baru sahaja tahu mengenai kempen ini. Apa yang menariknya dengan Proudly Local ni? Produk yang dijual menggunakan kempen ini merupakan produk buatan Malaysia.

Antara produknya adalah...

  • Oldtown
  • Yit Foh
  • Sambal Ikan Bilik Spicy Mama
  • Munchy's
  • Hup Seng
  • Upin Ipin
  • Acson
  • Khind
  • ...dan banyak lagi.
Dengan membeli produk lokal ni, kita boleh memperolehi kupon tau! Ada dua jenis kupon, Diskaun sebanyak RM30 dan juga RM20. Kita boleh dapat kupon RM30 jika kita berbelanja minima RM50 di dalam promosi ini. Manakala akan mendapat kupon RM20 jika kita berbelanja minima RM100.

Hhaaah! Seronokkan? Selain dari mendapat kelebihan kupon, secara tidak langsung kita menyokong produk buatan Malaysia, negara tercinta. Nak tengok barangan lokal yang dijual boleh lah ke PGMall Proudly Local Campaign. Sokong lokal dengan #BarangBaikBarangKita. Dah membeli belah nanti kongsilah dengan rakan berita baik dari kempen ni di sosial media dengan hashtag #BarangBaikBarangKita. Okay!

Aurora Italia 10.10

Selain dari kempen Proudly Local, PGMall juga bakal ada promosi Aurora Italia 10.10 sale. Yay!! Jangan lupa buka laman PG Mall pada 10 Oktober 2020 okay. Sebab apa? Sebab ada FANTASTIC Sales RM110 off...!! Paling bestnya, tak perlukan perbelanjaan minima pun.

Apa sebenarnya Aurora Italia ni? Aurora Italia ni merupakan sebuah kedai atas talian yang ada di PG Mall. Aurora merupakan official store yang menjual barang kemas wanita. Promosi kali ni sangat sesuai dengan wanita... hikhsss... Yang lelaki pun jangan lupa periksa promosi ni, manalah tahu ada yang sesuai untuk teman wanita, isteri dan anak anak perempuan untuk dijadikan hadiah hari lahir atau ulang tahun perkahwinan. Waktu ni lah sesuai untuk membelinya.

Oh ya! Kaum lelaki mahupun wanita mesti ada yang minat mengumpul emas bukan? Berita yang terbaik sangatlah untuk mereka yang ada hobi kumpul emas... Sebab, promosi Aurora ni ada membuat pelancaran baru Aurora Italia Limited Edition Gold Bar!

Edisi Marvel okayyy... Edisi Marvel Endgame. Saya salah seorang peminat Marvel, besar mata dibuatnya boleh nampak koleksi ni. Selain dari Marvel, ada juga edisi lain iaitu edisi Frozen II, Wakanda Forever, Tom and Jerry, dan Avengers.

Yang minat Swarovski pun ada juga tau! Cepat check promosi Aurora Italia ni sekarang okay... Ingat ada FANTASTIC Sales RM110 off!!

PG Jewel

Nampaknya offer yang ada pada bulan ni betul betul meriah dengan emas. Memang sangat sangat menarik hati peminat peminat emas dan collector emas seluruh Malaysia. Korang tahu tak PG Mall ni ada PG Jewel? Berlangsung juga super sales dari 9 hingga 11 Oktober 2020 nanti di PG Mall. Di mana emas mereka dijual dengan harga terus dari kilang!

Percuma penghantaran dan mempunyai hadiah misteri bagi 100 pelanggan pertama. Apa lagi? jangan lepaskan peluang untuk dapatkan hadiah misteri ni sambil membeli belah emas kegemaran korang di PG Jewel nanti di tarikh yang saya berikan di atas.

PG Gold Museum

Pada 9 hingga 11 Oktober tersebut juga (Sama seperti tarikh Super Sales PG Jewel), terdapat pameran emas dengan pelbagai reka betuk yang menarik di Gold Museum. Gold Museum perupakan pameran emas visual di platform PG Mall.

Antara rekabentuk yang menarik minat saya adalah...

  • China Gold Panda Coin
  • Public Gold 1 Dinar
  • Perth Mint Lucky Cat
  • Wau Bulan Pos
  • Tun Mahathir
  • ...dan banyak lagi reka bentuk menarik.


Jangan lupa tandakan tarikh ni pada kalender korang di telefon pintar korang okayy...

Jom kita beli belah kat PGMall...


Tunggu apa lagi...Jom checkout sekarang!
Untuk maklumat lanjut, korang boleh layari website dibawah :


Website: www.pgmall.my
Facebook: www.facebook.com/PGMallMalaysia
Instagram: www.instagram.com/pgmall.my/
Telegram: https://t.me/pgmallofficial001


Hashtags : #PGMall #PGJewel #Aurora #PGGoldMuseum #Onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ecommerceplatform #Shopnow #Shoponline #ByMalaysiansToMalaysians #BarangBaikBarangKita #PGMall4u #FreeShipping #1010sale

With Love,

#Sofinah696 ๐Ÿ’•

Follow my instagram ; @sofinah696, @sillywonk, @peculiarescapism, @mudahkayadotcom, @howtoanythingmy, @sofieluthor


Follow my blog with Bloglovin ๐Ÿ’‹


Share:

Jumaat, 28 Ogos 2020

Lukisan Split Watak BB Jane dan Jane Black Diinspirasikan Dari Penyakit Dissociative identity disorder (DID)

Lukisan Split Watak BB Jane dan Jane Black Diinspirasikan Dari Penyakit Dissociative identity disorder (DID)

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~

Assalammualaikum dan Hai My Sugarpeeps!,

13 Ogos, 2020 : Saya meluangkan masa dengan pen dan kertas setelah lama tidak melukis. Saya melukis beberapa buah lukisan. salah satu daripadanya adalah lukisan yang saya kongsikan di Artstagram saya.



Siapa BB Jane?

BB Jane sebenarnya watak rekaan yang saya lukis. Hhaha... Saya sempat guna nama ni as my social media profile name dan dalam dunia gaming. Sekarang saya dah tak guna sebab saya lebih suka orang panggil saya, "SOFIE" berbanding "Jane". Lmao.

Lukisan Split Watak BB Jane dan Jane Black Diinspirasikan Dari Penyakit Dissociative identity disorder (DID)

Pertengahan tahun lepas, saya mula melukis watak ni dalam beberapa versi. Saya beri nama "BB Jane" sempena nama watak Patrick Jane dalam TV Series Mentalist. Mentalist merupakan siri penyiasatan pembunuh bersiri yang suka meninggalkan jejaknya setelah melakukan pembunuhan. Saya letak BB a.k.a Baby depan Jane sebab watak saya lukis ni perempuan. Patrick Jane dalam Mentalist pula adalah lelaki. Saya lebih kerap guna "BB" berbanding "Baby"

Kebetulan, nama "BB Jane" wujud dalam movie tahun 1962 yang bertajuk, "What Ever Happened to Baby Jane?". Pernah tengok sekali movie tu... movienya agak saspen juga. Movie psikologi.



Sejak tahun lepas, saya dapati lukisan saya semakin weird. So, saya stop for a while because saya takut ada orang kata i'm unwell. Korang tentu faham apa maksud saya. Haha... Tapi, saya sebenarnya berasa agak selesa dan sangat feeling good dengan lukisan yang agak horror, weird, abstrak dan surealisme.

To be honest, some of them (drawings) have a story tapi apabila ia diolah dalam bentuk lukisan sureal, ia agak menimbulkan maksud yang aneh bagi segelintir orang. Saya pernah kongsikan beberapa lukisan di media sosial tahun lepas tetapi berakhir dengan menekan butang padam. Hhaha...

Beberapa hari yang lepas, saya merasa begitu peace melukis walaupun lukisan tu pelik. Tambah pelik atau horror, tambah buat saya puas hati melukisnya. Kalau korang pernah belajar Pendidikan Seni semasa di bangku sekolah, pasti korang ingat mengenai lukisan sureal yang agak tidak masuk akal. Dorothea Tanning merupakan salah seorang daripada pelukis sureal yang blowing my mind! She was crazy... Wahahaha...

Setelah berfikir panjang panjang, saya rasa lukisan tu bukan weird tapi unik. So, I think, it is okay to be weird. Let's do more weird! Lol...

Siapa Jane Black?

Jane Black adalah alter personality kepada BB Jane. Dia adalah alter kedua BB Jane. I'm not sure... maybe oneday... I would draw more alter personality of  BB Jane. Buat masa ni, double personality is enough

Jane Black tak macam BB Jane. Watak dia agak dark and more pain. She's rebel and maybe... little bit brain damage... hm...

Maksud disebalik lukisan Split

Setiap individu pasti ada bright (positive side) dan dark (negative side) masing masing. It is like, perangai kadang macam setan, kadang macam malaikat (Psstt... don't lie to yourself). Tapi, setiap individu In Shaa Allah memilih untuk menjadi positif dan memilih untuk menjadi versi terbaik. Bila ada manusia yang berjaya menyembunyikan sikap negatifnya dalam bergaul, bersosial, dan sebagainya, jangan gelar mereka sebagai hipokrit. Itu bukan hipokrit. Mereka berjuang untuk menjadi lebih baik. Ada masa, term "Be Yourself" tu biar kena pada tempatnya.

Design baju sendiri - Design Your Own Gifts

Jadi, lukisan ni boleh juga dianggap sebegini. Setiap manusia ada perangai positif dan perangai negatif tapi kita yang memutuskan untuk nak jadi yang mana satu.

You also can say, lukisan Split mungkin mengisahkan seseorang yang ada masalah dalaman. Contoh, seseorang yang mempunyai masalah depression (kemurungan). Kemurungan merupakan penyakit mental yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar tetapi kita boleh lihat beberapa gejala pada pesakit yang mungkin ada kebarangkalian menghidap penyakit tersebut. Mereka pasti mengalami so much pain!

Setiap lukisan ada kisah dan maksudnya yang tersendiri. Hanya individu tertentu sahaja yang boleh faham. Ada masa, orang yang boleh relate sebab mungkin dia sedang mengalami kisah disebalik sebuah lukisan atau mengingatkannya tentang sesuatu yang pernah berlaku dalam hidupnya... Mungkin. Ada orang, melihat sebuah lukisan sekadar lukisan.

Design Baju Sendiri - Design Your Own Gifts


Lukisan Split diinspirasikan dari penyakit Dissociative identity disorder (DID)

Inspirasi lukisan Split sebenarnya lebih kepada penyakit DID. Penyakit personaliti yang banyak dan berubah ubah. Selain daripada dikenali sebagai Personality Disorder, penyakit ini dikenali sebagai Multiple Disorder.

Sudah pasti ramai yang berfikir, "Oh, saya kat rumah lain personaliti... kat tempat kerja saya jadi lain...Kat rumah saya jadi pendiam, kat tempat kerja saya jadi peramah pula..."  ada pula yang kata, "Saya kat rumah, pakai baju seksi gila...kat luar saya berpakaian sopan gila gila...Jadi personaliti saya beza beza ikut tempat."

Hhaha...bukan. Bukan macam tu penyakit ni. DID adalah penyakit mental yang lebih menakutkan dari itu tapi mereka bukan gila. Mereka baik baik sahaja. Mereka cuma sakit. Sama macam pesakit kanser di mana mereka menghidapi sakit kanser dan perlukan rawatan dan penjagaan. Begitu juga pesakit DID, mereka penghidap penyakit personaliti yang berubah ubah dan mereka menjalani rawatan dan pengambilan ubat ubatan serta pergi ke sesi terapi jika perlu. Hal ini untuk mengawal personaliti yang tidak diingini.

Pesakit DID, mereka mempunyai pelbagai personaliti lebih dari satu. Bukan sahaja ada dua personaliti tetapi boleh jadi lebih banyak. Mungkin 10 personaliti? Mungkin 15? 16? 100? Personaliti mereka boleh terdiri daripada pelbagai lapisan umur dari kanak kanak hingga dewasa. Personaliti mereka juga bervariasi dari personaliti lemah hinggalah yang paling kuat. Malah, boleh terdiri daripada bukan manusia.

Memilih lukisan Split sebagai cetakan di t-shirt, button bagde, mug, base ball cap dan sebagainya.

Lukisan Split merupakan lukisan kegemaran saya pada tahun ni (2020), jadi saya... mengambil keputusan untuk personalized t-shirt, topi, dan button badge menggunakan lukisan ni. Di bawah merupakan beberapa idea yang sedang saya buat dan tempah.

Design Baju Sendiri - Design Your Own Gifts

Design Tshirt Sendiri - Design Your Own Gifts

Sekiranya korang nak buat t-shirt, topi, cawan, dan keychain menggunakan design sendiri, korang boleh ke laman web Printcious. Saya akan update lagi berkenaan lukisan Split di printing ke tshirt setelah bungkusan sampai ke tangan saya nanti.

Design Your Own Gifts

Menjadi designer di Printcious

14 Ogos, 2020 : Saya officially menjadi designer untuk Printcious dan saya menggunakan watak BB Jane dan Jane Black untuk kedai online tersebut. Buat masa ini belum ada apa apa produk tapi I'm on it.


Design sendiri hadiah anda - Hadiah Istimewa Untuk Anda

Saya akan kongsikan dengan korang latest update mengenai kedai online Sofie Luthor nanti. Okay!

Sampai di sini dulu blogpost berkenaan lukisan. Terima kasih kerana membaca.

Jumpa lagi di artikel seterusnya.

Hashtag : #BajuDesignSendiri, #Printcious , #DesignYourOwnGifts , #DesignHadiahSendiri , #HadiahIstimewa

With Love,

#Sofinah696 ๐Ÿ’•

Follow my instagram ; @sofinah696, @sillywonk, @peculiarescapism, @mudahkayadotcom, @howtoanythingmy .


Follow my blog with Bloglovin ๐Ÿ’‹


Share:

Khamis, 30 Julai 2020

Kisah Youtuber Kate Yup | Skeptikal Dan Annoying Dengan Khabar Angin Yang Disebarkan Oleh Segelintir Youtuber Mengenai Kate Yup

Kisah Youtuber Kate Yup | Skeptikal Dan Annoying Dengan Khabar Angin Yang Disebarkan Oleh Segelintir Youtuber Mengenai Kate Yup


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~

Assalammualaikum dan Hi My Sugarpeeps!,

KISAH KATE YUP (KY) SEMAKIN TULAR DALAM BENTUK KONSPIRASI DAN MISTERI


Pada sekitar bulan Januari tahun ni (2020), kisah KY mulai tular di Malaysia, Indonesia, Brunei Darussalam, dan mungkin di negara negara yang berhampiran. Tahukah korang, kisah KY ini semakin tular pada bulan Julai, 2020 ini? Peningkatannya semakin mendadak apabila ramai youtuber yang menyebarkan kisah KY dalam versi teori konspirasi yang lebih saspen  atau dalam bentuk click bait.

Kisah konspirasi misteri kontroversi youtuber kate yup diculik dipaksa makan dibunuh


Untuk pengetahuan kita bersama, channel KY ini memang sudah menjadi tanda tanya warga net seluruh dunia terutamanya United States pada sekitar tahun 2019 apabila mereka (peminat KY) notis akan kepelikan atau terhidu sesuatu yang mencurigakan di video KY bagi pandangan mereka.

Kisah konspirasi misteri kontroversi youtuber kate yup diculik dipaksa makan dibunuh

Kisah konspirasi misteri kontroversi youtuber kate yup diculik dipaksa makan dibunuh

To be honest, saya masih okay dengan melihat video atau membaca berkenaan teori konspirasi kerana masing masing ada pendapat masing masing. Dan masing masing ada sudut pandang tersendiri. Apa yang kita tidak nampak tidak semestinya tak ada. Betul kan? Apa yang mereka fikirkan, apa yang mereka andaikan mungkin betul, mungkin tidak. It's okay.

RAMAI YOUTUBER LAIN MENGGUNAKAN HEADLINE CLICK BAIT


Tapi, saya tak suka...betul betul tak suka dengan ciri ciri penulisan dan content yang crap. Mitos dan analisis yang keterlaluan. Ada masanya, apa yang mereka katakan pada tajuk, tidak ada di dalam video itu. Kita sendiri tidak melihat apa yang mereka katakan. Adakah itu semua hanya khayalan atau fantasi atau imaginasi mereka semata mata?

Logik atau tidak logik tu bukan point saya, bukan itu yang saya maksudkan. Sebab, jika kita kata ia logik, mungkin itu berdasarkan kajian sains dan sudah semestinya sains itu wujud. Jika kita kata tidak logik, ke-tidak-logik-an itu ada masanya benar. Alam ghaib dan kuasa sakti itu wujud bukan? Walaupun ia tidak logik?

Jadi, apa yang saya maksudkan kat sini, content tu sudah mulai tidak releven. Dan kita mulai nampak apa yang mereka buat sekadar nak dapatkan trafik dan views. Saya juga agak berasa annoying dengan mereka yang suka membuat headline atau tajuk yang mengarut. Mereka dengan sengaja membuat click bait. It's not cool man! Seriously! Nampak terdesak...contohnya, "Kate Yup Dibunuh dan Disuruh Makan Daging Sendiri" ? OMG! Whaaattt?

Jika headline/tajuk mengenai perkara tu betul, kita tak akan marah atau rasa annoy , betul tidak? Masalahnya kita dah tonton lama. 1 point pun tak ada tentang dibunuh especially makan dagingnya sendiri. Semua tu cuma andaian yang memandai mandai semata mata. Makan daging sendiri? Parah sangat headline ni. hhahaha...!

Soalan pertama : Adakah korang suka artikel atau video Youtube yang menggunakan CLICK BAIT? Sila kongsikan di ruangan komen. Kalau saya, saya akan unsubcribe dia, saya unlike dan saya tidak akan menonton lagi ke channel dia.

Soalan kedua : Adakah korang rasa menggunakan headline / tajuk CLICK BAIT itu kreatif? Bagi saya, ya...kreatif tapi tidak bertempat. Mereka juga nampak sangat terdesak nak orang tonton video mereka atau nak orang baca artikel mereka. Hhuhu...

REAKSI KATE YUP DAN STATUS HIDUP ATAU MATINYA


Apa agaknya reaksi KY jika dia menonton atau melihat ragam kalian? oh... Mungkin dia ketawa. Mungkin dia rasa tidak suka. Apapun reaksi KY, saya sendiri tidak ketahuinya kerana...

Tiada sesiapa pun tahu statusnya, adakah KY masih hidup? atau sudah mati? Teka teki ini tidak pernah terjawab sejak videonya yang terakhir dimuatnaik di channelnya; iaitu sejak 10 November, 2019.

SIAPA KATE YUP?


Kepada yang masih baru mengenai topik youtuber terkenal ini, di sini saya kongsikan sedikit info yang saya ketahui berdasarkan research saya berkenaan KY dalam beberapa hari ini.

KY merupakan seorang youtuber yang berlokasi di United States. Lokasi yang tepat tidak diketahui kerana lokasi di Youtube boleh ditukar bagi mereka yang tahu caranya.

Walaupun KT menetapkan lokasinya adalah United States, KY tidak kelihatan seperti seorang American atau seseorang yang lahir di United States kerana apabila dilihat caranya menulis description di Youtubenya, English nya tidak begitu lancar dari segi tatabahasanya.

Berdasarkan komen komen lama di channelnya, terdapat seorang peminatnya bertanya, "Where are you from?" lalu KY membalas, "I'm belgium". Ada juga videonya yang tertulis bahawa dia membeli nuggets di kedai yang berhampiran di Belgium. Ini membuatkan lebih ramai lagi yang keliru lokasinya.
Adakah dia di United States atau Di Eropah?

Ramai yang percaya bahawa dia adalah orang Perancis kerana video pertamanya tertulis perkataan perkataan Perancis.

Nama KY yang sebenar tidak pernah diketahui. Adakah 'Kate Yup' namanya yang sebenar atau sekadar nama yang dipilih olehnya untuk channel Youtubenya atau bukan tidak pernah diketahui oleh sesiapa pun. 

Jika nama ini adalah namanya yang benar, sudah pasti ada yang mengatakan bahawa dia orang Asia. Mungkin dari Jepun, atau Korea atau China? Kerana 'Yup' adalah nama yang biasa digunakan oleh orang Asia.

Jika korang cuba membuat pencarian diinternet berkenaan KY, tiada apa yang kita temui yang boleh menjadi clue siapa sebenarnya KY. Yang kita ketahui hanya KY dan YOUTUBE CHANNEL MUKBANGnya.

KY adalah seorang mukbanger terkenal dengan caranya yang tersendiri. Berdasarkan video video yang KY muatnaik di dalam channelnya, KY suka membuat video mukbang ASMR dan cabaran. KY juga bukan sekadar Mukbanger biasa tetapi dia adalah competitive eater seperti Matt Stonie dari United States atau Leah Shutkever dari United Kingdom.

Perkara yang paling membuat ramai orang tertarik dengan KY adalah KY seorang yang MISTERI. Tidak diketahui identitinya. Apabila KY membuat video mukbangnya, dia tidak pernah membuka wajah/muka penuhnya. Hanya menunjukkan mulutnya.

Ramai yang tercari cari muka KY sehingga ramai yang membuat perbandingan dengan muka muka perempuan yang pernah diculik kerana terdapat beberapa peratus mirip dengan wajah KY.

Selain daripada menutup wajahnya, KY juga menutup pergelangan tangan kirinya di setiap video.

Apa yang saya perhatikan, KY adalah seorang yang mempunyai kondisi kesihatan yang kurang baik. Dia seorang yang sangat kurus pada tahun 2018 dan semakin kurus di tahun 2019. Menurut KY sendiri di bahagian komuniti di channelnya, dia memang mempunyai kondisi atau sakit. Dia mengakui bahawa dia mempunyai penyakit Herpes.

Pada video terakhirnya bertarikh 10 November, 2020, ketika dia menikmati ketamnya, giginya pecah/patah ketika dia mengigit kepit ketamnya. Berdasarkan pembacaan saya, penyakit Herpes boleh jadi berpunca dari HIV dan HIV boleh membuatkan gigi tercabut/rapuh.

YOUTUBE CHANNEL KATE YUP


Channel KY mula didaftar menggunakan alamat emel kate.yup36.gmail.com pada 12 Mac, 2018 di United States. Jumlah video di channel ini adalah 30 video semuanya yang dipublishkan. Jumlah playlist hanya ada satu yang berjudul 'lobsterchallenge2019'.

Kisah konspirasi misteri kontroversi youtuber kate yup diculik dipaksa makan dibunuh


Channel Youtube KY mempunyai satu niche sahaja. Iaitu video mukbang ASMR. Mukbang adalah video makan. Merakam diri sendiri makan dalam kuantiti yang sangat banyak. Dikategorikan juga sebagai competitive eater dan challenge kerana KY makan dengan pantas. Selain dari pantas, KY juga memakan makanan laut yang mentah. 

KY memfokuskan jenis makanan laut di videonya seperti salmon, sotong, udang, ketam, kerang, ikan, rumpai laut, dan seumpamanya. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa video di mana KY memakan jenis makanan lain iaitu nuggets dalam kuantiti yang banyak dan mee samyang yang banyak.

Makanan laut yang paling digemarinya adalah ikan salmon. Kebanyakkan videonya pasti akan ada salmon. Salmon itu pula tidak pernah dimakan oleh KY dalam keadaan yang dimasak. KY suka makan salmon mentah.

KONTROVERSI DAN TEORI KONSPIRASI KATE YUP


KATE YUP DICULIK


KY dipercayai oleh warga net bahawa dia seorang mangsa culik dan dipaksa makan untuk membuat video video mukbang kerana duit (pendapatan youtube). Hal ini kerana keadaan KY di dalam videonya yang kurus seperti tidak cukup makan atau dibiarkan kebuluran. Menurut kontroversi ini, KY dibiarkan kelaparan sebelum makan dalam kuantiti yang sangat banyak.

Apa yang membuatkan warga net bertambah percaya akan kontroversi ini adalah KY makan dengan pantas seperti orang yang sudah lama tidak mendapatkan makanan.

WAJAH/MUKA KATE YUP KONONNYA TELAH DIKETAHUI


Terdapat beberapa penama penama yang telah dikaitkan dengan KY seperti Parisian Kate, Karlie Guse, Millie Logan, dan beberapa orang lagi. Mengapa mereka dikaitkan?

Ramai yang membuat perbandingan wajahnya dengan penama penama ini kerana persamaan atau mirip di bahagian hidung dan bibir.

MESEJ KATE YUP MEMINTA TOLONG


Ramai juga yang percaya bahawa KY meminta tolong dengan cara membuat mesej mesej tersembunyi di dalam videonya.

Antaranya adalah kononnya KY membuat kod morse pada mangkuk sambalnya. Hal ini kerana pada video tersebut, KY mengetuk ngetuk mangkuknya dengan ketukan "HELP".

Selain itu, di dalam videonya terdapat mesej seperti "SOS" dan "HELP"

LOKASI KATE YUP YANG MENGELIRUKAN


Disebabkan lokasi KY sangat mengelirukan, di mana channelnya menyatakan bahawa dia berlokasi di United States tetapi di dalam videonya kononnya dia berada di Belgium.

Ada juga yang kononnya mengetahui lokasi sebenar KY melalui alamat emelnya.

KESAN LEBAM DAN GIGINYA PATAH/TERCABUT


Selepas kejadian lebam dan giginya patah, ramai yang mengukuhkan pendapat bahawa KY di dalam bahaya.

Kesan lebam pada lengannya membuatkan orang ramai tertanya tanya adakah dia didera dan benar benar dipaksa makan untuk membuat content youtube?

Giginya patah dan tercabut ketika dia makan ketam membuatkan kisah KY ini lebih misteri dan menakutkan warga net lagi.

SUARA SUARA ANEH DISEBALIK VIDEO


Kononnya mereka mendengar suara lelaki di latar belakang video KY. Ada beberapa bunyi yang mereka dengar, contohnya, "Just eat", "fast", "suck my ****", "Help me" dan banyak lagi.

PERKATAAN "SHE (DIA)" BUKAN "I (SAYA)"


Terdapat satu komen yang di-pinned-kan oleh KY di youtubenya. Ramai yang berasa pelik. kenapa KY tidak menggunakan kata ganti diri "I" pada komennya sendiri? Kenapa KY menggunakan "She"?

Warga net mulai sangsi bahawa akaun youtube KY bukan dimanage oleh KY sendirian tetapi oleh orang lain juga yang dipercayai penculiknya.

KATE YUP DIPERCAYAI MATI DAN DIBUNUH OLEH PENCULIKNYA


Hal ini kerana KY sudah tidak membuat muatnaik video pada channelnya sejak videonya yang terakhir. Pada bulan ini, Julai 2020, genap 8 bulan KY tidak membuat video mukbang barunya.

Tidak ada video daripada KY pada tahun 2020.

KATE YUP DIPERCAYAI TELAH DITEMUI


Konspirasi ini dibuat oleh youtuber luar negara pada mulanya di mana mereka percaya seorang perempuan yang telah hilang suatu ketika dahulu, kini telah ditemui.

Ramai yang percaya, perempuan itu adalah KY kerana... setelah ditemui, tiada lagi video baru di dalam channel KY.

Mereka juga mengatakan perempuan yang ditemui ini mirip dengan KY.

PENDAPAT SAYA DAN ANALISIS SAYA


Saya agak tertarik dengan kisah KY ini kerana ia begitu penuh dengan tanda tanya. Adakah benar dengan apa yang diandaikan oleh para youtuber dan blogger? Adakah benar KY meminta tolong?'

Kisah konspirasi misteri kontroversi youtuber kate yup diculik dipaksa makan dibunuh


Jujur, saya menonton video KY kesemuanya. Saya masih skeptikal dengan khabar angin yang sedang tular. Bagi saya buat masa ini, KY baik baik saya. Tiada sesiapa yang menculik KY. Apa yang dimuatnaik pada channel Youtubenya adalah apa yang dia suka.

Walaupun begitu, pendapat saya belum muktamad lagi. Dan artikel ini bukan yang pertama dan terakhir untuk menulis mengenai KY. Saya bakal update lagi untuk menjawab soalan korang. In Shaa Allah...

Saya tahu korang tertanya tanya kenapa saya kata KY baik baik saja. KY tidak diculik seperti yang dikatakan oleh warga net.


Terima kasih kerana membaca.
Jumpa lagi di artikel seterusnya.

Hashtag : #KateYupKidnapping , #PenculikkanKateYup, #KateYupDeath, #KematianKateYup, #KateYupMukbang, #KateYupFace, #WajahKateYup, #MukaKateYup, #KateYupLatest, #KateYupNews, #BeritaKateYupTerbaru, #KisahKateYup

With Love,

#Sofinah696 ๐Ÿ’•

Follow my instagram ; @sofinah696, @sillywonk, @peculiarescapism, @mudahkayadotcom, @howtoanythingmy .


Follow my blog with Bloglovin ๐Ÿ’‹


Share:

Highlight Article

Kenapa Sakit Gigi Ketika Mengunyah Selepas Buat Tampal Gigi (Tooth Filling)? Bagaimanakah Menyelesaikannya?

Kenapa Sakit Gigi Ketika Mengunyah Selepas Buat Tampal Gigi (Tooth Filling)? Bagaimanakah Menyelesaikannya? BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM~ Assal...

How To Anything Channel

Sofie TV Channel