Follow Instagram @sofinahlamudin

Monday, July 8, 2013

Blog Challenge - Day 17 : Someone you would want to switch lives with for one day and why

Assalammualaikum Bloggers dan Readers,

Jumpa lagi di challenge hari ini iaitu challenge hari ke 17! challengenya adalah "Someone you would want to switch lives with for one day and why".

I want to switch lives with for one day with my fiancee, my Mohd Nasyit.


WHY?

For understand him much better! For feel his feeling..when he sad, need help, feeling alone, in trouble...then, i want to help, i want to support, i want to give, i want to makes him happy...for him.

Umpama kita memasukkan kaki ke dalam kasut seseorang. Apa perasaan, apa yang dia alami, we try to understand. As his future wife, i want to understand him. My leader, my hero...my everything. Thanks Allah for sent him for me. :)

May Allah bless us.. May Allah help us to be better. Amin.

But kan... if bertukar dalam satu hari, maksudnya my Mohd Nasyit pun jadi saya la kan? kan? hahahahaa! *lucu*

Sebenarnya, tak kiralah dengan sesiapapun. Cara terbaik nak fahami seseorang ialah dengan meletakkan diri kita ke dalam diri seseorang. apa perasaan kita bila kita mengalami kehidupan atau masalah yang dialami oleh seseorang tersebut. Kadang-kadang kita tak faham sebab kehidupan dan latar belakang kita berbeza.

Tips untuk memahami orang lain adalah :

💟 Ketahui latar belakang dia seperti pendidikan yang pernah dia dapat.
💟 Anak keberapakah dia.
💟 Dengar keseluruhan cerita dia mengenai masalahnya.
💟 Jangan bertanya untuk mengkritik.
💟 Bertanyalah untuk mengetahui dan mendalami masalahnya.

Kadang-kadang, hanya dengan menjadi pendengar, dah cukup untuk dia merasa lega dan tidak terbeban dengan masalahnya. Itu sangat membantu dia mengurangkan tekanan.

Blog Challenge apakah ini? Boleh check kat SINI <<klik.

With Love,
#Sofinah696 💕
Follow my instagram ; @sofinahlamudin, @jejakmoment, @labuanblogger, @sopheestudio, @sopheericher .

Follow my blog with Bloglovin 💋


No comments:

Post a Comment

Terima Kasih Sebab Membaca. Jemput Komen.