Rabu, 10 Julai 2013

Ilmu Ramadhan - Jaga Batas Larangan Di Bulan RamadhanSabda Rasulullah S.A.W.:

"مَنْ صَامَ رَمَضَانَ وَعَرَفَ حُدُوْدَهُ، وَتَحَفَّظَ مِمَّا يَنْبَغِيْ أَنْ يَتَحَفَّظَ، كَفَّرَ مَا قَبْلَهُ .."
(رواه البيهقي و إبن حبان)

Maksudnya : "Barangsiapa mengerjakan puasa bulan Ramadhan sedang ia mengetahui batas-batas larangannya, dan berusaha dengan bersungguh-sungguh menjaga diri daripada melakukan sesuatu yang merosakkan puasanya, (maka dengan itu) akan diampunkan dosanya yang telah lalu .. (Riwayat Baihaqi dan Ibnu Hibban)

HURAIAN HADIS :
  1. Bagi orang yang berpuasa ianya bukan setakat menahan lapar dan dahaga, malah menjaga diri daripada melakukan perkara-perkara yang boleh membatalkan puasa, bahkan ianya dituntut untuk mengetahui hukum-hukum syarak mengenainya, kerana dengan itulah sahaja ia dapat menjaga diri dan mengawal hawa nafsunya daripada melakukan sesuatu yang merosakkan puasanya atau merosakkan pahalanya.
  2. Sesungguhnya mereka yang berpuasa dengan mematuhi segala rukun, syarat sah dan batalnya puasa dengan penuh keimanan maka dia akan memperolehi keampunan dari ALLAH SWT sepertimana yang telah dijanjikan.
    Peliharalah puasa dengan sebaik-baiknya. Pastikan seluruh anggota badan sama-sama ’berpuasa’. WALLAHU’ALAM

Sumber : http://www.alitisam.my

With Love,
#Sofinah696 💕
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .

Follow my blog with Bloglovin 💋

Share:

0 Kata-kata Dari Teman:

Catat Ulasan

Terima Kasih Sebab Membaca. Jemput Komen.
[Penafian] Pihak www.sofinahlamudin.com tidak akan bertanggungjawab dengan komen komen yang negatif. Setiap komen yang negatif adalah atas tanggungjawab pengomen itu sendiri.

Review Buku Terbaru

Memiliki "I Change" Sejak 6 Tahun Yang Lalu dan Saya Dapati Ia Boleh Menggandakan Pendapatan Jika Diamalkan

Assalammualaikum Bloggers and Readers, FuhhH! Ambil masa selama lebih 2 minggu juga untuk habis membaca buku "I Change". Maklum...