SELAMAT DATANG KE BLOG SOFINAHLAMUDIN.COM

Sila gunakan
untuk memudahkan pencarian topik dan pembacaan di dalam blog ini.

Sabtu, 7 November 2020

Akibat Membayar RM250.00 Bulan Ini Untuk Bil Celcom, Saya Korbankan Lagi RM99 Agar Tidak Berulang Membayar RM250 Di Masa Depan

Biasanya Bayar RM2 Sahaja Setiap Bulan. Bulan Ini, Saya Terpaksa Bayar RM250.00 Hanya Kerana Satu Kesilapan Penggunaan Internet Celcom

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~

Assalammualaikum dan Hai My Sugarpeeps!,

RM250 tambah dengan RM99 bersamaan RM349. Uhrmm... Banyak juga ya... Belum tambah dengan caj penggunaan telefon, pesanan ringkas, bil tambahan yang saya selitkan ke bil Celcom setiap bulan. Agak agak, RM300++ ni boleh guna untuk apa?

Internet Celcom Mahal

Kalau saya, saya terfikir juga boleh buat untuk cabut gigi bongsu saya yang sedang berlubang sekarang ni. Sebenarnya, boleh buat lebih dari satu rawatan gigi. Kan? Hhahaha... Tidak pun, saya mungkin boleh belanjakannya untuk bata, simen, atau pasir untuk projek SOHO kecil kecilan saya bersama Mr.Bee (Ruang kerja kampung kampung laa...). Tidak pun, saya boleh beli untuk hobi melukis yada yada...

Apa Sebenarnya Yang Sudah Terjadi?

Di suatu pagi, saya bangun seperti hari hari lain (Rutin harian) di sebabkan bunyi penggera yang saya set di telefon saya. Selesai menutup penggera, saya lihat terdapat beberapa pesanan ringkas. Lalu, saya pun membukanya satu persatu. Macam biasa, pesanan ringkas mengenai SOP berkenaan Covid-19, promosi Digi, dan juga Celcom. Apabila melihat pesanan ringkas daripada Celcom, saya cepat cepat membukanya, nak tahu bulan ni nak kena bayar berapa.

Terbuka sahaja mesej tu, mata saya terus ke jumlah bil yang perlu dibayar. Dari mata yang mamai baru lepas bangun tidur, jadi terang benderang bak lampu spotlight perlawanan bola sepak di stadium. Gosok mata sikit, manalah tahu saya belum bangun lagi. Masih bermimpi. Hhahaha... Terkejut teruk! Bil tiba tiba berjumlah RM310 keatas.

OMG!omgomgomgomgomgomgomg... Terkejut tapi cuba cool lah macam biasa. Hhuhuhu... saya pun cepat cepat check apa sebenarnya yang berlaku? Apa saya dah buat kat Celcom ni sampai jadi macam tu? Bila masa pula saya bergayut? Member nak bergayut pun tak ada. (Fakta : Saya texting person bukan calling/video callHhaha...

Bila buka senarai caj yang saya gunakan, di sana tertera RM250 penggunaan internet yang seciput! Hanya 24MB sahaja, saya sudah dikenakan bayaran RM250. Sekarang saya dah tahu apa yang berlaku. Confirm sure, bulan Oktober tempoh hari, di mana tarikh yang saya sendiri pun tak tahu bila, saya ter-on data a.k.a internet simkad Celcom tanpa sengaja.

Telefon saya tu, dual sim. Kat dalam ada Digi dan Celcom. Saya langgan internet bulanan menggunakan Digi. Bukan Celcom. Telefon pula jenis lama, setting tak ada lock data sim1 atau sim2. Jadi, anytime boleh tertekan salah sim untuk buka data.

Bila saya tak ada beli internet bulanan kat postpaid Celcom saya ni. Jadi, bila kita terbuka internet, Celcom akan caj kita mahal tahap tak boleh nak nego macam di pasar malam. Celcom akan caj kita se-EKLUSIF yang mungkin.

Bagaimana Nak Periksa Bil Celcom Jika Tidak Ada Bil Sampai Ke Alamat?

Rasanya semua pengguna postpaid Celcom dah tahu tapi tak apa, saya kongsikan saja. Mana tahu masih ada yang memerlukan info ni.

Biasanya, bil Celcom akan dihantar ke alamat yang kita daftarkan semasa kita beli Postpaid Celcom. Dulu, sekitar tahun 2009-2010 macam tu, saya guna alamat tempat saya bekerja. Semua senarai penggunaan kredit Celcom seperti nombor siapa yang kita telefon, kita hantar pesanan ringkas kepada siapa, senarai caj tambahan, atau apa sahaja caj akan dihantar ke alamat tersebut dalam bentuk surat. Kalau senarai kita panjang berjela, maka tebal lah sampul surat tu. Muka surat senarai pun banyak.

Kemudian, saya tukar alamat bil Celcom saya apabila saya sudah tidak bekerja lagi di sana. Jika korang tidak terima bil Celcom korang di alamat tempat tinggal korang sekarang, korang boleh ke Celcom Center untuk tukar alamat, mungkin bil korang sampai ke alamat lama.

Namun, saya tidak ingat pada tahun bila, bil dalam bentuk kertas (hard copy) dikenakan caj tambahan untuk melindungi alam sekitar. Maksud disini, nak mengurangkan penggunaan kertas untuk mengurangkan penebangan pokok untuk membuat kertas dan sebagainya. Disebabkan saya tidak perlukan bil dalam bentuk cetakan, saya tukar kepada bil dalam bentuk digital di Celcom Center.

Jika kita gunakan bil dalam bentuk digital (Soft Copy), kita perlu mendaftarkan akaun nombor telefon kita di www.celcom.com.my untuk memudahkan kita mengubah profil kita termasuklah untuk kita muat turun bil kita, ke telefon pintar ataupun ke komputer kita di rumah dalam format PDF.

Senang kita nak periksa bil kita. Hanya login dan periksa. Sekarang, lagi senang sebab dah ada aplikasi Celcom untuk telefon pintar. Tak perlu susah susah nak buka laman sesawang Celcom do komputer. Tapi, rasanya laman sesawang mereka sudah pasti mobile friendly sekarang ni.

Dilema Lah Pula

Celcom saya ni sebenarnya tak ada lah penting sangat. Saya boleh sahaja terminate bila bila masa sebab saya dah ada nombor lain. Tapi, tak tahulah... Sayang pula...Hhahaha!

Plan celcom ni, bayar sewa hanya RM2.00 sebulan. Tak ada lah mahal cuma ni plan lama. Memang kalau nak langgan internet boleh tahan mahal. RM30++ hanya dapat dalam 3GB internet sahaja. Selain tu, saya sangat selesa dengan postpaid sebab tak perlu nak top-up berulang kali. Nak telefon? Just telefon tak perlu periksa ada kredit ke tak ada. Tak perlu periksa kredit tamat tempoh ke belum.

Sebenarnya, ni kali ketiga saya terbuka data Celcom saya ni. Kali pertama dan kedua mungkin dua tiga tahun yang lepas. Membazir sangat...Tapi nak deactivate postpaid ni, saya berat hati. Hhahahaha... Saya dah gunakan nombor ni sangat lama.

Mr.Bee suggest agar saya tukarkan kepada prepaid. Masalah saya, kalau tukar jadi prepaid, buat apa simpan? Elok terminate. Sebab saya dah ada nombor prepaid. Saya simpan Celcom ni sebab nombor ni postpaid dan sewa hanya RM2 sebulan. 

Fikir punya fikir, saya pun buat keputusan untuk...menerima hakikat RM250 saya perlu bayar sebab kecuaian sendiri. Untuk mengelakkan saya terbuka data internet Celcom ni di masa depan sekali lagi, saya korbankan RM99 untuk sebuah telefon bimbit klasik atau telefon bimbit yang di dalamnya hanya ada keperluan asas. Tak boleh akses internet pun. Hhahaha... kelakar pula rasanya bila menggunakan telefon klasik. Nostalgia betul!

REVIEW DAN UNBOXING NOKIA 106

Review dan unboxing Nokia 106
Pada mulanya, saya nak beli telefon jenama Land Rover. Pernah nampak tak? telefon yang ala ala army tu? Nampak betul betul tough! Tapi kedai yang jual telefon tu, tutup pula. Nak beli kat Shopee kena menunggu lagi. Uhrmmm... Tak boleh nak sabar. Rasa gelisah dan risau terbuka data Celcom lagi. 



Sekarang sedang PKPB kat Labuan. Tak nak juga berlama lama kat luar rumah. Jadi nak cari kedai telefon ke sana ke mari memang tak nak. Akhirnya, saya beli jenama kegemaran saya di zaman sekolah dulu. NOKIA. Tehee... Nokia 106 hanya ada keperluan asas seperti kalendar, jam, buku telefon, pesanan ringkas, bertelefon, dan permainan klasik seperti game ular dan 'susun bata'. Hhahaha...

Yakin sangat tidak akan mungkin ada kesilapan terbuka data internet lagi lepas ni. Walaupun telefon ni telefon klasik, ada juga beberapa perkara yang menjadi kelebihannya. Antaranya:

Kelebihan Nokia 106

Permainan Video

Terdapat 7 permainan video yang menghiburkan hati selain dari rasa lucu sebab permainan tu memang mengembalikan memori pengguna telefon bimbit klasik. Gamenya adalah Snake Xenzia, Tetris, Sky Gift, Air Strike, Nitro Racing, Ninja Up, dan Danger Dash .

Nokia 106 The Nokia Classic
NOKIA 106 #TheNokiaClassic

Kenapa Nokia 106 lebih bagus
Tak ada warna lain untuk model ni. Hanya ada dark grey.

Nokia 106 boleh main permainan video
Kecik sahaja...

Saya dan kawan kawan siap boleh hantar SMS tanpa tengok keypad ni. Hhaha... Masing masing bawa HP ke sekolah, tangan ber-SMS bawah meja, kepala tengok depan. Hhaha...

Charger jenis micro... Tengah tu lampu suluh dan macam biasa ada earphone jack untuk dengar radio.

Tetris betul betul mengimbau kenangan zaman kanak kanak. Hhahaha! Saya dan sepupu sepapat masing masing ada konsol Brick Game ni dengan pelbagai rekabentuk. Kalau Snake Xenzia pula membuatkan saya teringat dengan telefon lasak kakak saya NOKIA 3310 bewarna biru gelap (Navy) dan silver.

Air Strike dan Nitro Racing pula mengingatkan saya dengan permainan video tape yang pernah ayah saya belikan sekitar tahun 1997-1999. Ninja Up, Danger Dash, dan Sky Gift tidak pernah saya lihat sebelum ni.

Menghiburkan hati juga bermain permainan video NOKIA 106 ni. Rasa rileks juga...boleh tahan terleka juga saya seketika...Hhehehe... Cuma, skrin kecil. Kalau nak main Tetris, rasanya puas hati layan guna design 90-an. Nak tekan pun senang sebab besar sesuai dengan tangan orang dewasa. Nokia 106 ni kecil sahaja. Saiznya lebih kurang Nokia Butterfly. Yang pernah guna Nokia butterfly, pasti tahu saiznya.

Bateri

Baterinya hanya 800Mah tetapi boleh bertahan selama 21.9 hari jika tidak digunakan (Mode Standby). Boleh bertahan selama 15.7 jam untuk bertelefon. Ada yang sanggup bergayut begitu lama ke? Zaman sekarang mungkin, orang lebih memilih untuk buat video call. Kann?

Tapi, dengan ketahan bateri macam ni, saya rasa memang patut ada untuk kita jadikan spare telefon ketika perjalanan jauh. Manalah tahu, power bank pun dah kehabisan tenaga nak beri kat smartphone. Boleh lah guna telefon klasik ni untuk buat panggilan.

Lampu Suluh

Sama macam telefon lain, telefon ni direka dengan lampu suluh. Cuma, lampunya kurang terang pada pendapat saya. Kalau nak menyuluh jauh memang tak boleh. 


Buku Telefon

Dahsyat! Boleh simpan hingga 2000 senarai telefon. Korang yang ramai kenalan boleh lah masukkan senarai telefon banyak banyak. Hhehehe...

Tahan Lasak

Macam biasa, telefon macam ni memang sudah pasti tahan lasak. Paling tak boleh nak nafikan, kalau hilang tak ada siapa nak kisah rasanya. Hhahaha... OK, Kidding. Kalau saya, saya kisah tau...

Dual Sim

Yang suka guna banyak nombor, boleh letak dua simkad kat telefon ni.


Itulah beberapa kelebihan telefon ni yang saya boleh kongsikan. Warnanya kelabu gelap seakan hitam. Permukaan telefon ni jenis yang tidak meninggalkan kesan cap jari kecuali di skrin. Kalau disentuh rasa lembut je permukaan tu cuma, agak slippery la... 

Kalau rasa macam nak berehat dari dunia internet, boleh lah ON telefon ni saja kat rumah buat sementara waktu. Kalau ada hal penting, gunakan perkhidmatan telefon saja. Kann?

Dengan adanya NOKIA 106 ni, selesailah masalah saya. Tak ada lagi rasa risau data ter-ON tanpa sengaja...Hhahaha...


Terima kasih sudi membaca.

Semoga bermanfaat.

Jumpa lagi di next blogpost.


With Love,

#Sofinah696 ๐Ÿ’•

Follow my instagram ; @sofinah696, @sillywonk, @peculiarescapism, @sofieluthor @mudahkayadotcom, @howtoanythingmy .


Follow my blog with Bloglovin ๐Ÿ’‹


Share:

Khamis, 8 Oktober 2020

Kempen dan Promosi Menarik Di Platform Membeli belah PG Mall | Proudly Local, Aurora Italia 10.10, dan PG Jewel

Kempen dan Promosi Menarik Di Platform Membeli belah PG Mall | Proudly Local, Aurora Italia 10.10, dan PG Jewel 

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~

Assalammualaikum dan Hai My Sugarpeeps!,

Pernah dengar tak mengenai PG Mall? Saya rasa mesti ada lagi yang belum tahu tentang PG Mall. PG Mall merupakan sebuah platform (tempat) membeli belah secara atas talian. Jika korang pernah membeli belah di Shopee atau Lazada, sudah pasti korang tahu apa itu platform membeli belah secara atas talian.

Untuk pengetahuan korang, PG Mall juga merupakan sebuah platform membeli belah secara atas talian pertama di MALAYSIA sejak tahun 2017. Inilah satu satunya platform membeli belah di Malaysia. PG Mall juga telah menjadi laman membeli belah top 3 di Iprice insight. 

Berita baiknya, jika kita membeli belah di PG Mall, kita boleh membayar dengan dengan pelbagai jenis pembayaran kerana platform ini menerima semua jenis pembayaran atas talian termasuklah e-dompet seperti Grab Pay, Boost, Maybank QRPay, Touch 'n Go, Mcash, dan KiplePay. Seronok kan?

Promosi dan Kempen yang diadakan di PG Mall sekarang

Promosi dan kempen yang masih berlangsung sekarang adalah "Proudly Local", "Aurora Italia 10.10 sale", dan "PG Jewel".

Proudly Local

Proudly Local ini berlangsung dari bulan Julai hingga bulan Disember 2020. Jangan risau masih ada kesempatan lagi bagi yang baru sahaja tahu mengenai kempen ini. Apa yang menariknya dengan Proudly Local ni? Produk yang dijual menggunakan kempen ini merupakan produk buatan Malaysia.

Antara produknya adalah...

  • Oldtown
  • Yit Foh
  • Sambal Ikan Bilik Spicy Mama
  • Munchy's
  • Hup Seng
  • Upin Ipin
  • Acson
  • Khind
  • ...dan banyak lagi.
Dengan membeli produk lokal ni, kita boleh memperolehi kupon tau! Ada dua jenis kupon, Diskaun sebanyak RM30 dan juga RM20. Kita boleh dapat kupon RM30 jika kita berbelanja minima RM50 di dalam promosi ini. Manakala akan mendapat kupon RM20 jika kita berbelanja minima RM100.

Hhaaah! Seronokkan? Selain dari mendapat kelebihan kupon, secara tidak langsung kita menyokong produk buatan Malaysia, negara tercinta. Nak tengok barangan lokal yang dijual boleh lah ke PGMall Proudly Local Campaign. Sokong lokal dengan #BarangBaikBarangKita. Dah membeli belah nanti kongsilah dengan rakan berita baik dari kempen ni di sosial media dengan hashtag #BarangBaikBarangKita. Okay!

Aurora Italia 10.10

Selain dari kempen Proudly Local, PGMall juga bakal ada promosi Aurora Italia 10.10 sale. Yay!! Jangan lupa buka laman PG Mall pada 10 Oktober 2020 okay. Sebab apa? Sebab ada FANTASTIC Sales RM110 off...!! Paling bestnya, tak perlukan perbelanjaan minima pun.

Apa sebenarnya Aurora Italia ni? Aurora Italia ni merupakan sebuah kedai atas talian yang ada di PG Mall. Aurora merupakan official store yang menjual barang kemas wanita. Promosi kali ni sangat sesuai dengan wanita... hikhsss... Yang lelaki pun jangan lupa periksa promosi ni, manalah tahu ada yang sesuai untuk teman wanita, isteri dan anak anak perempuan untuk dijadikan hadiah hari lahir atau ulang tahun perkahwinan. Waktu ni lah sesuai untuk membelinya.

Oh ya! Kaum lelaki mahupun wanita mesti ada yang minat mengumpul emas bukan? Berita yang terbaik sangatlah untuk mereka yang ada hobi kumpul emas... Sebab, promosi Aurora ni ada membuat pelancaran baru Aurora Italia Limited Edition Gold Bar!

Edisi Marvel okayyy... Edisi Marvel Endgame. Saya salah seorang peminat Marvel, besar mata dibuatnya boleh nampak koleksi ni. Selain dari Marvel, ada juga edisi lain iaitu edisi Frozen II, Wakanda Forever, Tom and Jerry, dan Avengers.

Yang minat Swarovski pun ada juga tau! Cepat check promosi Aurora Italia ni sekarang okay... Ingat ada FANTASTIC Sales RM110 off!!

PG Jewel

Nampaknya offer yang ada pada bulan ni betul betul meriah dengan emas. Memang sangat sangat menarik hati peminat peminat emas dan collector emas seluruh Malaysia. Korang tahu tak PG Mall ni ada PG Jewel? Berlangsung juga super sales dari 9 hingga 11 Oktober 2020 nanti di PG Mall. Di mana emas mereka dijual dengan harga terus dari kilang!

Percuma penghantaran dan mempunyai hadiah misteri bagi 100 pelanggan pertama. Apa lagi? jangan lepaskan peluang untuk dapatkan hadiah misteri ni sambil membeli belah emas kegemaran korang di PG Jewel nanti di tarikh yang saya berikan di atas.

PG Gold Museum

Pada 9 hingga 11 Oktober tersebut juga (Sama seperti tarikh Super Sales PG Jewel), terdapat pameran emas dengan pelbagai reka betuk yang menarik di Gold Museum. Gold Museum perupakan pameran emas visual di platform PG Mall.

Antara rekabentuk yang menarik minat saya adalah...

  • China Gold Panda Coin
  • Public Gold 1 Dinar
  • Perth Mint Lucky Cat
  • Wau Bulan Pos
  • Tun Mahathir
  • ...dan banyak lagi reka bentuk menarik.


Jangan lupa tandakan tarikh ni pada kalender korang di telefon pintar korang okayy...

Jom kita beli belah kat PGMall...


Tunggu apa lagi...Jom checkout sekarang!
Untuk maklumat lanjut, korang boleh layari website dibawah :


Website: www.pgmall.my
Facebook: www.facebook.com/PGMallMalaysia
Instagram: www.instagram.com/pgmall.my/
Telegram: https://t.me/pgmallofficial001


Hashtags : #PGMall #PGJewel #Aurora #PGGoldMuseum #Onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ecommerceplatform #Shopnow #Shoponline #ByMalaysiansToMalaysians #BarangBaikBarangKita #PGMall4u #FreeShipping #1010sale

With Love,

#Sofinah696 ๐Ÿ’•

Follow my instagram ; @sofinah696, @sillywonk, @peculiarescapism, @mudahkayadotcom, @howtoanythingmy, @sofieluthor


Follow my blog with Bloglovin ๐Ÿ’‹


Share:

Jumaat, 28 Ogos 2020

Lukisan Split Watak BB Jane dan Jane Black Diinspirasikan Dari Penyakit Dissociative identity disorder (DID)

Lukisan Split Watak BB Jane dan Jane Black Diinspirasikan Dari Penyakit Dissociative identity disorder (DID)

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~

Assalammualaikum dan Hai My Sugarpeeps!,

13 Ogos, 2020 : Saya meluangkan masa dengan pen dan kertas setelah lama tidak melukis. Saya melukis beberapa buah lukisan. salah satu daripadanya adalah lukisan yang saya kongsikan di Artstagram saya.



Siapa BB Jane?

BB Jane sebenarnya watak rekaan yang saya lukis. Hhaha... Saya sempat guna nama ni as my social media profile name dan dalam dunia gaming. Sekarang saya dah tak guna sebab saya lebih suka orang panggil saya, "SOFIE" berbanding "Jane". Lmao.

Lukisan Split Watak BB Jane dan Jane Black Diinspirasikan Dari Penyakit Dissociative identity disorder (DID)

Pertengahan tahun lepas, saya mula melukis watak ni dalam beberapa versi. Saya beri nama "BB Jane" sempena nama watak Patrick Jane dalam TV Series Mentalist. Mentalist merupakan siri penyiasatan pembunuh bersiri yang suka meninggalkan jejaknya setelah melakukan pembunuhan. Saya letak BB a.k.a Baby depan Jane sebab watak saya lukis ni perempuan. Patrick Jane dalam Mentalist pula adalah lelaki. Saya lebih kerap guna "BB" berbanding "Baby"

Kebetulan, nama "BB Jane" wujud dalam movie tahun 1962 yang bertajuk, "What Ever Happened to Baby Jane?". Pernah tengok sekali movie tu... movienya agak saspen juga. Movie psikologi.



Sejak tahun lepas, saya dapati lukisan saya semakin weird. So, saya stop for a while because saya takut ada orang kata i'm unwell. Korang tentu faham apa maksud saya. Haha... Tapi, saya sebenarnya berasa agak selesa dan sangat feeling good dengan lukisan yang agak horror, weird, abstrak dan surealisme.

To be honest, some of them (drawings) have a story tapi apabila ia diolah dalam bentuk lukisan sureal, ia agak menimbulkan maksud yang aneh bagi segelintir orang. Saya pernah kongsikan beberapa lukisan di media sosial tahun lepas tetapi berakhir dengan menekan butang padam. Hhaha...

Beberapa hari yang lepas, saya merasa begitu peace melukis walaupun lukisan tu pelik. Tambah pelik atau horror, tambah buat saya puas hati melukisnya. Kalau korang pernah belajar Pendidikan Seni semasa di bangku sekolah, pasti korang ingat mengenai lukisan sureal yang agak tidak masuk akal. Dorothea Tanning merupakan salah seorang daripada pelukis sureal yang blowing my mind! She was crazy... Wahahaha...

Setelah berfikir panjang panjang, saya rasa lukisan tu bukan weird tapi unik. So, I think, it is okay to be weird. Let's do more weird! Lol...

Siapa Jane Black?

Jane Black adalah alter personality kepada BB Jane. Dia adalah alter kedua BB Jane. I'm not sure... maybe oneday... I would draw more alter personality of  BB Jane. Buat masa ni, double personality is enough

Jane Black tak macam BB Jane. Watak dia agak dark and more pain. She's rebel and maybe... little bit brain damage... hm...

Maksud disebalik lukisan Split

Setiap individu pasti ada bright (positive side) dan dark (negative side) masing masing. It is like, perangai kadang macam setan, kadang macam malaikat (Psstt... don't lie to yourself). Tapi, setiap individu In Shaa Allah memilih untuk menjadi positif dan memilih untuk menjadi versi terbaik. Bila ada manusia yang berjaya menyembunyikan sikap negatifnya dalam bergaul, bersosial, dan sebagainya, jangan gelar mereka sebagai hipokrit. Itu bukan hipokrit. Mereka berjuang untuk menjadi lebih baik. Ada masa, term "Be Yourself" tu biar kena pada tempatnya.

Design baju sendiri - Design Your Own Gifts

Jadi, lukisan ni boleh juga dianggap sebegini. Setiap manusia ada perangai positif dan perangai negatif tapi kita yang memutuskan untuk nak jadi yang mana satu.

You also can say, lukisan Split mungkin mengisahkan seseorang yang ada masalah dalaman. Contoh, seseorang yang mempunyai masalah depression (kemurungan). Kemurungan merupakan penyakit mental yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar tetapi kita boleh lihat beberapa gejala pada pesakit yang mungkin ada kebarangkalian menghidap penyakit tersebut. Mereka pasti mengalami so much pain!

Setiap lukisan ada kisah dan maksudnya yang tersendiri. Hanya individu tertentu sahaja yang boleh faham. Ada masa, orang yang boleh relate sebab mungkin dia sedang mengalami kisah disebalik sebuah lukisan atau mengingatkannya tentang sesuatu yang pernah berlaku dalam hidupnya... Mungkin. Ada orang, melihat sebuah lukisan sekadar lukisan.

Design Baju Sendiri - Design Your Own Gifts


Lukisan Split diinspirasikan dari penyakit Dissociative identity disorder (DID)

Inspirasi lukisan Split sebenarnya lebih kepada penyakit DID. Penyakit personaliti yang banyak dan berubah ubah. Selain daripada dikenali sebagai Personality Disorder, penyakit ini dikenali sebagai Multiple Disorder.

Sudah pasti ramai yang berfikir, "Oh, saya kat rumah lain personaliti... kat tempat kerja saya jadi lain...Kat rumah saya jadi pendiam, kat tempat kerja saya jadi peramah pula..."  ada pula yang kata, "Saya kat rumah, pakai baju seksi gila...kat luar saya berpakaian sopan gila gila...Jadi personaliti saya beza beza ikut tempat."

Hhaha...bukan. Bukan macam tu penyakit ni. DID adalah penyakit mental yang lebih menakutkan dari itu tapi mereka bukan gila. Mereka baik baik sahaja. Mereka cuma sakit. Sama macam pesakit kanser di mana mereka menghidapi sakit kanser dan perlukan rawatan dan penjagaan. Begitu juga pesakit DID, mereka penghidap penyakit personaliti yang berubah ubah dan mereka menjalani rawatan dan pengambilan ubat ubatan serta pergi ke sesi terapi jika perlu. Hal ini untuk mengawal personaliti yang tidak diingini.

Pesakit DID, mereka mempunyai pelbagai personaliti lebih dari satu. Bukan sahaja ada dua personaliti tetapi boleh jadi lebih banyak. Mungkin 10 personaliti? Mungkin 15? 16? 100? Personaliti mereka boleh terdiri daripada pelbagai lapisan umur dari kanak kanak hingga dewasa. Personaliti mereka juga bervariasi dari personaliti lemah hinggalah yang paling kuat. Malah, boleh terdiri daripada bukan manusia.

Memilih lukisan Split sebagai cetakan di t-shirt, button bagde, mug, base ball cap dan sebagainya.

Lukisan Split merupakan lukisan kegemaran saya pada tahun ni (2020), jadi saya... mengambil keputusan untuk personalized t-shirt, topi, dan button badge menggunakan lukisan ni. Di bawah merupakan beberapa idea yang sedang saya buat dan tempah.

Design Baju Sendiri - Design Your Own Gifts

Design Tshirt Sendiri - Design Your Own Gifts

Sekiranya korang nak buat t-shirt, topi, cawan, dan keychain menggunakan design sendiri, korang boleh ke laman web Printcious. Saya akan update lagi berkenaan lukisan Split di printing ke tshirt setelah bungkusan sampai ke tangan saya nanti.

Design Your Own Gifts

Menjadi designer di Printcious

14 Ogos, 2020 : Saya officially menjadi designer untuk Printcious dan saya menggunakan watak BB Jane dan Jane Black untuk kedai online tersebut. Buat masa ini belum ada apa apa produk tapi I'm on it.


Design sendiri hadiah anda - Hadiah Istimewa Untuk Anda

Saya akan kongsikan dengan korang latest update mengenai kedai online Sofie Luthor nanti. Okay!

Sampai di sini dulu blogpost berkenaan lukisan. Terima kasih kerana membaca.

Jumpa lagi di artikel seterusnya.

Hashtag : #BajuDesignSendiri, #Printcious , #DesignYourOwnGifts , #DesignHadiahSendiri , #HadiahIstimewa

With Love,

#Sofinah696 ๐Ÿ’•

Follow my instagram ; @sofinah696, @sillywonk, @peculiarescapism, @mudahkayadotcom, @howtoanythingmy .


Follow my blog with Bloglovin ๐Ÿ’‹


Share:

Khamis, 30 Julai 2020

Kisah Youtuber Kate Yup | Skeptikal Dan Annoying Dengan Khabar Angin Yang Disebarkan Oleh Segelintir Youtuber Mengenai Kate Yup

Kisah Youtuber Kate Yup | Skeptikal Dan Annoying Dengan Khabar Angin Yang Disebarkan Oleh Segelintir Youtuber Mengenai Kate Yup


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~

Assalammualaikum dan Hi My Sugarpeeps!,

KISAH KATE YUP (KY) SEMAKIN TULAR DALAM BENTUK KONSPIRASI DAN MISTERI


Pada sekitar bulan Januari tahun ni (2020), kisah KY mulai tular di Malaysia, Indonesia, Brunei Darussalam, dan mungkin di negara negara yang berhampiran. Tahukah korang, kisah KY ini semakin tular pada bulan Julai, 2020 ini? Peningkatannya semakin mendadak apabila ramai youtuber yang menyebarkan kisah KY dalam versi teori konspirasi yang lebih saspen  atau dalam bentuk click bait.

Kisah konspirasi misteri kontroversi youtuber kate yup diculik dipaksa makan dibunuh


Untuk pengetahuan kita bersama, channel KY ini memang sudah menjadi tanda tanya warga net seluruh dunia terutamanya United States pada sekitar tahun 2019 apabila mereka (peminat KY) notis akan kepelikan atau terhidu sesuatu yang mencurigakan di video KY bagi pandangan mereka.

Kisah konspirasi misteri kontroversi youtuber kate yup diculik dipaksa makan dibunuh

Kisah konspirasi misteri kontroversi youtuber kate yup diculik dipaksa makan dibunuh

To be honest, saya masih okay dengan melihat video atau membaca berkenaan teori konspirasi kerana masing masing ada pendapat masing masing. Dan masing masing ada sudut pandang tersendiri. Apa yang kita tidak nampak tidak semestinya tak ada. Betul kan? Apa yang mereka fikirkan, apa yang mereka andaikan mungkin betul, mungkin tidak. It's okay.

RAMAI YOUTUBER LAIN MENGGUNAKAN HEADLINE CLICK BAIT


Tapi, saya tak suka...betul betul tak suka dengan ciri ciri penulisan dan content yang crap. Mitos dan analisis yang keterlaluan. Ada masanya, apa yang mereka katakan pada tajuk, tidak ada di dalam video itu. Kita sendiri tidak melihat apa yang mereka katakan. Adakah itu semua hanya khayalan atau fantasi atau imaginasi mereka semata mata?

Logik atau tidak logik tu bukan point saya, bukan itu yang saya maksudkan. Sebab, jika kita kata ia logik, mungkin itu berdasarkan kajian sains dan sudah semestinya sains itu wujud. Jika kita kata tidak logik, ke-tidak-logik-an itu ada masanya benar. Alam ghaib dan kuasa sakti itu wujud bukan? Walaupun ia tidak logik?

Jadi, apa yang saya maksudkan kat sini, content tu sudah mulai tidak releven. Dan kita mulai nampak apa yang mereka buat sekadar nak dapatkan trafik dan views. Saya juga agak berasa annoying dengan mereka yang suka membuat headline atau tajuk yang mengarut. Mereka dengan sengaja membuat click bait. It's not cool man! Seriously! Nampak terdesak...contohnya, "Kate Yup Dibunuh dan Disuruh Makan Daging Sendiri" ? OMG! Whaaattt?

Jika headline/tajuk mengenai perkara tu betul, kita tak akan marah atau rasa annoy , betul tidak? Masalahnya kita dah tonton lama. 1 point pun tak ada tentang dibunuh especially makan dagingnya sendiri. Semua tu cuma andaian yang memandai mandai semata mata. Makan daging sendiri? Parah sangat headline ni. hhahaha...!

Soalan pertama : Adakah korang suka artikel atau video Youtube yang menggunakan CLICK BAIT? Sila kongsikan di ruangan komen. Kalau saya, saya akan unsubcribe dia, saya unlike dan saya tidak akan menonton lagi ke channel dia.

Soalan kedua : Adakah korang rasa menggunakan headline / tajuk CLICK BAIT itu kreatif? Bagi saya, ya...kreatif tapi tidak bertempat. Mereka juga nampak sangat terdesak nak orang tonton video mereka atau nak orang baca artikel mereka. Hhuhu...

REAKSI KATE YUP DAN STATUS HIDUP ATAU MATINYA


Apa agaknya reaksi KY jika dia menonton atau melihat ragam kalian? oh... Mungkin dia ketawa. Mungkin dia rasa tidak suka. Apapun reaksi KY, saya sendiri tidak ketahuinya kerana...

Tiada sesiapa pun tahu statusnya, adakah KY masih hidup? atau sudah mati? Teka teki ini tidak pernah terjawab sejak videonya yang terakhir dimuatnaik di channelnya; iaitu sejak 10 November, 2019.

SIAPA KATE YUP?


Kepada yang masih baru mengenai topik youtuber terkenal ini, di sini saya kongsikan sedikit info yang saya ketahui berdasarkan research saya berkenaan KY dalam beberapa hari ini.

KY merupakan seorang youtuber yang berlokasi di United States. Lokasi yang tepat tidak diketahui kerana lokasi di Youtube boleh ditukar bagi mereka yang tahu caranya.

Walaupun KT menetapkan lokasinya adalah United States, KY tidak kelihatan seperti seorang American atau seseorang yang lahir di United States kerana apabila dilihat caranya menulis description di Youtubenya, English nya tidak begitu lancar dari segi tatabahasanya.

Berdasarkan komen komen lama di channelnya, terdapat seorang peminatnya bertanya, "Where are you from?" lalu KY membalas, "I'm belgium". Ada juga videonya yang tertulis bahawa dia membeli nuggets di kedai yang berhampiran di Belgium. Ini membuatkan lebih ramai lagi yang keliru lokasinya.
Adakah dia di United States atau Di Eropah?

Ramai yang percaya bahawa dia adalah orang Perancis kerana video pertamanya tertulis perkataan perkataan Perancis.

Nama KY yang sebenar tidak pernah diketahui. Adakah 'Kate Yup' namanya yang sebenar atau sekadar nama yang dipilih olehnya untuk channel Youtubenya atau bukan tidak pernah diketahui oleh sesiapa pun. 

Jika nama ini adalah namanya yang benar, sudah pasti ada yang mengatakan bahawa dia orang Asia. Mungkin dari Jepun, atau Korea atau China? Kerana 'Yup' adalah nama yang biasa digunakan oleh orang Asia.

Jika korang cuba membuat pencarian diinternet berkenaan KY, tiada apa yang kita temui yang boleh menjadi clue siapa sebenarnya KY. Yang kita ketahui hanya KY dan YOUTUBE CHANNEL MUKBANGnya.

KY adalah seorang mukbanger terkenal dengan caranya yang tersendiri. Berdasarkan video video yang KY muatnaik di dalam channelnya, KY suka membuat video mukbang ASMR dan cabaran. KY juga bukan sekadar Mukbanger biasa tetapi dia adalah competitive eater seperti Matt Stonie dari United States atau Leah Shutkever dari United Kingdom.

Perkara yang paling membuat ramai orang tertarik dengan KY adalah KY seorang yang MISTERI. Tidak diketahui identitinya. Apabila KY membuat video mukbangnya, dia tidak pernah membuka wajah/muka penuhnya. Hanya menunjukkan mulutnya.

Ramai yang tercari cari muka KY sehingga ramai yang membuat perbandingan dengan muka muka perempuan yang pernah diculik kerana terdapat beberapa peratus mirip dengan wajah KY.

Selain daripada menutup wajahnya, KY juga menutup pergelangan tangan kirinya di setiap video.

Apa yang saya perhatikan, KY adalah seorang yang mempunyai kondisi kesihatan yang kurang baik. Dia seorang yang sangat kurus pada tahun 2018 dan semakin kurus di tahun 2019. Menurut KY sendiri di bahagian komuniti di channelnya, dia memang mempunyai kondisi atau sakit. Dia mengakui bahawa dia mempunyai penyakit Herpes.

Pada video terakhirnya bertarikh 10 November, 2020, ketika dia menikmati ketamnya, giginya pecah/patah ketika dia mengigit kepit ketamnya. Berdasarkan pembacaan saya, penyakit Herpes boleh jadi berpunca dari HIV dan HIV boleh membuatkan gigi tercabut/rapuh.

YOUTUBE CHANNEL KATE YUP


Channel KY mula didaftar menggunakan alamat emel kate.yup36.gmail.com pada 12 Mac, 2018 di United States. Jumlah video di channel ini adalah 30 video semuanya yang dipublishkan. Jumlah playlist hanya ada satu yang berjudul 'lobsterchallenge2019'.

Kisah konspirasi misteri kontroversi youtuber kate yup diculik dipaksa makan dibunuh


Channel Youtube KY mempunyai satu niche sahaja. Iaitu video mukbang ASMR. Mukbang adalah video makan. Merakam diri sendiri makan dalam kuantiti yang sangat banyak. Dikategorikan juga sebagai competitive eater dan challenge kerana KY makan dengan pantas. Selain dari pantas, KY juga memakan makanan laut yang mentah. 

KY memfokuskan jenis makanan laut di videonya seperti salmon, sotong, udang, ketam, kerang, ikan, rumpai laut, dan seumpamanya. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa video di mana KY memakan jenis makanan lain iaitu nuggets dalam kuantiti yang banyak dan mee samyang yang banyak.

Makanan laut yang paling digemarinya adalah ikan salmon. Kebanyakkan videonya pasti akan ada salmon. Salmon itu pula tidak pernah dimakan oleh KY dalam keadaan yang dimasak. KY suka makan salmon mentah.

KONTROVERSI DAN TEORI KONSPIRASI KATE YUP


KATE YUP DICULIK


KY dipercayai oleh warga net bahawa dia seorang mangsa culik dan dipaksa makan untuk membuat video video mukbang kerana duit (pendapatan youtube). Hal ini kerana keadaan KY di dalam videonya yang kurus seperti tidak cukup makan atau dibiarkan kebuluran. Menurut kontroversi ini, KY dibiarkan kelaparan sebelum makan dalam kuantiti yang sangat banyak.

Apa yang membuatkan warga net bertambah percaya akan kontroversi ini adalah KY makan dengan pantas seperti orang yang sudah lama tidak mendapatkan makanan.

WAJAH/MUKA KATE YUP KONONNYA TELAH DIKETAHUI


Terdapat beberapa penama penama yang telah dikaitkan dengan KY seperti Parisian Kate, Karlie Guse, Millie Logan, dan beberapa orang lagi. Mengapa mereka dikaitkan?

Ramai yang membuat perbandingan wajahnya dengan penama penama ini kerana persamaan atau mirip di bahagian hidung dan bibir.

MESEJ KATE YUP MEMINTA TOLONG


Ramai juga yang percaya bahawa KY meminta tolong dengan cara membuat mesej mesej tersembunyi di dalam videonya.

Antaranya adalah kononnya KY membuat kod morse pada mangkuk sambalnya. Hal ini kerana pada video tersebut, KY mengetuk ngetuk mangkuknya dengan ketukan "HELP".

Selain itu, di dalam videonya terdapat mesej seperti "SOS" dan "HELP"

LOKASI KATE YUP YANG MENGELIRUKAN


Disebabkan lokasi KY sangat mengelirukan, di mana channelnya menyatakan bahawa dia berlokasi di United States tetapi di dalam videonya kononnya dia berada di Belgium.

Ada juga yang kononnya mengetahui lokasi sebenar KY melalui alamat emelnya.

KESAN LEBAM DAN GIGINYA PATAH/TERCABUT


Selepas kejadian lebam dan giginya patah, ramai yang mengukuhkan pendapat bahawa KY di dalam bahaya.

Kesan lebam pada lengannya membuatkan orang ramai tertanya tanya adakah dia didera dan benar benar dipaksa makan untuk membuat content youtube?

Giginya patah dan tercabut ketika dia makan ketam membuatkan kisah KY ini lebih misteri dan menakutkan warga net lagi.

SUARA SUARA ANEH DISEBALIK VIDEO


Kononnya mereka mendengar suara lelaki di latar belakang video KY. Ada beberapa bunyi yang mereka dengar, contohnya, "Just eat", "fast", "suck my ****", "Help me" dan banyak lagi.

PERKATAAN "SHE (DIA)" BUKAN "I (SAYA)"


Terdapat satu komen yang di-pinned-kan oleh KY di youtubenya. Ramai yang berasa pelik. kenapa KY tidak menggunakan kata ganti diri "I" pada komennya sendiri? Kenapa KY menggunakan "She"?

Warga net mulai sangsi bahawa akaun youtube KY bukan dimanage oleh KY sendirian tetapi oleh orang lain juga yang dipercayai penculiknya.

KATE YUP DIPERCAYAI MATI DAN DIBUNUH OLEH PENCULIKNYA


Hal ini kerana KY sudah tidak membuat muatnaik video pada channelnya sejak videonya yang terakhir. Pada bulan ini, Julai 2020, genap 8 bulan KY tidak membuat video mukbang barunya.

Tidak ada video daripada KY pada tahun 2020.

KATE YUP DIPERCAYAI TELAH DITEMUI


Konspirasi ini dibuat oleh youtuber luar negara pada mulanya di mana mereka percaya seorang perempuan yang telah hilang suatu ketika dahulu, kini telah ditemui.

Ramai yang percaya, perempuan itu adalah KY kerana... setelah ditemui, tiada lagi video baru di dalam channel KY.

Mereka juga mengatakan perempuan yang ditemui ini mirip dengan KY.

PENDAPAT SAYA DAN ANALISIS SAYA


Saya agak tertarik dengan kisah KY ini kerana ia begitu penuh dengan tanda tanya. Adakah benar dengan apa yang diandaikan oleh para youtuber dan blogger? Adakah benar KY meminta tolong?'

Kisah konspirasi misteri kontroversi youtuber kate yup diculik dipaksa makan dibunuh


Jujur, saya menonton video KY kesemuanya. Saya masih skeptikal dengan khabar angin yang sedang tular. Bagi saya buat masa ini, KY baik baik saya. Tiada sesiapa yang menculik KY. Apa yang dimuatnaik pada channel Youtubenya adalah apa yang dia suka.

Walaupun begitu, pendapat saya belum muktamad lagi. Dan artikel ini bukan yang pertama dan terakhir untuk menulis mengenai KY. Saya bakal update lagi untuk menjawab soalan korang. In Shaa Allah...

Saya tahu korang tertanya tanya kenapa saya kata KY baik baik saja. KY tidak diculik seperti yang dikatakan oleh warga net.


Terima kasih kerana membaca.
Jumpa lagi di artikel seterusnya.

Hashtag : #KateYupKidnapping , #PenculikkanKateYup, #KateYupDeath, #KematianKateYup, #KateYupMukbang, #KateYupFace, #WajahKateYup, #MukaKateYup, #KateYupLatest, #KateYupNews, #BeritaKateYupTerbaru, #KisahKateYup

With Love,

#Sofinah696 ๐Ÿ’•

Follow my instagram ; @sofinah696, @sillywonk, @peculiarescapism, @mudahkayadotcom, @howtoanythingmy .


Follow my blog with Bloglovin ๐Ÿ’‹


Share:

Khamis, 16 Julai 2020

Review Fungsi CC Cream Yang Terbaik Nampak Simple Tapi Glowing, Tak Bercapuk dan Kulit Rasa Sangat Lembut | Hansaegee Nature

Review Fungsi CC Cream Yang Terbaik Nampak Simple Tapi Glowing, Tak Bercapuk dan Kulit Rasa Sangat Lembut | Hansaegee Nature


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~

Assalammualaikum dan Hai My Sugarpeeps!,

Kita sebagai wanita zaman sekarang ni, memang selalu sangat kejar masa kan. Terutamanya wanita yang bekerjaya dan mempunyai pekerjaan. Walaupun nak cepat keluar rumah, tak nak juga lah keluar dengan muka yang tak bermakeup dan nampak kusam dan sendu. Kan? Menggunakan Gold Nano CC krim adalah salah satu cara mudah dan pantas. Walaupun nampak ringkas tapi tetap glowing, wajah kemas, tak bercapuk walau di pakai waktu panas dan berpeluh. Kulit pun rasa lembut. Korang pernah dengar kan Gold Nano CC Krim dari Hansaegee Nature? Kalau belum, ini masanya korang berkenalan dengan produk kesukaan saya ni.



CC KRIM NI SESUAI UNTUK SIAPA?


Tehee... yelah.. dah tentulah wanita tapi... CC krim ni bagi saya sesuai untuk semua jenis wanita iaitu wanita yang aktif; suka melakukan aktiviti lasak dan wanita yang suka melakukan aktiviti indoor. Pengalaman saya sendiri, tak semua CC krim selesa dipakai ketika melakukan aktiviti sukan seperti jogging, bersenam dalam gim dan buat jump rope.



Cream tu bila bercampur dengan peluh akan rasa melekit, kadang rasa gatal dan bercapuk. Korang tahu tak bercapuk tu apa? Bercapuk tu adalah keadaan cream yang disapu pada wajah mulai tidak sekata akibat lebihan minyak dan air peluh pada muka. Muka mulai nampak retakan dan berketul ketul. Dah tak cantik. Glowing pun hilang. Sebab tu lah perempuan yang suka makeup jarang ada di lokasi tanpa penghawa dingin. Hhaha!

Gold Nano CC krim ni sangat sesuai untuk kita; wanita Malaysia. Kenapa?... Sebab Malaysia mempunyai cuaca yang panas. Bila tiba waktu tengahari, kita dah mula merasakan suhu panas, berpeluh dan cream pada muka sudah rasa tidak secantik ketika kita memakainya pada awal pagi.



CC krim ni juga sangat sesuai buat wanita yang tidak suka menggunakan makeup yang berat berat. Maksudnya yang memang suka wajah tampak natural dan memang tak nak pakai foundation. Hanya gunakan cream ni bersama gincu pilihan dan tetap mendapat perlindungan cahaya matahari iaitu SPF 50 PA+++ . Menarik kan?

APAKAH KELEBIHAN GOLD NANO CC CREAM?


Topik kelebihan CC krim dari Hansaegee Nature ni adalah topik yang paling saya suka! Kelebihan Gold Nano CC Cream ni adalah:

KULIT TIDAK BERCAPUK


Saya paling tak suka bila tibanya tengahari, makeup saya mula jadi pelik. Wahaha... Peliklah kan, sebab makeup kita merekah, warna dah tak sekata... Bila kita touch up semula, ia tidak menghasilkan keputusan seperti lepas kita makeup awal pagi tu.

Sebabnya, kita tidak semestinya akan berada dalam kawasan berpenghawa dingin. Betul... akan ada masa kita terpaksa keluar daripada bangunan atau pejabat. Maka, berpeluhlah kita. Muka terkena air peluh... minyak muka mulai keluar.

Jadi, kelebihan CC krim ni, walaupun terkena air atau minyak sekalipun, ia tidak akan bercapuk, merekah dan sebagainya. Ayat senang nak faham, krim muka rosak. Huhuhu...

Malah, walaupun kita touch up semula guna krim ni, kulit tetap tidak bercapuk. Malah, nampak lebih glowing lagi. Best betul lah!

Saya bagi contohnya. Boleh tengok dalam gambar di bawah:




WARNA KRIM SELEPAS DISAPU PADA KULIT


Apabila kita picit krim dari tiub, warna krim sangat putih. Jangan risau! muka tidak akan jadi putih melepak macam Geisha Jepun. Walaupun warna krimnya begitu, setelah kita sapukan ke wajah, kita blend ke seluruh wajah kita perlahan lahan, ia akan berubah secara automatik dan mengikut ton warna kulit kita walau jenis apa pun ton warna kulit kita. 




Maksudnya di sini, ia memudahkan kita. Kita tak perlu nak pilih warna krim yang sesuai dengan kulit kita sebab krim ni akan mengikut warna kulit kita secara automatik. jadi, kulit akan nampak lebih anggun dan bercahaya Best kan? Macam magic pula..Tehee...



MENGEKALKAN KELEMBAPAN KULIT


Selain daripada berfungsi sebagai mengemaskan wajah (menutup/menyelesaikan masalah tona kulit tidak sekata dan kulit kusam), krim ini juga didatangkan khas dengan fungsi melembapkan kulit. Tak perlu nak risau terlupa guna pelembab kulit. Kan..? Fungsi melembap kulit ni akan bertahan sepanjang hari.

Oleh itu, kulit kita akan rasa lebih selesa, ringan, tidak berminyak dan tidak melekit. Kulit yang lembap akan mengelakkan kuit cepat berkedut. Walaupun begitu, korang boleh juga guna pelembap sebelum pakai krim ni. Kalau nak tahu, Hansaegee Nature ada juga pelembab kulit terbaik (Moisturizer Water Based). Jadi, boleh apply pelembab dulu sebelum guna Gold Nano CC Cream ni.

MEMPUNYAI PERLINDUNGAN MATAHARI SPF 50 PA+++


Bagi saya, CC krim Gold Nano ni dah cukup lengkap untuk kita sebagai wanita. Selain melembapkan kulit, ia juga mempunyai fungsi penting iaitu perlindungan matahari SPF 50 PA+++.

SPF 50 bermaksud "Sunscreen's Sun Protection Factor" . Ia boleh memberikan perlindungan sebanyak 98% daripada radiasi matahari seperti sunburn, kulit menjadi gelap dan penebalan luar kulit dan sebagainya.

PA+++ pula bermaksud perlindungan UVA tinggi. UVA bermaksud cahaya ultraviolet di mana ia merupakan gelombang yang panjang dan mampu menembusi kulit yang dalam.

Nampaknya CC krim ini telah menyediakan perlindungan matahari dan cahaya yang begitu berkualiti tinggi.

KULIT LEBIH LEMBUT DAN BERCAHAYA (GLOWING)


Semua orang suka akan wajah yang berseri seri dan kelihatan sihat dan bercahaya, kan? Inilah kelebihan CC krim ini yang paling terkenal dan digemari oleh penggunanya. Vvaaah! Saya pun sudah cukup suka dengan produk ni sekarang. Siap buat extra stok.



Macam mana tak suka? Kita boleh gunakannya setiap hari sebab cara guna ringkas, mudah dan cepat tetapi tetap menghasilkan keputusan yang diingini..Tetap glowing walaupun kita gunakannya sepanjang hari, dari pagi sampai tengahari sekalipun, permukaan wajah tetap tidak bercapuk dan kekal glowing.

BOLEH DIGUNAKAN TANPA MAKEUP TAMBAHAN


Tanpa makeup tambahan? Okey.. contohnya macam ni. Kita cuma nak pergi ke taman untuk bersenam. Takkan pula kita pergi bersenam, kita pakai macam macam kan? Jadi, kita boleh pakai krim ni tanpa makeup lain. Keluar rumah hanya guna krim ni sahaja, muka kita tetap nampak segar, kemas dan bercahaya gituu...



Ringkas dan senang kan? Tu la saya sebutkan tadi, sesuai sangat CC krim ni untuk wanita yang sibuk dan kejar masa... Tak makan banyak masa ketika bersiap pun. Dap dap dap...sapu sapu sapu... siappp... dah boleh keluar rumah.

MUDAH UNTUK WANITA MUSLIMAH


Wanita muslim yang pekerjaannya perlu berhadapan dengan ramai orang, seperti doktor, khidmat pelanggan, cashier counter, promoter, dan banyak lagi jenis pekerjaan macam ni perlu sentiasa menjaga grooming dan wajah yang sentiasa kemas.

Namun, solat 5 waktu sehari membuatkan kita rasa agak rushing dan penat nak ulang ulang pakai makeup. Ada masa, dah malas dah nak fikir. Tak payah la pakai makeup. Biar saja rupa kita macam tu. Hhehe...

Tapi, dengan adanya CC krim ni, lepas cuci muka (krim ni senang dicuci), wuduk, solat...selesai saja solat, boleh sapu krim ni... tap tap tap... siap! Boleh dah jumpa pelanggan macam biasa. Muka tetap glowing

BOLEH DIGUNAKAN SEBAGAI MAKEUP BASE


Satu lagi kelebihan CC krim ni adalah... kita boleh gunakan sebagai makeup base. Ia bermaksud... sebelum kita pakai eyeshadow, foundation dan sebagainya... gunakan lah CC krim ni terlebih dahulu. Sebab apa? Sebab ia akan menghasilkan makeup yang lebih terang, bertenaga...ehh? Maksud saya Vibrant (tiba tiba tak tahu nak jelaskan macam mana dalam Bahasa Melayu)...Hhuhu...

Makeup kita pun akan bertahan lebih lama...Pernah tak ada pengalaman pakai eyeshadow, awal pagi nampak okey...bila dah tengahari, terkena peluh dan sebagainya, warnanya mulai pudar? Hhaaah... macam tu lah...

Satu lagi, bila kita gunakan CC krim ni sebagai base, kita senang nak blend makeup kita...lebih kemas lah...

SAPU TANGAN TETAP BERSIH KETIKA LAP PELUH


Perasan tak? Bila kita berpeluh... kita akan lap peluh guna tisu atau sapu tangan. Tengok kat permukaan tisu / sapu tangan tu... confirm ada kesan krim, kan? Masalah macam ni biasa berlaku ketika kita bersenam, memang akan lap peluh. Kadang rasa macam tak seronoknya pakai krim masa bersenam sebab kita lap peluh tu buat sapu tangan nampak kotor.

Bukan tu saja, kalau wanita bertudung, biasa kesan krim tu ada pada tudung di bahagian dalam sebab terkena pada muka. Tak best kan?

Berbeza dengan CC krim dari Hansaegee ni, semasa kita lap peluh, tak ada kesan krim pada permukaan tisu mahupun sapu tangan! Syok lah!

APAKAH RAMUAN / BAHAN GOLD NANO CC CREAM DAN FUNGSINYA?


Sudah pasti ada yang tertanya tanya ramuan/bahan CC krim ni, kan? Okey... Produk ni menggunakan ekstrak tumbuhan semulajadi dan TIDAK mengandungi Paraben, TIDAK mengandungi Alkohol, Tidak mengandungi Sulfate dan bahan yang tidak dibenarkan oleh muslim. Semua bahan telah diluluskan oleh Lembaga Penguasa Malaysia dan juga Korea. Tiga bahan utama CC krim ni adalah...



1. AIR MINERAL - Ia berfungsi untuk menyeimbangi PH kulit, menguatkan dalaman kulit, mengaktifkan vitamin dan meningkatkan keanjalan kulit.

2. EKSTRAK KULTUR KALUS LPOMOEA HEDERACEA - Berfungsi untuk melegakan kerengsaan kulit, antibakteria dan melegakan masalah kulit.

3. NANO GOLD - Berfungsi sebagai mencegah penuaan kulit. Menyekat sinaran inframerah jauh dan aktiviti antimikrob tinggi.


PENDAPAT SAYA TENTANG GOLD NANO CC CREAM


Sejujurnya, saya baru saja guna produk ni untuk seminggu. Bila tengok testimonial rakan lain, memang saya berminat nak cuba juga sebab ada masa saya terpaksa keluar rumah tanpa makeup terutamanya ketika keluar membeli groceries. Lepas dah dapat cuba sendiri, saya dapati apa yang rakan lain kata memang betul. Syok pakai krim ni.

Sebelum saya gunakan jenama ni, saya ada juga guna CC krim lain. Cuma, ada masa saya ada masalah sikit. Bukan masalah melekit atau apa... masalah saya biasanya tersalah beli kod warna krim tu. Contohnya, warna kulit saya kod medium tapi terbeli pula kod warna lebih cerah cari kulit saya. Hhaahaha... kan dah terlebih putih pula muka. Ada masa, saya terbeli yang lebih gelap dari warna kulit saya. Confirm lah... tak sesuai dengan warna kulit saya. Hurm.. Biasa saya ada masalah macam tu lah.

Kalau Gold Nano CC Cream ni, warna krim dia cuma satu; putih. Tapi automatik follow warna kulit kita selepas kita sapu pada kulit. Senang. Saya tak perlu nak fikir kod warna dah lepas ni. Tak risau dengan masalah ton warna kulit.

Sebagai blogger, ada masa mood ambil gambar tu lain macam sikit. Tak peduli cuaca panas. Jadi, ada masa saya risau makeup dah luntur dan jadi lain macam sebab berpanas, berpeluh, semua...kalau ambil gambar asyik pakai filter dah tak seronok kan? Dengan CC krim ni, saya dah tak fikir panjang kalau panas ke berpeluh... sebab boleh touch up ulang ulang. Beberapa kali apply semua pada muka pun ia akan menghasilkan result yang sama sebelum kita berpanas tu.

Saya dah cuba, berbaris, berpanas kat depan pejabat pos laju. Memang berpeluh... Jalan kaki ke tempat parking kereta di cuaca panas, krim ni still okay di muka saya. Korang tahu tak Labuan ni panas? Hhahaa...

Dah panas panas ni, tetap kena ikut SOP sekarang; musim covid-19. Kena pakai mask. Mujur lah pakai CC krim ni tak ada masalah kotor pada mask saya. Sebab, seperti yang saya kongsikan di bahagian kelebihan krim ni di atas, bila lap peluh, tak ada kesan krim pada tisu dan sapu tangan. Jadi, mask pun selamat. Tak ada kesan krim muka! Vvaaahh!

Disebabkan saya dah jatuh cinta dengan krim ni, saya tambah satu lagi stok krim ni untuk kegunaan harian saya. In Shaa Allah, saya akan mencuba produk mereka yang lain juga kelak. Psstt... saya dapat points tau shopping kat sini! Tehee... Kalau korang pun berminat, senang saja nak tempah krim ni.

Boleh ke website Hansaegee Nature.

www.hansaegee.com/shop


Untuk lebih banyak maklumat mengenai produk Hansaegee, boleh la melayari media sosial mereka.

Instagram : Hansaegee Nature
Facebook : Hansaegee Nature




Terima kasih sudi membaca.

Semoga bermanfaat.

Jumpa lagi di next blogpost.


With Love,

#Sofinah696 ๐Ÿ’•

Follow my instagram ; @sofinah696, @sillywonk, @peculiarescapism, @mudahkayadotcom, @howtoanythingmy .


Follow my blog with Bloglovin ๐Ÿ’‹


Share:

Highlight Article

Kenapa Sakit Gigi Ketika Mengunyah Selepas Buat Tampal Gigi (Tooth Filling)? Bagaimanakah Menyelesaikannya?

Kenapa Sakit Gigi Ketika Mengunyah Selepas Buat Tampal Gigi (Tooth Filling)? Bagaimanakah Menyelesaikannya? BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM~ Assal...

How To Anything Channel

Sofie TV Channel