SELAMAT DATANG KE BLOG SOFINAHLAMUDIN.COM

Sila gunakan
untuk memudahkan pencarian topik dan pembacaan di dalam blog ini.


Selasa, 18 Jun 2013

Berjogging Membahayakan Kesihatan?

Assalammualaikum Bloggers dan Readers,

Apa khabar guys? Sihat tak hari ni? Ada pergi senaman tak hari ni? hehe..

Hari ni, aktiviti saya petang-petang pergi library baca buku kejap.. Then, Pergi jogging...Oke...Gambar kat atas ni tak ada kena mengena dengan jogging...but this time tengah tunggu Encik Tunang jemput kat rumah... hehe..


Dah penat dah ni...huhu..Amik gambar jap..

Muka kepenatan!
Terkejut tak baca tajuk kat atas? Hehe.. Jangan panik.. Jom baca info kesihatan ni :

Senaman perlu kerap dilakukan kerana ia adalah sebahagian daripada usaha yang dilakukan untuk mengekalkan kesihatan diri.

Dan ramai orang yang mahu sentiasa kelihatan segar dan sihat. Oleh itu, mereka berjogging. Bagaimanapun jogging bukan saja memberi banyak manfaat, ia juga boleh membahayakan.

Di sini adalah beberapa perkara yang perlu diketahui oleh mereka yang ingin memulakan senaman dengan berjogging.

Ada beberapa sebab mengapa jogging berbahaya dan bagaimana ia boleh merosakkan kesihatan kita :

๐Ÿ’Ÿ Jika kita berjogging di jalan raya, kita akan menghadapi risiko dilanggar. Di Amerika Syarikat, Persatuan Automobil pernah melaporkan dalam tempoh 12 bulan saja, 8,300 orang yang berjogging terbunuh dilanggar kereta manakala 100,000 lagi cedera. Untuk menggelakkan risiko ini, kita perlu berjogging jauh daripada kawasan kenderaan atau sekurang-kurangnya pastikan anda memakai pakaian yang mempunyai tanda-tanda amaran keselamatan jalan raya ketika keluar pada waktu malam.

๐Ÿ’Ÿ Berjogging di jalan yang bengkang-bengkok boleh menyebabkan ketegangan di bahagian penyambung anggota badan kita. Salah satu kaki kita akan mengalami ketegangan dan sebelah lagi pula akan mengalami sedikit kekejangan.

๐Ÿ’Ÿ Sakit belakang adalah masalah yang sering dialami dalam kalangan mereka yang berjogging, khususnya yang berlari di kawasan yang sama rata. Dalam satu masa, tulang belakang kita akan menerima kira-kira 10,000 pusingan pelakuan yang tangkas. Akhirnya, kita akan mengalami sakit belakang yang berpanjangan.

๐Ÿ’Ÿ Sakit jantung adalah penyakit yang biasa dihadapi oleh golongan pertengahan umur yang tidak sihat dan berjogging tanpa latihan teratur. Dilaporkan satu punca utama mengapa mereka yang tidak sihat dilatih berjogging berdua-duaan adalah untuk memudahkan salah seorang itu mendapatkan bantuan ambulans sekiranya rakannya diserang sakit jantung.

๐Ÿ’Ÿ Tekanan di sesetengah bahagian pada tulang kaki adalah biasa khususnya di kalangan pelari yang kurang pengetahuan dalam teknik itu. Untuk meminimumkan risiko itu, pelari sepatutnya menganggotai kelab yang baik dan meminta nasihat daripada jurulatih yang bertauliah.

๐Ÿ’Ÿ Jangan berlari jika terasa sakit. Anggota badan yang sakit itu adalah tanda bahawa kita harus BERHENTI. Jika kita tidak memperdulikan amaran itu dan terus berlari, kita akan mengalami kerosakan anggota yang kekal dan mungkin juga menemui ajal.

๐Ÿ’Ÿ Denyutan jantung yang berlebihan akibat terlalu banyak berjogging boleh merosakkan hati dan jantung kita dan pertukaran hormon yang dikeluarkan juga boleh menjejaskan kehidupan seks kita.

๐Ÿ’Ÿ Setiap kali kaki kita terhentak ke tanah, tulang dan penyambungnya menghadapi risiko rosak. Bagi mengurangkan risiko kecederaan yang teruk, pastikan kita berlari dalam keadaan yang selesa, memakai kasut yang mempunyai tapak sesuai untuk tahan menerima hentakan kaki yang berulangkali.

๐Ÿ’Ÿ Berlari boleh menyebabkan kita ketagih. Apabila kita berlari, tubuh kita akan mengeluarkan sejenis hormon yang dikenali sebagai endorfin dan ia adalah sama dengan sejenis dadah heroin serta morfin, apabila seketika akan membuatkan kita ketagih.

Beberapa sebab mengapa berjogging adalah baik untuk anda bagaimana ia dapat membantu kesihatan:

๐Ÿ’Ÿ Jogging membantu menguatkan bahagian cecair penyambung otot-otot, melenturkannya dan menolong mencegah serangan penyakit arteritis apabila tua.

๐Ÿ’Ÿ Senaman yang kerap akan meningkatkan kuasa dan kekuatan denyutan jantung dan mengurangkan kemungkinan serangan sakit jantung. Jogging juga baik, wajar sebagai salah satu senanam diperlukan oleh kita.

๐Ÿ’Ÿ Jika kita terlalu gemuk, kita boleh membakar kalori yang tidak diperlukan dengan berjogging.

๐Ÿ’Ÿ Kadar denyutan otot kita dapat dipertingkatkan dengan membuat senaman yang kerap dan ia juga dapat mengurangkan risiko menghadapi kekejangan atau masalah lain.

๐Ÿ’Ÿ Jika kita menghadapi sistem pencernaan yang tidak baik, pedih hulu hati atau masalah yang seakan-akan dengannya, senaman yang kerap membantu kita menyelesaikan masalah berkenaan dan seterusnya melindungi kita daripada masalah akan datang. Dengan membantu mengurangkan tahap tekanan, jogging juga boleh menolong mencegah penyakit ulcer.

๐Ÿ’Ÿ Sistem pernafasan kita dibantu dengan berjogging. Untuk memastikan larian betul, kita perlu belajar bernafas.

๐Ÿ’Ÿ Dengan memperuntukkan satu hingga dua jam seminggu untuk berjogging, kita boleh menghalang berlakunya tekanan dan ketegangan yang dialami setiap hari. Ingat! Tidak ramai orang berjogging membawa bersamanya telefon bimbit. Jogging adalah satu cara yang baik untuk menghapuskan tekanan. Jika kerja kita membuatkan kita sentiasa tertekan, jogging adalah elok untuk merehatkan kita.

Sumber : Panduan Jogging

With Love,
#Sofinah696 ๐Ÿ’•
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .

Follow my blog with Bloglovin ๐Ÿ’‹


Share:

0 Kata-kata Dari Teman: