Follow Instagram @sofinahlamudin

Saturday, October 17, 2015

Tutorial Meletak Blog Archive Style Dropdown di Blog Anda

Assalammualaikum bloggers dan readers,

Tutorial ini saya buat atas request Najwa Zahid. Boleh terjah blog beliau juga untuk blogwalking dan berkenalan.. - KLIK SINI -

Blog Archive ni adalah untuk memudahkan pelawat-pelawat blog kita membaca dan mencari entry-entry kita yang lama. Kalau guna style dropdown, bagi saya ia lebih kemas dan tak terlalu banyak sangat tajuk-tajuk lama appear kat laman utama. Tapi tu terpulang dengan blogger masing-masing la.

So, di bawah ni tutorial Meletak Blog Archive Style Dropdown di blog kita.

Langkah 1:
Klik "Layout".

Langkah 2:
Klik "Add a Gadget".


Langkah 3:
Klik "Blog Archive".



Langkah 4:
No.1 - Taip tajuk yang anda suka.
No.2 - Style, pilih "Dropdown Menu".
No.3 - Pilih "Daily" di bahagian Archive Frequency.
No.4 - Anda boleh menggunakan Date Format yang anda suka.
No.5 - Klik "Save".



Done. :)
Thanks sebab baca.
Jumpa lagi next entry.











3 comments:

  1. hai.. boleh tak story macam mana nak start a blog? pening la, banyak sgat bndenye.. thanx

    ReplyDelete
  2. macam mana satu2 blog tu boleh jd bisnes?

    ReplyDelete
  3. Aina Syazwani : saya nampak awak dah buat satu blog. kan? (http://ainasyzwni.blogspot.my/) nak saya story yang macam mana ye? huhu...

    Sesuatu blog boleh jadi bisnes dengan macam2 cara, pengiklanan, review produk, jual perkhidmatan dan sebagainya. Contohnya seperti ini : sopheestudio.blogspot.my .

    ReplyDelete

Terima Kasih Sebab Membaca. Jemput Komen.