Follow Instagram @sofinahlamudin

Sunday, July 14, 2013

Saya dan #Ramadan05

Assalammualaikum Readers,

YEahhH! Puasa dah lima hari.

Buka Puasa dengan Hujan....
Lebatnya hujan malam ni....

Mr.Tunang makan. Buka posa :D
 
Sian Encik Tunang hari ni nampak penat sangat.. Rushing ke sana , ke mari...Have a good rest my sweetheart... :)

Kami buka puasa dengan IKAN KELI BAKAR, ROTI JOHN dan NASI.. hee hee..sedapppnyaa...

Sebelum Encik Tunang hantar saya pulang rumah, malam ni ikut Encik Tunang beli barang jualan untuk niaga esok pula. hehe..

Kat area tempat tinggal saya malam ni gelap gelita. BLACKOUT!!!!! Kira nak buat agar-agar malam ni.Nak praktis kat rumah. Tak apa, esok ada.. hehe..

Kepada Encik Tunang, Selamat beristirahat abang cayang. Hhehe..

Plan untuk esok? Adaaa...memang ada. He he..
Saya dan si cuzzy (Anna Abel) nak buat agar-agar sama-sama pagi esok untuk dijual!

Looks Sedap you know! :D




BAHAN2:

1 bungkus / 10g Jelly Powder (Serbuk Agar-Agar)
750ml Air
160g Gula ~ k.nor guna 140gm
1 tin (400g) Susu Cair
3/4 cup Serbuk Milo
1 bungkus (137g) Oreo Cookies - patah2kan tp biarkan sandwich 2 lapis


CARA2:

1. Masak serbuk agar2 & air sehingga larut.
- Masukkan gula & masak sehingga gula larut.
- Masukkan susu, kacau sebati sehingga mendidih.

2. Asingkan 2 cwn ke dlm periuk yg lain & campurkan milo sehingga sebati.

3. Tuangkan 1 cwn campuran milo/serbuk koko ke dlm acuan.
Panaskan campuran milo yg separuh lagi dgn api paling kecil supaya tidak membeku.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi.
Taburkan biskut oreo.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.

4. Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dlm petisejuk.


TIPS UNTUK MELAPIS:


a. Jangan tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sbb takut lapisan tidak melekat.
Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan lapisan seterus nya.

b. Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum nya supaya ia
melekat dgn baik.


Sumber : Agar-agar Milo lapis Oreo


Sampai sini dulu. Jumpa di next entry dan Enjoy Your Ramadan.. Jangan siakan. EwaahH! Setahun sekali saja. Actually, saya ni baru merasa Ramadan macam ni. Lols. Assalammualaikum.

P.S : Sila tinggalkan URL blog anda untuk saya blogwalking oke :) tQ~ With Love,

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih Sebab Membaca. Jemput Komen.