Selasa, 31 Julai 2018

Pesawat Nasional Malaysia Airlines

Assalammualaikum Bloggers dan Readers,

Siapa je kat Malaysia ni yang tak kenal Malaysia Airlines, or better known as MAS, kan? Sebuah syarikat penerbangan kebangaan rakyat Malaysia dengan tagline ‘Greater Beyond Expectations.’ Walaupun dah banyak syarikat penerbangan lain yang compete dengan MAS pada masa sekarang ni, MAS masih tetap teguh berdiri dan masih tetap menerbangkan rakyat Malaysia ke seluruh negara dan juga serata dunia. Everything about Malaysia Airlines, remind us about Malaysia, kan? Logo dia yang kalau korang perhatikan betul-betul, dan pusing 90 darjah tu, korang akan nampak wau, salah satu ciri khas dari negeri Kelantan dan Terengganu. Hospitality staffs dan crews dia pulak memang mirrored what we Malaysians truly are. They are the epitome of hospitality. Hospitality starts with us, a tagline that fits Malaysia Airlines so perfectly.

Sumber Gambar : Google


Malaysia Airlines have flights all over the country, even in Sabah Sarawak, they have their own subsidiary of MAS, the MASwings, flying there, connecting towns to towns. Kalau kat Semenanjung Malaysia, main hub for MAS is located at KLIA. Semua flights MAS ke mana sahaja, mostly berasal dari KLIA. Kat situ lah korang naik kalau nak gi Kuantan ke, JB, ke KT ke semua fly dari KLIA. For major, long hauls flights pun berasal dari KLIA. Kat KLIA jugak korang boleh tengok flights MAS yang besar-besar macam Flight A380 dia tuh. Malaysia Airlines pun ada several hubs kat dalam negara. Salah satu hub terbesar dia adalah Kota Kinabalu International Airport in Sabah. Kat Kota Kinabalu International Airport ni pun banyak flights MAS yang fly out and mostly destinations dia adalah negara-negara Asia yang berdekatan macam Taiwan dan jugak Jepun. Flights dari Kota Kinabalu untuk ke Semenanjung Malaysia hanyalah untuk pergi ke KLIA.

Malaysia Airlines ni dah tak banyak routes and destinations macam dulu sebab financial constraints but for those limited tempat yang dorang pergi, they give their upmost best services and layanan kepada semua penumpang Malaysia Airlines, tak kira lah korang ni duduk dekat Business ke First ke Economy ke. Semua dapat layanan terbaik dari MAS.



Ticket wise for MAS, memang tak dapat dinafikan berharga agak mahal compare to other airlines. Kalau berbanding dengan low cost carriers, the price is almost double. But then again, you are paying for their top notch services and comfort. Walaupun harga dia kadang tu rasa macam terbakar je wallet tengok, tapi service dan layanan yang korang dapat memang best. For those who are a Business Class or First Class ticket holder, kat KLIA, Kota Kinabalu International Airport and Kuching International Airport ada Golden Lounge, yang these ticket holders can enter freely. Golden Lounge ni adalah lounge tempat nak rehat, relax, makan and even bekerja. Tempat dia memang exclusive dan sangat selesa. Korang just hulurkan tiket kat kaunter, lepas tu boleh masuk. Tapi kena yang tiket Business dan First Class lah. Kalau tiket ekonomi tak leh masuk. Heee. Selain kat Malaysia, Golden Lounge ni pun ada kat Heathrow International Airport kat London.

Oh selain tu, MAS ni dah menang award for in-cabin food. Since Malaysia ni antara syurga makanan, dan orang Malaysia memang suka makan sedap-sedap, Malaysia Airlines pun mestilah kena hasilkan antara makanan paling sedap antara banyak-banyak airlines kan? Dishes available kat Malaysia Airlines ni selalunya boleh pilih waktu korang book tiket. Kalau flights sekejap yang dalam dua tiga jam tu, pilihan makanan dia tak banyak, and usually limited to either having vegetarian or seafood or chicken dishes macam tu. Tapi kalau international flights yang jauh and lama, ha situ lagi banyak dishes available yang korang boleh pilih. Flights yang dalam 13 jam tu, macam dari KL pergi London, korang akan dapat tiga full course meals, snacks and even dessert!



And last but not least, do you know what’s the best thing about flying with MAS? The proud feeling of flying with our national carrier especially going back home.
‘And to all Malaysians, welcome home.’


With Love,
#Sofinah696 ๐Ÿ’•
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @sofinahlamudin2.0, @blogsofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher, @sillywonk .


Share:

2 ulasan:

  1. Belum pernah merasai naik penerbangan MAS, tapi teringin jugak walaupun dalam Malaysia. Selalunya naik AA je ๐Ÿ˜…

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hhehe... In Shaa Allah suatu hari nanti boleh naik MAS pula Husniey...

      Padam

Terima Kasih Sebab Membaca. Jemput Komen.
[Penafian] Pihak www.sofinahlamudin.com tidak akan bertanggungjawab dengan komen komen yang negatif. Setiap komen yang negatif adalah atas tanggungjawab pengomen itu sendiri.