Follow Instagram @sofinahlamudin

Wednesday, December 11, 2013

Contest SEO Eridy

Assalammualaikum para blogger, semoga dalam keadaan sihat sejahtera...

....sedang syok melihat-lihat update blog yang saya follow kat dashboard, suddenly saya ternampak pula tajuk "Contest SEO Eridy" , ehh? Macam menarik je? Macam besst je..heehee...

Constest SEO Eridy ni, sejujurnya saya cakap, dengan satu patah perkataan sahaja... "GREAT!!!" kenapa saya cakap macam tu ? Contest yang Eridy buat ni, seronok tau sebab ia satu contest di mana blogger akan belajar sedikit sebanyak mengenai SEO. Sebelum saya bercakap panjang mengenai Contest SEO Eridy ni, apa kata, kita berkenalan dulu dengan Eridy?

Nama blogger yang berumur 24 tahun ni, Eridy... saya hanya tahu namanya Eridy... Hobi Eridy ni adalah melayari internet.. suka stalking melalui search engine google katanya. he he...Eridy bukan calang-calang orang... Eridy adalah IT Technician tau... Eridy ni nampaknya boleh jadi sifu untuk kita semua ni.... kalau ada apa-apa persoalan mengenai IT, boleh lah bertanya kepada Eridy... dan, yang menarik perhatian saya adalah... Eridy adalah anak jati Sabah.

...itu adalah sedikit latar belakang Eridy yang menjadi penganjur kepada Contest SEO Eridy ini. Syabas Eridy! Contest SEO Eridy ini adalah Contest yang sangat bagus! :)

Kenapa saya teruja sangat nak join Contest SEO Eridy ni agaknya? Sebenarnya, saya ter-excited bila nampak huruf SEO ni... Kamu tahu apa itu SEO ? SEO itu adalah Search Engine Optimization, dalam bahasa Melayunya adalah “Optimasi Enjin Carian” .

Apa sebenarnya fungsi Search Engine Optimization / Optimasi Enjin Carian ni ?

Search Engine Optimization (SEO atau “Optimasi Enjin Carian”) pada dasarnya membuat tugasan-tugasan kecil ke atas dan kepada laman web kita agar search engine spiders boleh merayap (menjenguk) laman web tersebut dan memasukkannya di dalam direktori mereka. Proses itu turut dikenali sebagai mengindeks (indexing).

Spider adalah robot yang digunakan oleh search engine untuk merayau ke dalam laman web dan memeriksa berjuta-juta laman web dengan kelajuan luar biasa.

Spiders akan mengumpulkan data-data dan menyusun laman web mengikut tahap relevennya agar laman web anda muncul dalam hasil carian apabila ia menggunakan katakunci (keywords) yang sesuai yang telah kita sasarkan.

Semua aktiviti dalam Internet bermula dengan keyword! Orang ramai menggunakan Internet untuk mencari sesuatu dan secara umum kebanyakannya akan ke search engines bagi mendapatkan maklumat yang dicari. Apabila satu-satu topik dicari dalam search engine, laman-laman web yang paling releven akan muncul paling awal dalam hasil carian! Laman-laman web berkenaan mengoptimumkan laman web mereka agar ia muncul paling awal dalam SEPRS (Search Engine Result Page). Laman web yang mempunyai kedudukan yang tinggi akan mendapat trafik TANPA perlu dikenakan bayaran!

Kebanyakkan prospek/pencari hanya melihat pada senarai Top 3 dalam hasil carian mereka! Jadi, kita tidak boleh biarkan laman web kita berada di tempat terakhir dalam hasil carian tersebut dan hanya menunggu trafik!

....Sekarang mesti dah faham sikit kan ? Itu sedikit penerangan daripada saya, sebenarnya banyak lagi yang boleh kita pelajari tentang SEO ni. In Shaa Allah lepas ni kot kita borak-borak mengenai SEO ye korang!! :) Hehe...

Korang boleh juga KLIK SINI untuk belajar lebih banyak info mengenai SEO. Jangan lepaskan peluang dalam mempelajari SEO ni, lebih-lebih lagi blogger yang nak ada trafik, tapi tidak sekelip mata la trafik naik, kena rajin amalkan apa yang di pelajari tu...

Salah satunya, seperti yang saya terangkan tadi, adalah mengenai keywords,...

Ada tiga bahagian keywords yang boleh kita study untuk tingkatkan traffik blog ni.

Pertama adalah......Keywords tentang informasi;
Kedua pula adalah........Keywords tentang jual produk;
dan.....ketiga pula........Keywords tentang produk.

Tapi, kalau nak belajar lebih banyak boleh lah belajar dari PANDUAN ASAS SEO ni.

Kepada yang teruja dan berminat untuk menyertai Contest SEO Eridy ini (Klik pada Contest SEO Eridy untuk sertai dan membaca maklumat lanjut.

Contest SEO Eridy ini sudah pun berlangsung sekarang untuk pendaftaran dan pendaftaran akan ditutup pada 11-12-13 (Cantik pula tarikh tutup ni... haha).

Kemudian,

Contest SEO Eridy ini akan bermula pada 12-12-13 hingga 30-12-13.

Hadiah untuk contest ini ialah wang tunai berjumlah RM500.00

Tempat pertama : RM200 x 1
Tempat kedua : RM 100 x 1
Tempat ketiga : RM 80 x 1
Saguhati : RM 20 x 6

Pemenang akan ditentukan melalui blog yang berada di kedudukan muka surat pertama carian Google bagi keyword “Contest SEO Eridy” . Carian dibuat di Google.com menggunakan private browsing.

MACAM MANA? LUMAYAN TAK HADIAH CONTEST SEO ERIDY NI? JADI APA LAGI... SERTAILAH SEKARANG!! Hehehe... Semoga berjaya! :)


P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~

With Love,

25 comments:

  1. moga entri ini berada di kedudukan terbaik.. ameen

    ReplyDelete
  2. Datang dari contest yang sama..semoga berjaya ye. :)

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum...

    Nampaknya cik adik Sofinah pun join jugak. Semoga berjaya buat adik..

    Ada masa jom terjah blog saya juga. Saya pun join jugak.

    http://www.sensasi2020.com/2013/12/contest-seo-eridy.html#.Up8CmCfT-1s

    ReplyDelete
  4. Gud luck Fina.Bahagian komen ni latar belakangnya warna kelabu ke? susah nampak tulisan..jadi silau.

    ReplyDelete
  5. terima kasih kepada semua yang datang ke sini dari kontest yang sama... saya akan ke blog kamu juga...

    dan...man, backgroung ruangan komen ni mmg kelabu. saya dah cari cara nak ubah tak dapat2... huhu... saya pun tak suka. silau.

    ReplyDelete
  6. Gud luck, saya pun join juga http://goo.gl/nt2J2O :D

    ReplyDelete
  7. Nice entry :) Datang BW dari contest yang sama :D

    Jom Terjah : Siapa Sebenarnya Eridy?

    ReplyDelete
  8. good luck k :)

    http://iamliniey.blogspot.com/2013/12/contest-seo-eridy.html

    ReplyDelete
  9. Salam..

    Astaga genx sekampung jua kita ani lai!!

    saya asal layang2-gan...

    tapi sudah stay di key ill, tapi liau ku kan pindah balik kesana start bulan depan ni...

    nah free2 bulih kita jumpa and story-morey pasal blogging.... saya baru lagi niy lai...

    ReplyDelete
  10. good luck....join join ramai2 dan perbaiki teknik SEO kita.

    ReplyDelete
  11. Semoga berjaya dalam contest ini. Dan Salam perkenalan.

    ReplyDelete
  12. salam.semoga awk berjaya juga ..singgah menyingah perserta contest seo eridy : )

    ReplyDelete
  13. salam.semoga awk berjaya juga ..singgah menyingah perserta contest seo eridy : )

    ReplyDelete
  14. selamat masuk gelanggang
    dan selamat bersilat seo

    ReplyDelete
  15. Good luck all the best for this Contest SEO Eridy - ramai yang hebat-hebat join :)

    ReplyDelete

Terima Kasih Sebab Membaca. Jemput Komen.