SELAMAT DATANG KE BLOG SOFINAHLAMUDIN.COM

Sila gunakan
untuk memudahkan pencarian topik dan pembacaan di dalam blog ini.


Ahad, 13 Jun 2021

"Selain Blogging, Sofie buat apa je?"

"Selain Blogging, Sofie buat apa je?"

BISMILLAHIRAHMANIRRAHIM~

Assalammualaikum dan Hi My Sugarpeeps!,

Apa saya buat selain dari blogging? Usually buat rutin biasa yang suri rumah buat lah. Hhaha... loyar buruk pula. Sorry. Just Kidding. Blogging ni sebenarnya adalah main activity saya. Benda paling utama atau sepenuh masa. Macam kita kerja bangun pagi, bersiap, pergi kerja, dan ke pejabat sebagai seorang kerani, operator, dentist. Haaa... macam tu.

Tapi tulah. Seperti yang saya dah cerita kat previous blogpost sebelum ni, bertajuk "Bangkit dari Kegagalan", saya dah lalai dan alpa. Semua benda dah rojak dah sekarang. Blogging ni sepatutnya perkara wajib saya buat setiap hari. Tapi sejak...sejak...sejak emosi tak stabil kot. Ntah lah! Saya pun start lah layan blog ni macam perkara sunat atau harus sahaja. Nak buat, buat. Tak nak buat, sudah. 

Susah tau nak konsisten kalau ada masalah overthiking dan seumpama dengannya. Benda senang jadi susah. Apatah lagi kalau yang susah. Lagi double triple susah jadinya. Ehh? Baiklah... sebelum saya terlari topik banyak sangat, elok saya teruskan dengan tujuan asal blogpost ni.

@sofieluthor

Reply to @hasanah.j saya buat.... ☺️ ##SofieLuthor ##MalaysianBlogger ##Tribe769 ##Booktok ##ForYou

♬ original sound - Sofie Luthor 💛

Ada seorang sahabat dari platform Tiktok ni, namanya Nana. Dia seorang yang supportive juga kat Tiktok tu. Dia lah orang yang bertanya saya satu soalan ni. Saya kenal dengan dia baru tahun ni, di Tiktok. Jadi, dia memang tak tahu saya siapa. Buat apa. Dia tahu saya blogging pun sebab saya kongsi tentang blogging kat Tiktok tapi tak selalu lah. Buat masa ni Tiktok saya pun tak ada la ikut niche sangat. Random sahaja.

Jadi soalan dia berbunyi...

APA SAYA BUAT SELAIN MENULIS DI BLOG?

Hmm... ada beberapa perkara tapi saya kongsikan yang biasa saya kongsikan di sosial media ok. Antaranya :

1. MEMBACA BUKU // BUAT ULASAN BUKU

Sejak zaman sekolah lagi, saya memang suka baca buku dan masuk ke perpustakaan. Tidak kiralah perpustakaan awam atau pun perpustakaan sekolah. Paling ketara semasa di tingkatan 6. Sampai jadi pengawas perpustakaan. Bila dah habis sekolah, saya selalu ke perpustakaan awam dan kerap pinjam buku walaupun dah bekerja.

Dulu dulu, saya jarang beli buku. Sebab kat Labuan cuma ada beberapa kedai buku sahaja dan bukunya tidak begitu up to date. Bila dah kerap lepak kat Kota Kinabalu hampir setiap bulan dulu. Semakin banyak koleksi buku. Bertambah banyak koleksi buku bila dah tahu nak beli buku secara online.

Pada tahun 2018, tergerak hati saya nak buat review buku yang saya baca di blog, Instagram, Good Reads, dan Facebook. Tergerak hati dah lama sebenarnya. Sebelum 2018 lagi tapi tak ada kekuatan sangat sebab takut komitmen. Tapi, tahun 2018 tu saya berani kan diri saya sebab terinspirasi dengan beberapa bookstagrammers yang sangat gigih dan konsisten dalam memperkenalkan buku baru dan menyebarkan rasa cinta kepada buku. Terutamanya Fatina Mudz dari Amazing Distance.

Sejak tahun 2018, semakin ramai bookstagrammer yang saya temui di sosial media. Hebat belaka. Malah, ada yang berbakat seperti Dayana dari Orchid Library. Instagram dan Tiktok nya growth tanpa henti. Saya menjadi follower adik manis ni sejak follower Instagramnya baru 800++ orang dan kini? Uncountable. Ribuan pastinya.

Silly Wonk Yang Layu

Silly Wonk bukanlah satu nama yang saya guna suka suka. Ada maknanya. Silly wonk (SW) merupakan satu karakter yang saya reka untuk laman blog buku saya. Blog pun saya letakkan domain www.sillywonk.com. Begitu juga Instagram ( @sillywonk ).

"Silly Wonk Yang Layu" merupakan metafora yang saya berikan kepadanya sejak saya tak dapat nak komited. Semangat dan inspirasi mudah sahaja hilang di bawa angin. Sekali lagi, saya tinggalkan Silly Wonk tak berteman lebih dari setahun. Usia blog SW dah hampir 4 tahun tapi... isi kandungannya bagai baru dibuka semalam. Hhuhu...

Distributor dari Singapura

Email dari Distributor buku yang dihantar dari Singapura sering saya abaikan sejak pandemik. Ujian sebelum pandemik belum selesai, ujian dalam pandemik pula tiba. Dugaan saya tak ada lah besar mana tapi... pain is pain. I'm sick of toxic positivity. Inviroment pandemik, sejujurnya boleh tahan menghilangkan fokus dan mood. Bukan SOP. Bukan lockdown menjadi gangguan. Tapi, manusia dan mental yang tunggang langgang. So, untuk melarikan diri dari tekanan jiwa, I stay away for a while from book reviewing. Book dragon called it as "Hiatus".

Saya bekerjasama dengan distributor dari Singapura ni sejak tahun 2020. Saya tidak sangka saya dapat peluang ni. Masa tu, saya begitu gembira dan teruja apabila mendapat invitation kerjasama ni. Tapi, saya begitu frust... saya tidak dapat nak maintain sebab my mood changing so fast and strange. My feeling so troublesome. I hate it so much.

Saya suka sangat membaca dan menulis apa sahaja yang ada dalam fikiran saya selepas membaca buku tu tapi...i don't know. Saya rasa begitu tidak berminat lagi. Rasa kosong dan tak gembira membaca. I try macam macam. Beli buku baru. Buka buku nipis. Baca buku Bahasa Melayu. Baca buku kanak kanak. Nothing help! So I stop and waiting. Maybe... saya tak perlu nak paksa diri.

Finally, minggu lepas I was replied their latest email and I wrote, "Yes, Sure" for it. I was thinking, Allah still bagi rezeki. Dah setahun saya abaikan tapi, email mereka tiba tiba masuk lagi setelah mereka diam seketika. Thanks god. I'm grateful for this.

Dalam gambar di atas, merupakan koleksi buku paling saya sayang. Buku Harry Potter. Saya seorang Potterhead sejak tahun 2003. Buku HP tak ada lah banyak mana tapi boleh lah buat hati gumbira.

So, my current reading is Malay book. Tajuknya "Scarlett" ditulis oleh penulis Malaysia, Sha Hanim. Buku lain? Sudah tentulah buku-buku yang pernah dihantar dari pengedar Singapura yang saya cerita ni. May Allah help me and ease everything.

@sofieluthor

@marissamichael_ said I should try fiction to boost my reading mood ✨ Let's try ##Scarlett ##MalayBook and share with ##Tribe769 ##Malaysian ##Booktok .

♬ Good Morning - MaxMusicMax

2. MELUKIS // MENERIMA TEMPAHAN LUKISAN

Sama seperti membaca buku dan menulis review buku. Melukis adalah salah satu aktiviti separuh masa. Saya menerima tempahan melukis tapi rarely. Kebanyakkan lukisan saya adalah coping mechanism, for fun, and self indulgence. Untuk apa? Creating distraction of course. Yeah... to forget everything. Everything? Tak sebenarnya nak lari dari sesuatu yang bermain dalam kepala. I don't have a big problem you know. I'm fine but...there are bubbles in my head. Lols.

Saya akan melukis sehingga saya dapati lukisan saya dah tidak membantu sebab dah semakin creepy.

Saya suka melukis potret (wajah manusia) berbanding benda bukan hidup seperti bunga? rumah? dan saya hadapi masalah dan dilema kerana dalam Islam, kita dilarang melukis manusia. Stressful dan sangat payah nak menerima hakikat. Perasaannya macam putus cinta. Hhahahahaha...

But, my Ustazah said, draw it incorrect. It will be fine. In Shaa Allah. That's makes sense. Tapi saya tak pastilah benda ni. hm...

Melukis adalah perkara paling saya gemari sejak kecil. Sebenarnya peratus suka melukis lebih banyak berbanding membaca. Cuma, saya rasa, lebih banyak saya membaca lebih baik di usia sekarang ni. Ye lah... bukan remaja lagi! Gitteww...

Pada tahun 2016 hingga 2019, branding lukisan saya berbunyi "Sophee Studio"... kemudian, saya ubah kepada "Sofina Artwork". Tapi "Sofina Artwork" tak lama. Saya ubah lagi kepada "Peculiar Escapism". Barulah rasa puas hati. Susah tahu tak kalau ada isu dengan nama sendiri. Sekarang baru rasa lega bila tambah "Luthor" kat belakang. Ntah hape hape kan? Tapi... macam tu lah rasanya. Yang pernah rasa sahaja yang boleh relate benda macam ni. Orang yang tak faham? Biasanya judging. Hiks.

Tahu kan "Luthor" tu datang dari mana? Hhahahaha...

Setiap tahun, saya akan aktif melukis setiap hari pada bulan Oktober sebab ada cabaran yang dipanggil Inktober Challenge. Memang fun sangat lah bagi saya. In Shaa Allah Oktober tahun ni saya sertai lagi.

@sofieluthor

Other 10 drawing of ##Inktober2020 💛

♬ How You Like That - BLACKPINK

In Shaa Allah bila saya dah bersedia kelak, saya akan open tempahan lebih luas lagi. Buat masa ni, gitu gitu saja lah.


3. FOREX TRADING

Pada tahun 2012, saya sanggup berhenti kerja dan trading sepenuh masa. Blogging tu jadi sampingan masa tu. Tapi, Forex ni bukan diri saya walaupun ketika tu seronok juga buka kelas Forex basic dan berjumpa dengan kawan kawan borak tentang benda ni. Lama lama saya bocor lah juga sebab, Hmm...Rasa kehilangan diri sendiri sebab... Forex totally bukan saya.

Saya mengambil keputusan untuk tidak menjadikan Forex sebagai kerjaya utama saya.

Sekarang ni, saya trading untuk diri sendiri sahaja. Dah tak ada lah buka signal trading semua. Group semua saya bubarkan. Kalau nak menulis tentang Forex ni, saya okay sahaja lah. Sebab asasnya adalah menulis. Tapi kalau nak buat coaching OMG! Big no. Penat lah... Penat sebab... tak semua yang datang cari saya tu faham risiko.

Forex ni bukan macam kita kerja makan gaji. Setiap bulan akan dapat gaji. Dah tu, jumpa pula orang yang, kalau boleh nak profitable meningkat setiap bulan tapi tak faham teknik. Macam mana? macam mana laaa nak jelaskan dengan orang macam ni?

@sofieluthor

Hari ni open 1 entry kat pair ##GBPUSD. 📈📉 ##SofieLuthor ##Tribe769 ##esekeli ##Vlogging ##foryou

♬ SAD! ~ lofi - Closed on Sunday

Akhirnya, di sini lah saya trading untuk diri sendiri sahaja. Part time.


4. SHOPEE AMBASSADOR // AFFILIATE

Shopee bagi email tahun lepas. Sekitar hujung tahun 2020 macam tu. Invite jadi affiliater mereka. Ambassador tu nama sahaja. Sebenarnya benda ni affiliate. Buat something, dapat something. Tak buat something, tak dapat something. Macam tu lah lebih kurang. Keuntungan berdasarkan sales.

@sofieluthor

Reply to @tengkubutangofficial semua link dah up kat highlight story Instagram bertajuk Shopeeing 🧡 stand pink saja yang ada cermin ✨

♬ original sound - Sofie Luthor 💛

Saya cuba buat benda ni for 3 months dan saya tak dapat results yang memuaskan mungkin sebab saya mempunyai target audience yang salah. Atau mungkin, cara tak betul. Saya tak pasti. Buat masa ni, memang saya still buat affiliate ni. Cuma bukan sepenuh masa.

Tu je lah yang saya buat setakat ni.

Semoga menjawab soalan dan yang masih tak tahu, tahu lah apa yang saya buat sekarang. Apapun, kerja utama saya adalah menulis blog. Nak bekerjasama boleh hubungi saya di alamat email : Admin@sofinahlamudin.com.

Kepada korang yang sudi membaca, terima kasih.

Jumpa lagi di blogpost seterusnya.

Wassalam.


With Love,
#Sofinah696 💕
Follow my instagram ; @sofinah696, @sillywonk, @peculiarescapism, @sofieluthor.


Share:

1 ulasan:

Terima Kasih Sebab Membaca. Jemput Komen.
[Penafian] Pihak www.sofinahlamudin.com tidak akan bertanggungjawab dengan komen komen yang negatif. Setiap komen yang negatif adalah atas tanggungjawab pengomen itu sendiri.

Highlight Article

Kenapa Sakit Gigi Ketika Mengunyah Selepas Buat Tampal Gigi (Tooth Filling)? Bagaimanakah Menyelesaikannya?

Kenapa Sakit Gigi Ketika Mengunyah Selepas Buat Tampal Gigi (Tooth Filling)? Bagaimanakah Menyelesaikannya? BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM~ Assal...

How To Anything Channel

Sofie TV Channel