SELAMAT DATANG KE BLOG SOFINAHLAMUDIN.COM

Sila gunakan
untuk memudahkan pencarian topik dan pembacaan di dalam blog ini.

Selasa, 31 Disember 2019

Cerita Bulan Januari Hingga Disember 2019 Sofinazz - Halaman 2 | Februari 2019

Cerita Bulan Januari Hingga Disember 2019 Sofinazz - Halaman 2 | Februari 2019


Sambungan dari HALAMAN 1 (Cerita Bulan Januari Hingga Disember 2019 Sofinazz - Halaman 1).

Assalammualaikum dan Hi My Sugarpeeps!,

Vvaaah! Akhirnya saya sediakan masa untuk menyambung "Cerita Bulan Januari Hingga Disember 2019 Sofinazz" ni. Halaman pertama, saya tulis pada bulan November. Pada asalnya, tajuk cerita ni adalah "Cerita Bulan Januari Hingga Oktober 2019 Sofinazz"...Wahahaha... Dah kenapa masa November pun jadi noob saya ni? Nak tulis hal hal mudah pun tak boleh. Susah kan kalau masalah datang dari dalaman. Semua benda tak jadi. Nasib baiklah Mr.Bee ada di waktu down.

Saya menulis entri untuk halaman ke 2 ni pada 30 Disember 2019, jam 10:17 PM. Dan-- belum tentu saya akan publish pada 30 Disember 2019 juga. Wehehe... Jika korang dah pun membaca entri ni, mungkin saya telahpun mempublish entri ni pada 31 Disember atau di tahun yang baru-- 2020 (Dalam bulan Januari).

OK! Sekarang mari saya kongsikan pula kisah bulan Februari 2019.

Februari 2019

Cerita Bulan Februari 2019

Membaca Buku Harry Potter dan Menonton Movie Harry Potter

Awal bulan Februari, saya masih lagi dalam mood membaca buku. Selepas membaca buku Harry Potter and The Cursed Child (Dalam Bahasa Inggeris), saya mula tak dapat nak move on. Wahahaha... Saya mula membaca buku Harry Potter and The Sorcerer's Stone (Dalam Bahasa Melayu) walaupun saya dah tahu jalan cerita dalam siri pertama tu. Siri pertama dalam siri HP merupakan siri paling saya suka dalam sepanjang siri HP. Sebab itulah permulaan perjalanan Harry yang penuh bermakna dengan menyertai keluarga Hogwarts.


Dah siap membaca buku tu, saya siap sibuk membuat analisis pula dah dalam buku tu. Siapa mencari tahu bahagian mana atau babak mana yang tak ada dalam movie. Seronok pula buat macam tu sampai tenggelam (lupa diri). Melaratlah ke menonton movienya. Duhh... Umur dah otw ke 3 series sekarang ni, minat saya terhadap HP langsung tak pernah berubah. Sama lah kalau saya sayang orang. Susah tau nak lepas (ehh? Kesitu pula...Wahahahaha).

Sebenarnya, tujuan saya membaca buku HP tu, sebahagian dari projek saya untuk Sillywonk.com. Tapi tu lah, saya ni kalau dah menyelam terlalu dalam, lama baru nak ke permukaan semula. Makan masa. Saya tak pasti macam nak jelaskan. Macam sejenis penyakit juga. Hhuhu...

Silly Wonk Ditinggalkan

Gara gara menyelam ke alam fandom terlalu lama iaitu melayan minat Harry Potter tu lama sangat, target saya dengan Sillywonk.com mula semakin pudar. Alahai... baru bulan Februari ni. Percaya atau tidak, hanya kerana HP, saya bukan sekadar menyelami alam Harry Potter yang tak wujud malah saya mula berada di dalam dunia masa lampau. Korang pernah tak jadi macam ni?

Disebalik HP ni, banyak sangat kisah dalam dunia realiti saya semasa di bangku sekolah dahulu. Jadi, HP ni sedikit sebanyak mengheret saya kembali ke masa lampau. Gambarannya, macamni-- Jasad memang ada di sini tapi minda masih kat belakang. Kat 10 tahun yang lepas. Contohnya, pemberian seseorang yang ada sangkut paut dengan HP buat saya merasa dalam moment tu semula walaupun barang tu dah tak ada depan mata sebenarnya.

Antara kisahnya, seorang guru bahasa Inggeris yang menghadiahkan saya sebuah majalah gempak keluaran tahun 2005 (Hujung tahun). Muka depan majalah tu, terpampang wajah Daniel Radcliffe di mana beliau merupakan pelakon utama yang memegang watak terkenal, Harry Potter. Majalah Gempak tersebut meng-highlight Harry Potter and The Goblet of Fire sebab penghujung tahun 2005, iaitu pada 17 November 2005 merupakan tarikh movie tersebut release.Itulah tarikh paling ditunggu tunggu oleh Potterhead. Vvaaah!

Selain tu, ada seorang lagi guru Bahasa Inggeris yang menghadiahkan saya DVD Harry Potter yang dikompilasi dari HP pertama hinggalah yang kelima. Masa tu, tahun 2007. Harry Potter paling latest waktu tersebut adalah Harry Potter and The Order of Phoenix.

Jadi, oleh kerana kesukaran nak kembali ke current time tu, lupa dah dengan Sillywonk.com. Tertinggal Sillywonk di belakang. Uhrmm...

Mencuba Permainan Video : Harry Potter Hogwarts Mystery (Mobile dan Bluestacks)

Selain dari membaca buku dan menonton HP movies di bulan Februari ni, saya mencuba juga satu permainan video mobile yang terkenal dalam kalangan Potterhead iaitu Harry Potter Hogwarts Mystery. Pada mulanya, saya install game ni untuk cuba cuba sahaja. Tak ada la nak serius mana pun. Lama lama, saya mula ketagih pula dah. Dalam game ni, korang akan merasa seolah olah korang betul betul berada dalam Hogwarts. Ya Allah laaa.... dalam game tu, kononnya abang saya hilang entah ke mana... Saya sebagai adik dia, yang penuh dengan tanda tanya, kenapa perginya abang saya, di mana nak cari, apa clue nak jumpa Si abang ni. Hhaaah! Sampai begitu misteri sekali. Perasaan masa main tu rasa berdebar debar.


Malangnya, sistem masa dalam game ni agak menyusahkan pemain juga lah. Semasa sedang kusyuk mencari jawapan setiap persoalan persoalan misteri tentang abang yang hilang, kita tiba tiba tak cukup 'energy'. Aduhlah... kena pula menunggu sejam dua (real time) untuk memperolehi 'energy' baru.

Hal yang lainnya, sedang kita seronok nak menghurai segala puzzle, kena pula masuk kelas. Wahahaha... Bila masuk kelas, macam macam potion segala jampilah kita belajar dalam kelas tu. Sama macam kita tengok dalam movie HP tu. Saya enjoy je main masuk masuk kelas ni. Yang buat saya rasa tak mampu nak bersabar dalam game ialah...masalah 'energy' tak cukup tu. Hhaaah! Nak ada energy banyak kena beli pula. Beli bukan guna mata wang hogwarts ke apa ke. Kena beli real lah. Pakai duit...

Tapi, korang percaya ke tidak, pengaruh game ni dengan saya boleh tahan hebat juga. Saya siap beli kucing dalam game tu! Dalam game tu juga akan ada beberapa challenge. Gara gara nak accomplish challenge game ni, saya kena bangun pula sekitar jam 4 pagi, 2 pagi dan mana mana jam lah yang terkena untuk selesaikan segala challenge yang melibatkan 'energy'.

Walaupun macam tu, ada juga hal yang buat saya tak suka dengan game ni. Di mana kita kena ada 'energy' yang banyak sewaktu mencari makanan untuk haiwan yang wajib kita beri makan dalam game tu. Masalahnya, 'energy' ciput sangat. Kalau nak cepat, kena beli. Sah sah la I tak akan beli. Beli kucing satu tu lain cerita laa... Wahahaha...

Begutlah kisah saya dengan game HP ni. Ada lagi game HP yang lain saya nak cuba tapi saya takut jadi ketagih pula dah. Elok jangan dulu lah. Postpone dulu lah kan sampai lupa. Kehkehkeh...

Good Reads

Apa itu Good Reads? Good Reads ni adalah laman sosial paling digemari oleh ulat buku. Saya anggap ia sebagai social media lah sebab melalui GR ni pun ulat buku boleh berkomunikasi sesama mereka. Mereka boleh berbincang mengenai buku buku kegemaran mereka dan sebagainya yang berkaitan dengan buku yang sedang dibincangkan. Saya newbie lagi dengan GR ni. Kena explore banyak juga dalam GR ni nak memahami selok belok GR. So, antara aktiviti saya bulan Feb adalah tour GR.

Ni Profile Good Reads saya yang baru setahun jagung.

Tidak hairan lah kenapa ulat buku sukaaaa sangat lepak kat GR ni. Perkara yang menarik minat saya dalam GR ni adalah widget yang disediakan oleh platform GR ni. Salah satu widget yang saya suka dalam GR adalah Reading Challenge dalam satu tahun. Widget tu boleh kita letakkan kat blog kita. Saya letak kat blog Sillywonk.com. Saya tak letak kat blog ni.

Pada penhujung tahun, akan muncul satu laporan hujung tahun mengenai perjalanan ulat buku sepanjang tahun. Ia dipanggil sebagai 'My year in books'. Year in books ni akan menyediakan data daripada keseluruhan pembacaan kita sepanjang tahun tersebut. Contohnya, berapa muka surat kita baca selama setahun, berapa buah buku kita baca selama setahun dan...paling seronok, ketebalan buku paling nipis yang kita baca dalam tahun tersebut pun ada. Paling tebal pun ada juga.

Hal yang paling menyeronokkan dalam GR adalah sistem rating buku dan review daripada ulat buku yang sudah membaca buku tersebut. Sesiapa yang belum membaca buku tersebut, nak tahu apa komentar dari pembaca yang sudah khatam buku tersebut, boleh lah ke GR untuk mengetahui pendapat orang lain mengenai buku tersebut.

Kita boleh mengetahui juga buku yang paling popular mengikut genre kat GR. Kalau saya, kat GR ni saya rasa sama macam kita sedang berada dalam kedai buku. Tengok tengok buku apa nak beli. Cuma kat GR advance sikit lah sebab kita boleh baca review, analisis dan ulasan orang lain mengenai buku tersebut. Malah boleh mendapat berita buku bakal release pun boleh kat GR sebab sangat ramai ulat buku yang membuat advance review dalam GR,

Advance review maksudnya, mereka sudah pun membaca buku yang belum pun release di pasaran. Mereka akan kongsikan dengan kita pendapat dia mengenai buku tersebut. Berapa bintang dia bagi selepas baca buku tersebut boleh diketahui di GR ni selain dari Bookstagram dan blog.

Sesiapa yang ada account GR, tak semestinya dia ada blog dan bookstagram. Tapi, bookstagram book blogger memang wajib ada GR. YyahhH! Dan saya salah seorang yang baru je buka account GR ni. Wahahaha...

Mengumpul Note Pad

Bulan Feb ni banyak juga saya beli Note pad. Tujuan nak guna semasa nak menulis nota penting bila kita sedang membaca buku. Biasa masa membaca buku tu akan ada terfikir sesuatu nak tulis semasa kita nak review buku tu. Tak nak terlupa jadi, boleh tulis kat note pad. Tampalkan di muka surat yang berkaitan.


Selain tu, saya nak guna untuk menghias buku nota, diary dan skrap book. Begitu juga kalau nak buat reminder, guna notepad senang. Tampalkan sementara kat PC atau kat mana mana yang boleh nampak. Kadang, tulis quotes dari buku atau artikel yang sedang kita baca pun saya suka tulis kat notepad juga. Cuma, saya tak ada idea lagi nak buat tempat letak semua notepad tu supaya kemas. Sementara waktu buat la tampal macam dalam gambar kat bawah ni dulu.

Menonton Battle Angel : Alita

Siapa menonton movie Alita juga? Alita : Battle Angel ni released pada 4 Februari 2019. Saya suka movie animasi macam ni. Kali ni, tak ada la 100 peratus animasi sebab ada real people yang berlakon dalam movie tu. Tu yang membuatkan movie ni semakin menarik. Kisah kehidupan robot dan manusia. Manusia boleh menjadi robot dan pelbagai lagi.

Saya dan Mr.Bee menonton movie ni di Perdana Cineplex, Wilayah Persekutuan Labuan. Tiket wayang yang kami tempah sekitar jam 6:30 petang. Disebabkan beli tiket awal sangat, pergi lepak makan dulu kat Singapore Chicken Rice-- Makan kentang goreng, nasi dan sayur kegemaran.


Saya sebenarnya tak notice pun tentang movie ni. Mr.Bee yang bagitahu. Pertama kali saya tengok watak Alita tu, saya memang automatik tahu pelakonnya siapa. Siapa lagi kalau bukan budak comel yang jadi Brenda dalam Maze Runner : The Scorch Trials, ROSA SALAZAR. Fuuhh nama dia pun seemmaarrt betul.

Muka Rosa Salazar sangat sesuai di animasikan menjadi Alita. Mata yang sengaja di besarkan agar kelihatan bertambah comel macam kartun Disney-- Belle dalam Beauty and The Beast, Repunzel dari Tangled, Anna dari Frozen, dan banyak lagi kartun yang bermata besar. Walaupun begitu, saya tetap tahu Rosa disebalik wajah Alita meskipun matanya sebesar lukisan 'Big Eye' oleh pelukis terkenal dari America, sekitar tahun 70an. Beliau adalah Margaret Keane.

Movie Alita ni ketara sangat bakal ada sambungan. Ending dia agak tergantung tapi...biasanya akan disambung JIKA movie tu box office. Harap ada sambungan sebab saya bagi 5 bintang. YyeahhH!

Menyambut Hari Lahir Mr.Bee Dengan Kek Yam

Alhamdulillah. 22 Feb 2019 merupakan tarikh lahir Mr.Bee yang ke 31 tahun. Di hari lahir Mr.Bee kali ni, kami sambut kat WP.Labuan sahaja. Syukur dengan pendapatan yang sederhana melalui blogging dan menjadi penulis bebas, saya boleh ajak Mr.Bee keluar makan sempena hari lahir dia.



Mr.Bee suka Yam. Tak kiralah dalam bentuk apa, ais krim, biskut, kek atau keropok. So, untuk hari yang istimewa ni, saya belanja kek Yam untuk Mr.Bee. Kalau saya beli kek coklat, nanti bukan dia yang ngapp.. saya yang ngappp... Wahahaha...

Sempat take away PEZZO sebelum lepak sini makan kek.

Saya ni bertuah sebab ada husband yang tak cerewet hehehehe. Apapun saya beli, dia on. Dia okay. Tahun lepas (2018) saya ada extra budget, ajak laa Mr.Bee makan kat hotel (Hotel biasa je laa). Kali ni, saya ajak makan makanan kegemaran dia je kat SugarBun. Ikan talapia. Fuuhhh... I peminat ayam, bukan ikan tapi...masa awal awal kenal Mr.Bee dulu, dia ajak saya try makan Talapia ni. Tak sangka betul lah. Habis 1 pinggan. Wahahaha... So, ni kira ajak makan sambil mengimbau masa awal awal kenal dulu lah. Tehee...


Walaupun dah mencecah 31 tahun, Mr.Bee ni cool je. Tak macam saya... Kalau saya dulu 17 tahun bertukar jadi 18 pun saya dah cemas. Wahahaha... Masa saya tingkatan 4 dulu, ada seorang guru bagi saya hadiah sempena hari lahir saya ke 16 tahun, dia share satu quotes, "Age is just a number". Yes... she's right. Now, I understand.

I hope, tahun depan (2020) saya boleh buat aktiviti yang lebih seronok lagi dengan Mr.Bee di hari lahir dia. Semoga Allah panjangkan umur kami dan tua bersama-- menikmati perjalanan hidup bersama. #LebahBungaTerbangTinggi.

Kenduri

Awal bulan, sempat menghadiri majlis pernikahan saudara jiran. Di bawah ni beberapa gambar dengan keluarga dan sepupu, Anna.




OKlah. Sampai sini dulu "Cerita Bulan Januari Hingga Disember 2019 Sofinazz - Halaman 2 | Februari 2019".

Untuk kisah bulan Mac dan seterusnya, bersambung nanti...

Terima kasih sebab membaca and supporting me, Sugarpeeps!


With Love,
#Sofinah696 💕
Follow my instagram ; @sofinah696, @sopheestudio, @sillywonk, @sopheericher

Share:

0 Kata-kata Dari Teman:

Catat Komen

Terima Kasih Sebab Membaca. Jemput Komen.
[Penafian] Pihak www.sofinahlamudin.com tidak akan bertanggungjawab dengan komen komen yang negatif. Setiap komen yang negatif adalah atas tanggungjawab pengomen itu sendiri.

Highlight Article

Kenapa Sakit Gigi Ketika Mengunyah Selepas Buat Tampal Gigi (Tooth Filling)? Bagaimanakah Menyelesaikannya?

Kenapa Sakit Gigi Ketika Mengunyah Selepas Buat Tampal Gigi (Tooth Filling)? Bagaimanakah Menyelesaikannya? BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM~ Assal...

How To Anything Channel

Sofie TV Channel