SELAMAT DATANG KE BLOG SOFINAHLAMUDIN.COM

Sila gunakan
untuk memudahkan pencarian topik dan pembacaan di dalam blog ini.


Jumaat, 8 September 2017

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1 (Zaki Bijak)

Assalammualaikum Bloggers dan Readers,

Mesti majoroti rakyat Malaysia kenal Pejuang Kanser dari Pahang bernama Zaki Bijak. Kini, beliau sedang menjelajah Borneo dengan hanya berbekalkan RM1. Kepada yang masih belum kenal beliau, boleh tonton video di bawah ini.Saya masih ingat lagi pada 24 September 2016 beliau pernah singgah sebentar ke Wilayah Persekutuan Labuan dan mendapat sambutan yang baik dari penduduk Wilayah Persekutuan Labuan sehingga viral mengenai beliau diseluruh laman sosial penduduk Wilayah Persekutuan Labuan. Ada juga yang mengambil kesempatan ini untuk menemui beliau secara bersemuka dan memberi sokongan buat beliau.
Pada tahun ini, bermula 29 Ogos 2017, beliau telah menyambung semula hasrat beliau untuk misi Hitch Hike di seluruh kepulauan Borneo.

Korang boleh membaca artikel daripada SabahanBlogger.com di bawah ini.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1 | Mohd Zaki Yamani Azman 28, atau lebih di kenali dengan pangilan Zaki Bijak. Berasal dari Jerantut Pahang, Zaki di diagnos menghidap kanser darah atau Hodgkin Lymphoma Tahap 3, ekoran bengkak di belakang leher pada Julai 2014. Namun beliau telah berhasrat ingin melengkapkan misi Hitch Hike ke seluruh kepulauan Borneo dengan hanya berbekalkan RM1 yang telah bermula pada 29 Ogos 2017 lalu.

Dengan membawa misi menjelajah #cancerbukantiketuntukmati dan erti kata lain cancer bukan bermakna kematian. Zaki menjelajah dengan hanya menumpang kenderaan orang awam dalam menyampaikan mesej tersebut. Negeri di bawah bayu, Sabah merupakan destinasi pertama beliau.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Gambar Zaki Bijak Ketika ingin bertolak ke Sabah.
Walaupun beliau menghidap kanser tahap ke 3 , namun beliau tak pernah berputus asa dan menganggap bahawa penyakit ini merupakan satu semangat untuk beliau terus berjuang dan mengembara bagi memberitahu kepada semua bahawa #cancerbukantiketuntukmati.

''Program ini diinspirasikan rakan saya dari Finland yang pernah menumpang di rumah saya semasa mengembara. 

''Jadi, untuk program ini saya menyiapkan diri dengan maklumat berkaitan perjalanan, dokumen penting seperti lesen, mykad, wang RM1, sedikit pakaian dan peralatan khemah. 

''Tetapi, saya sangat bersyukur hidup di bumi Malaysia yang tinggi budi pekerti.. Walaupun tidak saling mengenali, saya bukan sahaja dibenarkan menumpang kenderaan, malah diajak bermalam dan diberi makan di rumah mereka sebelum meneruskan perjalanan pada keesokan hari,'' Zaki Bijak.

Menerusi laman Facebook beliau Zaki Bijak kini beliau telah 50% mengeliligi Kepulauan Sabah. Dan bakal menamatkan kembara Borneo Sabah dan masuk kepulauan Sarawak Pula. Sepanjang perjalananan beliau juga, beliau banyak memuji masyarakat Sabah yang sangat prihatin dan bantuan dari pelbagai bentuk beliau perolehi. Allahamdulilah Orang Sabah Bagus Bah !!!!

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.
Kalau korang nak ikuti kisah beliau yang penuh liku-liku, korang boleh la follow Facebook beliau, setiap detik perjalanan beliau akan kongsikan bersama anda. Yang pastinya kekuatan dan ketabahan beliau sungguh luar biasa bukan seperti pesakit Kanser.

Kalau-kalau nampak beliau jangan segan-segan hulurkan bantuan.. Sesungguhnya tangan yang memberi itu lebih baik dari yang menerima. Bukan wang ringgit yang dipinta namun nilai kemanusiaan itu lebih bermakna.

Jom kita support Zaki Bijak dalam misi ''CANCER FIGHTER'' Jelajah Borneo Dengan RM1 #cancerbukantiketuntukmati.

Segala pertanyaann atau bantuan yang ingin disalurkan ( mana tahu beliau singgah perkampungan anda ) boleh la berhubung terus dengan beliau. PM je kat facebook Zaki Bijak.

Kredit : Sabahanblogger.com

Zaki Bijak adalah seorang yang kuat dan tabah sama seperti orang lain yang sihat. Itulah yang perlu kita contohi daripada beliau. Jika korang ingin memberikan bantuan buat Zaki Bijak, bak kata SabahanBlogger.com, "Tangan yang memberi itu lebih baik dari yang menerima" boleh lah hubungan Zaki Bijak di laman facebook beliau.

Kepada korang yang tertanya-tanya apa itu "HODGKIN LYMPHOMA" yang dihidapi oleh Zaki Bijak, boleh teruskan membaca di entri bertajuk klik>>LIMFOMA HODGKIN yang dihidapi oleh Zaki Bijak<<klik

With Love,
#Sofinah696 💕
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .

Follow my blog with Bloglovin 💋

Share:

1 Kata-kata Dari Teman:

MDHAFiZ.TK berkata...

siuk banar ah. btw, salam kenal tuan blog, selamat maju jaya.